Erol Mütercimler - Strateji Dersleri (Bölüm 3)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 222

  • @Ezefranism
    @Ezefranism ปีที่แล้ว +16

    "Dinlenmek kaybedenlerin işidir, kazananlar baskıya ara vermez." Erol Mütercimler -Stratejik Düşünme.

    • @suatcekilden323
      @suatcekilden323 ปีที่แล้ว

      Dogrusu Ettigin konuya şaşırmak gerekir nihayet bu her kesimce bilinmekte
      Allah zulmedici değil insanlar ne halt ederse kendi elinden halt etmekte
      Ayrica gelişim saglamış ülkelere baktığımızda bir başarı öyküsüne rastlarız
      Mesala isveç isvicre norvec izlanda lüksemburk danimarka gibi ülkelerde bulunmakta
      Usa ise sınırsız güç seviyeye ulasmışa bu seviyesine mucizeyle falan gelmememiş
      Ancak yaşadıgımjz Dünyayı harabeye çevirenler olduğu gibi dünyayı onaranlar olması'da her hangi mucize bağlı olmuyor bilgiye dayalı bir şey oluyor
      Türkiyeye gelince Türkiyeye her gün zarar etmekte
      muhtemel sen ve ülkenin kazanç sağladıgıni sanmaktasın
      oysa zamanını ve nefesini boşuna harciyorsun insan oğlu dünyasını kaybettiği gibi ahretinide kaybetmekte
      Stretejide ve kader de deprem sel ve orman yangılarıda bulunmakta savaslar terörde bulunmakta kader ve strejide olumlu ve sağlıklı dedbirlerde her zaman bulunmakta
      Erol hocanında srtejik düsünmesi bilgi birikimiyle beraber akıl ve mantıga dayanıyor mucizeye degil şahsımca akıl da başlı başına bir noktada mucize sayılıyor.

  • @Eyüpb.nin_uyduruk_grafiği
    @Eyüpb.nin_uyduruk_grafiği 6 หลายเดือนก่อน +2

    Satranç sorusu hakkındaki cevabım şu ; Önemli olan şey kontrol etmektir , karar veren kişi olmaktır. Satrançta da kontrol şahda değildir , satrancı oynayan kişidedir . Aslında satrançta en değerli şey kontrol edenin stratejisi ve taktik bilgisidir . Bir hedef belirlersin , o da satrançta kazanmaktır . Kazanmak için oyuna başlarsın ve taşlarını kontrol edersin ya kazanırsın ya kimse kimseye üstünlük sağlayamaz ya da mağlup olursun . Olaylar neticeye binince , vizyonunu gerçekleştirmek için kontrol ettiğin taşların bir önemi kalmaz . Çünkü iş son bulmuştur. Yani cevap kısaca ; Önemli olan şey hakaret eden taşı kontrol edebilmektir.

  • @halilarikan42
    @halilarikan42 ปีที่แล้ว +3

    n hamle sayısı olmak rakibin hamlesine karşı her hamlede önde olmak için düşünülmesi gereken hamle sayısı [2 üzeri (n-1)] + 1' dir.
    5 hamle yapan rakibe karşı [2 üzeri (5-1)] +1 yani [2 üzeri 4] + 1'den sonuç 17 olur.
    Cevap 17'dir.

  • @lazziya345
    @lazziya345 ปีที่แล้ว +4

    1-Strateji başarısız olursa piyondan şaha herkesin akıbeti aynı olur.
    2-Karşıdakinin 5 hamleyi sadece kendi hamlesini değil benim hamlemi de düşündüğünü varsayarak 7 hamle diyorum.

    • @ayhancanturk3686
      @ayhancanturk3686 ปีที่แล้ว

      Şah ta mat ta vezir de proje de islam deccali Süryani taip amerikan ajanı gizli rum

  • @aricohen1608
    @aricohen1608 ปีที่แล้ว

    Sayin Erol Mutercimler, yaptiginiz bu program icin cok tesekkurler, gorsel anlatimi isitsel anlatim ile ifade ederken anlatimin bir kismi konunun butunlugu ile uyusamiyor, lutfen yayinlamadan once tekrar seviyesi strateejiyi ogrenen biri kulagi ile dinleyiniz ve ona gore yayinlayiniz, tekrar tesekkurler

  • @Targutayitguden
    @Targutayitguden ปีที่แล้ว +2

    Şah da piyon da aynı kutuya girer sözü şunun için kullanılır hocam: oyun bittiğinde(ülke battığında), en küçük rütbeli piyonda, en büyük rütbeli yöneticide(zümre,parti) kaybeder. Çünkü her ne kadar imkan ve şartları farklı olsa da netice itibariyle aynı düzlemde yani aynı gemidedirler. O yüzden mevzubahis bu düzlemi ilgilendirdiğinde şah ile piyon arasında büyük çatışma bile olsa bunu sonlandırmalıdır. Nihayetinde ikisininde durduğu zemin tehlikededir. Burada da “çıkar” esastır. Çıkarını gözeterek hayatta kalırsın. Ülkelerinde milli çıkarları olur, (ideal olanında) karar vericiler milli menfaatlere göre karar verir. Yani en azından bir ideoloji, olay vs. takılmaması beklenir. Bu söz aslında toplumun iç dinamikleri için, sınıf tabakaları içinde söylenebilir. Düşman gibi görünen mesela zengin-fakir tabakalaşmasında ikisinde durdukları mevkileri, birbirlerine muhtaç olduklarını hatırlatır. Çünkü günün sonunda oyun bittiğinde istediğiniz kadar haklı olun/olmayın oyun bitmiştir.

  • @enesklc6296
    @enesklc6296 ปีที่แล้ว +3

    Şah ve piyonun aynı kutuya girmesi, strateji için sonuç önemli olmasından.

