GG #5 Solar Kablo, Güneş Enerji Sistemlerinde Doğru Kablo seçimi

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 54

  • @yahyaboyal5941
    @yahyaboyal5941 4 ปีที่แล้ว

    6 adet 325 watt monokristal panellerimiz var. 3000 watt akıllı inverter e 4 tanesi bağlı geri kalan 2 tanesi inverter in şarj kontrol cihazının kapasitesi yetmediği için harici bir şarj kontrol cihazına bağlı. bu sistemi kuran firma hep 6mm lik solar kablo kullandı herhangi bir ısınma vs yaşamyoruz. haziran ayından beri bir problem olmadı. sizce ileriye yönelik bir problem çıkarır mı bu durum ?

    •  4 ปีที่แล้ว +2

      Sistemi sorgulamak daima iyidir. Nasıl hesaplandığını ve mantığı anlamaya çalışalım. Bu ek 2 panel için hesaplamaya çalışalım.
      Öncelikle 380 Watt Panel ne üretebilir ? -> 38 Voltta yaklaşık 10 Amper üretir. (Buna panelin teknik özelliklerinden bakıyoruz. Her panel farklı olabilir.)
      Peki bahsettiğiniz kablo üzerinden ne kadar akım taşıdığını biliyormuyuz ?
      Hayır. Çünkü bağlantı şekli hakkında bir bilgi yok.
      Bu 2 panel bağlantı şekli olarak ya paralel bağlı yada seri bağlı. (Belirtilmediği için iki olasılığıda değerlendiricem)
      Seri bağlı ise: 76V 10 Amper kablodan geçecektir. (Max)
      Paralel bağlı ise: 38V 20 Amper geçecektir. (Max)
      Şimdi bakalım 6 mm2 kablo bu iki yükü taşıyabilir mi ?
      6 mm2 kablo %3 maksimum kayıpla 76V 10 Amper yükü 30 metre uzaklığa taşıyabilir.
      6 mm2 kablo %3 maksimum kayıpla 38V 20 Amper yükü 7 metre uzaklığa taşıyabilir.
      Peki %1 kayıp ile hesaplasaydık. 76 V 10A için 10mm2, 38V 20 için 25mm2 çıkacaktı.
      Anlatmak istediğim şu, taşıdığınız amper, voltaj, kablo uzunluğu ve kabul ettiğiniz kayıp miktarı hesaplamada çok farklılıklar yaratıyor. Bu iki panel için konuşursak 6 mm bu iki paneli 10-15 metrede bana göre bağlayabilirsiniz. Ama bunu birisi çıkıp 25mm2 ile bağlamanız lazım derse buda yanlış değildir. Birimiz limitleri zorlayıp biraz kaybı göze alıp hesaplamıştır, biride biraz fazla masraf çıkartıp daha sağlıklı ve ileride büyümeye, genişlemeye açık bir hesap yapmıştır. Bu performans açısından konuşursak. Yangın tehlikesi açısından konuşursak, bir tehlike yok.
      Gelelim diğer 4 panelinize,
      Bunların bağlantı şeklinide bilmediğim için net bir yorum yapamam ama büyük ihtimalle dördünü paralel bağlandığını tahmin ediyorum. Bunun üzerinden yorum yapacam. Zaten bu bağlantı şeklide olabilecek/taşınabilecek en fazla akım için bağlantı şekli.
      38V 40 Amper potansiyel akım geçme ihtimali olan 6mm2 kablo 4 panel paralel bağlı ise.
      5 metre olursa 10 luk kablo
      10 metre olursa 25 lik kablo olması lazım.
      Yani tavsiye edilen/hesaplanan, uygulanması gerekenin altında bir kablo kalınlığı KULLANIYORSUNUZ ! (Tabi mesafeniz 3 metrenin altında değilse =) )
      Sorun çıkartma ihtimali çok düşük. Neden ?
      Çünkü paneller etikette yazılan değerleri sadece test ortamlarında verirler, gerçek dünyada montaj açısı, toz, sıcaklık gibi bir sürü nedenden verim kaybederler. Buda taşıyacağımızı hesapladığımız 40A i aşağıya çekecektir. Riski dahada azaltacaktır.
      Kışın ise, 40A üretime yaklaşma ihtimalleri daha fazladır. Kışın bu yüksek üretimi uzun süre sağlayamayacakları için çok fazla sorun çıkartacağını tahmin etmiyorum.
      (Bu noktada mesafenin kablo üstünde olması gereken kalınlığı nasıl arttırdığına dikkat edin. Dediklerimi sizin şarj cihazı ile panel arasındaki mesafenizi bilmeden söylüyorum. Bu sizin değerlendirmeniz gereken bir nokta. )
      Kontrol etme açısından, Kışın ve Yazın güneşin en dik geldiği zamanlarda (öğle namazı ve 1 saat sonrası) bağlantı noktalarını (şarj cihazına yakın kısımlar ve bağlantı noktaları) el ile tutarak basit bir kontrol yapmanızı belirli aralıklarla tavsiye ederim. Eğer ek bir sıcaklık hissediyorsanız kablonun kalınlaştırılması yerinde olur. Bu ısınma ve soğuma kablolar vidalı bir sıkıştırma yöntemi ile bağlanıyor ise zaman içinde gevşemelerine neden olur. Bunlarda kontrol edilmeli.
      Gördüğünüz üzere, "380 Watt 4 panel 6 mm2 kablo yeterlimidir" ? gibi basit bir soru "Yeterlidir" diyerek geçiştirilemeyecek kadar kapsamlı bir soru. İnşallah kafanızı çok karıştırmadım.
      Hızlı hesaplamalar için
      www.fabhabs.com/dc-cable-sizing-calculator
      adresindeki hesaplayıcıyı kullanabilirsiniz.

