Ο Παν Δημιουργός (Θεός) δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει. Ο Θεός άρχει και τα πάντα είναι Υπό της Αρχής . Εμείς υπάρχουμε . Η Ελληνική γλώσσα είναι πνευματική. Πάντα φανερώνει την αλήθεια όσες προσπάθειες έχουν γίνει να αλλοιωθεί. "Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις".
Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας. Δε φανερώνει, η ίδια, τίποτε. Μόνο τις σκέψεις αυτού που τη χρησιμοποιεί. Επίσης η ετυμολογία μιας λέξης πολύ συχνά δεν συνάδει με την πραγματική έννοια της σύνθετης λέξης. Και τέλος η λέξη "υπάρχω" είναι το άθροισμα του "υπό" και του "άρχω", όχι του "υπό" και του "αρχή". Αν πιστεύεις πως κάποιος θεός υπάρχει, ή "άρχει", πρέπει να προσπαθήσεις ΠΟΛΥ περισσότερο για να πείσεις. Ένα βραβείο Νομπέλ σε περιμένει αν τα καταφέρεις.
@@AndreasIoannou-d2d Καλησπέρα! Στην φιλοσοφία, ανήκει στα μεταφυσικά ερωτήματα. Τα ερωτήματα δηλ που έχουν να κάνουν με την αρχή, την φύση και τα χαρακτηριστικά του κόσμου μας. Η λέξη "μεταφυσική" έχει στην φιλοσοφία λίγο διαφορετική έννοια από αυτή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.
Αγαπητέ φίλε κατά την Ορθόδοξη θεολογία υπάρχει μια διάκριση Ακτιστο που συμπεριλαμβάνει μόνο τον Τριαδικο Θεό και το Κτιστο ορατό και αόρατο φυσικό μεταφυσικό που συμπεριλαμβάνει την ανοργανη υλη φυτά ζώα ανθρωπο μέχρι και τους αγγέλους.
Σωστή παρατήρηση. Επικεντρώθηκαμε στα επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης, και όχι σε αυτά κατά. Αναφέραμε μόνο το "πρόβλημα του κακού" μόνο που είναι το πιο γνωστό. Αν κάνουμε και δεύτερο μέρος, θα αναφέρουμε και την "θεία απόκρυψη".
προσωπικα δεν νομιζω οτι αυτο ειναι το ερωτημα που ενδιαφερει . το πραγματικο ερωτημα ειναι το ποιες ειναι οι ιδιοτητες και οι προτεραιοτητες Του σε σχεση με εμας και με ΟΤΙ μας περικλειει . αυτο ειναι που ενδιαφερει πραγματικα τον ανθρωπο
Αν δεν πιστευεις στο θεο τοτε κερδιζεις οτι δεν εχεις προκαταληψεις κο εχεις κριτική σκεψη Αν πιστευεις τοτε χανεις διοτι ζεις σε ψεμα .Αντιστροφή προς τον Πασχαλ
@Lazaros3122 με την λογική του πασχαλ απλώς αντιστρέψα τους ρόλους. Θετικό για τον πασχαλ η πίστη στον Θεό αρνητική για μένα. Τότε θετική η μη πίστη για μένα και αρνητική προς το Πασχαλ.Δεν είμαι υπέρ της λογικής αυτής αλλά δεν παύει να υπάρχει ως επιχείρημα λογικής.Θετικη η μη πίστη διότι εάν θεός δεν υπάρχει και συ πιστεύεις τότε πιστεύεις σε ψέμα. Εάν δεν πιστεύεις και δεν υπάρχει τότε γνωρίζεις την αλήθεια και ζεις μια ζωή ελεύθερος.Προσωπικα αγνωστικης δηλώνω προς αθεος
Σε σημείο που μιλάς για τον πασχάλ αυτός δεν προσδιορίσει ποιος θεός βαση γεωγραφικής τοποθεσίας γιατί υποτίθεται ένας είναι ο θεός για όλους τους ανθρώπους απλώς του δίνουμε άλλο όνομα, οπότε από ψυχολογικής άποψης καλό είναι να πιστεύουμε στο θεό..αν υπάρχει όλα καλά αν δεν υπάρχει δεν χάνουμε και κάτι. Πάντα με αγάπη χωρίς φανατισμό και μίσος.
geia na se topo8etish mesa na perashs to apolhto test kai na lavhs emphries kai na ephlekshs mazh tou kai meto 8elhma tou hhh apenanth tou parea me ton arnith tou ton ekptoto arxagkelo
Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ και όχι μόνο πριν το Big Bang δεν υπήρχε ούτε χρόνος ούτε χώρος για την δημιουργία Θεικής ύπαρξης!!! Σύμφωνα με το Βατικανό και όχι μόνο να ισχυρίζονται πως ο Θεός είναι άχρονος και άχωρος!!!! Αν και υποστηρίζω την επιστήμη πάντα θα σέβομαι και τις άλλες απόψεις.
@PADEN-te8dm Οι άνθρωποι είμαστε πρώτα και πάνω απ' όλα ζώα. Αυτό είναι απόλυτο. Εσύ προσωπικά νομίζεις πως δεν είσαι ζώο; Ένα Είδος Θηλαστικού, με επτά αυχενικούς σπονδύλους, διάφραγμα, κ.λπ. τρως, πίνεις, κοιμάσαι, σκοτώνεις για να επιβιώσεις κ.λπ. διαφέρεις από τα άλλα ζωα επειδή αναρωτιέσαι αν υπάρχει Θεός/κατασκευαστής; Έστω Υπάρχει... και;
@Lazaros3122 Λέξη κλειδί: Γνωρίζοντας... Γνωρίζουμε λοιπόν ότι : οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές συνδέονται με τις γνωστικές διαδικασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες επηρεάζουν την κατανόηση και την δημιουργία θρησκευτικών εννοιών. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν είναι εγγενώς υπερφυσικές, αλλά διαμορφώνονται από την ανθρώπινη σκέψη και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι θρησκευτικές ιδέες εν τέλει υπηρετούν κοινωνικές και ψυχικές ανάγκες των πληθυσμών και αποτελούν εργαλεία στα χέρια της εκάστοτε εξουσίας. Είναι οφθαλμοφανές πώς υπάρχει μια δομική αναλογία μεταξύ της απόλυτης εξουσίας του Θεού ιδίως στον μονοθεϊσμό και της εξουσίας του ηγεμόνα ή των κυρίαρχων ελίτ. Αυτή η αναλογία επισημαίνει πώς η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπου οι νόμοι αναστέλλονται, είναι ανάλογη με τα θαύματα του Θεού που παραβιάζουν τους φυσικούς νόμους. Είναι λοιπόν βαθιά Θεολογική Ρίζα της Πολιτικής. Όλες σχεδόν οι πολιτικές έννοιες προέρχονται από θεολογικές αρχές. Για παράδειγμα, η έννοια της κυριαρχίας μπορεί να συγκριθεί με την παντοδυναμία του Θεού, όπου ο ηγεμόνας ή η κυρίαρχη ομάδα ενεργεί ως αντιπρόσωπος του θείου. Μεγάλη κουβέντα... η πεποίθηση στην ύπαρξη του θεού κατασκευαστή και κριτή (Γιαχβέ, Αλλάχ, Μ.Α.Τ.Σ. κ.ά.) παράγει και συντηρεί σχέσεις πολιτικής και εξουσίας.
@Lazaros3122 φυσικά φίλε Λαζαρε και υπάρχει Ο Θεός ..Αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχαμε .. έχω ακούσει από κάποιον ταπεινό ηγούμενο και πνευματικό ότι , αν θες να μιλήσεις με όλο τον κόσμο πρέπει να μάθεις Αγγλικά ...αν θες να μιλήσεις με τον Θεό πρέπει να μάθεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ αν θες να καταλάβεις τι είναι είναι Θεός πρέπει να κλείσεις το στόμα σου. (Γρηγόρης Βαλτογιάννης , έδωσε τον ορισμό του Θεού με 2 λόγια , Άλλοι στην θέση του κάνουν ολόκληρα κηρύγματα χωρίς να καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι ).....ξέρω δεν κάνεις διάλογο με γύφτους που πουλάνε πατάτες ... Τις πατάτες τις αγοράζεις και τις τρως όμως ....
Σύμφωνα με την Ορθοδοξία.. θέτεις το λάθος ερώτημα. Το ερώτημα δεν είναι "Αν υπάρχει ο Θεός" γιατί αυτό δεν μας προσφέρει τίποτα... Γιατί είναι σαν να λες ότι θα ακολουθήσεις την Ηθική ζωή μόνο αν υπάρχει ο Θεός .. ενώ αν δεν υπάρχει κάνεις ότι έγκλημα θέλεις. Πολύ ανόητη λογική δεν νομίζεις? Μελέτησε την Αγία Γραφή, μάθε αυτά που σου ζητάει ο Θεός μας ο Ιησούς Χριστός και εφάρμοσε τα από αγάπη για το Ωραίο.. και μετά θα σου παρασχεθούν οι αποδείξεις.. προσωπικά σε σένα.. γιατί αγάπησες το Τέλειο. Πώς νομίζεις ότι τόσα εκατομμύρια χριστιανών βασανίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για τον Χριστό?.. έτσι χωρίς αποδείξεις? Φυσικά και είχαν αποδείξεις αλλά αυτές ήταν μέσα στην ψυχή τους.. προσωπικές... Και για να σου δώσω μια ιδέα πως γίνεται αυτό... Γίνεται με την προσευχή.... Όταν προσεύχεσαι βλέπεις τους νόμους της φύσης να κάμπτονται και έτσι καταλαβαίνεις ότι Υπάρχει Θεός και είναι ο Ιησούς Χριστός.
