Yazılımda Başlamak ve Gelişmek

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 ก.ย. 2024
  • Yazılıma nasıl başlarım? Yazılımda nasıl gelişirim? Bana en çok sorulan bu iki soruya bugüne kadar soranların duymak istediği gibi bir cevap vermekte hep zorlandım. Ama bu sorunun bana sorulduğu on beş yılın ardından, bütünsel, uygulanabilir ve en önemlisi içime sinen bir cevabı sonunda inşa ettim. Yalnız yazılıma değil "herhangi bir yetiyi kazanmaya nasıl başlanır ve o yetide nasıl gelişilir" sorusunu naçizane cevabımı bu videoda sunuyorum. Belki de bugüne kadar Yalın Kod bünyesinde ürettiğim en önemli içerik olabilir bu.
    Yalın Kod Hakkında:
    Yazılım sektöründesiniz. Kariyerinizi proaktif şekilde yönlendirmek istiyorsunuz. Amacınız, hem teknik olarak önünde durulamaz bir güç haline gelmek, hem de sosyal yönden, takımınızın saygı ve güvenini kazanmak. Böylece dünyanın her yerinde, büyük veya küçük bütün takımlarda, en yeni ve zor problemleri çözmek.
    Ama kariyer yönetmeyi okulda öğretmiyorlar. İş görüşmeleri nasıl çalışır, teknik ve sosyal yetiler nasıl geliştirilir, işe nasıl girilir, nasıl terfi olunur, yaşanan zorluklarla nasıl başa çıkılır, nasıl iş değiştirilir. Bunlari bilmiyoruz.
    Enerjiniz her gün günlük temponuza harcanırken bu engelleri nasıl aşabilirsiniz?
    İşte Yalın kod bunu cevaplamaya çalışıyor.
    Benim adım Bilgem Çakır. Yaklaşık 30 yıldır yazılım üretiyorum. Türkiye'de, Avrupa'da ve Amerika'da 1 kişiden 3000 kişiye kadar ekiplerin, 9 aydan 4 yıla kadar sürelerde çalıştığı projelerde rol aldım. Onlarca ülkeden binlerce mühendis, sanatçı, yönetici, pazarlamacı ile yollarım kesişti.
    Bu insanların hangi davranışlar ile öne çıkabildiğini gözlemleme imkânım oldu. Bu gözlemlerin, Türkiye'deki mühendislere farklı ve faydalı bir perspektif sunmasını umarak Yalın Kod’u başlattım.
    Yalın Kod’dan tek bir şey hatırlayacaksanız şunu hatırlayın.
    Kariyerimizin iplerini ele alıp yönlendirmezsek, bunu bizim için yapacak başka biri yok. Rüzgârda savrulmak istemiyorsak, bu konularda proaktif şekilde düşünmek, araştırmak ve öğrenmek zorundayız. Çünkü mutlu ve tatminkâr bir kariyere giden sihirli bir kısa yol yok...
    Bilgem Çakır Hakkında:
    Bilgem Çakır, kodda yalınlığa ve başlanan projelerin bitirilip yayınlanmasına öncelik veren ihtiyar bir mühendis. Küçük yaşta demoscene'de grafik efektleri kodlayarak başlayan merak on yıl sonunda kariyere dönüştü. Kariyerinin ilk yarısında Türkiye ve Avrupa'da, tüketici elektroniği cihazları ve oyun sektöründe yıllarca yer aldıktan sonra, ABD'de Microsoft DirectX takımına katıldı. Windows 7 ve 8'de yer aldıktan sonra Amazon'a geçen Bilgem, orada 3 boyutlu telefonlar ve kasiyersiz dükkanlar gibi bir takım çılgın projelerde rol oynadı. Sonunda bilgisayar grafikleri, oyunlar ve performans optimizasyonları üzerine yoğunlaşmış olarak geçen yaklaşık iki dekatlık bir kurumsal hayatı bırakıp, kendi indie oyun stüdyosunu kurdu. Bir yandan bir dizi oyunun geliştirmesini solo olarak yürütürken, bir yandan da Yalın Kod kanalı aracılığıyla deneyimlerini ve düşüncelerini sektörle paylaşıyor.
    yalinkod.com
    / yalinkod
    / bilgemcakir
    / bilgem_cakir

ความคิดเห็น • 489

  • @Efe-hc6kx
    @Efe-hc6kx 3 ปีที่แล้ว +72

    Geri dön şef, ordunun sana ihtiyacı var.

  • @serhendiefendi
    @serhendiefendi 3 ปีที่แล้ว +9

    Herşeyi çok zor beğenen biriyimdir ama bu adamın videoları gerçekten izlemesi en keyifli yazılım videoları oluyordu. uzun bir aradır olmaması üzücü hep anasayfaya çıkıyor eski videolar.

  • @ozanyuksel2449
    @ozanyuksel2449 10 หลายเดือนก่อน +1

    abi mümkünse geri dönsen çok iyi olur. Seviyoruz senin gibi birini tanımak dinlemek güzel oluyor şahsen senden gördüğüm ve bende bu adam gibi olmak istiyorum diyip kendimde edinmek istediğim noktalar oluyor bir nevi idol gibisn. Umarım sağlığın keyfin yerindedir emeklerin için teşekkürler Üstadım :)

  • @dunersel
    @dunersel 4 ปีที่แล้ว +2

    Benim gözümde bu video bir bas ucu Videosu. Bir Mühendisin yada teknik islerle ugrasan kisilerin mesleki anlamda yolunu kaybettiklerinde veya o yolun icinde kaybolduklarinda tekrar tekrar hatirlamalari gereken bir video. Ben sahsen cok yararlandim. Videolarinizin devamini sabirsizlila bekliyorum. Emeginiz icin tesekkür ederim.

  • @lokmansaym2754
    @lokmansaym2754 3 ปีที่แล้ว +1

    Bilgem Hocam, Allah sizden Razı Olsun Vallahi TH-cam'un Dibisiniz. 10 yılı aşkındır TH-cam da ve farklı platformlarda içerik izliyorum. Diyebilirim ki; her saniyesi net, dolu dolu ve bu kadar aradığımı net bulabileceğim ve net algılayabileceğim bir içerik görmedim. çok teşekkür ederim bu içeriğinizi izniniz ile indiriyorum yani her 15 günde bir izleyeceğim tabiri caiz ise hayat serüvenimin ve çocuklarımın yol haritası yapacağım. Siz daha iyisini anlatana kadar, bu anlattıklarınızdan daha iyi harita olamaz! yolunuz bahtınız açık olsun.

  • @ender3168
    @ender3168 4 ปีที่แล้ว +4

    Çok güzel bir açıklama olmuş. Sadece yazılım için değil birçok meslek için bu bilgi ve metot kullanılabilir. Ayrıca bu video'daki açıklama ve örneklendirmeler işte insanların hayat ile ele geçirdiği ve keşfettiği bilgiler olup ne yazık ki Google veya kitaplarda bulmak mümkün olmuyor. Eline emeğine sağlık. Buarada TEDx 'te bunu anlatabilseydin. Sanırım milyonlara ulaşmış olabilirdin.

  • @burakalbayrak2502
    @burakalbayrak2502 5 ปีที่แล้ว

    Bilgem,
    Yaşadığımız bu dünya’nın içinde ki bu başka bir dünyanın içerisine dahil olabilmenin yollarını ve bu dünyaya girip girmek istemediğimi yaklaşık olarak iki sene civarında düşünüyordum ve yakın zamanda kararımı vermiş bulunuyorum.
    Kendimce kendimin izlemesi gereken yolları çıkarmış ve yine kendi mantığımca öğrenme sürecini başlatmanın ve sürecini sürdürmenin bazı noktalarını belirlemiştim.
    Bu 3 şey !
    Ve sizi izledikten sonra düşüncelerimin ve planlarımın haklı ve doğru yanlarını gördüm yaptığın bu profesyonel anlatım ve içerik için çok teşekkürler, bana yapmış olduğunuz etki muazzam.
    Burak Albayrak
    Spokane, WA, ABD

  • @AkvaryumRehberi
    @AkvaryumRehberi 5 ปีที่แล้ว +77

    Bu soruyu soranların çoğunun sinirlerini bozulmuş ve videoyu kapatmışlardır. Hata biraz da küfür sallamışlardır:)

  • @yigitcanustek4797
    @yigitcanustek4797 5 ปีที่แล้ว +7

    Bilgem Hocam, muhteşem bir video olmuş! Harika bir mühendis olmanızın yanı sıra harika bir hikaye anlatıcısı(storyteller) olduğunuzu da bu video sayesinde öğrenmiş olduk! Sayenizde kendimi kaybetmeye başladığım, karanlık bir ormanda ışık olabilecek muhteşem bilgiler ve farkındalık elde ettiğimi düşünüyorum. Bunun için ne kadar teşekkür etsem az. Çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız!

