O imformatie va rog. Daca sunt angajat si estimez pe 2024 venituri (zero ) este nevoie sa platesc CASS / si cum completez casutele la venituri estimate ca am erori. Multumesc !
Nu ati cuprins si situatia in care un PFA sistem real activitati independente este si salariat. In acest caz plateste cas cass? Dar pentru 2024, ce bideaza?
Bună ziua. Pe ce formular se declară chiria în lei pe anul 2023? Înţeleg din această prezentare că pe un "formular anterior", dar nu ştiu care e acela.
acesta de aici de pe site-ul ANAF - Declaratia unica 2022-2023 : static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/dclUnica_2023-v1.0.9_17112023.pdf
Vrea sa spuna ca ati declarat anul trecut ca si venit estimat pt 2023. Fiind in lei nu s a modificat nimic fata de ce ati estimat in anul 2022 pt 2023 si nu mai declarati anul acesta
Pentru venituri din vanzare teren extravilan,s a depus D208 in 2023,unde trec venitul net incasat in DU 2023?Venitul apare in adeverinta de venit de pe ANAF ! Multumesc !
multumim ptr tutorial! referitor la veniturile obtinute din strainatate prin transferul titlurilor de valoare (US/ prin broker strain) la ce curs valutar se calculeaza castigul in lei? la cel din ziua obtinerii venitului(ziua vanzarii) sau la cursul mediu anual BNR? multumesc
Pentru vanzari se foloseste cursul din ziua vanzarii. Daca sunt vanzari in zile diferite, fiecare va avea cursul ei. Cursul mediu anual se foloseste la dividende.
Buna ziua! Instructiunile de la DU pt CAS 2023 spun ca se completeaza iar la sectiunea I.3.1. de cine a estimat SUB 12 salarii - adica si persoanele din exemplul 4 si 5. Cum este cu PFA care a estimat PESTE 12 salarii si a realizat peste 24? Mai bifeaza la CAS (sectiunea I.3.1. Date privind contribuția de asigurări sociale datorată)? Multumesc!
Bună ziua! La categoria venituri din transferuri de titluri de valoare (bursă) nu înțeleg ce vrea să însemne venit și/sau câștig pe partea de vânzare/cumpărare de acțiuni. Ex: Am cumpărat 100 de acțiuni TLV cu prețul de 19. Deci am investit 1900 de lei fără a lua în calcul comisionul reținut la sursă. Și le vând la prețul de 21 lei/acțiune, iarăși fără a lua în calcul comisionul care se reține la sursă și fără impozitul care se reține la sursă aș considera câștigul de 200 de lei. În acest caz cum să consider când completez declarația unică că mă raportez la 2100 (venit) de lei sau la 200(câștig)? Vă rog să mă ajutați! Vă mulțumesc frumos!
la castig sa va raportati , in cazul de fata 200 lei. Dar daca ati investit printr-un broker roman ( de ex XTB , Tradeville etc ) impozitul este retinut la sursa dvs nu aveti obligatia declararii acestuia. Doar daca daca castigul e mai mare de 18.000 lei pt CASS aveti obligatia depunerii declaratiei unice la CAP I - sectiunea I.3.2.
Buna ziua! La model 6 pentru calculul CASS nu se ia Venitul Net, adica Venit impozabil - Impozit? Nu ar trebui sa calculam in acel caz cu 36.000 in loc de 40.000? Multumesc.
Nu pt ca venitul luat in calcul la CASS este venitul impozabil ( venitul net ) adica cel brut diminuat cu cota forfetara ( adica 50.000 - 20% x 50.000 ) = 40.000 lei . art 170 cod fiscal : (2) Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), după cum urmează: d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87; Iar venitul net incepand cu 2024 este , tot cf Cod Fiscal art 84 : " Începând cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, alin. (3) se se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, altul decât cel plătit de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. "
@@gramacornel9381 va multumesc frumos pentru raspunsul detaliat. Aceeasi logica o aplicam si pe DU Rectificativa pentru 2023? In 2023 nu era cota forfetara. Mi se pare ciudat ca impozitul platit catre stat sa fie luat in calcul la plata CASS.
nu acum se deduce CAS si CASS ci la anul cand se face declaratia finala pana la 25.05.2025 cand e si termenul de plata pt anul 2024. Acum doar se trec niste sume estimate.
Buna,am o nelamurire eu am inceput activitatea in aprilie 2023 insa nu ma lasa sa completez la I.1.2.A.4 data inceperii deoarece spune "data inceperii trebuie sa fie luna decembrie 2023" . Multumesc anticipat
Nu bifati sectiunea I.1.2 pt activitati independente in sistem real ci la sectiunea I1.1 . Daca abveti norma de venit nu pe acest formular se declara norma dvs pe 2023 . Se declara pe formularul de anul trecut la CAPII - an 2023 de aici static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/dclUnica_2023-v1.0.9_17112023.pdf
Va rugam, cine nu poate descarca pdf-ul "inteligent, nu functioneaza decat pentru variante de windows mai nou sau pdf varianta cu licenta, cea gratuita nu permite. De ce nu se gaseste o varianta de descarcare in word cu variante mai vechi sau pdf pentru cei care avem windows 7 sau mai vechi?
Buna ziua! Daca am venituri de 25.000 roni din criptomonede pe anul 2023 trebuie sa platesc impozit si CASS-ul chiar daca nu am fost asigurat la sanatate? Daca estimez pe anul 2024 un venit la fel de 25.000 roni, platesc si CASS-ul si impozitul? Fac doar o declaratie si pentru 2023 si pentru 2024, sau le fac separat? Multumesc frumos!
Da aveti obligatia impozitului 10% ( 2500 lei ) si CASS la 6 salarii minime ( 1800 lei ) chiar daca nu ati fost asigurat . Pentru 2024 castigurile sin crypto nu le declarati acum pe aceasta declaratie ci la anul. Acum completati dooar CAP I - care se refera la anul 2023.
