Η Γενιά Ζ - Smartphones και Social Media - ChatGPT| E07, ft. Μάριος Κουλούρης / Soc_Science_Tube

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 24

  • @Socsci
    @Socsci ปีที่แล้ว +19

    Σε ευχαριστώ και απο εδώ για την πρόσκληση! Καλή χρονιά σε όλους και σε όλες!

  • @StavrosLouverdis
    @StavrosLouverdis  ปีที่แล้ว +14

    Καλή Χρονιά σε όλους!!
    Στο 7ο επεισόδιο του podcast ''the Mind Games'' συζητώ με τον φίλο Μάριο Κουλούρη, δημιουργό του Καναλιού: www.youtube.com/@Socsci για τις Κοινωνικές Επιστήμες , την Γενιά Ζ , την επίδραση των smartphones και των Social Media στις σχέσεις των ανθρώπων αλλά και για την πανδημία και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
    ❤ Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την συμμετοχή του στο podcast.
    ▶ Τα μέρη της συζήτησης:
    00:00 Εισαγωγή - Παρουσίαση του Καναλιού του Μάριου
    04:51 Οι Κοινωνικές Επιστήμες
    08:42 Οι Ανθρώπινες Σχέσεις μέσα στην Ιστορία
    17:25 Η Επικοινωνία της Επιστήμης
    20:15 Επιστήμη και Κοινωνία
    27:00 Ψευδοεπιστήμη
    31:33 Η Επιστήμη της Ψυχολογίας - Ψυχοθεραπεία
    39:41 Τα προβλήματα των Δυτικών Κοινωνιών - Κατάθλιψη - Άγχος
    47:10 Η Γενιά Ζ - Smartphones και Social Media
    57:43 Η Επίδραση της Πανδημίας
    01:01:20 Τεχνητή Νοημοσύνη ChatGPT- Αναζήτηση Νοήματος
    01:14:46 Ντοπαμίνη - Εθισμός - Ανηδονία - Κοινωνικά Δίκτυα
    01:22:27 Διάσπαση Προσοχής - Έλλειψη Συγκέντρωσης - Ο Ύπνος
    01:31:10 Επίλογος
    ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ !!

  • @athorivosathorivos8779
    @athorivosathorivos8779 ปีที่แล้ว +1

    Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό το υπέροχο βίντεο........ Αναμένουμε κι άλλα την νέα χρονιά με πολύ προσμονή

  • @ProjectFutureGR
    @ProjectFutureGR ปีที่แล้ว +6

    Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση! Σας ευχαριστούμε παιδιά.

  • @johnChrist-hk3lf
    @johnChrist-hk3lf ปีที่แล้ว +1

    Παρά πολύ ωραίο βίντεο

  • @christoskettenis880
    @christoskettenis880 ปีที่แล้ว +5

    20:10 Πολύ σοφή η διαπίστωση του Μάριου, κάτι που πρέπει να ακούσει όλος ο κόσμος. Οι απόψεις και οι προτιμήσεις δημιουργούνται στο μυαλό μας με βάση τις αντιλήψεις μας, βιώματα και προπαντώς τα συναισθήματά μας. Για αυτό, αν και έχοντας λογική συνάφεια, δεν είναι αντικειμενικές και δεν υπάρχει χώρος σφάλματος ή δικαίου. Δηλαδή δεν έχει νόημα να είναι σωστή ή λάθος η προτίμηση στο παγωτό σοκολάτας παρά φράουλας. Το ίδιο ισχύει και για τις ποδοσφαιρικές ομάδες/πολιτικά κόμματα. Οποιαδήποτε αντίρρηση ή διαφωνία εναντίον των απόψεων κάποιου προκαλεί σε αυτό συναισθηματική απόκριση, άρα και αυτόματα δεν θα συμπεριφερθεί λογικά. Δυστυχώς έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Η ραγδαία εξέληψη της τεχνολογίας και επιστήμης από τον 18 αιώνα και περισσότερο από τα τέλη της δεκαετείας του 90, δεν επέτρεψε στον κόσμο να ωριμάσει συναισθηματικά και ακαδημαϊκά ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει το συναίσθημα από την αντικειμενικότητα. Υπάρχει χώρος και για τα δύο, εννοείται. Αλλά στην λήψη αποφάσεων, μόνο η λογική και η αντικειμενικότητα πρέπει να έχουν λόγο.

  • @akiratoriyama1320
    @akiratoriyama1320 ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραία κουβέντα! Ευχαριστούμε!!

