30.2023. MER-ul pe 3 corpuri este soluția optimă.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ก.ย. 2024
  • Pentru mine aici in Anglia MER-ul pe 3 corpuri este soluția ideală.

ความคิดเห็น • 43

  • @timolazarescu760
    @timolazarescu760 ปีที่แล้ว +1

    Corpu. 3 pe mine mă ajuta toamna, este foarte benefic,
    Ma unge la suflet , acest mode de stup și mai ales tehnologia dumneavoastră.
    Multă sănătate!

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Stima și respect. Aveți perfectă dreptate. Păcat că mulți nu văd aceste amănunte. Cele bune și spor în toate.

  • @j.a.7354
    @j.a.7354 ปีที่แล้ว +1

    Ziua buna Cezar, ai norocul sa traiesti " viata de apicultor" nu departe de Buckfast Abbey din Sud-Westul Angliei si e pacat sa nu mergi sa vizitezi ( eventual sa participi si la ceva cursuri apicole in aceasta manastire ) selul de lucru al calugarilor Benedictini care au mare traditie in stuparit, cu siguranta ai avea de invatat ( si de comparat cu apicultura pe care o profesezi ). Scuza-ma ca iti dau "sfaturi". Eu am lazi Dadant de 10 si 12 rame pentru cuib ,si folosesc "strangerea cuibului in dezvoltarea familiei , care mie mi se pare foarte simpla. Ar fi o idee : incearca sa folosesti o lada Dadant (pentru cuib ) care sa fie compatibila cu lazile ce le ai , pe care le poti folosi pentru cat. ( incercarea moarte n-are , si poti vedea si calugarii cum lucreaza ). O alta " recomandare" ( fiind vorbitor de engleza te descurci si cu informatiile apicultorilor de peste ocean. Cei din Louisiana, din orasul Baton Rouge cerceteaza de cativa ani buni (in Louisiana si in Hawai ) cresterea de matci din familii care singure se " lupta" cu Varroa si au facut progrese. In Europa un apicultor din Luxemburg (Paul Jungels ), in Belgia si Olanda au deja familii de albine cu matci selectate care nu mai trebuiesc tratate ( eventual daca sunt foarte infestate le mai trateaza) cu chimicale impotriva Varroa ( pare de necrezut dar este adevarat). Un sfat : informeaza-te in aceasta directie si vei " scuti " albinutele tale de " socul chimic" produs de acid oxalic sau alte substante. Scuza-ma daca am "deranjat", mult succes si Sanatate. Adrian

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Mulțumesc frumos pentru mesaj și pentru observațiile foarte bune. Mulțumesc mult și pentru sfaturi. Nicio supărare dimpotrivă sunt recunoscător pentru efortul dumneavoastră. Voi încerca să realizez cât mai multe puncte dar nu promit că voi reuși în totalitate. Cele bune și spor în toate.

  • @danielvatasescu2440
    @danielvatasescu2440 ปีที่แล้ว +1

    Bună...!👍

  • @mihairatiu8317
    @mihairatiu8317 ปีที่แล้ว +1

    Ai avut șoricel intrat în stup peste iarnă mie așa mi sa părut pe partea de jos a ramelor erau mincate,unele,se mai întâmplă uneori dar îmi place ce am văzut, felicitări

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Mulțumesc frumos pentru mesaj și pentru observații. Nu știu sigur dar nu cred că a fost șoricel pentru că am observat acest aspect la cei cu cuibul pe 3 corpuri. Voi elucida misterul 🤣. Cele bune și spor în toate.

  • @cristividican
    @cristividican ปีที่แล้ว +1

    Am tot gândit și încă o gândesc asta cu 3 corpuri pentru cuib. Aș avea nevoie de 3 corpuri pentru cuib doar vreo 3 săptămâni pe an, adică când sunt la rapiță. Atunci ar trebui încă vreo 4-5 rame în plus pentru pontă (la cei cu 2 corpuri). În rest nu am nevoie de corpul 3 pentru cuib. Mie mi-e mai greu cu cuib pe 3 corpuri pentru că merg cu albinele în pastoral și mă incomodează puțin. Dar, ajută foarte mult stupii care au o dezvoltare bună primăvara ca să nu roiască.

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว +1

      Mulțumesc pentru observațiile oferite. Eu mă gândesc că pentru o iernare și mai bună ar putea fi benefic un corp practic gol sub cele 2 în care stă de fapt albina. Adică 3 corpuri doar din octombrie până în mai (început de mai) atât pentru "perna" de aer în iarnă cât și evitarea blocării corpurilor de cuib cu polen primăvara devreme. Cele bune.

