Bünyamin Eroğlu - VAZGEÇİLMİYOR (SÖZ - MÜZİK) - BÜNYAMİN EROĞLU -
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 9 ม.ค. 2025
- Elazığ Kültürünün mihenk taşlarından Elazığ Folklor ve Turizm Derneği Başkanı Bünyamin Eroğlu, 64 yıllık yaşamında Elazığ’ın kültürü için çok sayıda çalışma yaptı. Okul yıllarında sesinin güzelliği fark edilen Bünyamin Eroğlu, hayatı boyunca 30’a yakın beste çalışması yaptı.
Elazığ’ın yetiştirmiş olduğu büyük usta Bünyamin Eroğlu, Elazığ Kültürü’nün yaşaması için çok önemli destekler sağladı.
64 yıllık hayatının çok büyük kısmını sanata ve Elazığ kültürüne ayırdı.
PEKİ KİMDİ BÜNYAMİN EROĞLU?
Elazığ’ın Hanköyü Beldesinde, Mehmet ve Vasfiye çiftinin 6 çocuğunun üçüncüsü olarak 25 Ocak 1954 tarihinde dünyaya geldi. İlkokula Cumhuriyet İlkokulunda başlayıp, Murat İlkokulu’nda tamamladı. Ortaokula başlayacağı zaman, babası, Bünyamin’in İmam Hatip Lise’sine yazılmasını istemişti. İmam Hatip Lisesi’nin Orta ve Lise kısmını birlikte okuyup, 1973-1974 öğretim yılında mezun oldu.
OKUL SIRALARINDA SESİ FARK EDİLDİ
Okul sırasında sesinin güzelliği dikkat çekmişti. Okulunun sosyal etkinliklerinde vazgeçilmez bir isim olmuştu. Folklor ekiplerinde oynuyor ve başarılı oyunlar sergiliyorlardı. Üniversite Mahallesi’nin gençleri toplanıp türküler söylerken, Eroğlu da kaval çalarak onlara eşlik ediyordu. Aslında sesinin güzelliği daha İmam Hatip Lisesi’ndeyken fark edilmişti. Ezanı mükemmel okuyordu. Bir gün Bölge Camii’nde ezan okuyordu ve dönemin müftüsü, rahmetli Hacı Ömer Bilginoğlu o gün Teşfikiye Camii’ne gitmek için evinden çıkmış ve okunan bu ezanı duyunca yolunu değiştirip Bölge Camii’ne gelmişti. Namazdan sonra, Bünyamin’e, “Sen Bilal Habeşi misin? Beni bu yaşta çekip buralara getirdin.” Diyerek takdir sözleri etmiş ve memnuniyetini dile getirmişti.
BABASINDAN ONLARCA KASET KALMIŞTI
Babası Mehmet Bey’de Bünyamin gibi musikiye meraklı birisidir. O’da gençliğinde, bisiklete binerek Hankendi’nden Elazığ’a müzik kursuna gidermiş. Keman dersleri almış. Çocuklarına Harput kültürünü ve musikisini aşılamaya çalışırmış. Çocukları büyüdüğünde, onu sadece Cami dersleri ve Cami yaptırma ve Yaşatma hizmetleri içinde görmüşler. Vefat ettiği zaman, çocuklarına eşsiz bir musiki hazinesi içeren onlarca kaset bırakmıştır.
İLK BESTESİ 1970 YILINDA
Bünyamin Eroğlu’nun folklöre olan merakı lise yıllarında bir tutku halindedir. Daha 1970 yılında Halkevi’ne (EFTUT’A) gitmeye başladı. 1971 yılında bir gazetenin açtığı ses yarışmasına Elazığ İmam Hatip Okulu’nu temsilen katıldı ve derece aldı. Okulu’nun her yıl düzenlediği “Mevlana Geceleri”nde o, daimi İlahici ve kasideciydi. Bu sırada kaval yanında Bağlama da çalmaya başlamıştı. İlk bestesini 1970’de yaptı. EFTUT gecelerinde, Esat Kabaklı ve rahmetli İlhami Yağcı ile sahneye çıkmaya başlamıştı.
