Europa sin energía el ocaso del mundo fósil (seminari de cloenda del cicle Energy: Past & Present)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024
  • Antonio Turiel (Instituto de Ciencias del Mar, CSIC).
    COL·LOQUIS 2022/2023
    Cicle “Energy: Past & Present”
    2 de febrer de 2023
    Crònica:
    ¿És possible avançar cap a una transició energètica sostenible? Aquesta i altres qüestions va abordar l’investigador de l’Institut de Ciències de la Mar del CSIC, Dr. Antonio Turiel, en el seu pas per l’Institut Interuniversitari López Piñero, IILP, dijous passat 2 de febrer.En la trobada, part del cicle de seminaris “Energy: Past & Present“, el científic va presentar la conferència “Europa sense energia: l’ocàs del model fòssil”, una revisió exhaustiva sobre l’escenari actual i de les últimes dècades que evidencia la crisi global associada a l’imminent declivi dels combustibles fòssils (petroli, carbó i gas) com a font energètica i que, al seu torn, posa en qüestió la denominada transició energètica en la qual ens trobem, sobre la base d’energies renovables. És possible aconseguir aquesta transició tan fàcilment? Des de la perspectiva de Turiel no, almenys no si es manté el model actual de desenvolupament.
    “Anem a una situació de decreixement metabòlic del consum de la societat global de l’energia i materials que consumim, això és un fet físic, és inevitable”, va apuntar el Dr. Turiel i autor del blog The Oil Crash. D’altra banda, i respecte al futur: “A llarg termini ens haurem de basar solament en les energies renovables, l’energia serà 100% renovable” va indicar Turiel, especificant que, no obstant això, aquesta energia i que aquest 100% no serà la mateixa quantitat d’ara. D’altra banda, en la seua presentació va ser clar en indicar que “aquestes energies renovables tenen moltes limitacions”, entre ells, el potencial màxim, dependència de materials escassos, instal·lació usant energies fòssils i dificultat d’electrificació. “Hi ha una cosa que és clara que molts menysvaloren i són els costos ambientals que tenen aquestes externalitats com diuen els economistes negatives que, a més, típicament es registren en altres països. Patir les conseqüències, primer, de tota l’ocupació del territori per a extraure els materials i després els contaminants. Són molts els processos associats al refinament, tractament i els residus que es deixen” va delimitar el científic del CSIC i Doctor en Física Teòrica.
    Una altra transició possible?
    Basant la seua presentació en dades i anàlisis entorn d’alternatives energètiques com la hidràulica, eòlica, fotovoltaica, solar de concentració i altres com a geotèrmica, el Dr. Turiel va plantejar que totes tenen les seues limitacions i capacitats, no compatibles amb el model actual energètic. El mateix amb el cas d’altres alternatives d’energies renovables que sonen amb força, com l’hidrogen verd que, d’acord amb l’Informe del Grup III del IPPC i esmentat per Turiel: “l’hidrogen verd no està madur per a la seua implementació massiva, ni ho estarà en dècades”. Així, per a l’investigador de l’Institut de Ciències de la Mar, sí que existeix un model de transició energètic possible, més eficient, amb un focus posat en el local i diferent tecnologia. “El model de transició energètica renovable que es proposa com a única alternativa emmalalteix de molts problemes: potencial, materials, dependència fòssil, electrificació, forta dependència tecnològica, cost d’oportunitat i, principalment, arriba tard”, va recalcar el Dr. Turiel. Finalment, l’investigador CSIC va valorar la seua participació en aquesta trobada: “Crec que és una cosa important. Jo sempre he apostat per fer pedagogia, estem parlant d’un problema que és greu que té unes conseqüències perquè fonamentals per al futur de la nostra societat i jo crec que, en general, no s’està transmetent una informació veraç i de qualitat sobre el que implica la transició energètica. En aqueix sentit tindre l’ocasió de ser ací i parlar d’aquestes coses és el més convenient per a mi”, va finalitzar. finalitzar. Amb les conferències del Dr. Turiel es va concloure el cicle de seminaris “Energy: Past & Present” (disponibles en línia), dedicat a pensar històricament la crisi actual de l´energia.
    Victoria Martínez Antipa
    Estudiant en pràctiques del Màster Universitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica en el IILP-UV

ความคิดเห็น • 11

  • @sergirm4422
    @sergirm4422 ปีที่แล้ว

    Partits politics preneu nota del q caldria fer a partir 1:49:00 , molt gran l' A. Turiel , no sabem la sort q tenim de tenir cientifics com ell i altres q estan deixant-se la pell per fer arribar aqsta info a la gent. Moltes gracies

  • @sergiomunoz137
    @sergiomunoz137 ปีที่แล้ว

    Sin internet para muchos no vale la pena existir.
    Es que a lo mejor esa vida no es vida.

  • @asinata
    @asinata ปีที่แล้ว +1

    Gracias de nuevo, Antonio

  • @vicent436
    @vicent436 ปีที่แล้ว

    El petroli es un mineral.

  • @REFLEXIONING
    @REFLEXIONING ปีที่แล้ว +3

    Una pena que vídeos de divulgación científica de máxima importancia como este no se realize en castellano que es el idioma que entendemos todos los espectadores y no solamente una minoría.
    Y no es ideología sino sentido común.

    • @juanperezcamacho888
      @juanperezcamacho888 ปีที่แล้ว +2

      Está bien....pero hay muchas conferencias en castellano....del profesor Turiel....en TH-cam......Muchas..... Búscalas...

    • @joanmanel3492
      @joanmanel3492 ปีที่แล้ว +1

      Si lo hiciesen en Chino lo entendería aún más gente

    • @anselmo4952
      @anselmo4952 ปีที่แล้ว

      Es bueno que el catalán se emplee como lengua de cultura, aunque ello suponga el enfocarse a nichos de población muy reducidos. El enfoque universalista del que Vd. hace gala es incompatible con la estrechez de miras de los separatistas.

    • @joanmanel3492
      @joanmanel3492 ปีที่แล้ว +1

      @@anselmo4952 Pero es que la estrechez de miras también se le puede aplicar al que le extraña que en una conferencia que parece hacerse en Valencia no se pueda hacer en Valenciano, seguramente también la podría hacer en Inglés y que la entendiesen más personas aún. Fijesé que en los colegios de España (fuera de las comunidades históricas)se suele estudiar Inglés como segunda lengua y que yo sepa no se obliga a estudiar ni Euskera, Catalán, Gallego, valenciano ni aranés y los catalanes no les obligan a aprender su lengua aunque sea oficial del Estado Español.

    • @anselmo4952
      @anselmo4952 ปีที่แล้ว

      @@joanmanel3492
      A mí no me extraña que se impartan conferencias en catalán, pero es evidente que el número de oyentes potenciales queda reducido en un factor de cien.

  • @anselmo4952
    @anselmo4952 ปีที่แล้ว

    El título escrito en castellano resulta engañoso, ya que da a entender que el coloquio se va a realizar en esa lengua cuando , en realidad , se enplea el catalán. Lengua entendida por pocos millones del total de hispano-hablantes.