Burak asıl acınacak olan sizlersiniz. Faşizm sizin beyninizi bir bok çukuruna çevirmiş. Frontal lobunuz nasıl bir dejenerasyon geçirmisse artık mantıktan uzaklaşmış aşağılık içgüdülerle hareket ediyorsunuz.
"Bütün dünyada daha az eğitim görmüş insanlar yöneticiliğe kayıyor" Bu tespit bana da doğru gibi geliyor. Eğer doğruysa, sebeplerinin araştırılması ve bir önlem düşünülmesi lazım. Bütün ülkelerde "demokrasi" denen sistem, sürekli yozlaşmaya yol açıyor olabilir. (Şimdiye kadar demokrasinin sadece geri ülkelere zarar vereceği sanılıyordu.) Böyle bir durum varsa, demokrasiyi revize etme ihtiyacı kapımıza dayanır.
Savaşmayın sevişin lafını çok yanlış anlamışız herhalde :D O barış olsun anlamında sevişin olum.Yani sevin birbirinizi manasında.Pipilerinize sahip çıkın.
Nüfus artışının kontrolu yaşamın kendi dinamiğinden çıkmalı.Tıpkı Avrupada olduğu gibi..Belli bir bilgi birikimine ve teknolojiye ulaşan toplumlar refah toplumlarına dönüştüklerinde doğal olarak daha az çoğalıyorlar.O gün geldiğinde;daha az ama kaliteli insan topluluklarına dönüşecek insanlık.Daha uzun ömürlü ve yaşamın ve dünyanın kıymetini bilen insanlar olacak.O zaman, bir birine çarpmadan ve aynı zamanda birlikte,ortak değerlerde anlaşan insan gurupları sınırları kaldırıp özüne dönecek..Tıpkı yaratıldığı ilk günki gibi..Saf,temiz ve özgür..
Erdal Inonu, başta Caltech olmak üzere dünyanın sayılı üniversiteleri tarafından el üzerinde tutulan önemli bir fizikçidir, özellikle nötron fiziğine katkıları çok önemlidir.. Konuşurken doğruları bilerek konuşmak lazım...
Kesinlikle katılıyorum, adam sosyolojiyi küçümsedi ya :) sosyoloji açıkça sana geleceği gösterir. Onun yanında benzer bir alan psikoloji de araştırmaların %70'inin yapıldığı ülke bugün ABD'dir. Adamları süper güç yapan da budur. Geçmişe bakılacak olursa Almanların nasıl mühendisler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama onlara nazaran üretimi olmayan lakin sosyal bilimlerde gelişen İngilizlere karşı defalarca ağır yenilgiler aldılar.
Hocam sosyolojiyi nasıl eleştirirsin doğa bilimci olarak herkes kendi işine odaklanır şimdi bir kimyager nasıl olur da devlet yöneticisi olur boş konuştun gibi geldi.
Arkada soru soran arkadaş, adam sosyal bilimler bilim değil diyerek sansasyonel bir laf etmişken Trump hakkında ne düşünüyorsunuz diyor. Müthiş bi soru gerçekten, nasıl aklına geldi acaba?
çevre bakanlığı, orman bakanlığı ,tarım bakanlığı...çevre ve doğa bilimleri eğitimlerini tamamlamış uzmanlarla dolu..çevre yasalarımız ab uyum yasaları ile uyumlu hale getirilmiş vaziyette.öyle işkembe-i kübradan atmayalım lütfen.....
Hocam Siyaset Bilimi, İktisat, İşletme fakültelerinden devlet yöneticisi olmasın diyorsun.Geleceğimizin sorunları Doğa Bilimleri falan diyorsunda Doğa Bilimleriyle ilgilenen kişileri koy bakalım devletin başına neler yapar ? Bence Liderlerin sorunu okudukları bölüm ile alakalı değil kendilerini farklı alanlarda yetiştirmemeleri.Devlet yöneticisi tek taraflı yetişmemeli birden fazla vasfı olmalı saygılar.
Bence işte bunu sınırlandırmamak gerekir.Her alanda her bölümde kendini bir liderin sahip olması gereken tüm vasıfları kendine kazandırmış insanlarda çıkabilir.
Doğa bilimleri okumuş insan tek taraflı yetişemez zaten.Celal Şengör beyefendinin de değindiği konu bu.Doğa bilimleri okumuş insan her şeyden önce okuma öğrenme gelişme yetisine sahip insandır.Bu niteliklere sahip olmayan biri doğa bilimleri okuyamaz.Sana tek tip düşünmeyi öğreten bir yapıdan lider çıkamaz.Bizim ülkenin de sorunu bu.80 milyon insanın tek tip düşünmesini istiyorlar ve düşünmeyenleri de yargılıyorlar.Tam tersi bir insanın 80 milyon şekilde düşündüğü bir toplum kalkınır.80 milyonun tek bir insan gibi düşündüğü toplum değil.
Dünya ticareti, dünya politakasini anlamak cok baska bir konu. Bu alanlarda yöneticilik yapmak icin belli bir altyapi lazim... Almanya'da siyaset bilimden sonra uluslar iliskiler master'da mesela teknik ve doga alakali kurslara da giriyorsunuz/girebilirsiniz.
Söylediklerinin bazılarına katılsamda bazılarına kesinlikle karşıyım. Yöneten kişinin doğa bilimi bilme ve anlama zorunluluğu baştan aşağı saçma. Yöneten kişi hiç anlamaz ama sorun çıkacak alanda güvenilir bir bilim adamına o sorunu gidermesi için yetki verir olur biter. O mu geçip başına çözecek işi? Anlasa iyi olur belki ama anlamazsa olmaz diye bir şey yok.
Sosyoloji toplum bilimi değil mi hocam. Sosyolojiyi aşağıladınız ve bunlar ülkeyi yönetemez, sorunları çözemez diyorsunuz. Tüm yöneticiler mühendis mi olsun.