  • @naregboynukalin
    @naregboynukalin 4 ปีที่แล้ว +1

    Aylar önce yazarına çok da dikkat etmeden medium'da okuyup WOOOW! dediğim yazının ,videonun 3. dakikasından " Ben bunu okudum ya" deyip kontrol edince yazarının Bilgem Çakır olduğunu fark edip bir de yüz yüze anlatımını dinlemek apayrı güzel oldu. Cümlem kadar kompleks ama çok daha güzel bir içerik. Teşekkürler :)

  • @burakshafak
    @burakshafak 3 ปีที่แล้ว +6

    abi tamam wweye döndün de 2 sene oldu video yok :(

  • @murat852
    @murat852 3 ปีที่แล้ว +6

    hocam neden artık video atmıyorsunuz :/ başa sarıp sarıp dinliyorum..

  • @kkkkk5kkkkkk
    @kkkkk5kkkkkk 6 หลายเดือนก่อน

    Bu konuda baya bir video izledim en son da bu videoya denk geldim , öğrendiğim tüm bilgileri özetleyen , hepsinin mantığını oturtan ve birbirine bağlayan çok güzel bir video , çok teşekkürler emeğinize sağlık

  • @motivation.01.03
    @motivation.01.03 2 ปีที่แล้ว

    kafayi okudu adam adam temel bilgi bilen birisine yazilim ne olduğunu anlatan bir adam valla kafmi açti adam har şeyin içinde şekilendirebilir nedeni çok bu konuda bilgisi olduğundan kaynaklanan bir bilim dir har keze bu adamni dinlemesini yazilim öğrenmeyi duşunen har keze bu bilgiyi almasini duşuniyorum tebrikler bu arada özbekistondan selamlar olsun turkiye'ye

  • @iboyi
    @iboyi 4 ปีที่แล้ว

    spesifik bir anlatımla aklımdaki soruyu çözmek yerine aklımdaki sorunları çözdünüz. Sizi düzgünce dinlediğime kanaat getirdikten sonra, beynimin içindeki spekülatif olgulardan uzaklaştığımı düşünüyorum. İyi ki bu video ile karşılaşmışım. Umarım hayatta büyük başarılar elde edersiniz.

  • @gnaltinok
    @gnaltinok 3 ปีที่แล้ว +2

    Hocam hala ve hala yeni içerik bekliyoruz. Defalarca dinledim eskileri artık lütfen yenisi.. 🙇

  • @dedesi
    @dedesi 4 ปีที่แล้ว +1

    Muhteşem. Yazılıma başlarken sorulan her sorunun cevabı olmuş inanılmaz.

  • @bayrambey4006
    @bayrambey4006 5 ปีที่แล้ว +19

    Yazılım ın yerine ne koyarsan koy, hayat için felsefe dolu bir video.

  • @cihancalsr9655
    @cihancalsr9655 2 ปีที่แล้ว

    abi hemen her ay bu videonu izlerim, her defasında kafamda daha iyi oturuyor, gerçek bir yol göstericisin, çok teşekkürler. Uzun zamandır yoksun keyfin yerindedir inşallah

  • @batuhanaslan727
    @batuhanaslan727 4 ปีที่แล้ว

    Videodaki seyleri sadece yazılım değil hayatınizdaki başka bir tutkunuzun peşinden giderken bile yaşamış olabilirsiniz valla ben kickboks yapıyorum aynılarını yaşadım daha ne bu anlatılanlar bir işi yaparken kesinlikle uygulanması gereken şeyler ve bunları iyi bir örneklemeyle 25 dk da anlatmakta mükemmellik ister.

  •  4 ปีที่แล้ว

    müfredatta Yazılımın Felsefesi diye ders olsa girişe bunu koyarım dersi bitiririm. gayet yalın, açıklayıcı ve öğretici bir video olmuş, emeğine sağlık hocam.

  • @cankonukoglu5016
    @cankonukoglu5016 5 ปีที่แล้ว +1

    İçerik hakkında zaten söyleyecek bir söz yok ama gerçekten insalığı ve paylaşımı çok güzel. Yol göstericiliğin için çok sağol!

  • @giganticyufka
    @giganticyufka 5 ปีที่แล้ว +3

    beşinci sefer izleyişimde anca anlayabildim fikrin özünü :) çok teşekkürler

  • @utkugercik6661
    @utkugercik6661 4 ปีที่แล้ว

    Presonus TubePre gördüm sanırım. Gitarda çok güzel oluyor cidden. Ağzınıza sağlık benim gibi yazılıma uzak kalmış birisi için çok güzel bir video oldu.

  • @yusuft.3587
    @yusuft.3587 5 ปีที่แล้ว

    Zihin emeğine dayalı işlerde,hatırı sayılır iyi işler yapmak için her şeyden önce kazanılması gereken yetiler;çalışma disiplini ve öğrenme yetisi.En başında olması gereken ise "merak ve araştırma duygusu".
    Hocam,anlattıklarınız sadece yazılım dünyası için değil bir sürü alanda başarılı olmakla alakalı.Evet,matematik ve fen bilimleri önemli ama en başta kazandırılması gereken şeyler bu tarz yetiler olmalı.
    Ben kendimce büyü bir başarısızlığın üzerine,bu konuları araştırdım ve 6 ay boyunca anlattıklarınızı gerçek hayata dönüştürdüm.Bu konuda teorik ve pratik olarak bana katkısı olan birkaç iyi "ingilizceden çevrilmiş" kitap oldu.Tekrar tekrar okudum.
    Sorun burada işte tam 8 ay önce ciddi vakit ayırıp araştırdım ve okudum,ama Türkiye'de bulamadım hiç.Bu yüzden sizi hayranlıkla,çölde su bulmuş birisi gibi dinledim :) Çok teşekkürler gerçekten.
    Peki neden bu video derseniz,bu dönem bilgisayar mühendisliğine (CSE) başlıyorum ve birisi sizi tavsiye etti.

  • @kaanyigit3569
    @kaanyigit3569 3 ปีที่แล้ว +1

    Seviyoruz seni abi, mükemmel anlatmışsın.

  • @nrllhk.6807
    @nrllhk.6807 3 ปีที่แล้ว

    İlk defa izledim.Başlarda diğer videolar gibi bilindik şeyleri söyleyeceksiniz sandım.Yanıldığım için mutlu oldum.Daha önce duymadıklarımı duymak çok ilham verici oldu. İki sayfa not aldım. Emeğinize sağlık.

  • @muratklc4652
    @muratklc4652 4 ปีที่แล้ว

    Yazılım denen alanın felsefesi ve soyut canlandırması çok iyi anlatılmış ,Teşekkürler.

  •  5 ปีที่แล้ว

    Billur gibi bir Turkce. Sanki siir dinler gibi. Ben bu terimlerin hic birisinin Turkce karsiligini bilmiyordum. Tebrikler.

  • @enderpiyale
    @enderpiyale 5 ปีที่แล้ว

    Bunların hepsi kabul ancak kendi tıkandığım nokta üstünden örnek vereyim. Projeleri seçerken yani gidilecek B noktasını belirlerken o noktanın beni aşıp aşmayacağını koyulan hedefe gitmeye çalışmadan haritada daha basit noktalara giderek altyapımı sağlamlaştırmayı yani daha basit B noktalarını hedef belirlemeyi, uzun lafın kısası projelerin zorluğunu yani yolda karşılaşılacak bilinmezlik sayısını kestiremiyorum.

  • @serkansonmez6021
    @serkansonmez6021 5 ปีที่แล้ว +2

    İzlediğim en güzel yazılım içeriğiydi.. çok teşekkürler zorlukları sizden bu mantıkla bu metaforla dinledikçe; başarılı olmak için daha da hırslandım 😀

  • @yigitsubutay
    @yigitsubutay 5 ปีที่แล้ว +3

    Hayatta bu olayların tamamı pratik üzerine kurulu. İnsanlarımız pratik yapmadan bir alanda ilerlemeyi planlıyorlar, hata buradan başlıyor bence.

