Emrah hocam çok iyi anlatıyor fakat soru soran arkadaşlar birbirinden çok alakasız sorular sorarak konuyu çok dağıtmış. Emrah hocanın anlatmaya başladığı çoğu şey başka bir alakasız soruyla yarıda kesiliyor. Ayrıca Truva, İlyada ve Odesseia üzerinde konuşması oldukça ilgi çekici konular, hem tarihi hem mitolojik olarak bir çok şekilde yorum yapılabilen çok güzel tartışma konuları fakat "oklar da mı bronz?", "kalkanlar neden oval?", "Ajax'ın baltasi taş mı?" gibi alakasız sorular muhabbetin kalitesini oldukça düşürmüş.
40 dakikalik videoyu görünce gerecekten icim kipir kipir etti fakat soru soran arkadaşlara daha fazla dayanamadigim icin 6:38 e kadar izleyebildim. Bundan once farklı bir paylasiminizda da ayni durumu yaşadım. Hocam size öncelikle sağlık, soru soran arkadasla ile de mutluluklar dilerim. Bu kadar kotu bir ekibi bir araya toplamanızi da algılayamıyorum.
Akhilluesun atları da önemli. Hectoru cadırına dogru sürüklerken onun da ölecegini soylüyorlar. Annesi ve babasının düğününde kendilerine verilen atlar
Hocanın yakın zamanda yayınlanmış makale dediği 2003 tarihli makale. Pozitif bilimle uğraşan biri olarak bana her seferinde tuhaf geliyor. Severek ve öğrenerek izliyorum orası ayrı
Soru soran arkadaşların iyi seçmenin önemini bu video çok güzel anlatıyor. Kardeşim kahvede sohbet etmiyorsunuz, sorunuzu sorun, susun, bırakın hoca konuşsuz, sizin fikirlerinizi dinlemek istesek siz kanal açın size gelelim. Hocam saygılarla
İstanbul Arkeoloji Müzesi, Troy bölümünü ve Troya'yı görmelisiniz. Ayrıca kazı hikayesi çok ilginçtir. Osman Hamdi Bey'i ve Abdülhamid'i de içeren çok acayip bir hikaye. Bir Çanakkale'li olarak burada olmaktan çok gururluyum.
Sayın hocam, "hacivat ve karagöz neden öldürüldü" filmi ile ilgili yorumlarınızı çok merak ediyorum. Bu filmle ilgili de video yapmanız dileğiyle, saygılar
Onunla ilgili Ceren Sungur, Mehmet Berk Yaltırık ve adını hatırlayamadığım kızıl sakallı bir abimiz, zannedersem Barbaros Hayreddin Paşa :)), program yapmıştı. İzlememişseniz tavsiye ederim.
"Master and Commander" 2003 yapımı 19. yy denizcilik üzerine oldukça gerçekçi olan kitaptan uyarlama bir yapım. Denizcilik hayatı ve gemi içindeki düzen üzerine oldukça malzeme çıkabilir. Bir the Ridley Scott'a geri dönmek isterseniz "The Duelists" güzel olur.
Hocam bu arka planda bulunan arkadaslar Boyle konuşmaya devam edecekse lutfen ciddi ciddi bize bir sonraki videoda bilgi verin hiç izlemeye calisarak sinir krizi geçirmeyelim. Bundan sonra bizde izlemeyiz olur biter. Zaten bu videoyu da izleyemedik sayelerinde.
2019 yapımı The King. Bu filmde savaş sahnesini ve ağır zırh kuşanmış iki askerin arasındaki kavgayı gösteren sahneleri beğeneceğinizi düşünüyorum. Çünkü aynı sizin bahsettiğiniz gibi gerçekleşiyor bazı olaylar, ağır zırh giymiş kişilerin yorulması vs.
Emrah Hocam siz en iyisi tek başınıza video yapın. Kamera arkasındaki çocuklar sizin algınızı düşünüyor. 5. dk da kapatmak zorunda kaldım. Sizi seviyoruz hocam siz üzerinize alınmayın
Müthiş keyifli, hele bir de Çanakkaleli olunca 😍 Çok soru var kafamda ancak Lourve müzesi bu kadar bilindik bir yerken Truva'nın sadece filmle sunulan kadar bilinmesi ne kadar üzücü. Bildiğin çağının en büyük medeniyeti, Hitler'in kazısını başlatması ve Homeros'un kitaplarının yeryüzüne çıkarak doğrulanabilirliğinin sağlanması gibi detaylar, Çanakkale savaşında Agamemnon'un batması ve Hektor'un rövanşı aldığı gibi gerçek olup olmadığı bilinmeyen muammalar ve Truva sadece Çanakkale bölgesi değil tüm Anadolunun katılımı ile direnç göstermesi açısından ilginçtir. Daha da üzücü olan elimize toz ve betonun kalması içindeki tüm kültürün zamanla çalınmış olmasıdır, kim ...ikler Helen'i
Bilgisizlikleri bariz biçimde, hatta "ne bilecem yeaa!" havasında garip ukalalıkla soruları soran arkadaşlar cidden seviyeyi yerlere düşürüyor. Bengü Üçüncü dışında yeterli kapsamda soru sorabilen yok sanırım?