Bence İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Bursa'da 1 den fazla çocuk yapmak yasaklanmalı. Böyle olursa toplu taşıma, eğitim, sağlık ve birçok konuda avantaj sağlayacağını düşünüyorum.
Adamın demek istediği sosyal bilimlerin politika,ırk vb. sebeplerle saptırılabilir olduğu için ciddiyetinin az olması. Örneğin tarihte İskitler'i Hint- Avrupa'lılar da Türkler de sahiplenmeye çalışıyor. Böyle meselelerde bazen iki kere iki dört etmez.
Doğudakilerin kız çocuklarını çocuk olarak görmemesi gibi Celal Hoca da ampirik olmayan bilimleri bilimden saymıyor. Mantıklılık açısından değil bu benzetme yanlış anlaşılmasın. Birincisi tamamen cahillik ve gericilikten doğarken Celal Hocanınkinin haklılık payı var.
Erdal İnönü Wigner Medal aldı zamanında (Feza Gürsey de almıştı). Nasıl yaptığı pek bir şey yok anlayamadım. Bilen birisi Celal Şengör'ü övmek yerine bu konuda dediklerini sorgularsa sevinirim.
4:31 " sosyal bilimler bilim değil" diyosun burda ama başka bi yerde "teoloji bir bilimdir" diyosun Celal hoca da bu tarz şeyleri çok fazla görüyorum biraz nabza göre şerbet verme eğilimi var
bence liderler şahsi olarak cahil olsalar bile danışmanları liyakat usülleriyle göreve getirilmiş işlerinin ehilleri olmalı. Liderlerin halkın avam kısmına hitap ediyor olması demokrasinin handikapıdır zaten bunu aşmanın yoluda seçilmişlere yol gösterecek atanmışlardır. yol gösterivi karar vericiye konusu hakkında bilgi verir karar verme işi siyasi erk'e kalır.
Sayısı da sıkıntı. Dünyanın kaynakları sınırlı ve insan bolca tüketen bir canlı. Buna ek olarak popülasyon büyüdükçe eğitim, kariyer ve birçok şey için rekabet artacak ve bu büyük bir problem olacak.
Sosyal bilimlerle ilgili yaptığı yorumu garip buldum. İyi bir liderin/siyasetçinin siyaset bilimi/hukuk/ekonomi okumuş olması gerekmez mi? Fizik okumuş birisi ne kadar hukuk, yönetim ve ekonomi bilebilir ki? Celal hocaya saygım sonsuz ama saçmalamış bence burada.
İnanılmaz güldüm çünkü İkinci paragrafta tamamen ekonomi biliminin(iktisat) tanımını anlatmışsın. İktisat zaten sınırlı kaynakların optimizasyonudur. Biraz google araştırması yaparsan görebilirsin. Bilim insanlarının istihdamının sağlanması, bilimsel atılımların yapılması için kaynak kullanımı, enerji kaynaklarının dağılımının sağlanması, gelir eşitsizlikleri, sürdürülebilir kalkınma, toplumsal ilerleme, bilimsel atılımlar, bütün bu anlattığın pozitivist fikirler tamamiyle sosyal bilimlerin konusu. Doğa bilimcileri doğayı incelemeli, bilim yapmalı. Siyasetçinin işi bilim adamlarının(sosyal ve doğa) bilim yapabilmesi için gereken sosyolojik, ekonomik ve kültürel zemini sağlamaktır. Siyaset yönetimdir. Aynı zamanda da siyaset ideolojik bir kavramdır. Çünkü konusu insandır. Ha, bir fizik mezunu siyasetçi olamaz mı? Neden olmasın. Kendini sosyoloji, hukuk ve yönetim alanlarında geliştirmiş biriyse olabilir tabi ki. Ancak toplum bilimlerinin bütün sorusu zaten insanın ve toplumun nasıl yaşaması/yönetilmesiyken, "siyaseti doğa bilimcileri yapmalı" lafı tamamen kendi kendisini yanlışlayan patolojik bir ifade.
Konuştuğun konular hakkında en ufak bir bilgin var gibi gelmiyorsun. "Optimizasyon bir matematik metodudur" Evet? "Buradaki değişkenleri sosyal bilimlerden gelen adamın anlamadığından bahsediyoruz. " Dalga mı geçiyorsun? Ne demek bu? "Mevcut siyasetçilerin işi boş laftan öteye gitmeyen zırvalar" Tamamen subjektif bir yargı. Bence de öyle. Konumuzla ilgisi nedir? Yani günümüz siyasetçilerinin sana veya bana göre başarısız olması siyasetin ve yönetimin doğa bilimcileri tarafından yapılması gerektiği savına ne katkı sağlar? Lu an bizi yönetenler zaten eğitimsiz. Binali Yıldırım da mühendis zaten. "Mesela dünya sürdürülebilir kalkınmada nereye gelmiş?" Sürdürülebilir kalkınma konusu zaten tamamen sosyal bilimlerin konusu. Bunu ortaya atanlar sosyal bilimciler. Neyi, nasıl savunuyorsun yani? Gelir eşitsizliği/eşitliği bir kavramdır. Vergileri arttırırsın, sosyal devlet uygulamalarını arttırırsın, geliri yeniden dağıtırsın, gelir eşitsizliği ortadan kalkar. Ama başka sorunlar ortaya çıkar. Ülkenin toplam üretimi azalır. Bu bir sorudur, toplam payı arttırmak mı? Yoksa gelir eşitsizliğini mi azaltmak? Peki bu ekonomik uygulamaların toplumdaki izdüşümü ne olacak? İşçi sınıfı ve patronlar arasındaki ilişki toplumsal yapıya nasıl yansıyacak? Bütün bunlar ülkenin kültürel yapısını, sanatsal çalışmaları, bilimsel ilerlemeleri, arge yatırımlarını nasıl etkileyecek? Bütün bunların biyolojinin/fiziğin konusu olmadığının farkında olduğunu düşünüyorum. "Bilimsel atılımların yapılması için kaynak kullanımında siyasetçinin rolü neymiş?" Alında bu soruyu okuduktan sonra yazdığım her şeyin boşa olduğunu anladım. Aynen kardeşim. Evet.