Unde ati gasit in lege ca salariatii nu platesc nici CASS (pentru CAS este clar) pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala? Pentru ce an se aplica aceasta scutire, doar pentru veniturile realizate in 2023 sau si cele realizate in 2024?
si pentru 2023 si pt 2024. La art 154 din Codul fiscal : " ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate: h1) persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală; "
@@gramacornel9381 Buna ziua! La închirierea in scop turistic sa i-a în considerare luna de începere a activitatii și luna de sfârșit, și pe atatea luni se platește sau varianta des auzită prin care împarți norma de venit la 12 luni și daca intr-o lună ai avut sub 15 nopti de cazare platesti jumate de norma/lună, iar peste 15 nopti/luna platesti norma pe luna intreaga. Aduni lunile în care ai avut turisti si platesti impozitul aferent
@@ionutionut8245 În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, în cursul anului fiscal, pentru determinarea venitului anual stabilit în funcție de norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, corespunzătoare perioadei de închiriere, se procedează după cum urmează: a) se determină norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, prin împărțirea la 12 a valorii normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate, după caz; b) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată se multiplică cu numărul de luni întregi în care închirierea în scop turistic a fost desfăşurată, în cursul anului fiscal respectiv; c) în cazul în care contribuabilii încep şi încetează închirierea în scop turistic în cursul aceleiaşi luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră egal cu: (i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este de cel puțin 15 zile; (ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este mai mică de 15 zile; d) în cazul în care contribuabilii încep închirierea în scop turistic în cursul unei luni, fără a-şi înceta activitatea în luna respectivă, venitul realizat în luna respectivă se consideră egal cu: (i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective; (ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective; e) în cazul în care contribuabilii încetează închirierea în scop turistic în cursul unei luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră că este egal cu: (i) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective; (ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective; f) venitul anual stabilit în funcție de norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, după caz, corespunzător perioadei de închiriere în scop turistic a unei camere, în cursul anului fiscal respectiv, se determină prin însumarea următoarelor elemente: (i) valoarea normei lunare de venit/normei lunare de venit ajustate, după caz, multiplicată cu numărul de luni întregi în care închirierea în scop turistic a fost desfăşurată; (ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, sau jumătate din valorile corespunzătoare acestora, luate în calcul în funcție de situațiile prevăzute la lit. c), d) şi e);
@@ionutionut8245 uite aici procedura : „Prin începerea realizării de venituri se înțelege prima zi de închiriere a unei camere, iar prin încetarea realizării de venituri se înțelege ultima zi de închiriere a aceleiași camere. În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, în cursul anului fiscal, pentru determinarea venitului anual stabilit în funcție de norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, corespunzătoare perioadei de închiriere, se procedează după cum urmează: a) se determină norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, prin împărțirea la 12 a valorii normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate, după caz; b) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată se multiplică cu numărul de luni întregi în care închirierea în scop turistic a fost desfășurată, în cursul anului fiscal respectiv; c) în cazul în care contribuabilii încep și încetează închirierea în scop turistic în cursul aceleiași luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră egal cu: (i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este de cel puțin 15 zile; (ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este mai mică de 15 zile; d) în cazul în care contribuabilii încep închirierea în scop turistic în cursul unei luni, fără a-și înceta activitatea în luna respectivă, venitul realizat în luna respectivă se consideră egal cu: (i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective; (ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective; e) în cazul în care contribuabilii încetează închirierea în scop turistic în cursul unei luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră că este egal cu: (i) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective; (ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective; f) venitul anual stabilit în funcție de norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, după caz, corespunzător perioadei de închiriere în scop turistic a unei camere, în cursul anului fiscal respectiv, se determină prin însumarea următoarelor elemente: (i) valoarea normei lunare de venit/normei lunare de venit ajustate, după caz, multiplicată cu numărul de luni întregi în care închirierea în scop turistic a fost desfășurată; (ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, sau jumătate din valorile corespunzătoare acestora, luate în calcul în funcție de situațiile prevăzute la lit. c), d) și e); g) venitul anual corespunzător perioadei de închiriere în scop turistic, pentru un număr de până la 5 camere inclusiv, în cursul anului fiscal respectiv, se stabilește prin însumarea venitului anual determinat potrivit lit. f) pentru fiecare cameră.”
@@ionutionut8245 si in afara "veniturile din drepturi de proprietate intelectuală", daca esti angajat si platesti deja cass, mai platesti o data cass si pentru veniturile din inchiriere?
Buna ziua. Pentru un student cu varsta sub 26 ani care detine un PFA in sistem real si care nu preconizeaza sa reailzeze venituri in 2024 peste cele 6 salarii minime pe economie va plati CASS? Daca raspunsul este favorabil cum ca studentii cu varsta sub 26 ani sunt scutiti de plata CASS cum se identifica la ANAF ca perosana intra in aceasta categorie?
Daca e student datoreaza CASS la veniutul net realizat atat cat e el . De ex 5000 lei ...datoreaza CASS 500 lei. E scutit doar de diferenta pana la 1980 lei ( baza de calcul de 6 salarii minime).
mulțumim pentru informații! Dacă venitul net nu depășește 6 salarii(18000) nu ar trebui să bifez CASS în declarație…, doar ca din informații greșite avute am bifat acea căsuță de cass, așadar am de plata și cass pentru 2023, chiar dacă m-am încadrat sub 6 salarii Intrebarea mea e daca mai pot rectifica declarația de anul trecut, având în vedere ca rectificările se fac până la 31 decembrie? cum fac sa nu plătesc aiurea cass pe anul trecut. Multumesc
se poate rectifica declaratia de anul trecut si sa nu bifati CASS deloc DOAR daca ati avut si calitatea de salariat in 2023. Altfel datorati CASS la 6 salarii chiar daca aveti venit sub 6 salarii pt ca ati avut asigurare de sanatate de cand ati depus declaratia anul trecut pana in prezent.
buna. daca sunt angajat si platesc deja cass, o sa platesc inca o data cass ul? inteleg bine? puteti sa imi explicati, va rog, acest aspect? va multumesc
Va rog sa ma lamuriti, nu imi e clar: daca am venit din vanzare fonduri mutuale la ING (am aflat ca in Luxemburg) de 11000 si din Romania mai am dobanzi pe depozite la banca de 26000 lei, la CASS se seocoteste separat sau inpreuna? Adica ma incadrez odata la 6-12 luni pentru ca se iau doar veniturile din Romania de 26000 si sub 6 luni la Lux, sau se aduna si de ia 37000, care inseamna 12-24 luni?
pt plafonul de CASS se aduna toate veniturile din Romania si strainatate si daca cumulat sunt peste 6 salarii minime (18.000) se datoreaza CASS 1800 lei. Daca sunt peste 12 salarii se datoreaza 3600 , daca sunt peste 24 de salarii se datoreaza 7200 care e si maximul posibil indiferent cat sunt veniturile din investitii .