  • @pantinbet3174
    @pantinbet3174 ปีที่แล้ว +1

    Orice model de stup ai folosi , solutia optima sta in priceperea si experianta apicultorului pe care o dobandesti destul de greu. Noile tehnologii sunt natura si baza melifera , adica mediul incojurator in care mica fiinta ALBINA incearca sa se descurce si sa evolueze. Sunt multi parametrii pe care trebuie sa-i intelegem astfel incat pusi cap la cap putem crea un model de lucru in care sa ajungi la performatele dorite. Totul de defasoara la scara micro, in zona in care iti desfasori activitatea. Succes si spor sa ai!

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Mulțumesc frumos pentru mesaj și pentru observații. Foarte bine și frumos ați spus. As avea o mică observație/completare dacă nu-i supărare - dacă metoda este proastă pierzi mult din "oferta" zonei de stuparit. Cele bune și spor în toate.

    • @pantinbet3174
      @pantinbet3174 ปีที่แล้ว

      D-nule Cezar, sa nu fie cu suparare. Cel mai important e ceea ce aratati. Important e ca lucrurile sa se desfasoare biologic, nu doar stiintific.

  • @sorin3817
    @sorin3817 ปีที่แล้ว +1

    Dațimi un sfat cum să procedez cu roisori

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว +1

      Mulțumesc frumos pentru mesaj. Este "poveste" lungă. Vă sfătuiesc să parcurgeți împreună cu mine sezonul apicol și veți vedea practic cum se face apicultura performantă. Cele bune și spor în toate.

  • @severinbogdan
    @severinbogdan ปีที่แล้ว +1

    De ce nu adunați polen și sa amestecați cu miere poliflora. O puneți în pungi și primăvara dați câte o punguță de 700-800 g si-o sa vedeți rezultatul

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Corect, este singura mea soluție. Aveți dreptate. Cu colectarea poleiului este totuși mai greu aici din cauza timpului nefavorabil. Cele bune și spor în toate.

    • @severinbogdan
      @severinbogdan ปีที่แล้ว +1

      @@southernbesthoney_beeinlove și eu colectez când e timp frumos! Pun o turta de 1 kg la început de august și un alt kg primăvara la început de matie. Și eu vreau costuri cât mai mici. Sau puteți vinde polenul, cum face Costin și cumpără turte proteice!

  • @georgeungureanu4714
    @georgeungureanu4714 ปีที่แล้ว +1

    Dl Cezar ce nr de stupi sunt la dumneavoastra la aceasta stupina pe o raza de 3 km?

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Mulțumesc pentru mesaj. Din câte știu eu între 100 și 150. Problema este că și aici mulți au stupii slabi și lasă mai mult "loc" pentru ai mei🤣. Cele bune.

  • @apiculturasinaturacusamit
    @apiculturasinaturacusamit ปีที่แล้ว +2

    Legat de apivar ... lasa'i sa te certe ( si pe mine ma "cearta" francezi)
    Încearca ... poate vezi o legatura între cel mai bun stup si apivarul din el ... eventual un test pt varroa

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Am înțeles. Interesant ceea ce spui tu. Ar fi perfect să fie unul dintre "secretele" cu care să faci stupi frumoși. Cele bune.

    • @cristividican
      @cristividican ปีที่แล้ว

      Am folosit APIVAR acum vreo 2-3 ani. Foarte dezamăgit. După el, la fumigațiile cu varachet picau mulți păduchi. Am fost contrariat pt că și Dan Mărgărit zicea că ei sunt foarte mulțumiți cu el. L-am întrebat pe dr Poncea de la ICDA și mi-a zis că s-ar putea pt că am dat mult cu varachet, amitrazul pe benzi să nu mai fie atât de eficient. Alții zic că APIVAR-ul de la noi e mai diluat. Unii au folosit în RO luat din Franța și au zis că au fost mulțumiți. Nu știu ce să zic.

  • @Apis_Catalin
    @Apis_Catalin ปีที่แล้ว +1

    Cred că cel mai bine ar fi pe 4 corpuri cu o vizita la 7-8 luni .!.?.!.? Nu?

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Nici chiar așa 🤣. Dar dacă există posibilitatea să intervenim mai rar de ce să nu luăm în calcul această posibilitate? Cele bune.

  • @eugentutuianu9190
    @eugentutuianu9190 ปีที่แล้ว +1

    Eu am MER pe 4 caturi ,orizontalii ,sic 😂

  • @sorin3817
    @sorin3817 ปีที่แล้ว +1

    Domnul cezar am 3 roi de cite o ramă de albine dar am regine de calitate bună de la sami au vro șansă să se revină

    • @eugentutuianu9190
      @eugentutuianu9190 ปีที่แล้ว +2

      Sirop 50% invertit , turta proteica de calitate,caldura ,si eventual daca ai de unde o rama cu albina. Si ca sa stii daca au vreo sansa gandestete si vezi ce greseli ai facut acum 3 -4 luni.