  • @osmanaydeniz4800
    @osmanaydeniz4800 ปีที่แล้ว +2

    Çok güzel... teşekkür ederim

  • @seyhmussal6850
    @seyhmussal6850 ปีที่แล้ว +1

    1.sorunuzun cevabı gayet açık. Santrançta kimi taş kimine göre önemli veya önemsizdir taşların değerini belirliyen ve hareket ettiren oynayan kişilerin kendisidir.oyuna açar şekillendirir taşlara değer biçer ve en sonunda bölgeyle işi bittiğinde oyunun nasıl şeklindiği hangi taşın diğer taşa göre önemli olup olmadığının pek bi önemi kalmaz ve hepsi aynı kutuya konulur onlar için artık şahı ve piyonu birbirinden ayıran herhangi bir şey kalmamıştır :)
    2.sorunuzun cevabı ise her hamle kendisinden 2 farklı ihtimal doğurur yani basit matematikle şöyle açıklanabilir (1-1) hamlede 2 (2-2 3) (3-3 4) (4-4 5) (5-5 6) buda bunların hamle toplamı 2+3+4+5+6=20 ihtimal eder :)

  • @ayseatabey3558
    @ayseatabey3558 ปีที่แล้ว +3

    Farklı düşünmeye teşvik eden ,video dersleri için teşekkürler. Tüm taşların aynı kutuya konması herkesin misyonlarını tamamladıktan sonra oyunun bitmesi. Bir nevi ölüm. Başka yeni oyunlar. Atatürk 'ün Latife ile evliliği strejik hataydı görüşünüz sanırım Fikriye için de geçerli. Biraz erkek gözüyle olan bakış açısı olsa da büyük misyonlar taşıyan kişilerin evlilikleri çoğunlukla sıkıntılı olabiliyor. Türk milletinin kurucu ve kurtarıcı önderi olarak sayısız evladı var. İyi ki biyolojik olarak baba olmamış. Acımasızca saldırılara oda maruz kalırdı. Müthiş bir misyon ve vizyonla adını insanlık tarihine yazdırdı. Işıklar içinde uyusun.

  • @turkishpapito74
    @turkishpapito74 ปีที่แล้ว +1

    Sy Hocam güzel bir video olmuş teşekkürler

  • @sukrusebat6651
    @sukrusebat6651 ปีที่แล้ว +3

    Evlenmek stradeşik yanlışlıktır...çok doğru..

  • @ebrusu7890
    @ebrusu7890 ปีที่แล้ว +1

    Strateji derleri serisi beni tekrar üniversite zamanlarıma götürdü, çok teşekkürler 🥰

  • @user-mc7tt1pc3n
    @user-mc7tt1pc3n ปีที่แล้ว

    Bana göre bu topraklardaki en ehil stratej sayın Erol mütercimler'dir. Dersleri dikkatle takip ediyorum, üçünü de dinledim, hepsini tekrar tekrar dinleyeceğim. Hocam emekleriniz için çok teşekkür ediyoruz.

  • @asimhocaoffical
    @asimhocaoffical ปีที่แล้ว +2

    1.soruda satranç tahtası kapanınca şah ile piyon aynı kutuya konur demek ister padişah ol ister kral herkes öldüğünde sıradan insanlar gibi tabuta konur.

  • @denizerturk1277
    @denizerturk1277 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba sevgili Erol hocam strateji derslerinizi ilgiyle izliyorum. Sorularınızın bana göre cevabı :
    1. Soru Cevabım : Şah da piyonda aynı kutuya girer. İkiside oyun içindedir ve ikisininde gücü, önemi birbirinden farklıdır. Şah en önemlisi oyunu bitiren yani korunması gerekliyken piyon en önemsiz sayılan taştır. Fakat burda dikkatimi çeken şey şu bu iki taşta oyunu kendileri oynamaz yani bu taşlar oyun kazanmaz. Oyunu yönetenler kazanır. Stratejiyi de şah veya piyon değil oyunun arkasında olanlar kurar. Şah bir başkan olsa piyonda asker bizim gördüğümüz bu iki taş aslında sadece paravandır. Oyun bitince ikiside aynı yerde olur. Tabi diğer oyun başlayana kadar. Taşlar hep aynı ama stratejiyi kuranlar farklı.
    2. Soru cevabım : Rakip 5 hamle düşünüyorsa yine bizim rakibin ilk hamlesini düşünüp ona göre hareket etmemiz gerekli. Yani yine 2 hamle sonrasını düşünmemiz gerekli. Rakibin yapmayı planladığı hamleyi önceden düşüp buna göre hareket etmeli ve bu hamlesine karşılık bir sonraki hamlemizde onun oyununu bozmamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer bunu yaparsak rakibin düşündüğü 5 hamle (ilk hamlesine karşılık verdiğimiz için) yok olur. Çünkü rakibimizde bizim hamlemize karşılık vermek zorunda.
    Cevaplarım bu şekilde hocam. İlgiyle izlemeye devam ediyorum.

  • @ahmetcagatay418
    @ahmetcagatay418 ปีที่แล้ว +1

    "Fikriye Mustafa Kemal'i, Latife ise Gazi'yi sevdi" Yılmaz Özdil.

  • @serhatbabat2773
    @serhatbabat2773 ปีที่แล้ว +1

    hepimiz aynı gemideyiz felsefesi ile askerde komutanda başarı ve başarısızlıklarda aynı muamelleyi görürler

  • @mertsenoyar8373
    @mertsenoyar8373 ปีที่แล้ว

    Bu kayıtta elimizdeki olanak ve koşullarla kurduğumuz hayalleri ve bu hayaller için yapmış olduğumuz hamleleri gerçekçi bir zeminde bir araya getirmeyi gösterdiğiniz icin şahsen teşekkür ederim hocam.