  • @kansizorhan2483
    @kansizorhan2483 5 ปีที่แล้ว +2

    Beyler bu adamı (adamın dibi hatta) bir ünivertede hoca olarak görmemiz gerekmez mi ya?

  • @harmuskar
    @harmuskar 5 ปีที่แล้ว +1

    Bilgem bey çok iyi bir anlatım olmuş. Ağzınıza, nöronlarınıza sağlık! :) Mühendislik, özellikle programcılık konusunda Türkçe içerik olarak ilk önce önerdiğim kişi sizsiniz. Bu arada oyunlarınızı büyük bir merakla bekliyorum ne yazık ki siteniz henüz aktif değil ve steam'de de daha yoksunuz. İnşaAllah en kısa zamanda oyunlarınızı çıkartırsınız. Başarılarınızın daim olması dileğiyle.

  • @burak4598
    @burak4598 5 ปีที่แล้ว

    Fazla fazla dolu :) Somut durumun ardındaki soyutluğu, mücerret fikri ve felsefeyi de izah etmeniz harika. Sanırım bu mecrada az izlenmenizin sebebi de bu. Emeğinize sağlık.

  • @ademkoluk5047
    @ademkoluk5047 4 ปีที่แล้ว

    hocam internette harıl harıl araştırmaya çalıştığım bir konuya okadar güzel bi açıklık kazandırdınızki olaya farklı bir bakış açısıyla yaklaşır oldum. Çok teşkkür ediyorum

  • @numanklc1357
    @numanklc1357 5 ปีที่แล้ว +2

    Emeğinize sağlık
    gerçek haritayı siz vermişsiniz ellerinde harita olduğunu veya bir harita olduğunu düşünenler için teşekkürler

  • @undefBehav
    @undefBehav 5 ปีที่แล้ว

    Başta oturttuğun metafor çok güçlü, tutarlı ve çok meta olmuş. Gerçekten tebrik ederim. Matematiksel problem çözümünü mental bir modele oturtmak bakımından hiç bu şekilde düşünmemiştim.

    • @undefBehav
      @undefBehav 5 ปีที่แล้ว

      Bu yorumumla birlikte bir de sorum olacaktı. Bu tarz videolar için bir script hazırlıyor musun abi, yoksa tamamen doğaçlama mı? Çok fazla edit'lenmiş ve kırpılmış klipler görmediğimden dolayı sormak istedim. Tahminim, konuşacağın konuya ait belli kritik başlıkları ve akışı oturttuktan sonra kamera karşısına geçip on-the-fly şekilde detaylara karar veriyor olduğun. Fakat vereceğin yanıtı merak ettim.

    • @mehmetakyuz5290
      @mehmetakyuz5290 5 ปีที่แล้ว

      Burada yazili hali var: medium.com/@bilgemcakir/yaz%C4%B1l%C4%B1mda-ba%C5%9Flamak-ve-geli%C5%9Fmek-e41a2ef5d0
      Muhtemelen scriptten faydalaniyor anlatirken konu kacirmamak icin.
      @@undefBehav

  • @YetenekBURADA
    @YetenekBURADA 11 หลายเดือนก่อน

    Öğrenme sürecinin aşamaları ve yöntemleri ile ilgili muhteşem derecede öğretici bir video olmuş. Çok teşekkür ederim 🙏

  • @bahar4638
    @bahar4638 5 ปีที่แล้ว

    Cok tesekkurler bu efsane vidyo icin,her cumlesi cok anlamli ve dolu dolu,super bir anlatim.Makina muhendisiyim,ama dur bi yazilimciya kulak verip dinleyeyim dedim,iyi ki dinledim👍👏

  • @savast6284
    @savast6284 5 ปีที่แล้ว +1

    Cogu insan bir kac kod yazabilir yada ogrenebilir bir hevesle ama bence ortada bir proje yoksa sadece kodlarin nasil calistigini bilmek de anlamsiz. Yani hevesimizi besleyecek sekilde üzerine koyularak gidilmeli. Kim bu isi bu sekilde iyi becerirse zaten daha basarili gorunüyo. Benim düsüncelerim bu yonde

  • @funkiekankie
    @funkiekankie 5 ปีที่แล้ว

    Bizlere ulaştırdiginiz bu değerli fikirler için çok teşekkür ederim. Normalde yorum yazan bir insan değilim pek ama kendimi buna borçlu hissettim. Tekrar teşekkür ederim hocam gerçekten değerli olduğunu düşündüğüm fikirler oluşturdunuz bende.

  • @kaanergun3381
    @kaanergun3381 4 ปีที่แล้ว

    16:52 mükemmel iki tasvir olmuş. Bir gün şöyle oturup sohbet edebilsek, izlerken çok keyif aldım.

  • @kadirim3393
    @kadirim3393 4 ปีที่แล้ว

    başka bir video ararken dikkatimi çekti baştan sona izledim benim için kodlama olmasa da güzel bir motivasyon konuşması oldu teşekkürler.

  • @zurafabey1866
    @zurafabey1866 ปีที่แล้ว

    Hocam matematik ile alakalı serüveninizi anlatır mısınız ? Matematiğin çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz ve siz de söylüyorsunuz. Peki siz matematiği nasıl öğrendiniz ve ne kadarını öğrendiniz ? Sizin yaptığınız iş için ne kadarı yeterlidir ? Sizi örnek alan birisi için matematik hakkında bir yol çizebilir misiniz ?

  • @admsoyadm2354
    @admsoyadm2354 3 ปีที่แล้ว

    Yaşar Kemal misin be hocam gerçekten etkili bir anlatım oldu.

  • @noicestudy4098
    @noicestudy4098 4 ปีที่แล้ว +1

    Seni unutmadık reiss nerelerdesin gel artıkkkkk

  • @muminmollaoglu
    @muminmollaoglu 5 ปีที่แล้ว

    açıklamalarınız içselleştirilmiş mühendisliğin harika birer ürünü, her kelimeniz çok yararlı, teşekkür eder devamını dileriz.

  • @mehmetceylan2730
    @mehmetceylan2730 5 ปีที่แล้ว +1

    yarım saat önce makalesini okumuştum şimdi de videolu dinliyorum :)

  • @TheCaptainCombo
    @TheCaptainCombo 5 ปีที่แล้ว

    Alanım bilgisayar bilimleri ile ilgili olmasa da kanalınızı severek takip ediyorum. Başarılar...

  • @hadibakim8526
    @hadibakim8526 4 ปีที่แล้ว

    Not alarak izledim gerçekten.
    Yürekden teşekkür ediyorum

  • @aexorsystem
    @aexorsystem 5 ปีที่แล้ว

    Kaliteli ve ilham verici bir paylaşım olmuş. Tebrik ve teşekkür ederim.

  • @emirhan1356
    @emirhan1356 4 ปีที่แล้ว

    Neden hep yazılım üzerine kaliteli içerikler var? Örneğin; yalin kod, selman kahya, yazılım bilimi, belki kenan sapci. Neden elektrik-elektronik alanlarinda bu kadar bilgili tecrubeli arkadaslar bilgilerini paylasmiyorlar... Yakınınızda öyle başarılı mühendis varsa bu açıktan haber edin lutfen ilk takipçisi ben olacağım

  • @abuzerkadayf8496
    @abuzerkadayf8496 3 ปีที่แล้ว +1

    Abi çok sağol ya. Çok iyiydi. Daha iyi anlatılmazdı.

  • @mfc6619
    @mfc6619 2 ปีที่แล้ว

    Hocam neredesiniz yoksunuz halâ

  • @Buffalowski
    @Buffalowski 5 ปีที่แล้ว +1

    Çok faydalı bi' video olmuş,teşekkürler Yalın Kod.

  • @sihirlinetwork9890
    @sihirlinetwork9890 4 ปีที่แล้ว

    Anlatım kaliteniz için çok teşekkürler.

  • @bugrahandonmez2744
    @bugrahandonmez2744 4 ปีที่แล้ว

    Gelenekçilik ve yenilikçilik arasındaki dengeyi nasıl koruyabiliriz? Bir problemi çözmeye çalışırken çok fazla metot değiştiriyorum bu da başarıya olan inancımı sarsıyor

  • @blckviolin
    @blckviolin 4 ปีที่แล้ว

    Müthiş bir aciklama teknigi, keyifle dinledim :))

  • @selahattindisli8026
    @selahattindisli8026 4 ปีที่แล้ว

    Efsane bir video olmuş.
    Bu kadar güzel anlamlandirilabilirdi.