Stanley Kubrick'in Barry Lyndon filmini incelerseniz çok güzel olur hocam. 1750 - 1789 arasındaki Prusya, İngiltere ve Fransa üzerine çok iyi ve dolu dolu malzeme çıkar.
Çok keyifli sohbetti. Öncelikle Truva değil Troya sevgili hocam. Diğer konuya gelince filmi Malta'da çektiler Endonezya değil. Türkiye burada çekilmesi için girişimlerde bulundu ama sanırım set için mekanlar hiç uygun değilmiş falan. Ama gönül almak için filmin kıyafetleri ayakkabılar özellikle Türkiye'de yapıldı ve malum atı hediye ettiler. :)
Hocam likyalilar ve dardanyalilar truvalilarin muttefikleriymis o dönem için çok cepheli bir dünya savasi gibi gitmiş işler Troy Total War'dan öğrendik ndxjxjxj
Güzeldi hocam. Truva Filmi çekimi için ilk önce ülkemize teklif getirmişler ancak red cevabı almış. Bu sebeple Yunanistan sahillerinde ve Malta'da çekilmiş.
Hemen hemen truvanın varlığından başka çoğu şeyin hayal ürünü olduğu bir filmi incelemek yerine böylesine donanımlı hocamızdan gerçek tarihle ilgili konular gelse daha iyi olur. Özellikle yancıların saçma sapan soruları ile 3 kişinin geyik videosunu izledik.
Ilyada gerçek tarihtir, 3000 yıllık bir destan tarihin parçası olmayacak da ne olucak. millattan önce bulunan eserlerde bu destanın motifleri gözükmekte. anadoludaki çoğu müzede alakalı en az bir parça olacağına eminim. çoğu kişinin izlediği film üzerinden, tarihe etki etmiş bir destanı anlatması oldukça ilgi çekici.
@@kayacanv İlyada gerçek tarih 😊 vay bee kimsenin bilmediği tarihin karanlık dehlizlerine sen ışık tuttun 😅 Senin bu kafaya göre çanak çömleklerde motifleri bulunan, destanlarda anlatılan Zeus da gerçek 😂😂
@@turgutylmaz7262 İlyadanın bin yıllarca bilinen bir destan olduğu bir GERÇEK, yunan edabiyatının en eski ve en önemli eserine gerçek tarih değil demek nasıl bir cehalet. bundan 2000 yıl önce yaşamış egeli de Paris'in Afroditi seçtiğini biliyor, biz de biliyoruz. mesela eski ahit neyse ilyada da odur, bir fark yok. musanın denizi ikiye bölmesini, miraçtan bahsetse, yine hakkında yazılmış yazılardan bahsederek konuşacak. örnek olarak istanbul fethi videosundayken hadisten bahsetmesinler mi, sana göre gerçek tarih değil sonuçta. dinler yaşama dolayısıyla tarihe etki eder. çanak çömlek motifleri gündelik yaşamın yansıması. günümüze kalan sanat eserleri de tarihi anlamamızdaki en önemli kapı zaten. din ve sanat bilmeden tarihi işlemek için gerekli neden - sonuç ilişkisini kurulması imkansız. ESG en az 10 videoda söyledi tarihin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini, ezber olmadığını.
Şu arkadaki eleman konuşsun hoca da kamera arkasına geçsin oldu olacak, çocuk da hevesini almış olur. Kanalda o arkadaşa başka bir görev verilebilir, bu şekilde olmuyor çünkü.
Abi soru soran adamların kitaplardan haberi yok, hangisi ilk hangisi hikayenin devamı ve ne anlatıyor bilmiyor adamlar, bu yüzden de absürt sorular soruyorlar. Bu durum biraz rahatsız ediciydi ama hoca toparladı allahtan.
Çok teşekkürler yine keyifli bir bölüm için. Lawrence of Arabia'yı sizlerden dinlemek isterdim. Netflix'e gelmesiyle yakın zamanda tekrar izledim, sinematik bir başyapıt olduğu konusunda herhalde hemfikirizdir. Gerçekle film arasında ne kadar bir dramatizasyon farkı olduğunu hozomdan dinlemek isterim, örneğin az miktarda ve tatsız mizansenlerle gösterilen Osmanlı tarafıyla alakalı olarak. Teşekkürler, sevgiler.
Devlerle birlikteydim, insanlar kış buğdayı gibi düşer kalkar. Ama isimler sonsuza kadar kalır. Şöyle desinler: Atları ehlileştiren Hektor'la birlikte yaşadım ben. Şöyle desinler: Akhilleus'la aynı çağı paylaştım... (Selam olsun sana korkusuzca ölüme yürüyen, Anadolu'nun kahraman prensi Hektor!)
