⚡⚠Arkadaşlarımızdan gelen "tek damarlı NYA kablo kullanılmalı" uyarılara istinaden Elektrik İç Tesisler Yönetmeliği'ni okudum. Yönetmelik içerisinde tek damarlı kablo kullanımı konusunda amir hüküm bulunmamakla birlikte, yönetmeliğin 58. maddesinin, a.8 fıkrasının, iii. bendinde şu ifadeler yer almaktadır; iii)Çok telden meydana gelen iletkenlerin tellerinin ezilmemesi ve kopmaması için aşağıdaki tedbirler alınmalıdır: - Uygun bağlantı klemensleri kullanmak, Örneğin ezilmeye karşı koruyucu kılıflı klemensler kullanmak, - İletken uçlarında uygun işlemler uygulamak, Örneğin kablo pabuçları kullanmak, damar uçlarında kovan kullanmak yada lehim ve kaynak yapmak. İşletme gereği sarsıntıya uğrayan bağlantı noktalarında lehim ve kaynak yapılmasına ve lehimli kablo pabucu kullanılmasına izin verilmez. Buradan anlaşılacağı üzere, ezilmeye karşı koruyucu önlemlerin alınması durumunda çok damarlı kablo kullanımına izin verilmektedir. Bunun yanında çok damarlı veya tek damarlı ayrımı yapmadan priz hatlarında 2.5mm² kesitli kabloların kullanılması gerektiği belirtilmiştir.
NYA kablo kullanabilirsiniz yada TTR kablo kullanabilirsiniz. İkisi de tek damarlı dediğimiz şey. Bunu ankastre tesisatlarda önermeme sebebine gelecek olursak; Maksimum akım taşıma kabiliyetleri, mekanik özellikleri ve oksidasyona karşı dirençleri Çok damarlı kablolara karşı avantajlı oksidasyon deyip geçmeyin okside olmuş bir kablo akım taşıma gücününün büyük bir kısmını kaybeder ve ilerleyen zamanlarda yangınlara neden olur. Evinizde çalışan bir kaçak akım koruma rolesi var ise fazla endişe etmenize gerek yok, arıza durumunda ilk kontrol edeceğiniz yer orası olsun mesafe kısa olduğu için onarımı da kolay olur. Ancak neredeyse bütün dünya ülkelerinde bütün elektrikçiler tek damarlı kablo kullanıyor. Bu bir tesadüf değil umarım kötü tecrübeler yaşamasınız. Diğer konularda oluşacak sakıncalar için arkadaşlar yorum yapmış ancak oksidasyona değinmemişler.
bu kadar tertemiz anlatmak, cekmek, kaydedip kurgulamak icin ugraslariniza gercekten degmis. ellerinize saglik. bu video tek basina butun turk ustalari video cekimi icin benchmark olmasi gerekir. en az bu kadar iyi yapmaya calissa keske herkes. Tekrar tesekkur eder, sevgi saygilarimi sunarim.
Benim de böyle bir priz ekleme ihtiyacım oldu.TH-cam da aradığım ve izlediğim videolar içerisinde en güzel videoyu hazırlamışsiniz bence.Emeginize sağlık.
Elinize ve emeğinize sağlık Buğra bey güzel bir iş çıkardınız prizi yaparken kullandığınız yönteminiz ve beceriniz gayet güzel ancak elektrik tesisatı ile ilgili bilgiler biraz eksik 1. Odaların priz ve lamba linyeleri (hattı) aynı olabilir ama ideal olan lamba ve priz hattının ayrı ayrı olmasıdır. 2. Sıvaaltı priz tesisatlarında boru içinde priz için kullanılacak kablonun kesiti kesinlikle 2.5 mm² ve tek damar kablo olmalıdır. 3. Uygulamada boru içinde kesinlikle ek yapılmaz ve yüksek akım çekebilecek (Çamaşır Makinesi, Bulaşık Makinesi, Fırın ve Elektrikli Soba vb.) cihaz bağlanacak olan prizde kesiti 2.5 mm² olsa bile gelen kablo tehlike oluşturacağından dolayı çok telli esnek kablo kullanılamaz. Evlerde kullanılan sıva altı tesisatlarda işlem uygularken bu konulara dikkat edilirse genel olarak sorun olmayacağını düşünüyorum problemsiz olarak güle güle kullanmanız dileğiyle benzer videolarınızın devamını bekliyoruz takipteyiz.
