Σπήλαιο Ερμή στο όρος Κυλλήνη. Σπηλαιολογική περιήγηση στο εσωτερικό του - Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 มิ.ย. 2020
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το τεκμηριογράφημα
    «ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΡΜΟΥ στο όρος ΚΥΛΛΗΝΗ. Σπηλαιολογική περιήγηση στο εσωτερικό του».
    Έρευνα - Κείμενα - Παρουσίαση
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος -τοπογράφος μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".
    Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 στο Σπήλαιο του Ερμού στο όρος Κυλλήνη Κορινθίας.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    Το σπήλαιο του Ερμή στο όρος Κυλλήνη ή αλλιώς Ζήρεια βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 περίπου μ. από το επίπεδο της θάλασσας. Πρόκειται για ένα σπήλαιο πλάγιας διεύθυνσης, μήκους περίπου 100 μ. και βάθους 70 μ. που καταλήγει σε δύο σπηλαιοβάραθρα βάθους 30 και 15 μέτρων αντίστοιχα.
    Στο σπήλαιο αυτό της Αρχαίας Αρκαδίας τοποθετείται η γέννηση του θεού Ερμή και χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά ως χώρος λατρείας.
    Η δύσκολη και απαιτητική μορφολογία του σπηλαίου καθιστά προβληματική την αρχαιολογική έρευνα. Για τον λόγο αυτό, αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει μόνο στις πρώτες αίθουσες κοντά στην είσοδο. Στις βαθύτερες αίθουσές του έχουν πραγματοποιηθεί σπηλαιολογικές εξερευνήσεις. Παρ΄ όλα αυτά ένας μικρός αριθμός αρχαίων αντικειμένων έχουν βρεθεί κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών.
    Οι αναφορές για το σπήλαιο την σύγχρονη εποχή είναι αρκετές και ξεκινούν ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα στο περιοδικό "Ιλισσός" και εφημερίδες "Παλιγγενεσία" και "Φιλομαθών" του 1871, στο περιοδικό "Εκδρομικά" του 1933, σε περιοδικό του Ε.Ο.Σ "Το Βουνό" του 1935, στο περιοδικό "Ύπαιθρος" του 1937 κ.λπ..
    Το σπήλαιο έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Στην διαδρομή αυτή υπάρχουν συνολικά 8 θάλαμοι, κάποιοι από αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο! Στο τέλος του 8ου θαλάμου, και μετά από ένα πολύ στενό πέρασμα, το σπήλαιο συνεχίζει αρκετά ακόμα, μέσα από άλλους μικρότερους θαλάμους και πολύ στενούς διαδρόμους, και στο τέλος βρίσκονται 2 βάραθρα ένα των 15 και ένα των 30 μέτρων. Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε συστηματικά το 1971 από ομάδα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ενώ τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκε η έρευνα από προσπάθειες του Συλλόγου ΣΠΕΛΕΟ.
    Στο τεκμηριογράφημά μας μιλάμε γενικά για την σπηλαιολογική ιστορία του σπηλαίου και δείχνουμε, επεξηγώντας με πλάνα μέσα από το σπήλαιο, τον υπέροχο και μοναδικό σπηλαιοδιάκοσμό του, με τους θαυμάσιους σταλακτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε επίσκεψη σε μη οργανωμένο σπήλαιο οφείλει να γίνεται με την συνοδεία έμπειρου σπηλαιολόγου και με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Σεβόμαστε την φύση, το σπήλαιο, το εσωτερικό του, δεν αφήνουμε τίποτα μέσα σε αυτό, δεν παίρνουμε τίποτα μέσα από αυτό. Μην επιχειρήσετε προσπάθεια επίσκεψης στο σπήλαιο μόνοι σας.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κου ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
    Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και ασκεί το επιτήδευμα από το 2006 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει συμμετάσχει στην μελέτη εκατοντάδων τεχνικών έργων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος σε όλη την Ελλάδα.
    Το 2006 ήταν συνιδρυτής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ (geomythiki.blogspot.com/) και σήμερα επί κεφαλής της. Ως μέλος της Γεωμυθικής συμμετέχει, οργανώνει και συνδιοργανώνει πολλαπλές διεπιστημονικές έρευνες που αφορούν τον αστικό χώρο, ιστορικές έρευνες, τοπογραφικές τεκμηριώσεις, εξερευνήσεις πεδίου, κυρίως υπόγειες και σε αστικό περιβάλλον.
    Διατελεί, επίσης, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ (2004), ενός συλλόγου με έδρα την Ακαδημία Πλάτωνος, που σκοπό έχει την προστασία και ανάδειξη ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικού ενδιαφέροντος χώρων.
    Το 2015 ήταν ιδρυτικό μέλος και σήμερα μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων". Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση του δημόσιου αστικού χώρου.
    Μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας από το 2016 έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα.
    Έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο πλήθος πρωτότυπων ερευνών, ειδικά για ρέματα, σπήλαια και ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους.
    Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως συνοδός σε οργανωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις ανά την Ελλάδα σε μέρη που έχει μελετήσει ο ίδιος.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