Αγαπητέ Αντώνη (ή Αντώνιε, αν προτιμάς). Στο βίντεο μας, κάνουμε μια σύνοψη των κλασσικών επιχειρημάτων που έχουν εκφραστεί στην ιστορία περί της "απόδειξης ύπαρξης του Θεού", το οποίο είναι ένα σημαντικό ερώτημα σε ένα κλάδο της φιλοσοφίας. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε πως η ηθική είναι συνδεδεμένη με αυτό το ερώτημα (παρεπιπτόντως, αυτό είναι κάτι που έχει υποστηριχθεί από τον Ντοστογιέφσκι). Η Ηθική, είναι ένας άλλος κλάδος της φιλοσοφίας με την οποία θα ασχοληθούμε αρκετά στο μέλλον. Αν θα ήθελες, δες ένα άλλο βίντεο του καναλιού μας σχετικά με τις απαρχές της ηθικής σκέψης στον Πλάτωνα και τον διάλογό του "Ευθύφρων". th-cam.com/video/7NhuAVJhYSA/w-d-xo.htmlsi=udomM2CKIPMNG_FL Όπως και να'χει, σε ευχαριστούμε ειλικρινά για το σχόλιο σου. Κάθε σκέψη και παρατήρηση δεκτή.
@@Ideonio Αγαπητέ φίλε, προφανώς δεν κατάλαβες το σχόλιο μου. Στο ερώτημα σου απάντησα... Και εμμέσως πλην σαφώς σου απάντησα ότι σύμφωνα με την Ορθοδοξία όλες αυτές οι φιλοσοφίες που αναφέρεις είναι Λάθος. Σκέψου το λογικά και απλά αν σε βάλω να μου περιγράψεις μια πόλη που δεν έχεις δει είναι δυνατόν ποτέ να μου την περιγράψεις σωστά? Σίγουρα όχι! Κατά ίδια λογική ένας φιλόσοφος που είναι στη γη πώς μπορεί να ξέρει αν υπάρχει Θεός εκεί που δεν πήγε? Όποια φιλοσοφική απάντηση και να πάρεις θα είναι απλά μια ανοησία. Μόνον ο Χριστός που ήρθε από τον Ουρανό μπορεί να σου δώσει αυτήν την απάντηση και αυτό γίνεται μόνο με την προσευχή. Άλλος τρόπος λυπάμαι αν σε απογοητεύω δεν υπάρχει. ΥΓ Η αναφορά μου στην ηθική έγινε μόνο και μόνο για να σου δείξει πόσο ανούσιο είναι αυτό το ερώτημα
Το κακο δεν ειναι αυθυπαρκτο ειναι απουσια του καλου αλλα επισης Καλο η Κακο ονομαζεται κατι εαν συγκριθει με κατι αλλο.Αυτο που για μενα ειναι καλο για αλλο μπορει να ειναι κακο.Το καλο η κακο δεν ειναι αυθυπαρκτες κατηγοριες αλλα συμβεβηκοτα.
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, Ανδρέα. Για το τι είναι "καλό" και "κακό" έχει ασχοληθεί πολύ ένας κλάδος της ηθικής φιλοσοφίας που ονομάζεται ωφελιμισμός. Μια μέρα θα κάνουμε βίντεο και γι'αυτό (είναι και σημαντική έννοια και στην πολιτική φιλοσοφία επίσης). Φαντάσου όμως μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Ένα σεισμό ή ένα τσουνάμι που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Ένα τέτοιο γεγονός, είναι δύσκολο να το χαρακτηρίσεις κάτι άλλο εκτός από "κακό" (ή για τον ωφελιμισμό, ένα γεγονός που προκαλεί "πόνο").
Καλησπερα. Δεν υπαρχει ουτε μετριο επιχειρημα για την υπαρξη καποιου απο τους Θεους που ο ανθρωπος ισχυριζεται. Γι'αυτο, το θεμα παραμενει ισχυρισμος. Κοσμολογικα επιχειρηματα υπαρχουν πολλα. Αυτο που αναφερεις ειναι το Kalam. Και ειναι circular reasoning. Δηλαδη η απαντηση δεν ειναι Θεος, διοτι τεινει στο απειρο. Και τον Θεο ποιος τον εφτιαξε? Και παει λεγοντας. Δηλαδη αλλαζεις την λογικη στο "σημειο" που σε συμφερει. Αρα πεταμε ολο το επιχειρημα.
@@POSSESSEDbyFIRE Από αυτά που έγραψες καταλαβαίνει και ο πιο αστοιχειώτος πόσο άσχετος είσαι. Δε χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς με τις ανεπέρειστες γνώμες σου.
@@POSSESSEDbyFIRE όλα τα επιχειρήματα υπερ της υπαρξεως του θεου είναι άκυρα διοτι δεν υποδεικνυουν ξεκαθαρα τιποτε. Μπορουν να χρησιποιηθουν για να τεκμηριωσουν ολες τις πιθανες υποθεσεις. Δηλαδη δεν αυξάνουν ούτε κατ ελάχιστο την πιθανοτητα να υπάρχει θεός αν μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις για τον Νατουριλιστικο Πανθεισμο. ( αιώνια κ παντοδύναμη φυση)
Απλά πράγματα, υπάρχει ένας Θεός που είναι ανύπαντρος πατέρας, ζούσαν τρισεκατομμύρια χρόνια μόνοι του, βαρέθηκαν, και είπαν να φτιάξουν τη γη για να περνάνε την ώρα τους.
Αν κάποιος είχε αποδειξει ότι υπάρχει θεός, δεν θα βγάζατε αυτό το βιντεο με αυτή την ερώτηση...Θα ειχε παρει κ ενα νομπελ και ολοι θα το γνωριζαμε. Αρα οχι
Η πίστη στην υπαρξη θεου, είναι και αποτελεί ακριβώς αυτό που δηλωνει. Πίστη. Δηλαδή, τυφλη εμπιστοσυνη σε μια μη επιβεβαιωμενη πεποιθηση χωρίς επιχειρήματα και πολλές φορές κόντρα σε αυτα
@Lazaros3122 Αποκάλυψη. Δλδ ειδατε κάποιο όραμα η παραισθηση. Η φαντασία σας. Η κάποια ψυχολογική διαταραχή. Πρέπει να μας παρέχετε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήσετε για διαχωρισετε τη φαντασία, δική σας η άλλων προφητων, από την πραγματικοτητα. Το ότι απλά κάποιος φαντάστηκε κατι δεν το κάνει αληθινο. Γιατί να πιστέψουμε τις προσωπικές εμπειρίες του καθενος; Ο αθεος απεναντίας πρέπει να έχει στοιχεία, όπως σωστά είπατε για να ποδεχτει οποιαδήποτε "αληθεια" . Και εφόσον δεν υπάρχουν ομολογουμένως στοιχεία υπερ της ύπαρξης οτιδήποτε μεταφυσικού, είναι λογικό να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μεταφυσικό. Έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει ο υλικός κόσμος. Ελπίζω τουλάχιστον να συμφωνούμε. Οτι δλδ υπάρχουν άτομα, ηλεκτρονια. Εσείς θέλετε να εισάγετε και κάτι άλλο επιπλέον , το μεταφυσικό, για το οποίο δεν υπάρχει καμία βάση, παρά η φαντασία σας
@Lazaros3122 Οταν λεμε οτι η επιστημη γνωρίζει αυτό σημαίνει ότι έχει αντικειμενικα επαληθευσιμα στοιχεία, επαναληψιμα. Που ο καθένας μπορεί ανεξάρτητα να εξακριβωσει την αληθεια τους. Οπότε δεν βασίζεται στην πίστη ότι κάποιος ειδε κάποιο οραμα
"Υπάρχω" σημαίνει στα Ελληνικά ό,τι είμαι "υπό την Αρχήν". Ο Θεός δεν είναι υπό οιαδήποτε Αρχή, διότι ο Θεός είναι η Αρχή του παντός και συν παντος κόσμου. Μήπως πρέπει κάποτε να μάθουμε την Ελληνικήν γλώσσαν και όχι κάποια διάλεκτο, όπως τα Αγγλικά, Γαλλικά, νεοελληνικά, Γερμανικά κ.λπ;
@@couloucamaurin7638 Σύμφωνα με το Liddell Scott "υπάρχω" δεν σημαίνει "υπό την αρχή", αλλά "κάνω την αρχή". Πάντα μου προκαλείται η απορία γιατί ελάχιστοι σήμερα συμβουλεύονται τα λεξικά. Ιδιαίτερα στο Liddell Scott θα βρείτε όλες τις σημασίες του "υπάρχω" όπως αυτές εμφανίζονται στα διασωθέντα κείμενα. Αφήστε που είναι και δωρεάν, πχ εδώ www.greek-language.gr/digitalResources/index.html.
