@@baharkurt1561 hazırlığı nasıl ve dersler ingilizce mi ingilizceyse ne kadarı objektif olarak cevaplarsanız harika olur eğitimini merak ediyorum tercih yapacağım da.
Özgür Okşar Ben mezun olalı 10 seneyi geçti, önce onu belirteyim 🙂 Bizim hocalarımızın çoğu ayrıldı vs. Bizim zamanımızdaki durumu anlatayım. Hazırlığı ben biraz koşturmacaya ara vermek, okula alışmak için okudum; iyi ki de okumuşum diyorum (ODTÜ’nün yollarını bir senede ancak öğrendim diyordum :) ). Doğrudan en üst seviyeden girdiğim için çok ciddi “yazı” İngilizcesi gördük; hem okulda yazacağım “paper”lara hem iş hayatımdaki iletişimde çok büyük temel oldu. Benim bir şansım da ana dili İngilizce olan bir hocaya rastlamam oldu. Ancak şunu söyleyebilirim, İngilizce konuşmanı ne kadar geliştireceğin sana bağlı; günlük hayatında devam ettirebilirsen rahatlıkla oturur. 4. sınıf müh okuyan, hala “robotik” İngilizce konuşan arkadaşım vardı ama gün sonunda herkes kendi dalında yetecek İngilizce’yi anlar ve konuşur durumdaydı. Diğer soruna gelince, dersler İngilizce anlatılıyor, muhabbet İngilizce-Türkçe yapılıyor idi. Bir ara soru cevap kısmına da İngilizce mecburiyeti gelmişti; hiç unutmuyorum, o zaman dışarıdan derslerimize giren Tayfun Atay hocam bir ara patlayıp, Türkçe konuşmaya başlamıştı (sen Türkçe düşünüyorsun, ben Türkçe düşünüyorum, İngilizce anlaşmaya çalışıyoruz, diye :) ). Sonrasında, Türkçe eğitim yapan bir üniversiteden yüksek lisansa gelmiş biri ile Türkçe !? konuşmaya başlamıştı, hiçbirimiz bir şey anlamamıştık çünkü kavramlar ilk olarak İngilizce hayatımıza giriyordu. O kavramı beyninden çıkarıp kullanmaya çalıştığında İngilizce geliyor doğal olarak. Bazen kendimizden tiksinsek de günlük hayatımızda İngilizce-Türkçe konuşmak durumunda kalmamız bu yüzdendi.
odtü size ne kazandırdı? - odtü bana kazanabilmeyi kazandırdı. beni aç susuz odaya kitledi puzzleı çözemezsen aç kalırsın dedi şimdi bana yemeği odtü mü verdi? skdnskjdnjsvsdvkvns
Benim lisansım boğaziçi, yüksesk lisansım ise odtü. Boğaziçinde bir rüya içinde yaşıyorsunuz arkadaşlar, gerçekten hayat güzel, manzarası olsun kampüsü olsun. Fakat mezun olduktan sonra insan gerçek Türkiye ortamına girince şok oluyor. Odtü ise biraz daha gerçek türkiye ile bağlantılı. Sıkış tepiş dolmuşlar olsun, yemekhanesi olsun. Ben boğaziçi kampüsünde hiç tofaş görmedim, odtüde ilk hafta önümden modifiye şahin geçti :) türkiyeden kopmamak için odtü, “ay ben burada yapamam, yurtdışına gidiyorum.” demek için boğaziçi.
Okulda 6 sene ben de Tofaş kullandım :) Kayra'ya yanıt verecek olursam da kontenjan farkı buna yol açıyor olabilir. ODTÜ'nün kampüsünde bir dönemde 30bin kişi bulunuyor. Bu da tabi insanların kaynaklara ulaşmasını zorlaştırıyor.
Doğru valla ODTÜ'den önce ne işim var bu cahilerin arasında diyordum şuan ne yaparsam ülke için diye düşünüyorum. ODTÜ'de bir şeyler var ama bende anlamadım.
Cok ogrencinin pisikolojisi bozuldu.Sinavda balik tutanlarimi-kendi kendine konusanlarimi-kahkaha atip,agliyanlarimi ,hangisini ararsaniz vardi.Muhendislik bolumlerinde asiri baski var.Sinavda ortalama not aldiniz,bu kredi acigi anlamina gelir.Sinavda,biri kopya ceksin;Arkadasi hemen ihbar eder.Yoksa ortalama yukselir.
"Isveç'te kuzey ışıklarının altında yaşayan adam kuzey ışıklarını mı düşünür, donduğunu mu?" Işte bitirici cümle. 😆👏🏼 bu arada kurgucu kimse çok iyi kurgulamış videoyu
Hayatım boyunca gördüğüm en gerçekçi, en samimi kişi ve video oldu. Beni o kadar gaza getirdiği bunu gerçek söylüyorum inanamazsınız - espiri yapmıyorum- kişi gerçekleri gözardı etmeden mis gibi anlatmış bazı şeyleri, uçmadan kaçmadan tebrik ediyorum. Ayrıca ne kadar gerçekçi bir arkadaş olduğunu sonda bile gördük iş başvurusu yapacam deyip bitirdi, sanırsam bir çeşit travma yaşatmış okul :) kendine gelmesi biraz zaman alacaktır:)
@@ykscalsan7240 Evet karşılar ama onlarda artık azinlik haline gelmiş ellerinden birsey gelmiyor insanlar siyasetten bikmis odtüde. Bu arada onlardan olmayan herkes onlara göre fasisttir
ODTÜ mezunu birisi olarak yazıyorum, okulun bana kazandırdığı en değerli şey arkadaşlarım oldu, bu insanlarla aynı ortamda olabilmek, ODTÜ kimliği taşıyabilmek çok değerliydi, nerdeyse tüm kapıları açıyor bu kimlik....bir çok iş değiştirdim, ülke değiştirdim, görünmez bir el sizi kolluyor gibi hissettim hep...
ODTÜ EE son sınıf öğrencisi olarak Cihan'ın bölüm hakkındaki yorumlarında hiçbir abartı ya da kötümserlik olmadığını söyleyebilirim. Ama çıkınca da iş garantiniz oldukça yüksek yani. Okul hakkında da aşağı yukarı doğru demiş. Gülü seviyorsanız dikenine katlanacaksınız, toz pembe hayallere kapılmayın arkadaşlar.
abi ben ODTÜ EE yi istiyorum puanım da yetiyor acaba bi kaç dakika zamanını ayırıp bölümden bahseder misin, tercih etmeli miyim gibi. İstersen insta hesabını verirsen ordan da yazabilirim
@@cihanpesek6309 transkriptinde AA BB yazmamasinin objektif - evrensel olarak AA BB yi haketmemis olmandan ziyade hocalarınin da senin gibi irdeleyici- realist bir bakış açısına sahip olmasından kaynaklandığından eminim :) -beğenileri de göz önünde bulundurursak -internet aleminde üzerinde konsensüs olduğunu da belirterek yoruma CV'nde tabiki yer verebilirsin :) Şaka bir yana umarım olumlu geri dönüşler alırsın, meslek hayatında başarılar dilerim.
Cihan'ın duygularını çok iyi anlıyorum. ODTÜ Mühendislik eğitimi, senin kitapta benzerini gördüğün soruları çözmeni değil, hayatta hiç karşılaşmadığın problemleri çözebilecek nitelikleri kazanmanı bekliyor. İşte puzzle bu. Çözüm ise konuyla ilgili yazılan tüm kitapları ve makaleleri okumak, assistanların/profların kapısından ayrılmamak. Ben 2.5 ortalamayla mezun oldum. Çalıştığım şirketlerde "Bizim kıdemli mühendislerimiz problemi çözmek için haftalardır uğraşıyorlardı, sen şu kapıdan 1 saat önce girip bu problemi nasıl çözdün, bu verilere bakıp bu bağlantıyı nasıl kurabildin..." gibi sözleri çok duydum. Bu analitik düşünme yeteneği ODTÜ mühendislik eğitimine dayalı. Ayrıca, diğer üniversiteliler girdikleri ortamda "Ben çok zekiyim, çok yetenekliyim" lafları ederler. ODTÜlüler Anadolu çocuklarıdır. Kendilerini övmezler ama girdikleri ortamda derin bir saygı kazandıkları için zaten buna gerek duymazlar.
Yorumunuz için teşekkürler öncelikle. Okurken dediğim gibi acı çeksem de bunun bir yöntem olduğunun farkına geç de olsa vardım. Şimdi de bajsettiğiniz etkileri iş hayatında gözlemlemeye başladım. 3 aylık tecrübemle katılıyorum size
Odtü isteyen birisi olarak bu videodan sonra içime su serpildi. Saygınlık ve kaliteli bir insan olmak daha önemli bence. Gerçi ben havacılık uzay istiyorum oek üni yok ztn ama iyi nir şey de.
Mezun olurken ben de bu melankoli içindeydim. 5 yıllık ağır mühendislik eğitimi böyle bir ruh hali yaratıyor. Kendinize gelmeniz uzun bir zaman alıyor. Mezun olalı 40 yıl oldu. Kişiliğimin yüzde 50'sini ODTÜ yurtlarına borçluyum. ODTÜ, yurtlarında kalmak kaydıyla bambaşka bir kültür kazandırır. Şehirden günlük derse gelip gidenler dahi bunu pek anlamaz. Ama mezun olduktan sonra uzun bir süre okula gitmek, görmek istemedim. O kadar yormuş, üzmüş ve bitirmişti beni. Ne kadar dolu eğitim aldığımızı yurt dışında doktora yaparken ve bana gösterilen saygıdan anladım. Ama akademisyen olmayacaksanız, ufuk açmak için bu kadar ağır, teknik bir eğitime hiç gerek yok. Hiçbir zaman kullanmıyorsunuz. Çalışma hayatımda ve arkadaşlıklarımda istemsizce ODTÜ mezunları hep öne çıktı. Aynı dilden, aynı bakışla yaklaşırsınız dünyaya ve hayata, çok kolay anlaşırsınız. ODTÜ'den geçmek özelleştirir kişiyi, anlam kazanırsınız. Bilgi ve donanımla çıkarsınız. Çoğunlukla dürüst, ahlaklı, vatansever olursunuz. Bu özelliklerle yükselme ve zengin olma şansınız azdır ama inanın, önemsiyorsanız, kaliteli bir insan olursunuz. Not: Tüm bu değerlendirme, ağırlık benim üzerimde bir genellemedir.
ahahaha 3-4 yerde kahkaha attım. Cihan'ın sohbeti de bayağı hoş özellikle realist bakış açısı. Ayrıca videoların konsepti çok hoş, yakın zamanda İTÜ de gelirse iyi olur.
Genç arkadasimizin bazen ironiyle karışık yorumları güzel olmuş. Yıllarca özel sektörde çalışmış biri olarak ODTÜ bütün bölümler olarak Türkiye'deki en iyi üniversitedir. Bu nu diplomanizi aldığınız zaman en öne geciyorsunuz. Kısacası ODTÜ mezunu varsa ODTÜ lu işte daha çok tercih edilir. Özellikle Amerika'da ODTÜ çok iyi bir üne sahiptir. En önemlisi ileriki yıllarda sosyal hayatınızda sizleri farklı bir yere koyacaktır. Türkiye'de hiçbir üniversite ODTÜ gibi bağlılık duygusu oluşturmaz. Bütün çocuklar için anne veya babasının ODTÜ mezunu olmasının yarattığı güven duygusunu da belirtmek gerekir. Herkese başarılar dilerim
Duygularıma tercüman olmuş arkadaş tebrik ediyorum. Mezun olduktan sonra diplomasının önemini hisseder umarım ben şahsen odtünün en çok diplomasını seviyorum. Odtü EE de dibi görmüş bu arkadaşa teselli olarak söyleyim en zor günler geride kaldı hadi geçmiş olsun.
@@tuananazfan2868 derslerin zorlugundan cok is yuku fazla, odev sayisi mesela (odevleri yapmadan gecilmiyor derslerin cogu). ve yaristiginiz kisilerin profilini tahmin edebilirsiniz, hepsi top level insanlar ve bu insanlardan daha basarili olmak zorundasin ki derste basarili olasin.
ODTÜ'de de Boğaziçi'nde de okudum. Bahsedilen imkansızlıklar her ikisinde de mevcuttur, videoda söylenilenin aksine Boğaziçi'nde daha da gün yüzüne çıkar. Ben EE'de yüksek lisans yaparken tuvaletinde bir defa olsun sabuna rastlamadım. Öyle ki elimin temiz olduğu hissini elde edebilmek için suyla 5dk ovuşturur derimi yüzmeye çalışırdım :) O günlerde düşünürdüm benim okuduğum okullar vakıf okullarıyla nasıl baş edecekler diye... Burada doğanın kanunları devreye girmeye başladı. Ekonominin kuralları aksine yıllar içerisinde hepsi değil ama bir çoğu ticarethane mantığında olan vakıf okulunu zayıflattı. En iyiler dahi çarkı çeviremez hale geldi. Günün sonunda devlet okulları tüm imkansızlıklarına rağmen taş gibi ayaktalar. İmkansızlıklar hep olacak, biz İsviçre değiliz.
bu kanalı gece 3'te not çıkarırken ara verdiğimde tesadüfen buldum. ve sabah okula gitmeden kıyafetlerimi ütülerken de bu videoya denk geldim. şu anda (tercih hatasından dolayı) vasat bir özel üniversitede son sınıf olarak tam burslu okuyorum. tam yüksek lisans için üniversite hedeflerken bu videoyla odtüyü ilk hedefime koydum. ayrıca röportaj yapılan arkadaşın doğal ve yıkık dürüstlüğüne çok güldüm. ÇOK TEŞEKKÜRLER!
videoyu açarken cihan reise ilk izlenim olarak sıkıcı konuşacak herhalde dedim ulan kahkaha atmaktan öldüm tam bir kral ya shdksösçxçxç durum komedisinde tarih yazarsın üstadım
İzlemeden önce o kadar korktum ki paso güzelleme yapılacak diye, Cihan hocam sağ olsun keyfim yerine geldi, beklediğim verimi aldım. Elinize ağzınıza sağlık ^.^
Şu videoyu izleyip “ODTU’den soğudum!” hissiyatına kapılan genç dostlar; başka okulları seçin. Hem kendinizi üzmemiş olursunuz hem de bir kontenjan boşa gitmemiş olur. Videoda genç arkadaşların çok başarılı bir şekilde yansıttığı çatışmanın size ne kadar çok şey katabileceğini görebilmiş gençler, sizin de ODTU tercihiniz hayırlı olsun. Keyifli eziyetler….
