SEBİL YÖRÜKLERİ GÜZ YURDUNDA-GÜZLE

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ต.ค. 2024
  • Yörük kardeşlerimiz, Toros dağlarından 3000 metre civarından 1500-1800 metrelere yani kır bölgesinden yayla bölgesine, yaz yurdundan güz yurduna göçtüler. Burada ortalama bir iki ay kalıp buradanda kış yurduna göçecekler.
    Bu bölümde, kırdan yaylaya göçen yörük kardeşimizin çadırına misafir oluyoruz.
    Kültür bakanlığından görevli iki arkadaşımız, Gökhan KAYNAKÇI ve Ömür DEMiREL, Mersin Üniversitesinden Doç.Dr. İmran GÜNDÜZ ALPTÜRKER, Çamlıyayla dan Mehmet Ali YETİŞ, ve Yörük CANATAN ailesiyle birlikte güzel vakitler geçireceğiz. Bilgi toplayacağız.
    Yörükler her zaman bir yerde durmazlar. Kışın başka bir otlakta yazın daha başka otlaklarda kendilerini yurt edinirler.
    Ortalama olarak yörükler, kışın kaldıkları obasında 4-5 ay gibi kalırlar ve diğer aylarda ise, yazlık obalara giderken yine ortalama 3 ay gibi bir zamanda gideceği yere kadar en az 5-6 yerde geçici yurt edinirler. Vardıkları en son yurt belki 3000 metre rakımın üstünde ve ağustos ayında suyun buz tuttuğu zirveler olacaktır. Senenin geri kalanını bu zirvelerde geçirirler. Yani yaşamlarını doruklarda sürdürürler.
    Yörüklerden bazıları ise, 6 ay dağ köylerinin yakınlarındaki ormanların içerisine, diğer 6 ayıda, ovalarda yurt edinerek yine göçebe olarak yörükçülüğün tadını çıkartırlar.
    Ovalara göçen yörüklerin, ovadaki göç nedenleri; mısır bozması, ekin bozması, karpuz ve kavun bozmaları ve daha birçok ürünü, bozma yerinde hayvanlarına yedirmektir.
    Bilmeyenler için bozma tarla ne demek açıklayalım. Ovalarda ekilen koza yani pamuk, mısır, karpuz, kavun, buğday ve diğer baklagillerin mahsülleri olgunlaşınca biçilir toplanır ve depolara kaldırılır. İşte mahsul tarladan kaldırıldıktan sonra, tarlada dökülen birçok tohum ve posalar tarlada sepili kalır. Bu dökülen tohumların tarlada ziyan olmaması için, yörük kardeşlerimiz, hayvanlarını buralarda otlatırlar. Çok faydalı olan bu tohumlar hem araya gitmemiş olur, hemde hayvanların çok değerli bu tohumlarla karnıları doyar.
    Yaz yurdundan göçen yörüklerde, güz yurduna oradanda kış yurduna aşama aşama geçerlerki; hayvanları iklime uyum sağlasınlar.
    Bugünkü misafir olduğumuz yörük kardeşimizde, yaz yurdundan güz yurduna göç etmiş ve buradan da kış yurduna geçecek.Güzleyi yurt edinen yörüklerimizden.
    Güzle bu mıntıkanın yani bu civardaki bölgenin adı. İyi seyirler.

ความคิดเห็น •