  • @SciCoAstrophysics
    @SciCoAstrophysics ปีที่แล้ว +1

    Καλή χρονιά!
    Πολύ ενδιαφέρον podcust! Συγχαρητήρια!
    Θέλω απλά να τοποθετηθώ με κάποιες σκέψεις που έχω για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.
    - Ένα μέρος της ανησυχίας των ανθρώπων νομίζω, είναι λόγω του σχεδιασμού τους. Οι AI οικιακοί βοηθοί robot θα μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους. Θα είναι συχνό για τους χρήστες που θα έχουν για πρώτη φορά να τα ανθρωπομορφήζουν, όπως και με τα κατοικίδια, και να τους προσδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
    Αλλά αυτό είναι ίσως λίγο διαφορετικό θέμα.
    - Ένα δεύτερο μέρος ανησυχίας του κόσμου ( και εδώ θα σταθώ λίγο περισσότερο ) είναι ότι θα στραφούν εναντίων μας, θα μας βλάψουν κλπ, ωστόσο αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό σενάριο.
    Επειδή κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αντιγραφή μιας εξ ολοκλήρου ανθρώπινης συνείδησης.
    Όσον αφορά όμως την συνείδηση, με τα όσα γνωρίζω μέχρι τώρα, τείνω στην άποψη ότι η συνείδηση ξεκινάει κάποια στιγμή. Έχει δηλαδή μια οριακή τιμή.
    Για παράδειγμα μια smart πρίζα θα μπορούσες να πεις ότι έχει ένα δικό της σκεπτικό, να ανοίγει και να κλείνει το φως. Σκέφτεται δηλαδή μόνο με δύο τρόπους. Αν θα προσθέταμε λειτουργίες - ''σκεπτικά'' τότε ίσως φτάναμε σε ένα σημείο που πλέον η πρίζα θα μπορούσε να αποκτήσει συνείδηση ( singularity ) και τότε να αρχίσει να κάνει σύνθετες σκέψεις ( με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς πλέον τα κυκλώματα της θα δημιουργούσαν αρκετές συνάψεις όπως ένας εγκέφαλος ), να παίρνει πρωτοβουλίες και να έχει πλέον δημιουργική σκέψη και ούτω κάθε εξής ..
    Αλλά πως θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε κάτι που ούτε εμείς δεν καταλαβαίνουμε? Για παράδειγμα, τι είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα? Τι είναι η αγάπη? Είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε ή μπορεί να μαθευτεί αργότερα? Επίσης τι συμβαίνει με τα πιο σκοτεινά συναισθήματα? Τον φόβο, τον θυμό, τη βία ..?
    Η ανθρώπινη συνείδηση δεν νοείται χωρίς αυτά.
    Ουσιαστικά η συνείδηση δεν είναι κάτι το τέλειο ..μια μηχανή όμως είναι.
    Όσον αφορά όμως τη μνήμη? Η δική μας είναι υποκειμενική και εμπεριέχει λάθη. Πως μπορείς να μάθεις σε έναν υπολογιστή να ξεχνάει? Ή να ονειρεύεται? Είναι κάτι που το κάνουν τα μυαλά μας. Ένα AI θα μπορεί να ονειρεύεται? Θα μπορεί να έχει εφιάλτες? Θα μπορεί να κάνει λάθη?
    Ακόμα και για τα πιο απλά καθημερινά, όπως η τουαλέτα, να θέλει να συγκρατήσει τα αέρια του ..δεν θα έχει κάτι τέτοιο. Οπότε θα είναι μια αρκετά διαφορετική ''συνείδηση'' ..
    Δεν ξέρω, αν σκέφτομαι σωστά ή όχι, αλλά με τις γνώσεις που έχω επί του θέματος, αυτοί είναι κάποιοι προβληματισμοί που έχω.

