Noile taxe și impozite propuse pentru sectorul IT - draft OUG - reacție la cald (rant?)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ก.ย. 2024
  • economie.hotne...

ความคิดเห็น • 35

  • @mihaipanciu
    @mihaipanciu ปีที่แล้ว +8

    Ar trebui organizata o greva, la fel cum a fost si din partea profesorilor, din pacate in cazul nostru o sa aiba de suferit firmele si nu statul in mod direct.
    In loc sa verifice toti "smecherii" cu bunuri de lux si sa faca controale pentru cei care nu platesc nimic. Au gasit solutia sa ii puna la pamant pe cei care platesc deja

  • @aureliant4427
    @aureliant4427 ปีที่แล้ว +4

    Salutare!
    Felicitari pentru materiale!
    In cazul in care se adopta OUG-ul, cred ca ar merita un nou material "Angajat vs PFA vs SRL"

    • @ROB_SCHMIDT
      @ROB_SCHMIDT  ปีที่แล้ว +4

      Multumesc frumos. Da, ar trebui un update. Ma gandesc sa adaug si un “vs. SRL in Bulgaria/Estonia/etc” in titlu :)

  • @liviuelefterie2311
    @liviuelefterie2311 ปีที่แล้ว +1

    Înțeleg perfect ce spui! Eu de exemplu plătesc 45% din profit la cabinetul meu de psihoterapie

    • @meonitelexdee3432
      @meonitelexdee3432 ปีที่แล้ว

      Cum așa? Nu ești PFA?

    • @liviuelefterie2311
      @liviuelefterie2311 ปีที่แล้ว +2

      @@meonitelexdee3432 nu, este societate civilă de psihoterapie. Singurele forme juridice pe care le putem avea sunt cabinet individual si societate civilă ambele având aceeași taxare. Ca la avocați 😞

    • @Stefan-wg5vr
      @Stefan-wg5vr ปีที่แล้ว

      @@liviuelefterie2311 avocatii platesc 23%

  • @xaolin04
    @xaolin04 ปีที่แล้ว +2

    Va invit sa vă angajați în Republica Moldova! Nu se plătesc taxe deloc, absolut deloc! Și conform unei legi proaspete, se poate angaja oricine fără permis de munca sau reședința! 👍 (*doar in IT nu se plătesc taxe)

  • @takingoutthegarbage153
    @takingoutthegarbage153 ปีที่แล้ว +1

    Robert, sa nu acceptam invitatia la negocieri. Stim cum s-ar termina pt noi.

  • @ForgottenKnight1
    @ForgottenKnight1 ปีที่แล้ว +1

    Eh, nu-i bai. Malta de-abia asteapta sa mai intre in buzunarul ei niste milioane de euro pe an.

  • @ronaldogarrosu2999
    @ronaldogarrosu2999 ปีที่แล้ว +1

    multi o sa sara pe piata de munca sa caute alt job sa renegocieze salariul

  • @cicalcical
    @cicalcical ปีที่แล้ว

    Germany

  • @Nice_y
    @Nice_y ปีที่แล้ว

    Sunt IT-ist, am ceva scoala in spate insa una e sa faci o analiza a unor masuri aberante care dor(inclusiv pe mine ma vor atinge grav la salariu) si alta e sa jignesti o categorie de persoane(90%). In cei 18 ani de cand lucrez in IT am intalnit multe caractere insa efectiv cand te aud cum cataloghezi atat de usor imi e sila(imi aduce aminte de nazisti, catalogarea asta tembela)

    • @ROB_SCHMIDT
      @ROB_SCHMIDT  ปีที่แล้ว

      De acord, nu trebuia s-o fac, nu-mi pare rau ca am facut-o 🤷🏻‍♂️. “only a sith deals in absolutes”. Eu am lasat marja de eroare.

  • @cos_marc
    @cos_marc ปีที่แล้ว

    Comparativ cu alte tari din UE, numarul de bugetari (raportat la populatie) in Romania este subdimensionat. Legat de cat de prosti sunt 9 din 10... clar sunt multi incompetenti si angajati pe pile, dar nu m-as pronunta chiar asa tare pe partea cu 9 din 10... E clar ca sistemul administrativ al statului este ineficient, dar e si foarte greu de schimbat din exterior... pe de alta parte suntem multi astia nemultumiti, dar nici nu stim concret care ar fi solutia.

    • @ROB_SCHMIDT
      @ROB_SCHMIDT  ปีที่แล้ว +2

      E o exagerare intentionata rezultata in urma experientei de nivel 0 cu subiectul. E prima data cand aud ca aparatul bugetar e subdimensionat, cu 1.5milioane de bugetari la 20 de milioane de locuitori. Si 5 milioane de angajati in total. Ai vreo statistica la indemana?