@@gramacornel9381 multumesc. in momentul din 2023 in care am vandut acele actiuni la fonduri mutuale erau alte reguli, altfel nu as fi vandut asa multe... as fi lasat si pentru 2024. La noi in tara se schimba regulile peste noapte si acum pentru 1000 lei cu cat depasesc plafonul de 36000, platesc 1800 lei la CASS. Asta este Romania...
Pensii din strainatate din afara UE. Nu am reusit sa gasesc nicaieri exemple sau informatii detaliate despre completarea DU 2023-2024 pentru pensii din strainatate. Mai ales partea de CASS. Este obligatorie declararea estimativa a veniturilor din pensii din strainatate?
@@gramacornel9381 Multumesc pentru raspuns, dar acum am alta nelamurire. Peste tot se mentioneaza ca doar pensiile de pana la 4000lei sunt scutite de CASS. Va rog sa explicati de ce spuneti ca venitul din pensie e scutit de CASS.
@@cezarstancu4771 Exista o Decizie CCR prin care taxarea cu CASS a pensiilor peste 4000 lei este neconstitutionala si e litera de lege. De altfel statul roman va trebui sa restituie sumele retinute pensionarilor cu titlu de CASS . " COMUNICAT REFERITOR EFECTELE DECIZIEI NR. 650 DIN 15 DECEMBRIE 2022 A CURTII CONSTITUTIONALE A ROMANIEI Dupa cum se cunoaste, deja, in data de 28 decembrie 2022, in Monitorul Oficial nr. 1262, a fost publicata Decizia nr. 650 din data de 15 decembrie 2022 a Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care dispozitiile referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate cuprinse in O.U.G. nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost declarate neconstitutionale. Subliniem faptul ca, in conformitate cu dispozitiile alin. (4) al art. 147 din Constitutia Romaniei, "Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor." Pe cale de consecinta, contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii care depasesc suma de 4000 de lei nu se mai retin de la data de 28 decembrie 2022. "
@@cezarstancu4771 exista o decizie CCR prin care s-a declarat neconstitutionala retinerea CASS de catre stat la pensiile mai mari de 4000 lei . Se aplica incepand cu dec 2022.
Buna ziua! Multumesc pentru video, a fost foarte informativ! Am o mica nelamurire. Daca in 2023 am platit CASS ca salariat, mai este nevoie sa completez declaratia unica pentru venituri din dobanzi care nu au depasit plafonul de 6 salarii medii (dobanda primita este de sub 1000 lei)?
Buna ziua! si multumesc pentru toate informatiile. Va rog, as vrea sa fiu sigura ca nu interpretez gresit. O persoana angajata in domeniul medical in Marea Britanie ce sectiune bifeaza in declaratie? Am inteles ca impozitul platit acolo se scade din cel datorat. Dar CAS si CASS?
Daca e angajata acolo nu are obligatia depunerii declaratiei unice . Tooate veniturile ca salariat sunt impozitate in UK ( impozit si contributii ) la acel angajator.
Buna ziua! Daca am estimat si realizat venituri peste 24 salarii si au fost bifate casutele CAS-ului si CASS-ului, in ambele declaratii, este gresit? Sau trebuie depusa rectificativa pt 2024 in care sa nu mai fie bifate cele doua casute I.3.1 si I.3.2 pt CAS si CASS? Multumesc!
Da daca ati estimat anul trecut in DU pe 2023 peste 24 de salarii si acum e acelasi plafon de 24 de salarii nu mai trebuie bifat I.3.1 si I.3.2. Depuneti o rectificativa la declaratia din acest an cu bifa la CAP I- 2023 si nu mai bifati deloc I.3.1 si I3.2 . Doar partea de la I1.1 sa ramana si I.4 .
Buna ziua, Daca am ridicat dividende, ar trebui ca in 30 de zile de la ridicare sa depun declaratia unica ca sa declar ca am de plata CASS (declar acum, platesc anul viitor). Imi puteti confirma acest lucru, va rog? Anul acesta am depus deja declaratia unica (am avut un PFA inchis in februarie, fara incasari acest an), dar am estimat la zero veniturile pentru acest an. Probabil trebuie sa mai depun inca o data declaratia unica si sa rectific suma de plata pentru CASS, nu-i asa? Daca ridic dividende in fiecare trimestru, atunci trebuie sa depun de fiecare data declaratia unica si sa rectific CASS-ul, nu? Sau depun anul viitor declaratia unica? Mulțumesc.
e ok si daca le declarati la anul cand e declaratia pe 2024 - 2025 pt ca oricum termenul de plata e 25.05.2025 pentru ce ridicati in cursul anului 2024.
da trebuie in 30 zile de la obtinerea venituriulor . Daca nu aveti PFA puteti functiona sub forma de drepturi de autor si datorati impozit , CAS la plafonul de 12/24 de salarii si CASS la plafoanele 6/12/24 de salarii.
@@gramacornel9381 am incercat sa completez DU pentru estimare 2024, insa din pacate nu exista optiunea pentru strainatate, doar pentru venituri din România. Precizez faptul ca sunt persoana fizica, nu PFA sau alta forma juridica. Cum ar trebui procedat in acest caz? Mulțumesc. PS: Banii ii primesc din Google Irlanda.
