Cancerul bacterian (ariceala) la vita de vie - prezentare si tratament - Timpuriu de Pietroasa

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ก.ย. 2021
  • Cum se manifesta si cum se poate combate cancerul bacterian al vitei de vie? Cancerul bacterian al vitei de vie sau Ariceala (Agrobacterium vitis) este o boala ce provoaca daune insemnate plantelor de vita de vie mai ales in zonele cu ierni aspre (temperaturi sub -24°C).
    Bacteria Agrobacterium vitis supraviețuiește în sol o perioadă lungă prin intermediul rădăcinilor infectate (bacteriile supraviețuiesc în xilemul‚ țesutul lemnos al plantelor, inclusiv în al celor rămase după scoaterea plantelor). După scoaterea plantelor bolnave Agrobacterium vitis mai supraviețuiește cel putin 2 ani în sol prin intermediul resturilor de rădăcini rămase. Aceasta dispare abia dupa ce toate resturile s-au descompus.
    Transmiterea bacteriei se poate face prin solul infectat, unelte și mașini infectate sau prin folosirea de material infectat in procesul de altoire.
    Bacteria infectează plantele de viță de vie prin rănirile produse cu ocazia taierilor si a lucrarilor efectuate in vie. Rănirea plantelor și înghețul sunt principalii factori ce determină apariția cancerului la plantele de viță de vie. Boala mai poate fi transmisa si prin intermediul insectelor care prezinta aparat de hranire prin supt.
    Plantele infectate pot să nu manifeste simptome vizibile timp de mai mulți ani, iar simptomele vizibile apar de obicei atunci când plantele de vița de vie sunt rănite mecanic sau de grindina ori afectate de îngheț.
    Boala afectează rădăcinile, zona de altoire, tulpina, brațele și coardele multianuale ale viței de vie. Cancerele sau formatiunile sub forma de noduri se formează adesea în zona punctului de altoire (deasupra solului) sau pe tulpină. Tumorile formate în zona punctului de altoire pot fi mari (7-8 cm) si îmbracă zona de jur împrejur.
    Tumorile formate longitudinal pe tulpină apar sub forma unor protuberante, iar pe zona afectată coaja se exfoliază ușor. Datorita asfectului pe care il capata boala mai este denumita popular Ariceala.
    Vițele de vie afectate de cancerul bacterian sunt adesea debile. Tumorilor impiedica seva sa circule corespunzator în plantă si pot chiar strangula complet circulatia, ducand la moartea vitei de vie. Coardele afectate nu se maturează suficient si astfel devin sensibile la îngheț.
    Un tratament prin care boala poate fi tinuta sub control consta in extirparea tumorilor si aplicarea unei pensulari cu solutie de sulfat de cupru in concentratie de 10%. Tratamentul se aplica de 2-3 ori pe an. Atentie insa ca acest tratament nu este curativ si bacteria ramane in planta. Acest tratament ofera o durata de viata si o productie satisfacatoare cativa ani...
    Mai multe detalii despre cancerul bacterian al vitei de vie puteti citi in aceasta lucrare realizata de mai multe institute si centre de cercetare: www.researchgate.net/publicat...
    Sau in Ghidul fitosanitar al viticultorului, de Liliana Tomoioaga: www.scvblaj.ro/docs/Ghidul_fi...
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Ultimele videoclipuri: / @taran.de.weekend
    #cancer #bacterian #vitadevie
  • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 22

  • @liviupapa7616
    @liviupapa7616 2 หลายเดือนก่อน

    Se poate transmite de la prun la vie . Am avut un prun în capul rândului de vie pe care l-am scos că oricim mă încurca.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 หลายเดือนก่อน

      Si prunul avea cancer bacterian?

  • @gheorgheion3014
    @gheorgheion3014 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua,
    Am descoperit și eu la o viță Rosfor de anul 2 în vara 2021,am curățat creșterile canceroase,am tratat cu pastă de sulfat de cupru toată porțiunra afectată în vară,toamnă și primăvara 2022 dar nu a mai pornit în vegetație anul acesta și am scos cît am putut din rădăcină urmînd ca în toamnă să plantez decalat cu 50 cm alt butași să văd dacă va fi și el afectat de zona de vecinătate.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว

      La mine vita este sanatoasa si plina de struguri anul acesta si nu au mai aparut semne de boala dar virusul sigur este acolo caci nu dispare... Probabil pana la urma o sa scot si eu vita dar macar sa vad cum sunt strugurii anul asta ca sa stiu daca mai cumpar sau nu acest soi. In locul dvs. eu nu as mai planta nicio vita acolo cel putin 2 ani si as planta cateva cuiburi de porumb. Primavara si toamna as face o sapa adanca la cazma de 30-40 cm adancime pe o zona de 1m patrat. Abia dupa m-as incumeta sa mai plantez o alta vita.

