Scripturile gnostice de la Nag Hammadi de Elaine Pagels | Teodoru Ghiondea

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 มิ.ย. 2024
  • Învăluite în mister Scripturile de la Nag Hammadi continuă și astăzi să suscite în egală măsură admirație și nedumeriri în rândul publicului larg. Aceste scrieri ne oferă o imagine despre complexitatea mișcării creștine timpurii și ridică întrebări fundamentale pentru oricine e interesat de istoria civilizației noastre: Cine a făcut selecția surselor specifice care alcătuiesc canonul bisericesc și de ce au fost excluse și interzise că fiind erezie celelalte texte? Ce le făcea să fie atât de periculoase?
    În noul episod al Dialogurilor Herald alături de domnul profesor Ghiondea te invităm să aflii:
    • Ce reprezintă Scripturile de la Nag Hammadi?
    • Cum putem descifra Evangheliile gnostice și apocrife ?
    • De ce există din partea Bisericii o reținere în ceea ce privește aceste texte?
    • Care sunt elementele comune între evangheliile apocrife și cele sinoptice?
    00:00 Sorin Lucaci - prezentare carte, temă și invitat
    3:20 Evangheliile - texte revelate de origine divină
    4:36 Dumnezeu - adevărul absolut
    7:36 Codul lui Da Vinci și evangheliile apocrife
    8:49 Elemente comune între evangheliile apocrife și cele sinoptice
    10:24 Evanghelia lui Toma - o completare esențială la Evangheliile canonice
    20:23 Manifestarea divinității consfintește creația
    21:21 Cum citim Evangheliile apocrife
    „Subiectul este delicat. De ce? Pentru că folosim un termen extrem de important pentru creștinism și anume acela de Evanghelie. Atunci când vorbim de texte spirituale, de obicei noi știm dinainte chiar dacă nu o spune autorul, dacă este un autor cunoscut, că aceste texte sunt texte revelate. Ori atunci când un text poartă direct numele de Evanghelie lucrurile sunt foarte serioase. Nu poți nega doar pentru faptul că știi doar o singură față a adevărului. De ce ar trebui să fim receptivi la aceste texte așa zise apocrife, necanonice, secrete? Să nu pornim de la o atitudine contestatară față de ceea ce știm. Tot ceea ce știm este circumstanțiat, tot ceea ce știm sub lumina rațiunii sunt detalii care pot scapă marilor principii spirituale. Dacă Dumnezeu este adevărul absolut nimic nu îl poate contrazice.
    Adevărul nu poate fi cuprins de toți în același mod și în aceeași măsură. Și atunci există din partea Bisericii o anumită reținere, un anumit răgaz de meditație asupra textului care poate fi, până la urmă, și el numit canonic în funcție de ceea ce va decide Biserica. A apărut și un cod al lui Da Vinci foarte cunoscut și comentat, lăudat de o anumită categorie de oameni care aveau foarte mici legături reale cu textul biblic. Tot ceea ce citim în aceste texte trebuie filtrat prin intermediul textului sacru, adică cele patru evanghelii sinoptice. Dar găsim o serie de elemente comune esențiale în aceste evanghelii pe care le numim apocrife, fie că vorbim despre Evanghelia lui Filip sau Evanghelia lui Toma. Dacă adevărul este absolut el cuprinde toate perspectivele. Din punct de vedere inițiatic Evanghelia lui Toma este o completare mai ales la evanghelia lui Ioan”, ne-a mărturisit domnul profesor Teodoru Ghiondea
    📖 „Scripturile gnostice de la Nag Hammadi", Elaine Pagels, colecția Manuscris
    👉 bit.ly/33ejtUr

ความคิดเห็น •