Warmtepomp instellen met bypass

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 56

  • @hephke
    @hephke  2 ปีที่แล้ว +7

    UPDATE 16/07/2022: het kan volgens mij weinig of geen kwaad, maar de bypass kraan moet dus andersom, met de 2 kranen dus aan de kant van de warmtepomp! Ondanks dat alles werkt, ik ga het toch aanpassen. Een update volgt. check zeker de comments, en merci voor alle likes en reacties!

    • @swiatalski
      @swiatalski 2 ปีที่แล้ว +4

      Beste Thomas, zoals al eerder door iemand opgemerkt, het maakt wel degelijk verschil hoe de kranen geplaatst zijn. Door de 2 kranen aan de kant van je WTP te zetten, ben je in staat om de WTP in zijn geheel af te sluiten en de normale filter-pomp flow te handhaven. Als je dan wilt bijverwarmen, zet je de kranen naar de WTP geheel open en ga je met de middelste dwarskraan langzaam knijpen, waarmee de flow over de WTP gaat toenemen. Het verschil is dus dat je dan je normale filter-pomp flow handhaaft. In de situatie zoals jij ze hebt aangesloten, knijp je de totale Filter-pomp flow en daalt je pomp efficiëntie, omdat hij zijn water minder goed doorgepompt krijgt. Dit is zonde van het opgenomen vermogen van de pomp, omdat je dan met hetzelfde elektriciteitsverbruik minder m3 water aan het filteren bent.
      Wat betreft het meten van de delta T tussen in en uitlaat, is er goed iets te maken met 2 extra T-stukjes en thermometertjes die ook op vloerverwarmingsinstallaties worden toegepast.
      Succes verder met het project.
      tameson.nl/meten-regelen/temperatuur/thermometer/bimetaal/achter-aansluiting/0-tot-plus120celsius-plastic-bimetalen-thermometer-63mm-behuizing-40mm-dompelbuis-met-thermowell.html?channable=010f4069640054424c52502d3132302d36332d34302d545701&gclid=Cj0KCQiAgribBhDkARIsAASA5bscH-DAGO5ozGimzR0sOymydEqA8mpQes8RnpzgNW_GntYGOA5aGCsaAioNEALw_wcB

  • @vocart
    @vocart ปีที่แล้ว +2

    Merci, Thomas! Dit soort filmpjes (hetzij de bypass andersom gemonteerd ;-)) zou standaard meegeleverd moeten worden bij zulke zwembaden en gelijkaardige setup.

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      terechte opmerking van de warmtepomp. Dit jaar zet ik hem ineens tegoei ;-)
      Ik had het na dit filmpje destijds ook al omgedraaid, maar merkte eigenlijk niet veel verschil.

  • @martinev.b1012
    @martinev.b1012 2 ปีที่แล้ว +1

    Bedankt, filmpje heeft mij goed geholpen. 👍

  • @benjaminoppong-twumasi9662
    @benjaminoppong-twumasi9662 ปีที่แล้ว +29

    I was a little concerned about the mixed reviews, but I used it last year and hooked it up again this year and it was great th-cam.com/users/postUgkx-izdrK3eF-HMvjzeBOxToD6Fx-4ulJUh . I couldn't get my 10' Intex pool above 76 degrees the year prior and last year I got it to 90 and had to put ice in it. This worked so well! I have just 1 mat hooked up to a 1,000 GPH Intex pump and it makes a significant reduction in the flow rate coming back into the pool, but that is to be expected with how far the water has to travel through the mat.

  • @koenh5861
    @koenh5861 ปีที่แล้ว

    Dag Thomas, bedankt voor je filmpje. Heb je al eens een foutcode PL-gehad? Dit is voor aan aquaforte mini 5 kW (niet-inverter)? Alvast bedankt

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      die heb ik nog niet gehad, en staat ook niet tussen de codes van mij warmtepomp. dus daar heb ik niet meteen een antwoord op. heb je het inmiddels al kunnen oplossen?