@@cristiantanase2105 nu conteaza ca banii vin din strainatate atata timp cat activitatea se desfasoara fizic in Romania ( se considera venituri din Romania ). Trebuie sa va faceti contract de drepturi de autor sau PFA ca sa aveti o forma autorizata de a obtine venituri din TH-cam .
Multumesc pentru precizarile pretioase facute si va rog am o intrebare legata de Declaratia 212 pentru anul 2024 cu venituri din chirie, pe care eu am completat-o si predat-o la ghiseul ANAF sector 4 si pe care la venituri ( date privind imp. anual estimat ), am completat la fel ca in anul 2023, fara sa calculez Cheltuieli deductibile de 20 % care au aparut in 2024. Am intrebat functionara de la ghiseu daca am completat corect si raspunsul a fost, DA. Ce trebuie sa fac acum pentru a rectifica greseala facuta ? Pot rectifica greseala in spatiul virtual sau trebuie sa ma duc iar la ghiseul cu personal amabil ? Multumesc
se poate rectifica pe formular 212 punand bifa rectificativa la CAP II -2024 si bifati cote forfetare si automat se vor calcula 20% cheltuieli din venitul brut si impozitul redus.
Atentie! La modelul 3 este o greseala... daca ai venituri din dobanzi, nu trebuie bifat sectiunea 1, subsectiunea I 1.1, doar I 3.2; daca se bifeaza si prima, va aparea la plata si pentru 10% din dobanda pe langa partea datorata la CASS!
la modelul 3 : dobanzile asa cum am zis in video conteaza doar pentru plafonul la CASS . Nu am zis ca se datoreaza impozit la acestea prin Declaratia unica. Sa vizionati mai cu atentie . Am bifat I.1.1 pt ca am avut venituri din vanzarea de parti sociale si acelea se impoziteaza cu 10% .
Eu trebuie sa recunosc faptul ca nici nu stiu daca sa ma apuce rasu' sau plansu', dar stiu sigur ca de vreo 3-4 luni m-am apucat de baut in speranta ca o sa reusesc vreodata sa inteleg cum se completeaza declaratia asta. Asta pentru ca imi doresc din tot sufletul sa contribui si eu la renovarea vilei lui Iohannis. daca voi pricepe vreodata nu stiu, dar stiu sigur ca voi deveni alcoolic si stiu si mai sigur ca Dorel si cu Geanina n-o sa priceapa nici ei cum se completeaza si, drept urmare, n-o sa-si plateasca taxele. In consecinta, Iohannis va fi nevoit sa stea intr-un viloi cu doar 77 de camere, in loc de 246, cum ar fi fost cazu'...deh...v3azta ie greu, dar sa-ti platesti taxele e si mai greu!
Felicitari , foarte util acest videoclip si extrem de detaliat sa inteleaga tot contribuabilul! Multumim!
Detaliat si foarte util (ca in fiecare an). Multumesc!
Mersi fain pt apreciere !
Incredibil tutorial. FELICITARI !!!
Mulțumesc frumos! 🤗
va multumesc. foarte bine explicat.
Mai bun materialul acesta! Multumim!
Mulțumesc pentru ajutor
Superb tutorialul. Merita vazut.
Mersi fain ! 🤗
MULTUMIM CU RECUNOSTINTA!
Multumim!. The best!
Felicitari Cornel Grama !!
daca in anul 2023 am avut venituri din cedarea locuintelor chirue in lei , cum completez la SECTIUNEA I.3.2, CASS ?
daca aveti venituri peste plafon puteti bifa sectiunea I.3.2 - CASS cu plafonul de 6 /12/24 de salarii realizat.
O imformatie va rog. Daca sunt angajat si estimez pe 2024 venituri (zero ) este nevoie sa platesc CASS / si cum completez casutele la venituri estimate ca am erori. Multumesc !
completati doar la II.1.1 fara sa bifati la II.2.2 pt CASS ( nu veti datora CASS fiind angajat)
Nu ati cuprins si situatia in care un PFA sistem real activitati independente este si salariat. In acest caz plateste cas cass? Dar pentru 2024, ce bideaza?
Buna ziua, va rog sa ma indrumati referitor la chiria in lei pentru anul 2023 la sectiunea I.3.2?
chiria in lei pt 2023 nu se declara acum ci s-a declarat pe formularul de anul trecut care se depunea pana la 25,05,2023 ( la CAP II - pt 2023)
@@gramacornel9381 Va multumesc!
@@gramacornel9381 şi pentru intervalul cuprins între 25.05.2023 - 31.12.2023 când şi cum trebuie declarată?
@@bogdan6785 chiria pentru tot anul 2023 in LEI s-a declarat in Declaratia unica de anul trecut cu termen de depunere 25.05.2023 la CAP II - pt 2023.
Dar în declarația de anul trecut nu s-a declarat si CASSul. Facem rectificării la cea de anul trecut?
Datorez CAS si CASS pe drepturi de autor daca am avut statul de angajat in anul predecent in care declar venitul, iar la momentul actual nu?
daca vorbim de 2023 ca si venituri si ati fost angajat in 2023 , nu datorati CAS si nici CASS .
Bună ziua. Pe ce formular se declară chiria în lei pe anul 2023? Înţeleg din această prezentare că pe un "formular anterior", dar nu ştiu care e acela.
acesta de aici de pe site-ul ANAF - Declaratia unica 2022-2023 :
static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/dclUnica_2023-v1.0.9_17112023.pdf
pe acest formular static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/dclUnica_2023-v1.0.9_17112023.pdf
Vrea sa spuna ca ati declarat anul trecut ca si venit estimat pt 2023. Fiind in lei nu s a modificat nimic fata de ce ati estimat in anul 2022 pt 2023 si nu mai declarati anul acesta
formularul de pe ANAF de aici : static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/dclUnica_2023-v1.0.9_17112023.pdf
acest formular static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/dclUnica_2023-v1.0.9_17112023.pdf
Pentru venituri din vanzare teren extravilan,s a depus D208 in 2023,unde trec venitul net incasat in DU 2023?Venitul apare in adeverinta de venit de pe ANAF !
