İlker Gültekin'in hazırlayıp sunduğu Türk edebiyatının unutulmayan şairleri ve şiirleri İlk Bölümde Nazım Hikmet yolculuğuna çıkacaksınız... Bu programlar İlker Bey'in TH-cam Kanalından onun izniyle alınmıştır.
@@bozcaadalberkut4842 olsun. Bi başlasın da . Daha İsmet Özel var Rilke var, Poe var, Necip Fazıl, Küçük İskender, Baudelaire, Kleist var... ne güzel. İlker beyden dinleyeceğimiz çok şair var:)
@ listedeki isimler korkunç. Modern bulantı devrinin ruh, mânâ ve ümit üflemeyen, üflemek gibi bir gayesi de olmayan kafaları birçoğu. Necîb Fâzıl’ı bir kenara koyalım. Buradaki ayrımım basit kafaların aklına ilk geleceği gibi “ideolojik” temele dayanmıyor. Bu şairlerin “de” ele alınması gerekir(di) tabi ki. Ama ne’den sonra? Önce kendi şiirimizin rûhî dinamiklerini inşâ eden adamlarla başlamalıydık. Nerde Âşık Paşa, Yunus Emre, Fuzûlî, Şeyh Gâlib, Ahmed Hâşim? İlk dört isim ve onlar gibilerden bahsetmeyeceksek “batı dünyası şiiri ve ondan etkilenip çiziktiren Türk şairleri başımızın tâcıdır çünkü öyle” gibi acınası bir fikirsizlikle hareket ediyoruz demektir. Şiir programı, müzik programı, resim veya sinema programı ..ne yaparsak yapalım burada gaye kendimiz’i anlama ve bulma yolunda bir gayret olmalı. Bu dediğim gâyeye mâtuf samimi uğraşlar sanatı değerli kılıyor. Bunları yaptıktan sonra tabi ki Küçük İskender gibi çöplük kazıcılarını da keyfimiz isterse konu ediniriz. Bakın ben korkunç derecede ciddi ve hayâtî bir teklif sunuyorum size. “Bir iş yapıyoruz” diyeceksek gelin başta bizim rûh, düşünce mimarımız olan şâirlerden başlayalım. Onları esneyerek, “hacı-hoca din İman falan filan” gibi kendine yabancılaşmış zavallı mırıltılardan kendimizi kurtaralım. Yunus Emre dediğimiz adamı anlamak için düpedüz islam felsefesi bilmemiz gerekiyor. Onun şiirini anlamak için bir ton ekmek yememiz gerekiyor. Kaynak: İhsan Fazlıoğlu’nun TH-cam’da da yer alan Yunus Emre üzerine yaptığı programlar. Lafı uzattım. Daha da uzatabilirim. Kardeşâne eleştiriler benimkiler. Sizleri ciddiye aldığım için yazdım bunları.
Çok güzel emeğinize sağlık, tesekkur ederim. 👏👏
Çok güzel program
Harikasınız, hayırlı olsun yeni program.
Çocukluğum- gençliğim Peyami Safa aşkı yüzünden Nazım Hikmet nefretiyle geçti. Çok geç tanıdım kendisini, kalemini.
Seviyorum sizi. Sadece küçük bir teknik eleştiri:
Birinci programın Nâzım Hikmet’le başlamaması daha iyi olurdu.
Ama olsun, bazen de böyle.
@@bozcaadalberkut4842 olsun. Bi başlasın da . Daha İsmet Özel var Rilke var, Poe var, Necip Fazıl, Küçük İskender, Baudelaire, Kleist var... ne güzel. İlker beyden dinleyeceğimiz çok şair var:)
@ listedeki isimler korkunç.
Modern bulantı devrinin ruh, mânâ ve ümit üflemeyen, üflemek gibi bir gayesi de olmayan kafaları birçoğu. Necîb Fâzıl’ı bir kenara koyalım. Buradaki ayrımım basit kafaların aklına ilk geleceği gibi “ideolojik” temele dayanmıyor.
Bu şairlerin “de” ele alınması gerekir(di) tabi ki. Ama ne’den sonra? Önce kendi şiirimizin rûhî dinamiklerini inşâ eden adamlarla başlamalıydık.
Nerde Âşık Paşa, Yunus Emre, Fuzûlî, Şeyh Gâlib, Ahmed Hâşim? İlk dört isim ve onlar gibilerden bahsetmeyeceksek “batı dünyası şiiri ve ondan etkilenip çiziktiren Türk şairleri başımızın tâcıdır çünkü öyle” gibi acınası bir fikirsizlikle hareket ediyoruz demektir.
Şiir programı, müzik programı, resim veya sinema programı ..ne yaparsak yapalım burada gaye kendimiz’i anlama ve bulma yolunda bir gayret olmalı.
Bu dediğim gâyeye mâtuf samimi uğraşlar sanatı değerli kılıyor. Bunları yaptıktan sonra tabi ki Küçük İskender gibi çöplük kazıcılarını da keyfimiz isterse konu ediniriz.
Bakın ben korkunç derecede ciddi ve hayâtî bir teklif sunuyorum size. “Bir iş yapıyoruz” diyeceksek gelin başta bizim rûh, düşünce mimarımız olan şâirlerden başlayalım. Onları esneyerek, “hacı-hoca din İman falan filan” gibi kendine yabancılaşmış zavallı mırıltılardan kendimizi kurtaralım.
Yunus Emre dediğimiz adamı anlamak için düpedüz islam felsefesi bilmemiz gerekiyor. Onun şiirini anlamak için bir ton ekmek yememiz gerekiyor. Kaynak: İhsan Fazlıoğlu’nun TH-cam’da da yer alan Yunus Emre üzerine yaptığı programlar.
Lafı uzattım. Daha da uzatabilirim. Kardeşâne eleştiriler benimkiler. Sizleri ciddiye aldığım için yazdım bunları.