DÜĞÜNÜNDEN 10 GÜN SONRA BABASI ÖLDÜ
Yüksek öğrenimini tamamlamak amacı ile “Mektupla Eğitim” programına katıldıysa da eğitimin bu şeklini sevmemişti. Oradan vazgeçerek (Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü) Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü’ne kayıt oldu. Özel durumu nedeniyle bu okulu da ayrılmak zorunda kaldı. 1976 yılında evlendi. Düğünden 10 gün sonra babası vefat etti. Babasının vefatı onu çok sarstı ise de kendisini toparlayıp, hayat mücadelesine devam etti. Elazığ-Harput Kültürü adına çeşitli faaliyetler düzenledi. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli organizasyonlara imza attı. Ve birçok ödülün sahibi oldu. Bu arada beste çalışmaları da yapmaya devam ediyordu. Ud ve Cümbüş dersleri de almış olan Eroğlu, otuza yakın beste çalışması yaptı.
ŞİİR VE MANİLER OKUDU
Çok yönlü bir kişilik olan Eroğlu, Gazetelerde Köşe Yazarlığı, Yerel TV’lerde program yöneticiliği de yaptı. Mahalli kasetçilik hizmetleri yürüten ekiplerin kasetlerine şiir ve maniler okuyarak bir ilki gerçekleştirdi. Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğünde çalışıyordu. Maddi sıkıntısı azalmış ve kültür hizmetlerine daha rahat katılıyordu. Necati Kanter’in kurduğu “Dergâh Tiyatrosu’nda görev alıp çeşitli rollerde oynadı.
VAZGEÇMİLMİYOR
Ünlü Sanatçı Muray Göğebakan’ın en çok beğenilen şarkılarından biri olan Vazgeçilmiyor’un bestesi de yine Bünyamin Eroğlu’na aitti.
EVLİ VE 3 ÇOCUK BABASIYDI
Halkoyunları dalında da faaliyetleri oldu. Önce oyuncu, sonra oyun öğreticilik yaptı. EFTUT’UN başkanlığını yürüttü. Halk Oyunları Federasyonu Bölge Koordinatörlüğü görevini de üstlendi. Evli ve üç çocuk babası olan Bünyamin Eroğlu, 26 Temmuz 2018 tarihinde 64 yaşında hayata gözlerini yumdu.. Allah mekanını cennet eylesin...Rabbim sevenlerine sabır versin.
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun çok iyi bir insan ve vatansever idi ..
Mekanın Cennet Olsun Böyük Abe
Elazığ ın yetiştirdiği kendine has tarzı ile güzel ve özel bir insan idi. Her kesim tarafından sevilen ve saygı duyulan büyük abisi idi. Mekanı cennet olsun Rabb'im merhameti ile muamele eylesin
O kadar belli ki bünyamin abi, vazgeçememişsin. Mekanın cennet olsun
Rabb'im Gani Gani Rahmetler eylesin mekanı cennet olsun.
Nevi şahsına münhasır bir Gakko
AMIN
Mekanı cennet olsun.
Tutuklu kaldım sanırım sesinde bu gakkomun. Nasıl desem, çok dinledim, çok söylediler ama bir duygu bu kadar geçirilebilir ancak insana. Ses, tını aynı zamanda sözler ve taksim... Bilmiyorum sanırım daha iyisini beklemek, üstadın dirilmesini beklemek gibi olacak. Toprağın bol olsun gakkom. Değerini bilemedik, affet...
Suraya bi yorum yazmazsam büyük saygısızlık olacak rabbim mekanın cennet eylesin
Rabbim mekanını cennet eylesin adaş ve soyadaş
Murat göğebakan sayesinde öğrendiğimiz bir şarkı oldu ama reis sende de nasıl bir ses nasıl bir yazma yeteneği var mış be
Din den vatandan birde sevdiklerinden geçilmiyor koca kurt Allah rahmet eylesin doğru söylemişsin
Nur icinde yatsın
Allah rahmet etsin.
Amin 🤲🏼