  • @mehmetozturk1397
    @mehmetozturk1397 ปีที่แล้ว +1

    1. Soru cevabı= Kutuya rakip taşlarda konuluyor,soru bu şekilde sorulsaydı cevabı; Kişiler değişmiyor ama sahadaki savaş,mücadele,hücum yöntemi değişiyor.Savaşın ve mücadelenin sonunda birlikte yaşamak zorundayız.Eğer aynı renkli taşların kutuya konuluyor şeklinde soruluyor ise; Takım birliği ve uyumu önemli, savaş,mücadele bitse de yenilerine ekip olarak hazır olmak lazım. Diye düşünüyorum.
    2.Soru cevabı:15
    Saygılarımla

  • @Komur-bj7zk
    @Komur-bj7zk ปีที่แล้ว +1

    0:30 Piyon kurban edilebilirse, şah da bir gün kurban olabilir. Piyon vermek her babayiğidin harcı değildir. Piyonuna kaybettiriyorsan, sıra şahını da kaybettirmene sebep olabilir. Taşları yenilen taraf olmamaya çalış. Küçük yenilgiler büyük yenilgileri beraberinde getirir çünkü.
    2:50 Yine 1-2 olması yeterli. Önceden düşündüğü 5 hamleyi bozup işlevsiz kılacak bir hamle çıkarılabilirse, belki bir hamle de yeterli olabilir.

  • @Edrasa
    @Edrasa ปีที่แล้ว +2

    Oyun başlar, oynanır ve biter. Konjonktür değiştiğinde, yani oyun bittiğinde, en üstteki adam da, en alttaki yancısı da aynı şekilde oyun dışı kalır.

  • @tuncaydemirbas9511
    @tuncaydemirbas9511 ปีที่แล้ว +1

    Ben bu hususta(strateji)her hangi bir kitabı okudum yada asgariden bir bilgiye vakıfım diyemem.
    Lâkin detaycılık gibi bir özelliğim olması hasebiyle görselde sorduğunuz soruya iki aşamalı şöyle bir cevap verebilirim.
    -Tarafların biraraya gelerek meydana getirdikleri sonucu hasebiyle bir kazananın olacağı bir olguda, kurallar çerçevesinde tarafların kazanmak adına yapacakları hamleler matematikteki her hangi bir sayı ile sınırlıdır.
    -Mutlak kazanmak adına kurallar dışında hareket edilen olgularda ise, hamle sayısı matematikteki her hangi bir sayı ile sınırlı olmamalıdır. Hamle sayısı sonsuzdur, taki hedef olan kazanmaya taraflardan biri vakıf olunca sayıyla sınırlanmış olur.)

  • @tugbakuzucan7337
    @tugbakuzucan7337 ปีที่แล้ว +1

    Bence 6 hamle yapmak gerekir, teşekkürler sevgili hocam.

  • @wgt-dtloguzuyan342
    @wgt-dtloguzuyan342 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler Erol Bey. Çok gerekli ve önemli bilgiler veriyorsunuz.

  • @kuregen8122
    @kuregen8122 ปีที่แล้ว +2

    Sayın hocam,ilk sorunuzun yanıtı kaybeden taraftaysanız piyon veya şah olmanızın bir önemi yoktur.

  • @xxxxxxxx6499
    @xxxxxxxx6499 ปีที่แล้ว

    Sayın hocam bu videoların devamını bekliyoruz çok faydalı oluyor

  • @guneserkoyun5543
    @guneserkoyun5543 ปีที่แล้ว

    Erol bey sizin Stratejik düşünme 7.baskısını alıp okumaya ara vermiştim.Şimdi yeniden başlıyorum.Videolarınızı daha iyi anlamama neden olacak👍🏻🙏❤️
    Çok teşekkür ederim.Rahmetli Babam Eskişehir Çifteler Köy Enstitü 1946-47 mezunu bir öğretmendi😌

  • @production7948
    @production7948 ปีที่แล้ว +1

    Rakibimiz çok güçlü ise 15 Hamle yapmamız gerekir Hocam. Saygılar...

  • @derya567
    @derya567 ปีที่แล้ว +1

    1.sorunuzun bence cevabı: stratejide sonuç önemlidir, kullanılan farklı araçlar aynı sonuca hizmet eder. 2.sorunuzun bence cevabı: rakibimin 5 hamlesinide gözönünde tutup tümünü etkisizleştirecek tek hamle yaparım.
    Sayın hocam verdiğim cevapları değerlendirirseniz çok sevinirim. Derya Öz

  • @oysterkid7268
    @oysterkid7268 ปีที่แล้ว

    Sıkılmadan dinlediğim tek öğretmen. ❤️🥳💋

  • @housingmadrid9554
    @housingmadrid9554 ปีที่แล้ว

    soru 1: "her şey işlevi doğrultusunda değer kazanır" anlamında güzel bir söz. benzer şekilde: "bir mevkiyle gelen saygınlık, o mevkiyle beraber yokolmaya mahkumdur" sözü de mevcut.

  • @UluSBakEr526
    @UluSBakEr526 ปีที่แล้ว +1

    - Birinci soruya cevaben; satranç oyundur. Satranç oynunu oynamaya başladığın (oyuna oturduğun) an, sonuç aynıdır. Aynı başlangıçtaki gibi (başlangıçta şah,vezir, piyon vs.) aynı torbadan çıktığında sonuç değişmezdir.
    - İkinci soruya cevaben; satranç oynunda matematik vardır. Her zaman güncel kalmak lazım. Rakip her an film, fırıldak, manipülasyon vs. yapabilir o yüzden hareketlerini (zihnini, duygularını hatta kendini) göz önüne alman lazım. Aklı gözünün önüne almak lazımdır. Ve alıcıları her zaman açmak lazım.

    • @UluSBakEr526
      @UluSBakEr526 ปีที่แล้ว

      Yorumuma ek:
      - Bu konuda malum kişi iyi bir satranç ustası olabilirdi fakat geçmişte futbolcu olmuştu. Malum kişi ilkin kendinden (din konusunda oruç, namaz vs.) emin. Kendini biliyor. Malum kişi çevresindekileri ise biat kültürü ile yetiştirdi. Başkası, malum kişiye hile yaptığında veya kulağına gittiğinde ise kin tutarak unutmuyor.
      - Malum kişi, "Kur'an güncellenmeli" dedikten sonra o an ben koptum.