It's not about how hard you hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. ~ Electronics Engineering
Odtunun adama ne kattigini anlamak icin bu arkadasin konusmasinin seviyesine bakin. Gayet ne dediginin bilincinde mantikli konusuyor. Odtude herhangi biriyle yapacaginiz muhabbet bu seviyede ya da buna yakindir. Keyif alirsin zihnin acilir sana bir sey kattigini hissedersin. Ayrica Bu videoyu devrimde yakin arkadaslarinla ormanin icinde ankara sehir isiklari manzarasinda demlenirken cekseydiniz keske. Gozlerimde yaslarla izledim canim okulum. Gercekten farkli bir okul. Topluluklari arkadaslar tadamamis ama kisinin kendini bulmasini sagliyor.
Sevgili Cihan sanirım mezuniyetten sonra çok başarılı olmuşsundur.Zahmetsiz kazanç olmaz.Ben senden 50 sene öce mezun oldum,aynı sıkıntıları yaşadim ama okulumu hep hasret ve sevgiyle anıyorum.İşveren olduğum dönemlerede hep ODTÜ lüleri tercih ettim.
İsmail Hocam mezun olur olmaz bahsettiğiniz duyguları yaşadım ama içindeyken gerçekten zor bir psikolojik sınav verdiğimizi düşünüyorum. Bu video da onun bir yansıması oldu herhalde. Saygılar
Fen lisesi çıkışlı arkadaşım, 7 sene sonunda ( o zmn atılma vardı) ODTÜ ee den atıldı, o sene sınava girdi, ODTÜ endüstri yi kazandı, gerçi sonra afla ee ye geri döndü. Yani şu kesindir ki, çok iyi çalışmazsanız ODTÜ nün top bölümleri çok zordur
@@muraterdem5497 çöp olmadı verdiği dersleri tekrar vermiyor sadece kaldığı derslerden girip mezun oluyor arkadaş yani max 1-1.5 sene kaybetmiştir tekrar 5 sene okumuyor
@@muraterdem5497 Sen öyle bi bölüme asla giremeyeceğin için şartları da anlatmanın anlamı yok ;) Her sene kaç kişinin bu bölümü bıraktığındna habersizsin, bunlar derece ile gelen çocuklar senin hayallerin bile o kapıdan giremez, disiplinli şey seni.
@@exussr4275 peki ya felsefe ne kadar zor? ya da sosyoloji? felsefe lisans okurken psikoloji ya da sosyoloji yandal/çift anadal yapmayı düşünüyorum. not:amacım akedemisyen olmak ve sonuna kadar akedemiden ilerlemek ve disiplinlerarası çalışmalarla ufkumu genişletmek.
@@sesei2149 Odtü de beşeri bilimler bölümleriyle mühendislik bölümleri ayrı dünyalar, aşina olduğun alanlarsa çok güzel okursun, insan ilişkileri de çok farklı. Mühendislik bölümleri öğrenciye lüzumsuz şeylerle tamamen cehennemi yaşatma üzerine kurulu.
Bir Başka ODTÜ Değerlendirmesi: Öncelikle video arkadaşlara teşekkürler. Güzel bir video olmuş. Bir tarafta okulun en zor bölümü olarak bilinen EE (Elektrik ve Elektronik) öğrencisi, diğer tarafta ise İşletme Topluluğu'nun partilerinden çıkmayan IE (Uluslararası İlişkiler) öğrencisi -jk- :) Bu iki uç noktanın boş bıraktığı kısımlar hakkında biraz yazmak isterim. TLDR: ODTÜ'de okumak hayatımda verdiğim en doğru karardı ve yine üniversite okuyacak olsam yine ODTÜ'de okurum. Türkiye'de dünya standartında eğitim görebileceğiniz birkaç okul var. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Bilkent, Koç, Sabancı, Hacettepe (bazı bölümler). Maalesef bunlar dışındaki çoğu okul, iş hayatına 4 yıl geç başlayın diye sizi oyalayan okullar. ODTÜ genel olarak ÖSS'de %1-2 lik kısmın yerleştiği bir üniversite. Yani en kötü öğrenci 80-90 bin civarında bir sıralamayla giriyor okula (Son yıllardaki sıralamalara çok hakim değilim). Bundan dolayı derslerinizde gerekli özeni göstermezseniz, çok çabuk yarıştan geri kalıyorsunuz. Ayrıca çoğu üniversitenin aksine, ODTÜ geride kalan öğrenciyi beklemeyen, önünü tıkayan bir okul. Peki bu nasıl oluyor? Biraz tarihte geri gidelim. ODTÜ'nün kuruluşunda ABD'nin önemli bir payı var. 56'da okul; Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak kurulduğunda, okul programı ABD üniversitelerinde olduğu gibi kurgulanıyor (Bölümden bağımsız ortak dersler, zorunlu dersler, seçmeli dersler, kredi sistemi, midterm-final-assignment yapısı gibi). Bu da ODTÜ'de diğer taşra üniversitelerine nazaran daha yoğun bir ders yükü oluşmasına sebebiyet veriyor (Bunda biraz da Bologna sürecinin payı var). ODTÜ'nün her bölümünde birbirini bağlayan dersleri görürsünüz. Örneğin 1. sınıfta aldığınız Calculus (MATH119) dersi, 2. sınıfta almanız gereken Differential Equations (MATH219-Bu dersin kodu ve içeriği bölümlere göre farklılık gösterir) dersini bağlar. Eğer Calculus'u geçemezseniz, sınıfı geçseniz dahi 2. sınıfta almanız gereken dersi alamazsınız. Bu derslerin birbirini bağlama mantığı, ODTÜ'deki her bölümde mevcut. Sayısal bölümlerde birbirini bağlayan ders sayısı sözel bölümlere göre daha fazla ama her bölümde var. Bundan dolayı bazı dersleri zamanında verememek ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu üniversitede görebileceğiniz; yaz okulunda 5 ders almak, finale girmeyip bütünleme sınavına girmek falan bir ODTÜ'lü için pek söz konusu değil. Yaz okulunda maksimum 6 kredilik ders alabilirsiniz. Bu da demek oluyor ki ya 1 tane bölüm dersi alacaksın (tabi yaz okulunda açılıyorsa) ya da 2 tane seçmeli ders (ENG1XX-2XX-3XX gibi core dersler de olabilir) alacaksın. Bütünleme sınavına giriyorsanız zaten FF veya FD notunuzu DD'ye hadi belki CC'ye çekebilmek için giriyorsunuz. DD olan ders de sıkıntı olacağı için muhtemelen birkaç dönem sonra yeniden alacaksınız. Yani bütünleme bir çözüm değil bizler için. Bu arada ODTÜ'deki kredi-harf notu sistemi de biraz çetrefillidir. Dönem ortalamanızı (GPA) ve toplam ortalamanızı (CGPA) bu kredi ve harf sistemi üzerinden hesaplıyor. Dönem sonunda herkes Casio FX-82MS hesap makinesiyle dört işlem yapmaya başlar. Burada son değinmek istediğim konu da "Standing" dediğimiz başarı durumu. Bir ODTÜ öğrencisi dönem sonunda, o dönem aldığı dersler ve kümülatif notlarından bir durum alır. Bunlar 4.00-3.50 arası High Honor (Yüksek Onur), 3.49-3.00 arası Honor (Onur), 2.99-2.00 arası Successful (Başarılı) ve en kötüsü 1.99-0.00 aralığı Probation (Başarısız). Eğer High Honor ve Honor olursanız, takdir belgesi gibi bir belge de alıyorsunuz. Fakat Probation olduysanız işler kötü. Bir sonraki dönem YENİ bir ders alamazsınız ve daha önce aldığınız derslerden almak durumunda kalırsınız. ODTÜ'de döneme başlayabilmek için minimum 3 tane ders almanız gerektiğinden, eğer prob olursanız hali hazırda iyi bir notla geçtiğiniz bir dersi de almak zorunda kalabilirsiniz. Eğer almanız gereken dersler o dönem açılmıyorsa, geçmiş olsun okul en az 1 yıl uzadı. Birinci sınıfta çalışın yüksek harf notu alın dememizin sebebi bundan aslında. Temel bir kere sağlam olursa, 2.00 nın altında kalmanız da zorlaşıyor. Ders konusunda daha fazla bahsetmek istemiyorum. Zaten ODTÜ'ye gelirseniz, bütün bu işleyişi "KENDİ BAŞINIZA" öğrenmeniz gerekecek ki burdan da ikinci konuya bağlamak isterim. Bireysel Gelişim.
ODTÜ genel olarak öğrencisine şöyle bakar: Ben sana seçenekleri sunuyorum. Her şey ortada. Ne bok yiyeceğin sana kalmış. Örneğin; bu yukarıda bahsettiğim kredi-harf notu, birbirini bağlayan ders kavramları falan birinci sınıf öğrencisi için ilk başta bir anlam ifade etmez. Zaten farkında da olmaz. Sen 2. yılında bir dersi ekleyemeyip önce bölüm sekreteri sonra da danışman hocanın yanına gittiğinde hocandan duyacağın "evladım sen bunun prerequisiteni vermemişsin ki bu dersi alasın" dediğinde uyanırsın duruma. O an bireysel olarak harcaman gereken eforun farkına varırsın. Mesela çoğu ODTÜ öğrencisi birinci sınıfta seçmeli ders almaz. Çünkü Curriculum'da seçmeli dersler ikinci yıl başlıyor olarak görünür. Halbuki 2. dönem eğer denk getirebilirsen pek ala seçmeli bir ders alabilirsin. İşte bu noktada; bence ODTÜ'nün öğrencilere en büyük katkısı olan kişinin kendini geliştirme yeteneğinin ilk tohumları atılır. Bu okulda karşınıza birçok problem çıkacak. Bundan emin olun. Bunların birçoğundan yaka silkeceksiniz belki de (çoğunda haklı olacaksınız bu arada). Bütün bunlar karşısında, hayatta kalma içgüdünüzün tetiklemesiyle problem çözme yeteneğiniz gelişecek. Okulun bana kattığı en önemli yetkinlik bu oldu. Problem tanımla, method geliştir, çöz, gözlemle (Define-Design-Solve-Observe). Biraz da İngilizce'den bahsedip genel yaşam, sosyal hayat ve keyifli kısımlara değinmek istiyorum :) Malumunuz okulumuz her bölümde %100 İngilizce eğitim veriyor. ODTÜ'ye dışardan dönemsel olarak gelip seçmeli ders veren bazı hocalar dersi Türkçe anlatabiliyor ama çok sık olan bir durum değil. Eğer lisede iyi bir İngilizce eğitimi aldıysanız, ister ODTÜ'nün EPE (English Proficiency Exam) sınavı ister IELTS gibi uluslararası bir sınava girip yeterli puanı alıp, hazırlık okumadan direkt bölüme başlayabilirsiniz. Hazırlığa başlarken bir kur belirleme sınavı oluyor. Seviyenize göre 4 kurdan birinde eğitime başlıyorsunuz. Bunlar; Beginner - Elementary - Intermediate ve Advanced. Eğer beginner başlarsanız, normalde Haziran ayında biten dönem sizin için Ağustos sonunda bitiyor. Bu arada hazırlık sınıfının da kendi içinde bir not sistemi var. Eğer yeterli puanı toplayamazsanız, kur düşme ihtimaliniz mevcut. Hazırlık sınıfının sonunda EPE'ye girmeniz ve minimum 60 (Bu min. not değişmiş olabilir) almanız gerekiyor. Eğer 85 ve üzeri alırsanız birinci sınıfta zorunlu olan ENG101 dersinden de muaf oluyorsunuz (Haftada 6 saat boşa çıkmış oluyor, orda burda boşlamak için güzel imkan). Hazırlıkta 2 yıl okuma hakkınız var. Eğer 2 yılda geçemezseniz, öğrenciliğiniz askıya alınıyor gibi bir durum oluyor. 2 kere daha EPE'ye girme hakkınız var. Eğer onlarda da geçemezseniz, ÖSS puanına göre başka bir üniversiteye geçiş için başvuru yapmak durumunda kalıyorsunuz. Ben bu mücadeleyi bırakmam derseniz, üniversite sınavına yeniden girip ODTÜ'yü tekrar kazanmanız gerekiyor. Bu hazırlıkta kalma ile ilgili kısımlar değişmiş olabilir ama kabaca böyle bir yapı mevcut. Son olarak hazırlığı atlamayı düşünen arkadaşlara kendi tavsiyem. Eğer bir aceleniz yok ise, üniversiteye bir sosyal ortam olarak da bakıyorsanız bence hazırlığı atlamayın. Advanced kurda, öğlenden sonra 3 saat ders görüp 1 yıl kafanızı dinleyin. İsterseniz ilk dönem okuyup, ikinci döneme başlamadan bir IELTS veya yapılıyorsa EPE'ye girip 2. dönem birinci sınıfa da başlayabilirsiniz. Muhtemelen bazı dersleri Spring'de (Bahar Dönemi) açılmadığı için alamayacaksınız ama olsun.