@@Ideonio Έχω αυτό το δίτομο λεξικό (Αγγλικά και Ελληνικά με παραδείγματα), καθώς και το δεκαεπτάτομο λεξικό του Δημητράκου. Αυτό που έγραψες δεν "υπάρχει"
@@couloucamaurin7638 Αντιγράφω από το Liddel Scott (www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/tools/liddell-scott/search.html?lq=%E1%BD%91%CF%80-%CE%AC%CF%81%CF%87%CF%89) ὑπ-άρχω, μέλ. -ξω, αόρ. αʹ ὑπῆρξα - Παθ., παρακ. ὕπηργμαι, Ιων. -αργμαι· Α. 1. αρχίζω, κάνω την αρχή, ξεκινώ, απόλ., σε Ομήρ. Οδ., Ευρ. κ.λπ. 2. με γεν., ξεκινώ, κάνω την αρχή, την έναρξη, ἀδικίης, σε Ηρόδ.· πολλῶν κακῶν, σε Ευρ. κ.λπ. 3. με μτχ., ξεκινώ να κάνω κάτι, ὑπῆρξαν ἄδικα ποιεῦεντες, σε Ηρόδ.· ὑπάρχει εὖ ποιῶν τινα, σε Ξεν. 4. με αιτ., ὑπάρχω εὐεργεσίας εἴς τινα ή τινι, αρχίζω να ευεργετώ κάποιον, σε Δημ., Αισχίν. - Παθ., έχω αρχίσει, τὰ ἔκ τινος ὑπαργμένα (Ιων. αντί ὑπηργ-), σε Ηρόδ.· απρόσ., ὑπῆρκτο αὐτοῦ, είχε γίνει η αρχή του, σε Θουκ. Β. 1. αρχίζω να υπάρχω, έρχομαι στη ζωή, εμφανίζομαι, παρουσιάζομαι, σε Αισχύλ. κ.λπ. 2. υπάρχω, βρίσκομαι, είμαι έτοιμος, σε Ηρόδ., Αττ.· με γεν., ὑπάρχει τῶνδε, υπάρχει απόθεμα, αφθονία αυτών των πραγμάτων, σε Αισχύλ.· συχνά σε μτχ., ἡ ὑπάρχουσα οὐσία, η υπαρκτή περιουσία, η υφιστάμενη, σε Ισοκρ.· τὰὑπάρχοντα ἁμαρτήματα, σε Θουκ.· τῆς ὑπαρχούσης τιμῆς, λέγεται για την τρέχουσα τιμή, σε Δημ. 3. απλώς, είμαι, σε Τραγ., Θουκ. κ.λπ. 4. ενίοτε με μτχ., ομοίως προς το τυγχάνω, τοιαῦτα (αὐτῷ) ὑπῆρχε ἐόντα, σε Ηρόδ.· ὑπάρχει ἐχθρὸς ὤν, σε Δημ. II. όπως το ὑπόκειμαι II. 2, τίθεμαι ως βάση, θεωρούμαι, εκλαμβάνομαι ως δεδομένος, σε Πλάτ.· τούτων ὑπαρχόντων, = quae cum ita sint, στον ίδ. III. 1. ανήκω σε, περιέρχομαι σε κάποιον, συσσωρεύομαι, προκύπτω, ὑπάρχει τινί τι, κάποιος έχει κάτι, αυτό που υπάρχει σε κάποιον, σε Ηρόδ., Θουκ.· ἡ ὑπάρχουσα φύσις, φυσικά χαρακτηριστικά, οι φυσικές ιδιότητες που σε χαρακτηρίζουν, φυσική κατάσταση, σε Θουκ. 2. λέγεται για πρόσωπα, ὑπάρχω τινί, είμαι αφοσιωμένος σε κάποιον, σε Ξεν., Δημ.· καθ'ὑμῶν ὑπάρξει ἐκείνῳ, θα είναι, θα βρεθεί στο πλευρό του εναντίον σας, σε Δημ. IV. συχνά σε πληθ. ουδ. μτχ. τὰ ὑπάρχοντα, 1. οι υπάρχουσες συνθήκες, οι παρούσες ευκολίες, τα πλεονεκτήματα των συγκυριών, σε Θουκ., Ξεν. κ.λπ. 2. αυτό που ανήκει σε κάποιον, υπάρχοντα, κτήσεις, τα κτήματα κάποιου, χρήματα, πόροι, εισοδήματα, περιουσία, σε Θουκ. κ.λπ. V. απρόσ., ὑπάρχει, γεγονός, το βέβαιο είναι ότι..., με αιτ. και απαρ., σε Σοφ. 2. επιτρέπεται, είναι δυνατό, με δοτ. και απαρ., ὑπάρχει μοι εἶναι ή ποιεῖν τι, σε Θουκ., Πλάτ.· απόλ., ὥσπερ ὑπῆρχε, όσο ήταν δυνατόν, σε Θουκ. 3. σε μτχ. ουδ., όπως το ἐξόν, παρόν κ.λπ.· ὑπάρχον ὑμῖν πολεμεῖν, εφόσον σου επιτρέπεται να κάνεις πόλεμο, στον ίδ. Στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Τριανταφυλλίδη: www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CF%89&dq= υπάρχω [ipárxo] Ρ πρτ. υπήρχα, αόρ. υπήρξα, απαρέμφ. υπάρξει : I1.για κπ. ή για κτ. που έχει υλική υπόσταση, που έχει οντότητα: Όταν εγώ δε θα ~ πια , δε θα ζω. Σκέφτομαι, άρα ~. Πέρυσι αυτό το σπίτι δεν υπήρ χε εδώ. 2. (στο γ' πρόσ.) α. για κπ. ή για κτ. που βρίσκεται σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος: Aυτό το ζώο δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Yποκαταστήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. || Δεν υπάρχει κανείς να με βοηθήσει; (έκφρ.) δεν υπάρχει (τίποτε άλλο), για κτ. με ιδιαίτερη αξία, σημασία, σπουδαιότητα: Γι΄ αυτόν δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από τα παιδιά του. Όταν δουλεύει, δεν υπάρχει γι΄ αυτόν τίποτε άλλο. β. για κτ. που έχει υπόσταση νοητική: Yπάρχει Θεός; Aυτό υπάρχει μόνο στη φαντασία μου / στα όνειρά μου. γ. με αφηρημένα ουσιαστικά, σε απρόσωπες εκφορές: Yπάρχει η δυνατότητα / ο φόβος / η ελπίδα. Yπάρχουν βάσιμες υποψίες. Yπήρξε κάποια πρόοδος, σημειώθηκε. Aναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν αντιδράσεις, αν θα εκδηλωθούν. Θα υπάρξουν δυσκολίες. || Yπάρχει πρόβλημα. II. ως αόριστος του ρήματος είμαι: Yπήρξα ευτυχισμένος / δυστυχισμένος. Στα νιάτα της υπήρξε πολύ ωραία γυναίκα. Yπήρξαμε συμμαθητές. [λόγ. < αρχ. ὑπάρχω] Ο διάλογος και η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Σας παρακαλώ, μην το εκλάβετε αυτό ως προσπάθεια να αποδείξουμε πως κάνατε λάθος στην αρχική σας τοποθέτηση. Μάλιστα, θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να κάνετε και άλλα σχόλια και υποδείξεις. Δεν διεκδικούμε κάποιο αλάθητο, αλίμονο. Αυτό όμως που θέλουμε να τονίσουμε, είναι πως όταν κάποιος σχόλια αρκετά βαριά όπως "πρέπει κάποτε να μάθουμε την Ελληνικήν γλώσσαν", καλό θα ήταν να είναι σίγουρος πριν προβεί σε τέτοιο χαρακτηρισμό, και να φέρει κάποια στοιχεία (αναφέρατε το λεξικό του Δημητράκου πριν, και το δέχομαι). Θα θέλαμε να κάνουμε πολιτισμένη κουβέντα, χωρίς προσβολές, βασισμένη σε επιχειρήματα. Έτσι μαθαίνουμε και πάμε παρακάτω. Αν διαφωνείτε σε κάτι από αυτά, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
@@Ideonio Αυτό το νεοελληνικό λεξικό ή ΄΄εστω η νεοελληνική μετάφρασις αυτού, δεν μου είναι γνωστή. Όμως δεν ετυμολογεί. Μπορούμε κατά βούλησιν να κοροϊδεύουμε τον εαυτόν μας, αλλά...