Yeni başladığın mühendislik fakültesini bitirdiğinde ve biraz olgunlaştığında muhtemelen bu yazdığın şeyler aklına gelecek ve utanacaksın. Çünkübir şeyi yanlış olduğunu bildiğin halde körü körüne savunuyorsun. Hatta savunamıyorsun bile. Sadece çocukça saldırı içerisindesin. Birinci cümlende söylediğin şeyi kendin bile anladın mı acaba merak ediyorum. İktisadi olmayan "kısıt" neymiş acaba? Bir siyasetçi için hukuk, ekonomi ve diplomasi bilgisinin fizik, biyoloji veya astronomi bilgisinden çok daha önemli ve hayati olduğunun bence gayet farkındasın. Yani öyle umuyorum. Çünkü bu bir tartışma konusu değil. "Eee yapamıyor bak" E yapan var yapamayan var. Kime göre? Çin muhteşem bir şekilde büyüyor, ABD uzun yıllardır dünyaya hakim. Yapıyorlar işte. İşinde kötü olan doktorlar var diye "bak tıp okuyanlar bu işi yapamıyor, tarih mezunları hekimlik yapsın" demekten hiçbir farkı yok bunun. Yani sanki ben doğa bilimlerine falan bok atıyorum. Hayır, ilgisi yok. Ben de sayısal bir bölümde okudum. Ama doğa bilimlerini bilmek ile iyi bir yönetici/siyasetçi olmak arasında gerçekten inanılmaz bir uzak ilişki olduğunun farkındayım. Ya da boşver senin dediğin olsun. Anayasa mahkemesinin başına biyolog geçsin. Merkez bankası politikalarını kimyagerler belirlesin. Kanunları ve hükümet politikalarını jeologlar yapsın. Diplomasiyi de fizikçiler yürütsün. Sonuçta doğayı biliyor adamlar.
Çevre yani "dışsallıklar" sorunları iktisadın önemli bir konusu. "Çevre iktisadı" yani "environmental economics" başlı başına bir bilim dalı. Çevre kirliliği ile bütün bürokratik adımları düzenleyen ve kurumları oluşturanlar sosyal bilimciler. Gereken durumlarda doğa bilimcilerine danışmak siyasetçinin görevi. Örneğin fabrika dumanlarının atmosfere nasıl bir zarar verdiğini doğa bilimcileri saptar, onlara danışılır. Tıpkı eğitim gibi alanlarda psikologlara ve sosyologlara danışmak gibi. Fabrika bacalarına takılacak filtreleri mühendisler yapar. Ama tüm bu zinciri sosyal bilimci yönetir. Varoluş sebebi budur zaten. Çevrenin ve doğanın yapısını bilmekle, bu konular hakkındaki politikaların sürecini yönetmek, bu konuda düzenlemeler yapmak, büyük şirketleri ikna etmek, bütçe ayırmak aynı şey değil işte. Yönetim apayrı bir olay. Çevre sorunları ile ilgili konular zaten genel olarak uluslararası denetleyici kurumlarla ve devletlerin anlaşmalarıyla düzenlenen şeyler. Her devletin atmosferi ne kadar kirlettiği ile ilgili paket anlaşmalar var. Bunu hazırlayanlar kim? Sosyal bilimci. Toprağın ve atmosferin yapısını biliyor diye devletin nasıl işlediğini bilmeyen, diplomasiden ve ekonomik kanallardan bihaber birini lider seçersek işimiz iş. Mesela sen kendin abd'de sosyal adaletin yetersiz olduğunu söylüyorsun. Bu ideolojik bir görüş. Sosyal bilimlerin konusuna girdin işte. Yani savunduğun şey, "insanlar eğitimini gördüğü şeyi yapmasın." Ben de diyorum ki herkes eğitimini aldığı şeyi yapsın. O zaman dünya daha iyiye gider.
Cahil cahil konuşma Celal Hoca da Atatürk'te bazı kişilerden etkilenip mesleklerini seçmişlerdir.Atatürk' ün dehası her konuda ona büyük bir nitelik kazandırırdı.
Türkiye'nin hukuk devleti olma konusunda ve liberal ekonomi politikalarını yanlış uygulama, vergi vs gibi bi sürü sorunu varken sosyal bilimleri küçümsemek haksızlığın daniskası olmuş. Bir yöneticinin doğa bilimlerini anlamaması veya önem vermemesi, bilimle uğraşan insanların gerekli değeri görmemesi başka bir şeydir. Bir yönetici doğa bilimlerinden anlamasa dahi Atatürk'ün dediği gibi tek kurtuluşu akıl ve bilimde görüp politikalarını ona göre belirlemesi mümkün olamaz mı? Tabi ki mümkün olabilir. Kusura bakmayın ekonomik ve hukuki sorunlar bunlarla ilgili bilimlerin ışığında çözülür.
Kameranın bu tarafta olduğunu bile bile ,o taraftaki kolunu kaldırarak konuşmak da ne oluyor?Bunu İlber Ortaylı da yapıyor..Bu kadar dikkatsizlik olur mu?