Gelelim işin sosyal ve eğlenceli kısmına :) Ben Türkiye'deki üniversitelerin bir kısmında topluluk çalışmaları gereği bulundum. Hiç abartıya kaçmadan söyleyebilirim ki; ODTÜ'deki sosyal ortam hiçbirinde yok. Boğaziçi dahil :) ODTÜ'de ciddi bir topluluk kültürü vardır. Bakın burada "Topluluk" tanımına dikkat çekmek isterim zira çoğu üniversitede bunlar öğrenci kulüpleri olarak geçiyor. Topluluklar tamamen öğrencilerin bireysel çabalarıyla işliyor. ODTÜ iç yönetmeliğine göre, eğer bir Topluluk iki yıl art arda genel kurul yapıp bunu yönetime bildirmezse kapanıyor. Yani senin bir çaban varsa, topluluk var. Ayrıca topluluklar ODTÜ içinde tüzel kimliğe sahip. Bir topluluk yönetimi olarak, idari yöneticilerle bir araya gelmek sıradan bir durum. Bir dilekçe yazıp talepde bulunduğunuzda, idarenin cevap verme yükümlülüğü var (Son rektör yönetiminde topluluklar çok problem yaşıyor orası ayrı bir konu). Toplulukların kendi bütçelerini belirli çerçevede kullanma yetkisi de mevcut. Mesela biz yurt dışına teknik geziye gitmiştik topluluk bütçesiyle (Bugünkü döviz kurlarıyla mümkün değil maalesef). Topluluklar size çok şey katabiliyor. ODTÜ'lüler arasında sıkça karşılacağınız bir durum, okuduğun bölümle alakası olmayan bir işte çalışmaktır mesela. Bu tarz durumlar genelde topluluk sayesinde oluyor. Radyo topluluğuna gidip radyocu olan var, bilgisayar topluluğuna takılıp yazılımcı olan var, medya topluluğa gidip yönetmen/kurgucu olan da var. Yani ODTÜ hayatında, toplulukların ciddi bir önemi var. Bazı ODTÜ'lü arkadaşlarım kızacaktır ama bence herhangi bir topluluğa katılmadan ODTÜ'nün gerçek tadını almak mümkün değil. Topluluklarının çoğunun kendi odası olması da ekstra bir avantaj tabi. ABD üniversitelerindeki Fraternity ve İngiliz üniversitelerindeki College House yapısının bir nevi sembolik haline bürünüyor topluluklar ODTÜ'de. Kampüs olanakları da Türkiye ortalamasının çok üstünde. Ben ilk defa ODTÜ'de tenis oynadım mesela. ODTÜ kampüsü de kendi içinde gayet yeterli diyebilirim. 2-3 hafta hiç kampüsten çıkmamak sıradan bir olay (hele bir de mimarlık öğrencisiyseniz). Konaklama konusuna da değinelim. ODTÜ içindeki tüm yurtlar okula ait yani KYK yurdu değil. O yüzden saçma KYK regulasyonlarına maruz kalmıyorsunuz. Bizde de yurtlara geç gelmek konusunda bir kural var ama oldukça esnek diyebilirim. Şahsen ben yurda geç geldiği için başı belaya giren, ailesine haber verilen bir öğrenci görmedim. Yurtlarımız mükemmel değil ama yeterli bence. Umarım ileride daha da iyi olur. Evet oldukça uzun bir yazı oldu. Buraya kadar okuduysan, ODTÜ'ye de gelmelisin bence. Belli ki bu zor ama bir o kadar güzel maratonu sen de yaşamak istiyorsun. Emin ol kolay olmayacak! Ama her anına değecek. Özellikle iş hayatına başlayınca, ne kadar doğru bir karar verdiğini göreceksin. Şahsen ben her gün görüyorum diyebilirim. Bu okuldan kopmak cidden zor. Sırf ODTÜ Teknokent'de çalışıcam diye, son bir yılda 4 iş teklifini geri çevirdim. ODTÜ'de eğitim almak cidden fark yaratıyor insanda. Konuştuğum çoğu aday öğrenci, okulu bitirince iş bulmada ODTÜ'lü olmanın bir avantajı olup olmadığını soruyor. Size şunu söyleyebilirim ki gerçekten oluyor. Hatta şu seviyede oluyor. Ben okulu son sınıfta bıraktım ve mezun olmadım. Kağıt üstünde lise mezunuyum. Ama gayet güzel bir çalışma ortamında, ODTÜ'lü diğer yazılımcı arkadaşlarla güzel güzel çalışıyoruz. İş görüşmelerinde daha bir problemle karşılaşmadım. Hatta bazen ilgi bile çekiyor (sanırım farklı hikayeler insanların hoşuna gidiyor). Demem o ki; burası bir üyesi olmaktan pişman olmayacağınız bir aile. Bugün üniversite sınavına girsem, yine burda okurum (Eğer Türkiye'de okuyacaksam). Umarım sizler de hayallerinizi gerçekleştirir ve bu büyük ailenin birer üyesi olursunuz. Vaktiniz için teşekkür ederim :)
Mükemmel anlatmışsınız hocam elinize sağlık. Ben işin yakınan tarafında oldum ama tamamen süjeden arınmış objektif bir video daha çeksek bunları anlatırdık büyük ihtimalle
@@raichuolmayredetmeyenpikac7676 Hocam merhaba çok güzel anlatmışsınız. Çok sağ olun. Size bir soru sormak istiyorum. Hedefim mühendislik okumak. ODTÜ için 2 kere mezuna kaldım. Ama bu senede başaramadım. Sıralamam 200 binlerde. 200 bine de açıkçası heleki hedefim mühendislikse adam akıllı bir üni gelmiyor. Sizce odtu için bir kez daha kalmalı mıyım? Yani mühendislikte odtunun gerçekten mezun olunca avantajlarını görebilir miyim diğer üniversitelere göre? Bir kere daha kalsam buna değer mi?
Geçmiştede herhangi bir siyasi baskı yoktu. Okulumuzda asla herhangi bir baskı olmamıştır hiç bir konuda. Ailem 1980 den itibaren hep ODTÜ mezunu olmuştur. Ben Odtu de ders çalışmaktan başka bir şey yapmadım ama ders çıkışı bile o kampüste olmak harikaydı. Lisans Odtu yüksek lisans ve doktora Gazi artı Ankara üniversitesi doktora mezunuyum. Ve hayatımın aşkı hep odtu oldu.
76 giriş liyim. Hasan Tan diye bir Mhp liyi rektör atadilar ve savaş başladı. Birde baktım en öndeyim. Kacis yok. Buyuk kazanimlar elde ettim. Boşuna yasamadim.
"çekiyorsan ODTÜnün cefasını çek be" Helal hocam. Tam olarak öyle. Hayatımın sonuna kadar gurur duyacağım 5 senem. Kimsenin bana öğretemeyeceği kazandıramayacağı her şeyi kazandırdı. 💪🏽
Bahsedecek çok şey var aslında ama doğaçlama bir videoda kaçırdığımız şeyler olmuş ben de izlerken üzüldüm keşke şundan bahsetdeydik diye. Kulüplere fazla vakit ayıramadığım için o an aklıma gelmemiş ama gerçekten çok faydalı sosyal aktiviteler yapabileceğiniz çeşit çeşit öğrenci toplulukları mevcut
ODTÜ de okumak hem eziyetti hem de zevk. Zorla mezun olduktan sonra başka arkadaşlarımdan da teyit ettiğim seneler süren mezun olamadığını, diplomanın iptal edildiğini gördüğün rüyalardır odtü. Tam anlamıyla travmatik bir ilişki... Ama yine şansım olsa yine yaparım😁
Bilkent üniversitesinde işletmede okudum bitirdim; öğle yemekleri, restoranlardaki yemekler, h'ordevrler 5 yıldızlı otel gibiydi , çok lezzetliydi. Devamlı şehre bedava servisleri vardı. Bilkent sonrası arkadaşlık diye birşey kalmadı, hiç sohbet yok sonrasında. Odtü ne kazandırır; eğer İngiliz, ABD, Avustralya, Kanada vatandaşı oluyorsan sonunda, yani gelecek nesillerine cennet hayat sunduysan Odtü mezuniyet sonrası çok iyi durumdasın. Bir sürü Odtü Elektronik mühendisi emekli olunca çiçekçilikle uğraşacağını belirtti Ankara'da.
Şahane bir video olmuş. Üstelik eğlenceli ve bilgilendirici. Keyifle izledim. Yollarınız açık olsun gençler. Bu günkü aklım olsaydı Gazi de değil ODTÜ de okurdum. Havası yeter...
Çocuklarımı doğru yönlendirebilmek için şimdiye kadar kaç bin tanıtım videosu izledim bilmiyorum, ama bildiğim tek şey şu: bu kadar şahanesini izlemedim. O çocuğu bulup şuan nerde olduğunu öğrenmeği çok isterdim 😀😍
Eğer Ankara'da yaşıyor olmasaydım, Odtuyu kazanmak için çalışırdım yani tek hedefim ODTÜ olurdu. Halihazırda Ankara'yı zaten seviyorum ama ailem Ankara'da olduğu için aynı şehirde yaşamama düsturum yüzünden mahrum kalmak zorunda kalıyorum maalesef. ODTÜ bir başkadır arkadaşlar
Cihan ile yıllar önce fifa aracılığıyla internet üzerinde tanışmıştım, doğal olarak sosyal medyadan ekleşmelerle devam etti bu gayrı resmi arkadaşlık. Hatırladığım kadarıyla kendisi biraz daha sosyal aktif ve hareketliydi. Şimdi hem yılların hem de Odtü'nün vermiş olduğu çetrefilli hayat koşulları onu biraz bezdirmiş ama daha akıllı bir adama dönüştürmüş ne istediğini bilen ne söylemesi gerektiğine bilen biri haline dönmüş. Başarılar dilerim kardeşime. :)
Odtü Elektronik mühendisliği ilk 5'inden mezunlar direkt San Fransisco, Los Angeles vatandaşlığına koşuyorsun. Ege Ertem ve arkadaşları örnek. Sarp Sağnak İsviçre vatandaşı tedden arkadaş, bilkent işletme ve odtü mba mezunu, Dr. Sinan Sezer ingiliz vatandaşıdır, odtü kimya müh, brighton mba, istanbul universite doktora işletme bölümünde. Commerzbankta rotterdamda çalışır, thames nehri kenarında londonda evi vardır kendi maaşıyla aldı. Ertuğ Öztürk odtü petrol mühendisi ve yüksek petrol müh odtülü. Botaşta müdür oldu tedden tanıdığım. Botaşta 26 senedir çalışıyor.
Bu videoyu liseye geçtiğim yaz izlemiştim. Yıllar sonra tekrar karşıma çıktı. Lise son sınıftayım. Seneye bu zamanlar ODTÜ de psikoloji kazanmış hazırlık öğrencisi olarak orada olacağım 🤍
Orta okuldan beri hep gitme hevesim oldugu bir Universiteydi. Ankara'da yasamanin verdigi etkiyle daha da cok keske orada okuyabilsem, hem ayni sehir guzel olur demistim. O kadar gozumde yuksek bir okuldu ki potansiyelim vardiysa bile giremeyecegimi bilsem bile belki de yazmazdim okulu. Lise sonda Amerika'ya gitmem gerektginde universiteyi orada okumam gerekti. Ama hala ODTU kazanmayi cok istedigim bir universite olarak kalmistir. Simdi son sinifim ve yuksek lisans yapmayi dusunuyorum ama yurt disindaki okulun verdigi bursla tekrar o okuldu secip yuksek lisans yapmayi dusuyorum. O yuzden benim icin artik bu bir heves olarak kalacaktir maalesef. Ben zaten okulun zorluguyla ve gercekciliginden dolayi ODTU'yu sevmistim. (:
@@yusufkonuk2210 Kusura bakma ya görmemisim mesajini. Evlat edinebildim lise ikide. 2 yasimdan beri evlat edinme davalari ve olaylariyla ugrasiyorduk fakat biyolojik annenin onayi ya da en azindan rizasi olmayinca maalesef basarili olamiyorduk. Aslinda olaylar fazla karmasik ve fazla okulla alakali degilde Sosyal Hizmetler ve hastane olaylari arasinda geçiyordu. Ama uzun lafin kisasi beni evlat eden annem yari Amerika'li oldugu icin o zaten vatandaslik hakkina sahipti. Ben evlat edinildikten sonra soyadimin degismesiyle konsolosluga basvurmustum vatandaslik icin. Iki farkli sekilde basvurmustuk fakat Turkiye'de kabul edilememistim. Ilginçtir ki Amerika'da bir sekilde kabul edilmisti dosyam ve New York'dan mülakata çagirilmistim. Vatandaslik sinavina hazirlandim ve mülakata gittim. Sonunda da tum mulakati ve islemleri geçmemle vatandasligi alabilmistim. (:
odtülü olmak zordur, eeci olmak çok zordur ama ikisi de gerçekten süperdir :) Bu okulu yaşamayan bilmez, mesela okul içinde sürekli okula sövülür, dışarıda hayvan gibi savunulur. Cihan burada sövmeye devam etmiş :)
inşaat müh öğrencisiyim. 10.8k MF3 varken 12.5k MF4 ile odtüyü seçtim. pişman değilim fakat seçimimin idelistlik ile ilgili olduğunu iddia etmenin artık salaklıktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum. bu kadar emeği tıp bölümünde harcasam donanımlı bir doktor olabilecek iken, kendimi bir karmaşanın içinde kaybolmuş buldum.topluluğa üye olayım dedim sınavı geçemedim(120 kişiden yedeklerle birlikte 30 kişinin seçildiği bir topluluk). hazırlığı atladıysan sosyalleşmek sadece soyisminizin çakıştığı sectionlardaki kişilere bağlı. anladığım kadarıyla cihan hocam bir de yurtta kalmış kampüste çok zaman geçiren biri olarak bu eleştiriyi yapıyor, bir de odtüde zaman geçiremeyecek durumdaysanız herhangi bir sebeple çok daha sıkıntılı ve rahatsız edici bir durum oluyor. söylediği şeyler çok önemli hazırlık okuyun, çevre edinin, 1.sınıfta ortalamanızı yüksek tutun. çünkü prob olursanız tüm bu zorlukların üstüne çok daha fazla şey ekleniyor. ilk girdiğimde marsta radyasyona dayanıklı beton dökmekten veyahut norveçte yüzen köprülerden falan bahsederken şuan tek hedefim buradan mezun olmak. onun dışında bölüm içi birkaç tecrübemi aktarayım, garip bölüm topluluklarında paralı konferanslara katıldım ufkum genişler belki diye ama asıl önemli olan şey bunlara katılmak ya da parayla sertifika almak değilmiş veyahut herhangi bir şey öğrenmek değilmiş, bu konferansları düzenleyen ekipte yer alıp takım elbiseyle en önde foto çektirmekmiş ama hep en önde... asker çocuğu olarak apolitik olmanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum. acı yarıştırmanın ya da acıyı renklere ırklara bölmenin kimseye faydası yok ve bunun yapıldığını bazen gördüğümde üzüldüğümü de ifade etmeliyim. benim bir tane danışman hocam var ne ders onaylamaya gelir, ne tavsiye verir. Dilekçe ile değiştirmek istedim bu sebep hafif sebep daha ağır bir şey yaşaman gerek dediler . odtü insanı yorar, başarısızlığın tüm sorumluluğunu öğrenci yetersizliğine bağlar ve bunu size hissettirir halbuki odtü'de başarılı olan bir öğrencinin akademik olarak başarısız olabileceği bir yer olacağını pek sanmıyorum. tek tabanca takılarak, son hafta çalışarak ya da başka türlü sorunlara sahipseniz odtüye girmeden önce tr şartları altında alternatiflerinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Odtü'de her hocam değerli bireylerdir, tüm odtü öğrencilerine ve mezunlarına huzur dolu sağlıklı bereketli uzun bir ömür dilerim.
