Asgari Ücretle Çalışan İki Arkadaş İşçiliği Bırakıp Topraksız Tarıma Başladı
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 7 ธ.ค. 2024
- Mersin’de özel sektörde asgari ücretle çalışan 2 arkadaş, işçiliği bırakıp örtü altında topraksız tarımla çeşit çeşit marul üretip yılda 8 hasat yaparak hem ülke içine hem de yurt dışına satmaya başladı.
Kanalımıza Abone Oldunuz mu?
📌 bit.ly/IHA-Abone
Mezitli ilçesinde ikamet eden 32 yaşındaki Fahri Orhan ile 33 yaşındaki Faruk Şenol, asgari ücretle çalıştıkları iş yerlerinden ayrılarak, tarım sektörüne girmeye karar verdi. İki arkadaş hem internetten hem de bu işi yapanlarla ilgili piyasa araştırması yaptıktan sonra Hollanda’da uygulanan topraksız tarımı yapmak için adım attı. Erdemli ilçesinde sera alanı kiralayan iki arkadaş plan ve projelerini örtü altında uygulamaya koyarak bir hasatta 13 bin adet ürün alacak topraksız tarım sistemiyle kendi işlerinin patronu oldu. Her mevsim yurt içinde tüketimi olan marul işine giren iki arkadaş topraksız tarımla ilk yılda 7 ikinci yılda ise 8 hasat yaparak yılda ortalama 100 bin adet çeşit çeşit marul üretti. Ürettikleri ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana başta olmak üzere yurt içine gönderen 2 arkadaş, Bulgaristan ve Gürcistan’la da ihracata başlayarak Avrupa’ya kapı araladı.
Yılda 7-8 hasat 100 bin ürün
Özel sektörde çalışırken, kendi işini kurmak için bu sektöre arkadaşıyla birlikte girdiğini belirten Fahri Orhan, "Burada topraksız tarım yapıyoruz. Yılda 7-8 hasat alarak daha az ilaç, daha az gübre ve daha az işçilikle üretim yapıyoruz. Hollanda’nın yıllarca önce başladığı bir sistemi biz burada devam ettiriyoruz. Bu şekilde ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. 1,5 dönüm yerde üretim yapıyoruz 13 bin adet fide kapasitemiz var. Yılda 7-8 hasat yapabiliyoruz. Bu da 100 bin adet marula tekabül ediyor. Özel sektörden çok çok iyi. Kendimiz uğraşıp bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Çiftçilik emek isteyen bir iş ama üretimi çoğalttığımızda bize katkısı oluyor" dedi.
Ürettikleri marulları başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana çevresine verdiklerini anımsatan Orhan, 2 yıldır üretim yapmalarına rağmen Bulgaristan ve Gürcistan’a bile gönderdiklerini, hedeflerinde tüm Avrupa'nın olduğunu kaydetti.
Hasattan bir gün sonra yenisi dikiliyor
Arkadaşıyla özel sektörden kurtulmak ve kendi işlerini kurmak için başladıklarını anımsatan Faruk Şenol ise belli bir süre araştırıp şehir şehir gezdiklerini, ardından kredi çekerek sektöre girdiklerini ifade etti.
Marul üretimi yaptıklarını ve satışını da yapabildiklerine değinen Şenol, “Her türlü iç ve dış piyasaya gönderebiliyoruz. Üretimi tamamen kendimiz yapıyoruz. Tohum olarak alıyoruz, marul ve fide olarak satışlarını gerçekleştiriyoruz. Boylandırdıktan sonra hasat yaptığımız yere hemen bir gün sonra yerleştirerek 35 gün sonra hasat edecek hale getiriyoruz. Çok yorucu işi yok. Dikkat gerektiriyor. Özellikle analiz yaparak suyun takibini yapıyoruz” diye konuştu.
#topraksıztarım #haber #sondakika #gündem
-----------------------------------------------------------------------
Bir Çok Merak Edilen Konuda Uzman Görüşlerini Sizlerle Buluşturduğumuz İHA Aktüel Kanalımız 👇
📌 bit.ly/IHA-Aktuel
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
🌐 www.iha.com.tr
Sosyal Medya'dan Bizi Takip Edin!