Çok güzel bir konu heba olmuş ! Soru soranlar o kadar cahil ki kitapların isimlerini bile bilmiyorlar. Ben videoyu görünce heyecanlanıp, kitabı elime aldim notlarımı gözden geçirdim . Adamlar ESG hocayla video çekecek zahmet edip Wikipediadan bile okumamıslar, filmi tartışan ortaokullular seviyesinde soru soruyorlar. Üzüldüm açıkçası
Hocam zirh konusunda, bu Humanities dersinde okuttuklari Penguin versiyonundan ya da Costas(Constantino Costantini) hocadan hatirladigim kadariyla, bu Asil'in anasi Asil savasa gitmeyi kafaya koyunca sanirim hizhini, kilicini ve kalkaniniHephaestus'a yaptiriyodu. Muhtemelen o yuzden herkes zirh icin sonunda kapismistir.
Truva çok ilgimi çeken bir konu, Emrah hocamdan dinleyeceğim için çok sevindim. Ancak diğer arkadaşlar konuyu o kadar dağıtıyor ki, birkaç dakikadan sonra odaklanamadım. Bir cümle bitmeden başka abuk bir soru geldi. Güzelim konuya çok yazık oldu...
Her ne kadar tarihte anlatılandan çok farklı bir senaryosu olsa da, pek çok hatası da olsa Truva filminin yeri bende çok ayrıdır. Lise 2'de Edebiyat dersinde okulun sinema salonunda (Bilgisayar laboratuvarı aslında 😃) sürekli film izlerdik. Konumuz İlyada destanıydı. Hoca ilk önce filmini izleyelim, sonra konuyu işleriz demişti. Daha önceki derslerde herkes film izlerken ben sıkılırdım hatta saçma bulurdum. Sınıf benden gıcık alırdı. Truva'dan önceki izlenen filmlerde ''Şu filmden veya şu sahneden de mi etkilenmedin? Odun gibi bir insansın.'' derlerdi. Ama Truva'yı izlediğimde, filmin başından itibaren Hektor karakterine hayran kalmıştım. Akhilleus tarafından öldürüldüğünde şok olmuştum. Ağzım açık kalmıştı. Hatta gözlerim dolmuştu. Filmin geri kalan kısmını çok sonradan izledim. Sınıftakiler de şaşırıp dalga geçmişti benle. Çok fazla etkilemişti beni o sahne. Hektor uzun yıllar kahramanım olmuştu. Hatta lakabım da Hektor olmuştu. Filmin etkisinden dolayı Brat Pitt'ten ve Paris'i canlandıran Orlando Bloom'dan bile nefret etmiştim. Sonra Yunan mitolojisini, Truva'yı, Hektor'u felan araştırmışdım.
Wolyn 2016 ukrayna yapımı 2. dünya savaşıyla alakalı bir film var. Kan donduracak seviyede şiddetin olduğu bir film. Merak ediyorum gerçekten savaşın olduğu dönemlerde bu kadar manyakça bir şiddet ortamı oluyor mu.
hocam maviyi bölge de bulunan doğal boyacılıkta kullanılan çivit otundan yapıyor olabilirler... tarihte halıcılıkta anadolu da mavi renklerinde çivit otunu çok kullanmışlar..Isatis tinctoria ... doğal boyayla uzun süreler uğraştığımızdan bölgesel haritalarıda bende mevcut...
Bilginize sohbetinize sağlık. Fakat nedense iki ayrı video çekip birleştirmiş gibi aynı konular bazen tekrar konuşulmuş. Başka programlara istek parça olarak Rome ya da Medieval II Total War incelemesi isteriz hocam. Film olması şart mı? Tarihsel bir opus magnum işte.
Bunlar metaforik anlatımlı lirik hikayelerin derlemesi gibi bir şey. Örneğin şehre hediye edilen at fiziksel bir at heykelinden ziyade şehrin içinden birilerine verilen rüşvet gibi bir şeyin tasviri. Bahsekonu günümüz norm etiğine uymayan davranışlar, özellikle kurnazlık, o zaman için fark yaratan bir gereklilikti. Gençlerin ilgisini çekmek isteyen hikayecinin metaforik anlatıma başvurması da gayet doğal.
Ergenliğimizde, Manowar'ın 28 dakikalık Achilles, Agony and Ectasy in Eight Parts şarkısı ile şey etmiştik bu Truva savaşını, öncesinde atından başka bir şeyini şey etmezdim.
bronz/tunç demirden daha dayanıklı ve kırılması daha zor bir alaşım. kırılmak yerine eğilip bükülmesi daha olası. çelik bulunana kadar demir aslında o kadar da iyi bir metal değil, sadece bulunması ve işlemesi daha kolay diye daha sonradan demire geçiliyor.
"Taras Bulba" filmi hem 1962 hem de 2009 versiyonları oldukça güzel filmler. Hep batıya doğru kaydı film sektörü. Birazda doğuya kayabilir. İkinci filmde bol bol Rus partizanlığı var. İkinci filmin dublajı çok güzel. Diğer bir önerimde "Ömer Muhtar" filmi. Oda harika bir başyapıt bence.
Memnon ve penthesilea'dan da bahsedilmesini isterdim. Her ne kadar mit de olsa... Daha bunlar gibi bir sürü karakter var. Diomedes, lokris vs.... Birdahaki video'da Spartacus gelsin.