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ αυτούς τους στίχους του Κορανίου που περιγράφουν μερικά από τα θαύματα του Ιησού, η ειρήνη και οι ευλογίες είναι στη μητέρα του και σε αυτόν, καθώς και τι συνέβη στο παρελθόν και τι θα συμβεί στο μέλλον. Να είσαι ευλογημένος. Μετάφραση του Ιερού Κορανίου, Κεφάλαιο 5 (Ο πίνακας) στίχοι 109-120 109. Την Ημέρα που ο Αλλάχ θα συγκεντρώσει τους αγγελιοφόρους και θα πει, "Ποια ήταν η απάντηση που λάβατε;" Θα πουν, "Δεν έχουμε γνώση. Πράγματι, εσύ είσαι ο γνώστης του αόρατου" - 110. [Την Ημέρα] που ο Αλλάχ θα πει, «Ω Ιησού, Υιέ της Μαρίας, θυμήσου την χάρη Μου σε σένα και στη μητέρα σου όταν σε στήριξα με το Άγιο Πνεύμα [δηλαδή τον άγγελο Γαβριήλ] και μίλησες στους ανθρώπους στο το λίκνο και στην ωριμότητα· και [θυμήσου] όταν σου δίδαξα γραφή και σοφία και την Τορά και το Ευαγγέλιο· και όταν σχεδίασες από πηλό [αυτό που ήταν] σαν τη μορφή ενός πουλιού με την άδειά Μου, τότε εισέπνευσες μέσα του, και έγινε πουλί με την άδειά Μου· και θεράπευσες τους τυφλούς [εκ γενετής] και τον λεπρό με την άδειά Μου· και όταν έφερες έξω τους νεκρούς με την άδειά Μου· και όταν απέτρεψα τα παιδιά του Ισραήλ από το να σε [σκοτώσουν] όταν ήρθες σε αυτούς με ξεκάθαρες αποδείξεις και εκείνοι που δεν πίστεψαν από αυτούς είπαν: «Αυτό δεν είναι παρά φανερή μαγεία». 111. Και [θυμηθείτε] όταν ενέπνευσα στους μαθητές, «Πιστέψτε σε μένα και στον αγγελιοφόρο Μου [δηλαδή τον Ιησού]». Είπαν: "Πιστέψαμε, γι' αυτό να μαρτυρήσετε ότι όντως είμαστε Μουσουλμάνοι [Μουσουλμάνος σημαίνει υποταγή στον Αλλάχ]." 112. [Και θυμήσου] όταν οι μαθητές είπαν, "Ω Ιησού, Υιέ της Μαρίας, μπορεί ο Κύριός σου να μας στείλει ένα τραπέζι [στρωμένο με φαγητό] από τον ουρανό;" [Ο Ιησούς] είπε: «Να φοβάστε τον Αλλάχ, αν είστε όντως πιστοί». 113. Είπαν: «Θέλουμε να φάμε από αυτό και αφήστε τις καρδιές μας να ηρεμήσουν και να ξέρουμε ότι μας δείξατε ειλικρινείς και είστε μεταξύ των μαρτύρων του». 114. Ο Ιησούς, ο γιος της Μαρίας, είπε: «Ω Αλλάχ, Κύριέ μας, στείλε μας ένα τραπέζι [στρωμένο με φαγητό] από τον ουρανό για να είναι για εμάς γιορτή για τον πρώτο και τον τελευταίο μας και ένα σημάδι από Σένα. Και φρόντισε για μας, και εσύ είσαι ο καλύτερος προμηθευτής». 115. Ο Αλλάχ είπε, "Πράγματι, θα σας το στείλω, αλλά όποιος δεν πιστεύει μετά από αυτό μεταξύ σας - τότε όντως θα τον τιμωρήσω με μια τιμωρία με την οποία δεν έχω τιμωρήσει κανέναν από τους κόσμους." 116. Και [προσέξτε την Ημέρα] που ο Αλλάχ θα πει, «Ω Ιησού, Υιέ της Μαρίας, είπες στους ανθρώπους, «Πάρτε εμένα και τη μητέρα μου ως θεότητες εκτός από τον Αλλάχ;» Θα πει, «Υψηλός είσαι! Δεν ήταν για μένα να πω αυτό στο οποίο δεν έχω δικαίωμα. Αν το είχα πει, θα το ήξερες. Ξέρεις τι είναι μέσα μου, και δεν ξέρω τι είναι μέσα σου. Πράγματι, είσαι εσύ που είναι γνώστης του αόρατου. 117. Δεν τους είπα παρά μόνο αυτό που με πρόσταξες - να λατρεύεις τον Αλλάχ, τον Κύριό μου και τον Κύριό σου. Και ήμουν μάρτυρας πάνω τους όσο ήμουν ανάμεσά τους. αλλά όταν με ανέλαβες, ήσουν ο Παρατηρητής πάνω τους, και είσαι, σε όλα τα πράγματα, Μάρτυρας. 118. Αν τους τιμωρήσεις - όντως είναι υπηρέτες Σου. αλλά αν τους συγχωρέσεις - όντως είσαι εσύ που είσαι ο Υψηλός σε Δυνατό, ο Σοφός». 119. Ο Αλλάχ θα πει, "Αυτή είναι η Ημέρα που οι αληθινοί θα ωφεληθούν από την ειλικρίνειά τους." Γι' αυτούς υπάρχουν κήποι [στον Παράδεισο] κάτω από τους οποίους ρέουν ποτάμια, όπου θα μένουν για πάντα, ο Αλλάχ είναι ευχαριστημένος μαζί τους και αυτοί μαζί Του. Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα. 120. Στον Αλλάχ ανήκει η κυριαρχία των ουρανών και της γης και οτιδήποτε υπάρχει μέσα τους. Και είναι ικανός για όλα.
Το επιχείρημα ότι το τέλειον ον που υπάρχει σε φυσική μορφή είναι "ανώτερο" του τέλειου όντος που βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας ή θεωρητικής ύπαρξης θεωρώ πως δεν ισχύει. Για παράδειγμα ένας τέλειος κύκλος υπάρχει μόνο θεωρητικά, το ίδιο ένα τέλειο τρίγωνο ή ενα τέλειο ρολόι ή ένα τέλειο σύμπαν κ.ο.κ. Στη φυσική ύπαρξη όλα έχουν ατέλειες, ακόμα και η συμμετρία ύλης - αντιύλης. Μπορεί να ισχυριστεί βέβαια κάποιος εδώ ότι υπάρχει το τέλειο ον στην θεωρητική του τέλεια μορφή και δεν υπόκειται στην ατελή πραγματικότητα. Υπάρχει ομως τότε πραγματικά?
@Lazaros3122 Η βιωματική εμπειρία υπόκειται σε πολλές παραμορφωτικές παραμέτρους. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά παρόμοιες καταστάσεις. Κάποιος που έχει υψοφοβία π.χ. βιώνει ως απόλυτα τρομακτικό το να βρίσκεται στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου ενώ άλλοι απολαμβάνουν απλώς τη θέα ήρεμοι. Από την άλλη μεριά δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αντικειμενικά το βίωμα του καθενός που μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερο. Οπότε προσωπικά δεν μπορώ να βασιστώ σε αυτό αλλά θέλω ΚΑΙ αντικειμενική συνηγορία που στο συζητούμενο θέμα πάσχει σε πολλά σημεία.
αν θεωρούμε βέβαια την ύπαρξη ενός υπερφυσικού όντος αόρατου φυσικά, γιατί να μην δεχθούμε βέβαια και την ύπαρξη νεράιδων , ξωτικών ή και φαντασμάτων ακόμη
Φίλε μου ξεκίνησα να βλέπω αρνητικά προκατειλημμένος λόγο τίτλου αλλα με εξέπληξες θετικά. Πολύ όμορφο βίντεο.
@@TheSkepticTheory Όλα τα παιδιά στο κανάλι είμαστε φαν σου. Σε ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο.
Το ερώτημα "υπάρχει Θεός;" παραπέμπει κατά τη γνώμη σου σε θετική απάντηση; Γιατί;
@@gdevelek αλλιωσ πωσ θα ρωταγεσ
Ο Παν Δημιουργός (Θεός) δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει. Ο Θεός άρχει και τα πάντα είναι Υπό της Αρχής . Εμείς υπάρχουμε . Η Ελληνική γλώσσα είναι πνευματική. Πάντα φανερώνει την αλήθεια όσες προσπάθειες έχουν γίνει να αλλοιωθεί. "Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις".
Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας. Δε φανερώνει, η ίδια, τίποτε. Μόνο τις σκέψεις αυτού που τη χρησιμοποιεί. Επίσης η ετυμολογία μιας λέξης πολύ συχνά δεν συνάδει με την πραγματική έννοια της σύνθετης λέξης. Και τέλος η λέξη "υπάρχω" είναι το άθροισμα του "υπό" και του "άρχω", όχι του "υπό" και του "αρχή". Αν πιστεύεις πως κάποιος θεός υπάρχει, ή "άρχει", πρέπει να προσπαθήσεις ΠΟΛΥ περισσότερο για να πείσεις. Ένα βραβείο Νομπέλ σε περιμένει αν τα καταφέρεις.
@@gdevelek Αν θες να εξετάσεις "ερευνήσεις" το θέμα σε προτείνω Κρατύλος του Πλάτωνα.
Γειά σας!Έχετε χαρακτηρίσει μεταφυσικό το ερώτημα της ύπαρξης του Θεού γιατι;δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσικο;
@@AndreasIoannou-d2d Καλησπέρα! Στην φιλοσοφία, ανήκει στα μεταφυσικά ερωτήματα. Τα ερωτήματα δηλ που έχουν να κάνουν με την αρχή, την φύση και τα χαρακτηριστικά του κόσμου μας. Η λέξη "μεταφυσική" έχει στην φιλοσοφία λίγο διαφορετική έννοια από αυτή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.
@@Ideonio η μεταφυσική στην φιλοσοφία ειναι η μελέτη της αντικειμενικης κ απόλυτης ψυσης της πραγματικοτητας
Αγαπητέ φίλε κατά την Ορθόδοξη θεολογία υπάρχει μια διάκριση Ακτιστο που συμπεριλαμβάνει μόνο τον Τριαδικο Θεό και το Κτιστο ορατό και αόρατο φυσικό μεταφυσικό που συμπεριλαμβάνει την ανοργανη υλη φυτά ζώα ανθρωπο μέχρι και τους αγγέλους.
Δεν είναι ακαδημαϊκή προσέγγιση είναι χριστιανική διδασκαλία της Ορθόδοξη εκκλησιας
Νομίζω η Θεική απόκρυψη έπρεπε να είναι στο βίντεο το θεωρώ από τα πιό σημαντικά επιχειρήματα.
