TARSİM Genel Müdürü Bekir ENGÜRÜLÜ, NTV’de “Bakış” Programının Konuğu Oldu - 30.04.2023

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 พ.ย. 2024
  • TARSİM GENEL MÜDÜRÜ BEKİR ENGÜRÜLÜ: “PRİMLERİN DÜŞÜRÜLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”
    Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir ENGÜRÜLÜ, 30 Nisan tarihinde, NTV’de Noyan DOĞAN’ın sunumuyla yayınlanan “Bakış” programının konuğu oldu. Genel Müdür ENGÜRÜLÜ programda, TARSİM’de yeni dönemde hedeflenen çalışmalar ve projeler ile Manisa ve Giresun’da meydana gelen zirai don sonrasında gerçekleştirilen hasar tespit çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
    Genel Müdür Bekir ENGÜRÜLÜ’nün programdaki açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
    “Depremden Zarar Gören Üreticilerimize 30 Milyon TL Hasar Ödemesi Gerçekleştirdik
    Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem sebebiyle özellikle Hayvan Hayat Sigortaları branşında zararlarımız çok oldu. Bitkisel üretimde fazla kayıp yaşamadık. Özellikle arazilerdeki kaymalardan kaynaklı küçük çaplı kayıplar meydana geldi. Deprem bölgesindeki illerde zarar gören sigortalı üreticilerimize yaklaşık 30 Milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdik ve ödemelerimizi tamamladık. Çok sevindirici bir gelişmedir ki; tarımsal düzen bu bölgede yeniden rayına oturmaya başladı ve tarım sigortasının da bu süreçte önemli bir rolü oldu. Hayvan Hayat Sigortaları branşında şunu bir kez daha anladık; hastalık riskinin de dâhil olduğu geniş kapsamlı sigorta yaptırılmasa dahi, hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin mutlaka dar kapsamlı dediğimiz, yani deprem, heyelan, yıldırım düşmesi, sel-su baskını, vb. gibi doğal afet risklerinin yer aldığı dar kapsamlı tarife ile sigortasını yaptırmaları son derece önemli. Devletimiz de zaten, yem, vb. destekleri diğer branşlar için verdi. Biz de zararları hızlıca telafi ederek, bu bölgedeki tarımın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmuş olduk.
    Tarım sigortalarında bir bölgede zarar meydana gelirse, o zararın hemen akabinde hareketlenme oluyor. Doğal olarak, bu bölgede deprem sonrasında Hayvan Hayat Sigortalarında bir artış oldu. Sigortacılıkta en önemli tanıtım, ödenen tazminattır. Ödenen tazminat arttıkça, üreticiye tarım sigortasını daha kolay bir şekilde anlatmış oluyorsunuz. Ben bir kez daha bu vesileyle, bölge halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum.
    Manisa ve Giresun’daki Üzüm ve Fındık Ürünleri Don Hadisesinden Etkilendi
    Türkiye’nin ilkbahar geç donları diye adlandırdığımız don mevsimi, genelde Mart ayının sonunda başlar. Nisan’ın 18’i ile 23’üne kadar bu süreç devam eder. Mart’ın sonundan Nisan’ın 25’ine kadar zirai donun en yüksek düzeyde yaşandığı dönemdir. Bu sene de; 28, 29, 30 Mart ve 1 Nisan’da bazı bölgelerimizde don hadisesi gerçekleşti. Bundan özellikle Manisa ilimiz çok etkilendi. Manisa’dan yaklaşık 24 bin 500 poliçemiz için ihbar aldık. Buradaki ön ekspertizlerin tamamını gerçekleştirdik. Yaklaşık olarak 700 milyon TL hasar tespit ettik. Ancak hasar tutarı, kesin ekspertizlerden sonra netleşmiş olacak. Fındıkta ise, Giresun ve Ordu’da don zararı meydana geldi. Fındıkların bir kısmı da fırtınadan etkilendi. Giresun’da 19 bin, Ordu’da 7 bin civarında poliçe için ihbar aldık. Bunların 3’te ikisini tamamladık. 3’te biri için ise ekspertiz çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Ben de geçtiğimiz günlerde bölgede bulundum ve ekspertiz çalışmalarını çok yakından takip ettim.
    Erken Dönemde Hasar Tespiti, Her Ürün ve Risk İçin Doğru Sonuç Vermiyor
    TARSİM olarak, herhangi bir hasar meydana gelmesi olasılığına karşı her zaman hazırlıklıyız. Eksper sayımız, hem Bitkisel Ürün Sigortaları hem de Hayvan Hayat Sigortaları branşında yeterli. Ancak burada değinilmesi gereken önemli bir husus var. Bu durumu bir örnekle açıklamak isterim.
    Portakalda don zararı meydana geldiğini varsayalım. Portakalda don zararı meydana geldiğinde ve siz eksperleri alana ertesi gün yönlendirdiğinizde don hadisesinin emareleri tam olarak tespit edilemez. Ancak 3-4 gün geçtikten sonra üründe kahverengileşme ve kristalleşme meydana gelir. Tadı da acımtırak olur. Bu nedenle, hasarın tam olarak tespit edilebilmesi açısından, bazı ürünlerde ve risklerde, eksperin tespitini erken bir dönemde gerçekleştirmesi çiftçimizin lehine bir durum değil. Aynı durumu, dolu hadisesi için örneklememiz gerekirse; örneğin Malatya’da dolu hasarı var. Doludan hemen sonra eksper alana gidip, ürünü incelediğinde, dolunun vurduğu yerde hücrelerde henüz bozulma olmadığı için zarar olmadığı gibi bir durum ortaya çıkabilir. Buna karşılık, 4-5 gün sonra gidildiğinde, dolunun vurduğu hücrelerde deforme olacağı ve kahverengileşme meydana geleceği için hasar olduğu net olarak görülebilecektir. Keza selde de aynı durum söz konusu. Seranın konstrüksiyonuna verdiği zarar hemen tespit edilebiliyor. Ancak seranın içindeki bitkiler hemen etkilenmiyor.
    Haberin devamına web sitemizden ulaşabilirsiniz.
    www.tarsim.gov...
    #tarımsigortasızolmaz #tarımsigortası #tarsim #tarımınsigortasıyız

ความคิดเห็น •