@Hikmet bey, aktardığınız bilgilere istinaden size şunu sormak isterim. Geçen günlerde odadaki bir prizin yerini kaydırdım. Yani prizi iptal edip, prizde boşa düşen uçlara uygun kablo ile (2.5 mm tek damar) ek yapıp 2 metre sıva altından sağ tarafa kaydırdım. Sorum şu ki; ek yapıp sıva altından 2m kenara uzattığım kabloları (f, n, t) bir boru içinden geçirmedim. Yarısı tuğla olduklarından geçti, kalan kısmı da borusuz şekilde uzatarak üzerine sıva yaptım. O prizi en yüksek saç kurutma makinesi amacıyla kullanacağım. Boru kullanmamış olmam güvenlik, yalıtım vs. konusunda sizce sıkıntı çıkarabilir mi ?
Teknikerim. Gayet güzel uygulama olmuş. hiç kırım döküm olmadan temiz ve planlı . Çok telli kablonun orada buat tarafında bağlantı zorluğu yaratması haricinde hiçbir mahsuru yoktur. Bira uğraşı artırıp düşünürsek yeni linyeyi çekerken panoya geçirmeyi deneseydiniz çamaşır makinasini ayrı bir kaçak akımdan beslemek mümkün olurdu. Çok daha güzel olurdu.
Eline sağlık yapılan iş on numara olmuş. Hiç bir elektrikçi ustası böyle mükemmel yapmaz. Bütün esnaflar baştan savma iş yapıyorlar. Hep vur kaç yapıyorlar. Keşke kablo tek telli ve renk koduna uygun olsaydı. Madem kabloyu satın aldın tek telli 2.5 luk faz kahverengi, nötr mavi toprak zaten sarıyeşil. Sen bu işi mükemmel yaptın kardeşim. Ben inanıyorum ki senin bütün işlerin böyle mükemmeldir. Bu da sizin karakterinizi gösteriyor. Allah cc.işini iyi yapanı sever. Beğendim abone oldum. Vesselam.
Güzel işçilik. Hazır girişmişken çiftli priz taksaydınız. Çiftli prizin de metal çerçevesini fayansa dübelle sabitlerdiniz. Taktığınız priz zarar görürse dediğim gibi çiftli takın. Şu an için güzel oldu
Yönetmelikte yer almasa da çok damarlı kablolar ısınma yapıyor. Ankara'daki evimde çamaşır ve bulaşık makinem mutfaktaydı. Tesisatı tanımadığım için elektrikçi çağırdım. Çok damarlı kablo ile sıva üstü hat çekmiş ve makineleri buraya bağlamış. Bulaşık makinesini çalıştırıp yattım, kabloların aşırı ısınmasından ötürü tesisatımda gece yarısı yangın çıktı. O prizde yük çekmemenizi öneririm.
Nya tek damarlı kablo kullansan daha iyi olurdu, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi en çok akım çeken watt lı rezistans lı cihazlar olduğu için çok damarlı kablonun ark yapma ısınma riski olabilir.
@@dejavuft7934 çok damarlı kabloların yalıtkan içerisinde teller arasında gevşek olma ihtimali vardır bu gevşeklik kablo üzerinden aşırı akım çekildiğinde ark yapmaya ve ısınmaya meydan verebilir.
Kırkbeş derece açı değil kırkbeş derece eğim🥰 Hepsi süper de toz ve döküntü için duvara yapıştırdığın poşete bittim Yani👍👏Bayağı profesyonel iş çıkardın. Fakat faz ile nötr kabloları ayrı renklerde (kahverengi mavi yada kırmızı mavi) olsa daha emniyetli olurdu bence, standart şekli öyle ya hani o bakımdan. Ama tabi her zaman elektrik işi gerektiğinde önce şalteri kapatıp sonrada kabloları kontrol kalemiyle bakmak bir karışıklık ve tehlikeyi önler😅Az buçuk anlayan kişiler uğraşmalı elektrik şakaya gelmez. Eline sağlık👏😻
Elinize sağlık. Normalde priz ve aydınlatma linyeleri ayrı olmalıdır. Priz linye ve sortileri 2.5mm2 kesitinde, aydınlatma linyesi 2.5 sortileri 1.5mm2 kesitlerinde olmalıdır. Aydınlatma linyesine maksimum bir adet priz bağlanabilir. Normalde standartlar bu. Bildiğim kadarıyla tek damar kullanmak şart değil fakat arkadaşlar tek damar kullanmanın daha uygun olduğu için belirtmişler.
Eline emeğine sağlık üstad. Yine titiz bir çalışma yapmışsın ancak videoda da bahsettiğin üzere her ne kadar amatör olarak yapsan da senden tek damar 2.5 mm2 kablo kullanmanı beklerdim :(
Teşekkür ederim Cem Bey. Elimde bu kablolar vardı, bir kaç forum sitesinde soruşturdum ve kullanmanın mahsuru olmadığı yönünde bilgi aldım. Şimdi sizlerden gelen bilgilere göre tek damarlı kablo ile değiştireceğim.