  • @SaitIskk
    @SaitIskk 5 ปีที่แล้ว +1

    Çok mantıklı bir açıklama Teşekkürler hocam

  • @birsevgicicegi
    @birsevgicicegi 5 ปีที่แล้ว

    Hocam sizinle oturup yüz yüze sohbet etmeyi çok isterdim. Sevgiler, saygılar.

  • @enginakay6617
    @enginakay6617 3 ปีที่แล้ว

    Bu video benim için çok faydalı oldu kendime pek çok ders çıkardım teşekkürler

  • @GaiaTree
    @GaiaTree 5 ปีที่แล้ว +1

    Çok değerli bilgiler iyiki varsınız

  • @kedigiller111
    @kedigiller111 3 ปีที่แล้ว +2

    *_Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkür ettiğimi belirtmek isterim._*
    Hocam bootstrap kullanma işine yeni giriyorum da sanki site yapımında hazır kodları kullanıp kolaya kaçmış gibi hissediyorum. Hile yapıyormuşum ve gelişmiyor muşum gibi geliyor. Bu düşüncenin oluşması bendeki bir eksiklikten kaynaklı mıdır; yoksa normal midir?
    (Örneğin nav-bar'ı bootstrap'tan çekerken kötü hissediyorum, kendim yapsam mutlu olurum gibi geliyor.)

    • @selcukeraslann
      @selcukeraslann 3 ปีที่แล้ว +1

      teknoloji artık bilgi birikimliliğini azaltıyor. Aslında hile yapmıyorsun. Sadece pratikleşiyorsun. Bootstrapteki bir komutu sen elinle css de yarım saatte yazacakken şimdi 3 saniyeni alıyor. Merak etme ve devam et. Pişman olmayacaksın

  • @sonerozer5968
    @sonerozer5968 ปีที่แล้ว

    Yazılımcı olmasam da kendi meslek anlayışımı ve ufkumu genişlettiğin için teşekkür ederim. Geri dön şef...

  • @aliozdemir533
    @aliozdemir533 4 ปีที่แล้ว

    Abi videolar neden biti

  • @1reex1
    @1reex1 5 ปีที่แล้ว

    Teknoloji olmasaydı. Belkide hayatım boyunca böyle mükemmel bir bakış açısını dinleme imkanım olmayacaktı.
    Bu kadar düşük izlenmesi ise neyse şimdi orayı karıştırmayalım :)
    Not: Kullanmış olduğum "Yüklemler" olumsuz çünkü benim yapım melankolik

  • @Oyunoyunculari
    @Oyunoyunculari 4 ปีที่แล้ว

    Bilgem abim ben yazılıma başlamak istiyorum ve biraz temelden başladım ancak benim aklımı kurcalayan tek soru matematik bilgisi. 18 yaşında liseyi yeni bitirmiş biri olarak ve matematiğim cidden kötü yazılımda iyi olabilir miyim ? Matematiğimin iyi olmasının bana çok artısı olucağını biliyorum ama matematiğim kötüyken de iyi şeyler yapıp mobil uygulamalar olsun web uygulamalar olsun mikro oyunlar yapabilir miyim ? yani iyi yerlere gelebilir miyim ?

    • @battalboi1307
      @battalboi1307 4 ปีที่แล้ว +1

      matematik engel değil

  • @acousticbrothers1491
    @acousticbrothers1491 5 ปีที่แล้ว

    Hocam günaydınlar. Öncelikle yazıyı da okumuş olmam ile beraber hem elinize hem ağzınıza sağlık.
    Size 3 tane sorum var acaba mail yoluyla veya bir platformunuz var ise oradan iletişime geçme şansımız var mıdır? Okulumla alakalı...
    Twitterdan yazacaktım fakat orada mesaj kısmı aktif değildi.

  • @Adem-ur2di
    @Adem-ur2di 5 ปีที่แล้ว +1

    Monitörün ne abi senin arkada fiziksel olarak mı ayrılmış o ekran ? Iki ekran dikey konumda ?

    • @YalinKod
      @YalinKod  5 ปีที่แล้ว

      iki ekran dikey konumda: calismamasam.com/bilgem-cakir

  • @seyhuncelik9584
    @seyhuncelik9584 5 ปีที่แล้ว

    10. Dakikadayım.
    Stephen R. Covey adlı yazarın 'Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı' kitabında bahsi geçen konulardan birinin çok güzel bir biçimde yorumlandığı bir video izlediğimi anladım.
    Çok güzel ve konuya hakim bir biçimde anlatmışsınız. Kaliteli bir video, benim gibi konuya önceden maruz kalmış insanlar için güzel bir tekrar ve yeni bir bakış açısı barındırıyor.

    • @seyhuncelik9584
      @seyhuncelik9584 5 ปีที่แล้ว

      Videoyu bitirdim. Düşüncem değişmedi. Pür dikkat izlenmesi gerekilen ve üzerine kafa yorulması gereken bir video.

    • @seyhuncelik9584
      @seyhuncelik9584 5 ปีที่แล้ว

      Ek: Video ile ilgili çok güzel yorumlar yazılmış, diğer insanların bakış açısını ve kendi bakış açınızı daha iyi anlamanız için okumanızı tavsiye ediyorum.

  • @enesaslan3275
    @enesaslan3275 5 ปีที่แล้ว

    Yorum yapmaya bile seviyem yetmiyor. Hocam benim yazilim bilgim textbox.text i bipmekden ibaret idi. Ben cok denedim ama basaramadim en sonunda yetti artik yapacagim dedim ve ilgimi ceken mobil programlamaya yoneldim. Flutter egitimine basladim udemy de ve bitirdim egitimi. Sonuc mu? Print("hello world"); ... Yapici method vs gepsinin teknik tanimini anliyorrum fakat benim sanirim yetim yok ki bunlari kullanamiyorum hocam. Ne yapayim ben simdi kafami hangi duvarlara vurayim...

  • @avcisoner
    @avcisoner 5 ปีที่แล้ว

    cok tesekkurler tavsiye listeme ekledim video yu

  • @aliihsan8209
    @aliihsan8209 4 ปีที่แล้ว

    neden iki defa like atamıyoruz bu videoya

  • @giroda
    @giroda 3 ปีที่แล้ว +95

    Yalın Kod devam etmeli!

    • @turalagayev6075
      @turalagayev6075 3 ปีที่แล้ว

      @@XxXxX11x nasil yani?

    • @kadir9765
      @kadir9765 3 ปีที่แล้ว

      @@turalagayev6075 Saçmalıyor.

    • @thk849
      @thk849 3 ปีที่แล้ว

      Bu video'da sonrasında etmemeli. Bi insan niye dolambaçlı anlatır bi olayı anlamıyorum, çok boomer işi

    • @giroda
      @giroda 3 ปีที่แล้ว +7

      @@thk849 hahaha maşallah, buyrun bir de sizden dinleyelim

    • @serhat422
      @serhat422 3 ปีที่แล้ว +1

      @@thk849 dk 1.14te sana sesleniyor

  • @LifeisGG
    @LifeisGG 5 ปีที่แล้ว +338

    Yazılıma başlamanın, gelişmenin ve bir sonuca ulaşmanın sayısız yolu var.
    Bizler bu tür içeriklere ihtiyac duyuyor, izlemek istiyoruz çünkü sanıyoruz ki bazı formüller var ve eğer onlara erişebilirsek başarıya ulaşacak, çok zengin olacağız.
    Bu aslında genellikle bizim tembelliğimiz sonucunda ihtiyaç duyduğumuz "beyin mastürbasyonu".
    İçerikleri tüketip beyinlerimizi tatmin ediyor, bir kaç gün sonra tekrar içerik tüketmeye ihtiyaç duyuyoruz.
    İzlediğimiz, dinlediğimiz bu tür içeriklere ayırdığımız zamanın yarısını belki sağlıklı bir şekilde kendimizi geliştirmeye ayırabilsek zaten çok daha iyi konumda olabileceğiz.
    Gerçekçi değiliz. Her zaman olacak, yapacağım, çok iyi fikirlerim var deyip duruyoruz.
    Başarının ana kuralını çoğu kişi biliyor: çalışmak, daha çok çalışmak.
    Fakat çok az insan bunu uyguluyor ve bizim de onlara verdiğimiz çok klişe bir sıfat var: zeki.
    Başarılı olmak mı istiyorsun? Eksik olduğunu bil ve kendini tamamlamaya çalış. Buna karşı bir açlık duy.
    Sıradan olmayan, farklı ve teorik içerikler ürettiğin için çok teşekkürler Bilgem abi.
    Umarım bir gün ulaşmak istediğim yerden, yapmak istediğim işleri yaparken bir yorum yazarım.