    • @yahyaboyal5941
      @yahyaboyal5941 4 ปีที่แล้ว

      @ vooovvv çok teşekkür ederim. bu kadar detaylı bir bilgiyi beklemiyordum. çok şaşkınım şu an ilginiz alakanız verdiğiniz detaylar çok değerli gerçekten tekrar çok teşekkür ederim. ( tüm panellerimiz paralel bağlı onun bilgisini de vereyim) mesafe olarak da 3 metreden fazla lakin sanırım 5 metre değildir diye tahmin ediyorum tam ölçmedim. amper olarak 4 panelde max 46 ya kadar gördüm (aküye takviye kısmında 24 yada 25 volttu gerilim akımı 46 ama tam değerleri hatırlamıyorum) anlık bir durumdu aküler güneş olmadığı için düşük seviyedeydi pwm şarj kontrol cihazı da malum arz talep meselesi kadar şarj edebilyor talebin çok olması kaynaklı 46 amper seviyesine çıktığını düşünüyorum. geçici bir durumdu onun dışında max 40 civarı bir akım gördüm. ) tekrardan çok teşekkür ediyorum gerekli kontrolleri yapıp ilk fırsatta kablo değişimi aklımda.

    •  4 ปีที่แล้ว

      @@yahyaboyal5941 40 in üstünü görmez dedim, 46 vermesi imkansız diyecektim, ama sonra 40 i ben 4 panel için hesapladığımı sizin 6 paneliniz olduğunu farkettim.
      60 Amper potansiyelde 46 güzel bir rakam anlık olsada. =)

    • @yahyaboyal5941
      @yahyaboyal5941 4 ปีที่แล้ว

      @ yazın 4 adet panelimiz vardı 2 tanesi sonbaharda eklendi. yazın biraz imkansız gibi duruyor ama 4 panelde 46 amperi 2-3 saniyeliğine de olsa gördüm gerçekten :) hava kapalı gidiyordu çok serindi anlık bir kaç dakikalığına güneş açtı ve bir kaç saniyeliğine görüntüdeki gibi 46 amper değerini gördüm. drive.google.com/file/d/1F0YLPR9Q23ROHrlqWuz0XrCLkWXEx8to/view?usp=sharing
      görseli de şu şekilde :) 43-44-40 gördüğüm diğer rakamlar.