Merhabalar Ben Elektrik - Elektronik Eğitimi Bölümü Lise Mezunu Bir Üniversite Öğrencisiyim Ve Bize okulda Öğretildiği Kadarıyla Lambaların Elektrik Hattından Priz Çekilmez Fakat Olduku Çekmek Durumunda Kaldınız (Aynı Burada Bize Göstermiş Olduğunuz Örnekteki Gibi) Bir Sıkıntı Olmayacaktır Tabi Bu İşin Aslı Usulü Priz'i Priz Hattından Çekmektir. Ayrıca priz Hatlarında Çok Damarlı Kablo Kullanılmamalıdır Heleki Çamaşır Makinası, Bulaşık Makinası, Buz Dolabı, Kurutma Makinası, Derin Dondurucu Gibi Eşyaların Çalışacağı Prizlerde Ki Artık Neredeyse Bir çok Alet Edavat Onlar Kadar Güçlü Denielebilr. Neden Çok Damarlı Kullanılmaz Konusuna Gelecek Olursak Onlar Adı Üstünde Flament Flament tellerden Bir Araya Gelerek oluştukları İçin Tek Damarlı Kablo kadar İyi Elektriği İletemez Hatta Direnç Gösterirler Denilebilir Bunu Bir Otoyol Gibi düşünebilirsiniz Tek damarlı Kabloyu 10 Şeritli Bir otoyol Gibi Düşünürseniz Çok Telli Kablo Da Bir Çok Kola Ayrılmış Bir otoban Gibi Ama tek Tek Şeritler Halinde 10 Şeritlide otomobiller Gayet İyi Ferah Ferah Gidebilirken ötekiler tek şeritli olduğu İçin Tıkanıyor. O Misal Çok Telli Kablolarda üzerlerinden Geçen Akımı Kaldıramayım Aynı eski Lambalarda olduğu Gibi oradaki Flament teller Isınıp kopabiliyor Ve Bu kopma Sırasında Elektriksel Arızalar Meydana Gelebilir Hatta Çok Fazla Tel Koparsa Geri Kalan Teller O Akımı Çekemeyip Elektriksel Yangın Ortaya Çıkartabilir Ki Bizim Sınıfta olmuştu Bu Olay Hocanın Bunu Anlattığı Bir Ders Sırasında Çıkmıştı. Bu Şekilde Anlatıyorum Çünkü Anlamayan Arkadaşlar olabilir onlar Da Evlerinde Yapacak olurlarsa Bunları Dikkate Alsınlar Nedenini Bilsinler Diye Bu şekil Anlattım Herneyse. Çok Telli Kablolar Kullanıldığı Hiç Mi Tesisat Yok Evlerde Diyebilirsiniz Aslında Genelde Evlerde Lamba Hatlarında Kullanılabiliyor Ama Ne Olur Ne Olmaz Diye Orada Bile tek Telli Kablolar Kullanılır Normalde Fakat yeni Evlerde (Herşeyi Akıllı olan Evlerde) Genelde o Akıllı Cihazların Bir Birleriyle İletişim kurduklaru Kapalı Hatlarda (Kablo Hattında) Kullanılıyor. Ayrıca Tek Telli Yada Çok telli farketmeksizin Sizin Açıklamada Belirtmiş olduğunuz Kurallar Geçerlidir. En Azından Bize Bunlar öğretildi Size Yardımcı olabildiysem Ne Mutlu Başta Da Dediğim Gibi Ben Sadece Bir Öğrenim Gödüm Bunun Hakkında Ama profesörler Hocalarımız Bu İşin İçinde Olan Kişiler Daha İyi Bileceklerdir onlarında Bir Sözünü Alma Gerekir Yardımcı olabildiysem Bilgilendirebildiysem Ne Mutlu Bana. Video Çok Güzel olmuş Elinize Sağlık.
Teşekkürler üstad. Emeğine sağlık. Konu dışı ancak yinede buraya yazmak istedim. Fluence' lerde elektrik rezidanzsı ile arabanın içinin 5 dakikada ısınması mümkün olabiliyormuş. Bu konuda video rica etsek birçok kişi faydalanırdı. Kışın özellikle ihtiyacımız oluyor.