Odtü inşaat mühendisliği öğrencisi olarak ben de altına imzamı atarım. 4 senedir bu okuldayım inan her geçen gün daha ne kadar zorluk yaşayabilirim diye düşünüyorum her defasında da katlanarak artıyor bu zorluk. Sadece bölümün zorluğundan bahsetmiyorum, durduk yere çıkan sorunlar oluyor sürekli bölümde. Ders droplarsın droplanmaz, alman gereken bi ders vardır course capacity is full der, bağlayan dersi geçemezsin okulun kafadan 1 sene uzar. Danışmanınla sıkıntılar yaşayabilirsin. Bu dediğim olaylar bölümde hemen hemen herkesin başına gelen şeyler. Yaz okulunda ders almak istersin hiçbir bölüm dersi açılmaz dönemde çalışsaydın derler. Sınavları ortalama 40 çıkan dersleri curve değil katalog yaparlar. Kısacası ben bu kadar emeğe değeceğini düşünmüyorum. Gelecek arkadaşlar gerçekten inşaat mühendisliğini istiyorlarsa tercih etsinler sırf Odtü'de okumak için yazmasınlar sonradan çok pişman olurlar. Aynı şeyleri makine ve elektrik elektronik mühendislikleri için de söyleyebiliriz sanırım. Orada okuyan arkadaşlar daha iyi bilirler tabi. Özetle, çok düşünün arkadaşlar. Özellikle iyi bir puanınız varsa ve aklınızda en ufak bir şüphe varsa burayı tercih etmeyin. Gelin bölümde okuyan insanlarla konuşun. Tabi ben hala okuduğumdan dolayı belki hep olumsuz taraflarından bahsettim. Bölümde çok değerli hocalarımız var. Yönelmek istediğin alana göre size çok yardımcı olabilirler. Hazırlık zamanları güzel değerlendirilirse çok keyifli geçer. Sırf alacağınız ingilizce eğitimi bile sizi diğerlerinden bir adım öne geçirecektir. Umarım hepimiz bir gün emeklerimizin karşılığını alırız.
Ben de bu sene İnşaat mühendisliğini kazandım ama hazırlık okumayı düşünmüyordum hocam şimdi ben çoğunun hazırlığı okumuş olduğu 1.Sınıfa başlarken ortam konusunda sıkıntı çeker miyim dışlamacılık olur mu
@@kaysersoze2153 felsefe-sosyoloji-psikoloji dersleri olarak ne yorum verebilirsiniz? anladığım kadarıyla odtüde özellikle mühendislik ve temel bilim dersleri çok daha zor iken sosyal bölümler daha affedeciymiş. ingilizcem gayet iyi düzeyde (b2 olduğunu düşünüyorum) hazırlığa kalıp o esnada üniversitenin sistemini öğrenmeyi ve dersler hakkında genel bilgi edinip hazırlıktayken onlara biraz çalışmayı düşünüyorum bu mümkün müdür ya da mantıklı mıdır? sosyal ortam olarak da fazla asosyelliğin dibine vurmayı planlamıyorum ancak zaten çok da aktif sosyal birisi sayılmam çocukluğumdan beri hep sessiz sakin bir mizacım vardı. bu dediğim bölümlerde felsefe lisans okurken psikoloji ya da sosyoloji çift anadal/yandalı yapabilir miyim (sadece biriyle tabii ki de ikisi aynı anda zaten çok zor olur)
not:amacım sonuna kadar akedemiden ilerleyip disiplinlerarası çalışmayla tabiri caizse bir "herbokolog" olmak. sosyal bilimlerde başarılı olmak istiyorum fakat sizin de o baştaki beklentileriniz darmaduman olma hikayenizi duyunca bu kadar idealist olabilir miyim bunu da sorguluyorum. ama dediğim gibi galiba sosyal bilimler daha kolaymış ki zaten videoda da işletme okuyan ile mühendislik okuyan arasındaki kontrast bariz bir şekilde kendini belli ediyor.
Gördüğüm en realist üniversite anlatım videosu olmuş. "İsveç'te kuzey ışıklarının altında yaşayan adam kuzey ışıklarını mı düşünür? Üşüdüğünü mü düşünür." En çarpıcı cümle olmuş. Hahh
Arkadaşlar videoda konuşan arkadaşa bakmayın siz ODTÜ her bakımdan mükemmel bir üniversite lütfen hepiniz gelin. (daha diplomamı vermediler)
abi hazırlıkta uyuyodun genelde :D
Uyku-Başarı-Sosyal Hayat üçgeninde her zaman kaybeden oldum :D
ODTÜ Sosyoloji mezunuyum. Arkadaştan bambaşka bir ODTÜ yaşadım, dolu dolu 🙂
@@baharkurt1561 hazırlığı nasıl ve dersler ingilizce mi ingilizceyse ne kadarı objektif olarak cevaplarsanız harika olur eğitimini merak ediyorum tercih yapacağım da.
Özgür Okşar Ben mezun olalı 10 seneyi geçti, önce onu belirteyim 🙂 Bizim hocalarımızın çoğu ayrıldı vs. Bizim zamanımızdaki durumu anlatayım. Hazırlığı ben biraz koşturmacaya ara vermek, okula alışmak için okudum; iyi ki de okumuşum diyorum (ODTÜ’nün yollarını bir senede ancak öğrendim diyordum :) ). Doğrudan en üst seviyeden girdiğim için çok ciddi “yazı” İngilizcesi gördük; hem okulda yazacağım “paper”lara hem iş hayatımdaki iletişimde çok büyük temel oldu. Benim bir şansım da ana dili İngilizce olan bir hocaya rastlamam oldu. Ancak şunu söyleyebilirim, İngilizce konuşmanı ne kadar geliştireceğin sana bağlı; günlük hayatında devam ettirebilirsen rahatlıkla oturur. 4. sınıf müh okuyan, hala “robotik” İngilizce konuşan arkadaşım vardı ama gün sonunda herkes kendi dalında yetecek İngilizce’yi anlar ve konuşur durumdaydı. Diğer soruna gelince, dersler İngilizce anlatılıyor, muhabbet İngilizce-Türkçe yapılıyor idi. Bir ara soru cevap kısmına da İngilizce mecburiyeti gelmişti; hiç unutmuyorum, o zaman dışarıdan derslerimize giren Tayfun Atay hocam bir ara patlayıp, Türkçe konuşmaya başlamıştı (sen Türkçe düşünüyorsun, ben Türkçe düşünüyorum, İngilizce anlaşmaya çalışıyoruz, diye :) ). Sonrasında, Türkçe eğitim yapan bir üniversiteden yüksek lisansa gelmiş biri ile Türkçe !? konuşmaya başlamıştı, hiçbirimiz bir şey anlamamıştık çünkü kavramlar ilk olarak İngilizce hayatımıza giriyordu. O kavramı beyninden çıkarıp kullanmaya çalıştığında İngilizce geliyor doğal olarak. Bazen kendimizden tiksinsek de günlük hayatımızda İngilizce-Türkçe konuşmak durumunda kalmamız bu yüzdendi.
odtü size ne kazandırdı?
- odtü bana kazanabilmeyi kazandırdı. beni aç susuz odaya kitledi puzzleı çözemezsen aç kalırsın dedi şimdi bana yemeği odtü mü verdi? skdnskjdnjsvsdvkvns
çok sag ol yazdığın için
reis pp deki max stırner mı
@@XIVLouis-zv7fv evet o
@@XIVLouis-zv7fv niçe yan çar
Sorguluyor, kafa bomba ben sevdim.
ODTÜ nüfusu daha fazla artmasın diye yapılmış güzel ve etkili bir video, tebrikler. Şu okulda sıra beklemeden bir şeyler yapmak istiyoruz artık :(
Merhaba Merve,
Büyük oyunu gördünüz... :D
Elhamdülillah you saw the Big Game
Oranın dolmaması mümkün değilki dolacaktır
Abi şu okula bir geliyim de hiçbiri koymaz
Zaten kontenjan sınırı var ki
Benim lisansım boğaziçi, yüksesk lisansım ise odtü. Boğaziçinde bir rüya içinde yaşıyorsunuz arkadaşlar, gerçekten hayat güzel, manzarası olsun kampüsü olsun. Fakat mezun olduktan sonra insan gerçek Türkiye ortamına girince şok oluyor. Odtü ise biraz daha gerçek türkiye ile bağlantılı. Sıkış tepiş dolmuşlar olsun, yemekhanesi olsun. Ben boğaziçi kampüsünde hiç tofaş görmedim, odtüde ilk hafta önümden modifiye şahin geçti :) türkiyeden kopmamak için odtü, “ay ben burada yapamam, yurtdışına gidiyorum.” demek için boğaziçi.
Merhaba Ahmet,
Yorumunu ayakta alkışlamak istiyoruz. :)
İkisi de devlet okulu sonuçta nasıl bu kadar fark olabilir ki
Okulda 6 sene ben de Tofaş kullandım :) Kayra'ya yanıt verecek olursam da kontenjan farkı buna yol açıyor olabilir. ODTÜ'nün kampüsünde bir dönemde 30bin kişi bulunuyor. Bu da tabi insanların kaynaklara ulaşmasını zorlaştırıyor.
Doğru valla ODTÜ'den önce ne işim var bu cahilerin arasında diyordum şuan ne yaparsam ülke için diye düşünüyorum. ODTÜ'de bir şeyler var ama bende anlamadım.
Odtü ye gelip yurt dışında çalışma imkanın daha fazla
5 yılda adamın psikolojisini bozmuşlar :d
7 olması lazım:)
7 :(
@@cihanpesek6309 yaşıyor musunuz mutlu musunuz aşırı merak ediyorum iş bulabildiniz mi
@@DD-xp9zu Yaşıyorum,mutluyum,iş buldum. :) Hayattan da bezmiş falan değilim ama ODTÜ'den gerçekten bezmişim onu anladım
Cok ogrencinin pisikolojisi bozuldu.Sinavda balik tutanlarimi-kendi kendine konusanlarimi-kahkaha atip,agliyanlarimi ,hangisini ararsaniz vardi.Muhendislik bolumlerinde asiri baski var.Sinavda ortalama not aldiniz,bu kredi acigi anlamina gelir.Sinavda,biri kopya ceksin;Arkadasi hemen ihbar eder.Yoksa ortalama yukselir.
"Isveç'te kuzey ışıklarının altında yaşayan adam kuzey ışıklarını mı düşünür, donduğunu mu?"
Işte bitirici cümle. 😆👏🏼 bu arada kurgucu kimse çok iyi kurgulamış videoyu
Merhaba Fatih,
Kurgucu arkadaş teşekkürlerini iletti. :)
Evet kurgucu arkadaş o cümlede de bir kelimeyi kırparak daha nahif bir cümleye dönüştürmüş :D
@@cihanpesek6309 fnglbnfglbnlfnglbnlfg
@@cihanpesek6309 ardının donduğunu mu demişsin sanırım :)
Hayatım boyunca gördüğüm en gerçekçi, en samimi kişi ve video oldu. Beni o kadar gaza getirdiği bunu gerçek söylüyorum inanamazsınız - espiri yapmıyorum- kişi gerçekleri gözardı etmeden mis gibi anlatmış bazı şeyleri, uçmadan kaçmadan tebrik ediyorum. Ayrıca ne kadar gerçekçi bir arkadaş olduğunu sonda bile gördük iş başvurusu yapacam deyip bitirdi, sanırsam bir çeşit travma yaşatmış okul :) kendine gelmesi biraz zaman alacaktır:)
Merhaba Kendini Bulma Yolculuğu,
Cihan kendini iyi hissetmeye başladı, bilgilendirmek istedim :)
@@49W çok sevindim, ara ara bir şeye odaklandigimizda duygularimizdan ariniziriz bu çok normal:))
Sanki kendinden geçmiş gibi ne bileyim tükenmişlik sendromu yaşıyor gibi.