  • @mehmetaydn5178
    @mehmetaydn5178 ปีที่แล้ว +1

    Teşekkür ederim.

  • @oysterkid7268
    @oysterkid7268 ปีที่แล้ว +3

    6 ya da 11

  • @HasariSadıkoğlu
    @HasariSadıkoğlu ปีที่แล้ว +2

    Rakibimin 5 hamle düşünebilmesine karşın benim da rakibimin her bir hamlesine karşı 5 hamle düşünerek toplamda 25 hamleden az düşünmemem gerekiyor.

  • @Edrasa
    @Edrasa ปีที่แล้ว +3

    Hocam her evlilik stratejik bir yanlıştır lafını biraz daha açıklar mısınız lütfen? Ne anlama geliyor?

  • @Berna1703
    @Berna1703 ปีที่แล้ว +2

    Erol hocam bir videonuzda da insanların bilmediği ya da yanlış bildiği kavramları anlatır mısınız? Atatürkçü nedir, kemalist nedir, liberal nedir gibi.

  • @sonerozdemir4943
    @sonerozdemir4943 หลายเดือนก่อน

    1'in cevabı: Bu dünya kimseye kalmaz.

  • @kultiginc
    @kultiginc ปีที่แล้ว

    felsefi soruların cevapları kişiden kişiye değişir gerçi ama kutuya konulan satranç taşları - "kazansan da kaybetsen de bir gün öleceksin", 5 hamle sonrasını düşünüp ona göre hareket edebilen birini görürsem de oyunu bırakıp o kişiden ders almaya başlardım herhalde :)

  • @ozergunduru3008
    @ozergunduru3008 ปีที่แล้ว +3

    Sn.-Hocam,Vizyon yerine hedef, Misyon yerine görev sözcüklerini kullansak Türkçemize olumlu katkı sağlamazmı !?

  • @KS-ps4sh
    @KS-ps4sh ปีที่แล้ว +1

    5 hamle sonrasını düşünene karşı kazanmak için en az 11 hamle düşünmek gerekir diye düşünüyorum.

  • @khansigh6742
    @khansigh6742 ปีที่แล้ว +1

    Satranç demişken, satranç motorları oldukça geliştirilerek askeri, ekonomik alanlarda kullanılacak. Başarı ile çözemedikleri tek bir konu kaldı: Taş Duvar problemi. Bu arada kendim de satrançta 2300+ ELOyum, Stockfish'i en güçlü seviyede birkaç kez yendim ve Lc0 :: Leela Chess Zero yapay zeka satranç motorunun geliştirici ekibindeyim. Bu anlattıklarınız stratejinin girişinin girişi seviyesinde tıpkı size yapılan yorumların yüzeyselin yüzeyseli olduğu gibi.

  • @denizbeto2039
    @denizbeto2039 ปีที่แล้ว +1

    1-Yüz yıl öncesi kadar, aynı gemideyiz düşüncesi doğru olabilirdi belki. Ancak şimdi kimse aynı gemide değil. Parası ve gücü olanın dünyası ayrıldı bizlerden. Rus-Ukrayna fakir gençleri bir birini boğazlarken, zenginleri Antalya' da aynı havuzda serinliyor.
    2-Bu sorunun da iki cevabı var sanırım. Ben olsam düşman benden kat ve kat güçlüyse, benim yapacağım tek hamle kalmış demektir. Başaramayacak bile olsam olanca gücümle saldırırım. Ben kaybetsem bile düşmana hasar vermiş, benden sonra gelenlerin şansını arttırmış olurum. İkinci yol ve genelin takip ettiği, kaderime razı gelir, hiç sesimi çıkarmam. Olanı kabul ederim, nitekim 2, dünya savaşında Almanların Polonya' da öldürdüğü 10 milyon Hazar Türk Yahudi' si durumlarına razı geldi, güçlüye boyun eğdi. Ama hiç birisi sonlarını değiştiremedi, oysa düşmandan sayıca az mıydılar, hayır. Savunulması kolay koca ülkeyi öylece Almanlara bıraktılar. Ve bunlar Hun Türk'leri, ataları savaşın en görkemli beyleri. Bu da dinin insanı, görüşlerini, duruşunu nasıl değiştirdiğini göster mi yor mu ?

  • @erindelfrozenolaf
    @erindelfrozenolaf ปีที่แล้ว +1

    Kutu = Ölüm
    Oyun= Hayat

  • @Kpt.Poyraz
    @Kpt.Poyraz ปีที่แล้ว +1

    İlk sorunuz : Çatı çökerse altında herkes kalacak
    İkinci sorunuz : x2
    10 hamle düşünmek lazım

  • @ismailusame9198
    @ismailusame9198 ปีที่แล้ว +2

    11 oyun bilmeniz lâzım.en büyük eski harp akademeleri,akıl oyunları .saygılar.🙋‍♂️

  • @mehmetcetin2221
    @mehmetcetin2221 4 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam satranç sorusunu bana sormuş olsaydınız kağıda yalnızca şunu yazardım.
    "Kimine göre piyonsun kimine göre vezir ama oyunu yalnızca oynatan kazanır."

  • @kerimozer7389
    @kerimozer7389 ปีที่แล้ว +1

    4:53 11 Hamle

  • @berk5995
    @berk5995 ปีที่แล้ว

    Şah piyon sorusu önceliklerimizi simgeler. Piyonu feda etmekten çekinmezken şahı sonuna kadar savunuruz. Lakin kutunun neyi temsil ettiğini bulamadım.
    5 hamle sorusu cevabı:
    - Başka bir zaman da 4 hamle üzerinden sorduğunuzu söylediniz. Demek ki 1'den büyük olduğu sürece soruda kaç hamle oldugunun bir önemi yok.
    Dolayısıyla cevap 1 hamle gereklidir.