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว

      Va fi greu dar încercați. Mult succes.

    • @sorin3817
      @sorin3817 ปีที่แล้ว +1

      @@southernbesthoney_beeinlove Domnul cezar roi erau pe 4 rame dar sau depopulat into lună de zile

    • @apiculturainvestultarii8130
      @apiculturainvestultarii8130 ปีที่แล้ว +1

      Cel mai bine cumpără o familie și împarte albinele dacă vreți să salvați reginele singura modalitate la vremea asta succes

    • @sorin3817
      @sorin3817 ปีที่แล้ว

      @@apiculturainvestultarii8130 mai am familie bune pe 6 rame pe 4

  • @Tinu-pd2tk
    @Tinu-pd2tk ปีที่แล้ว +2

    Pe bune??!!
    După ce 6 luni nu ai “umblat” in stup, la primul control de fond verifici 2 rame cu puiet din 33 ale stupului și apoi declari metoda ca fiind “ științifică “?
    Știință presupune observației, detalii … și mai puțin întâmplarea ca mod de lucru și lucrul pe fugă.
    Știința presupune consecvență, asumarea rezultatelor
    In penultimul video “metoda” la MER era “inversarea corpurilor”, acum metoda este să nu te atingi de stup. Tot e bine, decât să faci o manopera aiurea, mai bine nu faci nimic.
    Chiar au ce învață începătorii din acest clip.
    Spor!

    • @southernbesthoney_beeinlove
      @southernbesthoney_beeinlove  ปีที่แล้ว +2

      Mulțumesc pentru mesaj și pentru observații. Să văd dacă am înțeles bine; La o inspecție a stupului chiar dacă trebuie sau nu este obligatoriu să mutăm rame nu? Sau corpuri. Elementele esențiale ale verificării au fost realizate - hrană, existența puietului în toate stadiile și volumul cuibului. Pe timp destul de rece și vântos ce-ar fi trebuit? Sau ce altceva ar fi fost necesar? Eu cred că timpul și atenția noastră trebuie acordată rezolvării problemelor care apar nu coloniilor care sunt normal dezvoltate. Cele bune.

    • @Tinu-pd2tk
      @Tinu-pd2tk ปีที่แล้ว

      @@southernbesthoney_beeinlove
      Dacă vremea nu permite un control de fond nu văd de ce ar trebui aplicată o non-metodă, fiindcă doar a deschide stupul pentru o 2/10 dintr-o fotografie chiar nu e necesar.
      In definitiv și ramele și corpurile și stupii verticali …. au fost inventați pentru a fi manevrați și nu e nici o rușine să scoți sau să restructurezi un cuib dacă știi ce faci și dacă manopera respectivă înseamnă un plus de randament.
      Și eu și alții, ca privitori, eram interesați să vedem dacă acel stup (foarte frumos la iernare) “iernat pe pe trei corpuri MER” are la aceasta dată mai mult puiet decât un stup iernat și ținut strâns in primăvară dar care nu ocupa decât 5 rame Dadant. Din ce am putut vedea și aproxima, cu ceva experiența practică in spate, nu cred!!
      Cu puțină îndemânare in plus, cu o tehnica bună, cam in același timp in care doar ai atins câteva obiective modeste ai fi putut restructura cuibul astfel încât Albinele sa se dezvolte mai eficient in următoarele săptămâni, ca sa poți utiliza întreg sezonul avantajul stupului tip multietajat.
      Apicultorii au descoperit de mult timp ca metodele de restructurare aplicare cuibului in primăvară înseamnă randament superior și ca nu e suficient a doar o iernare bună.

    • @sorinpetrisorrada8935
      @sorinpetrisorrada8935 ปีที่แล้ว

      Sa intelegem ca stupul nu este butoi cu varza!😂

    • @Tinu-pd2tk
      @Tinu-pd2tk ปีที่แล้ว

      @@sorinpetrisorrada8935 Când stuparul e varză, stupul este un butoi. Altfel, ramele și cazurile sunt niște pârghii care multiplică forța coloniei și cunoștințele apicultorului.

  • @FiveStarPicks500
    @FiveStarPicks500 ปีที่แล้ว

    Deci tu habar nai ce faci acolo . Doar deschizi si inchizi stupii sa bifezi ca mai umbli in ei poate la toamna .