Sofyan Usulü - 4/4 lük USÛL - Dü üm (sağ el), Te (sağ el), Ke (sol el). UYGULAMALI

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024
  • HİÇ USÛL VURMAYAN BİRİNİN, USÛL VURMAYI ÖĞRENDİĞİ DERS.
    ÜÇÜNCÜ DERSİMİZ SOFYAN USÛL DERSİ.
    22/11/2020 - @aksamsefasitsm

ความคิดเห็น • 47

  • @semraaksoy7659
    @semraaksoy7659 ปีที่แล้ว +1

    AH...HOCAM SABAH SABAH NE GÜZEL BİR RASTLANTI...ŞÜKÜRLER OLSUN TEŞEKKÜR EDERİM

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  ปีที่แล้ว

      Ne kadar güzel ifadeler. çok mutlu oldum. çok teşekkür ederim.

  • @gulocansu4084
    @gulocansu4084 7 หลายเดือนก่อน +1

    Ne güzel🎉🌷🌷😪

  • @ZekiTEMELLER
    @ZekiTEMELLER หลายเดือนก่อน +1

    Elimize yüreğinize sağlık hocam yıllardır merak ettiğim bir konu hakkında çok güzel açılamalarda bulunup aydınlattınız çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  หลายเดือนก่อน

      Çok teşekkür ederim Zeki Bey faydalı olduğum için çok mutlu oldum.

  • @Susanzakho
    @Susanzakho ปีที่แล้ว +1

    Thank youuuuu you are a great teacher.

  • @ogaruzz
    @ogaruzz 3 ปีที่แล้ว +4

    Usül final sınavı öncesi buradayız. Çok teşekkürler çok yardımcı oldunuz hocam

  • @fatihdarca9165
    @fatihdarca9165 7 หลายเดือนก่อน +1

    👍👍👍👏👏👏👏👏

  • @yaman3571
    @yaman3571 3 ปีที่แล้ว +2

    Emeğinize yüreğinize sağlık.

  • @mehmetkadir8944
    @mehmetkadir8944 2 ปีที่แล้ว +1

    Şahane. Teşekkürler.

  • @nilaydilmen2745
    @nilaydilmen2745 3 ปีที่แล้ว

    Sade anlatımınızla ada sahillerini usulle söyleyebildim. Çok teşekkürler. İyi ki bu videoya rastlamışım.

  • @koraytunal70
    @koraytunal70 6 วันที่ผ่านมา

    Hocam şuan ki pop şarkılarda en çok kullanılan üsül

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  4 วันที่ผ่านมา

      2/4 lük, 3/4 lük, 4/4 lük ve 8/8 lik büyük çoğunluğu bu usullerden oluşuyor.

  • @ahmetyegin695
    @ahmetyegin695 2 ปีที่แล้ว +1

    Emeğinize sağlık sayın hocam

  • @murtazakamar3786
    @murtazakamar3786 ปีที่แล้ว +1

    Hocam usulleri sesli olarak çalıp ud ile eşlik edeceğim uygulama veya program var mı?

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  ปีที่แล้ว

      Murtaza bey iyi akşamlar, bilgisayarımda arıza nedeniyle mesajınızı şimdi gördüm. böyle bir program var mı bilmiyorum ama. her şarkının usulü aynı usulde bile olsa metronom anlamında değişiklik gösterir. umarım bulursunuz. yardımcı olamadım kusura bakmayın

  • @ozgurkose773
    @ozgurkose773 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam dört zaman olduğu halde neden ikinci vuruş yapılmıyorda üç vuruş yapılıyor( dort zaman ama uc vuruş) ikinci yide vursak ne olur peki?yani zaman kadar vuruş yapsak?

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  2 ปีที่แล้ว +1

      Özgür bey merhaba, Usullerin düzen içerisinde bir uyumu var, dolayısıyla usul vurmanın da usulü yani darbı ika deniyor buna. her şeyi kendimiz belirleyeceksek o zaman yaptığımız işin adı sanat olmaz. burada sofyan usulünün asıl vuruş şekli bu. velveleli halini de yine paylaştım. orada boş kalan usulün yeri dolduruluyor. ona bakarsanız sanırım içiniz biraz daha rahatlar. kolay gelsin.

    • @ozgurkose773
      @ozgurkose773 2 ปีที่แล้ว +1

      @@mehmetbulentpakoz392 anladım hocam ilginize teşekkür ederiz saygılar..

  • @siret46
    @siret46 3 ปีที่แล้ว +1

    Çok faydalı olmuş..izah çok güzel..tşk.ler👏

  • @Uzmanimamhatip
    @Uzmanimamhatip 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam sofyanbin velvelesini de gösterirmisiniz ...