  • @nurtenozcelik8033
    @nurtenozcelik8033 ปีที่แล้ว

    Hocam sağolun. Verdiğiniz strateji örneği olarak mutlaka 'Moneyball' filmini öneririm. Spor, Baseball alanında stratejik bir başarı öyküsü.

  • @zeynepgulindamar8246
    @zeynepgulindamar8246 ปีที่แล้ว +1

    Erol hocam emeklerinize çok çok teşekkür ederim. Seneler sonra ben bile hatırlamaya ve anlamaya basladım. 7 den 77 ye öğrencilerin hocası Erol Mütercim hoca'ya sonsuz saygımla. Ayrıca bu dersleri izlememizde katkısı bulunan asistanınız Yaşınay hanıma teşekkür ediyorum. Sağolun varolunuz. Zaman açısından imkan bulduğum sürece dersleri izlemeye devam edeceğim. 1. soruya cevabım mücadele bitmiştir elendiniz daha dogrusu kazanan kaybedene sen öldün bir dahaki karşılaşmada görüşmek uzere der ve oyuncular birbirine centilmenlik sözü vererek bütün piyonları kutuya koyarlar. O andan sonra piyonların 2. bir oyuna kadar birbirine hükmü kalmamıstır. 2. Soruya cevabım çok emin degilim 9 olabilir. Erol hocam 8 bölüm olarak yayınlanan Tarih dersleriniz devam edecekmi? Saygılarımla💐

  • @aliaytekin7578
    @aliaytekin7578 ปีที่แล้ว

    Saygılarımla hocam

  • @guneserkoyun5543
    @guneserkoyun5543 ปีที่แล้ว +1

    Erol bey önceden sorduğunuz sorulara yanıt vermiştim.sizin kitabınızı yeniden Okumaya başlayınca Stratejik Düşünme 7.basım önsözünde “ ikinci hamle sonrası üstel olarak düşünce üretmek zorunluluğu ile yüz yüze kalınmaktadır”🤔🤔🤔😳😳😳

  • @unsalmutercimler8352
    @unsalmutercimler8352 ปีที่แล้ว

    Tesekkurler

  • @mertsurer6725
    @mertsurer6725 ปีที่แล้ว

    Birinci sorunu cevabı= sun tzu nun planlama anlatımında, bir savaşın beş önemli faktör ü olduğunu söyler; Uyum, hava, arazi, liderlik, disiplin. Oyun sürerken bu beş faktör farklı, kutuya girdiklerinde ise tamamen faktörler değişime girer ve bir işlevleri kalmaz. En bilmemiz gereken şeyi bize gösteren bu cümle ise, en büyük veya en iyi oyun içinde bile olsak bir gün biter ve yeni bir oyun için faktörlere bağlı yeni bir oyuna hazırlıklı olmalı, bir oyunda bağlı kalmamalıyız. Aynı zamanda her statünün ve gücün geçerli olduğu olduğu yerler, bir ortam ve fikir değişikliği sırasında, (Süleyman Soylu ve Nureddin Nebati örneği gibi) tahmin ettiğimizden farklı bir noktaya evrilebilir.
    İkinci sorunun cevabı = 5 hamle düşünen bir kişinin karşısında 7-8 hamle düşünmek ideal olabilir çünkü hem gereğinden fazla hamle düşünmek gerçeklikten kopartabilir hem de karşımızda 5 hamle düşünen kişiye karşı 2 ila 3 daha fazla hamle düşünmek bizi en doğru yola götürebilir ama karşımızdaki kişinin olduğu pozisyon a göre bu hamle sayısı değişiklik gösterebilir.

  • @erindelfrozenolaf
    @erindelfrozenolaf ปีที่แล้ว +1

    Taş nitelik + nicelik + bulunduğu kare = hamle sayısını verir.
    Rakip değil.

  • @halityoldas9653
    @halityoldas9653 ปีที่แล้ว

    hocam merhaba emeğinize sağlık.

  • @tulayfincancioglu5024
    @tulayfincancioglu5024 ปีที่แล้ว

    Bir mevkii ile gelen saygınlık o mevkii ile kaybolmaya mahkumdur hocam 😊

  • @namkkemalpolat5961
    @namkkemalpolat5961 ปีที่แล้ว +1

    Karşımdaki 5 hamle düşünüyorsa ben en az 6 hamle düşünmeliyim

  • @halilibrahimkaya5711
    @halilibrahimkaya5711 3 หลายเดือนก่อน

    1.Sorunun bende ki cevabı ölüm
    2.Sorunun yani rakibin 5 hamlesine karşılık 512 hamle düşünmek gerekiyor. ( Matematik hesap )

  • @HasariSadıkoğlu
    @HasariSadıkoğlu ปีที่แล้ว +1

    Çünkü oyundaki Şah ve Piyonun ismini ve görevini veren “ben” olduğum için oyun anında herkes görevini yapar, oyun bitince her şey biter ve bir görev de olamayacağına göre başka bir göreve veya oyuna kadar aynı kutuda “ benim” koymuş olduğum şekliyle hareketsizce bekler.

  • @hakankrca2626
    @hakankrca2626 ปีที่แล้ว

    Emeğine sağlık

  • @mehmethan6332
    @mehmethan6332 ปีที่แล้ว +1

    ❤❤❤❤

  • @kagankaya9518
    @kagankaya9518 ปีที่แล้ว +1

    Şahı şah piyonu da piyon yapan şey oyun tahtasında durdukları yerdir. Oyun esnasında strateji gereği hepsi bir amaca doğru yönlendirilir; ancak, oyun bittiğinde stratejik önemlerini kaybederler. Birini diğerinden kıymetli yapan şey oyun tahtasında bulundukları konumdur, yoksa hepsi aynı malzemeden yapılan birer parçadır.

    • @kagankaya9518
      @kagankaya9518 ปีที่แล้ว +1

      5 Hamle düşünüyorsa aslında benim yapmamı beklediği hamleler de vardır ki bunlara karşı 5 hamlesi olsun. Benim de bu durumda onun 6 da takıldığı durumda 6. hamleyi düşünmem gerekir. Cevabım 6 bu durumda.