Multumesc !
nu se declara in Declaratia unica acest venit.
Buna ziua.Daca administratorul este pensionat la limita de varsta si implicit asigurat CASS plateste in plus 1980 CASS?
da din pacate daca are ceva venituri pe 2024 ca si PFA .
Buna seara!
O lamurire daca se poate.
Tranzactiile cu marfuri (aur prin aplicatia Revolut) la ce capitol din declaratia unica se declara?
Multumesc.
Sunt venituri din investitii. Titluri de valoare
@@gramacornel9381 va mulțumesc încă o data.
Se mai declara veniturile din cedarea folosintei bunurilor incasate de la persoane juridice?
nu se declara pt impozit . Doar pentru CASS la II2.2 la CAP II - daca aveti peste 6 salarii minime ( 19.800 lei ).
veniturile din dobanzi reprezinta venit din alte surse? la Sectiunea 3 subsectiunea 2, va rog.
venituri din investitii sunt
multumim ptr tutorial! referitor la veniturile obtinute din strainatate prin transferul titlurilor de valoare (US/ prin broker strain) la ce curs valutar se calculeaza castigul in lei? la cel din ziua obtinerii venitului(ziua vanzarii) sau la cursul mediu anual BNR? multumesc
Pentru vanzari se foloseste cursul din ziua vanzarii. Daca sunt vanzari in zile diferite, fiecare va avea cursul ei. Cursul mediu anual se foloseste la dividende.
Buna ziua! Instructiunile de la DU pt CAS 2023 spun ca se completeaza iar la sectiunea I.3.1. de cine a estimat SUB 12 salarii - adica si persoanele din exemplul 4 si 5. Cum este cu PFA care a estimat PESTE 12 salarii si a realizat peste 24? Mai bifeaza la CAS (sectiunea I.3.1. Date privind contribuția de asigurări sociale datorată)? Multumesc!
bifeaza CAS ( am realizat venituri peste 24 de salarii ) la CAP I - 2023. I.3.1.
@@gramacornel9381 multumesc! deci instructiunile ANAF scartaie, nu ne mai miram :(
Pentru venituri din adsense parteneriat cu youtube, unde ne incadram, va rog? Multumesc.
la alte surse daca sunt ocazionale . Sectiunea I1.1 - pct 10. ( Alte venituri decât cele
prevăzute la pct.10.1.,
pct.10.2 și pct.10.3) )
@@gramacornel9381 va multumesc frumos.
Bună ziua!
La categoria venituri din transferuri de titluri de valoare (bursă) nu înțeleg ce vrea să însemne venit și/sau câștig pe partea de vânzare/cumpărare de acțiuni.
Ex: Am cumpărat 100 de acțiuni TLV cu prețul de 19. Deci am investit 1900 de lei fără a lua în calcul comisionul reținut la sursă. Și le vând la prețul de 21 lei/acțiune, iarăși fără a lua în calcul comisionul care se reține la sursă și fără impozitul care se reține la sursă aș considera câștigul de 200 de lei.
În acest caz cum să consider când completez declarația unică că mă raportez la 2100 (venit) de lei sau la 200(câștig)?
Vă rog să mă ajutați!
Vă mulțumesc frumos!
la castig sa va raportati , in cazul de fata 200 lei. Dar daca ati investit printr-un broker roman ( de ex XTB , Tradeville etc ) impozitul este retinut la sursa dvs nu aveti obligatia declararii acestuia. Doar daca daca castigul e mai mare de 18.000 lei pt CASS aveti obligatia depunerii declaratiei unice la CAP I - sectiunea I.3.2.
Buna ziua! La model 6 pentru calculul CASS nu se ia Venitul Net, adica Venit impozabil - Impozit? Nu ar trebui sa calculam in acel caz cu 36.000 in loc de 40.000? Multumesc.
Nu pt ca venitul luat in calcul la CASS este venitul impozabil ( venitul net ) adica cel brut diminuat cu cota forfetara ( adica 50.000 - 20% x 50.000 ) = 40.000 lei .
art 170 cod fiscal :
(2) Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), după cum urmează:
d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
Iar venitul net incepand cu 2024 este , tot cf Cod Fiscal art 84 :
" Începând cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, alin. (3) se se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, altul decât cel plătit de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. "
@@gramacornel9381 va multumesc frumos pentru raspunsul detaliat. Aceeasi logica o aplicam si pe DU Rectificativa pentru 2023? In 2023 nu era cota forfetara. Mi se pare ciudat ca impozitul platit catre stat sa fie luat in calcul la plata CASS.
@@robertienei impozitul platit catre stat indiferent de ce entitate ( SRL , PFA, I.I. ) nu este o cheltuiala deductibila.
la estimare pt venit brut estimat pot sa deduc din venit impozitul pt cas si cass?
nu acum se deduce CAS si CASS ci la anul cand se face declaratia finala pana la 25.05.2025 cand e si termenul de plata pt anul 2024. Acum doar se trec niste sume estimate.
Buna,am o nelamurire eu am inceput activitatea in aprilie 2023 insa nu ma lasa sa completez la I.1.2.A.4 data inceperii deoarece spune "data inceperii trebuie sa fie luna decembrie 2023" .
Multumesc anticipat
Nu bifati sectiunea I.1.2 pt activitati independente in sistem real ci la sectiunea I1.1 .
Daca abveti norma de venit nu pe acest formular se declara norma dvs pe 2023 . Se declara pe formularul de anul trecut la CAPII - an 2023 de aici static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/dclUnica_2023-v1.0.9_17112023.pdf
Va rugam, cine nu poate descarca pdf-ul "inteligent, nu functioneaza decat pentru variante de windows mai nou sau pdf varianta cu licenta, cea gratuita nu permite. De ce nu se gaseste o varianta de descarcare in word cu variante mai vechi sau pdf pentru cei care avem windows 7 sau mai vechi?