📍 / iha.com.tr
📍 / ihacomtr
📍 / ihacomtr
📍 t.me/ihacomtr
📍 / ihacomtr
Bize Ulaşmak İçin 👇
🌐 www.iha.com.tr...
mâşâAllah Rabbim helal kazanç peşinde olanın her zaman yardımcısıdır 🤲
Maşallah allah razı olsun ülkemize böyle olumlu adımlar atmak lazım allah bol kazanç versin
Masallah helal olsun Allah kolaylık versin bereketli olsun saygılarımla
Sizleri tebrik ederim. Üreten baş tacıdır.
helal olsun sizlere
Arkadaşları Tebrik ederim Yolları açık olsun
Helal olsun
Helal olsun, genç üretclere
Bayağı genç ya 30 yaşını geçmiş adam.
MasaAllah
çimlendirme olayı yine toprakta oluyor anladığım kadarıyla her video da direk fide dikiliyor fide aşaması nasıl gelişiyor onun hakkında bilgi göremedim.
dogrudur fide haline gelene kadar toprakta ardindan suya sokuyorlar. ister hazir alinabilinir, ister evde yapilabilinir.
Abi kolay gelsin bol kazanclar ama sizlerden de vidyo bekliyoruz
kolay gelsin .hatta viyolsüz bırakmanız sıkıntı yapmıyor değilmi abim.
Su kacgunde bir deisiyor :?
Yonca olurmu bu sekilde acaba?
Kardesim gelip yerinizde ziyaret etmek istiyirum cevap verirsen haberleselim
Yeriniz neresi gelip göre bilgimi ve telefon verebilirmisin.ben ısparta yalvaçta yapmayı düşünüyom yardımcı olursa çok teşekkür ederim.
OLUK
Bir rüzgar esse uçar orası. Tam gariban işi olmuş
Önemli olan iş görmesi
Sıfır sermayeyle olmuyor o işler hiç harcamadılarsa 800 bin lira yatırım yapmışlardır
800 mu en az 3 milyondur ahahahahaha
Yahu 1 dönüm sera bu altı üstü abartmayın
Hicbir helal kazanc 1 yilda amorti etmez 4 5 sene de anca ve bu sistem amorti 4 senede eder
150bin TL minimum
Ilac gubre yok veya az diyorsunuz gunes toprak da yok peki nasil yeyisiyor gdo lu ilacla yetisen urunleri guzelse siz yiyin
Gençlere karartmak verme morallerini bozma yemek istemiyorsan almazsın
Bilmeden konuşuyorsun bu sistemde gdo yada ilaç yok çünkü toprakta değil bitkilerin hasta olma ihtimali yada böcek gelme ihtimali çok düşük. Bu teknik yıllardır bütün dünyada kullanılan bir teknik ve topraklı tarıma kıyasla daha güzel ürünler çıkıyor. Bilimsel çalışmalar ile bu yöntemin güvenli olduğu defaatle kanıtlanmıştır.
Su ile yetişiyor, ayrıca gün ışığı alıyor , neden almasın
Hocam yediğin ürünlerin %90'a yakını gdo lu, gdo olmazsa dünya açlıktan kıtlıktan birbirini yer, gdo yu araştırmanızı tavsiye ederim.
@@solax4326 Biliyorum. Bu yöntemle yetiştirmeyi çok araştırdım. Bu yöntemde ilaç ve yapay gübre kullanımı nerdeyse hiç yok. Kendin de hazırlayabileceğin bir kimyasal karışım yapıyosun içine magnezyum vb şeyler atıyosun. Sonra su ile bilrikte bu karışımı bitkilere veriyosun. Bu yöntemde gdo, ilaç ve fabrika yapımı toprağı öldüren kimyasal gübre neredeyse hiç kullanılmıyor.
Topraksız Ürünün Tadı Olmaz
Tabii efendim
Tadı olur
Boş konuşma
aynen iki askeri ücretle açılmıştır zaten bu serada
Belki araba sattılar, babadan anneden destek aldılar, altın bozdular niye takıldın ki buna