@@49W hocam bir tur daha gelme olasılığı var mı?
tam tersine bence adam aşırı kendinde o aşırılıktan ötürü bize farklı geliyor bence.
Arkadaşlar ODTÜ'lü olarak söylüyorum ODTÜl'üler aynı Alamancılar gibidir. ODTÜden yakınırız ama orayı bırakıpta başka bir Üniye gitmeyiz.
ErwinR çok iyi benzetmişsiniz
Peki ya bazı özgürlükçüler(!) ODTÜ'de sağcı olmasına aşırı mı karşı
@@ykscalsan7240 Evet karşılar ama onlarda artık azinlik haline gelmiş ellerinden birsey gelmiyor insanlar siyasetten bikmis odtüde. Bu arada onlardan olmayan herkes onlara göre fasisttir
ErwinR ODTÜ de okuyup siyasetten uzak durmak mümkün mü
@@benbirolumluyum8935 Mümkün abi hatta uzak durmak daha iyi.
Üçüncüye izliyorum sırf şu çocuğun muhabbeti için konuşması efsane dkdjd
Vallahi bende 4. Yü
ODTÜ mezunu birisi olarak yazıyorum, okulun bana kazandırdığı en değerli şey arkadaşlarım oldu, bu insanlarla aynı ortamda olabilmek, ODTÜ kimliği taşıyabilmek çok değerliydi, nerdeyse tüm kapıları açıyor bu kimlik....bir çok iş değiştirdim, ülke değiştirdim, görünmez bir el sizi kolluyor gibi hissettim hep...
Soylemesi ayip Hangi bolum okudun abi suan neredesin
@@ahmetturkar5357 ben Makina girisliyim, sonra yatay gecis yaptim SiyBil&Kamu yönetimi bitirdim
@@fatihcanbolat7839 mezun olduktan sonra hangi işlerle uğraştınız acaba ben de odtüde siyaset bilimi kamu yönetimi yazmak istiyorum da
@@yagmur4545. ben bankacı oldum, özel sektörde çalışdım, kamu kurumları o dönemde cemaatin elindeydi, umarım değişmiştir.
@@fatihcanbolat7839 Hocam fen bilgisi öğretmenliğinden hangi alanlara çapla geçebiliriz
ODTÜ EE son sınıf öğrencisi olarak Cihan'ın bölüm hakkındaki yorumlarında hiçbir abartı ya da kötümserlik olmadığını söyleyebilirim. Ama çıkınca da iş garantiniz oldukça yüksek yani. Okul hakkında da aşağı yukarı doğru demiş. Gülü seviyorsanız dikenine katlanacaksınız, toz pembe hayallere kapılmayın arkadaşlar.
Yani ODTÜ mezunuyum demek her zaman öncelik tanıtır
BEN ODTÜ uluslar arası ilişkiler istiyorum acaba iş imkanları nelerdir mezun olunca nerelerde çalışabilirim
@@devamkelo7296 ne yazık ki çok da bilmiyorum. Daha alakalı bir videonun altında bunun cevabını arayabilirsiniz.
@@hainkostok7166 32, 33 yaslarda mezun olsak is konusunda ne derece sıkıntı yasanir
abi ben ODTÜ EE yi istiyorum puanım da yetiyor acaba bi kaç dakika zamanını ayırıp bölümden bahseder misin, tercih etmeli miyim gibi. İstersen insta hesabını verirsen ordan da yazabilirim
Çok eğlendim izlerken jsdhfjhs emeğinize sağlık :D
Dnskmkcvg evett
Cihanın realist bakış açısıyla değil ülke dünya yönetilse uzaya metro seferi düzenlenirdi. Cihanı işe alan şirket yaşar :)
Buradan bütün şirketlere sesleniyoruz :)
Bu yorumu CV'me koyabilir miyim sayın Aa Bb :D transkiptimde yok bari CV'mde AA BB yazsın :P
@@cihanpesek6309 transkriptinde AA BB yazmamasinin objektif - evrensel olarak AA BB yi haketmemis olmandan ziyade hocalarınin da senin gibi irdeleyici- realist bir bakış açısına sahip olmasından kaynaklandığından eminim :)
-beğenileri de göz önünde bulundurursak -internet aleminde üzerinde konsensüs olduğunu da belirterek yoruma CV'nde tabiki yer verebilirsin :)
Şaka bir yana umarım olumlu geri dönüşler alırsın, meslek hayatında başarılar dilerim.
@@AaBb-yn7yd Teşekkürler
Cihan'ı başka konularda da konuk edin
Cihan'ın duygularını çok iyi anlıyorum. ODTÜ Mühendislik eğitimi, senin kitapta benzerini gördüğün soruları çözmeni değil, hayatta hiç karşılaşmadığın problemleri çözebilecek nitelikleri kazanmanı bekliyor. İşte puzzle bu. Çözüm ise konuyla ilgili yazılan tüm kitapları ve makaleleri okumak, assistanların/profların kapısından ayrılmamak. Ben 2.5 ortalamayla mezun oldum. Çalıştığım şirketlerde "Bizim kıdemli mühendislerimiz problemi çözmek için haftalardır uğraşıyorlardı, sen şu kapıdan 1 saat önce girip bu problemi nasıl çözdün, bu verilere bakıp bu bağlantıyı nasıl kurabildin..." gibi sözleri çok duydum. Bu analitik düşünme yeteneği ODTÜ mühendislik eğitimine dayalı. Ayrıca, diğer üniversiteliler girdikleri ortamda "Ben çok zekiyim, çok yetenekliyim" lafları ederler. ODTÜlüler Anadolu çocuklarıdır. Kendilerini övmezler ama girdikleri ortamda derin bir saygı kazandıkları için zaten buna gerek duymazlar.
Yorumunuz için teşekkürler öncelikle. Okurken dediğim gibi acı çeksem de bunun bir yöntem olduğunun farkına geç de olsa vardım. Şimdi de bajsettiğiniz etkileri iş hayatında gözlemlemeye başladım. 3 aylık tecrübemle katılıyorum size
@@cihanpesek6309 cihan abi Kendi kanalına yada buraya içerikler üretir misin çünkü her gün izlemek istiyorum seni. Kolay gelsin. iyi günler dilerim
@@benemredilek beklenti oluşturmak istemem ama bakalım :))))
Kesinlikle katılıyorum
Odtü isteyen birisi olarak bu videodan sonra içime su serpildi. Saygınlık ve kaliteli bir insan olmak daha önemli bence. Gerçi ben havacılık uzay istiyorum oek üni yok ztn ama iyi nir şey de.
Mezun olurken ben de bu melankoli içindeydim. 5 yıllık ağır mühendislik eğitimi böyle bir ruh hali yaratıyor. Kendinize gelmeniz uzun bir zaman alıyor.
Mezun olalı 40 yıl oldu. Kişiliğimin yüzde 50'sini ODTÜ yurtlarına borçluyum.
ODTÜ, yurtlarında kalmak kaydıyla bambaşka bir kültür kazandırır. Şehirden günlük derse gelip gidenler dahi bunu pek anlamaz.
Ama mezun olduktan sonra uzun bir süre okula gitmek, görmek istemedim. O kadar yormuş, üzmüş ve bitirmişti beni.
Ne kadar dolu eğitim aldığımızı yurt dışında doktora yaparken ve bana gösterilen saygıdan anladım.
Ama akademisyen olmayacaksanız, ufuk açmak için bu kadar ağır, teknik bir eğitime hiç gerek yok. Hiçbir zaman kullanmıyorsunuz.
Çalışma hayatımda ve arkadaşlıklarımda istemsizce ODTÜ mezunları hep öne çıktı. Aynı dilden, aynı bakışla yaklaşırsınız dünyaya ve hayata, çok kolay anlaşırsınız.
ODTÜ'den geçmek özelleştirir kişiyi, anlam kazanırsınız. Bilgi ve donanımla çıkarsınız. Çoğunlukla dürüst, ahlaklı, vatansever olursunuz. Bu özelliklerle yükselme ve zengin olma şansınız azdır ama inanın, önemsiyorsanız, kaliteli bir insan olursunuz.
Not: Tüm bu değerlendirme, ağırlık benim üzerimde bir genellemedir.
🙏🙏
Tabii sağcı değilse agsjfjgj
Önemli kısım sanırım dhsuxbwhhdw
Özgürlükçü (!) bir okul olmanın getirdiği bir şey
Ya o kısım biraz tartışmaya açık aslında. Sağcıların oturup tartışamayacağı ve hor görüleceği kesim oldukça sınırlı, okulun tamamını yansıtmıyor.
@@hainkostok7166 açıksa niye genelliyor ve neden bu kadar önyargılı bır şekilde davranıyor
O da Cihan'ın görüşü işte. Belki de sağcıların özgürce tartışmasına müsade edilmediği durumlarla benden daha fazla karşılaşmıştır.
Hiçbir üniversite tanıtımında bu kadar gülmemiştim teşekkür ederim söxnxmdxmbx
ahahaha 3-4 yerde kahkaha attım. Cihan'ın sohbeti de bayağı hoş özellikle realist bakış açısı. Ayrıca videoların konsepti çok hoş, yakın zamanda İTÜ de gelirse iyi olur.
8:34 ODTÜ'yü 2 saniyede özetlemiş bravo
La aswfshwaggwgsbsj
😂😂😂
Genç arkadasimizin bazen ironiyle karışık yorumları güzel olmuş. Yıllarca özel sektörde çalışmış biri olarak ODTÜ bütün bölümler olarak Türkiye'deki en iyi üniversitedir. Bu nu diplomanizi aldığınız zaman en öne geciyorsunuz. Kısacası ODTÜ mezunu varsa ODTÜ lu işte daha çok tercih edilir. Özellikle Amerika'da ODTÜ çok iyi bir üne sahiptir. En önemlisi ileriki yıllarda sosyal hayatınızda sizleri farklı bir yere koyacaktır. Türkiye'de hiçbir üniversite ODTÜ gibi bağlılık duygusu oluşturmaz. Bütün çocuklar için anne veya babasının ODTÜ mezunu olmasının yarattığı güven duygusunu da belirtmek gerekir. Herkese başarılar dilerim
Duygularıma tercüman olmuş arkadaş tebrik ediyorum. Mezun olduktan sonra diplomasının önemini hisseder umarım ben şahsen odtünün en çok diplomasını seviyorum. Odtü EE de dibi görmüş bu arkadaşa teselli olarak söyleyim en zor günler geride kaldı hadi geçmiş olsun.
Cihan abinin anlatışından sonra daha çok gelesim geldi.
Cemil bekliyoruz :)
Bende de gelmeden önce bu tarz şeyler olmuştu
@@onusden pisman mısın peki
eski bir odtü ee mezunu olarak konuşulanların altına imzamı atarım
Merhaba Volkan,
Bu zor zamanda Cihan'a verdiğin destek için teşekkür ederiz. :)
Mezunluk sonrası iş imkanı nedir
@@oslok1819 girmesi kolay çıkması zor olduğu için bitirebilenler direkt buluyor iş
@@doganvolkan o kadar mı zor ya neden
@@tuananazfan2868 derslerin zorlugundan cok is yuku fazla, odev sayisi mesela (odevleri yapmadan gecilmiyor derslerin cogu). ve yaristiginiz kisilerin profilini tahmin edebilirsiniz, hepsi top level insanlar ve bu insanlardan daha basarili olmak zorundasin ki derste basarili olasin.
Cihanla bir röportaj daha gelsin lütfen, şimdiki düşüncelerini de çok merak ediyorum.
ODTÜ'de de Boğaziçi'nde de okudum. Bahsedilen imkansızlıklar her ikisinde de mevcuttur, videoda söylenilenin aksine Boğaziçi'nde daha da gün yüzüne çıkar. Ben EE'de yüksek lisans yaparken tuvaletinde bir defa olsun sabuna rastlamadım. Öyle ki elimin temiz olduğu hissini elde edebilmek için suyla 5dk ovuşturur derimi yüzmeye çalışırdım :) O günlerde düşünürdüm benim okuduğum okullar vakıf okullarıyla nasıl baş edecekler diye... Burada doğanın kanunları devreye girmeye başladı. Ekonominin kuralları aksine yıllar içerisinde hepsi değil ama bir çoğu ticarethane mantığında olan vakıf okulunu zayıflattı. En iyiler dahi çarkı çeviremez hale geldi. Günün sonunda devlet okulları tüm imkansızlıklarına rağmen taş gibi ayaktalar. İmkansızlıklar hep olacak, biz İsviçre değiliz.
Merhaba Ahmet,
Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz. :)
ben boğaziçinde fizik okumak için mezuna kalmak istiyorum ama odtüde fiziğe girebiliyorum bana demek istediğiniz bir şey var mı?
@@tugba2794 girdim
@@tugba2794 tebrik ederim odtü de gayet güzel bir okulmus araştırmamıştım
@@tugba2794 iibf'nin hangi bölümündesiniz
Adam filozof gibi konuşuyor aydınlandım
Kral çok gerçekçi. 1 saat olsa izlenir devamı gelsin bu sohbetlerin
Şu çocukla bir daha raportaj yapın yalvarırım ya gülmekten kırıldım
3:30-3:45 çok samimi söyledi. okul adama harbiden o 15 saniyeyi hissettirmiş 😆 geçmiş olsun hocam 😆
Ya AŞIRI REALİST BİR VİDEO ,keşke zamanında bana bunları söyleyen olsaydı
bu kanalı gece 3'te not çıkarırken ara verdiğimde tesadüfen buldum. ve sabah okula gitmeden kıyafetlerimi ütülerken de bu videoya denk geldim. şu anda (tercih hatasından dolayı) vasat bir özel üniversitede son sınıf olarak tam burslu okuyorum. tam yüksek lisans için üniversite hedeflerken bu videoyla odtüyü ilk hedefime koydum. ayrıca röportaj yapılan arkadaşın doğal ve yıkık dürüstlüğüne çok güldüm. ÇOK TEŞEKKÜRLER!