Merhaba. Çamaşır makinası çok elektrik çektiği için lamba buatından enerji almanızı önermem. Nirmdel banyoda çamaşır makinası icjn ayrı bir buat olması gerekir. Bu buat da sigortaya bağlı olmalıdır.
abi merhabalar ddt4all videolarınızı keşfettim ve kanalın hala aktif olduğunu görünce çok mutlu oldum. sormak istediğim birkaç soru var. bizde dacia lodgy marka araç var yaptığınız oto cam kaldırma vb opsiyonları ddt'de buldum yerlerini fakat kategori yeri farklı mesela windows configuration değil de windows lift diye falan geçiyor herhangi bir sorun teşkil eder mi ?
Merhaba! Konu dışı olacak ama bi sorum olacaktı … 2015 Fluance 1.5 dci k9k aracıma ısıtma bujisi siparişi vermiştim yanlış vermişim delphi hds342 bu buji de megane 2 clio 2 laguna modellerine ait olduğuna dair bilgilere rastladım… aracına uyarsa kullanmayı düşünüyorum teşekkürler 🙏
Buğra abim sen artık bizim işlerede el atmışsın. İyi güzelde senin priz için almış olduğun elektrik lamba buatından o buatın içinde ise topraklama ucu olmaz senin prizinden gelen kabloyu nereye bağladın. Yine söylüyorum biz senin sayende Ddt4 all öğrendik sen bu alemde kralsın. O yüzden abim sana bir sorum olacak bu Clio 5 lerde cam indirme özelliği var onu nasıl açarız gösterirsen çok büyük sevaba girersin tşkler
Merhaba Kemal Bey; Yorumunuz için teşekkür ederim Sizin işlere el atmadım, sadece kendi evimin ustasıyım :) Toprak hattı buat içinden transit geçirilmiş ve prize ulaştırılmış. Çok fazla hareket payı bırakılmadığı için bağlantıyı içeride yaptım. Bu buat haricinde priz için ayrıca bir buat bulunmuyor. Clio 5 üzerinde daha önce bir çalışmam veya incelemem olmadı fakat ilgili üniteyi incelediğimde: UCH > C1A > WindowLift > WindowsLift Configuration sayfasında "WINDOWS_OPENING_CF" ayarı bulunuyor. Bu ayara ait parametreleri değiştirip test edebilirsiniz. Ayrıca aynı sayfada alt tarafta WL_AUTOHORIZATION, WL_DOUBLE ve WL_LONG_PUSH ayarları da bu özellik ile ilgili olabilir. Buralara da zaman(sn) cinsinden değer atayıp test edebilirsin.
iç tesisat yönetmeliğine göre nötr hattının renginin mavi olması zorunludur. Ayrıca iç tesisatta çok damarlı kablo kullanılması yasak. insanlara yanlış bilgi veriyorsunuz.
⚡⚠Arkadaşlarımızdan gelen "tek damarlı NYA kablo kullanılmalı" uyarılara istinaden Elektrik İç Tesisler Yönetmeliği'ni okudum. Yönetmelik içerisinde tek damarlı kablo kullanımı konusunda amir hüküm bulunmamakla birlikte, yönetmeliğin 58. maddesinin, a.8 fıkrasının, iii. bendinde şu ifadeler yer almaktadır;
iii)Çok telden meydana gelen iletkenlerin tellerinin ezilmemesi ve kopmaması için aşağıdaki tedbirler alınmalıdır:
- Uygun bağlantı klemensleri kullanmak,
Örneğin ezilmeye karşı koruyucu kılıflı klemensler kullanmak,
- İletken uçlarında uygun işlemler uygulamak,
Örneğin kablo pabuçları kullanmak, damar uçlarında kovan kullanmak yada lehim ve kaynak yapmak.
İşletme gereği sarsıntıya uğrayan bağlantı noktalarında lehim ve kaynak yapılmasına ve lehimli kablo pabucu
kullanılmasına izin verilmez.
Buradan anlaşılacağı üzere, ezilmeye karşı koruyucu önlemlerin alınması durumunda çok damarlı kablo kullanımına izin verilmektedir. Bunun yanında çok damarlı veya tek damarlı ayrımı yapmadan priz hatlarında 2.5mm² kesitli kabloların kullanılması gerektiği belirtilmiştir.