  • @samdegooyer7355
    @samdegooyer7355 2 ปีที่แล้ว

    Beste Thomas .. ik heb vraagje miss weet jij er iets meer vanaf .. ik heb een Intex zwembad van 2x3 ingebouwd achterin m’n tuin .. nou heb ik de pomp achter het zwembad halve wegen de het niveau van het zwembad staan.. ik weet ook dat de pomp eigenlijk op de grond moet staan ivm doorloop.. maar ik kan niet verder graven naar beneden .. nou doet de pomp het wel zonder de warmtepomp . Maar ik hèb sinds gister een warmte pomp aangeschaft ,en geeft de warmte pomp Eo3 aan.. dat is dus dat ie te weinig water geeft (de filter pomp)
    Maar als ik het filter uit de pomp haal (zwembadpompfilter) dan zie ik dat ie wel helemaal volloopt met water en dan slaat m’n warmte pomp wel gelijk aan..
    maarja dat is zonder filter dus niet best voor m’n warmtepomp..
    wat is het beste wat ik kan doen ? Een krachtiger pomp kopen ?
    Hoop dat je er iets van snapt 🤣🤣🤣 groetjes Sam

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว +1

      Vermoedelijk zal je zwembadpomp dan inderdaad (net) niet kracht genoeg hebben, doordat hij het nu lichtjes omhoog + door de filter uit moet trekken.
      Ik denk dat er maar 1 optie is, en dat is een zwaardere zwembad/filterpomp aanschaffen. Er staan er vaak ook op 2dehands op facebook te koop, waar je wellicht een mooie deal kan doen. die keuze laat ik aan jou. een nieuwe zwembadpomp hoeft ook niet super duur te zijn, zeker niet voor een 2x3 zwembad. groetjes

  • @Frankhe78
    @Frankhe78 ปีที่แล้ว

    Hartelijk dank voor deze korte uitleg. Mag ik vragen hoe verder de ervaringen zijn met de AquaForte zwembad wamtepomp? Werkt deze storingsvrij en naar believen?

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      heel weinig problemen mee. Het enige dat ik soms heb is de E03 error, als er niet genoeg water/druk door de pomp uit gaat, valt hij in veligheid uit. zodat je geen stukken krijgt eraan. Vaak is dit een teken dat ik de zandfilterpomp eens moet spoelen (waste).

  • @tvw020
    @tvw020 ปีที่แล้ว

    Waar kan je zo een stukken vinden waarop je uw slangen op de ingang en uitgang van de warmtepomp aansluit?

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      sorry voor de late reactie. dat heet een bypass, en vind je op heel veel plaatsen. bijvoorveeld van cranenbroek

  • @JohnnySchuur-o1q
    @JohnnySchuur-o1q ปีที่แล้ว

    Ik heb even een vraag als ik de pomp aansluit werkt hij dan automatisch als de gewone pomp gaat lopen? Die draait automatisch 8 uren overdag

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      ik had daar persoonlijk wat problemen mee.
      wat ik heb gedaan is de standaard kabel standaard met veiligheidsstekker” die aan de filterpomp zit vervangen met een gewone kabel, en vervolgens gewoon een kabel met een standaard stekker eraan gemaakt.
      deze steek ik in een slim stop contact (wifi) dat ik via een app op de gsm op allerlei manieren kan laten in/uit schakelen. hetzelfde kan ik met de warmtepomp, die zit ook op wifi.
      ik gebruik er de smart home app voor waar zowel de WP als het slimme stop contact inzitten, en op die manier heb ik gewoon bepaalde in/uit schakel programmas gemaakt.

  • @pallevan1977
    @pallevan1977 ปีที่แล้ว

    Knap werk! Is dit een fairland aqs warmptepomp? Waar heeft u de koppelingen gevonden op de achterkant van de warmptepomp, dus van 50 mm naar 32/38 mm.
    Heeft u daar mss een link van?