Halen daha 'nufus artisi problem degildir' diyenler var. Bal gibi de problemdir. Dunyaya verilen zarar yahut kaynak paylasimindan bahsetmiyorum. Ama tarihe bakarsak nerede nufus yogunlasmasi var, orada huzur kalmamistir. Ki bu sadece kaynaklarla ilgili bir durum da degildir. Insanlarin hayvani guduleri, ikircilikligi, baskasinin pahasina yukselme hirsi gibi etkenler bu huzursuzluga kaynaklar herkes icin yeterli dahi olsa sebep olmustur. Insanin yogun oldugu yerde huzur kalmaz, gelisme bir noktadan sonra tersine doner. Inanmayan sokaga cikip soyle bir baksin. Memleketin en buyuk problemi cahil cuhelanin sorumsuzca uremesi ve kendi cocuklarini da o yikik kulturlerinde yetistirip onlarin da, cevrelerindekilerin de hayatlarini mahvetmesidir.
Muthis bir herif.Saatlerce dinlerim,yorulmam.
Uçaklardan kürekle kondom atılmalı gelişmemiş yerlere.
keşke babana da bir kutu bedavadan verilseydi
@Burak The Black o k*rtleri gebertmiyor silah yok elinde diye. Bu durumda suçlu bi miktar.
Burak asıl acınacak olan sizlersiniz. Faşizm sizin beyninizi bir bok çukuruna çevirmiş. Frontal lobunuz nasıl bir dejenerasyon geçirmisse artık mantıktan uzaklaşmış aşağılık içgüdülerle hareket ediyorsunuz.
Diyarabakır da cinsel eğitim verildi adamlar kondomu balon yapıp çocuklara veriyor oynaması için.
Ecc ben sildim sende sil aptallık yapıyoruz .
10 saat anlatsın bir an sıkılmam keşke yüzyüze dinleme imkanım olsa
kazanabilirsen itü'de ders alabilirsin.
@@merihdoksansekizoglu4877 Türkiye'de üniversite yoktur,İTÜ kötülerin en iyisidir
@@yunusemretrpan8862 eeeee?
melih kardeşim ben sayısal değilimki eşit ağırlığım nasıl girebilirim
@@salihreiz3285 giremezsin o zaman kanka
"Bütün dünyada daha az eğitim görmüş insanlar yöneticiliğe kayıyor"
Bu tespit bana da doğru gibi geliyor. Eğer doğruysa, sebeplerinin araştırılması ve bir önlem düşünülmesi lazım. Bütün ülkelerde "demokrasi" denen sistem, sürekli yozlaşmaya yol açıyor olabilir. (Şimdiye kadar demokrasinin sadece geri ülkelere zarar vereceği sanılıyordu.) Böyle bir durum varsa, demokrasiyi revize etme ihtiyacı kapımıza dayanır.
düsünülmüsü var : "Democracy is a pathetic belief in the collective wisdom of individual ignorance"
ingiltere demokrasinin en gelişmiş yeridir.
halk ne ise yöneticiside odur
yani bir kısmı krallıkla yönetiliyor
Milli Adam27 yolsuzlukları görmek için çok da uzaklara bakmaya gerek yok.
İlber Ortaylı ve Celal Şengör bizi yönetsin
İlber hoca da sosyal bilimci celale göre o da olmaz :D
Adamlar Pakistan'ı neden yönetmek istesin ki?
ilber ortayli hocadan yonetici olacagini sanmiyorum.
@@Achilleus18 evet
@@Achilleus18 evet?
Hayranım bu adama
gün geçtikçe celal hocayı daha iyi anlıyoruz
Başlığı Celal Hoca Thonos'un Mantığını Açıklıyor diye atsaydınız çok fazla izlenirdi.
Savaşmayın sevişin lafını çok yanlış anlamışız herhalde :D O barış olsun anlamında sevişin olum.Yani sevin birbirinizi manasında.Pipilerinize sahip çıkın.
ibretlik video, keşke biraz daha uzun olsaydı !
Uzun videosu var
Yıl 2020, üstadın söyledikleri ve bu yılın bize getirdikleri doğanın hala kendi dengesini kurmak için çaba gösterdiğini kanıtlar biçimde.
Gerçekten çok ciddi bir artış var hindistan nijerya çin bunlar zaten tek başına 3milyar insan korkunç çok kötü
gerçekten yararlı işler yapıyorsunuz
Nüfus artışının kontrolu yaşamın kendi dinamiğinden çıkmalı.Tıpkı Avrupada olduğu gibi..Belli bir bilgi birikimine ve teknolojiye ulaşan toplumlar refah toplumlarına dönüştüklerinde doğal olarak daha az çoğalıyorlar.O gün geldiğinde;daha az ama kaliteli insan topluluklarına dönüşecek insanlık.Daha uzun ömürlü ve yaşamın ve dünyanın kıymetini bilen insanlar olacak.O zaman, bir birine çarpmadan ve aynı zamanda birlikte,ortak değerlerde anlaşan insan gurupları sınırları kaldırıp özüne dönecek..Tıpkı yaratıldığı ilk günki gibi..Saf,temiz ve özgür..
Çok sevdiğim bir bilim insanıdır sayın celal şengör 👍
Siyasetçi olmak için ülkemizde doğa bilimlerinden anlamasına gerek yokki hocam lise mezunu olması yetiyor:))
lan o bile değil
İlkokul mezunu milletvekili olabiliyor
Gayet wonderful bir tespit ve fikir katılıyorum !!
Hocam, keşke bu konu hakkında da konuşsaydınız. Halkın eğitimi artıkça, nüfus artışı da yavaşlar.
başkanlığa aday olmanızı bekliyoruz 😂😂
Erdal Inonu, başta Caltech olmak üzere dünyanın sayılı üniversiteleri tarafından el üzerinde tutulan önemli bir fizikçidir, özellikle nötron fiziğine katkıları çok önemlidir.. Konuşurken doğruları bilerek konuşmak lazım...
Eğitim sistemini kesinlikle siz kurmalısınız. Bu arada size bir e mail attım ama cevap alamadım hocam.
keşke nüfus konusunda ki görüşleri ile ekonomi hakkindaki fikirlerini bir kiyaslasa anlayacak kapitalist sistemin nüfusa gereksinim duyduğunu..