  • @sonaysakar
    @sonaysakar ปีที่แล้ว +1

    5 hamleye karşılık olasılıkla permitasyon hesabı ile binom açılımı da yapar isek matematiksel olarak maksimum 120 olur 🤔

  • @satorak7176
    @satorak7176 ปีที่แล้ว +2

    8 hamle diyorum onun(o), benim(b) -> Onun dusundukleri : o1, b1(o1), o2(b1o1), b2(o1), o3(b2o1). Benim dusunmem gerekenler -> o1, b1(o1), o2(b1o1), b3(o2b1o1), b2(o1), o3(b2o1), b4(o3b2o1), b5(o1)

    • @Isimsiz-cs4ik
      @Isimsiz-cs4ik ปีที่แล้ว

      Bu ne demek

    • @satorak7176
      @satorak7176 ปีที่แล้ว

      ​@@Isimsiz-cs4ik Soyle dusundum, Eger 5 hamle dusundu ise ilk olarak bir hamle dusunmeli(o1), sonra benim o hamleye karsilik verebilecegim ilk hamleyi dusunmeli b1(o1) -> (o toplam 2 hamle dusundu). O benim dusundugumu dusundugu hamleyi yenebilecek bir hamle daha dusunmeli ki beni yenebilsin o2(b1o1) -> (o toplam 3 hamle dusundu). Bu hamle uzerinde derinlesilebilir ama farkli hamleleri dusunmek daha faydali diye dusunuyorum dolayisiyla 4. dusunce olarak onun dusundugu ilk hamleye karsilik benim yapabilecegim 2. hamleyi dusunuyor -> b2(o1). Ve 5. dusunce, benim onun hamlesinin ustune dusunebilecegim 2. hamleye(4. dusuncesi) karsilik olacak yeni bir hamle dusunuyor ki bu hamle yine benim ikinci hamlemi yenebilecek bir hamle olmasi lazim -> o3(b2o1). Ben ise bu hamlelerin hepsini dusunebilmeli(onu yenebilecek her ihtimali barindirarak) ve ustune 1 tanede onun ilk hamlesini yenebilecek farkli 1 hamle daha dusunmeliyim. (o1), b1(o1), o2(b1o1), b2(o1), o3(b2o1) [Bunlar onun dusundukleriydi ve benimde bunlari dusunmem gerektigi icin suan 5 hamle dusunmus oldum]. Ek olarak o2(b1o1) yi yenebilmek icin b3(o2b1o1)' i dusunmem lazim [toplam 6 oldu]. o3(b2o1) yi yenebilmek icin b4(o3b2o1)'i dusunmem lazim[toplam 7 oldu]. Ve 1 tanede onun ilk hamlesine karsilik ve yine onun dusunmedigi fakat onun ilk hamlesini yenebilecek son hamlemi dusunmem lazim b5(o1) [toplam 8 oldu].

  • @behiyeduman7199
    @behiyeduman7199 ปีที่แล้ว

    1. Soru- tüm malzemeler aynı kutuya giriyor.oyun bitince
    -Tüm taşları yeniden kullanabiliriz demek.fırsat devam ediyor.
    - oyunu yeniden başlatabiliriz.
    -bu sefer oyunu ilk biz kurabiliriz.
    - yeni oyun kurarken, önceki tecrübeleri kullanabiliriz. Çünkü bir önceki oyunda rakibimizi tanıdık. Hamlelerini ve düşünce biçimini öğrendik.
    -

  • @derviserenbulbul7196
    @derviserenbulbul7196 ปีที่แล้ว

    Şeylere değeri veren oyundaki işlevleridir.

  • @EmineSayar-go7jg
    @EmineSayar-go7jg ปีที่แล้ว +1

    Hocam merhaba, rakibin stratejisi örnekte bir hamlesine ikinci hamleyi düşünmek ise beş hamlesine karşın hamleyi ikiye katlayarak strateji geliştşrmek olur diye düşündüm. (Beş hamleye karşın onuncu hamle) çokmu basit hesapladım bilemiyorum, affınıza sığınıyorum. Saygı ve sevgilerimle.

  • @opridon
    @opridon ปีที่แล้ว

    Erol hocam merhabalar birinci sorunuzun cevabı ölüm olması gerektiğini düşünüyorum tarihte nice savaşlar zaferler imparatorluklar krallıklar kurulmuş coğrafyalar değişmiş ama hepsi de aynı kutunun içine tabutlara topraklara girmişlerdir bence cevap ölümdür ikinci sorunuzun cevabı ise bir sıralama ile aklımdaki düşünceleri anlatmak istiyorum 1-empati 2-ortam coğrafya şartlar (eşit)3-izlenecek yol (1-saldırı (mma dövüş) 2-defans (judo) 3-her ikisi (kunfu) ) 4-psikoloji (dikkat dağıtma rakibin doğru düşünmesini engellemek şüphede ikilemde bırakmak hata yapmasını sağlamak ) 5-böl ve yok et (bir birini koruyan taşları bağımsız hale getirmek başı boş taşların hareketlerini ve işlevlerini kısıtlamak) 7-tarih bilgisi (oyunun icadı amacı sebebi sonuçları daha önce bu oyunu oynayan insanların taktikleri stratejileri örneğin Kanuni sultan süleymanın abd meclisindeki portresinin neden oraya konulmuş neden örnek alınması gibi 8-bu madde stratejimi bilmiyorum ama erol hocam doğrusunu söylesin oyuna oturmadan önce ve oyun oynanırken şantaj (kaset,medya vb.) rüşvet her türlü tehdit (süikast vb.)oyunu başlamadan bırakması elinizdeki tüm silahları kullanma (nükleer saldırı gibi )şantaj unsuru strateji hamleler yani toplamda 7 artı bir madde 7 madde içinde de ayrı maddeler stratejik unsurlar hepsini geçtiğimizde buğday hesabından yolla çıkarsak bu oyunda 64 kare vardır ve ben her kare için bir öncekinin iki katı kadar buğday isterim demiştir bilge adam her hamlenin karşılığı iki katı olabilir cevabın 10 olma ihtimalide vardır. matematiksel bir yorumda şöyle söylemek istiyorum toplamda 64 kare vardır bunların 16 sı bizim 16 sı rakibin taşları vardır ortada boş kare sayısı 32 dir 32 kare üzerinden hamle üretmem gerekir rakip eğer 5 hamle 5 kare düşünüyorsa 32-5 : 27 kare üzerinden hamle yapmamız gerekir her eksilen taşın yerine bir kare daha artacağından stratejimiz ve hamlemiz eksilen kare kadar olmalıdır

  • @gonuleksiilhan9744
    @gonuleksiilhan9744 ปีที่แล้ว

    Ah hocam ah!