Kamera arkası ekip dost mu düşman mı belli değil. Bir sohbet ancak bu kadar baltalanabilir.
abarrttma aq cocuklar takiiiyor iste
Süreki Hozamın sözünü kesip dinleyenleri bayılttılar. Sonuna kadar zor dayandım.
Emrah hocam çok iyi anlatıyor fakat soru soran arkadaşlar birbirinden çok alakasız sorular sorarak konuyu çok dağıtmış. Emrah hocanın anlatmaya başladığı çoğu şey başka bir alakasız soruyla yarıda kesiliyor. Ayrıca Truva, İlyada ve Odesseia üzerinde konuşması oldukça ilgi çekici konular, hem tarihi hem mitolojik olarak bir çok şekilde yorum yapılabilen çok güzel tartışma konuları fakat "oklar da mı bronz?", "kalkanlar neden oval?", "Ajax'ın baltasi taş mı?" gibi alakasız sorular muhabbetin kalitesini oldukça düşürmüş.
Soru soranin bilgi seviyesinin onemi burdan belli oluyor. Ilker canikligil keske sorsaydi dedim
Ah ilker canikligil ah...
Soru olsun diye soru sorma zamanı
İlker Canikligil ile olan programlarını izlemenizi öneririm. Gol ve asist dengesi
Kesinlikle katiliyorum. Icerik 10/10 olacakken 3-4/10 da kaliyor.
arkadaki eleman sayesinde giriş gelşime sonuç hiç bir şey ilerlemedi
40 dakikalik videoyu görünce gerecekten icim kipir kipir etti fakat soru soran arkadaşlara daha fazla dayanamadigim icin 6:38 e kadar izleyebildim. Bundan once farklı bir paylasiminizda da ayni durumu yaşadım. Hocam size öncelikle sağlık, soru soran arkadasla ile de mutluluklar dilerim. Bu kadar kotu bir ekibi bir araya toplamanızi da algılayamıyorum.
HOCAMIZDAN YENİ ŞEYLER ÖĞRENDİK MAŞALLAH...
Videoyu bitiremedim. ESG'yi dinlemek için gelmiştim.
Akhilleus'un zırhının önemli olması, annesi Thetis'in bu zırhları Olympos'ta Hephaistos'a yaptırmasından dolayıdır hojom.
Ne belli?
@@dorukhanmercan Nadanlar eder sohbeti nadanla telezzüz
Divanelerin hem dem-i divane gerektir
@@dorukhanmercan İlyada'da var hatırladığım kadırayla
Akhilluesun atları da önemli. Hectoru cadırına dogru sürüklerken onun da ölecegini soylüyorlar. Annesi ve babasının düğününde kendilerine verilen atlar
Hocam "Hacıvat Karagöz Neden Öldürüldü?" filmini yapabilirsiniz.
Up up
Evet
İyi olur👍
Güzel fikir
Hocanın yakın zamanda yayınlanmış makale dediği 2003 tarihli makale. Pozitif bilimle uğraşan biri olarak bana her seferinde tuhaf geliyor. Severek ve öğrenerek izliyorum orası ayrı
Bizde oyle ya yaziliyor sonra dort bes sene sonra anca farkediliyor quote edilmesi 10 yil alan disinin bilmesi 50 yil :)
Soru soran arkadaşların iyi seçmenin önemini bu video çok güzel anlatıyor. Kardeşim kahvede sohbet etmiyorsunuz, sorunuzu sorun, susun, bırakın hoca konuşsuz, sizin fikirlerinizi dinlemek istesek siz kanal açın size gelelim. Hocam saygılarla
İstanbul Arkeoloji Müzesi, Troy bölümünü ve Troya'yı görmelisiniz. Ayrıca kazı hikayesi çok ilginçtir. Osman Hamdi Bey'i ve Abdülhamid'i de içeren çok acayip bir hikaye. Bir Çanakkale'li olarak burada olmaktan çok gururluyum.
Ereğli demir-çelikten çıkan myrmidonlar ve deniz kırbaçlama bu bölümün en komik kısımlarıydı, çok yaşayın hocam.
Sayın hocam, "hacivat ve karagöz neden öldürüldü" filmi ile ilgili yorumlarınızı çok merak ediyorum. Bu filmle ilgili de video yapmanız dileğiyle, saygılar
Aynen aşırı iyi olur o
Keşke çekilse, çok iyi olur 👏
Onunla ilgili Ceren Sungur, Mehmet Berk Yaltırık ve adını hatırlayamadığım kızıl sakallı bir abimiz, zannedersem Barbaros Hayreddin Paşa :)), program yapmıştı. İzlememişseniz tavsiye ederim.
@@saydirmayan izlememiştim onu da izleyeceğim teşekkürler
Gözün aydın
"Master and Commander" 2003 yapımı 19. yy denizcilik üzerine oldukça gerçekçi olan kitaptan uyarlama bir yapım. Denizcilik hayatı ve gemi içindeki düzen üzerine oldukça malzeme çıkabilir. Bir the Ridley Scott'a geri dönmek isterseniz "The Duelists" güzel olur.