Buna ziua! Daca am venituri de 25.000 roni din criptomonede pe anul 2023 trebuie sa platesc impozit si CASS-ul chiar daca nu am fost asigurat la sanatate? Daca estimez pe anul 2024 un venit la fel de 25.000 roni, platesc si CASS-ul si impozitul? Fac doar o declaratie si pentru 2023 si pentru 2024, sau le fac separat? Multumesc frumos!
Da aveti obligatia impozitului 10% ( 2500 lei ) si CASS la 6 salarii minime ( 1800 lei ) chiar daca nu ati fost asigurat . Pentru 2024 castigurile sin crypto nu le declarati acum pe aceasta declaratie ci la anul. Acum completati dooar CAP I - care se refera la anul 2023.
@@gramacornel9381 Dar ca sa beneficiez de asigurare nu ar trebui sa estimez pe anul 2024 tot acum?
@@gramacornel9381 Se vorbeste despre acesta incepand cu minutul 43 din acest vieo.
Unde ati gasit in lege ca salariatii nu platesc nici CASS (pentru CAS este clar) pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala? Pentru ce an se aplica aceasta scutire, doar pentru veniturile realizate in 2023 sau si cele realizate in 2024?
si pentru 2023 si pt 2024. La art 154 din Codul fiscal :
" ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate:
h1) persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală; "
@@gramacornel9381
Buna ziua!
La închirierea in scop turistic sa i-a în considerare luna de începere a activitatii și luna de sfârșit, și pe atatea luni se platește sau varianta des auzită prin care împarți norma de venit la 12 luni și daca intr-o lună ai avut sub 15 nopti de cazare platesti jumate de norma/lună, iar peste 15 nopti/luna platesti norma pe luna intreaga. Aduni lunile în care ai avut turisti si platesti impozitul aferent
@@ionutionut8245 În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, în cursul anului fiscal, pentru determinarea venitului anual stabilit în funcție de
norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, corespunzătoare perioadei de închiriere, se procedează după cum urmează:
a) se determină norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, prin împărțirea la 12 a valorii normei anuale de venit/normei anuale de
venit ajustate, după caz;
b) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată se multiplică cu numărul de luni întregi în care închirierea în scop turistic a fost
desfăşurată, în cursul anului fiscal respectiv;
c) în cazul în care contribuabilii încep şi încetează închirierea în scop turistic în cursul aceleiaşi luni, venitul realizat în luna respectivă se
consideră egal cu:
(i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este de cel puțin 15 zile;
(ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este mai mică de 15 zile;
d) în cazul în care contribuabilii încep închirierea în scop turistic în cursul unei luni, fără a-şi înceta activitatea în luna respectivă, venitul realizat
în luna respectivă se consideră egal cu:
(i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
(ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a
lunii respective;
e) în cazul în care contribuabilii încetează închirierea în scop turistic în cursul unei luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră că este
egal cu:
(i) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii
respective;
(ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective;
f) venitul anual stabilit în funcție de norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, după caz, corespunzător perioadei de închiriere în
scop turistic a unei camere, în cursul anului fiscal respectiv, se determină prin însumarea următoarelor elemente:
(i) valoarea normei lunare de venit/normei lunare de venit ajustate, după caz, multiplicată cu numărul de luni întregi în care închirierea în
scop turistic a fost desfăşurată;
(ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, sau jumătate din valorile corespunzătoare acestora, luate în calcul în
funcție de situațiile prevăzute la lit. c), d) şi e);
@@ionutionut8245 uite aici procedura : „Prin începerea realizării de venituri se înțelege prima zi de închiriere a unei camere, iar prin încetarea realizării de venituri se înțelege
ultima zi de închiriere a aceleiași camere.
În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, în cursul anului fiscal, pentru determinarea venitului anual stabilit în funcție de
norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, corespunzătoare perioadei de închiriere, se procedează după cum urmează:
a) se determină norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, prin împărțirea la 12 a valorii normei anuale de venit/normei anuale de
venit ajustate, după caz;
b) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată se multiplică cu numărul de luni întregi în care închirierea în scop turistic a fost
desfășurată, în cursul anului fiscal respectiv;
c) în cazul în care contribuabilii încep și încetează închirierea în scop turistic în cursul aceleiași luni, venitul realizat în luna respectivă se
consideră egal cu:
(i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este de cel puțin 15 zile;
(ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este mai mică de 15 zile;
d) în cazul în care contribuabilii încep închirierea în scop turistic în cursul unei luni, fără a-și înceta activitatea în luna respectivă, venitul realizat
în luna respectivă se consideră egal cu:
(i) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
(ii) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a
lunii respective;
e) în cazul în care contribuabilii încetează închirierea în scop turistic în cursul unei luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră că este
egal cu:
(i) jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii
respective;
(ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective;
f) venitul anual stabilit în funcție de norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, după caz, corespunzător perioadei de închiriere în
scop turistic a unei camere, în cursul anului fiscal respectiv, se determină prin însumarea următoarelor elemente:
(i) valoarea normei lunare de venit/normei lunare de venit ajustate, după caz, multiplicată cu numărul de luni întregi în care închirierea în
scop turistic a fost desfășurată;
(ii) norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, sau jumătate din valorile corespunzătoare acestora, luate în calcul în
funcție de situațiile prevăzute la lit. c), d) și e);
g) venitul anual corespunzător perioadei de închiriere în scop turistic, pentru un număr de până la 5 camere inclusiv, în cursul anului fiscal
respectiv, se stabilește prin însumarea venitului anual determinat potrivit lit. f) pentru fiecare cameră.”
@@ionutionut8245 si in afara "veniturile din drepturi de proprietate intelectuală", daca esti angajat si platesti deja cass, mai platesti o data cass si pentru veniturile din inchiriere?
Buna ziua. Pentru un student cu varsta sub 26 ani care detine un PFA in sistem real si care nu preconizeaza sa reailzeze venituri in 2024 peste cele 6 salarii minime pe economie va plati CASS? Daca raspunsul este favorabil cum ca studentii cu varsta sub 26 ani sunt scutiti de plata CASS cum se identifica la ANAF ca perosana intra in aceasta categorie?