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  2 ปีที่แล้ว +1

      th-cam.com/video/i7pGohSBrn0/w-d-xo.html İsa bey buradan bakabilirsiniz. teşekkür ederim kolaylıklar dilerim

    • @Uzmanimamhatip
      @Uzmanimamhatip 2 ปีที่แล้ว +1

      @@mehmetbulentpakoz392 hocam cok saolun allah razi olsun

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  2 ปีที่แล้ว

      Sizden de İsa bey

  • @ahmeteksioglu1967
    @ahmeteksioglu1967 3 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba.. Uzun zamandır Usullerle ilgili araştırma yapıyorum ..Repertuvardaki eserleri inceleyip usullerle alakalı yazılmış kitap ve makaleleri inceliyorum fakat çözemediğim bir husus var..Acaba bu konu hakkında bana yardımcı olabilir misiniz.? Şöyle anlatayım..Aslında sorumun kaynağında Nim Sofyan ve Sofyan usulleri var.. Bir de Semai ve Yürük Semai tabi..Verdiğiniz eser Sofyan olarak yazılmış fakat şarkının bütün ölçülerini ortadan ikiye böldüğümüzde yani şarkıyı Nim Sofyan yapmış oluyoruz ..Neden o şekilde notaya alınmamış..Anlam durakları yüzünden diyeceğim fakat Arif Sami Toker'in Çek Küreği isimli Mahur şarkısında tam da bu durumun aksi bir durum var.. Orada anlam durakları Çek, kü, re, ği ...heceleri tek ölçüde Sofyan olarak değil iki ölçüde Nim Sofyan olarak bestelenmiş..Başka bir örnek de şu, ''Gözleri Aşka Gülen'' adlı Nim Sofyan eser ..O eserdede '' LEN'' hecesi Sofyan 'ın son iki vuruşu yerine Nim Sofyanın iki vuruşu şeklinde yazılmış..Oysa Şarkı Sofyan yazıldığında tam da anlam durakları bir ölçüye denk geliyor fakat öyle yapılmamış..Prozodi ve vurgu bağlamında konuya yaklaşayım dedim fakat eski eserlerin çoğunda böyle bir anlayış bulunmadığından o seçenek de ortadan kalkıyor..Aynı durum Semai ve Yürük semai ilişkisinde de mevcut..Mesela ,Ne O Bensiz Edebilir'' adlı Semai şarkıyı Yürük Semai yazdığımızda daha doğru gibi anlam durakları bakımından..Bunun gibi onlarca örnek verebilirim..Bir diğer durum da şu hocam.. Mesela Nim Sofyan bir eserin bütün sürelerini yarıya indirirsek ve metronomu da hızı sabitleyecek şekilde ayarlarsak aynı şarkıyı 16 ölçü yerine 8 ölçü Nim Sofyanla yazmış oluyoruz..Bu seçimi neye göre yapıyoruz..Yani 4'lük dediğimiz notayı neden 8'lik kabul edip şarkıyı ona göre yazmıyoruz....Son olarak bu yazdıklarımda şüphelerimin haklılığını izah mahiyetinde bir örnek vermek istiyorum..Üsküdar şarkısı , Notaarsivleri.com sitesinde Nim Sofyan olarak yazılmasına rağmen Erol Sayan 'ın Bestecilik Açısından Ulusal Müziğimiz adlı eserde Sofyan olarak yazılmış..Çok uzun olduğunun farkındayım fakat birkaç cümleyle izah edebilme şansınız olursa çok memnun olurum..Saygı ve sevgiler sunuyorum..

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  3 ปีที่แล้ว +1

      Kıymetli kardeşim sorduğunuz hususlara baktığımda iyi bir araştırmacı olduğunuzu gördüm ve çok mutlu oldum. Bunlara bestekar tercihi diyebiliriz. Ancak usullerin bu yazıldığı gibi vurulmasinda hiçbir sorun yok. Bildiğiniz gibi hece vezinleriyle beste son çeyrekte mevcut. Prozodi denilen ses ve melodinin uyuşmama hep tartışılmis, ancak makam duygu ve hislerin kimlik ve karakter kazanmış hali olduğu için burada teknik sorunlar asla onemsenmemis çünkü önemli olan duygudur. Bu hususta Saadet Guldas hocanın araştırmalarına konu Mûsikî Sohbetleri isimli kitab arşivinizde bulunmalı. Klasik muzigimize tamamen duygu penceresinden bakarsanız teknik ve teorik sorunlara takilmazsiniz. Nazariyat kitaplarında bile birbirini tutmayan konular olur. sorunuza bir ışık olabildiysem mutlu olurum. Emeğinize sağlık vakit ayırıp yazdığınız için 🙋🙋