On numara film.. ama serinin 20 küsur kitabının Türkçe çevirisi yok ..
ESG, Master and Commander'ı Flu Tv'deki programların birinde övmüştü.
@@feal124 öyle mi?
Hatırlamıyorum.
@@alperenergun6441 Hangi bölüm olduğunu hatırlamıyorum. Laf arasında söylemişti. Sonra bu referansla filmi izledim, çok beğendim.
Odeseyus'n hikayesi Madeline Miller'ın "Ben KİRKE" romanında çok güzel anlatılmış.👌
İki kelime bir şey öğreneyim diye açtım gülmenizden kakırdamınızdan başım ağrıdı az durun ya
Hocam bu arka planda bulunan arkadaslar Boyle konuşmaya devam edecekse lutfen ciddi ciddi bize bir sonraki videoda bilgi verin hiç izlemeye calisarak sinir krizi geçirmeyelim. Bundan sonra bizde izlemeyiz olur biter. Zaten bu videoyu da izleyemedik sayelerinde.
2019 yapımı The King. Bu filmde savaş sahnesini ve ağır zırh kuşanmış iki askerin arasındaki kavgayı gösteren sahneleri beğeneceğinizi düşünüyorum. Çünkü aynı sizin bahsettiğiniz gibi gerçekleşiyor bazı olaylar, ağır zırh giymiş kişilerin yorulması vs.
Temizken güzel , güzel proje kim düşündüyse helal olsun.
Bu videoyu 23. doğum günü hediyesi olarak kabul ediyorum izleriz
Filmi izlemedim ama Çorum versiyonuna tekrar bakarım bunun üzerine.
Emrah Hocam siz en iyisi tek başınıza video yapın. Kamera arkasındaki çocuklar sizin algınızı düşünüyor. 5. dk da kapatmak zorunda kaldım. Sizi seviyoruz hocam siz üzerinize alınmayın
Bugün çarşamba, şaşırttın hocam bizi. Pazar günleri sabahlarına alıştık aslında☺️
Müthiş keyifli, hele bir de Çanakkaleli olunca 😍 Çok soru var kafamda ancak Lourve müzesi bu kadar bilindik bir yerken Truva'nın sadece filmle sunulan kadar bilinmesi ne kadar üzücü. Bildiğin çağının en büyük medeniyeti, Hitler'in kazısını başlatması ve Homeros'un kitaplarının yeryüzüne çıkarak doğrulanabilirliğinin sağlanması gibi detaylar, Çanakkale savaşında Agamemnon'un batması ve Hektor'un rövanşı aldığı gibi gerçek olup olmadığı bilinmeyen muammalar ve Truva sadece Çanakkale bölgesi değil tüm Anadolunun katılımı ile direnç göstermesi açısından ilginçtir. Daha da üzücü olan elimize toz ve betonun kalması içindeki tüm kültürün zamanla çalınmış olmasıdır, kim ...ikler Helen'i
Total War serilerinin tarihi gerçeklik açısından incelemelerini bekleriz
gercek degil. rica ederim.
Acayip cok sevdigim filmi bakalim ESG nasi gomuyor
Hocam haftada 2 yayın, maşallah 👏👏👏
Bir sonraki bölüm için film önerisi:
“The Revenant” ya da “Gangs of New York”
Bilgisizlikleri bariz biçimde, hatta "ne bilecem yeaa!" havasında garip ukalalıkla soruları soran arkadaşlar cidden seviyeyi yerlere düşürüyor. Bengü Üçüncü dışında yeterli kapsamda soru sorabilen yok sanırım?
Baturay reisi görünce şaşırdım çok beklenmedik yerde karşıma çıkmış tanıdık gibi oldu
Bu 3lü aynı masaya otursun üçünün sohbetini izleyelim. Çok keyifli olur
Emrah hocanın sağındaki arkadaş sana laflar hazırladım. Bi sakin ol be adam kendini yırtmışsın..
Stanley Kubrick'in Barry Lyndon filmini incelerseniz çok güzel olur hocam. 1750 - 1789 arasındaki Prusya, İngiltere ve Fransa üzerine çok iyi ve dolu dolu malzeme çıkar.
Batıran beyin misafirliği bu bölüm ile sınırlı kalsın. İzlerken cinnet geçirdim.
Zevkle takip ettiğim videolar bu sefer kakafoni'ye dönmüş. Bir solukta bitirdiğim videoların sonuna kadar bile sabredemeden kapattım maalesef.
Reklamı izlemeden ileri alarak devam ettim Allah affetsin :)
Mondros Ateşkes Antlaması'nın imzalandığı yer olan HMS Agamemnon gemisine de değinseydiniz. Batı'nın Troya imgesi anlaşılırdı.