🙏
her motivasyona ihtiyaç duyduğumda gelip şu videoyu izliyorum,ilaç gibi geliyor
teşekkürler cihan abi ✨
Canım sıkıldıkça izliyorum ahdşwşrkfkelw mükemmel bir video
videoyu açarken cihan reise ilk izlenim olarak sıkıcı konuşacak herhalde dedim ulan kahkaha atmaktan öldüm tam bir kral ya shdksösçxçxç durum komedisinde tarih yazarsın üstadım
İzlemeden önce o kadar korktum ki paso güzelleme yapılacak diye, Cihan hocam sağ olsun keyfim yerine geldi, beklediğim verimi aldım. Elinize ağzınıza sağlık ^.^
Cihan Bey Odtü hayallerimi gözden geçirmeme neden olduğunuz için teşekkürler 😊
Şu videoyu izleyip “ODTU’den soğudum!” hissiyatına kapılan genç dostlar; başka okulları seçin. Hem kendinizi üzmemiş olursunuz hem de bir kontenjan boşa gitmemiş olur.
Videoda genç arkadaşların çok başarılı bir şekilde yansıttığı çatışmanın size ne kadar çok şey katabileceğini görebilmiş gençler, sizin de ODTU tercihiniz hayırlı olsun. Keyifli eziyetler….
En az 10 defa izledim... Ne zaman canım sıkkın olsa, genelde açar izlerim :)
Canım abim nasıl mezun olduysa adamın gözünde fer gitmiş fer. Konuşurken her an düşüp bayılacakmış gibi üzüldüm :/
ODTÜ’yü bu kadar güzel kötüleyen bir insan görmedim
Videoyu ilk kez üniversite tercihi yapmadan izlemiştim şu an üniversitedeyim hala açıp izliyorum gülmek için komedi skeçi gibi:)
It's not about how hard you hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. ~ Electronics Engineering
Her izlediğimde muhabbetine bayılıyorum ve aynı bölümden olduğum için çektiği acıları hissediyorum hala.
İzlediğim en yararlı üniversite videosu
Odtü yü araştırırken karşıma bu video çıktı ve bu arkadaş beni okuldan soğuttu çok güzel bi video
Izlerken cok eglendim ve samimiyetinize bayildim. Yolunuz acik olsun cocuklar.
Hayatımda hiç bu kadar bezmiş bir ODTÜ’lü görmemiştim😃 Karşılaştıklarım ya çok egoistti ya da sadece okulunu övüyordu.
Bezduk hepimiz
Odtünün gerçek yüzü bu bence
Reis realistliginden dolayı teşekkür ederim başarıların devamını dilerim
Odtunun adama ne kattigini anlamak icin bu arkadasin konusmasinin seviyesine bakin. Gayet ne dediginin bilincinde mantikli konusuyor. Odtude herhangi biriyle yapacaginiz muhabbet bu seviyede ya da buna yakindir. Keyif alirsin zihnin acilir sana bir sey kattigini hissedersin.
Ayrica Bu videoyu devrimde yakin arkadaslarinla ormanin icinde ankara sehir isiklari manzarasinda demlenirken cekseydiniz keske.
Gozlerimde yaslarla izledim canim okulum. Gercekten farkli bir okul. Topluluklari arkadaslar tadamamis ama kisinin kendini bulmasini sagliyor.
Dgs ile odtunmuhendilaik okusam mezun olabilirmiyim ?
Sevgili Cihan sanirım mezuniyetten sonra çok başarılı olmuşsundur.Zahmetsiz kazanç olmaz.Ben senden 50 sene öce mezun oldum,aynı sıkıntıları yaşadim ama okulumu hep hasret ve sevgiyle anıyorum.İşveren olduğum dönemlerede hep ODTÜ lüleri tercih ettim.
İsmail Hocam mezun olur olmaz bahsettiğiniz duyguları yaşadım ama içindeyken gerçekten zor bir psikolojik sınav verdiğimizi düşünüyorum. Bu video da onun bir yansıması oldu herhalde. Saygılar
Yıllardır ODTÜ'de okuma hayali kurarken bu video bakış açımı ciddi boyutta değiştirdi
Üniversite videoları çok içten ve samimi oluyor. Zaman nasıl geçiyor anlamıyorum. Devamı gelsinn.
Fen lisesi çıkışlı arkadaşım, 7 sene sonunda ( o zmn atılma vardı) ODTÜ ee den atıldı, o sene sınava girdi, ODTÜ endüstri yi kazandı, gerçi sonra afla ee ye geri döndü. Yani şu kesindir ki, çok iyi çalışmazsanız ODTÜ nün top bölümleri çok zordur
Yıllari çöp olmus disiplinsizten
@@muraterdem5497 çöp olmadı verdiği dersleri tekrar vermiyor sadece kaldığı derslerden girip mezun oluyor arkadaş yani max 1-1.5 sene kaybetmiştir tekrar 5 sene okumuyor
@@muraterdem5497 Sen öyle bi bölüme asla giremeyeceğin için şartları da anlatmanın anlamı yok ;) Her sene kaç kişinin bu bölümü bıraktığındna habersizsin, bunlar derece ile gelen çocuklar senin hayallerin bile o kapıdan giremez, disiplinli şey seni.
@@exussr4275 peki ya felsefe ne kadar zor? ya da sosyoloji? felsefe lisans okurken psikoloji ya da sosyoloji yandal/çift anadal yapmayı düşünüyorum.
not:amacım akedemisyen olmak ve sonuna kadar akedemiden ilerlemek ve disiplinlerarası çalışmalarla ufkumu genişletmek.
@@sesei2149 Odtü de beşeri bilimler bölümleriyle mühendislik bölümleri ayrı dünyalar, aşina olduğun alanlarsa çok güzel okursun, insan ilişkileri de çok farklı. Mühendislik bölümleri öğrenciye lüzumsuz şeylerle tamamen cehennemi yaşatma üzerine kurulu.
Deren Demirel'den sonra, en güzel tanıtım videosu..İkisini de tekrar tekrar izliyorum..
Bir Başka ODTÜ Değerlendirmesi:
Öncelikle video arkadaşlara teşekkürler. Güzel bir video olmuş. Bir tarafta okulun en zor bölümü olarak bilinen EE (Elektrik ve Elektronik) öğrencisi, diğer tarafta ise İşletme Topluluğu'nun partilerinden çıkmayan IE (Uluslararası İlişkiler) öğrencisi -jk- :) Bu iki uç noktanın boş bıraktığı kısımlar hakkında biraz yazmak isterim.
TLDR: ODTÜ'de okumak hayatımda verdiğim en doğru karardı ve yine üniversite okuyacak olsam yine ODTÜ'de okurum.
Türkiye'de dünya standartında eğitim görebileceğiniz birkaç okul var. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Bilkent, Koç, Sabancı, Hacettepe (bazı bölümler). Maalesef bunlar dışındaki çoğu okul, iş hayatına 4 yıl geç başlayın diye sizi oyalayan okullar. ODTÜ genel olarak ÖSS'de %1-2 lik kısmın yerleştiği bir üniversite. Yani en kötü öğrenci 80-90 bin civarında bir sıralamayla giriyor okula (Son yıllardaki sıralamalara çok hakim değilim). Bundan dolayı derslerinizde gerekli özeni göstermezseniz, çok çabuk yarıştan geri kalıyorsunuz. Ayrıca çoğu üniversitenin aksine, ODTÜ geride kalan öğrenciyi beklemeyen, önünü tıkayan bir okul. Peki bu nasıl oluyor? Biraz tarihte geri gidelim. ODTÜ'nün kuruluşunda ABD'nin önemli bir payı var. 56'da okul; Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak kurulduğunda, okul programı ABD üniversitelerinde olduğu gibi kurgulanıyor (Bölümden bağımsız ortak dersler, zorunlu dersler, seçmeli dersler, kredi sistemi, midterm-final-assignment yapısı gibi). Bu da ODTÜ'de diğer taşra üniversitelerine nazaran daha yoğun bir ders yükü oluşmasına sebebiyet veriyor (Bunda biraz da Bologna sürecinin payı var). ODTÜ'nün her bölümünde birbirini bağlayan dersleri görürsünüz. Örneğin 1. sınıfta aldığınız Calculus (MATH119) dersi, 2. sınıfta almanız gereken Differential Equations (MATH219-Bu dersin kodu ve içeriği bölümlere göre farklılık gösterir) dersini bağlar. Eğer Calculus'u geçemezseniz, sınıfı geçseniz dahi 2. sınıfta almanız gereken dersi alamazsınız. Bu derslerin birbirini bağlama mantığı, ODTÜ'deki her bölümde mevcut. Sayısal bölümlerde birbirini bağlayan ders sayısı sözel bölümlere göre daha fazla ama her bölümde var. Bundan dolayı bazı dersleri zamanında verememek ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu üniversitede görebileceğiniz; yaz okulunda 5 ders almak, finale girmeyip bütünleme sınavına girmek falan bir ODTÜ'lü için pek söz konusu değil. Yaz okulunda maksimum 6 kredilik ders alabilirsiniz. Bu da demek oluyor ki ya 1 tane bölüm dersi alacaksın (tabi yaz okulunda açılıyorsa) ya da 2 tane seçmeli ders (ENG1XX-2XX-3XX gibi core dersler de olabilir) alacaksın. Bütünleme sınavına giriyorsanız zaten FF veya FD notunuzu DD'ye hadi belki CC'ye çekebilmek için giriyorsunuz. DD olan ders de sıkıntı olacağı için muhtemelen birkaç dönem sonra yeniden alacaksınız. Yani bütünleme bir çözüm değil bizler için. Bu arada ODTÜ'deki kredi-harf notu sistemi de biraz çetrefillidir. Dönem ortalamanızı (GPA) ve toplam ortalamanızı (CGPA) bu kredi ve harf sistemi üzerinden hesaplıyor. Dönem sonunda herkes Casio FX-82MS hesap makinesiyle dört işlem yapmaya başlar. Burada son değinmek istediğim konu da "Standing" dediğimiz başarı durumu. Bir ODTÜ öğrencisi dönem sonunda, o dönem aldığı dersler ve kümülatif notlarından bir durum alır. Bunlar 4.00-3.50 arası High Honor (Yüksek Onur), 3.49-3.00 arası Honor (Onur), 2.99-2.00 arası Successful (Başarılı) ve en kötüsü 1.99-0.00 aralığı Probation (Başarısız). Eğer High Honor ve Honor olursanız, takdir belgesi gibi bir belge de alıyorsunuz. Fakat Probation olduysanız işler kötü. Bir sonraki dönem YENİ bir ders alamazsınız ve daha önce aldığınız derslerden almak durumunda kalırsınız. ODTÜ'de döneme başlayabilmek için minimum 3 tane ders almanız gerektiğinden, eğer prob olursanız hali hazırda iyi bir notla geçtiğiniz bir dersi de almak zorunda kalabilirsiniz. Eğer almanız gereken dersler o dönem açılmıyorsa, geçmiş olsun okul en az 1 yıl uzadı. Birinci sınıfta çalışın yüksek harf notu alın dememizin sebebi bundan aslında. Temel bir kere sağlam olursa, 2.00 nın altında kalmanız da zorlaşıyor. Ders konusunda daha fazla bahsetmek istemiyorum. Zaten ODTÜ'ye gelirseniz, bütün bu işleyişi "KENDİ BAŞINIZA" öğrenmeniz gerekecek ki burdan da ikinci konuya bağlamak isterim. Bireysel Gelişim.
ODTÜ genel olarak öğrencisine şöyle bakar: Ben sana seçenekleri sunuyorum. Her şey ortada. Ne bok yiyeceğin sana kalmış. Örneğin; bu yukarıda bahsettiğim kredi-harf notu, birbirini bağlayan ders kavramları falan birinci sınıf öğrencisi için ilk başta bir anlam ifade etmez. Zaten farkında da olmaz. Sen 2. yılında bir dersi ekleyemeyip önce bölüm sekreteri sonra da danışman hocanın yanına gittiğinde hocandan duyacağın "evladım sen bunun prerequisiteni vermemişsin ki bu dersi alasın" dediğinde uyanırsın duruma. O an bireysel olarak harcaman gereken eforun farkına varırsın. Mesela çoğu ODTÜ öğrencisi birinci sınıfta seçmeli ders almaz. Çünkü Curriculum'da seçmeli dersler ikinci yıl başlıyor olarak görünür. Halbuki 2. dönem eğer denk getirebilirsen pek ala seçmeli bir ders alabilirsin. İşte bu noktada; bence ODTÜ'nün öğrencilere en büyük katkısı olan kişinin kendini geliştirme yeteneğinin ilk tohumları atılır. Bu okulda karşınıza birçok problem çıkacak. Bundan emin olun. Bunların birçoğundan yaka silkeceksiniz belki de (çoğunda haklı olacaksınız bu arada). Bütün bunlar karşısında, hayatta kalma içgüdünüzün tetiklemesiyle problem çözme yeteneğiniz gelişecek. Okulun bana kattığı en önemli yetkinlik bu oldu. Problem tanımla, method geliştir, çöz, gözlemle (Define-Design-Solve-Observe).