Σωστή παρατήρηση. Επικεντρώθηκαμε στα επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης, και όχι σε αυτά κατά. Αναφέραμε μόνο το "πρόβλημα του κακού" μόνο που είναι το πιο γνωστό.
Αν κάνουμε και δεύτερο μέρος, θα αναφέρουμε και την "θεία απόκρυψη".
προσωπικα δεν νομιζω οτι αυτο ειναι το ερωτημα που ενδιαφερει . το πραγματικο ερωτημα ειναι το ποιες ειναι οι ιδιοτητες και οι προτεραιοτητες Του σε σχεση με εμας και με ΟΤΙ μας περικλειει . αυτο ειναι που ενδιαφερει πραγματικα τον ανθρωπο
Αν δεν πιστευεις στο θεο τοτε κερδιζεις οτι δεν εχεις προκαταληψεις κο εχεις κριτική σκεψη Αν πιστευεις τοτε χανεις διοτι ζεις σε ψεμα .Αντιστροφή προς τον Πασχαλ
@Lazaros3122 με την λογική του πασχαλ απλώς αντιστρέψα τους ρόλους. Θετικό για τον πασχαλ η πίστη στον Θεό αρνητική για μένα. Τότε θετική η μη πίστη για μένα και αρνητική προς το Πασχαλ.Δεν είμαι υπέρ της λογικής αυτής αλλά δεν παύει να υπάρχει ως επιχείρημα λογικής.Θετικη η μη πίστη διότι εάν θεός δεν υπάρχει και συ πιστεύεις τότε πιστεύεις σε ψέμα. Εάν δεν πιστεύεις και δεν υπάρχει τότε γνωρίζεις την αλήθεια και ζεις μια ζωή ελεύθερος.Προσωπικα αγνωστικης δηλώνω προς αθεος
Σε σημείο που μιλάς για τον πασχάλ αυτός δεν προσδιορίσει ποιος θεός βαση γεωγραφικής τοποθεσίας γιατί υποτίθεται ένας είναι ο θεός για όλους τους ανθρώπους απλώς του δίνουμε άλλο όνομα, οπότε από ψυχολογικής άποψης καλό είναι να πιστεύουμε στο θεό..αν υπάρχει όλα καλά αν δεν υπάρχει δεν χάνουμε και κάτι. Πάντα με αγάπη χωρίς φανατισμό και μίσος.
Η δική μου απορία και να ερώτημα προς τον Θεό ειναι, γιατί δημιούργησε το σύμπαν και γιατι εδωσε τέτοιες διαστάσεις σε αυτό
Όταν με φτάσεις θα σου απαντήσω. Πάντα φίλος.Θεός.
@Δ.Ρ35478 εντυπωσιακό!!! Ο θεός μιλάει δι' εσού!!! Με αποστομωνει τέτοια ταπεινότητα!!!
geia na se topo8etish mesa na perashs to apolhto test kai na lavhs emphries kai na ephlekshs mazh tou kai meto 8elhma tou hhh apenanth tou parea me ton arnith tou ton ekptoto arxagkelo
@Jannis-eh6ls άλλο είναι το ερώτημα μου, άλλη η απορία μου. Απαντάς σε κάτι που δεν σχολίασα, κάτι που δεν ερώτησα.
ksana elenkse th egrapses kai th rwtises --th den vlepw pou rothses kai einai diaforetiko
Τον Θεό ουδείς είδε ποτέ! Ο μονογενής υιός ο ων εν τω κολπω του πατρός αυτός εξηγησατω! 🤔🧠💥💥💥
@@giafenthsopinios7836 Ουδεις; Δλδ ούτε ο Μωυσης, ούτε ο Αβραάμ, ούτε ο Λωτ, ούτε ο Ιώβ κτλ;
We Live in a computer simulationlation
@@giafenthsopinios7836 ουδείς εκτός των Μωυσή, αβρααμ, Αδάμ.λωτ, Ιώβ κτλ. Και έτσι και γιουβέτσι δλδ. Μόνα ζυγά δικά σας
Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ και όχι μόνο πριν το Big Bang δεν υπήρχε ούτε χρόνος ούτε χώρος για την δημιουργία Θεικής ύπαρξης!!!
Σύμφωνα με το Βατικανό και όχι μόνο να ισχυρίζονται πως ο Θεός είναι άχρονος και άχωρος!!!!
Αν και υποστηρίζω την επιστήμη πάντα θα σέβομαι και τις άλλες απόψεις.
Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί να μας ενδιαφέρει αν υπάρχει Θεός.
Το δευτερο, τι αλλάζει από αυτήν ή την άλλη πεποίθηση;
ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΑ ΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ
@PADEN-te8dm Οι άνθρωποι είμαστε πρώτα και πάνω απ' όλα ζώα. Αυτό είναι απόλυτο. Εσύ προσωπικά νομίζεις πως δεν είσαι ζώο; Ένα Είδος Θηλαστικού, με επτά αυχενικούς σπονδύλους, διάφραγμα, κ.λπ. τρως, πίνεις, κοιμάσαι, σκοτώνεις για να επιβιώσεις κ.λπ. διαφέρεις από τα άλλα ζωα επειδή αναρωτιέσαι αν υπάρχει Θεός/κατασκευαστής; Έστω Υπάρχει... και;
@Lazaros3122 Λέξη κλειδί: Γνωρίζοντας...
Γνωρίζουμε λοιπόν ότι : οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές συνδέονται με τις γνωστικές διαδικασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες επηρεάζουν την κατανόηση και την δημιουργία θρησκευτικών εννοιών. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν είναι εγγενώς υπερφυσικές, αλλά διαμορφώνονται από την ανθρώπινη σκέψη και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι θρησκευτικές ιδέες εν τέλει υπηρετούν κοινωνικές και ψυχικές ανάγκες των πληθυσμών και αποτελούν εργαλεία στα χέρια της εκάστοτε εξουσίας.
Είναι οφθαλμοφανές πώς υπάρχει μια δομική αναλογία μεταξύ της απόλυτης εξουσίας του Θεού ιδίως στον μονοθεϊσμό και της εξουσίας του ηγεμόνα ή των κυρίαρχων ελίτ. Αυτή η αναλογία επισημαίνει πώς η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπου οι νόμοι αναστέλλονται, είναι ανάλογη με τα θαύματα του Θεού που παραβιάζουν τους φυσικούς νόμους.
Είναι λοιπόν βαθιά Θεολογική Ρίζα της Πολιτικής. Όλες σχεδόν οι πολιτικές έννοιες προέρχονται από θεολογικές αρχές. Για παράδειγμα, η έννοια της κυριαρχίας μπορεί να συγκριθεί με την παντοδυναμία του Θεού, όπου ο ηγεμόνας ή η κυρίαρχη ομάδα ενεργεί ως αντιπρόσωπος του θείου.
Μεγάλη κουβέντα... η πεποίθηση στην ύπαρξη του θεού κατασκευαστή και κριτή (Γιαχβέ, Αλλάχ, Μ.Α.Τ.Σ. κ.ά.) παράγει και συντηρεί σχέσεις πολιτικής και εξουσίας.
@Lazaros3122, τελικά είσαι ζώο;
@Lazaros3122 φυσικά φίλε Λαζαρε και υπάρχει Ο Θεός ..Αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχαμε .. έχω ακούσει από κάποιον ταπεινό ηγούμενο και πνευματικό ότι , αν θες να μιλήσεις με όλο τον κόσμο πρέπει να μάθεις Αγγλικά ...αν θες να μιλήσεις με τον Θεό πρέπει να μάθεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ αν θες να καταλάβεις τι είναι είναι Θεός πρέπει να κλείσεις το στόμα σου. (Γρηγόρης Βαλτογιάννης , έδωσε τον ορισμό του Θεού με 2 λόγια , Άλλοι στην θέση του κάνουν ολόκληρα κηρύγματα χωρίς να καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι ).....ξέρω δεν κάνεις διάλογο με γύφτους που πουλάνε πατάτες ... Τις πατάτες τις αγοράζεις και τις τρως όμως ....
👍
Θεός η θαύμα είναι ο καθένας ( κάθε ένβιος οργανισμός) όταν " πεθάνει", πεθαίνει και ο θεός
Σύμφωνα με την Ορθοδοξία.. θέτεις το λάθος ερώτημα. Το ερώτημα δεν είναι "Αν υπάρχει ο Θεός" γιατί αυτό δεν μας προσφέρει τίποτα... Γιατί είναι σαν να λες ότι θα ακολουθήσεις την Ηθική ζωή μόνο αν υπάρχει ο Θεός .. ενώ αν δεν υπάρχει κάνεις ότι έγκλημα θέλεις. Πολύ ανόητη λογική δεν νομίζεις?
Μελέτησε την Αγία Γραφή, μάθε αυτά που σου ζητάει ο Θεός μας ο Ιησούς Χριστός και εφάρμοσε τα από αγάπη για το Ωραίο.. και μετά θα σου παρασχεθούν οι αποδείξεις.. προσωπικά σε σένα.. γιατί αγάπησες το Τέλειο.
Πώς νομίζεις ότι τόσα εκατομμύρια χριστιανών βασανίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για τον Χριστό?.. έτσι χωρίς αποδείξεις? Φυσικά και είχαν αποδείξεις αλλά αυτές ήταν μέσα στην ψυχή τους.. προσωπικές... Και για να σου δώσω μια ιδέα πως γίνεται αυτό... Γίνεται με την προσευχή.... Όταν προσεύχεσαι βλέπεις τους νόμους της φύσης να κάμπτονται και έτσι καταλαβαίνεις ότι Υπάρχει Θεός και είναι ο Ιησούς Χριστός.
