Slujba de Craciun pe Stil Vechi in biserica din Mila23

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ก.ย. 2024
  • Pentru Rușii Staroveri, Ucrainieni, Cazaci și alți supuși ai bisericii Ortodoxe Ruse, data de 6 ianuarie înseamnă începerea slujbei de Crăciun, Vecernia, în Biserica de Stil Vechi, ce încă măsoară timpul după calendarul Iulian.
    Pentru comunitatea staroverilor (lipoveni), credința a fost liantul care i-a ținut împreună vreme de secole după plecarea în pribegie de pe meleagurile lor strămoșești. Biserica reprezintă mult mai mult decât un simplu lăcaș de închinare, este inima și sufletul comunității lor, un simbol al identității și rezistenței lor culturale și spirituale în fața schimbărilor și presiunilor externe.
    Rușii staroveri, păstrătorii vechii credințe, din Mila23, îmbracați în straiele lor tradiționale, colorate și bogat împodobite, se adună în micuța biserică din sat. Biserica a fost ridicată în anul 1985, din efortul celor 200 de familii ce viețuiesc în acest sat. Totuși, fiecare își găsește un loc, bărbații în față, femeile și copiii în spate, și cu toții iau parte la slujbă.
    Duminică dimineață, clopotele îi cheamă din nou la slujbă, Utrenia și Liturghia, astăzi, 7 ianuarie fiind Crăciunul pe stil Vechi.
    Una dintre primele experiențe pe care o persoană o poate avea participând la o slujbă într-o biserică de rit vechi este impactul puternic al limbii slavone vechi asupra simțurilor și emoțiilor. Chiar dacă unii credincioși nu înțeleg în totalitate cuvintele, sunetele și ritmurile slujbelor pot avea o anumită influență asupra stării lor interioare.
    De asemenea, participarea la o slujbă într-o biserică de rit vechi poate oferi o experiență de comuniune spirituală într-un mod aparte. Atmosfera solemnă și ritmurile incantatorii ale slujbelor creează un cadru propice pentru meditație și rugăciune. În timp ce credincioșii ascultă imnurile și psalmii, se pot simți cuprinși de o prezență divină și încurajați să-și adâncească legătura cu Dumnezeu.
    Copiii și adulții care citesc la strană cunosc foarte bine alfabetul kiliric redat din generație în generație.
    Toți cei care citesc în biserica din satul Mila23, sunt rude apropiate, strămoșul lor comun fiind primul preot al bisericii și singurul preot îngropat în curtea bisericii. Pot citi cei care au învățat alfabetul, după ce li se dă binecuvântare din partea preotului, într-un ritual special.
    Pentru că în satul Mila23 nu există în prezent preot permanent în biserica, Episcopul Tulcei, Vladâca Paisi, vine și ține slujbele importante.
    Dacă sunteți în trecere prin satul Mila23 sau orice așezare în care există o biserică de rit vechi și doriți să o vizitați, nu uitați că există câteva reguli la care credincioșii țin foarte mult:
    • Femeile intră în biserică cu ținută decentă, purtând întotdeauna o basma pe cap și fustă lungă.
    • Bărbații vor avea capul descoperit. Staroverii poartă la biserică o cămașă (rubaska), legată cu brâu (pois). Pentru turiști nu este obligatorie dar vor aprecia dacă purtați orice brâu simplu, legat în partea stangă.
    • Dacă doriți să fotografiați sau să filmați, este de apreciat dacă stați într-un singur loc, și nu vă plimbați prin toată biserica, în timpul slujbei, deranjând oamenii. Deranjul în timpul slujbei vă poate asigura ieșirea de urgență din biserică. Fiți cât mai puțin invazivi, atât cu oamenii cât și cu biserica.

ความคิดเห็น • 1

  • @crystybmf
    @crystybmf 7 หลายเดือนก่อน +1

    Superb ✌️