Celal Hocanın bu tespiti yanlış Binali Y. başa geldiğinde baya övmüştü, yok mühendis, yok aritmatik düşünce, falan filan al işte sonuç ortada
nerde övmüştü link ver
Kesinlikle katılıyorum, adam sosyolojiyi küçümsedi ya :) sosyoloji açıkça sana geleceği gösterir. Onun yanında benzer bir alan psikoloji de araştırmaların %70'inin yapıldığı ülke bugün ABD'dir. Adamları süper güç yapan da budur. Geçmişe bakılacak olursa Almanların nasıl mühendisler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama onlara nazaran üretimi olmayan lakin sosyal bilimlerde gelişen İngilizlere karşı defalarca ağır yenilgiler aldılar.
Erbakan mühendisin kralıydı. Ama iş yaptırmadılar , engellediler adamı.
Öyle deme bosnada roket fabrikası açtı bir sürü . hatta halk para yardımı yaptı .
Yani inananlar :-)
erbakan bir radikal islamciydi eger istedikleri tam anlamiyla yapsaydi ulke suudilere dönerdi
Celal hoca her konuda haklı ama sosyal bilimler bilim değil demesi çok yanlış.Bilimin her dalı ayrı değer arz eder.
arzmı eder 😂
İnsanın hikayesi insanla son bulacaktır.
Trump'a treemp dedi sonra dedi ben ne yapıyorum o öyle okunmaz ki dedi trampa döndü :D
Aklımızla diğer gezegenlere gidebiliriz.
Erdal İnönü yorumu güzel ilk defa doğru bişey konuştun
fakirin oynayacak parası olmayınca karısıyla oynar diye bir laf vardı haha aklıma o geldi şimdi
Cumhurbaşkanımız ol, Hocam.
bence kişiler değil sistemler önemli olmalı trump ı tekmeliyorlar mesela hakettiği zaman. böyle olmalı
sırf ateist olduğu için %80 dezavantajlı başlar. bence de keşke olsa..
Vusal Pashali maymunlarda millet vekili olsun atalarimiz ya saygilazim
@@bogazdabalkkeyfi4204 Senin o aklını ya cahil cühela sınıf herif seni
Hocam cok iyisiniz
Ölenleri tedavi eden adam gibi adamdır celal hocam :))
Çare Celal ve İlber hoca. Getirin şunları başa :D
Filozofun liderlik yapacak karizması olmuyor malesef, ayrıca kendilerinin de bunu isteyeceginden şüpheliyim
Hiçbiri de demezki bu insanlar gibi olayım 0 sorumluluk memlekette...
Hocam sosyolojiyi nasıl eleştirirsin doğa bilimci olarak herkes kendi işine odaklanır şimdi bir kimyager nasıl olur da devlet yöneticisi olur boş konuştun gibi geldi.
Arkada soru soran arkadaş, adam sosyal bilimler bilim değil diyerek sansasyonel bir laf etmişken Trump hakkında ne düşünüyorsunuz diyor. Müthiş bi soru gerçekten, nasıl aklına geldi acaba?
çevre bakanlığı, orman bakanlığı ,tarım bakanlığı...çevre ve doğa bilimleri eğitimlerini tamamlamış uzmanlarla dolu..çevre yasalarımız ab uyum yasaları ile uyumlu hale getirilmiş vaziyette.öyle işkembe-i kübradan atmayalım lütfen.....
Hocam Siyaset Bilimi, İktisat, İşletme fakültelerinden devlet yöneticisi olmasın diyorsun.Geleceğimizin sorunları Doğa Bilimleri falan diyorsunda Doğa Bilimleriyle ilgilenen kişileri koy bakalım devletin başına neler yapar ? Bence Liderlerin sorunu okudukları bölüm ile alakalı değil kendilerini farklı alanlarda yetiştirmemeleri.Devlet yöneticisi tek taraflı yetişmemeli birden fazla vasfı olmalı saygılar.
bence asker kökenli insanlar yonetmeli dünyada hep başarılı olmuş liderler asker kökenlidir
Bence işte bunu sınırlandırmamak gerekir.Her alanda her bölümde kendini bir liderin sahip olması gereken tüm vasıfları kendine kazandırmış insanlarda çıkabilir.
Kessinlikle katiliyorum. Celal hoca da bunu kastetmis zaten
Doğa bilimleri okumuş insan tek taraflı yetişemez zaten.Celal Şengör beyefendinin de değindiği konu bu.Doğa bilimleri okumuş insan her şeyden önce okuma öğrenme gelişme yetisine sahip insandır.Bu niteliklere sahip olmayan biri doğa bilimleri okuyamaz.Sana tek tip düşünmeyi öğreten bir yapıdan lider çıkamaz.Bizim ülkenin de sorunu bu.80 milyon insanın tek tip düşünmesini istiyorlar ve düşünmeyenleri de yargılıyorlar.Tam tersi bir insanın 80 milyon şekilde düşündüğü bir toplum kalkınır.80 milyonun tek bir insan gibi düşündüğü toplum değil.
Dünya ticareti, dünya politakasini anlamak cok baska bir konu. Bu alanlarda yöneticilik yapmak icin belli bir altyapi lazim... Almanya'da siyaset bilimden sonra uluslar iliskiler master'da mesela teknik ve doga alakali kurslara da giriyorsunuz/girebilirsiniz.
thank you for video.
Eee kıyamet yaklaşıyo celal efendileee
Hocam müthiş
Celal Şengör Milli Eğitim Bakanı olmalıdır.
Erdal İnönü'nün yalnız fizik alanında çalışmaları olmuş. Ama, herhalde politikayı girdikten sonra bıraktı.
