Alevilerde ve Alevilikte Kurban Bayramı

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 31 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 2

  • @ayselcan106
    @ayselcan106 7 หลายเดือนก่อน +1

    🙏🙏🙏 Allah Allah

  • @sinan4829
    @sinan4829 7 หลายเดือนก่อน

    Bazen akla kurban hayvaninin ücretini fakirlere verelim, kurban kesmeye gerek yok. düsüncesi önce akla ve mantıga daha uygun gelmis gibi görünebilir. Ancak farklı bakış açıları da mevcut. Özellikle parasal yardımlarda, insanların önceliği ekonomik kaygıların gölgesinde hareket ediyor. Geçimin bu kadar zor oldugu yerde, insanlarin ekonomik öncelikleri hemen devreye giriyor. Gelen yardım parası, biriken kira borcuna veya baska kisilerden alinan borclara veya makarna, baklagiller gibi ucuz gidalara yönelmektedir. Ete cok ihtiyac duyan cocuklar, yaslilar, kadinlar bu gidadan mahrum kalmaktadir. Ete zamaninda ulasamayan insanlarin saglik problemleri kronik hale gelmekte ve hastaliklara kapi aralanmaktadir. Oysa ki et verilince bunu tüketmenin dısında bir secenek kalmiyor.
    Maddi durumu yerinde olan Alevi Canlar, bazen mahalle baskısına uğrayarak kurban kesecek. Bunu bizatihi kendi keseceği gibi, kurum ve derneklere de bağışlamak! zorunda kalabilir. Bu kurumlar neden Cemevleri olmasın? Avrupa da ulu orta kurban kesilmesi hukuki olarak mümkün değil. Yetkili kimseler ancak ve uygun şartlarda kesebilir. Avrupalı Canlarımız neden kurbanlarını Cemevlerine vermesin? Bazı Alevi Canlar sadece bir kurban kesecek o da mahalleye dağıtınca, ne mahalleye yetecek, ne de kendine yetecek. Ama böyle olan, 3,5 Canımız toplu olarak kurbanlarını Cemevlerinde kesse, hem mahalleliye yetecek hem de kendisine yetecek. Bunu neden Cemevleri organize etmesin?
    Cemevinde kesilen kurbanlar özellikle durumu iyi olmayanlara dağıtılır, kalanlarda Cemevlerinde buzluk tarzı büyük buzdolaplarında depo edilir ve yıl icerisinde Cemlerde ve özel günlerde kullanılır. Ayrıca, bu kurbanların derileri satılır ve elde edilen gelir, öğrencilerine burs olarak verilir. Cemevi yöneticileri ve dedeler bu misyonu yüklense ne olur? Bunu yapınca asimile mi oluyoruz? Yoksa Alevi Canlarımız arasında sevgi, saygı ve dayanısma mı oluyor? Cemevlerini sadece cenaze erkanı ve senede birkaç kullanmak için mi açıldı?
    Alevi Çiftçi Canlarımız, Osmanlıdan gelen katliamlardan dolayı zaten dağlık kesimde yaşamakta, tabi şimdi ekonomik şartlardan dolayı şehirlere nüfus kaymakta ve inançlarını yavaş yavaş kaybetmektedir. Alevi çiftçi Canlarımızdan, Cemevi yetkilileri her sene topladıkları kurban bağışlariyla, bu Canlarımızdan kurban temin etseler iyi olmaz mı? Bu çiftçilerimiz aldıkları bu toplu parayla belki kendine ev yapacak. Belki traktör alacak. Belki çocugun bir yıllık yurt ve dersane ücretin karşılayacak. Oğlunu ve kızını evlendirecek. Belki bir ahır da yapacak. Belki işini daha büyütecek. Belki bir iki Canımızı daha yanında çalıştıracak. Belki her sene Cemevinin bir masrafını üstlenecek. Yoksa bu çiftçi Canlarımıza dısardan gelip dolandirmaya calisacak, vaatlerde bulunup belki de bir senelik emegini bosa cikaracak. Mecbur kalip satacak belki de. Ama Cemevleri bu kurbanlara talip olsa, hem ciftciye hakkini vererek hem de çiftçi de Cemevinde param kalmaz diyerek düşünecek. Her iki tarafta kazanacak olmaz mı?
    ALEVI CANLARIMIZLA BU KONUYU TEKRAR TARTISMALIYIZ. BU YUZDEN BU YAZIYI PAYLASMANI RICA EDIYORUM.