    • @BarAlexC
      @BarAlexC ปีที่แล้ว +4

      Ca arhitect, umblatul prin institutii este la ordinea zilei, asa ca mi-am format niste pareri (bazate pe observatii, nu date statistice!). Nu am experienta altor tari, insa pot spune, cu certitudine, ca aparatul bugetar este supradimensionat intr-un mod grosolan.
      Multi bugetari prin primarii (si nu numai; si mai ales in mediul rural) freaca menta toata ziua. Exista si reversul medaliei, cativa tin in spate institutii intregi.
      Institutia romaneasca e plina de putregai, cu angajari pe pile, imbaxita de oameni incompetenti. Cei FOARTE putini care totusi stiu ce fac, sunt inecati cu volumul de munca al celor puturosi si cu birocatie greoaie care se complica de la o zi la alta.
      Grosso modo, cred ca tara ar functiona mult mai bine cu 1/2 din angajati, platiti mai bine, si triati la sange (competenti!). Repet, n-am numere, e o afirmatie empirica.
      Chiar si cum e acum, 10...30% sunt lejer in plus.
      Solutia?
      Legislatie curatata. Bugetari dati afara(stim cat de bine prinde asta la electorat... :| ) prin anumite metode: concursuri/performanta/etica, etc (dar aici iarasi e greu, ca e un element birocratic in plus).
      E greu de gestionat, dar, pana la urma, de aia sunt pusi "alesii tarii" acolo. Pacat ca sunt incompetenti si/sau doar interesati sa-si ruleze afacerile si sa capuseze tot din tara/poporul asta.
      Ca sa dau un exemplu:
      Sunt ~70 de comune/judet. Fiecare comuna (primarie) are un angajat care se ocupa de urbanism. Exista primarii care mi-au eliberat certificat de urbanism nr.10 prin octombrie... Omul ala a scris un certificat/luna si dureaza cateva ore sa il completezi. Evident, nu se ocupa doar cu asta: trebuie scrise si autorizatii, verificate documentatii, receptii, etc., dar toate astea sunt in baza certificatelor de urbanism. La 10 certificate, ai poate 6-7 autorizatii si poate 7 receptii... 2-4 saptamani de lucru.
      Lucrurile astea ar trebui comasate la nivel de judet (sub consiliu judetean?) si facute de (2800 angajati local) SAU (

    • @cos_marc
      @cos_marc ปีที่แล้ว

      @@ROB_SCHMIDT nu stiu daca-s permise link-urile in comentarii, dar da un google dupa "Government employment in the EU" ar trebui sa fie primul rezultat (sau printre primele). Romania era cam pe la media europeana in 2020, in timp ce toata lumea urla ca sunt prea multi (asta si aia cu "asistatii" au ramas la fel de cand ma stiu eu). De exemplu daca te uiti la tari la care aspiram noi (cel putin eu ...) cum ar fi tarile nordice, o sa vezi ca procentul e mult mai mare. Problema e de fapt cum isi fac treaba acesti oameni sau cum percepem noi ca isi fac treaba si cei care ne influenteaza perceptia asta. Daca intrebi orice cetatean care nu a fost in viata lui la anaf, nu a gestionat niciodata o firma sau nu a fost nicaieri mai departe de schimbat buletinul si permisul o data la 10 ani, o sa iti zica clar ca sunt prea multi bugetari si ca toti freaca menta la cafele... pentru ca asta-i perceptia generala. Nu vreau sa iau partea niciunei tabere, doar incerc de obicei sa privesc si din alte perspective ceea ce ni se "vinde" pe interneti.

    • @cos_marc
      @cos_marc ปีที่แล้ว +1

      @@BarAlexC Bun comentariul, clar sunt primarii de sate sau comune care nu ar trebui sa existe deloc in timp ce ele au structura de primarie de oras si numar de angajati la fel de mare... O problema ar fi ca e destul de greu de masurat performanta. Aparatul bugetar e format si din doctori de exemplu, sau politisti... cum le masori performanta? Dupa numarul de operatii, unui doctor? O sa te opereze pentru orice :D... e usor sa zici "concurs" si "performanta" doar ca ele devin mult mai greu de pus in practica obiectiv. Ce faci cu oamenii care raman fara job la 50 de ani? Cine ii mai ia pe aia? "Sa moara de foame, da-i dracu'?"...un asemenea om e foarte greu spre imposibil de angajat. Eliberand din functie un numar mare de oameni poate duce la multe forme de abuzuri din partea firmelor, vezi angajati cu 2000 de lei pe luna in fabrica, 12 ore pe zi...e mai complicat decat pare. E cale lunga, e nevoie de implicare si sa treaca multi ani pana ne curatam de toata caracatita de sugative din banii statului (recomand seria "Starea impostorilor" de pe canalul "Starea natiei"). Romania are bani multi, doar ca ei merg la servicii cu bugete secrete, deplasari prezidentiale cu bugete secrete, F16 la mana a16a cu bugete astronomice, etc.

    • @takingoutthegarbage153
      @takingoutthegarbage153 ปีที่แล้ว

      @@ROB_SCHMIDT www.oecd.org/gov/gov-at-a-glance-2021-norway.pdf
      General government employment as a % of total employment (2019) -> 30.7%
      Government expenditures 2020 % of GDP -> 58%

  • @lucichimives1339
    @lucichimives1339 ปีที่แล้ว

    De partidul SOS ROMANIA ,condus de Diana Sosoaca nu ati auzit probabil ,nu se face reclama la tv pentru ca nu se doreste , dar cred ca este singura persoana care lupta sincer penrtu aceasta tara si popor !

    • @ROB_SCHMIDT
      @ROB_SCHMIDT  ปีที่แล้ว +1

      Fereasca Domnu’

    • @Stefan-wg5vr
      @Stefan-wg5vr ปีที่แล้ว

      @@ROB_SCHMIDT, ma gandesc serios sa votez cu ei sau cu Aur si sa plec din tara in forma de protest.

    • @vadergrd
      @vadergrd ปีที่แล้ว

      @@Stefan-wg5vr pai de ce ? ca aur e varianta psd pe fata pro rusia!

  • @Valy18
    @Valy18 ปีที่แล้ว +2

    Și sper ca înțeles greșit, dar pentru PFA contribuțiile de sănătate s-ar putea calcula după venitul net.
    Deci practic e foarte posibila sa te coste asigurarea medicală mai mult decât in SUA. Dar merita pentru sistemul medical din romania.

  • @marvelousvids.9600
    @marvelousvids.9600 ปีที่แล้ว +1

    Urmeaza Exodul 5.0