    • @benbilmem98
      @benbilmem98 4 ปีที่แล้ว +7

      Life is GG yorumunu ekran resmi aldım, kulağa küpe olacak bir yorum

    • @selahattindisli8026
      @selahattindisli8026 4 ปีที่แล้ว +4

      Efsane bir video ya ona yakışan efsane bir yorum olmuş :)

    • @patrickthepure
      @patrickthepure 4 ปีที่แล้ว +24

      Lisedeyken, resim yeteneği inanılmaz olan bir arkadaşımız vardı. Ben daha düz çizgi çizemez iken, arkadaş kalemi alır, hıttırı fıttırı kaşla göz arasında 3 boyutlu perspektif karikatürler çizerdi. Bu yeteneğinin hep doğuştan geldiğini düşünürdüm. Bir gün evine gittik. Odasında, abartısız söylüyorum, 1 metre yükseklikte 4-5 tane yığın vardı. Yaptığı çizimlerin yığını.

    • @burakdinc8231
      @burakdinc8231 4 ปีที่แล้ว +2

      @@patrickthepure Muhtemelen doğuştan gelen bi yeteneği de vardı, hayat böyle çıkarımlar yapılamıycak kadar kaotik. Ve bu yüzden çok zor, kolay, eğlenceli ya da cehennem gibi çok çalışırsan yeteneğin olmayan bi sporda en tepeye oturabilir misin? Kim bilir belkide, Ama bu kaotik düzende en büyük değişken insan iradesi bence.

    • @patrickthepure
      @patrickthepure 4 ปีที่แล้ว +5

      @@burakdinc8231 Elbette sinir sistemi, elinin anatomisi vs. resim çizmeye daha yatkın olabilir. Ancak bence doğuştan (ve biraz da yetişmeye bağlı) sahip olduğu en önemli özellik, resim çizmeye olan şevki idi. Bu yüzden kendisi yığınlarca çizim yaptı, ben yapmadım. Genetiğimiz kendisiyle %99.9 aynı. Başlangıç noktasında neredeyse bire bir aynıyız. O ufacıcık fark, çizime duyulan şevk arasındaki fark, 15 yıl sonra biri düz çizgi çizemeyen, öteki harikalar yaratan 2 farklı insanı ortaya çıkarıyor.

  • @HalukTurken
    @HalukTurken 5 ปีที่แล้ว +276

    Videoyu açıp çalışırken podcast kıvamında dinlerim dedim. Baktım 4 kez geri aldım kaçırdığım noktalar oluyor diye. Bir ders gibi not alınıp dinlenilse yeridir. Ders dediğime bakmayın sıkıcı asla değil, sadece aşırı dolu içerik. Elinize, dilinize, emeğinize sağlık Sevgili Bilgem ÇAKIR. Kalite, tevazu, açık ve anlaşılır metafor üzerinden istediğini ifade edebilme... Saygı duydum. Yılmadan yorulmadan böyle içerikler üretmeye devam etmeniz dileğiyle. Başarılar

    • @melek-qn5tc
      @melek-qn5tc 7 หลายเดือนก่อน

      Aynen, sikici asla dgl, sabrinida asla zorlamiyor, zevk alarak, iyiki oyle video yapmis, ne kdr guzel net anlatmis diyerek izledim.

  • @efyland
    @efyland 5 ปีที่แล้ว +91

    Adam, bana bir şey anlatmak için çabalarken arada,
    "buraya kadar SABIRLA dinlediğiniz için teşekkürler" dedi ya.
    Duygulandım. Gözlerim doldu. Senelerdir 1 kelam anlatmak için harcadığım çabalar geldi gözümün önüne.
    Tebrikler Bilgem!

    • @jamiryubotle83
      @jamiryubotle83 5 ปีที่แล้ว +3

      5 dakika üzeri videoları 1.25x hızında izliyorum,bence zaman kazanmak açısından daha iyi.

    • @ademusta8748
      @ademusta8748 ปีที่แล้ว

      @@jamiryubotle83 2 x bile yavaş :)

  • @мусор-ц1з
    @мусор-ц1з 4 ปีที่แล้ว +15

    • Olgular ve onlardan oluşan bilginin ilişkisinden bahsedildi.örn(2+2 ile 4-2 ilişkisi) Evren soyut ve somut olgular coğrafyasıdır.
    • Problem:
    Bu evrende A ve B noktası olsun diyelim [metafor(benzetmeyle yapılan mecaz)] bu iki nokta bir çeşit geometri olgularıyla dolaylı yoldan ilişkili olsun(A cosx in tanımı B de Açılımı) A dan B ye doğru gitmek problemdir.Problemin zorluğunu etkileyen faktörler,örn.dağlık arazide gitmek zorundasın yada düz alanda rahatça gitmek ya da denizin altından yüzerek.
    • Bilgi:
    Bu yolda ilerlerken yolun dağların suların havanın birbiriyle olan ilişkileri değerlendirdiğin haritadır

    • Yeti:
    Bu haritayı kullanarak A dan B ye gidebilmek.Güçlü olmak,engellere aldırış etmemek.

    • Yazılımla ilgili olgular coğrafyasında komple genel bir harita yok,bazıları bazı bölgelere hakim ya da tam hakim olamamış.Yani bu yolda haritasız olduğumuz için neyle karşılaşacağımızı iyi hesap etmeliyiz.
    • Yazılım olgular coğrafyasında A dan B ye ilerleyebilmek için sürekli ve değişken bir şekilde şu 3 maddeyi göz önünde bulundurmalıyız:
    1.
    Akademik Öğrenme:
    Yazılım için gerekli kaynaklar,öğrenilen programlama dilleri,kitaplar,video dersleri.

    2. Proje Öğrenmesi:
    Projelerle akademik bilgileri işleme anlama ve bu konuda hatalar yapma ve hatanın A dan B ye giderken hazinelerin keşfi olduğunu bilmek.Bol Bol Proje

    3. Sosyal ilişkilerle Öğrenme:
    Sosyalleşme toplu yazılım programlarına katılma,yardımlaşma ya da bir ustanın yanında öğrenme başkasından görme.


    Yazılıma Nasıl Başlarım?

    1. Bir dil seçin ve akademik kısmını halledin (kitaplar,video dersleri.
    2. Bir veri yapıları ve algoritma kitabı;seçtiğin dilde örnekler içeren.
    3. Bir mühendislik kod görgüsü belirlemek clean code vb.
    4. Haritası olan ve herkesçe yapılabilen geniş bilgi yayılımı olan küçük ve tam bitmiş projeler üretmek.Birbirine çok yakın A ve B noktaları.
    5. Sosyalleş milletle konuş tartış irtibat kur arkadaş ol yardım iste.Etkinliklere git


    Yazılımda Nasıl Gelişirim?

    • Yine akademik tarafı:okunacak çalışılacak kitaplar kaynaklar.
    • Haritası olmayan yeni alanlarda gelişmek (kimsenin bilmediği yeni alanlar ve bu alanlar için gereken yabancı kaynaklar)
    • Farklı yollardan gelişmek için matematiğe(limit,türev,integral,logaritma vb.) ve platformlara hakim olmak.
    • Hiçbir dile,araca,platforma,körükörüne bağlanmama ve daha önce keşfedilmemiş kıyılara B noktalarına gitmeye çalışma
    • Bol Bol PROJE ve o projelerden çıkan haritalar hazırlamak paylaşmak.
    • UNUTMA: Yazılımda veya herhangi bir alanda hayatta kalabilmen için şunu iyi bilmen gerekiyor:
    Olgular coğrafyası sürekli yenileniyor ve sen bu sürecin uzun soluklu olduğunu ve hayatının sonuna kadar devam ettiğini bil,her sorunun cevabının olmadığını bil.BELİRSİZLİKLERLE DANS ETMEYİ ÖĞREN
    .
    𝐀𝐫𝐤𝐚𝐝𝐚ş𝐥𝐚𝐫 𝐤𝐞𝐧𝐝𝐢𝐦𝐜𝐞 𝐧𝐨𝐭 𝐚𝐥𝐝ı𝐦 𝐮𝐦𝐚𝐫ı𝐦 𝐝𝐨ğ𝐫𝐮 𝐚𝐧𝐥𝐚𝐦ışı𝐦𝐝ı𝐫,𝐢ş𝐢𝐧𝐢𝐳𝐞 𝐲𝐚𝐫𝐚𝐲𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐫.