Arkadaki eleman otobüste kaptanla boş muhabbet yapan eleman gibi
Çok keyifli sohbetti. Öncelikle Truva değil Troya sevgili hocam. Diğer konuya gelince filmi Malta'da çektiler Endonezya değil. Türkiye burada çekilmesi için girişimlerde bulundu ama sanırım set için mekanlar hiç uygun değilmiş falan. Ama gönül almak için filmin kıyafetleri ayakkabılar özellikle Türkiye'de yapıldı ve malum atı hediye ettiler. :)
meksikada çekilmedi mi
@@alperisler89 Bir kısmı Meksikada bir kısmı Malta'da
arkadakiler cidden yordu, videoyu bitiremedim
Harika
Hocam likyalilar ve dardanyalilar truvalilarin muttefikleriymis o dönem için çok cepheli bir dünya savasi gibi gitmiş işler Troy Total War'dan öğrendik ndxjxjxj
bu video çok ayrı ve çok güzel olmuş.
yorumlardaki insanları hiiiç anlayamadım. ne güzel sohbet işte yahu
Baturay özdemirin ciddiyi oynamak zorunda kalmasi 😂😂 süperdi
tam sınav haftamda yetiştiğin için teşekkürler ESGral
Bronz çağı medeniyetleri çöküşü çok önemli bir durummuş. Bilgi için teşekkürler.
"In the Heart of the Sea" (2015) Güzel film "Moby Dick" romanı ile bağlantılı olması ile de değerlendirilmesi gereken bir yapım.👍
İlk kez video ortasındaki bir reklamı ilgiyle dinledim.
Güzeldi hocam. Truva Filmi çekimi için ilk önce ülkemize teklif getirmişler ancak red cevabı almış. Bu sebeple Yunanistan sahillerinde ve Malta'da çekilmiş.
Hocam film değil de ,sırasıyla her hafta roma ,bizans ,osmanlı imparatorları serisi mükemmel olur .
"Homer'in The Iliad diye bir şiirinden alıyormuş"... inanılmaz
Alexander filminin videosunu yapabilirsiniz. Uzun bir film olduğundan kaynaklı epey içerik çıkabilir.
Hemen hemen truvanın varlığından başka çoğu şeyin hayal ürünü olduğu bir filmi incelemek yerine böylesine donanımlı hocamızdan gerçek tarihle ilgili konular gelse daha iyi olur. Özellikle yancıların saçma sapan soruları ile 3 kişinin geyik videosunu izledik.
Ilyada gerçek tarihtir, 3000 yıllık bir destan tarihin parçası olmayacak da ne olucak. millattan önce bulunan eserlerde bu destanın motifleri gözükmekte. anadoludaki çoğu müzede alakalı en az bir parça olacağına eminim.
çoğu kişinin izlediği film üzerinden, tarihe etki etmiş bir destanı anlatması oldukça ilgi çekici.
@@kayacanv İlyada gerçek tarih 😊 vay bee kimsenin bilmediği tarihin karanlık dehlizlerine sen ışık tuttun 😅 Senin bu kafaya göre çanak çömleklerde motifleri bulunan, destanlarda anlatılan Zeus da gerçek 😂😂
@@turgutylmaz7262
İlyadanın bin yıllarca bilinen bir destan olduğu bir GERÇEK, yunan edabiyatının en eski ve en önemli eserine gerçek tarih değil demek nasıl bir cehalet. bundan 2000 yıl önce yaşamış egeli de Paris'in Afroditi seçtiğini biliyor, biz de biliyoruz.
mesela eski ahit neyse ilyada da odur, bir fark yok. musanın denizi ikiye bölmesini, miraçtan bahsetse, yine hakkında yazılmış yazılardan bahsederek konuşacak.
örnek olarak istanbul fethi videosundayken hadisten bahsetmesinler mi, sana göre gerçek tarih değil sonuçta.
dinler yaşama dolayısıyla tarihe etki eder. çanak çömlek motifleri gündelik yaşamın yansıması. günümüze kalan sanat eserleri de tarihi anlamamızdaki en önemli kapı zaten.
din ve sanat bilmeden tarihi işlemek için gerekli neden - sonuç ilişkisini kurulması imkansız. ESG en az 10 videoda söyledi tarihin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini, ezber olmadığını.
Hocam sizin de hayranı olduğunuzu öğrendiğimde çok sevindigim, time ve justifield dizilerini de yaparmisiniz:)
Şu arkadaki eleman konuşsun hoca da kamera arkasına geçsin oldu olacak, çocuk da hevesini almış olur.
Kanalda o arkadaşa başka bir görev verilebilir, bu şekilde olmuyor çünkü.
İsete bekledigim video sağolun hocam
Abi soru soran adamların kitaplardan haberi yok, hangisi ilk hangisi hikayenin devamı ve ne anlatıyor bilmiyor adamlar, bu yüzden de absürt sorular soruyorlar. Bu durum biraz rahatsız ediciydi ama hoca toparladı allahtan.
Bir dahaki bölüm için öneri: Apocalypse Now
Çok teşekkürler yine keyifli bir bölüm için. Lawrence of Arabia'yı sizlerden dinlemek isterdim. Netflix'e gelmesiyle yakın zamanda tekrar izledim, sinematik bir başyapıt olduğu konusunda herhalde hemfikirizdir. Gerçekle film arasında ne kadar bir dramatizasyon farkı olduğunu hozomdan dinlemek isterim, örneğin az miktarda ve tatsız mizansenlerle gösterilen Osmanlı tarafıyla alakalı olarak. Teşekkürler, sevgiler.