  • @tulayfincancioglu5024
    @tulayfincancioglu5024 ปีที่แล้ว

    1.cevap kralda soytarıda eni sonu toprağa gidecektir. 2. Cevap her hamleyi 2kez düşünüp gözlemleyip hareket etmek gerekir diye düşünüyorum😊😊. Saygılar

  • @murataras4243
    @murataras4243 11 หลายเดือนก่อน

    Bir seferle beraber zafer yoksa bu yolculuğa itibar edilmez
    Hikmet eğer tertip vermiyorsa ona itibar edilmez
    İkinci sabıra itibar edilmez çünkü güvenilen sabır ilk sadmede ortaya çıkan sabırdır

  • @rembetiko_tarantella
    @rembetiko_tarantella ปีที่แล้ว

    şah ve piyonun aynı kutuya girmesini genellikle dünyadaki konumun, malın önemi olmadığını ve yaşamdan sonra yine hepimizin eşitleneceğini vurgulamak için kullanıyorlar. stratejik yönden nasıl ele almak gerektiğini bilemedim. oyunu oynarken her taşa kıymet verip doğru zamanda doğru şekilde kullanmamız gerektiğini düşünebiliriz ama bu biraz zorlama bir yorum olabilir.
    5 hamleyi düşünen kuvvetli birine karşı yine satranç oyununu düşünüyorum. bence 1 hamle düşünmek yeterli olacaktır. rakibimi çözemiyorsam makul stratejilerle kendimi savunabilirim. belki birkaç hamle sonra rakibimin oyunu nereye götürmek istediğini anlayabilirim. bu sebeple tek hamle düşünerek merkezi tutmak, şahın önünü açmamak, taşlarımı geliştirmek, konumu en kötü taşımın konumunu iyileştirmek gibi tek seferlik en iyi hamleleri bularak ilerleyebilirim.

  • @therockmare55
    @therockmare55 ปีที่แล้ว

    Torbadan çıkardığımız satranç taşlarını doğum dünyaya gelmek olarak adlandırabiliriz herkes eşit ne aynı haklara sahip. Taşların dizilimini yetişmek büyümek olarak adlandırdığımız da aldığımız mevki, konum ve saygınlık anlamını verebiliriz. Oyun bittiğinde yine aynı torbaya konmayı da, ölüm olarak adlandırabiliriz. Kral dan, piyona kadar alınan tüm konum ve saygınlık kaybolur.

  • @inci2693
    @inci2693 ปีที่แล้ว

    Şah da piyon da oyun bittiğinde aynı kutuya girer sözü bence hepsini oynatan birinin olması.saygilar hocam

  • @Ebruskaya
    @Ebruskaya ปีที่แล้ว

    1. Bu sorunun cevabı dar ve geniş iki açıdan verilebilir. Satrancın geniş anlamda hayat mücadelesini temsil ettiğini düşünürsek, bütün taşların aynı kutuya girmesi ölümü temsil eder. Hayat mücadelesi ölünceye dek devam eder. Ölüm bütün statü farklarını, avantajları ve dezavantajları ortadan kaldırır.
    Satrancın dar anlamda, hayat mücadelesinde sınırlı bir safhayı, aşılması gereken belli bir zorluğu temsil ettiği düşünülürse, oyun sonunda bütün taşların aynı kutuya girmesi, belli bir mücadele adımının son bulması sonrasında, yeni mücadele adımı başlayıncaya dek tarafların aynı ölçüde avantajlı olduğunu temsil eder.
    2. Rakibim kendi oynayacağı beş hamleyi düşünmüşse, benim oynayacağım beş hamleyi de düşünmüş demektir. Benim en az on bir hamle düşünmem gerekir.

  • @ahmetakgul1983
    @ahmetakgul1983 ปีที่แล้ว +1

    Rakip 5 hamle düşünüyorsa benim satrançtaki her iki tarafın tüm taşlarının hamlesi sayısı kadar düşünmek zorundayım

  • @emirkoyun
    @emirkoyun ปีที่แล้ว

    Cevap 1 : Ne kadar savaşırsan savaş hatta savaşı kazansan dahi rakibinle aynı masaya oturup müzakere edersin. Yani önemli olan savaşmadan masada diplomasiyle kazanmaktır.

  • @xxxxxxxx6499
    @xxxxxxxx6499 ปีที่แล้ว

    Çünkü hangi tarafta olursa olsun onlar oyuncudur. Sonunda aynı yerde olurlar.

  • @Targutayitguden
    @Targutayitguden ปีที่แล้ว

    2. Soruya cevaben hocam, 1 hamlesine 2 hamle düşünmem gerekiyorsa.. 5 hamle sonrasının hesabını yapabilen bir rakip için 6 hamlelik düşünmem gerekir fakat 1’den 5’e kadar ki ve kendi hamlem ile 6 hamlenin matematikteki fraktallar gibi geometrik artışı söz konusu yani 6 tane hamlenin farklı kombinasyonlarını düşünmek zorundayız. Buraya kadar önemli bir şey söyledim gibi oldu burada saçmalayım bari ☺ 6. Hamle olarak 6 farklı hamlesinden cevap olarak 36 oluyor.