Okumuş deli bu Adam
Projeksiyonlar nüfus artış hızının azalacağını gösteriyor vve 2050-2100 arası sabitleneceğini söylüyorlar, dünya dengesini bulur
Abi saçma sapan kanallar milyonlarca abone alıyor şu kanal 7bin saçmalık
Bu adam başkan olsun oy vermeszsem namerdim.aynı benim gibi düşüniyor yav
Söylediklerinin bazılarına katılsamda bazılarına kesinlikle karşıyım. Yöneten kişinin doğa bilimi bilme ve anlama zorunluluğu baştan aşağı saçma. Yöneten kişi hiç anlamaz ama sorun çıkacak alanda güvenilir bir bilim adamına o sorunu gidermesi için yetki verir olur biter. O mu geçip başına çözecek işi? Anlasa iyi olur belki ama anlamazsa olmaz diye bir şey yok.
Yöneticiler bundan sonra özellikle yetiştirilecek
Celal dedeme saygılar..
Adam geleceyi gormus 2020 yorum
reis bunu beğenmedi en az 3 çocuk....
celal hocada yönetici kumaşı var da çok zor be
Sosyoloji toplum bilimi değil mi hocam. Sosyolojiyi aşağıladınız ve bunlar ülkeyi yönetemez, sorunları çözemez diyorsunuz. Tüm yöneticiler mühendis mi olsun.
Celal hocanın fark etmediği gerçek şu ki gelişmiş ülkelerde büyüme durmakta hatta tersine dönmektedir.
Gelişmişlik düzeyi arttıkça nüfus sabitlenir eğitim şart
Bence İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Bursa'da 1 den fazla çocuk yapmak yasaklanmalı. Böyle olursa toplu taşıma, eğitim, sağlık ve birçok konuda avantaj sağlayacağını düşünüyorum.
Yav adam gibi bir mikrofon, bir aygıt yok muydu da sanki arka odadan konuşuyor gibi sesiniz geliyor
"sosyal bilimler bilim degil"
prof. dr celal sengor
Alp Ddar anlamadığım tarih de sosyal bilim değil mi ?
Adamın demek istediği sosyal bilimlerin politika,ırk vb. sebeplerle saptırılabilir olduğu için ciddiyetinin az olması. Örneğin tarihte İskitler'i Hint- Avrupa'lılar da Türkler de sahiplenmeye çalışıyor. Böyle meselelerde bazen iki kere iki dört etmez.
tarih sosyal bilim değil, tarih disiplindir ve tarih esasları bilimlere dayanır, nümizmatik, antropoloji gibi gibi.
Doğudakilerin kız çocuklarını çocuk olarak görmemesi gibi Celal Hoca da ampirik olmayan bilimleri bilimden saymıyor. Mantıklılık açısından değil bu benzetme yanlış anlaşılmasın. Birincisi tamamen cahillik ve gericilikten doğarken Celal Hocanınkinin haklılık payı var.
Doğa Bilimleri kıyasla
Sosyal bilimler bilim değildir mi? Dedi hoca😊
Erdal inönü hakkında neden böyle dediğini anlamadım çok önemli ödülleri var kendisinin sonrasında siyasete girip,fiziği bıraktığı için mi dedi
Türkiye'nin nüfus artışı yönünde isteği var.
Abi sizden rica etsem celal şengörle nasıl görüştününüzü söylermisiniz
Onunla tanışmak istiyomda
Dahi insan.
Thanos haklı mı yani..?
Elinde imkan olsa Thanos olursun be hoca..!
Bir doğa bilimci siyaset konuşursa
Hocam herkes 1 çocuk yapsın. Düzelir.
dimi?
-Celal Şengör
Sosyal Bilimleri neden küçümsüyor üzülüyoruz bizde
2:20 Sosyal bilim nasil bilim degil, cok sorumsuzca bir laf etmis
Nereden baktığına bağlı
İnsan psikolojisi sürekli değiştiği için belli bir çerçeveye oturmuyor buda bilim olmasına engeldir sürekli bir çelişki halindedir.
Erdal İnönü Wigner Medal aldı zamanında (Feza Gürsey de almıştı). Nasıl yaptığı pek bir şey yok anlayamadım. Bilen birisi Celal Şengör'ü övmek yerine bu konuda dediklerini sorgularsa sevinirim.
Pakistan, Bangladeş uçtu gidiyor.
Alanı dışında her konuda fikri var.
Hocanın söyledeği fizik doktorası yapan politikacı kim anlayamadım?
Celal şengör fizik konusunda ne yapmış çok merak ettim
Hocam ne zaman haksız çıkacaksın.
Eminim o gün hiç gelmeyecek.
İsimlerin telaffuzunu neden bukadar kasıyorsun hocam???
Dunyada zenginler paralarini fakirlerle paylassa ...iyi olur. Cocuk sayini bilimle kontrol edilmeli . Bir aileye 2 cocuk..
Celal, aşağılamadığın adam kaldı mı dünyada?
4:31 " sosyal bilimler bilim değil" diyosun burda ama başka bi yerde "teoloji bir bilimdir" diyosun Celal hoca da bu tarz şeyleri çok fazla görüyorum biraz nabza göre şerbet verme eğilimi var
bence liderler şahsi olarak cahil olsalar bile danışmanları liyakat usülleriyle göreve getirilmiş işlerinin ehilleri olmalı. Liderlerin halkın avam kısmına hitap ediyor olması demokrasinin handikapıdır zaten bunu aşmanın yoluda seçilmişlere yol gösterecek atanmışlardır. yol gösterivi karar vericiye konusu hakkında bilgi verir karar verme işi siyasi erk'e kalır.
2050 de.... 10 Milyar İnsan olacak galiba !!
Belki 5 milyar
Fuhrer abla fizikci ama nukleer politika nolcak?
insanın sayısından ziyade niteliği sıkıntı eğitim düzeyi sıkıntı
Sayısı da sıkıntı. Dünyanın kaynakları sınırlı ve insan bolca tüketen bir canlı. Buna ek olarak popülasyon büyüdükçe eğitim, kariyer ve birçok şey için rekabet artacak ve bu büyük bir problem olacak.