Αγαπητέ Αντώνη (ή Αντώνιε, αν προτιμάς). Στο βίντεο μας, κάνουμε μια σύνοψη των κλασσικών επιχειρημάτων που έχουν εκφραστεί στην ιστορία περί της "απόδειξης ύπαρξης του Θεού", το οποίο είναι ένα σημαντικό ερώτημα σε ένα κλάδο της φιλοσοφίας.
Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε πως η ηθική είναι συνδεδεμένη με αυτό το ερώτημα (παρεπιπτόντως, αυτό είναι κάτι που έχει υποστηριχθεί από τον Ντοστογιέφσκι). Η Ηθική, είναι ένας άλλος κλάδος της φιλοσοφίας με την οποία θα ασχοληθούμε αρκετά στο μέλλον.
Αν θα ήθελες, δες ένα άλλο βίντεο του καναλιού μας σχετικά με τις απαρχές της ηθικής σκέψης στον Πλάτωνα και τον διάλογό του "Ευθύφρων". th-cam.com/video/7NhuAVJhYSA/w-d-xo.htmlsi=udomM2CKIPMNG_FL
Όπως και να'χει, σε ευχαριστούμε ειλικρινά για το σχόλιο σου. Κάθε σκέψη και παρατήρηση δεκτή.
@@Ideonio Αγαπητέ φίλε, προφανώς δεν κατάλαβες το σχόλιο μου. Στο ερώτημα σου απάντησα... Και εμμέσως πλην σαφώς σου απάντησα ότι σύμφωνα με την Ορθοδοξία όλες αυτές οι φιλοσοφίες που αναφέρεις είναι Λάθος.
Σκέψου το λογικά και απλά αν σε βάλω να μου περιγράψεις μια πόλη που δεν έχεις δει είναι δυνατόν ποτέ να μου την περιγράψεις σωστά? Σίγουρα όχι! Κατά ίδια λογική ένας φιλόσοφος που είναι στη γη πώς μπορεί να ξέρει αν υπάρχει Θεός εκεί που δεν πήγε? Όποια φιλοσοφική απάντηση και να πάρεις θα είναι απλά μια ανοησία.
Μόνον ο Χριστός που ήρθε από τον Ουρανό μπορεί να σου δώσει αυτήν την απάντηση και αυτό γίνεται μόνο με την προσευχή. Άλλος τρόπος λυπάμαι αν σε απογοητεύω δεν υπάρχει.
ΥΓ
Η αναφορά μου στην ηθική έγινε μόνο και μόνο για να σου δείξει πόσο ανούσιο είναι αυτό το ερώτημα
Το κακο δεν ειναι αυθυπαρκτο ειναι απουσια του καλου αλλα επισης Καλο η Κακο ονομαζεται κατι εαν συγκριθει με κατι αλλο.Αυτο που για μενα ειναι καλο για αλλο μπορει να ειναι κακο.Το καλο η κακο δεν ειναι αυθυπαρκτες κατηγοριες αλλα συμβεβηκοτα.
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, Ανδρέα. Για το τι είναι "καλό" και "κακό" έχει ασχοληθεί πολύ ένας κλάδος της ηθικής φιλοσοφίας που ονομάζεται ωφελιμισμός. Μια μέρα θα κάνουμε βίντεο και γι'αυτό (είναι και σημαντική έννοια και στην πολιτική φιλοσοφία επίσης).
Φαντάσου όμως μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Ένα σεισμό ή ένα τσουνάμι που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Ένα τέτοιο γεγονός, είναι δύσκολο να το χαρακτηρίσεις κάτι άλλο εκτός από "κακό" (ή για τον ωφελιμισμό, ένα γεγονός που προκαλεί "πόνο").
@Ideonio Φίλε ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο εάν όμως τα σπίτια των ανθρώπων είναι φτιαγμένα αντισεισμικα απλώς θα μας ταρακουνήσει.
Αρχή του κακού, η σχετικοποιηση του καλού και της αλήθειας!
Καλησπερα. Δεν υπαρχει ουτε μετριο επιχειρημα για την υπαρξη καποιου απο τους Θεους που ο ανθρωπος ισχυριζεται. Γι'αυτο, το θεμα παραμενει ισχυρισμος.
Κοσμολογικα επιχειρηματα υπαρχουν πολλα. Αυτο που αναφερεις ειναι το Kalam. Και ειναι circular reasoning. Δηλαδη η απαντηση δεν ειναι Θεος, διοτι τεινει στο απειρο. Και τον Θεο ποιος τον εφτιαξε? Και παει λεγοντας. Δηλαδη αλλαζεις την λογικη στο "σημειο" που σε συμφερει. Αρα πεταμε ολο το επιχειρημα.
Υπάρχουν αρκετά μέτρια επιχειρήματα αλλά είσαι αδαής
@@Rebescube Τοτε δεχεσαι ενα debate μαζι μου? Θα σου ειναι ευκολο. Αποδειχτε εναν απο ολους αυτους τους θεους να τελειωνουμε.
@@POSSESSEDbyFIRE Από αυτά που έγραψες καταλαβαίνει και ο πιο αστοιχειώτος πόσο άσχετος είσαι. Δε χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς με τις ανεπέρειστες γνώμες σου.
@@POSSESSEDbyFIRE όλα τα επιχειρήματα υπερ της υπαρξεως του θεου είναι άκυρα διοτι δεν υποδεικνυουν ξεκαθαρα τιποτε. Μπορουν να χρησιποιηθουν για να τεκμηριωσουν ολες τις πιθανες υποθεσεις. Δηλαδη δεν αυξάνουν ούτε κατ ελάχιστο την πιθανοτητα να υπάρχει θεός αν μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις για τον Νατουριλιστικο Πανθεισμο. ( αιώνια κ παντοδύναμη φυση)
@@Rebescube Τι έγινε, εξαφανίστηκε? Περίεργο.. δεν το κάνετε ποτέ οι θρησκείες αυτό. Είναι μέχρι να.ακουσετε τη λέξη απόδειξη.
Απλά πράγματα, υπάρχει ένας Θεός που είναι ανύπαντρος πατέρας, ζούσαν τρισεκατομμύρια χρόνια μόνοι του, βαρέθηκαν, και είπαν να φτιάξουν τη γη για να περνάνε την ώρα τους.
Ωραιος μας διαφωτισες κύριε Γνωστικέ
Αν κάποιος είχε αποδειξει ότι υπάρχει θεός, δεν θα βγάζατε αυτό το βιντεο με αυτή την ερώτηση...Θα ειχε παρει κ ενα νομπελ και ολοι θα το γνωριζαμε. Αρα οχι
Διάβασε και λίγο Ηράκλειτο, τα πάντα ρέει.. Από πάντα ρέει και για πάντα..
Αγαπημένος μας ο Ηράκλειτος φυσικά!
ΥΓΕΙΑ, ἡ ἐρώτησις, ὑπάρχει Θεός; ἒχει τεθεῖ εἰς τὸν Μεσαίωνα. Δηλαδή εἰς τὴν Ἑλληνικήν πραγματικότητα ἢρχισεν νὰ τίθεται μετά τὸ 1800. Ἡ λέξις "θεός" εἶναι Ἑλληνική καὶ εἶναι ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΙ λέξεις ὑπερφυσικῶν δυνάμεων, κλπ εἰς τὴν Ἑλληνικήν ὡς "θεός". ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΗ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ. Εἰς τὴν Ἑλληνικήν ἡ λέξις θεός, θεά ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΟΝ καὶ γραμματικῶς καὶ καθ' ὁρισμόν. Οἱ Ἓλληνες πάντοτε ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΘΕΟΝ Ἢ ΘΕΟΥΣ. Θεόν Ἂλφα, θεόν Βήτα. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ θεόν ἢ θεούς. Ἂλλοι λαοί ὀνομάζουν διαφόρους ὀντότητας τὼν χωρῶν αὐτῶν ὡς, Ἀλλάχ, Ἀντοναϊ, Γιαχβέ, Μπράχμα, Ζωροάστρη, κλπ. ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΟΣ, Γιαχβέ = Θεός, Ἀλλάχ = Θεός κλπ. Διὰ τοὺς Χριστ-Ἰανούς ἐν Ἑλλάδι ἰσχύει ὃτι οὺτοι λατρεύουν ὡς θεόν τὸν Ἰησοῦν τὸν Ναζωραῖον. Ἡ λέξις Πίστις εἶναι ρητῶς οἰκονομικός ὃρος = ἘΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ (εἰς τὴν οἰκονομικήν συναλλαγή).
Καλημέρα κ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ
Άμα αφήσουμε τα δόγματα στην άκρη κ καθαρίσουμε το μυαλό μας μπορεί να καταλάβουμε την ύπαρξη μπορεί να είναι μπροστά μας κ να μην το βλέπουμε
Αν είναι ψώνιο καποιος ότι νομίζει υπάρχει.