  • @sahabcan
    @sahabcan ปีที่แล้ว

    Erol bey, bugün evlilik yıldönümüm. Her stratejiden bahsetmenizde evlilik stratejik bir hatadır diyorsunuz. Kesinlikle doğru ama bu hata diğer stratejileri gerçekleştirmek için gerekli bir bakımada.

  • @UqTurK
    @UqTurK ปีที่แล้ว

    Hayat çevrim içi oyun tek hakkın var önemli olan senin hamlendir doğru olan kuralları iyi bilmek

  • @islamkumus
    @islamkumus ปีที่แล้ว

    İlk sorunun cevabı şu; oyun tekrar oynanacak. Strateji ne pahasına olursa olsun olan taraflardan birinin düello gibi öldüğü/her şeyi kaybettiği durumlar için kurulmaz. Her zaman bir sonraki adımın da olacağı bilinciyle kurulması gerekir.

    • @islamkumus
      @islamkumus ปีที่แล้ว

      İkinci sorunun cevabı 7.

  • @MehmetOktaşli
    @MehmetOktaşli ปีที่แล้ว +1

    oyunda şah da olsan piyon da olsan kendin hareket edemedikce bir farkın yok. 2 üzeri 5 hamle yani 32 hamle düşünmek gerekir.

  • @jip3443
    @jip3443 ปีที่แล้ว +1

    5 hamleye karsi 120 kombinasyon dusunmem lazim

  • @Ulusalist
    @Ulusalist ปีที่แล้ว +1

    satrnaç bittiğinde bütün taşlar aynı kutuya girer ? ANLAMI: her taşın bir görevi vardır ama en sonunda aynı kutuya girmelerinin anlamı satranç sonucunu taşlar değil kişinin belirlediği strateji belirler taşlar sadece kazanmmak için araç . Ben öyle düşünüyorum hocam
    rakip 5 hamle düşünürse sen onu yenmek için kaç hamle düşünmelisin? en az 6 hamle

  • @guneserkoyun5543
    @guneserkoyun5543 ปีที่แล้ว

    Erol bey şah,vezir vb.taşlar oyun bittiğinde aynı kutuya konuyor.❤️Ancak satrancı oynayanlar için farklı durumlar oluyor.kazanan ve kaybeden taraf🤔🤔

  • @ctndmrl
    @ctndmrl 10 หลายเดือนก่อน

    4 hamlede bitirip 5 hamle yapmasına gerek bırakmamak mesele

  • @leofishbone3879
    @leofishbone3879 ปีที่แล้ว +1

    rakip 5 hamle ise en az 7 hamle, rakip 1 hamle ise en az 3 hamle

  • @eyeofthetiger4585
    @eyeofthetiger4585 ปีที่แล้ว +1

    Mesleğin mevkiin me olursa olsun sonoçta aynı mezara konulucaksınız

  • @ozgur.kalender
    @ozgur.kalender ปีที่แล้ว +1

    Ben herzaman iki hamle düşünmeliyim 1 benim 2rakibin hamlesi ,benim 20 hamlemi hesablıyorsa 2.hamlem o düşünceyi bozmak olmalı sayı önemli degil .. Strateji den anlamam ama rakipi güçlü yapan senin hamlemdir

    • @keremteke2229
      @keremteke2229 ปีที่แล้ว

      Stratejide birinci kural senin rakibin için planladıklarını rakibinin de senin için planladığını düşünmektir.

  • @salihkaracam5271
    @salihkaracam5271 ปีที่แล้ว +2

    6 hamle

  • @demirm1206
    @demirm1206 ปีที่แล้ว

    Satranç oyununun sonunda aynı kutuya giren satranç taşların ortak özellikleri kazananlar ve kaybedenler olarak düşünüyorum.

  • @mahmutkemal8157
    @mahmutkemal8157 ปีที่แล้ว

    Ev Ödevi Cevapları
    1 - Kazansamda kaybetsemde satranç bittiginde sonuç kutu ise oyun sürecinde rakibinin saygisini da kazanmalisin ki hayat kutuda farkli bir oyunla devam etmesini de sağlamış olursun
    2 Rakibim benden güçlü ve 5 hamle ilerisini düşünüyorsa geleneksel düşünce modelinden yaratıcı düşünce modeline geçmeyi denerim .

  • @urazatesoglu
    @urazatesoglu ปีที่แล้ว

    💝

  • @evrendarik529
    @evrendarik529 ปีที่แล้ว

    Önemli olan sonuçtur. Sonuç, başında amaçlanana ulaşmışsa iyidir. Ulaşamamışsa, işin başında ortaya konan yüce düşüncenin sondaki yenilgiden hiçbir farkı yoktur. Vezirde, piyonda kaybeden tarafta aynı değerdedir.

  • @turkcenindili
    @turkcenindili ปีที่แล้ว

    1.)Taş yerinde ağırdır hocam.
    2.) 30 hamle

  • @kocaba
    @kocaba ปีที่แล้ว

    "Şah ve piyon oyun bittiğinde aynı kutuya girer." deyimi günlük kullanımda, mevki ve makamın ölüm karşısında ya da daha büyük bir güç karşısında bir öneminin olmadığı anlamında kullanılır. Bu büyük otorite tarafından en değersiz olan piyonun ve en değerli olan şahın aynı muamele ile karşılaşacağı anlaşılır. Ancak işin içine strateji konusu girince ve sizin de konuşmalarınızda belirttiğiniz "Strateji sonuca bakar." ifadeniz ile birlikte değerlendirince uyguladığınız stratejinin sonuçlarından makam ve mevki farkı gözetmeksizin hemen herkesin eşit şekilde etkileneceği şeklinde bir yorum yapılabilir.
    Rakibimin her 1 hamlesi için ben 1 hamle ile durumu dengeleyip, diğer hamlem ile üstünlüğü ele geçirmem gerekecek. Aynı kuralı rakibimde uygulayacağından dolayı en az 10 hamle olacağını değerlendiriyorum.