CEL MAI MARE DUȘMAN AL ALBINELOR pe timpul iernii [Sfatul zilei]

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ธ.ค. 2020
  • În videoul de azi CLASIFICĂM DUȘMANII familiilor de albine din sezonul inactiv:
    • Interni
    • externi
    ENUMERĂM DUȘMANII INTERNI sezonului inactiv:
    - Condensul in exces
    - Rozătoarele
    - Paraziții albinelor (varroa în principal)
    Stabilim CUM INFLUENȚEAZĂ ACEȘTIA IERNAREA COLONIILOR și care este cel mai devastator pentru ele, pentru ca în final să stabilim LISTA CU ACȚIUNILE PE CARE TREBUIE SĂ LE PUNEM ÎN PRACTICĂ
    Vorbim în termeni de specialitate și nu batem câmpii pe particularități, situații ipotetice sau greșeli fundamentale. Caiet de notițe, creion și radieră... daca vrei să ramai cu ceva după vizionarea acestui material.
    După cum spuneam, de departe condensul este cel mai mare dușman intern al albinelor. Țineți cont de cele spuse în acest video, dacă aveți completări, vă rog lăsați-le în comentarii argumentate; dacă aveti contestații, la fel ... iar cei care aveți întrebări, scrieți-le fără ezitare.
    În videoul următor
    - Enumeram DUȘMANII EXTERNI ai familiilor de albine în timpul sezonului inactiv
    - Stabilim CUM INFLUENȚEAZĂ ACEȘTIA IERNAREA COLONIILOR și care este cel mai devastator pentru ele
    - Pentru ca în final să stabilim LISTA CU ACȚIUNILE PE CARE TREBUIE SĂ LE PUNEM ÎN PRACTICĂ
    Vrei să vezi mai multe clipuri din apicultură?
    ÎNSCRIE-TE pe canalul nostru!
    / @viitorsanatos6279
    _________________________________________________________________
    Cumpăra tot ce ai nevoie în apicultura:
    www.viitorsanatos.ro/
    _________________________________________________________________
    Urmărește-ne și pe Facebook:
    / viitorsanatos.ro

ความคิดเห็น • 39

  • @geanitsucuneli4791
    @geanitsucuneli4791 3 ปีที่แล้ว +6

    Umiditatea in stup este normal datorita faptului ca exista viata in acea cutie.Problema este ca in Romania majoritatea apicultorilor nu creeaza o ventilatie pe vertical.Asta presupune orificii la baza lazi si la partea superioara.Atunci nu exista condens si nici CO2 in exces.Ventilatia pe verticala este necesara 12 luni pe an ....iarna vara primavara.Ai ventilatie ....pe vertical ai ponta ,cules din plin si asa progresezi.

  • @geanitsucuneli4791
    @geanitsucuneli4791 3 ปีที่แล้ว +7

    Tine-ti Rama Oarba in stup, tot timpul incepind cu luna martie si scoate-o in noiembrie(curat-o... la tot 2 saptamini ,de celule de trintori ,care sint preferatele femelei de varoua).Numai scoateti propolisul afara ,mirosul propolisului de rasinoase alunga varoua.Aceste doua lucruri va ajuta ,sa tineti varoua, la un nivel scazut sau inexistent.

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว +1

      Foarte bine punctat. Ambele variante ajută foarte mult la reducerea populației de varroa.

  • @istvanszabo9225
    @istvanszabo9225 9 หลายเดือนก่อน

    Chiar ieri intr-un filmuleti era vorba despre condensul care curge jos pe peretile stupilor din poliuretan ,polistiren . Acuma chiar care adevarul ? Caci chiar daca se formeaza pe partea superioara a stupilor ,aerul cald ,care contine particule de apa in forma de abur , daca sus se retransforma in lichid se va curge jos .

  • @energa8982
    @energa8982 3 ปีที่แล้ว +10

    Apicultorul nepriceput ... cel mai mare dușman al albinelor .:))

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว +1

      Foarte adevărat. De aceea încercăm să scăpăm de acest "dușman" prin conștientizare a nivelului fiecăruia și prin îndemnul la studiul din cărți înainte de schimb de experiențe și practică.