ESG ye eşlik edebilecek biri veya birilerini bulsanız keşke. Arka plandaki elemanlar ilkokul terkten hallice tarih bilgisine sahipler.
Hocam bir sonraki bölümden önce, katılan arkadaşların isimlerini belirtirseniz, izleyip izlemeyeceğimize karar veririz. Teşekkürler, emeğinize sağlık
videonun başında belirtiyor =D?
Süper ya Baturay da gelmiş renkli bir bölüm olmuş
Allahını seven şu adamcağıza Aşil demeyi öğretsin can çekişiyor orada
Hocam , "Last Legion" isimli filmden iyi malzeme çıkar gibi duruyor. hem de batı romanın yıkılışını dinleriz . sevgiler, saygılar
"The Eagle" mükemmel bir film değil ama ondan da malzeme kesinlikle çıkabilir
Savaşın 10 yıl sürdüğü rivayet edilir ancak Homeros'un anlatısı savaşın son 50 gününü konu edinir hocam.
koskoca bölümde truva çoruma atıf yapılmadı. inannılır gibi değil. hoca gerçekten elit herhalde
Sarıların Sülo ve Kara Cemal i bilmeyen adamdan elit mi olur bre😅😅
adamin izlicek firsati olmamıştır belki hele bi izlesin de xd
Devlerle birlikteydim, insanlar kış buğdayı gibi düşer kalkar.
Ama isimler sonsuza kadar kalır.
Şöyle desinler: Atları ehlileştiren Hektor'la birlikte yaşadım ben.
Şöyle desinler: Akhilleus'la aynı çağı paylaştım...
(Selam olsun sana korkusuzca ölüme yürüyen, Anadolu'nun kahraman prensi Hektor!)
Not: Myrmidon Yunancada "karınca" demek. Onlar paralı asker değil, bizzat Akhilleus'un babası Peleus'un kral olduğu Pythia'dan gelen savaşçılar.
Nazımlar falan melekmiş biz değerini bilememişiz.
buralar değerlenir. güzel filmdi. achilles
Keşke filmi izleyip öyle çekseydiniz bölümü. Yok filmde şu var mıydı, o kısmı hatırlamıyorum vs. En azından biriniz hakim olsaydı şu filme.
Çok güzel bir konu heba olmuş ! Soru soranlar o kadar cahil ki kitapların isimlerini bile bilmiyorlar. Ben videoyu görünce heyecanlanıp, kitabı elime aldim notlarımı gözden geçirdim . Adamlar ESG hocayla video çekecek zahmet edip Wikipediadan bile okumamıslar, filmi tartışan ortaokullular seviyesinde soru soruyorlar. Üzüldüm açıkçası
öeh 13 dakika dayanabildim. kanalın en bölünen içeriği sanırım.
Bence Truva Çorum versiyonu için bi video yapılmalıydı. :D
Hocam zirh konusunda, bu Humanities dersinde okuttuklari Penguin versiyonundan ya da Costas(Constantino Costantini) hocadan hatirladigim kadariyla, bu Asil'in anasi Asil savasa gitmeyi kafaya koyunca sanirim hizhini, kilicini ve kalkaniniHephaestus'a yaptiriyodu. Muhtemelen o yuzden herkes zirh icin sonunda kapismistir.
Geleceğe dönüş :) özellikle 3. Hem tarih hem bilimkurgu.
İddaa bayilerinin vazgeçilmez dekoru Sarı kalem :)
Truva çok ilgimi çeken bir konu, Emrah hocamdan dinleyeceğim için çok sevindim. Ancak diğer arkadaşlar konuyu o kadar dağıtıyor ki, birkaç dakikadan sonra odaklanamadım. Bir cümle bitmeden başka abuk bir soru geldi. Güzelim konuya çok yazık oldu...
Her ne kadar tarihte anlatılandan çok farklı bir senaryosu olsa da, pek çok hatası da olsa Truva filminin yeri bende çok ayrıdır. Lise 2'de Edebiyat dersinde okulun sinema salonunda (Bilgisayar laboratuvarı aslında 😃) sürekli film izlerdik. Konumuz İlyada destanıydı. Hoca ilk önce filmini izleyelim, sonra konuyu işleriz demişti. Daha önceki derslerde herkes film izlerken ben sıkılırdım hatta saçma bulurdum. Sınıf benden gıcık alırdı. Truva'dan önceki izlenen filmlerde ''Şu filmden veya şu sahneden de mi etkilenmedin? Odun gibi bir insansın.'' derlerdi. Ama Truva'yı izlediğimde, filmin başından itibaren Hektor karakterine hayran kalmıştım. Akhilleus tarafından öldürüldüğünde şok olmuştum. Ağzım açık kalmıştı. Hatta gözlerim dolmuştu. Filmin geri kalan kısmını çok sonradan izledim. Sınıftakiler de şaşırıp dalga geçmişti benle. Çok fazla etkilemişti beni o sahne. Hektor uzun yıllar kahramanım olmuştu. Hatta lakabım da Hektor olmuştu. Filmin etkisinden dolayı Brat Pitt'ten ve Paris'i canlandıran Orlando Bloom'dan bile nefret etmiştim. Sonra Yunan mitolojisini, Truva'yı, Hektor'u felan araştırmışdım.