Daca e student datoreaza CASS la veniutul net realizat atat cat e el . De ex 5000 lei ...datoreaza CASS 500 lei. E scutit doar de diferenta pana la 1980 lei ( baza de calcul de 6 salarii minime).
Cum completeaza cei care au estimat peste 12 salarii si au realizat peste 24? Se mai completeaza din nou la CAS?
da si se bifeaza la I.3.1 - la sectiunea peste 24 de salarii minime.
mulțumim pentru informații!
Dacă venitul net nu depășește 6 salarii(18000) nu ar trebui să bifez CASS în declarație…, doar ca din informații greșite avute am bifat acea căsuță de cass, așadar am de plata și cass pentru 2023, chiar dacă m-am încadrat sub 6 salarii
Intrebarea mea e daca mai pot rectifica declarația de anul trecut, având în vedere ca rectificările se fac până la 31 decembrie?
cum fac sa nu plătesc aiurea cass pe anul trecut.
Multumesc
se poate rectifica declaratia de anul trecut si sa nu bifati CASS deloc DOAR daca ati avut si calitatea de salariat in 2023. Altfel datorati CASS la 6 salarii chiar daca aveti venit sub 6 salarii pt ca ati avut asigurare de sanatate de cand ati depus declaratia anul trecut pana in prezent.
buna. daca sunt angajat si platesc deja cass, o sa platesc inca o data cass ul? inteleg bine? puteti sa imi explicati, va rog, acest aspect? va multumesc
depinde ce venituri aveti : din pfa sau alte venituri ( chirii , dividende , dobanzi etc)
@@gramacornel9381sunt anagajata cu CM, de acolo platesc CASSul
veniturile ar fi salariul
@@bia_av nu conteaza ca sunteti si salariat. Asa a fost si pana acum ..se platea CASS si daca erai salariat.
Bun venit in ROmania, platesti CASS de 1000 de ori ca au nevoie de pensii speciale.
Un video foarte lung, dar neclar care parte este pentru venituri din SRL, dividende?
Dividende obtinute in 2023 sau 2024 ? Se datoreaza doar CASS 10% la plafonul de 6/12/24 de salarii minime .
Va rog sa ma lamuriti, nu imi e clar: daca am venit din vanzare fonduri mutuale la ING (am aflat ca in Luxemburg) de 11000 si din Romania mai am dobanzi pe depozite la banca de 26000 lei, la CASS se seocoteste separat sau inpreuna? Adica ma incadrez odata la 6-12 luni pentru ca se iau doar veniturile din Romania de 26000 si sub 6 luni la Lux, sau se aduna si de ia 37000, care inseamna 12-24 luni?
din video se intelege intr-adevar ca veniturile din strainatate sunt separat de veniturile din Romania. Si eu am aceasta nelamurire
pt plafonul de CASS se aduna toate veniturile din Romania si strainatate si daca cumulat sunt peste 6 salarii minime (18.000) se datoreaza CASS 1800 lei. Daca sunt peste 12 salarii se datoreaza 3600 , daca sunt peste 24 de salarii se datoreaza 7200 care e si maximul posibil indiferent cat sunt veniturile din investitii .
@@gramacornel9381 multumesc. in momentul din 2023 in care am vandut acele actiuni la fonduri mutuale erau alte reguli, altfel nu as fi vandut asa multe... as fi lasat si pentru 2024. La noi in tara se schimba regulile peste noapte si acum pentru 1000 lei cu cat depasesc plafonul de 36000, platesc 1800 lei la CASS. Asta este Romania...
Pensii din strainatate din afara UE. Nu am reusit sa gasesc nicaieri exemple sau informatii detaliate despre completarea DU 2023-2024 pentru pensii din strainatate. Mai ales partea de CASS. Este obligatorie declararea estimativa a veniturilor din pensii din strainatate?
da e obligatorie si daca vi s-a retinut impozit acolo il puteti scadea acum din cel datorat in Romania. Venitul din pensie e scutit de CASS.
@@gramacornel9381 Multumesc pentru raspuns, dar acum am alta nelamurire. Peste tot se mentioneaza ca doar pensiile de pana la 4000lei sunt scutite de CASS. Va rog sa explicati de ce spuneti ca venitul din pensie e scutit de CASS.
@@cezarstancu4771 Exista o Decizie CCR prin care taxarea cu CASS a pensiilor peste 4000 lei este neconstitutionala si e litera de lege. De altfel statul roman va trebui sa restituie sumele retinute pensionarilor cu titlu de CASS .
" COMUNICAT REFERITOR EFECTELE DECIZIEI NR. 650 DIN 15 DECEMBRIE 2022 A CURTII CONSTITUTIONALE A ROMANIEI
Dupa cum se cunoaste, deja, in data de 28 decembrie 2022, in Monitorul Oficial nr. 1262, a fost publicata Decizia nr. 650 din data de 15 decembrie 2022 a Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care dispozitiile referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate cuprinse in O.U.G. nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost declarate neconstitutionale.
Subliniem faptul ca, in conformitate cu dispozitiile alin. (4) al art. 147 din Constitutia Romaniei, "Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor."
Pe cale de consecinta, contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii care depasesc suma de 4000 de lei nu se mai retin de la data de 28 decembrie 2022. "
@@cezarstancu4771 exista o decizie CCR prin care s-a declarat neconstitutionala retinerea CASS de catre stat la pensiile mai mari de 4000 lei . Se aplica incepand cu dec 2022.
Buna ziua!
Multumesc pentru video, a fost foarte informativ!
Am o mica nelamurire. Daca in 2023 am platit CASS ca salariat, mai este nevoie sa completez declaratia unica pentru venituri din dobanzi care nu au depasit plafonul de 6 salarii medii (dobanda primita este de sub 1000 lei)?
Nu e nevoie . Aveti venit sub 6 salarii minime si nu datorati CASS deloc.
Buna ziua! si multumesc pentru toate informatiile. Va rog, as vrea sa fiu sigura ca nu interpretez gresit. O persoana angajata in domeniul medical in Marea Britanie ce sectiune bifeaza in declaratie? Am inteles ca impozitul platit acolo se scade din cel datorat. Dar CAS si CASS?