    • @gheorgheion3014
      @gheorgheion3014 2 ปีที่แล้ว +1

      @@taran.de.weekend Da,cred că așa voi proceda și eu.
      Mulțumesc pentru sfat.

  • @gicamihaiu4469
    @gicamihaiu4469 ปีที่แล้ว

    Nu "plânge " în mod normal ca toată via. La radacina butucului în cauză crește rostopasca (planta medicinala cu radacina portocalie). Mulțumesc. Sper că poți să-mi dai un sfat.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Culoarea poate sa fie de la rostopasca. Structura coagulata ca de gel se formeaza cand se taie via devreme sau spre finalul plansului.

    • @gicamihaiu4469
      @gicamihaiu4469 ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend mulțumesc pentru răspuns. Am să fac o poză să ți-o trimit. Să înțeleg că nu e nimic grav.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      @@gicamihaiu4469 Nu cred ca e. O sa fac o filmare zilele astea despre cum arata la mine. E ceva normal.

  • @gicamihaiu4469
    @gicamihaiu4469 ปีที่แล้ว

    Salut. Am o problemă legată de un bătut de vie (destul de bătrân), capsuna neagră. În urma tăierii a început să curgă de la un nod un fel de pasta moale gelatinoasa portocalie. Nu știu ce este și ce să fac.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Adica s-a format un fel de gelatina pe zona de taiere? E normal. Se formeaza cand mor bacteriile care se hranesc cu seva care curge din taietura.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Ca aici? th-cam.com/video/dJH6rVSFHjw/w-d-xo.html

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 2 ปีที่แล้ว

    Salut ! Am si eu un Timpuriu de pietroasa, care in primavara intra in anul 2 si va fi taiat la 80 cm deoarece are o vigoare corespunzatoare. Ce forma de conducere este potrivita pentru acest soi ? In ampelografie scrie cordon bilateral cu formatiuni scurte de rod ( cazenave ). Guyot bilateral nu merge ? Ce imi recomanzi din experienta ta ? Are ochii fertili numai in primii 4-5 ochi ? Aceeasi intrebare pentru soiul Palatina

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว +1

      Salutare! Experienta mea personala in cazul soiurilor de masa e foarte limitata pentru ca toate sunt tinere de maxim 4 ani si nu am apucat sa vad ce preferinte au. Aceasta vita de vie Timpuriu de Pietroasa are abia 2 ani asa ca din nou nu pot sa spun. Nici macar nu sunt sigur ca e ce trebuie caci inca nu a rodit si multe vite cumparate nu au iesit ce am cumparat... Iar Palatina am o vita abia in anul 3 si la fel e prea devreme sa imi dau seama. Insa in principiu conversia de la Guyot la Cazenave e foarte simpla. Asa ca poti merge linistit de Guyot si daca constati ca productia nu este buna si are ochi fertili catre baza atunci schimbi pe Cazenave.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 ปีที่แล้ว

      Multumesc frumos, asa este, din Guyot in Cazenave trecerea este simpla, speram doar sa o nimeresc din prima, sa nu pierd timp, caci viata e scurta, dar asa voi face. La mine a aruncat un struguras din primul an si stiu sigur ca asta e soiul, cresterea a fost cam de 3m si voiam sa stiu care e pasul urmator. Cred ca le voi face Guyot pe amandoua. Iti multumesc frumos si daca mai am ceva nelamuriri iti voi scrie din nou

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว

      @@alexmilan55 Imi pare rau ca nu pot sa te ajut mai mult... Oricum invatam unii de la altii din experienta caci pentru soiurile mai noi aparute pe piata nici nu prea gasesti astfel de informatie. Insa de ce preferi Guyot?

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 ปีที่แล้ว

      Pai am plantat mai multe soiuri de masa, de genul Crimson Seedless, Victoria, Italia, Cardinal, Afuz ali, Muscat de Hamburg, Lattuario Nero, etc, care se preteaza la conducere de tip Guyot pe semitulpina. Si ma gandeam sa am o simetrie in forma de conducere, dar nu e o problema, daca Timpuriul de Pietroasa va necesita Cazenave, va fi exceptia de la regula, cum scrie in ampelografie. Dar as vrea mai intai sa vad pe Guyot ce ochi fertili are acest soi, caci si la Cardinal ochii fertili sunt la baza, dar are ochi fertili si in pozitiile 7-8. Nu as vrea sa fac Cazenave decat daca sunt sigur ca soiul are fertilitate doar pe ochii 1-5, ca sa nu stric simetria. Iti dai seama ca nici sa fac Guyot bilateral si sa-mi faca 4 struguri nu-mi convine.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 ปีที่แล้ว +1

      De asemenea, mi se pare ca pe Guyot bilateral vita de vie este ceva mai aerisita decat pe un Cazenave bilateral cu 3 iesiri pe cordon asa cum l-am gandit eu