Hozom kitap geldi, muhteşem olmuş.
Sfenks, "kadın orgazmı" içeriğinden 2 dakkada buraya atlamışsın. Bu konuda kendini pek yormuyorsun anlaşılan🙂
@@mervearicibasi eksikliğini çektiğin konuya aç olursun. O yüzden 2 dakka yeter bana
@@ProfDrSfenks 😄😄
''Tolstoy yok nasıl yapacan, resmi var olum adamın '' ahahaha :D çok keyifliydi dinlemek hocam, ekibin ve sizin ağzınıza sağlık :D
Wolyn 2016 ukrayna yapımı 2. dünya savaşıyla alakalı bir film var. Kan donduracak seviyede şiddetin olduğu bir film. Merak ediyorum gerçekten savaşın olduğu dönemlerde bu kadar manyakça bir şiddet ortamı oluyor mu.
💯💪😊
Alper Çağlar'ın Göktürk filmleri inşallah güzel olur da onu da konuçuruz bir gün...
Arka plandaki arkadaş biraz fazla trollemiş programı.
Baturay la program yapmak müthiş bir fikir olmuş 😂😂😂😂
hocam maviyi bölge de bulunan doğal boyacılıkta kullanılan çivit otundan yapıyor olabilirler... tarihte halıcılıkta anadolu da mavi renklerinde çivit otunu çok kullanmışlar..Isatis tinctoria ... doğal boyayla uzun süreler uğraştığımızdan bölgesel haritalarıda bende mevcut...
Bilginize sohbetinize sağlık. Fakat nedense iki ayrı video çekip birleştirmiş gibi aynı konular bazen tekrar konuşulmuş. Başka programlara istek parça olarak Rome ya da Medieval II Total War incelemesi isteriz hocam. Film olması şart mı? Tarihsel bir opus magnum işte.
CK gibi Paradox yapımı olanlar ile de bir karşılaştırma olsun ;)
12:10 Hocam CK3'teki "born in the purple" traiti nasıl atlarsınız. Bu CK oynayanları üzdü :)
kurguda biraz problem vardı, aynı şeyler iki üç kere konuşulmuş nedense. İzlemesi keyifliydi
Bunlar metaforik anlatımlı lirik hikayelerin derlemesi gibi bir şey. Örneğin şehre hediye edilen at fiziksel bir at heykelinden ziyade şehrin içinden birilerine verilen rüşvet gibi bir şeyin tasviri. Bahsekonu günümüz norm etiğine uymayan davranışlar, özellikle kurnazlık, o zaman için fark yaratan bir gereklilikti. Gençlerin ilgisini çekmek isteyen hikayecinin metaforik anlatıma başvurması da gayet doğal.
Ergenliğimizde, Manowar'ın 28 dakikalık Achilles, Agony and Ectasy in Eight Parts şarkısı ile şey etmiştik bu Truva savaşını, öncesinde atından başka bir şeyini şey etmezdim.
bronz/tunç demirden daha dayanıklı ve kırılması daha zor bir alaşım. kırılmak yerine eğilip bükülmesi daha olası. çelik bulunana kadar demir aslında o kadar da iyi bir metal değil, sadece bulunması ve işlemesi daha kolay diye daha sonradan demire geçiliyor.
Tarsem Singh'in Immortal filmini de değerlendirmenizi çok isterim. Henry Cavill parlatıcam diye arada kaynayıp gitmiş güzel bir filmdir kanımca.
"Taras Bulba" filmi hem 1962 hem de 2009 versiyonları oldukça güzel filmler. Hep batıya doğru kaydı film sektörü. Birazda doğuya kayabilir. İkinci filmde bol bol Rus partizanlığı var. İkinci filmin dublajı çok güzel. Diğer bir önerimde "Ömer Muhtar" filmi. Oda harika bir başyapıt bence.
Kamera arkası kötü, ama konu güzel.
Hem filmin hem de bu videonun en büyük eksiği Laokoon'dan hiç bahsedilmemiş olması.
Emeği geçen herkesin eline sağlık güzel bölümler yapıyorsunuz. Film incelemesi için Mongol , Centurion ve özellikle Valkyrie var aklımda =)
CK(Crusader Kings) için özel bir bölüm hazırlamanın sizce de zamanı gelmedi mi hocam ;)
Hozom, Büyük İskender bence güzel gider bundan sonraki Opus Magnum için. Ayrıca eski filmlerden Spartacus ve Quo Vadis gibi filmlerde olabilir.
Memnon ve penthesilea'dan da bahsedilmesini isterdim. Her ne kadar mit de olsa... Daha bunlar gibi bir sürü karakter var. Diomedes, lokris vs.... Birdahaki video'da Spartacus gelsin.