  • @eugentutuianu9190
    @eugentutuianu9190 3 ปีที่แล้ว +4

    La o impachetare corecta exista curenti in incinta stupului dar nu in interiorul cuibuli albinelor.Pentru o informare corecta sfatuiesc pe toti sa intre pe canalul de yutube Midrigan Bee unde apare acum un an o postare intitulata Impachetare tip horn si tip clopot foarte bine expusa si documentata ,Din punct de vedere al fizicii( ca stiinta exacta)explecatiile sunt in perfecta concordanta.

    • @geanitsucuneli4791
      @geanitsucuneli4791 3 ปีที่แล้ว

      Eugen cind tu faci apicultura dupa modelul Midrigan Gheorhe, de la Republica Moldova ,omul cu stupii de tinichea ,te duci si te impusti.Vrei sa vezi cum se tin stupii, iarna, fara probleme ,vizioneaza canalul lui Jenica Pricope, care copiaza tot ce facem noi la America si-i merge bine.

    • @ciobanuioan8178
      @ciobanuioan8178 3 ปีที่แล้ว +5

      @@geanitsucuneli4791 nu tot ce este bun in America se potriveste si in Europa. Cat priveste comparatia intre Pricopie si domnul Midrigan, prefer stilul pragmatic si adaptat conditiilor de la noi, al domnului Midrigan, care are si rezultate foarte bune, decat sa imi vand centrifuga si bidoanele pentru miere...

    • @eugentutuianu9190
      @eugentutuianu9190 3 ปีที่แล้ว +2

      @@geanitsucuneli4791 Eu fac apicultura nu dupa metodele unuia si altuia,cunosc comportamentul albinei,acesta este cel mai important lucru,noi oameni credem ca dam lectii albinei,afla ca nu.Albina este neschimbata de 150 milioane de ani,ea de atunci cel putin stie ca pamantul este rotund,iar noi oameni am aflat asta de cateva sute de ani,suntem mici copii.Albina in toata aceasta perioada a folosit ca adapost cu prioritate scorburile copacilor care pot avea o grosime a peretelui de la 5 cm in sus poate sa se duca si in 50 cm,de aceea eu am imbracat stupii cu polistiren care ramane permanent asa iarna - vara nu conteaza.Asta apropo de stupii de tinichea.Acum trecand la subiect,in urma impachetarii stupilor cu metoda aratata de Iulian,nu faci altceva decat sa ai fundul stupului plin de albina moarta in primavara.Iulian poate sa confirme sau nu dar eu stiu sigur ca acesta este rezultatul.Acum pentru ca esti american si va credeti buricul pamantului te rog sa imi dai o explicatie fundamentata pe stiintele exacte care sa infirme ce am spus eu mai sus.Dupa ce vad raspunsul tau,am sa argumentez eu stiintific afirmatia facuta.

    • @eugentutuianu9190
      @eugentutuianu9190 3 ปีที่แล้ว

      @@geanitsucuneli4791 Mai susti ca ma impusc?Te rog sa fii foarte atent la ce spui mai ales ca ce spui nu are nici o sustinere din partea ta dapai a altora.

  • @relusaurelio2049
    @relusaurelio2049 3 ปีที่แล้ว

    Excesul de condens se datoreaza mai mult schimbarilor de temperaturi !

  • @mariandoru3470
    @mariandoru3470 3 ปีที่แล้ว

    Dușmanii externi au deobicei doua picioare,este rea și invidioasa mai ales daca vede că te descurci.

  • @geanitsucuneli4791
    @geanitsucuneli4791 3 ปีที่แล้ว +2

    Albinele sint afectate negativ de curentii laterali(orizontali) ai stupului .Ea isi doreste o ventilatie pe verticala.Iar daca orificiul superior ,al catului este prea mare, i se regleaza dimensiunea ,functie de necesarul de aer, de catre nursele lucratoare.

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว

      Corect. Cu toate astea eu știu că nici toți curenții verticali nu îi plac.