NYA kablo kullanabilirsiniz yada TTR kablo kullanabilirsiniz. İkisi de tek damarlı dediğimiz şey. Bunu ankastre tesisatlarda önermeme sebebine gelecek olursak; Maksimum akım taşıma kabiliyetleri, mekanik özellikleri ve oksidasyona karşı dirençleri Çok damarlı kablolara karşı avantajlı oksidasyon deyip geçmeyin okside olmuş bir kablo akım taşıma gücününün büyük bir kısmını kaybeder ve ilerleyen zamanlarda yangınlara neden olur. Evinizde çalışan bir kaçak akım koruma rolesi var ise fazla endişe etmenize gerek yok, arıza durumunda ilk kontrol edeceğiniz yer orası olsun mesafe kısa olduğu için onarımı da kolay olur. Ancak neredeyse bütün dünya ülkelerinde bütün elektrikçiler tek damarlı kablo kullanıyor. Bu bir tesadüf değil umarım kötü tecrübeler yaşamasınız. Diğer konularda oluşacak sakıncalar için arkadaşlar yorum yapmış ancak oksidasyona değinmemişler.
bu kadar tertemiz anlatmak, cekmek, kaydedip kurgulamak icin ugraslariniza gercekten degmis. ellerinize saglik. bu video tek basina butun turk ustalari video cekimi icin benchmark olmasi gerekir. en az bu kadar iyi yapmaya calissa keske herkes. Tekrar tesekkur eder, sevgi saygilarimi sunarim.
Şimdiye kadar seyrettiğim en anlaşılır ve bilgilendirici bir video olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Tşk
Hocam profesyoneller bile bu kadar güzel ve özenli çalışma yapamıyor. Elinize kolunuza sağlık
Aynen katılıyorum. Çok temiz iş elinize sağlık.
Bu kanal hakettiği yerde değil.. Elinize sağlık bu kadar bilgiyi ücretle bile alamazsınız..
Benim de böyle bir priz ekleme ihtiyacım oldu.TH-cam da aradığım ve izlediğim videolar içerisinde en güzel videoyu hazırlamışsiniz bence.Emeginize sağlık.
kaliteli özenli işçilik ve değerli bir bilgi olmuş,tebrik ediyor ve kutluyorum.
Tebrik ederim. Anlatım tekniği, planlama, montaj çok güzel.
Teşekkür ederim.
Otomobil elektrik ve elektroniği, ev elektriği. On parmakta on marifet dedikleri bu olsa gerek. Emeğinize sağlık.
Elinize ve emeğinize sağlık Buğra bey güzel bir iş çıkardınız prizi yaparken kullandığınız yönteminiz ve beceriniz gayet güzel ancak elektrik tesisatı ile ilgili bilgiler biraz eksik 1. Odaların priz ve lamba linyeleri (hattı) aynı olabilir ama ideal olan lamba ve priz hattının ayrı ayrı olmasıdır. 2. Sıvaaltı priz tesisatlarında boru içinde priz için kullanılacak kablonun kesiti kesinlikle 2.5 mm² ve tek damar kablo olmalıdır. 3. Uygulamada boru içinde kesinlikle ek yapılmaz ve yüksek akım çekebilecek (Çamaşır Makinesi, Bulaşık Makinesi, Fırın ve Elektrikli Soba vb.) cihaz bağlanacak olan prizde kesiti 2.5 mm² olsa bile gelen kablo tehlike oluşturacağından dolayı çok telli esnek kablo kullanılamaz. Evlerde kullanılan sıva altı tesisatlarda işlem uygularken bu konulara dikkat edilirse genel olarak sorun olmayacağını düşünüyorum problemsiz olarak güle güle kullanmanız dileğiyle benzer videolarınızın devamını bekliyoruz takipteyiz.
Kıymetli bilgiler için teşekkür ederim 👍
@Hikmet bey, aktardığınız bilgilere istinaden size şunu sormak isterim. Geçen günlerde odadaki bir prizin yerini kaydırdım. Yani prizi iptal edip, prizde boşa düşen uçlara uygun kablo ile (2.5 mm tek damar) ek yapıp 2 metre sıva altından sağ tarafa kaydırdım. Sorum şu ki; ek yapıp sıva altından 2m kenara uzattığım kabloları (f, n, t) bir boru içinden geçirmedim. Yarısı tuğla olduklarından geçti, kalan kısmı da borusuz şekilde uzatarak üzerine sıva yaptım. O prizi en yüksek saç kurutma makinesi amacıyla kullanacağım. Boru kullanmamış olmam güvenlik, yalıtım vs. konusunda sizce sıkıntı çıkarabilir mi ?
Teknikerim. Gayet güzel uygulama olmuş. hiç kırım döküm olmadan temiz ve planlı . Çok telli kablonun orada buat tarafında bağlantı zorluğu yaratması haricinde hiçbir mahsuru yoktur. Bira uğraşı artırıp düşünürsek yeni linyeyi çekerken panoya geçirmeyi deneseydiniz çamaşır makinasini ayrı bir kaçak akımdan beslemek mümkün olurdu. Çok daha güzel olurdu.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Eline sağlık yapılan iş on numara olmuş. Hiç bir elektrikçi ustası böyle mükemmel yapmaz. Bütün esnaflar baştan savma iş yapıyorlar. Hep vur kaç yapıyorlar. Keşke kablo tek telli ve renk koduna uygun olsaydı. Madem kabloyu satın aldın tek telli 2.5 luk faz kahverengi, nötr mavi toprak zaten sarıyeşil. Sen bu işi mükemmel yaptın kardeşim. Ben inanıyorum ki senin bütün işlerin böyle mükemmeldir. Bu da sizin karakterinizi gösteriyor. Allah cc.işini iyi yapanı sever. Beğendim abone oldum. Vesselam.