Biraz da İngilizce'den bahsedip genel yaşam, sosyal hayat ve keyifli kısımlara değinmek istiyorum :) Malumunuz okulumuz her bölümde %100 İngilizce eğitim veriyor. ODTÜ'ye dışardan dönemsel olarak gelip seçmeli ders veren bazı hocalar dersi Türkçe anlatabiliyor ama çok sık olan bir durum değil. Eğer lisede iyi bir İngilizce eğitimi aldıysanız, ister ODTÜ'nün EPE (English Proficiency Exam) sınavı ister IELTS gibi uluslararası bir sınava girip yeterli puanı alıp, hazırlık okumadan direkt bölüme başlayabilirsiniz. Hazırlığa başlarken bir kur belirleme sınavı oluyor. Seviyenize göre 4 kurdan birinde eğitime başlıyorsunuz. Bunlar; Beginner - Elementary - Intermediate ve Advanced. Eğer beginner başlarsanız, normalde Haziran ayında biten dönem sizin için Ağustos sonunda bitiyor. Bu arada hazırlık sınıfının da kendi içinde bir not sistemi var. Eğer yeterli puanı toplayamazsanız, kur düşme ihtimaliniz mevcut. Hazırlık sınıfının sonunda EPE'ye girmeniz ve minimum 60 (Bu min. not değişmiş olabilir) almanız gerekiyor. Eğer 85 ve üzeri alırsanız birinci sınıfta zorunlu olan ENG101 dersinden de muaf oluyorsunuz (Haftada 6 saat boşa çıkmış oluyor, orda burda boşlamak için güzel imkan). Hazırlıkta 2 yıl okuma hakkınız var. Eğer 2 yılda geçemezseniz, öğrenciliğiniz askıya alınıyor gibi bir durum oluyor. 2 kere daha EPE'ye girme hakkınız var. Eğer onlarda da geçemezseniz, ÖSS puanına göre başka bir üniversiteye geçiş için başvuru yapmak durumunda kalıyorsunuz. Ben bu mücadeleyi bırakmam derseniz, üniversite sınavına yeniden girip ODTÜ'yü tekrar kazanmanız gerekiyor. Bu hazırlıkta kalma ile ilgili kısımlar değişmiş olabilir ama kabaca böyle bir yapı mevcut. Son olarak hazırlığı atlamayı düşünen arkadaşlara kendi tavsiyem. Eğer bir aceleniz yok ise, üniversiteye bir sosyal ortam olarak da bakıyorsanız bence hazırlığı atlamayın. Advanced kurda, öğlenden sonra 3 saat ders görüp 1 yıl kafanızı dinleyin. İsterseniz ilk dönem okuyup, ikinci döneme başlamadan bir IELTS veya yapılıyorsa EPE'ye girip 2. dönem birinci sınıfa da başlayabilirsiniz. Muhtemelen bazı dersleri Spring'de (Bahar Dönemi) açılmadığı için alamayacaksınız ama olsun.
Gelelim işin sosyal ve eğlenceli kısmına :) Ben Türkiye'deki üniversitelerin bir kısmında topluluk çalışmaları gereği bulundum. Hiç abartıya kaçmadan söyleyebilirim ki; ODTÜ'deki sosyal ortam hiçbirinde yok. Boğaziçi dahil :) ODTÜ'de ciddi bir topluluk kültürü vardır. Bakın burada "Topluluk" tanımına dikkat çekmek isterim zira çoğu üniversitede bunlar öğrenci kulüpleri olarak geçiyor. Topluluklar tamamen öğrencilerin bireysel çabalarıyla işliyor. ODTÜ iç yönetmeliğine göre, eğer bir Topluluk iki yıl art arda genel kurul yapıp bunu yönetime bildirmezse kapanıyor. Yani senin bir çaban varsa, topluluk var. Ayrıca topluluklar ODTÜ içinde tüzel kimliğe sahip. Bir topluluk yönetimi olarak, idari yöneticilerle bir araya gelmek sıradan bir durum. Bir dilekçe yazıp talepde bulunduğunuzda, idarenin cevap verme yükümlülüğü var (Son rektör yönetiminde topluluklar çok problem yaşıyor orası ayrı bir konu). Toplulukların kendi bütçelerini belirli çerçevede kullanma yetkisi de mevcut. Mesela biz yurt dışına teknik geziye gitmiştik topluluk bütçesiyle (Bugünkü döviz kurlarıyla mümkün değil maalesef). Topluluklar size çok şey katabiliyor. ODTÜ'lüler arasında sıkça karşılacağınız bir durum, okuduğun bölümle alakası olmayan bir işte çalışmaktır mesela. Bu tarz durumlar genelde topluluk sayesinde oluyor. Radyo topluluğuna gidip radyocu olan var, bilgisayar topluluğuna takılıp yazılımcı olan var, medya topluluğa gidip yönetmen/kurgucu olan da var. Yani ODTÜ hayatında, toplulukların ciddi bir önemi var. Bazı ODTÜ'lü arkadaşlarım kızacaktır ama bence herhangi bir topluluğa katılmadan ODTÜ'nün gerçek tadını almak mümkün değil. Topluluklarının çoğunun kendi odası olması da ekstra bir avantaj tabi. ABD üniversitelerindeki Fraternity ve İngiliz üniversitelerindeki College House yapısının bir nevi sembolik haline bürünüyor topluluklar ODTÜ'de. Kampüs olanakları da Türkiye ortalamasının çok üstünde. Ben ilk defa ODTÜ'de tenis oynadım mesela. ODTÜ kampüsü de kendi içinde gayet yeterli diyebilirim. 2-3 hafta hiç kampüsten çıkmamak sıradan bir olay (hele bir de mimarlık öğrencisiyseniz). Konaklama konusuna da değinelim. ODTÜ içindeki tüm yurtlar okula ait yani KYK yurdu değil. O yüzden saçma KYK regulasyonlarına maruz kalmıyorsunuz. Bizde de yurtlara geç gelmek konusunda bir kural var ama oldukça esnek diyebilirim. Şahsen ben yurda geç geldiği için başı belaya giren, ailesine haber verilen bir öğrenci görmedim. Yurtlarımız mükemmel değil ama yeterli bence. Umarım ileride daha da iyi olur.
Evet oldukça uzun bir yazı oldu. Buraya kadar okuduysan, ODTÜ'ye de gelmelisin bence. Belli ki bu zor ama bir o kadar güzel maratonu sen de yaşamak istiyorsun. Emin ol kolay olmayacak! Ama her anına değecek. Özellikle iş hayatına başlayınca, ne kadar doğru bir karar verdiğini göreceksin. Şahsen ben her gün görüyorum diyebilirim. Bu okuldan kopmak cidden zor. Sırf ODTÜ Teknokent'de çalışıcam diye, son bir yılda 4 iş teklifini geri çevirdim.
ODTÜ'de eğitim almak cidden fark yaratıyor insanda. Konuştuğum çoğu aday öğrenci, okulu bitirince iş bulmada ODTÜ'lü olmanın bir avantajı olup olmadığını soruyor. Size şunu söyleyebilirim ki gerçekten oluyor. Hatta şu seviyede oluyor. Ben okulu son sınıfta bıraktım ve mezun olmadım. Kağıt üstünde lise mezunuyum. Ama gayet güzel bir çalışma ortamında, ODTÜ'lü diğer yazılımcı arkadaşlarla güzel güzel çalışıyoruz. İş görüşmelerinde daha bir problemle karşılaşmadım. Hatta bazen ilgi bile çekiyor (sanırım farklı hikayeler insanların hoşuna gidiyor). Demem o ki; burası bir üyesi olmaktan pişman olmayacağınız bir aile. Bugün üniversite sınavına girsem, yine burda okurum (Eğer Türkiye'de okuyacaksam). Umarım sizler de hayallerinizi gerçekleştirir ve bu büyük ailenin birer üyesi olursunuz. Vaktiniz için teşekkür ederim :)
Mükemmel anlatmışsınız hocam elinize sağlık. Ben işin yakınan tarafında oldum ama tamamen süjeden arınmış objektif bir video daha çeksek bunları anlatırdık büyük ihtimalle
@@cihanpesek6309 Teşekkürler Cihan hocam. Senin yakınman da gayet doğal bu arada. EE insanı çok yoruyor.
@@raichuolmayredetmeyenpikac7676 Hocam merhaba çok güzel anlatmışsınız. Çok sağ olun. Size bir soru sormak istiyorum. Hedefim mühendislik okumak. ODTÜ için 2 kere mezuna kaldım. Ama bu senede başaramadım. Sıralamam 200 binlerde. 200 bine de açıkçası heleki hedefim mühendislikse adam akıllı bir üni gelmiyor. Sizce odtu için bir kez daha kalmalı mıyım? Yani mühendislikte odtunun gerçekten mezun olunca avantajlarını görebilir miyim diğer üniversitelere göre? Bir kere daha kalsam buna değer mi?
Videoyu 2. işleyişim biraz daha unutayim tekrar izliyecem
Yemin ederim 5. İzleyişim ve hep izleyeceğim çoook komik ve aşırı gerçekçi❤️❤️❤️
Ayda bir kendimi bu videoda buluyorum çok realist bir bakış açısı var acilen youtube kanalı açmalı veya bu röportaj tekrarlanmalı ksksjsjjs
Geçmiştede herhangi bir siyasi baskı yoktu. Okulumuzda asla herhangi bir baskı olmamıştır hiç bir konuda. Ailem 1980 den itibaren hep ODTÜ mezunu olmuştur. Ben Odtu de ders çalışmaktan başka bir şey yapmadım ama ders çıkışı bile o kampüste olmak harikaydı. Lisans Odtu yüksek lisans ve doktora Gazi artı Ankara üniversitesi doktora mezunuyum. Ve hayatımın aşkı hep odtu oldu.
76 giriş liyim.
Hasan Tan diye bir Mhp liyi rektör atadilar ve savaş başladı.
Birde baktım en öndeyim.
Kacis yok.
Buyuk kazanimlar elde ettim.
Boşuna yasamadim.
there is no political conflict in odtü
(there is no war in ba sing se)
bu abi kesinlikle deep turkish web kanalına seri geçmesi lazım
(SELAHATTİN ÖZDMİR 3)
video çok iyi. izlediğim en iyi üni tanıtım videosu bu.
"çekiyorsan ODTÜnün cefasını çek be"
Helal hocam. Tam olarak öyle. Hayatımın sonuna kadar gurur duyacağım 5 senem. Kimsenin bana öğretemeyeceği kazandıramayacağı her şeyi kazandırdı. 💪🏽
Odtü Ankara'nın içinde kurtarılmış bölge gibidir.
Edit: Kulüplerden hiç bahsetmemişsiniz.
Bahsedecek çok şey var aslında ama doğaçlama bir videoda kaçırdığımız şeyler olmuş ben de izlerken üzüldüm keşke şundan bahsetdeydik diye. Kulüplere fazla vakit ayıramadığım için o an aklıma gelmemiş ama gerçekten çok faydalı sosyal aktiviteler yapabileceğiniz çeşit çeşit öğrenci toplulukları mevcut
@@cihanpesek6309 devam videosu gelebilir mi o zaman?
@@minisimisi4941 seneye artık :)
@@cihanpesek6309 abi kulüplere vakit ayırılabiliyor mu acaba? :D
@@Mustafa._51. tabiki, zamanını iyi planlarsan hem başarılı olup hem de kulüp faaliyetlerinde etkin olabilirsin
Hazırlığı yeni bitirip ODTÜ EE'ye geçecek birisi olarak kendime Allah kurtarsın diyorum şimdiden 😄
Abi sen de mi buradasın 😀
@@Omer-zb6fh ahah öyle oldu 😄
@@hasancetiner2460 abi odtü gelmiyor ben de iyi uzay mühendisliğine gidiyorum buna da şükür
@@Omer-zb6fh nereye gidebilmeyi bekliyorsun şu an hangi üniversite
@@hasancetiner2460 iyi diye çevirmiş itü yu 😀 odtü havacılık 6700 ile kapatmış ben 7460 yaptım itü uzay mühendisliği düşünüyorum şu an
3. kez izledim. Çok keyifli ya . Umarım kazanırım ODTÜ'yü
BU ADAMLA AYDA 1 VIDEO CEKIN
🌜: ben buna hazır değilim
bilmem ne hoy hoy hoy hololoy loay loy loy kemoxkelcllz
-bunlar sizin ufkunuzu açacak
-yav bırah beni yavv
ODTÜ de okumak hem eziyetti hem de zevk. Zorla mezun olduktan sonra başka arkadaşlarımdan da teyit ettiğim seneler süren mezun olamadığını, diplomanın iptal edildiğini gördüğün rüyalardır odtü. Tam anlamıyla travmatik bir ilişki... Ama yine şansım olsa yine yaparım😁
Bilkent üniversitesinde işletmede okudum bitirdim; öğle yemekleri, restoranlardaki yemekler, h'ordevrler 5 yıldızlı otel gibiydi , çok lezzetliydi. Devamlı şehre bedava servisleri vardı. Bilkent sonrası arkadaşlık diye birşey kalmadı, hiç sohbet yok sonrasında. Odtü ne kazandırır; eğer İngiliz, ABD, Avustralya, Kanada vatandaşı oluyorsan sonunda, yani gelecek nesillerine cennet hayat sunduysan Odtü mezuniyet sonrası çok iyi durumdasın. Bir sürü Odtü Elektronik mühendisi emekli olunca çiçekçilikle uğraşacağını belirtti Ankara'da.
bilkent işetme hakkında bıraz bılgı verebılır mısın neler yaptın iş olarak işletmeden mzeun olduktan sonra
Resmen gözümden yaş geldi... yarısı komik diye ama yarısı resmen bendeki travma... 2006 elektrik elektronik mezunu olarak aynılarını düşünüyordum...
Şahane bir video olmuş. Üstelik eğlenceli ve bilgilendirici. Keyifle izledim. Yollarınız açık olsun gençler. Bu günkü aklım olsaydı Gazi de değil ODTÜ de okurdum. Havası yeter...
Gülerek izlediğim sayılı videolardan güzel tanıtım tebrik ederim!
