آتشپاره (اقدس نجفی) خواننده قدیمی تبریز - اسمر اسمر و آی اوغلان ۲ ، atəşparə - əsmər&ay oğlan

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 พ.ย. 2024
  • زندگینامه خواننده قدیمی تبریز بانو آتشپاره ( اقدس نجفی )
    Atəşparə - atashpareh - əqdəs nəcəfi
    این مطلب با استفاده از مصاحبه خبرنگار مجله جوانان امروز در تبریز با آتشپاره در شماره ۳۳۷ به تاریخ ۱۳۵۲/۱/۲۷ نگاشته شده است.
    «آتشپاره» با نام اصلی «اقدس نجفی» در سال ۱۳۱۴ در تبریز بدنیا آمد.
    آتشپاره در هجده سالگی در باشگاه افسران تبریز شروع به اجرای برنامه نمود. سپس توسط آقایان رشدی و مزدوری که از آرتیست های تماشاخانه شیر و خورشید بودند به تئاتر راه یافت و مدتی بازیگر آنجا بود. بعد به رادیو و تلویزیون و مجالس عروسی راه یافت. و از زمان تاسیس رادیو و تلویزیون مرکز تبریز فعالیت خود را در آنجا شروع و ادامه داد. او دوبار ازدواج کرد و صاحب سه فرزند بود. از خصوصیات او می توان به بذله گویی و شوخ طبعی اش اشاره نمود.
    او در کنار دوشیزه عالیه از مشهورترین خوانندگان زن تبریز بود که ترانه های عامیانه و به اصطلاح آن زمان کوچه بازاری می خواند.
    آثار اولیه وی روی صفحه گرام ضبط و پخش شده است. در اوایل دهه پنجاه نیز مقداری نوار کاست از ایشان به همراه اعظم جمالی و نادر شهبازی به صورت مشترک و برخی دو صدایی توسط شرکت های نوار پرکنی ضبط و به بازار عرضه شده است.
    در آثار او تقلید از خواننده های کاباره ای مشهور آنزمان تهران ( آفت ، شهپر ، پریوش و مهوش ) بسیار مشهود است.
    مشهورترین ترانه او ترانه ی «ملان» یا «ای وای ملان ای وای» است که ملودی آن از ابتدای آهنگ ترانه «طوطی» زنده یاد «اکبر دلجو» خواننده قدیمی مردمی به آهنگسازی «پرویز فرصت» برداشته شده است، که در زمان انتشار این صفحه، آهنگسازش به اشتباه بنام «اکبر صُدیف» چاپ شده است.
    ترانه مشهور دیگرش «شافتالیلار جالاندی» یا «ملان منیم بالامدی» هست که موسیقی آن از ابتدای آهنگ ترانه مشهور «دل شکنی گناهه» خانم حمیرا (پروانه امیر افشاری) با شعری از «بیژن ترقی» و آه‍نگسازی «پرویز یاحقی» برداشته شده است.
    از ترانه های مشهور دیگرش می توان از ترانه «لب دریا ترکی» ، «ملا ممد جان ترکی» ، تویلار مبارک «مبارکباد» { ترانه مخصوص تبریز ، "تبریز ماهنیسی" } و «سروان اوغلان» ، «شوفر اوغلان» و «سید آوا یولوندا» نام برد.
    آتشپاره چند ترانه دوصدایی نیز با نادر شهبازی خوانده به نام های :
    سرخوش (اقتباسی استانبولی ترکیه)
    چوبان قیزی «نیشانلیم چوبان»
    فالچی قردش (تبریز ماهنیسی)
    حاج ولی قیزی (تبریز ماهنیسی)
    حاجی قیزی (تبریز ماهنیسی)
    که ترانه های «فالچی قردش» و «حاج ولی قیزی» مشهورترین آنها هستند.
    از او معلومات بیشتری از جمله زمان درگذشتش اطلاعی در دست نیست.
    روحش شاد و یادش گرامی
    رضا بابائی ریکان ( رضا آذر ) - زمستان سال ۱۴۰۱ خورشیدی

ความคิดเห็น • 1