    • @ahmeteksioglu1967
      @ahmeteksioglu1967 3 ปีที่แล้ว

      Hocam , önecelikle zahmet edip cevapladığınız için çok teşekkür ederim..Hocam aslında Bestecilik merakım olduğu için nazari bilgileri fazlasıyla önemsiyorum..Bu sayede en doğru kararları verebilmiş olurum..Aksi taktirde doğru karar bile verilmiş olsa sadece bir tesadüften ibaret olacaktır...Saadet Hoca'nın Vurgu ve Vurgulamaları ile Türk Müziği Prozodisi'' İsimli kitabı yoğun uğraşlar sonucu sahaflardan bulup didik didik inceleyerek okudum ve çok faydalandım gerçekten..Ayrıca Ahmet Hatipoğlu'nun ve Sadettin Arel'in aynı konudaki eserlerini de inceledim fakat açıkçası usullerle alakalı tam manası ile beni rahatlatacak cevabı bulamadım.Açıkçası nazariyat kitaplarının çoğu da gerçekten son derece yüzeysel yazılmışlar..Meselenin mantığına girmeden sadece teorik bilgi veriyorlar ve sizin de söylediğiniz gibi çelişkilerle dolular..Ayrıca , Hanefi Özbek'in Nim Sofyan ve Semainin birer usul değil düzüm olduğunu söylediği makalesini okuduktan sonra mesele daha da karmaşık bir hal aldı..Gerçekten de dediğiniz gibi , bilgi önemli fakat aşırıya kaçtığında duygu unsuru zedeleniyor..Saygı ve sevgiler sunuyorum kendinize iyi bakın..Tekrar teşekkürler cevabınız için..

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  3 ปีที่แล้ว

      @@ahmeteksioglu1967 inşallah güzel bestelerinizi dinleriz. Vurulan usûl şarkıya oturmuşsa kaygı etmeyin. Benimde bitmeden almak istediğim Musikimizin meşk halkasinin son zinciri kabul edilen saygıdeğer Prof Dr Alaaddin Yavaşça hocamızın beste ve Kompozisyon (tam ismi bu değil ) 800 sayfalık bir kitabı var. O kitapta mutlaka işinize yarayacaktır. Kolaylıklar dilerim.

    • @ahmeteksioglu1967
      @ahmeteksioglu1967 3 ปีที่แล้ว

      @@mehmetbulentpakoz392 Hocam o kitap var bende ..Daha çok beste biçimleri hakkında yazılmış bir eser..Nazari bilgilerin çoğu Suphi Ezgi'den nakledilmiş.Eğer kitabı bulamazsanız ben size bir fotokopisini çektirip gönderebilirim..

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  3 ปีที่แล้ว

      @@ahmeteksioglu1967 Teşekkür ederim. Eksik olmayın, Bulamazsam kapınızi çalarim. Başarılarınız daim olsun.

  • @Yagmur-qk1uq
    @Yagmur-qk1uq 3 ปีที่แล้ว

    Hocam 4/4lük ölçüyü 2 eli kullanarak vuruşu nasıl yapılır?

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  3 ปีที่แล้ว

      Merhaba, videoda iki el kullanarak yapılışı ve örneği var ama.

    • @Yagmur-qk1uq
      @Yagmur-qk1uq 3 ปีที่แล้ว

      @@mehmetbulentpakoz392 pardon hocam orayı görmedim :(

    • @Yagmur-qk1uq
      @Yagmur-qk1uq 3 ปีที่แล้ว

      @@mehmetbulentpakoz392 hocam ödevim var ve anlamadım diyor ki 9/8lik aksak ölçüye 2+2+3 şeklinde 10tane örnek verin . Bana 1tane örnek verebilirmisiniz?

    • @mehmetbulentpakoz392
      @mehmetbulentpakoz392  3 ปีที่แล้ว

      @@Yagmur-qk1uq sofyan ve aksak farklı şeyler. Aksak 9/8 lik 9 zamanlı 6 vuruşlu bir ölçü, yani sağ elle bir dörtlük, 1 sekizlik -sol elle bir 8 lik -tekrar sağ elle bir dörtlük - sonra sol elle bir dörtlük ve peşinden bir 8 likle sonlanir. dü üm, te, ke, dü üm, te ek tek. Tlf yazarsanız vhatsaptan vurulusunu göndereyim size.