Vur kaç yapmayan ustaların söylediği fiyatları duyunca neden şaşırıyorsunuz ?
Çok beğendim, çok iyi iş olmuş. Elinize sağlık. Takip etmekten mutlu olacağım. Teşekkürler.
Güzel işçilik. Hazır girişmişken çiftli priz taksaydınız. Çiftli prizin de metal çerçevesini fayansa dübelle sabitlerdiniz. Taktığınız priz zarar görürse dediğim gibi çiftli takın. Şu an için güzel oldu
Yönetmelikte yer almasa da çok damarlı kablolar ısınma yapıyor. Ankara'daki evimde çamaşır ve bulaşık makinem mutfaktaydı. Tesisatı tanımadığım için elektrikçi çağırdım. Çok damarlı kablo ile sıva üstü hat çekmiş ve makineleri buraya bağlamış. Bulaşık makinesini çalıştırıp yattım, kabloların aşırı ısınmasından ötürü tesisatımda gece yarısı yangın çıktı. O prizde yük çekmemenizi öneririm.
Nya tek damarlı kablo kullansan daha iyi olurdu, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi en çok akım çeken watt lı rezistans lı cihazlar olduğu için çok damarlı kablonun ark yapma ısınma riski olabilir.
@@dejavuft7934 çok damarlı kabloların yalıtkan içerisinde teller arasında gevşek olma ihtimali vardır bu gevşeklik kablo üzerinden aşırı akım çekildiğinde ark yapmaya ve ısınmaya meydan verebilir.
Bu iş profesyonel değilse piyasadakiler nedir? Elinize sağlık üstad.
kesin olarak söylüyorum, evdeki en sağlam priz senin yaptığındır. :D eline emeğine sağlık.
Kırkbeş derece açı değil kırkbeş derece eğim🥰 Hepsi süper de toz ve döküntü için duvara yapıştırdığın poşete bittim Yani👍👏Bayağı profesyonel iş çıkardın. Fakat faz ile nötr kabloları ayrı renklerde (kahverengi mavi yada kırmızı mavi) olsa daha emniyetli olurdu bence, standart şekli öyle ya hani o bakımdan. Ama tabi her zaman elektrik işi gerektiğinde önce şalteri kapatıp sonrada kabloları kontrol kalemiyle bakmak bir karışıklık ve tehlikeyi önler😅Az buçuk anlayan kişiler uğraşmalı elektrik şakaya gelmez. Eline sağlık👏😻
Elinize sağlık. Normalde priz ve aydınlatma linyeleri ayrı olmalıdır. Priz linye ve sortileri 2.5mm2 kesitinde, aydınlatma linyesi 2.5 sortileri 1.5mm2 kesitlerinde olmalıdır. Aydınlatma linyesine maksimum bir adet priz bağlanabilir. Normalde standartlar bu. Bildiğim kadarıyla tek damar kullanmak şart değil fakat arkadaşlar tek damar kullanmanın daha uygun olduğu için belirtmişler.
Eline emeğine sağlık üstad. Yine titiz bir çalışma yapmışsın ancak videoda da bahsettiğin üzere her ne kadar amatör olarak yapsan da senden tek damar 2.5 mm2 kablo kullanmanı beklerdim :(
Teşekkür ederim Cem Bey. Elimde bu kablolar vardı, bir kaç forum sitesinde soruşturdum ve kullanmanın mahsuru olmadığı yönünde bilgi aldım. Şimdi sizlerden gelen bilgilere göre tek damarlı kablo ile değiştireceğim.
Maşallah ustam 10 parmağında 10 marifet var.