Sosyal bilimler bilim değil mi dedi o?
adam haklı birader
150 yıl öncesinin kafası.kendi yaptığı işi uzmanlığı dışında çok ciddiye alınacak biri değil.
Çin ve hindistan gibi yerlerden kaynakli
Hindistan yok olsa çok bi değişiklik olmaz
Sosyal bilimlerle ilgili yaptığı yorumu garip buldum. İyi bir liderin/siyasetçinin siyaset bilimi/hukuk/ekonomi okumuş olması gerekmez mi? Fizik okumuş birisi ne kadar hukuk, yönetim ve ekonomi bilebilir ki? Celal hocaya saygım sonsuz ama saçmalamış bence burada.
Hayatımda duyduğum en saçma ve sığ yorum.
İnanılmaz güldüm çünkü İkinci paragrafta tamamen ekonomi biliminin(iktisat) tanımını anlatmışsın. İktisat zaten sınırlı kaynakların optimizasyonudur. Biraz google araştırması yaparsan görebilirsin.
Bilim insanlarının istihdamının sağlanması, bilimsel atılımların yapılması için kaynak kullanımı, enerji kaynaklarının dağılımının sağlanması, gelir eşitsizlikleri, sürdürülebilir kalkınma, toplumsal ilerleme, bilimsel atılımlar, bütün bu anlattığın pozitivist fikirler tamamiyle sosyal bilimlerin konusu.
Doğa bilimcileri doğayı incelemeli, bilim yapmalı. Siyasetçinin işi bilim adamlarının(sosyal ve doğa) bilim yapabilmesi için gereken sosyolojik, ekonomik ve kültürel zemini sağlamaktır. Siyaset yönetimdir. Aynı zamanda da siyaset ideolojik bir kavramdır. Çünkü konusu insandır.
Ha, bir fizik mezunu siyasetçi olamaz mı? Neden olmasın. Kendini sosyoloji, hukuk ve yönetim alanlarında geliştirmiş biriyse olabilir tabi ki. Ancak toplum bilimlerinin bütün sorusu zaten insanın ve toplumun nasıl yaşaması/yönetilmesiyken, "siyaseti doğa bilimcileri yapmalı" lafı tamamen kendi kendisini yanlışlayan patolojik bir ifade.
Konuştuğun konular hakkında en ufak bir bilgin var gibi gelmiyorsun.
"Optimizasyon bir matematik metodudur" Evet?
"Buradaki değişkenleri sosyal bilimlerden gelen adamın anlamadığından bahsediyoruz. " Dalga mı geçiyorsun? Ne demek bu?
"Mevcut siyasetçilerin işi boş laftan öteye gitmeyen zırvalar" Tamamen subjektif bir yargı. Bence de öyle. Konumuzla ilgisi nedir? Yani günümüz siyasetçilerinin sana veya bana göre başarısız olması siyasetin ve yönetimin doğa bilimcileri tarafından yapılması gerektiği savına ne katkı sağlar? Lu an bizi yönetenler zaten eğitimsiz. Binali Yıldırım da mühendis zaten.
"Mesela dünya sürdürülebilir kalkınmada nereye gelmiş?" Sürdürülebilir kalkınma konusu zaten tamamen sosyal bilimlerin konusu. Bunu ortaya atanlar sosyal bilimciler. Neyi, nasıl savunuyorsun yani?
Gelir eşitsizliği/eşitliği bir kavramdır. Vergileri arttırırsın, sosyal devlet uygulamalarını arttırırsın, geliri yeniden dağıtırsın, gelir eşitsizliği ortadan kalkar. Ama başka sorunlar ortaya çıkar. Ülkenin toplam üretimi azalır. Bu bir sorudur, toplam payı arttırmak mı? Yoksa gelir eşitsizliğini mi azaltmak? Peki bu ekonomik uygulamaların toplumdaki izdüşümü ne olacak? İşçi sınıfı ve patronlar arasındaki ilişki toplumsal yapıya nasıl yansıyacak? Bütün bunlar ülkenin kültürel yapısını, sanatsal çalışmaları, bilimsel ilerlemeleri, arge yatırımlarını nasıl etkileyecek? Bütün bunların biyolojinin/fiziğin konusu olmadığının farkında olduğunu düşünüyorum.
"Bilimsel atılımların yapılması için kaynak kullanımında siyasetçinin rolü neymiş?" Alında bu soruyu okuduktan sonra yazdığım her şeyin boşa olduğunu anladım. Aynen kardeşim. Evet.
Yeni başladığın mühendislik fakültesini bitirdiğinde ve biraz olgunlaştığında muhtemelen bu yazdığın şeyler aklına gelecek ve utanacaksın. Çünkübir şeyi yanlış olduğunu bildiğin halde körü körüne savunuyorsun. Hatta savunamıyorsun bile. Sadece çocukça saldırı içerisindesin. Birinci cümlende söylediğin şeyi kendin bile anladın mı acaba merak ediyorum. İktisadi olmayan "kısıt" neymiş acaba? Bir siyasetçi için hukuk, ekonomi ve diplomasi bilgisinin fizik, biyoloji veya astronomi bilgisinden çok daha önemli ve hayati olduğunun bence gayet farkındasın. Yani öyle umuyorum. Çünkü bu bir tartışma konusu değil.
"Eee yapamıyor bak" E yapan var yapamayan var. Kime göre? Çin muhteşem bir şekilde büyüyor, ABD uzun yıllardır dünyaya hakim. Yapıyorlar işte. İşinde kötü olan doktorlar var diye "bak tıp okuyanlar bu işi yapamıyor, tarih mezunları hekimlik yapsın" demekten hiçbir farkı yok bunun.
