Az Görme ve Az Gören Çocuk Rehabilitasyonu

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025
  • Görme kaybı veya az görmenin en sık nedenleri; albinizm, şaşılık, göz tembelliği ve prematüre retinopatisidir. Bu sıralamaya ilk 6 yaştan sonra; herediter retina distrofileri ve optik atrofi durumları eklenmektedir.
    Öğrenmenin %80’i görmeye dayanır. Çocukların çevre ile etkileşiminde birincil öneme sahiptir.
    Görme azlığı olan bebeklerin fonksiyonel, motor, dil ve zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimleri olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle çocuğun mevcut görmesinin uygun yöntem ve cihazla olabilecek en üst düzeye çıkartılması gerekir.
    Görsel rehabilitasyon uygulamaları, az gören çocukların akranları fırsat eşitliği hakkının korunması için de çok önemlidir.
    Ertuğrul için gözlüklerini kullanmaya başladıktan sonra görme kalitesinde bir miktar artış olmasını bekliyoruz. Hem gözlük ve hem çevresel görme uyarma yöntemleri ile görme kalitesini daha da arttırmayı istiyoruz.
    Her bebeğin motor gelişimi bazı farklılıklar gösterebilir, az gören bir çocuk akranları gibi tüm aktiviteleri yapabilmesi için gören çocuklara göre farklı yöntemler izlenmesi gerekir. Buradaki temel yöntem "ONUN YERİNE YAPMAK" kesinlikle değildir. Ona nasıl yapacağını destekleyerek göstermek ve zaman içinde bu desteği azaltarak bunu KENDİ BAŞINA GÖREREK YAPMASINI SAĞLAMAKTIR.
    Onu uygun hamlelerinde sözel veya okşayarak desteklemek cesaretini arttıracaktır. Artan cesaret ise gelişimin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır.
    Örnekler
    1. Beyaz veya açık renkli bir mama sandalyesi üzerinde renkli bir kaşık ile kolundan destek olarak, diğer eli ile tabağını tutmasını ve mamasını kaşıklamasi ve ağzına götürmesini sağlamak ve giderek kolundan desteģi azaltmak bir süre sonra zaman içinde kendi başına kaşıkla mamasını yemesini sağlar.
    2. Beyaz bir halı üzerinde oturan bir bebeğin görme mesafesine uygun olacak şekilde önüne yeterli büyüklük ve canlı bir renkteki oyuncak onun emeklemeye başlaması için hamle yapmasını sağlayabilir. Ilk hamlesi ile oyuncağı ona vermek, bir sonraki seferde daha güçlü hamle yapmasını teşvik eder.
    3. Beyaz ve kırmızı çizgili bir kılıfı olan biberonu önüne koymanız, onu kendisinin fark ederek alması ve ağzına götürmesine yardimci olacaktır.
    4. Düz renkli bir kutuya ponpon topları doldurmak ve sonra etrafa saçmasına izin vermek, onun görme yeteneğini, el göz koordinasyonunu ve el becerisini geliştirecektir.
    5. Bebeğinizin kollarına beyaz, kırmızı çizgili bilekler takmanız kollarını daha iyi kontrol etmesine yardımci olarak objeleri daha rahat kullanmasına yardımcı olacaktır.
    6. Anne, baba ve kardeşlerin, kiyafetlerinin canlı ve beyaz-mavi veya beyaz kırmızi desenler içermesi sizi odanın içersinde daha rahat takip edebilmesini sağlar ve kendisini daha güvende hisseder.
    7. Ona evi, eşyaları tanıtmanız evin içinde daha rahat harekete geçmesini sağlar. Örneğin; kanepenin kenarında oturtup sonra ona destek olarak tutunmasını sağlamak, zaman içinde kendi başına sıralamasını sağlamaya yardımcı olacaktır.
    8. Annenin ruj, allık ve renkli far kullanması annesinin yüzünü ve mimiklerini , gülümsemesini anlamasına yardımcı olabilir. Eğer mimikleri fark etmesini sağlanirsa, çeşitli yüz oyunları ile sizi taklit etmesini, hem eğlenceli vakit geçirmeyi hem de kendi mimiklerini nasıl kullanabileceğini kolayca ögrenebilir.
    9. Babanın bıyık bırakması, özel bir sakal tıraş şekline sahip olması bebeği ile iletişimini kolaylaştırarak güçlendirebilir.
    10. Bebeğin sözel gelişimi için mutlaka aynı aktiviteleri yaparken aynı sözleri tekrarlayalım; mama yerken Mama, tshirtünü çıkarırken ‘Eller yukarı’, ayılı oyuncağı verirken ‘ayıcık geldi’ , kanepeye tutununca ‘tay tay’’ demek… Bir şeye görerek uzanınca ‘aferim’ demek onu olumlu yönde teşvik edecektir.
    11. Beşik veya oyun oynayabileceği oyun çadırı-kutusu içinde yukarıdan sallanan toplar, ışıklı objeler görme yeteneğinin gelişmesini uyaracaktır.
    Tüm bunları yaparken amacımız çocuğun görme yetenegini mümkün olan en yüksek seviyeye çıkması için, uygun koşulları sağlamak ve GÖRME YETENEĞİNİ kullanması için desteklemektir.
    ✅ Bize whats app yoluyla sorularınızı iletebilirsiniz:
    api.whatsapp.c...
    ✅ Web sayfamızda konu ile ilgili makalelere ulaşabilirsiniz:
    www.halilhuseyincagatay.com
    ✅ Bizi sosyal medyada takip etmek isterseniz; Instagram adresimiz
    www.instagram....
    Doç.Dr. Halil Hüseyin Çağatay
    Tıp eğitimi: 1999-2005 İstanbul Tıp Fakültesi
    Uzmanlık: 2005-2009 Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
    Doçentlik: 2015
    ❊ 2018 yılından itibaren İzmir ve İstanbul’da muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.
    ✍ İletişim
    ☎ Telefon: (232) 503 13 83
    ✆ Cep: (553) 17 17 034
    ☛ Web : www.halilhuseyincagatay.com
    Facebook: / docdrhalilhuseyincagatay
    İnstagram: / doc.dr.halil_huseyin_c...

ความคิดเห็น • 8