Merhabalar Ben Elektrik - Elektronik Eğitimi Bölümü Lise Mezunu Bir Üniversite Öğrencisiyim Ve Bize okulda Öğretildiği Kadarıyla Lambaların Elektrik Hattından Priz Çekilmez Fakat Olduku Çekmek Durumunda Kaldınız (Aynı Burada Bize Göstermiş Olduğunuz Örnekteki Gibi) Bir Sıkıntı Olmayacaktır Tabi Bu İşin Aslı Usulü Priz'i Priz Hattından Çekmektir. Ayrıca priz Hatlarında Çok Damarlı Kablo Kullanılmamalıdır Heleki Çamaşır Makinası, Bulaşık Makinası, Buz Dolabı, Kurutma Makinası, Derin Dondurucu Gibi Eşyaların Çalışacağı Prizlerde Ki Artık Neredeyse Bir çok Alet Edavat Onlar Kadar Güçlü Denielebilr. Neden Çok Damarlı Kullanılmaz Konusuna Gelecek Olursak Onlar Adı Üstünde Flament Flament tellerden Bir Araya Gelerek oluştukları İçin Tek Damarlı Kablo kadar İyi Elektriği İletemez Hatta Direnç Gösterirler Denilebilir Bunu Bir Otoyol Gibi düşünebilirsiniz Tek damarlı Kabloyu 10 Şeritli Bir otoyol Gibi Düşünürseniz Çok Telli Kablo Da Bir Çok Kola Ayrılmış Bir otoban Gibi Ama tek Tek Şeritler Halinde 10 Şeritlide otomobiller Gayet İyi Ferah Ferah Gidebilirken ötekiler tek şeritli olduğu İçin Tıkanıyor. O Misal Çok Telli Kablolarda üzerlerinden Geçen Akımı Kaldıramayım Aynı eski Lambalarda olduğu Gibi oradaki Flament teller Isınıp kopabiliyor Ve Bu kopma Sırasında Elektriksel Arızalar Meydana Gelebilir Hatta Çok Fazla Tel Koparsa Geri Kalan Teller O Akımı Çekemeyip Elektriksel Yangın Ortaya Çıkartabilir Ki Bizim Sınıfta olmuştu Bu Olay Hocanın Bunu Anlattığı Bir Ders Sırasında Çıkmıştı. Bu Şekilde Anlatıyorum Çünkü Anlamayan Arkadaşlar olabilir onlar Da Evlerinde Yapacak olurlarsa Bunları Dikkate Alsınlar Nedenini Bilsinler Diye Bu şekil Anlattım Herneyse. Çok Telli Kablolar Kullanıldığı Hiç Mi Tesisat Yok Evlerde Diyebilirsiniz Aslında Genelde Evlerde Lamba Hatlarında Kullanılabiliyor Ama Ne Olur Ne Olmaz Diye Orada Bile tek Telli Kablolar Kullanılır Normalde Fakat yeni Evlerde (Herşeyi Akıllı olan Evlerde) Genelde o Akıllı Cihazların Bir Birleriyle İletişim kurduklaru Kapalı Hatlarda (Kablo Hattında) Kullanılıyor. Ayrıca Tek Telli Yada Çok telli farketmeksizin Sizin Açıklamada Belirtmiş olduğunuz Kurallar Geçerlidir. En Azından Bize Bunlar öğretildi Size Yardımcı olabildiysem Ne Mutlu Başta Da Dediğim Gibi Ben Sadece Bir Öğrenim Gödüm Bunun Hakkında Ama profesörler Hocalarımız Bu İşin İçinde Olan Kişiler Daha İyi Bileceklerdir onlarında Bir Sözünü Alma Gerekir Yardımcı olabildiysem Bilgilendirebildiysem Ne Mutlu Bana.
Video Çok Güzel olmuş Elinize Sağlık.
Çamaşır makinesi,bulaşık makinesi,buzdolabı kurutma vb, gibi elektronik cihazların tanımının kabloları ve sigortaları ayrı olmali.
Ellerinize sağlık harika bir çalışma olmuş.
Teşekkürler üstad. Emeğine sağlık. Konu dışı ancak yinede buraya yazmak istedim. Fluence' lerde elektrik rezidanzsı ile arabanın içinin 5 dakikada ısınması mümkün olabiliyormuş. Bu konuda video rica etsek birçok kişi faydalanırdı. Kışın özellikle ihtiyacımız oluyor.
Sağ olun. Bu konuda bir video hazırlayacağım, havaların ısınmasını bekliyorum.
