Orada mıydın Allah yaratırken? -

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024
  • İnsanın bir tür cüret edişini, Allah yaratırken tanık olmuşcasına tavrını konuşuyoruz. Konuya temel olarak aldığımız ayet Kehf Suresi 51. ayet.
    Neden insan dilinin arkasına gizlenir?
    Jargon zulmü, karşımızdakini kötü hissettirerek haklı olduğunu zannetme basitliği.
    Süslü dil, başakasının az bildiği/bilmediği terminolojiye hakim olmak sözümüzü doğru yapar mı?
    "Adem'e secde" nasıl anlaşılabilir?
    Şeytan büyük bir melek miydi?
    Şeytanın ne yapamayacağı
    Yaratırken Allah'ın yanında olmamak ne anlama gelir?
    Allah yarattıklarına hiç mi tanık/şahit olma hakkı tanımıyor?
    Şahit olmadıklarımızı yok sayıyorsak biz....
    İnsanın çok sevdiği tepinme türü
    Kendi imanına, istiğfarına engel olmak
    Kuran'a göre kim/neler, neye şahit olur?
    Allah'ın şahitliği nedir, kendine nasıl şahit olur; Kitap 1,2 ve 3'ün bu şahitlikteki yeri.
    Havarilerin şahitlik duası: Al-i İmran 53
    YAYINDA GEÇEN AYETLER:
    Kehf 50-56:
    50. Hani biz meleklere, “Âdem için saygı ile eğilin” demiştik de İblis’ten başka hepsi saygı ile eğilmişlerdi. İblis ise cinlerdendi de Rabbinin emri dışına çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da İblis’i ve neslini, kendinize dostlar mı ediniyorsunuz? Hâlbuki onlar sizin için birer düşmandırlar. Bu, zalimler için ne kötü bir bedeldir!
    51. Ben onları ne göklerin ve yerin yaratılışına, ne de kendilerinin yaratılışına şahit tuttum. Saptıranları da hiçbir zaman yardımcı edinmiş değilim.
    52. (Ey Muhammed!) Allah’ın, “Ortağım olduklarını iddia ettiklerinizi çağırın” diyeceği, onların da çağıracakları, fakat kendilerine (çağırdıklarının) cevap vermeyecekleri ve bizim de aralarına bir uçurum koyacağımız günü hatırla!
    53. Suçlular (o gün) ateşi görünce, onun içine düşeceklerini iyice anlayacaklar ve ondan kurtuluş yolu da bulamayacaklardır.
    54. Andolsun, biz bu Kur’an’da insanlar için her türlü misali değişik şekillerde açıkladık. Fakat insan tartışmaya her şeyden daha çok düşkündür.
    55. İnsanlara hidayet geldikten sonra onların inanmalarına ve Rab’lerinden mağfiret dilemelerine, ancak, öncekilerin başına gelenlerin kendi başlarına da gelmesi, ya da kendilerine azabın göz göre göre gelmesi (yönündeki beklentileri) engel olmuştur.
    56. Biz, peygamberleri ancak müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak göndeririz. İnkâr edenler ise, hakkı batılla çürütmek için mücadele ederler. Âyetlerimizi ve kendilerine yapılan uyarıları alaya alırlar.
    Saffat 150: Yoksa biz, melekleri, bunların tanıklık ettikleri bir sırada, dişiler olarak mı yarattık?
    Zuhruf 19: Rahmân’ın kulları olan melekleri dişi saydılar. Yoksa yaratılışlarına tanık mı oldular? Tanıklıkları kaydedilecek ve bundan sorguya çekileceklerdir.
    Enam 19: De ki: "Şahidlik bakımından hangi şey daha büyüktür?" De ki: "Benimle sizin aranızda Allah şahiddir. ...
    Fussilet 53: Evet, Biz ileride onlara delillerimizi gerek dış dünyada, gerek kendi öz varlıklarında göstereceğiz; ta ki Kur'ân'ın, Allah tarafından gelen gerçeğin ta kendisi olduğu onlar tarafından da iyice anlaşılacak. Rabbinin her şeye şahid olması yetmez mi?
    Nisa 166: Şu da var ki, Allah sana indirdiğini, kendi ilmiyle indirdiğine tanıklık eder. Melekler de tanıklık eder. Zaten tanık olarak Allah yeter.
    Al-i İmran 18: Allah, kendisinden başka tanrı olmadığına şahiddir. Melekler ve ilim sahipleri de adaletle şahiddir. O, azizdir, hakimdir.
    Al-i İmran 53: رَبَّنَٓا اٰمَنَّا بِمَٓا اَنْزَلْتَ وَاتَّبَعْنَا الرَّسُولَ فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِد۪ينَ
    (Havariler:) "Ey Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik, resule uyduk; artık bizi gerçeğin tanıklarıyla beraber yaz!"
    Sosyal medya hesaplarım:
    / hknzfr
    / hknzfr

ความคิดเห็น • 68