  • @zabit2005
    @zabit2005 5 ปีที่แล้ว +24

    Merhabalar. Ben bilgisayarla oldukça geç tanışmış(Üniversitede. Ortaokulda arkadaşımdan bir iki haftalağına ödünç aldığım commodore'u saymazsam :) ) bir inşaat mühendisiyim. İlk tanıştığım programlama dili de, yine üniversitede tanıştığım Fortran'dır. Çoğu kişi nefret ederken ben oldukça sevmiş, hatta bitirme projemi de Fortran'la yapıların statik analizini yapan bir program hazırlamak olarak almış, ve o proje süreci boyunca üniversite hayatımın en heyecanlı, en inişli çıkışlı ama sonunda en tatmin edici ve kendime güven duygusunu en bol yaşadığım aylarını geçirmiştim. Beni haftalarca uğraştıran bir bugı, her yerde bulunmayan ve binbir araştırma sonucu elde ettiğim ve proje süresince yanımdan ayırmadığım bin küsür sayfalık, İngilizce, orijinal Fortran 90 kitabında ilgili olabiliceğini tahmin ettiğim çeşitli bölümlere defalarca göz gezdirdikten ve yemek yerken, uykuya dalmadan önce, tuvalette vb. alakasız bir sürü yerde aklıma takıldıktan sonra, yine böyle alakasız bir yerde bir anda kafamda şimşek çakarak nasıl çözdüğümü ve ertesi gün laboratuvarda düzeltmeyi yapıp programı çalıştırdığım andaki sevincimi hiç unutmuyorum.
    Bu proje deneyiminden sonra kendi kendime "Ben bu yazılım işinde iyiyim galiba." dediğimi hatırlıyorum ama birkaç küçük denemeyi saymazsak, çeşitli çevresel etkenlerin de olumsuz katkısıyla mezuniyetimden sonra programlama alanına bir türlü yönelemedim. İçimde bir uhdedir. Şimdi 40 yaşındayım ve hemen hemen bir yıldır amatör düzeyde Udemy, Coursera, Quora, üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümüne ait sitelerindeki ders notları, TH-cam videoları, e-kitaplar vb. kaynaklar yardımıyla Java, algorithmalar ve veri yapıları ile ilgileniyorum.Başlangıçta oldukça zorlansam da(Aradan 17-18 yıl geçmiş olsa da, Fortran'da kendime yaratmış olduğum temel tamamen farklı bir konsept olan nesne tabanlı programlamayı kavramamı zorlaştırdı.Ama şikayetçi değilim çünkü bu sorgulamaya, sorgulama da daha sağlam öğrenmeye yol açıyor.)şu anda oldukça keyif alıyorum. Kendimce küçük bir proje hedefim var ve yavaş yavaş olsa da o hedefimi gerçekleştirmeden, aynı tatmin hazzını bir kez daha yaşamadan bu öğrenme yolculuğunu tekrar bırakmayı düşünmüyorum.
    Kendi küçük deneyimimde yaşadıklarım, bu videoda anlatılanları doğruluyor. Üniversitede akademik ve pratik alanda çalışabilirken, etrafımda başkaca ilgilenen olmadığından sosyal açıdan yalnız kalmıştım projemde. Ve bu yalnızlık çoğu zaman Amerika'yı yeniden keşfetmeme neden oluyor, zamanımı alıyordu. Ama Allah'tan iyi bir bilgi kaynağım vardı ve zor da olsa yolumu bu harita sayesinde buluyordum. Sonrasında ise bilgim olmasına rağmen, çeşitli nedenlerden ötürü yeteneğim kısıtlıydı ve uzun vadede buna devam edecek gücü bulacak fırsatım olmadı. Şimdi ise yavaş yavaş da olsa yeniden bu zorlu coğrafyada küçük bir yol bulmaya çalışmaktan memnunum.
    Güzel videolar için teşekkür ederiz. Selamlar...

    • @YalinKod
      @YalinKod  5 ปีที่แล้ว +4

      Bu deneyimi yaşayan çok insan var günümüzde. Anlattıklarınız, özellikle de üniversitedeki projede "hissettikleriniz", gerçekten de yazılım alanına başka birileri dayatmadan, tamamen doğal bir ilginiz olduğunu gösteriyor. Tek dileğim yaşınızı bu öğrenme ve tatmin duygusunun önünde engel olarak görmeden uzun süre bu yolda devam etmeniz. Yolunuz açık olsun.

    • @Omerrrr10
      @Omerrrr10 3 ปีที่แล้ว

      @@YalinKod hocam lütfen yeni videolar gelsin bu güzel video için teşekkürler

  • @cryptesthetic
    @cryptesthetic 5 ปีที่แล้ว +152

    Hayatımda tanıdım en “rasyonel düşünen, harika kritize eden, IQ kadar EQ’su da yüksek, insancıl, sakin ve sabırlı” insanlardan birisiniz. Sizin gibi bir insanı yakından tanımayı hatta arkadaş olup sizden her konuda feyz ve fikir alabilmeyi çok isterdim.

    • @masqu4
      @masqu4 5 ปีที่แล้ว +1

      aga yanlış anlama EQ ne demek 😂😂

    • @WerePigTR
      @WerePigTR 5 ปีที่แล้ว +11

      IQ analitik zeka seviyesi iken, EQ duygusal zeka seviyesidir.

    • @tilllindemann6288
      @tilllindemann6288 4 ปีที่แล้ว +19

      4 Bunu Google a yazmak yerine burada sorduğuna göre sende ikiside düşük gibi gözüküyor.

  • @1reex1
    @1reex1 4 ปีที่แล้ว +20

    1 yılı aşkın süredir yeni bir video gelmiyor, en azından şu pandemi döneminde yeni videolarını bekliyoruz. Mevcutları ezberledik artık :)

  • @OnurDaybas
    @OnurDaybas 5 ปีที่แล้ว +36

    Eskilerden 2004-2005 oyun programlama ile uğraşırken gluLookAt yerine bunu matrix carpımlarımı yapıp 2 boyuttan 3 boyuta geçis yapmıstım. Sonra Amerikadan birisi (sensei lakabı sanırsam) bana saatlerde altında yatan matematiği anlatıp 2, 3, 4 .. boyutun farketmediği n boyutlu problemi cozmek icinde aynı matematiksel yapıyı kullandığımızı anlattığında ve bunu anladığımda hissettiğim vay be dediğim hissiyatın bir benzerini yaşıyorum. Çok iyi bir metafor ve bilgilerin ve parçaların kafada defalarca birbirine çarptırılıp en sonunda doğru cümleler ve kavramların artık kafada oturduğunun göstergesi. Emeğinize sağlık.