    • @Socsci
      @Socsci ปีที่แล้ว

      Εξαιρετικοί προβληματισμοί!
      Σχετικά με τον ανθρωπομορφισμό νομίζω θα αξιοποιηθεί για να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν από τον αγοραστή καθαρά και μόνο για αισθητικούς-ψυχολογικους λογους και όχι λειτουργικούς, και για να κάμψει τις όποιες ανησυχίες. Εξάλλου τα σέξμποτς νομίζω θα κάνουν θραύση, ακριβώς λόγω του ανθρωπομορφισμου, αν κοιτάξουμε μάλιστα το τι συμβαίνει ήδη στην Ιαπωνία!
      Σχετικά τώρα με τα συναισθήματα ξέρουμε ότι είναι συμπτώματα προσαρμογής απέναντι σε αλλαγές του περιβάλλοντος και προσαρμοστικά προβλήματα έχουν οι οργανισμοί που θέλουν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Μια μηχανή δεν έχει τέτοια προβλήματα οπότε ίσως μόνο απομιμήσεις συναισθημάτων θα δούμε. Γι'αυτό και δεν νομίζω να δούμε μια συνείδηση όπως η ανθρώπινη.
      Εμένα ο προβληματισμός μου είναι πολύ πιο απλός: τι θα απογινουν οι γνωστικές μας δεξιότητες, όταν θα υπάρχει τόσο εύκολη πρόσβαση σε AI, από ηλικίες που ακόμα δεν θα έχουν αναπτύξει σύνθετη σκέψη;

  • @georgepapageorgiou8512
    @georgepapageorgiou8512 ปีที่แล้ว

    👏👏

  • @chipka.
    @chipka. ปีที่แล้ว

    Κάνετε podcasts στο spotify ?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  ปีที่แล้ว +1

      Κάποια από τα βίντεο του καναλιού ανεβαίνουν και σε podcast. "The Mind Games Podcast"

  • @lilgun1258
    @lilgun1258 ปีที่แล้ว +3

    Κυριε change the name to boomer talks happy new year

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  ปีที่แล้ว

      Happy new year..θα το σκεφτώ (not) 😝

  • @wrappingagepmavroidogonas934
    @wrappingagepmavroidogonas934 ปีที่แล้ว +2

    Σταυρο δεν είναι μόνο η γνώση σου… είναι και το ήθος σου!!!

  • @chrisvlogsurl
    @chrisvlogsurl ปีที่แล้ว +1

    ποια η διαφορα με το facebook που μεγαλωσαμε εμεις; δεν ειχε likes comments photos και videos; επισης και στο facebook ειχε γινει το μπαμ και ειχαν ολοι ενα λαπτοπ και ηταν ολη μερα στο facebook. επισης τα παιδια βλεπουν τους μεγαλυτερους και μιμουνται κι αυτα.

    • @Socsci
      @Socsci ปีที่แล้ว +2

      Είναι ένας συνδυασμός ευκολίας στην πρόσβαση (ακόμα κ το λάπτοπ και το και ίσως τα ακριβότερα δεδομένα θέτουν περιορισμούς) μαζί με τις ηλικίες που μπορούν να βρουν πρόσβαση. Και γω στην ίδια γενιά είμαι και μόλις στα 18 μου έβαλα 24αρι adsl και ήταν λες και ανακάλυψα την Αμερική! Σήμερα (κάτι που δεν αναφέραμε) από την κούνια τους (κυριολεκτικά) τα νήπια ξέρουν να χειρίζονται smartphones και λιώνουν στο tik tok αφού τους τα δίνουν οι γονείς για να ησυχάσουν. Τις συνέπειες μένει να τις δούμε, αλλά έχουμε τις πρώτες ενδείξεις. Επίσης, και οι μεγαλύτεροι πλέον μιμούνται τα παιδιά, γι'αυτό άλλωστε και τα παιδιά έφυγαν από το fb όταν άρχισαν να μπαίνουν εκεί οι γονείς τους!

    • @chrisvlogsurl
      @chrisvlogsurl ปีที่แล้ว +1

      @@Socsci εγώ από τα 19 έχω ίντερνετ. Από τα 13 όμως είχαμε και τα ίντερνετ καφέ. Τώρα αν γίνουν πιο ακριβά τα δεδομένα και δεν μπορεί να τα έχει ο καθένας περιορίζονται και τα καλά τους μαζί για τους λίγους έχοντες χρήμα. Περισσότερη χρήση περισσότερα κακά. Τα παιδιά απλά ακολουθούν την επόμενη μόδα. Όπως κι εμείς ακολούθησαμε το Instagram μετά το Facebook! Επίσης κι εμείς που είμαστε ενήλικες όλη μέρα είμαστε στο κινητό. Και ΟΧΙ δεν βλέπουμε επιστημονικά ντοκιμαντέρ 😂

  • @whisperm21
    @whisperm21 ปีที่แล้ว +3

    το πρόβλημα είναι ποιος επωφεληθείτε από την τρομακτική ανάπτυξη της τεχνολογίας.
    Η σημερινή άρχουσα τάξη, έχει την δύναμή να επιβληθεί και να εξαφανίσει την ανθρωπότητα.
    Και ΑΥΤΟ κάνει.