Bravo delikanlıya açık açık ve net konuşmuş tebrik ediyorum keyifli bir sohbet olmuş
Bu sene ODTÜ'yü kazandım ve cihan'a her geçen gün daha çok hak veriyorum
Çocuklarımı doğru yönlendirebilmek için şimdiye kadar kaç bin tanıtım videosu izledim bilmiyorum, ama bildiğim tek şey şu: bu kadar şahanesini izlemedim. O çocuğu bulup şuan nerde olduğunu öğrenmeği çok isterdim 😀😍
Eğer Ankara'da yaşıyor olmasaydım, Odtuyu kazanmak için çalışırdım yani tek hedefim ODTÜ olurdu. Halihazırda Ankara'yı zaten seviyorum ama ailem Ankara'da olduğu için aynı şehirde yaşamama düsturum yüzünden mahrum kalmak zorunda kalıyorum maalesef. ODTÜ bir başkadır arkadaşlar
Çok güzel bi video olmuş ,hele anlatan abinin kafa yapısına bayıldım xd
+ bence keyifli bi video oldu
- bence olmadı
😂😂😂
Teşekkürler.
Cihan ile yıllar önce fifa aracılığıyla internet üzerinde tanışmıştım, doğal olarak sosyal medyadan ekleşmelerle devam etti bu gayrı resmi arkadaşlık. Hatırladığım kadarıyla kendisi biraz daha sosyal aktif ve hareketliydi. Şimdi hem yılların hem de Odtü'nün vermiş olduğu çetrefilli hayat koşulları onu biraz bezdirmiş ama daha akıllı bir adama dönüştürmüş ne istediğini bilen ne söylemesi gerektiğine bilen biri haline dönmüş. Başarılar dilerim kardeşime. :)
Yorumunu görmek çok hoşuma gitti sayın Çav. Esporun insana kazandırdıklarıyla ilgili bir video da gelir mi 49W ?? :D
Cihan Pesek abi mezuna kalmış mıydın ilk senende mi gittin metüye
@@serkangunday8861 ilk senemde gittim Serkan
Odtü Elektronik mühendisliği ilk 5'inden mezunlar direkt San Fransisco, Los Angeles vatandaşlığına koşuyorsun. Ege Ertem ve arkadaşları örnek. Sarp Sağnak İsviçre vatandaşı tedden arkadaş, bilkent işletme ve odtü mba mezunu, Dr. Sinan Sezer ingiliz vatandaşıdır, odtü kimya müh, brighton mba, istanbul universite doktora işletme bölümünde. Commerzbankta rotterdamda çalışır, thames nehri kenarında londonda evi vardır kendi maaşıyla aldı. Ertuğ Öztürk odtü petrol mühendisi ve yüksek petrol müh odtülü. Botaşta müdür oldu tedden tanıdığım. Botaşta 26 senedir çalışıyor.
HARİKA BIR VİDEO, ÇOK DOĞRU
Bu videoyu liseye geçtiğim yaz izlemiştim. Yıllar sonra tekrar karşıma çıktı. Lise son sınıftayım. Seneye bu zamanlar ODTÜ de psikoloji kazanmış hazırlık öğrencisi olarak orada olacağım 🤍
Ne yaptın sınav sonucunu
ben de odtu psy istiyorumm kazandin mi
Orta okuldan beri hep gitme hevesim oldugu bir Universiteydi. Ankara'da yasamanin verdigi etkiyle daha da cok keske orada okuyabilsem, hem ayni sehir guzel olur demistim. O kadar gozumde yuksek bir okuldu ki potansiyelim vardiysa bile giremeyecegimi bilsem bile belki de yazmazdim okulu. Lise sonda Amerika'ya gitmem gerektginde universiteyi orada okumam gerekti. Ama hala ODTU kazanmayi cok istedigim bir universite olarak kalmistir. Simdi son sinifim ve yuksek lisans yapmayi dusunuyorum ama yurt disindaki okulun verdigi bursla tekrar o okuldu secip yuksek lisans yapmayi dusuyorum. O yuzden benim icin artik bu bir heves olarak kalacaktir maalesef. Ben zaten okulun zorluguyla ve gercekciliginden dolayi ODTU'yu sevmistim. (:
Lise sonda Amerika ya nasıl gidebildin nasıl kabul aldın kısaca bahsedebilir misin ?
@@yusufkonuk2210 Kusura bakma ya görmemisim mesajini. Evlat edinebildim lise ikide. 2 yasimdan beri evlat edinme davalari ve olaylariyla ugrasiyorduk fakat biyolojik annenin onayi ya da en azindan rizasi olmayinca maalesef basarili olamiyorduk. Aslinda olaylar fazla karmasik ve fazla okulla alakali degilde Sosyal Hizmetler ve hastane olaylari arasinda geçiyordu. Ama uzun lafin kisasi beni evlat eden annem yari Amerika'li oldugu icin o zaten vatandaslik hakkina sahipti. Ben evlat edinildikten sonra soyadimin degismesiyle konsolosluga basvurmustum vatandaslik icin. Iki farkli sekilde basvurmustuk fakat Turkiye'de kabul edilememistim. Ilginçtir ki Amerika'da bir sekilde kabul edilmisti dosyam ve New York'dan mülakata çagirilmistim. Vatandaslik sinavina hazirlandim ve mülakata gittim. Sonunda da tum mulakati ve islemleri geçmemle vatandasligi alabilmistim. (:
@@sevdag.8910okudugun bir yorum nasil hayatlar varmis dedirtiyor gercekten insana
Bayadır bu kadar eğlenceli bir içerik izlememiştim, adam bir halk kahramanı resmen 😂😂
Abi sana okulda ne yaşattılar diyecektim tam o esnada köpek muhabbeti geldi, demiraylarda kalan biri olarak seni çok iyi anlıyorum....
Eeci kral o kadar iyi anlatmış ve duygularıma tercüman olmuş ki...
Bi kulağında sigarası eksik çok güzel öğüt veriyodu abimiz :)
Abi çok gerçekçi ve samimi ,umarım iş başvurusu olumlu gelmiştir 😁
Muhabbetinize bayıldım adamsınız
Çok güzel bir video olmuş, emeğinize sağlık. Samimiydi, baya güldüm. : )
Adam okula Anakin Skywalker olarak girmiş, Darth Vader olarak çıkmış.
HAYKIRDI BUNE AQ QLMDKCJCALJCJVKSJDKFLAKJFFPWLDFLDKCKDW
Cok keyifli cok samimi bir video olmuş.
odtülü olmak zordur, eeci olmak çok zordur ama ikisi de gerçekten süperdir :) Bu okulu yaşamayan bilmez, mesela okul içinde sürekli okula sövülür, dışarıda hayvan gibi savunulur. Cihan burada sövmeye devam etmiş :)
Cok basarili bir video olmus, elinize saglik. Arkadasin mizahina bayildik.
ODTÜ'de gözüm yok ama Deren abla sağ olsun ODTÜ araştırıyorum qlfkwlfkad
Ani gördüğüm en samimi en içten kanallardan aşırı iyi ya hahshzbzksn
inşaat müh öğrencisiyim. 10.8k MF3 varken 12.5k MF4 ile odtüyü seçtim. pişman değilim fakat seçimimin idelistlik ile ilgili olduğunu iddia etmenin artık salaklıktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum. bu kadar emeği tıp bölümünde harcasam donanımlı bir doktor olabilecek iken, kendimi bir karmaşanın içinde kaybolmuş buldum.topluluğa üye olayım dedim sınavı geçemedim(120 kişiden yedeklerle birlikte 30 kişinin seçildiği bir topluluk). hazırlığı atladıysan sosyalleşmek sadece soyisminizin çakıştığı sectionlardaki kişilere bağlı. anladığım kadarıyla cihan hocam bir de yurtta kalmış kampüste çok zaman geçiren biri olarak bu eleştiriyi yapıyor, bir de odtüde zaman geçiremeyecek durumdaysanız herhangi bir sebeple çok daha sıkıntılı ve rahatsız edici bir durum oluyor. söylediği şeyler çok önemli hazırlık okuyun, çevre edinin, 1.sınıfta ortalamanızı yüksek tutun. çünkü prob olursanız tüm bu zorlukların üstüne çok daha fazla şey ekleniyor. ilk girdiğimde marsta radyasyona dayanıklı beton dökmekten veyahut norveçte yüzen köprülerden falan bahsederken şuan tek hedefim buradan mezun olmak. onun dışında bölüm içi birkaç tecrübemi aktarayım, garip bölüm topluluklarında paralı konferanslara katıldım ufkum genişler belki diye ama asıl önemli olan şey bunlara katılmak ya da parayla sertifika almak değilmiş veyahut herhangi bir şey öğrenmek değilmiş, bu konferansları düzenleyen ekipte yer alıp takım elbiseyle en önde foto çektirmekmiş ama hep en önde... asker çocuğu olarak apolitik olmanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum. acı yarıştırmanın ya da acıyı renklere ırklara bölmenin kimseye faydası yok ve bunun yapıldığını bazen gördüğümde üzüldüğümü de ifade etmeliyim. benim bir tane danışman hocam var ne ders onaylamaya gelir, ne tavsiye verir. Dilekçe ile değiştirmek istedim bu sebep hafif sebep daha ağır bir şey yaşaman gerek dediler . odtü insanı yorar, başarısızlığın tüm sorumluluğunu öğrenci yetersizliğine bağlar ve bunu size hissettirir halbuki odtü'de başarılı olan bir öğrencinin akademik olarak başarısız olabileceği bir yer olacağını pek sanmıyorum. tek tabanca takılarak, son hafta çalışarak ya da başka türlü sorunlara sahipseniz odtüye girmeden önce tr şartları altında alternatiflerinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Odtü'de her hocam değerli bireylerdir, tüm odtü öğrencilerine ve mezunlarına huzur dolu sağlıklı bereketli uzun bir ömür dilerim.
Bu kadar anlatılabilirdi ben de siz hocamla oturup konuşmak isterim gerçekten eğer hala bu durumun içinde bocalıyorsanız
Odtü inşaat mühendisliği öğrencisi olarak ben de altına imzamı atarım. 4 senedir bu okuldayım inan her geçen gün daha ne kadar zorluk yaşayabilirim diye düşünüyorum her defasında da katlanarak artıyor bu zorluk. Sadece bölümün zorluğundan bahsetmiyorum, durduk yere çıkan sorunlar oluyor sürekli bölümde. Ders droplarsın droplanmaz, alman gereken bi ders vardır course capacity is full der, bağlayan dersi geçemezsin okulun kafadan 1 sene uzar. Danışmanınla sıkıntılar yaşayabilirsin. Bu dediğim olaylar bölümde hemen hemen herkesin başına gelen şeyler. Yaz okulunda ders almak istersin hiçbir bölüm dersi açılmaz dönemde çalışsaydın derler. Sınavları ortalama 40 çıkan dersleri curve değil katalog yaparlar. Kısacası ben bu kadar emeğe değeceğini düşünmüyorum. Gelecek arkadaşlar gerçekten inşaat mühendisliğini istiyorlarsa tercih etsinler sırf Odtü'de okumak için yazmasınlar sonradan çok pişman olurlar. Aynı şeyleri makine ve elektrik elektronik mühendislikleri için de söyleyebiliriz sanırım. Orada okuyan arkadaşlar daha iyi bilirler tabi. Özetle, çok düşünün arkadaşlar. Özellikle iyi bir puanınız varsa ve aklınızda en ufak bir şüphe varsa burayı tercih etmeyin. Gelin bölümde okuyan insanlarla konuşun. Tabi ben hala okuduğumdan dolayı belki hep olumsuz taraflarından bahsettim. Bölümde çok değerli hocalarımız var. Yönelmek istediğin alana göre size çok yardımcı olabilirler. Hazırlık zamanları güzel değerlendirilirse çok keyifli geçer. Sırf alacağınız ingilizce eğitimi bile sizi diğerlerinden bir adım öne geçirecektir. Umarım hepimiz bir gün emeklerimizin karşılığını alırız.
Ben de bu sene İnşaat mühendisliğini kazandım ama hazırlık okumayı düşünmüyordum hocam şimdi ben çoğunun hazırlığı okumuş olduğu 1.Sınıfa başlarken ortam konusunda sıkıntı çeker miyim dışlamacılık olur mu
@@kaysersoze2153 felsefe-sosyoloji-psikoloji dersleri olarak ne yorum verebilirsiniz? anladığım kadarıyla odtüde özellikle mühendislik ve temel bilim dersleri çok daha zor iken sosyal bölümler daha affedeciymiş. ingilizcem gayet iyi düzeyde (b2 olduğunu düşünüyorum) hazırlığa kalıp o esnada üniversitenin sistemini öğrenmeyi ve dersler hakkında genel bilgi edinip hazırlıktayken onlara biraz çalışmayı düşünüyorum bu mümkün müdür ya da mantıklı mıdır? sosyal ortam olarak da fazla asosyelliğin dibine vurmayı planlamıyorum ancak zaten çok da aktif sosyal birisi sayılmam çocukluğumdan beri hep sessiz sakin bir mizacım vardı. bu dediğim bölümlerde felsefe lisans okurken psikoloji ya da sosyoloji çift anadal/yandalı yapabilir miyim (sadece biriyle tabii ki de ikisi aynı anda zaten çok zor olur)
not:amacım sonuna kadar akedemiden ilerleyip disiplinlerarası çalışmayla tabiri caizse bir "herbokolog" olmak. sosyal bilimlerde başarılı olmak istiyorum fakat sizin de o baştaki beklentileriniz darmaduman olma hikayenizi duyunca bu kadar idealist olabilir miyim bunu da sorguluyorum. ama dediğim gibi galiba sosyal bilimler daha kolaymış ki zaten videoda da işletme okuyan ile mühendislik okuyan arasındaki kontrast bariz bir şekilde kendini belli ediyor.
Gördüğüm en realist üniversite anlatım videosu olmuş. "İsveç'te kuzey ışıklarının altında yaşayan adam kuzey ışıklarını mı düşünür? Üşüdüğünü mü düşünür." En çarpıcı cümle olmuş. Hahh