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      deze werden meegeleverd met de warmtepomp. het is een aquaforte 50sp full inverter. heel tevreden van. misschien dat je die stukken op hun website kan krijgen.

  • @Orionman8
    @Orionman8 ปีที่แล้ว

    Wat is het nut van een bypass over de warmtepomp. Dan zeggen ze, dan kan de warmtepomp beter zijn warmte kwijt. Maar dat maakt toch niet uit. Als je met 4m3/h er door heen gaat dan raakt de warmtepomp met meer water zijn warmte kwijt waardoor de uitgangs temperatuur lager zal zijn. Heb je een lagere dooorstroming zoals 2 m3/h dan raakt de warmtepomp met minder water zijn warmte kwijt. Het water aan de uitgang zal dan wat hoger zijn in temperatuur. Maar dat is wel met minder water dan bij een hogere doorstroming. Dan maakt het toch helemaal niks wat je doet. Vol er door heen of langzaam.

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      als ik het zonder bypass deed, zoals ik het eerst ook geprobeerd had, had het inkomende(koude) water, dezelfde temperatuur als het uitgaande (normaal warmere) water.
      in de specificaties van een wartepomp staat altijd de ideale of maximum hoeveelheid water (m3/h) aangegeven.
      er zijn zo veel verschillende filterpompen van 2m3 per uur tot 20m3 per uur (en wellicht nog meer). dus vandaar de bypass. ik weet wat mij warmtepomp een onderdruk beveiliging heeft, dat ie uitvalt als er te weinig water/druk doorheen gaat. een overdruk beveiliging heeft ie niet, ik weet ook niet zeker dat dat nodig is.
      maar met te veel water/druk (m3/h).
      kan de warmtepomp dus niet of niet ideaal zijn warmte in het water steken. vandaar de bypass.

  • @RemkoEkkers
    @RemkoEkkers ปีที่แล้ว

    hoi thomas,dank voor je filmpje ,ik heb dezelfde warmte pomp ,kan je deze ook aanmelden op een app ?ik krijg dat niet voor elkaar?
    gr remko

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      jawel, het is wat geprutst. ik weet het ook niet meer exact hoe je het moet doen. Als ik hem dit jaar terug op zet (binnekort) zal ik het je laten weten.

  • @janheuvel4177
    @janheuvel4177 2 ปีที่แล้ว

    Verschil tussen in en uitgaande temperatuur werkt bij ons het best als deze minimaal 4 graden hoger is, anders is de afgeven energie veel telaag en koel je het water eerder dan verwarmen.

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว

      dat is stevig, wat ik ook doe, 4graden verschil tussen in en uit krijg ik niet gereed

    • @RaymonVanlaak-o6y
      @RaymonVanlaak-o6y 5 หลายเดือนก่อน

      Waarom zou je t water dan koelen ipv verwarmen? Als het er met 2 graden warmer uitkomt?

  • @jameyvanderveeke
    @jameyvanderveeke ปีที่แล้ว

    Heb jij het goed voor elkaar gekregen om de WiFi te koppelen? ik krijg er geen beweging in en ik toch behoorlijk technisch al zeg ik het zelf

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      het was wat een gepruts. ik weet ook niet meer hoe ik het exact gedaan heb, maar uiteindelijk wel gelukt.
      ik weet dat de warmtepomp wifi ontvanger niet zo goed is, en enkel met de 2.4ghz kan verbinden. en ik herinner me ook vaag dat wat in
      het boekje stond niet helemaal klopte. laat maar weten moest het nog niet gelukt zijn. groeten

  • @davidsmatrixworld4527
    @davidsmatrixworld4527 ปีที่แล้ว +1

    Weet je dat uw bypass verkeerd om staat pie?

    • @hephke
      @hephke  ปีที่แล้ว

      ja, ondertussen duidelijk. ik had hem na het filmpje omgedraaid, maar merkte eigenlijk niet heel veel verschil...