Η πίστη στην υπαρξη θεου, είναι και αποτελεί ακριβώς αυτό που δηλωνει. Πίστη. Δηλαδή, τυφλη εμπιστοσυνη σε μια μη επιβεβαιωμενη πεποιθηση χωρίς επιχειρήματα και πολλές φορές κόντρα σε αυτα
@Lazaros3122 Αποκάλυψη. Δλδ ειδατε κάποιο όραμα η παραισθηση. Η φαντασία σας. Η κάποια ψυχολογική διαταραχή. Πρέπει να μας παρέχετε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήσετε για διαχωρισετε τη φαντασία, δική σας η άλλων προφητων, από την πραγματικοτητα. Το ότι απλά κάποιος φαντάστηκε κατι δεν το κάνει αληθινο. Γιατί να πιστέψουμε τις προσωπικές εμπειρίες του καθενος; Ο αθεος απεναντίας πρέπει να έχει στοιχεία, όπως σωστά είπατε για να ποδεχτει οποιαδήποτε "αληθεια" . Και εφόσον δεν υπάρχουν ομολογουμένως στοιχεία υπερ της ύπαρξης οτιδήποτε μεταφυσικού, είναι λογικό να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μεταφυσικό. Έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει ο υλικός κόσμος. Ελπίζω τουλάχιστον να συμφωνούμε. Οτι δλδ υπάρχουν άτομα, ηλεκτρονια. Εσείς θέλετε να εισάγετε και κάτι άλλο επιπλέον , το μεταφυσικό, για το οποίο δεν υπάρχει καμία βάση, παρά η φαντασία σας
@Lazaros3122 Οταν λεμε οτι η επιστημη γνωρίζει αυτό σημαίνει ότι έχει αντικειμενικα επαληθευσιμα στοιχεία, επαναληψιμα. Που ο καθένας μπορεί ανεξάρτητα να εξακριβωσει την αληθεια τους. Οπότε δεν βασίζεται στην πίστη ότι κάποιος ειδε κάποιο οραμα
@Lazaros3122 είστε αρνητής της πραγματικοτητας και της ίδιας της ζωης
"Υπάρχω" σημαίνει στα Ελληνικά ό,τι είμαι "υπό την Αρχήν". Ο Θεός δεν είναι υπό οιαδήποτε Αρχή, διότι ο Θεός είναι η Αρχή του παντός και συν παντος κόσμου. Μήπως πρέπει κάποτε να μάθουμε την Ελληνικήν γλώσσαν και όχι κάποια διάλεκτο, όπως τα Αγγλικά, Γαλλικά, νεοελληνικά, Γερμανικά κ.λπ;
@@couloucamaurin7638 Σύμφωνα με το Liddell Scott "υπάρχω" δεν σημαίνει "υπό την αρχή", αλλά "κάνω την αρχή".
Πάντα μου προκαλείται η απορία γιατί ελάχιστοι σήμερα συμβουλεύονται τα λεξικά. Ιδιαίτερα στο Liddell Scott θα βρείτε όλες τις σημασίες του "υπάρχω" όπως αυτές εμφανίζονται στα διασωθέντα κείμενα. Αφήστε που είναι και δωρεάν, πχ εδώ www.greek-language.gr/digitalResources/index.html.
@@Ideonio Έχω αυτό το δίτομο λεξικό (Αγγλικά και Ελληνικά με παραδείγματα), καθώς και το δεκαεπτάτομο λεξικό του Δημητράκου. Αυτό που έγραψες δεν "υπάρχει"
@@couloucamaurin7638 Αντιγράφω από το Liddel Scott (www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/tools/liddell-scott/search.html?lq=%E1%BD%91%CF%80-%CE%AC%CF%81%CF%87%CF%89)
ὑπ-άρχω, μέλ. -ξω, αόρ. αʹ ὑπῆρξα - Παθ., παρακ. ὕπηργμαι, Ιων. -αργμαι·
Α. 1. αρχίζω, κάνω την αρχή, ξεκινώ, απόλ., σε Ομήρ. Οδ., Ευρ. κ.λπ. 2. με γεν., ξεκινώ, κάνω την αρχή, την έναρξη, ἀδικίης, σε Ηρόδ.· πολλῶν κακῶν, σε Ευρ. κ.λπ. 3. με μτχ., ξεκινώ να κάνω κάτι, ὑπῆρξαν ἄδικα ποιεῦεντες, σε Ηρόδ.· ὑπάρχει εὖ ποιῶν τινα, σε Ξεν. 4. με αιτ., ὑπάρχω εὐεργεσίας εἴς τινα ή τινι, αρχίζω να ευεργετώ κάποιον, σε Δημ., Αισχίν. - Παθ., έχω αρχίσει, τὰ ἔκ τινος ὑπαργμένα (Ιων. αντί ὑπηργ-), σε Ηρόδ.· απρόσ., ὑπῆρκτο αὐτοῦ, είχε γίνει η αρχή του, σε Θουκ. Β. 1. αρχίζω να υπάρχω, έρχομαι στη ζωή, εμφανίζομαι, παρουσιάζομαι, σε Αισχύλ. κ.λπ. 2. υπάρχω, βρίσκομαι, είμαι έτοιμος, σε Ηρόδ., Αττ.· με γεν., ὑπάρχει τῶνδε, υπάρχει απόθεμα, αφθονία αυτών των πραγμάτων, σε Αισχύλ.· συχνά σε μτχ., ἡ ὑπάρχουσα οὐσία, η υπαρκτή περιουσία, η υφιστάμενη, σε Ισοκρ.· τὰὑπάρχοντα ἁμαρτήματα, σε Θουκ.· τῆς ὑπαρχούσης τιμῆς, λέγεται για την τρέχουσα τιμή, σε Δημ. 3. απλώς, είμαι, σε Τραγ., Θουκ. κ.λπ. 4. ενίοτε με μτχ., ομοίως προς το τυγχάνω, τοιαῦτα (αὐτῷ) ὑπῆρχε ἐόντα, σε Ηρόδ.· ὑπάρχει ἐχθρὸς ὤν, σε Δημ. II. όπως το ὑπόκειμαι II. 2, τίθεμαι ως βάση, θεωρούμαι, εκλαμβάνομαι ως δεδομένος, σε Πλάτ.· τούτων ὑπαρχόντων, = quae cum ita sint, στον ίδ. III. 1. ανήκω σε, περιέρχομαι σε κάποιον, συσσωρεύομαι, προκύπτω, ὑπάρχει τινί τι, κάποιος έχει κάτι, αυτό που υπάρχει σε κάποιον, σε Ηρόδ., Θουκ.· ἡ ὑπάρχουσα φύσις, φυσικά χαρακτηριστικά, οι φυσικές ιδιότητες που σε χαρακτηρίζουν, φυσική κατάσταση, σε Θουκ. 2. λέγεται για πρόσωπα, ὑπάρχω τινί, είμαι αφοσιωμένος σε κάποιον, σε Ξεν., Δημ.· καθ'ὑμῶν ὑπάρξει ἐκείνῳ, θα είναι, θα βρεθεί στο πλευρό του εναντίον σας, σε Δημ. IV. συχνά σε πληθ. ουδ. μτχ. τὰ ὑπάρχοντα, 1. οι υπάρχουσες συνθήκες, οι παρούσες ευκολίες, τα πλεονεκτήματα των συγκυριών, σε Θουκ., Ξεν. κ.λπ. 2. αυτό που ανήκει σε κάποιον, υπάρχοντα, κτήσεις, τα κτήματα κάποιου, χρήματα, πόροι, εισοδήματα, περιουσία, σε Θουκ. κ.λπ. V. απρόσ., ὑπάρχει, γεγονός, το βέβαιο είναι ότι..., με αιτ. και απαρ., σε Σοφ. 2. επιτρέπεται, είναι δυνατό, με δοτ. και απαρ., ὑπάρχει μοι εἶναι ή ποιεῖν τι, σε Θουκ., Πλάτ.· απόλ., ὥσπερ ὑπῆρχε, όσο ήταν δυνατόν, σε Θουκ. 3. σε μτχ. ουδ., όπως το ἐξόν, παρόν κ.λπ.· ὑπάρχον ὑμῖν πολεμεῖν, εφόσον σου επιτρέπεται να κάνεις πόλεμο, στον ίδ.
Στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Τριανταφυλλίδη:
www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CF%89&dq=
υπάρχω [ipárxo] Ρ πρτ. υπήρχα, αόρ. υπήρξα, απαρέμφ. υπάρξει : I1.για κπ. ή για κτ. που έχει υλική υπόσταση, που έχει οντότητα: Όταν εγώ δε θα ~ πια , δε θα ζω. Σκέφτομαι, άρα ~. Πέρυσι αυτό το σπίτι δεν υπήρ χε εδώ. 2. (στο γ' πρόσ.) α. για κπ. ή για κτ. που βρίσκεται σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος: Aυτό το ζώο δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Yποκαταστήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. || Δεν υπάρχει κανείς να με βοηθήσει; (έκφρ.) δεν υπάρχει (τίποτε άλλο), για κτ. με ιδιαίτερη αξία, σημασία, σπουδαιότητα: Γι΄ αυτόν δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από τα παιδιά του. Όταν δουλεύει, δεν υπάρχει γι΄ αυτόν τίποτε άλλο. β. για κτ. που έχει υπόσταση νοητική: Yπάρχει Θεός; Aυτό υπάρχει μόνο στη φαντασία μου / στα όνειρά μου. γ. με αφηρημένα ουσιαστικά, σε απρόσωπες εκφορές: Yπάρχει η δυνατότητα / ο φόβος / η ελπίδα. Yπάρχουν βάσιμες υποψίες. Yπήρξε κάποια πρόοδος, σημειώθηκε. Aναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν αντιδράσεις, αν θα εκδηλωθούν. Θα υπάρξουν δυσκολίες. || Yπάρχει πρόβλημα. II. ως αόριστος του ρήματος είμαι: Yπήρξα ευτυχισμένος / δυστυχισμένος. Στα νιάτα της υπήρξε πολύ ωραία γυναίκα. Yπήρξαμε συμμαθητές.