  • @eugentutuianu9190
    @eugentutuianu9190 3 ปีที่แล้ว

    Daca pernutele sunt imbibate cu apa inseamna ca acel stup nu are ventilatie,rezultat al unei impachetari defectoase.

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว

      Corect, așa este. Cu toate astea sunt mulți apicultori care se confruntă cu această problemă.

  • @dxynova
    @dxynova 3 ปีที่แล้ว

    ...sunt începator dar cred ca ma descurc ceva mai bine !!!!...la inceputul clipului spuneai despre factori interni si externi...pai rozatoarele nu fac parte din extern !???...ele se regasesc pe tot parcursul sezonului in stupi !???...dar asta e o mica greseala pe langa faptul ca vrei sa ne " ajuti" cu sfaturi pt o iernare fara probleme dar se pare ca stupina in care faci filmarea ori nu este a ta ori nu-ti dai interesul pt a o mentine in conditiile care trebuie....pai acel zgomot facut de masinile care circula in apropiere este CEL MAI MARE DUSMAN...pe linga zgomot sunt vibratiile care vor mentine acele colonii intr-o mermanenta " activitate" DEVASTATOARE din punct de vedere al consumului de hrana dar si de caldura din interiorul ghemului...acel ghem NU va fi NICIODATA compact pe timpul iernii !!!!....
    Mai bine titlul clipului ar fi fost : NU FACETI CA MINE !!!!

  • @lucianmaciuca2251
    @lucianmaciuca2251 3 ปีที่แล้ว

    Iertați cu folia pusă??

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว

      Noi iernăm cu folia pusă, însă despre tot ansamblul lucrărilor pe care le facem pentru iernarea stupilor vom vorbi cu o altă ocazie.

  • @cardan16
    @cardan16 3 ปีที่แล้ว

    De stupul cu fund de plasa antivaroua cu folie sub podisor si iarna in sistem clopot nema explicatii, astept un clip dedicat stupului cu fund antivaroua multumesc

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว +1

      În primul rând, mulțumim pentru sugestie. Ne vom pregăti și vom aborda și acest subiect.

    • @catalinmelinte1720
      @catalinmelinte1720 ปีที่แล้ว

      @@viitorsanatos6279 Un video clip si pentru stupii din poliuretan - subiect ,,evitarea condensului,,. Multumesc!

  • @alexrus2513
    @alexrus2513 3 ปีที่แล้ว +2

    La cum suna traficul pe langa stupina, pare un dusman.

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว

      Așa este. Însă în acest video, vorbim despre dușmanii care pot fi în interiorul stupilor. Urmează să vorbim și despre dușmanii din exterior.

  • @romeojivoiu6728
    @romeojivoiu6728 3 ปีที่แล้ว

    ,,Complicația rezultă din faptul că nivelurile de umiditate naturală se modifică ca răspuns la multe variabile obișnuite în viața cotidiană a coloniei. Prin urmare, o cantitate fixă de ventilație aplicată nu va adapta fluctuațiile naturale.
    Câtă ventilație este necesară și când să ajustați cantitatea nu se cunoaște. Nu este nici măcar definitiv cunoscut dacă încercarea albinelor poate controla umiditatea sau dacă se adaptează doar la nivelurile naturale.
    Ceea ce este clar este că albinele au nevoie de o parte din condensul pe care îl produc pentru a menține căldura în incintă.
    Ventilarea asigură un anumit nivel de control al umidității prin direcționarea fluxului convectiv cald al clusterului spre exterior, dar consecința este eliminarea căldurii necesare.
    De asemenea, am știut de ceva vreme că umiditatea joacă un rol semnificativ în reproducerea Varroa, cu o umiditate optimă pentru reproducere variind de la 55% la 70% și doar o reproducere limitată care are loc la o umiditate mai mare."
    MANAGEMENTUL IERNII
    www.beeculture.com/winter-management/

    • @viitorsanatos6279
      @viitorsanatos6279  3 ปีที่แล้ว

      Jos pălăria. Cum pot să te contactez? Numărul meu de telefon este 0765 25 25 85

  • @florea7846
    @florea7846 ปีที่แล้ว

    Șoarecele sfredeluș găurite stupul și intră ieste frate. Periculos.