İmparatorluklar ve araç-gereçleri I Halil Berktay I
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 29 พ.ย. 2024
- "Herkes İçin Sosyal Bilim" programının on üçüncü bölümünde İbn Haldun Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay; erken kara imparatorluklarının, denizaşırı imparatorlukların ve yeni emperyalizm çağının ayırt edici özellikleri ve araç gereçleri, imparatorlukların maddi teknolojik eşikleri ile bilgi birikimi ve kültürün hakimiyet sahasını genişletmedeki önemini anlatıyor.
Abone Ol! - / tirnakicindetv
Bizi sosyal medyada takip et:
Instagram: tirnakicindetv
X: x.com/tirnakicindetv
Facebook: tirnakicindetv
#imparatorluklar #toolsofempire #devletveordu #bilgibirikimivekültür #madenizırhvesilah #ikmalsistemi #yelkenligemiler #sanayidevrimi #emperyalizm
🙏🙏
*TOOLs of EMPİRE*
Bence azıcık kafası çalışan ve kendini azda olsa yetiştirme çabasına girmiş bir birey çok keyifle seyrede bilir. Güzel bir bölüm, teşekkürler.
Herkes için değil, doktora öğrencilerine yönelik bir sosyal bilim anlatımı olmuş.
İlkokula giden oğlum bile anladı. Bir imparatorluğu diğerine galip gelmesini sağlayan şey bazen çok basit bir teknolojik üstünlüklerdi. Birinin sahip olup diğerinin sahip olmadığı *tool 'ler* hayati fark doğurabiliyordu.
Mesela kadırga ile savaşan bir devlete karşı küpeştesi yüksek gemi ile karşısına çıkman onu mahvetmen için yeterli olabiliyor. Demir kılıçla savaşan bir ordunun karşısına çelik kılıçla savaşan bir ordu çıkardığında oradaki neticeyi belirleyen şey o basit kelime (çelik) olabiliyor.
→ Hangi imparatorluğun hangi basit teknolojik üstünlüğe sahip olduğunu *tespit etmek ise* işte o doktora seviyesindekilerin tespit edeceği bir şey. Ne oldu da Osmanlı 25 sene boyunca Giriti alamadı; bunu benim oğlum tespit edemez ama doktoralı tespit edip anlatırsa anlar.
(1) Tarih ilerledikçe bu basit teknolojik üstünlüğü basit tool 'lara indirgemek gittikçe zorlaşacaktır.
(2) Teknoloji derken, kölelik bile bir teknolojidir.