    • @davidsmatrixworld4527
      @davidsmatrixworld4527 ปีที่แล้ว

      @@hephke Idd, reden dat ik het gezien had, is dat ik die bij mij ook verkeerd geplaatst heb in harde PVC gelijmd :(
      Maar idd geen verschil te merken...

  • @edovorstiuskruijff2229
    @edovorstiuskruijff2229 2 ปีที่แล้ว

    Aloha, logisch verhaal maar….
    Uiteraard geeft je verwarmer meer temp verschil maar je mengt met rond pompend water dus per saldo hetzelfde als je alles via je warmtepomp last lopen.
    Scheelt mijns inziens aanschaf van de bypass.
    Of zie ik dat verkeerd?

    • @edovorstiuskruijff2229
      @edovorstiuskruijff2229 2 ปีที่แล้ว

      Tevens knijp je de retour.
      Dan verhoog je enkel de druk in je systeem dus ook op je verwarmingssysteem.

    • @edovorstiuskruijff2229
      @edovorstiuskruijff2229 2 ปีที่แล้ว +1

      En bij nader onderzoek zit de bypass verkeerd om.
      U knijpt de toe/afvoer tussen de pomp en het zwembad.
      Beter zou zijn als de bypass op de heater zit.

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว +1

      @@edovorstiuskruijff2229 ik heb het ondertussen al omgedraaid, maar nog niet de kans gehad om nieuw filmpje te maken :)

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว +1

      als ik alles via de warmtepomp laat lopen gaat er te veel water doorheen, waardoor het niet omgeraakt (quasi 0 verschil tussen in en out).
      Als ik nu mn hand (onder water) hou, waar het water er van de warmtepomp (en dan ook het gedeelte dat rechstreeks niet via de warmtepomp gaat), is er een zeer duidelijk temperatuur verschil voelbaar.

    • @wardwyseur
      @wardwyseur 10 หลายเดือนก่อน

      Ja, het is beter om de het gehele debiet door de warmtepomp te sturen. Natuurlijk heeft dit een negatief effect op het doorstroomsnelheid. Echter de warmteoverdracht is belangrijker dan een verlies aan doorstroomsnelheid.
      Het water persen door de wisselaar zorgt voor tegendruk en dus verlies aan debiet.
      De bypass is met name bedoeld voor schoonmaakwerkzaamheden e.d. waarbij je geen vuil door je warmtewisselaar wil brengen. Als er een aparte aanzuig onderin het zwembad is (voor de waterstofzuiger) kan je de klepstand meestal zo instellen dat de warmtepomp wordt geïsoleerd.
      Verder is er kans dat als de druk weg valt op de warmtewisselaar deze extra vervuild raakt en wat ook weer een negatief effect heeft op de warmteoverdracht.

  • @sahin_kara0196
    @sahin_kara0196 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor je uitleg maar Tis idd makkelijk om de bypass af te stellen wanneer je de ingaande en uitgaande temp kan zien, maar hoe stel je de bypass in wanneer je de uitgaande temp niet kan zien, ik ben al dagen aan het klooien maar het wil maar niet lukken….

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว

      op zich heb je dan een drukmeter op je warmtepomp, groen-geel-rood.
      en moet je zorgen dat hij mooi in het groen zit. hopenlijk helpt dit.

    • @sahin_kara0196
      @sahin_kara0196 2 ปีที่แล้ว

      @@hephke
      Nee heb geen drukte meter op de warmtepomp……

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว

      ​@@sahin_kara0196 welke wartepomp en zwembadpomp heb je? Op je zwembadpomp staat meestal hoevee lliter/minuut de pomp kan geven. Op je warmtepomp staat meestal een minimum of maximum aantal liters per minuut/uur deze nodig heeft om te kunnen werken.
      Mogelijk heeft je warmtepomp ook een veiligheid dat deze uit valt als er niet genoeg water (of stroming) door de pomp gaat, en dan valt deze gewoon uit/stil.
      Welke zwembadpomp en warmtepomp heb je ?