👍👍
Merhaba. Çamaşır makinası çok elektrik çektiği için lamba buatından enerji almanızı önermem. Nirmdel banyoda çamaşır makinası icjn ayrı bir buat olması gerekir. Bu buat da sigortaya bağlı olmalıdır.
banyo tek linye vermiş doğru uygulama
eline saglık güzel olmuş bana kalırsa piriz hattı tek damar kablo olursa daga saglıklı olur çok lu kablo ısınmaya yakın olur saygılar basarılar
Elinize sağlık
Usta eline sağlık
Seviliyorsun buğra baba 😇
Banyoyaa bir priz daha yaptirmak istiyorum fayans mi delinecek ucret ne kadar tutar kurutma makinesi icin
emeğine sağlık, matkabı kaçırmışsın fayans çizilmiş, olacak o kadar kolay gelsin
Teşekkür ederim.
abi merhabalar ddt4all videolarınızı keşfettim ve kanalın hala aktif olduğunu görünce çok mutlu oldum.
sormak istediğim birkaç soru var.
bizde dacia lodgy marka araç var yaptığınız oto cam kaldırma vb opsiyonları ddt'de buldum yerlerini fakat kategori yeri farklı mesela windows configuration değil de windows lift diye falan geçiyor herhangi bir sorun teşkil eder mi ?
Prizden 3 lu priz baglantisi alimirmi fisli degil direk ic kasasina yada buatan alinirmi 3 lu prize
Evet, alınır.
Eline sağlık
Merhaba! Konu dışı olacak ama bi sorum olacaktı … 2015 Fluance 1.5 dci k9k aracıma ısıtma bujisi siparişi vermiştim yanlış vermişim delphi hds342 bu buji de megane 2 clio 2 laguna modellerine ait olduğuna dair bilgilere rastladım… aracına uyarsa kullanmayı düşünüyorum teşekkürler 🙏
Eline saglik.
eline sağlık
Sana hellal olsun fanyasi güzel kırdın ben bu yolu izlemedim. Ama çok catladi
valla çok güzel oldu
Buğra abim sen artık bizim işlerede el atmışsın. İyi güzelde senin priz için almış olduğun elektrik lamba buatından o buatın içinde ise topraklama ucu olmaz senin prizinden gelen kabloyu nereye bağladın. Yine söylüyorum biz senin sayende Ddt4 all öğrendik sen bu alemde kralsın. O yüzden abim sana bir sorum olacak bu Clio 5 lerde cam indirme özelliği var onu nasıl açarız gösterirsen çok büyük sevaba girersin tşkler
Merhaba Kemal Bey;
Yorumunuz için teşekkür ederim Sizin işlere el atmadım, sadece kendi evimin ustasıyım :) Toprak hattı buat içinden transit geçirilmiş ve prize ulaştırılmış. Çok fazla hareket payı bırakılmadığı için bağlantıyı içeride yaptım. Bu buat haricinde priz için ayrıca bir buat bulunmuyor.
Clio 5 üzerinde daha önce bir çalışmam veya incelemem olmadı fakat ilgili üniteyi incelediğimde:
UCH > C1A > WindowLift > WindowsLift Configuration sayfasında "WINDOWS_OPENING_CF" ayarı bulunuyor. Bu ayara ait parametreleri değiştirip test edebilirsiniz. Ayrıca aynı sayfada alt tarafta WL_AUTOHORIZATION, WL_DOUBLE ve WL_LONG_PUSH ayarları da bu özellik ile ilgili olabilir. Buralara da zaman(sn) cinsinden değer atayıp test edebilirsin.
Elinize emeğinize sağlık
Merhaba aynı işlemi direkt prize gelen kabloları kullanarak kanal yardımı ile dış priz uzatarak yapamazmiyiz
Merhaba, belirttiğiniz şekilde yapabilirsiniz.
Başlangıç => 04:00
👍🙋♂️
10 parmak 100 marifet:)
Normalde lamba ile priz sortileri ayrı olur üstadım
Bu durumda hatları ayırmanın yoluna bakayım. Bilgilendirme için teşekkür ederim.
@@sbugra burdaki mantık da şu olsa gerek olası bi prize takılı olan aletlerin arızası durumunda karanlıkta kalmamanız
Kablonun ucuna ben yüksük takmıyom bişey olur mu?
Doğru bağlantı için yüksük gerekiyor fakat o prize yüksek akım çeken cihazlar bağlanmayacaksa kabloyu büküp direkt bağlayabilirsiniz.
@@sbugra panjur elektriği takılı
Panjur motorları yüksek akım çekmiyor. Direkt bağlantı sorun çıkarmayacaktır.
2.5 tek damar kablo lazım . Değiştir o kabloları , olmaz öyle , sakat
03:00 dogru srn yok ama tek damar nya kullansan daha iyidi priz cekiyon
Yanlis kardesim. Priz linyesi ayri aydinlatma linyesi ayri çekilir
beyaz kablolar 0.75 gibi görünüyor
Merhaba, tüm kablolar 2.5mm.
iç tesisat yönetmeliğine göre nötr hattının renginin mavi olması zorunludur. Ayrıca iç tesisatta çok damarlı kablo kullanılması yasak. insanlara yanlış bilgi veriyorsunuz.
İnce işçilik olmuş