Yani sanki ben doğa bilimlerine falan bok atıyorum. Hayır, ilgisi yok. Ben de sayısal bir bölümde okudum. Ama doğa bilimlerini bilmek ile iyi bir yönetici/siyasetçi olmak arasında gerçekten inanılmaz bir uzak ilişki olduğunun farkındayım.
Ya da boşver senin dediğin olsun. Anayasa mahkemesinin başına biyolog geçsin. Merkez bankası politikalarını kimyagerler belirlesin. Kanunları ve hükümet politikalarını jeologlar yapsın. Diplomasiyi de fizikçiler yürütsün. Sonuçta doğayı biliyor adamlar.
Çevre yani "dışsallıklar" sorunları iktisadın önemli bir konusu. "Çevre iktisadı" yani "environmental economics" başlı başına bir bilim dalı. Çevre kirliliği ile bütün bürokratik adımları düzenleyen ve kurumları oluşturanlar sosyal bilimciler.
Gereken durumlarda doğa bilimcilerine danışmak siyasetçinin görevi. Örneğin fabrika dumanlarının atmosfere nasıl bir zarar verdiğini doğa bilimcileri saptar, onlara danışılır. Tıpkı eğitim gibi alanlarda psikologlara ve sosyologlara danışmak gibi. Fabrika bacalarına takılacak filtreleri mühendisler yapar. Ama tüm bu zinciri sosyal bilimci yönetir. Varoluş sebebi budur zaten.
Çevrenin ve doğanın yapısını bilmekle, bu konular hakkındaki politikaların sürecini yönetmek, bu konuda düzenlemeler yapmak, büyük şirketleri ikna etmek, bütçe ayırmak aynı şey değil işte. Yönetim apayrı bir olay.
Çevre sorunları ile ilgili konular zaten genel olarak uluslararası denetleyici kurumlarla ve devletlerin anlaşmalarıyla düzenlenen şeyler. Her devletin atmosferi ne kadar kirlettiği ile ilgili paket anlaşmalar var. Bunu hazırlayanlar kim? Sosyal bilimci. Toprağın ve atmosferin yapısını biliyor diye devletin nasıl işlediğini bilmeyen, diplomasiden ve ekonomik kanallardan bihaber birini lider seçersek işimiz iş.
Mesela sen kendin abd'de sosyal adaletin yetersiz olduğunu söylüyorsun. Bu ideolojik bir görüş. Sosyal bilimlerin konusuna girdin işte. Yani savunduğun şey, "insanlar eğitimini gördüğü şeyi yapmasın." Ben de diyorum ki herkes eğitimini aldığı şeyi yapsın. O zaman dünya daha iyiye gider.
korona virüsü ?
Bu adami cok begeniyorum! Cumhurbaskani bu Hocayi yanina danishman olarak alamali!
tr başbakanı daha yazı yazmaktan birhaber..
Doradan sonra merak edip arastiranlar ;)
Sn. Şengör politikacıların doğa bilimleri okumuş anlamış olmasını ifade ediyor. Acaba askeri okuldan mezun Mustafa Kemal hakkında ne düşünüyor???
Cahil cahil konuşma Celal Hoca da Atatürk'te bazı kişilerden etkilenip mesleklerini seçmişlerdir.Atatürk' ün dehası her konuda ona büyük bir nitelik kazandırırdı.
@@halaxar Hakaret etmeden tartışamaz mısın? Ben sadece bir tartışma açıyorum.. Fikir beyan etmiyorum..
Silivriye bedava vip bilet almış celal hoca
Türkiye'nin hukuk devleti olma konusunda ve liberal ekonomi politikalarını yanlış uygulama, vergi vs gibi bi sürü sorunu varken sosyal bilimleri küçümsemek haksızlığın daniskası olmuş. Bir yöneticinin doğa bilimlerini anlamaması veya önem vermemesi, bilimle uğraşan insanların gerekli değeri görmemesi başka bir şeydir. Bir yönetici doğa bilimlerinden anlamasa dahi Atatürk'ün dediği gibi tek kurtuluşu akıl ve bilimde görüp politikalarını ona göre belirlemesi mümkün olamaz mı? Tabi ki mümkün olabilir. Kusura bakmayın ekonomik ve hukuki sorunlar bunlarla ilgili bilimlerin ışığında çözülür.
Kameranın bu tarafta olduğunu bile bile ,o taraftaki kolunu kaldırarak konuşmak da ne oluyor?Bunu İlber Ortaylı da yapıyor..Bu kadar dikkatsizlik olur mu?
mustafa takıldığın seye bak
Eeee ,dramaturg olunca olacağı budur,Cem kardeş...:)
Cahil Lider bu çok komik bir ifade.Zıdd kutupları birleştirirsek ne olur sorusu gibi zırva bir şey olmuş burda da
Halen daha 'nufus artisi problem degildir' diyenler var. Bal gibi de problemdir. Dunyaya verilen zarar yahut kaynak paylasimindan bahsetmiyorum. Ama tarihe bakarsak nerede nufus yogunlasmasi var, orada huzur kalmamistir. Ki bu sadece kaynaklarla ilgili bir durum da degildir. Insanlarin hayvani guduleri, ikircilikligi, baskasinin pahasina yukselme hirsi gibi etkenler bu huzursuzluga kaynaklar herkes icin yeterli dahi olsa sebep olmustur. Insanin yogun oldugu yerde huzur kalmaz, gelisme bir noktadan sonra tersine doner. Inanmayan sokaga cikip soyle bir baksin. Memleketin en buyuk problemi cahil cuhelanin sorumsuzca uremesi ve kendi cocuklarini da o yikik kulturlerinde yetistirip onlarin da, cevrelerindekilerin de hayatlarini mahvetmesidir.
'' Sosyal bilimler bilim değil '' sözünü yanlışlıkla söylediğinizi umuyorum hocam.
Gürkan Yıldızhan yok bi çok kez tekrarladı, düşüncesi o yönde.