    • @YalinKod
      @YalinKod  5 ปีที่แล้ว +12

      teşekkür ederim. Sensei'den ben de çok önemli şeyler öğrenmiştim. Tanıdığım insanlar içinde özellikle bire bir konuşulduğunda en hızlı ve efektif birşeyler öğretebilen kişilerden biridir. Burada fırsatını bulmuşken kendisine selam çakayım :D

    • @umutturkoglu8047
      @umutturkoglu8047 5 ปีที่แล้ว +1

      Sensei bul beni

    • @ediz1797
      @ediz1797 4 ปีที่แล้ว

      matrix mi matris mi

    • @muratklc4652
      @muratklc4652 4 ปีที่แล้ว

      merhaba 2, 3, 4 .. boyutun farketmediği n boyutlu problemi cozmek icinde aynı matematiksel yapı nedir ? bilmediğimden öğrenmek istedim. Bir de sensei nin youtube,face vb linki varda paylaşırsanız sevinirim teşekkürler

    • @OnurDaybas
      @OnurDaybas 4 ปีที่แล้ว

      @@muratklc4652 github.com/odayibasi/swengine SWEngine diye eskiden bir oyun motoru yazmistim. Ozamanlar GluLookAt yerine Kameranin nasıl calıstıgını 2B, 3B matematiğini anlatmıştı bana , github.com/odayibasi/swengine/tree/master/samples

  • @hicumut
    @hicumut 5 ปีที่แล้ว +91

    sanırım en önemlisi söylediğin kavramları insanın önceki tecrübelerine bakarak kendi kendine keşfetmiş olması. yaklaşık 6 aydır böyle bir dönemdeyim her konuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. disiplinli olmanın olabilmenin farkına vardım. ne olduğumun, zayıflıklarımın, güçlü yönlerimin üzerine ilk defa kafa yordum. çok garip bundan 1-2 sene öncesindeki benin aklında ne olacağına ne yapacağına ya da kendisi hakkında hiçbir fikri yokken şimdi kendimi herşeye hakim hissediyorum. sanırım bunun sebebi büyük ölçüde yaşadığım ilden çıkıp başka bir ilde üniversite okumak oldu. tek başına olmak, yalnız olmak, insanın cidden kendini keşfetmesine sebep oluyor. aslında hatırlıyorum ailemin evinde de aklımdan zaman zaman kendimi düzene sokmak ve geliştirmek üzerine düşünceler geçiyordu ama asla uygulaması gerçekleşmiyordu. çünkü çok rahattım kendimi zora sokmak anlamsız bir maliyet gibi geliyordu. birde arkadaş grubunun etkisi var galiba. eğer etrafınızda vizyonsuz arkadaşlarınız varsa ve sizde onlarla sürekli beraberseniz çok kolay bir şekilde kendinizi kaptırıyor aynı eğilimlere yönelmeye başlıyorsunuz.o yüzden etrafınızdaki arkadaşları iyi seçmek inanılmaz önemli. şuan devlet yurdunda kalıyorum rutinim şu şekilde haftanın 4 günü spor yapıyorum, her gün yazılımla ilgili şeyler okuyorum. python da yeni fonksiyonlar öğreniyorum. dota oynuyorum :D tarihle ilgili kitaplar okuyorum. 6 senedir elektro gitar çalıyorum ona devam ediyorum. bunlar birbirine farklı alanlar gibi gözükse de aslında hepsinin birbirine bağlı, birbirini beslediğini düşünüyorum. tavsiyelerim şunlar; konfor alanınızdan çıkın, sürüden ayrılın. yanınıza arkadaş olarak sadece kendinizden yüksek insanları alın. yalnız kalmaktan korkmayın. ve vizyonunuzu geniş tutun bir işi sonuna kadar götürmeyi öğrenin. insan eğer kendi içinde değişime, gelişime hazır değilse istediği kadar motivasyon, gelişim videosu izlemiş olsun içinde hiçbir şey kıpırdamaz.

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 ปีที่แล้ว

      Şu an ne yapıyorsunuz?
      Ben 11e geçiyorum. Ney üflüyorum ben de

    • @hicumut
      @hicumut ปีที่แล้ว

      @@batuhan8465 üniversite bitti aile evine geri dönüldü. yazılımla uğraşıyorum halen, diğer konular hakkındaki düşüncelerimde aynı ancak o yurtta tek başıma kaldığım dönemdeki ateş söndü. eski odama döndüğümde eski tembellik alışkanlıklarım geri döndü. şuan bir şekilde devam etmeye çalışıyorum. en istikrarlı olduğum konu spor oldu neredeyse hiç ara vermedim. durumlar böyle daha iyi olabilirdi her şey ama yine de kötü değil.

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 ปีที่แล้ว

      @@hicumut hocam hangi üniversiteye gittiniz?
      Ailr evine dönmek iyi olmamış.
      İş hayatına atılamadın mı?

    • @hicumut
      @hicumut ปีที่แล้ว

      @@batuhan8465 Aksaray Üniversitesi. bazı işler yapıyorum uzaktan ama daha istediğim iş hayatına atilamadim.

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 ปีที่แล้ว +1

      @@hicumut anladım abi.
      ben de bilgisayar olimpiyatına katılacağım inşallah.
      inşallah derece yapabilirim. derece yapabilirsem ek puan veriyorlar. hele uluslararasında yaparsam doğrudan yerleştirme hakkım oluyor.

  • @cemwstone
    @cemwstone 5 ปีที่แล้ว +26

    Güzel bir anlatım olmuş.
    Bizim Türkiye'de ki en büyük sorunumuz - insanların ulaşmak istediği nokta ile (hayalleri) - katetmeleri gereken mesafeye -bulanık mantık- ile bakma VE işler biraz netleştiğinde -bu bana göre değil!- diyerek havlu atmasıdır :)
    Akademik öğrenmeyi ise -roman okumak- gibi düşünerek - dediğiniz üzere okuma bitince zihnine "o tecrübeyi" bir paket halinde gelecekmiş (download) gibi zannetmesi karşılaşılacak ikinci bir sorundur.
    (her gün 5-10-20 sayfa okuyup - gözler sulanınca bırakmak gibi)
    Tecrübenin para ile satın alınamayacağını ise çok az kişi -tecrübe- eder :) (Yani kitabı alınca o işi öğrenmek gibi bir fiil yok. Olguyu (soyut kavramları) anlamaya çalışmadıkça - sığ bir düşüncede çırpınarak boğulma tehlikesi yaşanıyor. VE dışarıdan bu durumun nasıl göründüğünü konusunda bir fikriniz olmalı bence :D
    Bunları insanları küçümsemek için söylemiyorum. Beklentilerinizi planlarken ya da hayal kurarken (ulaşmak istediğiniz hedefe) realist ve daha da önemlisi -rasyonalist- yaklaşmayı gelenek haline getirmek gerekir.
    Eğer hedef-beklenti ve sonuçları mantıksal düzende sağlam bir algoritmaya göre inşa ederseniz BAŞARIYI YAKALAMAK zor olmayacaktır.
    BAŞARIYI Yükseltmek için problemlere rasyonel bir bakış açısı geliştirmeyi DE öğrenmelidir.
    Beynimiz bunu otomatik yapar aslında biz farkında olmadan (biyolojik yapımızın yönetiminde).
    Ama seçimlerinizi ölçeklendirme yetidir (kendi kendine olacak bir şey değil - zihni eğitmekle kazanılabilir).
    Seçen değil Seçilen olacağım diyorsanız -ki bunun hayatınızın birinci evresinde olabilmesi için -bir çok şeyin baştan farkında (Bilinçli) olunmasını gerekir...; o zaman Bilgem Çakır'a kulak veriniz :D
    Birde iş seçimini -maaşı yüksek- diye GÜYA! akıllıca seçenlere tek tavsiyem - severek yapmayacağınız işten -ATEŞTEN KAÇAR GİBİ uzak durun. Unutmayın; Mutlu olmak için sadece PARA yeterli değildir ve bunu ZAMANLA anlamak çok acı bir tecrübedir.
    (Yoksa yaptığınız şeyi öğrendikten sonra rutin bir döngü içine düşme olasılığı yüksektir. Hep aynı şeyi yapmak ise sıkıcıdır :).

    • @batuhanaslan727
      @batuhanaslan727 4 ปีที่แล้ว

      ilk paragraf varya en can alıcı nokta olabilir kısa ve net

    • @tilkizoe4977
      @tilkizoe4977 2 ปีที่แล้ว

      merhabalar ben 12.sınıfım ve 10. sınıftan beri bilgisayar mühendisliği veya yazılım düşünüyorum hatta 10. sınıfta kendimi yazılıma giriş yazılım güvenliği java vs kitaplar da aldım ancak kitapları sadece okuduğum için örnekleri göremediğim için sizin de dediğiniz gibi bırakmam kolay oldu udemyden kurs da aldım ancak bitiremedim şimdi meslek seçimimde karasızım çünkü ta 2 sene önce hevesle kendi başıma başlamaya çalışıp sonra bıraktığım için acaba bana göre değil mi diye düşünmeden edemiyorum. tek sorunum irade problemimim olması sizin dediğiniz gibi düzenli bir algoritma oluşturup buna sadık kalmamak bunu sınav senemde durumun vahimliğini çok iyi anladım ama kendimi keşfettiğim için mutluyum çünkü üstüne gitmeye çalışıyorum fazla uzattım sizce bu alanı seçmekle yanlış yapar mıyım? problemlerimin çözülebilir olduğunu düşünüyorum ama yanlış seçim yapmak da istemiyorum

  •  5 ปีที่แล้ว +53

    bu soru yıllardır bitmek tükenmek bilmiyor. cevabı çok basit aslında. Tek bir kuralı var bence. İngilizce bilmek. Sonrasında bol bol okumak. Yazılım geliştirmek öğrenilebilir bir şey. Kimi daha hızlı kimi daha yavaş öğrenir ama sonucunda öğrenebilir. Resim, şiir, müzik ya da benzeri işler gibi DNA'da bir işaret gerektirmediğini düşünüyorum. Her insan kod yazabilir. Özel bir "yeti" nin olması gerektiğini düşünmüyorum. Ha ek olarak DNA'dan gelen bir "yeti" de varsa o zaman tadından yenmez.