[λόγ. < αρχ. ὑπάρχω]
Ο διάλογος και η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Σας παρακαλώ, μην το εκλάβετε αυτό ως προσπάθεια να αποδείξουμε πως κάνατε λάθος στην αρχική σας τοποθέτηση. Μάλιστα, θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να κάνετε και άλλα σχόλια και υποδείξεις. Δεν διεκδικούμε κάποιο αλάθητο, αλίμονο.
Αυτό όμως που θέλουμε να τονίσουμε, είναι πως όταν κάποιος σχόλια αρκετά βαριά όπως "πρέπει κάποτε να μάθουμε την Ελληνικήν γλώσσαν", καλό θα ήταν να είναι σίγουρος πριν προβεί σε τέτοιο χαρακτηρισμό, και να φέρει κάποια στοιχεία (αναφέρατε το λεξικό του Δημητράκου πριν, και το δέχομαι). Θα θέλαμε να κάνουμε πολιτισμένη κουβέντα, χωρίς προσβολές, βασισμένη σε επιχειρήματα. Έτσι μαθαίνουμε και πάμε παρακάτω. Αν διαφωνείτε σε κάτι από αυτά, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
@@Ideonio Αυτό το νεοελληνικό λεξικό ή ΄΄εστω η νεοελληνική μετάφρασις αυτού, δεν μου είναι γνωστή. Όμως δεν ετυμολογεί. Μπορούμε κατά βούλησιν να κοροϊδεύουμε τον εαυτόν μας, αλλά...
Αρα ο θεος δεν υπάρχει...?
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ αυτούς τους στίχους του Κορανίου που περιγράφουν μερικά από τα θαύματα του Ιησού, η ειρήνη και οι ευλογίες είναι στη μητέρα του και σε αυτόν, καθώς και τι συνέβη στο παρελθόν και τι θα συμβεί στο μέλλον. Να είσαι ευλογημένος.
Μετάφραση του Ιερού Κορανίου, Κεφάλαιο 5 (Ο πίνακας) στίχοι 109-120
109. Την Ημέρα που ο Αλλάχ θα συγκεντρώσει τους αγγελιοφόρους και θα πει, "Ποια ήταν η απάντηση που λάβατε;" Θα πουν, "Δεν έχουμε γνώση. Πράγματι, εσύ είσαι ο γνώστης του αόρατου" -
110. [Την Ημέρα] που ο Αλλάχ θα πει, «Ω Ιησού, Υιέ της Μαρίας, θυμήσου την χάρη Μου σε σένα και στη μητέρα σου όταν σε στήριξα με το Άγιο Πνεύμα [δηλαδή τον άγγελο Γαβριήλ] και μίλησες στους ανθρώπους στο το λίκνο και στην ωριμότητα· και [θυμήσου] όταν σου δίδαξα γραφή και σοφία και την Τορά και το Ευαγγέλιο· και όταν σχεδίασες από πηλό [αυτό που ήταν] σαν τη μορφή ενός πουλιού με την άδειά Μου, τότε εισέπνευσες μέσα του, και έγινε πουλί με την άδειά Μου· και θεράπευσες τους τυφλούς [εκ γενετής] και τον λεπρό με την άδειά Μου· και όταν έφερες έξω τους νεκρούς με την άδειά Μου· και όταν απέτρεψα τα παιδιά του Ισραήλ από το να σε [σκοτώσουν] όταν ήρθες σε αυτούς με ξεκάθαρες αποδείξεις και εκείνοι που δεν πίστεψαν από αυτούς είπαν: «Αυτό δεν είναι παρά φανερή μαγεία».
111. Και [θυμηθείτε] όταν ενέπνευσα στους μαθητές, «Πιστέψτε σε μένα και στον αγγελιοφόρο Μου [δηλαδή τον Ιησού]». Είπαν: "Πιστέψαμε, γι' αυτό να μαρτυρήσετε ότι όντως είμαστε Μουσουλμάνοι [Μουσουλμάνος σημαίνει υποταγή στον Αλλάχ]."
112. [Και θυμήσου] όταν οι μαθητές είπαν, "Ω Ιησού, Υιέ της Μαρίας, μπορεί ο Κύριός σου να μας στείλει ένα τραπέζι [στρωμένο με φαγητό] από τον ουρανό;" [Ο Ιησούς] είπε: «Να φοβάστε τον Αλλάχ, αν είστε όντως πιστοί».
113. Είπαν: «Θέλουμε να φάμε από αυτό και αφήστε τις καρδιές μας να ηρεμήσουν και να ξέρουμε ότι μας δείξατε ειλικρινείς και είστε μεταξύ των μαρτύρων του».
114. Ο Ιησούς, ο γιος της Μαρίας, είπε: «Ω Αλλάχ, Κύριέ μας, στείλε μας ένα τραπέζι [στρωμένο με φαγητό] από τον ουρανό για να είναι για εμάς γιορτή για τον πρώτο και τον τελευταίο μας και ένα σημάδι από Σένα. Και φρόντισε για μας, και εσύ είσαι ο καλύτερος προμηθευτής».
115. Ο Αλλάχ είπε, "Πράγματι, θα σας το στείλω, αλλά όποιος δεν πιστεύει μετά από αυτό μεταξύ σας - τότε όντως θα τον τιμωρήσω με μια τιμωρία με την οποία δεν έχω τιμωρήσει κανέναν από τους κόσμους."
116. Και [προσέξτε την Ημέρα] που ο Αλλάχ θα πει, «Ω Ιησού, Υιέ της Μαρίας, είπες στους ανθρώπους, «Πάρτε εμένα και τη μητέρα μου ως θεότητες εκτός από τον Αλλάχ;» Θα πει, «Υψηλός είσαι! Δεν ήταν για μένα να πω αυτό στο οποίο δεν έχω δικαίωμα. Αν το είχα πει, θα το ήξερες. Ξέρεις τι είναι μέσα μου, και δεν ξέρω τι είναι μέσα σου. Πράγματι, είσαι εσύ που είναι γνώστης του αόρατου.
117. Δεν τους είπα παρά μόνο αυτό που με πρόσταξες - να λατρεύεις τον Αλλάχ, τον Κύριό μου και τον Κύριό σου. Και ήμουν μάρτυρας πάνω τους όσο ήμουν ανάμεσά τους. αλλά όταν με ανέλαβες, ήσουν ο Παρατηρητής πάνω τους, και είσαι, σε όλα τα πράγματα, Μάρτυρας.
118. Αν τους τιμωρήσεις - όντως είναι υπηρέτες Σου. αλλά αν τους συγχωρέσεις - όντως είσαι εσύ που είσαι ο Υψηλός σε Δυνατό, ο Σοφός».
119. Ο Αλλάχ θα πει, "Αυτή είναι η Ημέρα που οι αληθινοί θα ωφεληθούν από την ειλικρίνειά τους." Γι' αυτούς υπάρχουν κήποι [στον Παράδεισο] κάτω από τους οποίους ρέουν ποτάμια, όπου θα μένουν για πάντα, ο Αλλάχ είναι ευχαριστημένος μαζί τους και αυτοί μαζί Του. Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα.
120. Στον Αλλάχ ανήκει η κυριαρχία των ουρανών και της γης και οτιδήποτε υπάρχει μέσα τους. Και είναι ικανός για όλα.
Το επιχείρημα ότι το τέλειον ον που υπάρχει σε φυσική μορφή είναι "ανώτερο" του τέλειου όντος που βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας ή θεωρητικής ύπαρξης θεωρώ πως δεν ισχύει. Για παράδειγμα ένας τέλειος κύκλος υπάρχει μόνο θεωρητικά, το ίδιο ένα τέλειο τρίγωνο ή ενα τέλειο ρολόι ή ένα τέλειο σύμπαν κ.ο.κ. Στη φυσική ύπαρξη όλα έχουν ατέλειες, ακόμα και η συμμετρία ύλης - αντιύλης. Μπορεί να ισχυριστεί βέβαια κάποιος εδώ ότι υπάρχει το τέλειο ον στην θεωρητική του τέλεια μορφή και δεν υπόκειται στην ατελή πραγματικότητα. Υπάρχει ομως τότε πραγματικά?
@Lazaros3122 Η βιωματική εμπειρία υπόκειται σε πολλές παραμορφωτικές παραμέτρους. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά παρόμοιες καταστάσεις. Κάποιος που έχει υψοφοβία π.χ. βιώνει ως απόλυτα τρομακτικό το να βρίσκεται στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου ενώ άλλοι απολαμβάνουν απλώς τη θέα ήρεμοι. Από την άλλη μεριά δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αντικειμενικά το βίωμα του καθενός που μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερο. Οπότε προσωπικά δεν μπορώ να βασιστώ σε αυτό αλλά θέλω ΚΑΙ αντικειμενική συνηγορία που στο συζητούμενο θέμα πάσχει σε πολλά σημεία.
αν θεωρούμε βέβαια την ύπαρξη ενός υπερφυσικού όντος αόρατου φυσικά, γιατί να μην δεχθούμε βέβαια και την ύπαρξη νεράιδων , ξωτικών ή και φαντασμάτων ακόμη
όχι
Ο Χ Ι .
ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΧΙ