Complexul geologic Racos si Castelul Bethlen

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ต.ค. 2024
  • In Judetul Brasov se afla comuna Racos (in maghiara Alsorakos, in germana Ratsch).
    In acest video vom explora Complexul geologic Racos si Castelul Bethlen.
    Dupa ce platim taxa de intrare in Rezervatia Geologica Racos, vom merge catre Coloanele de bazalt de la Racos. Coloanele de bazalt au o forma hexagonala, rezultatul scurgerilor de lava, care au o inaltime de 12 - 15 metri. Este strict interzisa catararea pe aceste coloane. Din acest punct ne contiunuam traseul spre Lacul de Smarald. In acest loc pe vremuri erau exploatate rocile bazaltice urmand sa se formeze acest Lac de Smarald in interiorul fostei cariere. Stancile inalte si culoarea apei care il inconjoara il fac unic. In acest lac este interzis scaldatul. Urmand traseul, ajungem la Vulcanul stins din Racos, pe teritoriul Romaniei fiind cunoscut ca vulcanul cu cea mai recenta activitate chiar daca a erupt cu mii de ani in urma. Dupa eruptie si racirea lavei, s-a format zgura, bazaltul si roca poroasa (mai este denumita si piatra ponce). Din aceasta piatra ponce, localnicii si-au construit casele si Castelul Bethlem (Racos). Dupa ce am vizitat vulcanul, ne-am hotarat sa vizitam si Castelul Sükösd-Bethlen. Este un monument istoric aflat la doar la 68 km de Brasov.
    "Atestarea castelului se face în primul inventar realizat în 1636, în care este consemnată o construcţie cu trei camere realizată între 1594 şi 1603, la comanda lui Sükösd István, şi extinsă ulteior de György Sükösd. După moartea lui Sükösd György în 1631, castelul este preluat de Peter Budai, om politic şi perceptor, cu legături politice şi diplomatice cu voievozii din Ţara Românească şi Moldova, care primeşte clădirea ca donaţie din partea principelui Barcsai Ákos în 1660. În 1694, după moartea acestuia, întreaga avere a familiei trece în proprietatea lui Bethlen Samuel (1663-1708). Conform datelor oficiale, castelul nu era locuinţa permanentă a familiei, servind timp de 200 de ani ca locuinţă temporară atât familiei Bethlen, dar şi pentru ofiţeri şi personal. După 1873, castelul intră în proprietatea contelui Teleki Sámuel. Din 1903, atât castelul şi moşia sa trec în proprietatea comunităţii locale. Tot atunci se începe procesul de demolare a Sălii Cavalerilor. Conform arhitectului Alexandra Stoica, atunci s-a dorit construirea unui orfelinat în una din părţile castelului, însă proiectul nu a avut succes. Pentru o perioada scurtă de timp, castelul a servit ca reşedinţă, iar ulterior a devenit grajd şi depozit de grâne. În anul 1945, zidul dinspre strada principală a fost spart pentru a se crea o nouă zonă de acces pentru maşini de tonaj mare. În anul 1962, castelul a ajuns în întreţinerea Cooperativei Agricole de Producţie din zonă, fiind folosit ca grânar, iar unul dintre bastioane a fost transformat într-o staţie de pompieri. Acum, se pare, se află în proprietatea unei familii care pare a-l lăsa uitării. ( www.bzb.ro/sti... )"
    Like, Share si Aboneaza-te.
    Multumesc pentru vizionare.
    ---
    ► Nu uita sa te abonezi la canalul de TH-cam 🔔 bit.ly/3uyOQus
    ---
    ► 💳 Best Travel Bank Cards: ► Incearca si tu Revolut : bit.ly/revolut...
    ► Hai pe YOXO! Ai prima lună gratuită să vezi cât de mișto poate fi un abonament de mobil fără perioadă contractuală dar cu super beneficii 😉 : bit.ly/yoxo

ความคิดเห็น • 1

  • @RevistaPozitiv
    @RevistaPozitiv 3 หลายเดือนก่อน +2

    Am fost în urmă cu 2 ani acolo. Foarte frumos și interesant loc. O să revenim săptămâna aceasta pentru că am pierdut filmările de acolo ( ne-au fost furate prin bluethoot întru-n HiperMarket din Brașov la un stand de telefonie mobilă - Aveți grijă și voi dacă folosiți bloetooth în spațiile publice. 😏!!!). Voi cum de nu aveți filmări de acolo?