    • @sahin_kara0196
      @sahin_kara0196 2 ปีที่แล้ว

      @@hephke
      Zwembad is zo’n 7000 liter, De zandfilter is van bestway 5.7m3/u
      De warmtepomp is een W’eau 4 kw met een geadviseerd water flow van 2m3, hier zit inderdaad een flow switch op, gisteren leek het verwarmen van het zwembad heel snel te gaan ( buiten temperatuur 30 gr ) gisteravond zwembad afgedekt ( noppenfolie en zo’n hoes van intex ) vanochtend 08.00 uur begon de timer ( zandfilterpomp ) weer te lopen dus ook de warmtepomp, temperatuur was gedaald van 30 naar 26, het probleem is met een huidige lagere temperatuur duurt het een eeuwigheid voordat het water zo’n 28 gr is…. Denk toch dat de bypass ergens niet goed staat….

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว

      @@sahin_kara0196 ik zou proberen met ongeveer dezelfde instelling als de kranen bij mij. de middenste dus ongeveer half open de uitgaande (warm water), een kwart toe.
      op zich moet je het verschil ook gewoon merkbaar voelen met hand/pols tussen het water in het zwembad en het warm(er) water dat uit de warmtepomp komt. geef de warmtepomp wel 1 a enkele minuten tijd nadat deze is beginnen draaien. trek de darm die aan je zwembad ingaat desnoods even los, vang een emmer op, en meet het verschil met een thermometer tussen het water in de emmer en het zwembad. hopenlijk heb je hier iets aan.
      van waar ben je? moest je in de buurt komen wil eventueel wel eens komen kijken. je laat het maar weten. succes.

  • @hephke
    @hephke  2 ปีที่แล้ว

    Type warmtepomp:
    Aquaforte 50SP Full Inverter warmtepomp - 5,5 kW
    Type zwembad pomp:
    Waterland 250w, max 132 l/ min of 7920l / uur
    is in realiteit wel een heel pak minder denk ik, afstand leidingen van 32mm van zwembad -> pomp + filter -> wartepomp en terug naar zwembad, hebben hier een impact op volgens mij.

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster 2 ปีที่แล้ว +1

    ben jij niet de gehele flow aan het smoren op deze manier volgens mij moet de by pass andersom met de 2 kranen aar de warmtepomp toe zodat je de aanvoer en retour naar de warmtepomp regelt en niet van de gehele pomp set

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว

      je hebt inderdaad gelijk! nu, op zich werkt het voor mij op deze manier ook, ik krijg het water proper en verwarmd, maar ik ga het straks toch aanpassen! merci voor het scherpe oog!

    • @fryske.tynster
      @fryske.tynster 2 ปีที่แล้ว

      @@hephke geen punt /je bent alleen behoorlijk veel stroom aan het verbruiken om die daarna te smoren dus voor niks/// goed weekend

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว

      @@fryske.tynster dat begrijp ik zelf eigenlijk niet zo goed? hoezo? hoe dan ook gaat er water door de warmtepomp, en wordt dit verwarmd. ik zet de warmtepomp enkel aan “wanneer nodig”.

    • @fryske.tynster
      @fryske.tynster 2 ปีที่แล้ว

      @@hephke correct maar je bent de pomp het aan het moeilijk maken door de gehele stroom te smoren dus invloed warmtepomp stroom kosten niet echt maar vergeet de stroom voor de pomp niet

    • @hephke
      @hephke  2 ปีที่แล้ว

      @@fryske.tynster sorry, ik snap het nog altijd niet, de buizen van de bypass zijn overal even dik, dus in welke richting het water er door gaat lijkt me niet uit te maken?
      de filterpomp/zwembadpomp is, als deze aan staat, gewoon een vast verbruik van 250watt (voor de pomp die ik heb). die kan onmogelijk meer noch minder verbruiken zou ik zeggen.

  • @hephke
    @hephke  2 ปีที่แล้ว

    de comments stonden blijkbaar uit. nu is het wel mogelijk :)