ความคิดเห็น • 23

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  4 ปีที่แล้ว +17

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε greeklish. Είναι προτιμότερο να γράφετε στα αγγλικά. Σκοτώνετε την ελληνική γλώσσα και για τον λόγο αυτόν θα τα παρακρατούμε. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @user-kf8ox2cp9v
    @user-kf8ox2cp9v 4 ปีที่แล้ว +11

    όσο υπάρχουν άνθρωποι\Έλληνες σαν εσάς δεν φοβάμαι τίποτα για την πατρίδα μου,αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να την παραδώσω τουλάχιστον όπως μου την παρέδωσαν οι πρόγονοι μου,σας ευχαριστώ,συνεχίστε με δύναμη είμαστε μαζί σας.Ευχαριστώ.

  • @mariapilion
    @mariapilion 4 ปีที่แล้ว +9

    Πραγματικά σας ευχαριστούμε πολύ για τις όμορφες και διαφωτιστικές εκπομπές σας. Αγαπάμε πολύ τον κ. Λαθύρη γιατί είναι άριστος και μεταδοτικός σε αυτό που κάνει. Όμως θέλω πολύ να σας ευχαριστήσω για την γενική που την χρησιμοποιείτε σωστά. Οφείλω Χάριτας !!

  • @SyniPaleologou
    @SyniPaleologou 2 ปีที่แล้ว

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ! ΕΥΓΕ!!!🌹🌹🌹✨✨✨

  • @user-qw6nf3xl5n
    @user-qw6nf3xl5n 4 ปีที่แล้ว +8

    Υπέροχη εργασία καθως και παρουσίαση, ευχαριστώ πολύ!!!

  • @user-nu3ls6eq3f
    @user-nu3ls6eq3f 4 ปีที่แล้ว +11

    Άλλη μια υπέροχη εργασία ➡️🇬🇷

  • @user-cr5ms4wb9t
    @user-cr5ms4wb9t 4 ปีที่แล้ว +8

    Πολλά μπράβο σε όλους σάς.Σας ευχαριστούμε, πολλοί δυνατή η ομάδα σάς.

  • @TasLomv
    @TasLomv ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραία η περιήγηση καθώς και τα μηνύματα προς τους επίδοξους επισκέπτες! Σας ευχαριστούμε!

  • @user-qh4ix3bo5o
    @user-qh4ix3bo5o 4 ปีที่แล้ว +8

    Υπεροχο .🙏❤️🙏🙏💕

  • @fortube60
    @fortube60 4 ปีที่แล้ว +7

    Σας ευχαριστούμε πολύ ❤️👍🏻

  • @user-vm3bo6eq1d
    @user-vm3bo6eq1d 9 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    εξαιρετικη ξεναγηση...σχετικα κοντα, στα Πιτσα υπαρχει και το σπηλαιο των Νυμφων με σπουδαια ευρηματα ζωγραφικης σε ξυλο...

  • @iwn.4154
    @iwn.4154 3 ปีที่แล้ว +1

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΙΝΤΕΟ... ΣΤΟ 27.27 Η ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ? ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ? ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΤΩΝ Η ΙΣΩΣ ΑΙΩΝΩΝ??

  • @alexandrossidiropoulos3636
    @alexandrossidiropoulos3636 4 ปีที่แล้ว +9

    Πολύ ωραίο βίντεο!!!!!!

  • @user-uj9kb2sp9q
    @user-uj9kb2sp9q 4 ปีที่แล้ว +4

    Έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα στο σπήλαιο, που να αποδεικνύουν λατρεία;