Doe mee aan mijn online toetstraining: www.mathwithmenno.nl/toetstraining Doe mee aan mijn online examentraining: www.mathwithmenno.nl/online-examentraining Kom naar mijn speciale examenweekend: www.mathwithmenno.nl/mennos-examenweekend
Hoi Menno. Voor wat betreft het tweede gedeelte van de video (vanaf 3:25 min.) Kan je het ook zo doen/beredeneren: Je zorgt er hierbij voor dat de logaritme in het rechterlid grondtal 4 krijgt. Dit is eenvoudig te doen door het grondtal van deze logaritme met "2" te machtsverheffen (zodat deze 4 wordt). Je moet dan alleen nog de macht van deze logaritme, dus de (x-2), ook met 2 machtsverheffen, om de waarde van de logaritme hetzelfde te houden. Je krijgt dan uiteindelijk dezelfde vergelijking, alleen dan aan beide zijden met grondtal 4. Het antwoordt is dan uiteraard ook x=4. Vergelijk het met het gelijknamig maken van breuken. Je mag teller en noemer met hetzelfde getal vermenigvuldigen zodat de waarde van de breuk hetzelfde blijft. Bij logaritmen doe je alleen i.p.v. vermenigvuldigen de exponent en de macht van de logaritme machtsverheffen met dezelfde exponent, zodat de waarde van de logaritme hetzelfde blijft.
Hey Anouk, je bent lekker bezig volgens mij :) Je moet de x-waarde in de originele vergelijking invullen, dus in 2 keer 2 log(x) + 0,5 log (x+6) en dan moet je kijken of er 0 uitkomt. Dat kan niet, want je kunt -2 niet invullen in 2 log(x), dus daarom voldoet x = -2 niet. Goede vraag, dit is belangrijk, anders kost het je steeds een punt op je proefwerk/SE/examen.
Superduidelijk! wel nog een vraagje, in alle opgaves die ik heb gemaakt heb ik niet 1 keer een negatief getal gezien dat voldeed. Is dit standaard zo of is hier een tegenvoorbeeld op te bedenken?
je hoeft niet de logaritmische rekenregel te gebruiken (dus wat tussen de haakjes staat keer 2x doen), je kunt het logaritme gelijk stellen aan 0 of je stelt 2x gelijk aan 1, dan klopt de vergelijking namelijk ook
Doe mee aan mijn online toetstraining: www.mathwithmenno.nl/toetstraining
Doe mee aan mijn online examentraining: www.mathwithmenno.nl/online-examentraining
Kom naar mijn speciale examenweekend: www.mathwithmenno.nl/mennos-examenweekend
Held! Een nieuwe legende is geboren. Na scheikunde hebben we nu ook een held voor wiskunde.
Haha, bedankt!
Ik maak die referentie ook altijd lol.
Haha ja, Sieger Kooij
Wie is je scheikunde held?
deze man saved toetsweken
Je legt fantastisch uit. Dank je wel
Monique Boncoeur Bedankt!
Thanks voor de duidelijke uitleg! Kben bezig met een Mennomarathon voor m'n SE dinsdag😂👍
Goed bezig! Graag gedaan!
Hoi Menno.
Voor wat betreft het tweede gedeelte van de video (vanaf 3:25 min.) Kan je het ook zo doen/beredeneren:
Je zorgt er hierbij voor dat de logaritme in het rechterlid grondtal 4 krijgt. Dit is eenvoudig te doen door het grondtal van deze logaritme met "2" te machtsverheffen (zodat deze 4 wordt). Je moet dan alleen nog de macht van deze logaritme, dus de (x-2), ook met 2 machtsverheffen, om de waarde van de logaritme hetzelfde te houden. Je krijgt dan uiteindelijk dezelfde vergelijking, alleen dan aan beide zijden met grondtal 4. Het antwoordt is dan uiteraard ook x=4. Vergelijk het met het gelijknamig maken van breuken. Je mag teller en noemer met hetzelfde getal vermenigvuldigen zodat de waarde van de breuk hetzelfde blijft. Bij logaritmen doe je alleen i.p.v. vermenigvuldigen de exponent en de macht van de logaritme machtsverheffen met dezelfde exponent, zodat de waarde van de logaritme hetzelfde blijft.
Zo kan het ook inderdaad.
Bedankt mijn goede leraar , ik wens je een mooie nieuwe jaar en veel sucses met nieuwe vedios
Bedankt! Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar!
ik krijg bij x= -2 wel dat hij voldoet? Ik krijg namelijk bij alle twee de log. 2 Doe ik iets verkeerd?
2log(-2+6)=2log(4)=2
2log((-2)^2)=2
Hey Anouk, je bent lekker bezig volgens mij :)
Je moet de x-waarde in de originele vergelijking invullen, dus in 2 keer 2 log(x) + 0,5 log (x+6) en dan moet je kijken of er 0 uitkomt. Dat kan niet, want je kunt -2 niet invullen in 2 log(x), dus daarom voldoet x = -2 niet. Goede vraag, dit is belangrijk, anders kost het je steeds een punt op je proefwerk/SE/examen.
Superduidelijk! wel nog een vraagje, in alle opgaves die ik heb gemaakt heb ik niet 1 keer een negatief getal gezien dat voldeed. Is dit standaard zo of is hier een tegenvoorbeeld op te bedenken?
hoe reken je na of je uitkomst voldoet? welke video is dat?
Dat leg ik uit in deze video: th-cam.com/video/YB1jkUrj1FI/w-d-xo.html
Ga zo door zou ik zeggen ;)
Zal ik doen!
Wat moet je doen als je opeens 2x als kwadraat moet doen? Zoals bij Getal & Ruimte H9 bijv. opgave 32 c?
je hoeft niet de logaritmische rekenregel te gebruiken (dus wat tussen de haakjes staat keer 2x doen), je kunt het logaritme gelijk stellen aan 0 of je stelt 2x gelijk aan 1, dan klopt de vergelijking namelijk ook
Held
wrm x2????????????
T o p
Bedankt!
legend kom les geven in belgiê
Haha, bedankt!