    • @mustafaavc9805
      @mustafaavc9805 5 ปีที่แล้ว +1

      Hepsi bende mevcut ben neden öğreniyorum ? (dermişim)😂

    • @LikeFunnyAnimals8
      @LikeFunnyAnimals8 5 ปีที่แล้ว +3

      daha genç 22 yaşında bir yazılımcı olarak söylediklerinize harfi harfine katılıyorum.Yazılımın insanların sandığı gibi özel bir yetenek farklı bir zeka algoritmik vs gerektirdiğini düşünmüyorum.Tek kural Ingilizce bilmek okumayı araştırmayı bilmek ve bunları geliştirmek. Ha fakat Analitik zeka bu noktada çok önemli hızlı öğrenmek daha iyi olmak ve gerçekten bu işte çok iyi yerlere gelmek için analitik zekanın katkısı paha biçilemez gözüküyor. Çıkan hataların nedenini çabuk kavramak hatanın nerden kaynaklandığını bulmak çözüm üretmek farklı bilinmedik bir program yazarken iyi analiz edip neyi öğrenmek gerektiğini keşfetmek ve ufaktan zora yazılımdaki bütün problemleri hem kolay hem temiz yoldan hızlıca çözmek için analitik zekanın önemi paha biçilemez.

    • @YalinKod
      @YalinKod  5 ปีที่แล้ว +63

      Fikir olarak aynı fikirdeyim. Sadece kullandığım kelimeleri biraz belirginleştireyim. Yeti ve yetenek benim için aynı şey değil. Benim "yeti" dediğim şey öğrenilebilir. "Yetenek" ise doğuştan gelen ve "bir yetiyi daha hızlı kazanabilmeyi sağlayan" şey. Kod yazma yetisi öğrenilebilir (hatta resim, müzik, futbol vs gibi insanların "yetenek" sandığı şeylerin çoğu da öğrenilebilir). Yani yemişim DNA'yı abi :D

    •  5 ปีที่แล้ว +3

      Yalin Kod naçizane, sanatsal olayların bir noktaya kadar öğrenebilir olduğunu düşünüyorum. yine insanın içinde varsa bir şekilde su akıp yolunu buluyor.

    • @KaraKazan-u5i
      @KaraKazan-u5i 5 ปีที่แล้ว

      Uğur Bey, sözlerinize katılmıyorum. Şöyle ki; yazılım işinin yeti gerektirmediğini, herkesin bu işi yapabileceğini söylüyorsunuz. Size soruyorum: Herkes! küçüklüğünden!!! itibaren Futbol oynar iken!, neden daha sonra bu yeti!!! herkesi bir MESSİ yapmadı?

  • @alikaragoz8295
    @alikaragoz8295 3 ปีที่แล้ว +9

    Bu videoyu yıllar içinde aralıklı olarak 6 ay da bir 12 ay da bir şekilde izliyorum ve aldığım her not o kadar farklı ki cidden bu kadar derinlemesine öğrenmenin mantığını somutlaştıran bir düşünce yapısı bana çok şey kazandırdı.Özellikle kendimi berbat hissetiğim anlarda bazı flashbackler ile doğru düşünme biçimine ya da faydalı düşünme tarzına iten bir video.Umarım hayatta herşey gönlünüzce ve planladığınız gibi olur Bilgem bey.

  • @atlantixindustry26
    @atlantixindustry26 3 ปีที่แล้ว +2

    Farklı farklı yolları gösteren haritalar yazılım dilleri oluyor anladığım kadarıyla

  •  5 ปีที่แล้ว +3

    Harika bir anlatım, videoyu izledikten sonra vazgeçtim 😎

  • @bhdr111
    @bhdr111 5 ปีที่แล้ว +9

    Merhaba Bilgem Bey, 35-40 yaş üzeri programcı olmak ile ilgili bir video yapabilir misiniz? (Programcılık her yaşta yapılabilir mi? Beynimizi doğru kullandığımızda teknik işleri çok uzun yıllar yapabilir miyiz? Sektörde yaşı büyük olanlara yaklaşım nasıldır? Örneğin Türkiye'de yaşı biraz büyük olanların bazen 'overqualified' olduğu gerekçesiyle - aslında sen çok para istersin, daha genç birine az para vermek isteriz diyorlar belki - elendiğini söylüyorlar. Dünya genelinde durum nasıldır? Sanırım sorumu biraz açıklayabildim.) Bu arada yeni videolarınızı merakla bekliyorum, saygılar ve sevgiler...

    • @-Engineering01-
      @-Engineering01- 4 ปีที่แล้ว

      Yapardınız ama o kadar hayat derdinin ve sikintisinin içerisinde kendinizi rahat gelistirebilirmisiniz o kısım muamma

  • @dillatronic4757
    @dillatronic4757 3 ปีที่แล้ว +2

    Bir babanın oğluna attığı gibi anlatıyor. Bizim ülkenin en büyük ayıbı bu tip adamların burada yaşamayı tercih etmeyip göç etmesi.

  • @myazici
    @myazici 4 ปีที่แล้ว +4

    Hacettepe felsefe mezunuyum. Yazılımla alalam yok. Muhteşem bir hayat dersi olmuş.

  • @alperuyar8486
    @alperuyar8486 3 ปีที่แล้ว +2

    Ne olur geri dön yüce insannnn.

  • @kaanozdogan2355
    @kaanozdogan2355 4 ปีที่แล้ว +6

    Edge abi özlettin kendini lütfen gel spear çek be abi

    • @Muhammet_72
      @Muhammet_72 4 ปีที่แล้ว

      Smackdown izleyenlerin gözü yaşlı :D

  • @erhainstein
    @erhainstein 5 ปีที่แล้ว +6

    Soyut bir konu ancak bu kadar somutlaşabilirdi. Mükemmel. Beyninize sağlık.

  • @talhaagngr
    @talhaagngr 4 ปีที่แล้ว +3

    Benim bir sorum olacaktı. Başarılı bir yazılım mühendisi olmak için illaki yüksek puanlı üniversitelerde mı okumamız gerekiyor? Sıradan bir üniversite de yazılım mühendisliği okuyup başarılı şirketlerde çalışamaz mıyız? Cevaplarsanız sevinirim :)

    • @talhaagngr
      @talhaagngr 4 ปีที่แล้ว

      @Xenuvib ne demek istiyosun

  • @apoleyta9760
    @apoleyta9760 4 ปีที่แล้ว +2

    Tam olarak yaşadığım hislere tercüman olmuş video. Hayatım boyunca her zaman "başarısızlıktan" kaçtım. Bu yüzden hiçbir zaman başarılı olamadım. Hep kendi kendime "Ah bir elimden tutan olsa; bana şunları şunları yap dese, bende onları yapınca istediğim başarıya ulaşsam" diyorum. Bunun olmayacağını biliyorum. Ama yine de var olduğuna inanmak istiyorum. En ufak başarısızlıkta pes ediyorum. Bu yüzden de hayatın hangi alanında olursa olsun bir arpa boyu yol alamıyorum. İnşallah bu video bir şeylerin değimesine vesile olur. Başarıya ulaşmanın tekrar tekrar denemekten ibaret olduğuna kendimi inandırabilirim

  • @Elmarath
    @Elmarath 5 ปีที่แล้ว +1

    yeni yeni kod üstüne bir şeyler öğreniyorum ama bazen cevabına ihtiyaç duyduğum soruları aslında çok iyi soramadığım için cevabını bulmam çok zor olabiliyor ve ya bulamıyorum. Acaba sosyal medyada bu konulrın tartışıldığı yardımcı bir komünite var mı? Varsa ismi nedir?

  • @firatkara4174
    @firatkara4174 4 ปีที่แล้ว +9

    Hocam özlettiniz :)