Daca e angajata acolo nu are obligatia depunerii declaratiei unice . Tooate veniturile ca salariat sunt impozitate in UK ( impozit si contributii ) la acel angajator.
@@gramacornel9381 Multumesc frumos! Toate cele bune!
Buna ziua! Daca am estimat si realizat venituri peste 24 salarii si au fost bifate casutele CAS-ului si CASS-ului, in ambele declaratii, este gresit? Sau trebuie depusa rectificativa pt 2024 in care sa nu mai fie bifate cele doua casute I.3.1 si I.3.2 pt CAS si CASS? Multumesc!
Da daca ati estimat anul trecut in DU pe 2023 peste 24 de salarii si acum e acelasi plafon de 24 de salarii nu mai trebuie bifat I.3.1 si I.3.2. Depuneti o rectificativa la declaratia din acest an cu bifa la CAP I- 2023 si nu mai bifati deloc I.3.1 si I3.2 . Doar partea de la I1.1 sa ramana si I.4 .
Buna ziua,
Daca am ridicat dividende, ar trebui ca in 30 de zile de la ridicare sa depun declaratia unica ca sa declar ca am de plata CASS (declar acum, platesc anul viitor). Imi puteti confirma acest lucru, va rog?
Anul acesta am depus deja declaratia unica (am avut un PFA inchis in februarie, fara incasari acest an), dar am estimat la zero veniturile pentru acest an. Probabil trebuie sa mai depun inca o data declaratia unica si sa rectific suma de plata pentru CASS, nu-i asa? Daca ridic dividende in fiecare trimestru, atunci trebuie sa depun de fiecare data declaratia unica si sa rectific CASS-ul, nu? Sau depun anul viitor declaratia unica?
Mulțumesc.
e ok si daca le declarati la anul cand e declaratia pe 2024 - 2025 pt ca oricum termenul de plata e 25.05.2025 pentru ce ridicati in cursul anului 2024.
@@gramacornel9381 Multumesc pentru raspuns. Dar iau amenda daca nu depun in 30 de zile de la ridicarea dividendelor.
@@ea6745 teoretic da dar practic nu a vazut inca vreo amenda pt asta Si amenda se da in cazul unui control eventual, e vreo 50 lei.
Buna ziua. Daca am inceput sa primesc venituri in YT incepand cu anul in curs (2024) trebuie sa declar estimarea prin declaratia unica?. Multumesc.
da trebuie in 30 zile de la obtinerea venituriulor . Daca nu aveti PFA puteti functiona sub forma de drepturi de autor si datorati impozit , CAS la plafonul de 12/24 de salarii si CASS la plafoanele 6/12/24 de salarii.
@@gramacornel9381 am incercat sa completez DU pentru estimare 2024, insa din pacate nu exista optiunea pentru strainatate, doar pentru venituri din România. Precizez faptul ca sunt persoana fizica, nu PFA sau alta forma juridica. Cum ar trebui procedat in acest caz? Mulțumesc. PS: Banii ii primesc din Google Irlanda.
@@cristiantanase2105 nu conteaza ca banii vin din strainatate atata timp cat activitatea se desfasoara fizic in Romania ( se considera venituri din Romania ). Trebuie sa va faceti contract de drepturi de autor sau PFA ca sa aveti o forma autorizata de a obtine venituri din TH-cam .
Multumesc pentru precizarile pretioase facute si va rog am o intrebare legata de Declaratia 212 pentru anul 2024 cu venituri din chirie, pe care eu am completat-o si predat-o la ghiseul ANAF sector 4 si pe care la venituri ( date privind imp. anual estimat ), am completat la fel ca in anul 2023, fara sa calculez Cheltuieli deductibile de 20 % care au aparut in 2024. Am intrebat functionara de la ghiseu daca am completat corect si raspunsul a fost, DA. Ce trebuie sa fac acum pentru a rectifica greseala facuta ? Pot rectifica greseala in spatiul virtual sau trebuie sa ma duc iar la ghiseul cu personal amabil ? Multumesc
se poate rectifica pe formular 212 punand bifa rectificativa la CAP II -2024 si bifati cote forfetare si automat se vor calcula 20% cheltuieli din venitul brut si impozitul redus.
Atentie! La modelul 3 este o greseala... daca ai venituri din dobanzi, nu trebuie bifat sectiunea 1, subsectiunea I 1.1, doar I 3.2; daca se bifeaza si prima, va aparea la plata si pentru 10% din dobanda pe langa partea datorata la CASS!
la modelul 3 : dobanzile asa cum am zis in video conteaza doar pentru plafonul la CASS . Nu am zis ca se datoreaza impozit la acestea prin Declaratia unica. Sa vizionati mai cu atentie . Am bifat I.1.1 pt ca am avut venituri din vanzarea de parti sociale si acelea se impoziteaza cu 10% .
@@gramacornel9381 Si pentru dobanzi la CASS ce categorie selectez, venituri din alte surse?
@@Ecaterin4ik1 nu. Venituri din investitii
Eu trebuie sa recunosc faptul ca nici nu stiu daca sa ma apuce rasu' sau plansu', dar stiu sigur ca de vreo 3-4 luni m-am apucat de baut in speranta ca o sa reusesc vreodata sa inteleg cum se completeaza declaratia asta. Asta pentru ca imi doresc din tot sufletul sa contribui si eu la renovarea vilei lui Iohannis. daca voi pricepe vreodata nu stiu, dar stiu sigur ca voi deveni alcoolic si stiu si mai sigur ca Dorel si cu Geanina n-o sa priceapa nici ei cum se completeaza si, drept urmare, n-o sa-si plateasca taxele. In consecinta, Iohannis va fi nevoit sa stea intr-un viloi cu doar 77 de camere, in loc de 246, cum ar fi fost cazu'...deh...v3azta ie greu, dar sa-ti platesti taxele e si mai greu!
o ora jumatate??? WTF?