    • @ugurturan1977
      @ugurturan1977 3 ปีที่แล้ว

      ​@@yahyaboyal5941 Harika konulara değinmişsiniz. Böyle bir sistem için PWM cihazdan uzak durunuz. İyi verim elde edemezsiniz. Akülerinizi de mahveder. Yanlışsam arkadaşlar düzeltsinler.
      5 kw inverter 80ah mppt + 8 adet paralel bağlı her biri 275w poli panel + 4 adet her biri 100 ah mutlu jel akü(jel falan değil). Köyüme 3 yıl önce 2 panelle başlayarak böyle bir sistem kurdum. Ustaların beceriksizliği yüzünden 4 panelimi rüzgar dağlara taşlara vurdu. Tekrar 4 panel yaptım v.s. derken bu günlere geldim. Ardından Mutlu aküler nanay. Yerine 4 adet sulu aküler aldım. Tanesi geçen sene 550 tl'ydi. Neden adam akıllı akü almadınız derseniz. Maddi açıdan sorun oldu. Yoksa oraya Lifepo4 dizili pilde koymayı kim istemez ki :)
      6 mm kablo kullanıyorum. Şimdiye kadar bir sıkıntı olmadı. Paneller güneşten dolayı renk attılar. Dış yüzeyleri soldu. Sizlerde de böyle oldu mu? Bu durum performansa yansıdı mı bilmiyorum. Bir ara test yaparım.
      Geçen sene annem sağ olsun 2000w'lık fırında güzel pastalar pişirdi. Sistem banamısın demedi. 2 kapılı buz dolabı saatte 90w harcadı. 23 inc Televizyon + uydu cihazı + ses sistemi saatte 60w harcadı. tasarruflu lambalar kullanıyorum. ortalama 6 adet 10w ampuller. Gece saat 12 gibi aküler bitiyor. Sistem kapanıyor. Sabah saat 7 veya 8 gibi tekrar devreye giriyor. Köye Temmuz' da gidip Kasım da dönüyorum. Evin yanından akarsu akıyor. Ayrıca akar sudan elektirik üreteceğim. Geçen sene test çalışmaları yaptım. Fakat henüz hayata geçmedi. 48v 2000w Alternatörüm var. Özel sarım. Mehmet Şiranlı abidendir. Şöyle 60v 5 veya 10 amper bile alsam, dağın başında böyle bir rakam geçekten süper ötesi. Çünkü gördüğünüz gibi geceleri harcama 200 watt'ı geçmiyor. Bu da demek oluyorki 300 watt bile yeterlidir. En azından akülere yüklenmemiş olurum. İstiyorumki aküler sistemin çalışmasını sağlasın. Onlardan enerjiyi depolamasını ve beni mutlu etmesini pek beklemiyorum. Çünkü bu tür aküler böyledir. Keşke Döviz kuru düşük olsa ve insanlar şu zıkkım olası lifepo4 pilleri kullanabilseler.
      Her şeyi geçtim. Köyde 11 haneyiz. Daha yeni mezra olduk. Babam 20 senedir köyde ve köye bir sürü ceviz ağaçları dikti. Yıllarca devletten elektirik istedi. Topraklarımızdan Direkler geçiyor fakat elektirik verilmiyor. Böyle saçmalık olmaz. Valiye kadar çıktım. Mücadele ettim. Derken sonun da mezra olduk. Bakalım elektirik verecekler mi? Eğer ben onları beklemiş olsaydım hala 3 yıldır köyle elektirik yoktu. Baya masraf ettim. Daha anlatacak o kadar çok şey var ki konunun dışına da çıkmak istemiyorum. Gerçi hepsi bir biriyle bağlantılı fakat şimdilik bu kadar olsun. Allah nasip ederse ileri de yine bilgilerimi paylaşırım.
      Hakiki jel akü kullanmadım. Performans ne olur bilmiyorum. Sorsanız bilmekte istemiyorum. İnanın bu meselelerden o kadar yoruldum ki bazen kendi kendime diyorum geç mum ışığında kes sesini otur. Gece de olunca yat zıbar. :)
      Görüşmek dileğiyle Allah'a emanet olun.

  • @nailcoymak8638
    @nailcoymak8638 ปีที่แล้ว +1

    Tebrikler guzel bir video olmuş sonuna kadar keyifle izledim

  • @mehyasyakc538
    @mehyasyakc538 3 ปีที่แล้ว +1

    Çok teşekkürler. Sağolun. Önemli bir konuya değinmişsiniz.

  • @dml860
    @dml860 4 หลายเดือนก่อน

    Panelde solar kablo kullanıyoruz. Fakat MPPT'nin de olduğu panonun iç tesisatında da dışı kalay kaplı kablo mu kullanmak zorundayız? Pano dış ortamda duruyor ama IP65 sızdırmazlığa sahip. Değerli görüşlerinizi bekliyoruz.

    •  4 หลายเดือนก่อน +1

      Dış ortamda kalaylı kullanırsanız daha iyi olur. Pano IP65 olsun yada olmasın farketmez.

  • @davutsenol5334
    @davutsenol5334 20 วันที่ผ่านมา

    Parca olan kablolarimizi ek yaparak kullanabiliyor muyuz acaba mc4 veya daha darkli birlestirme de risk olur mu acaba

    •  19 วันที่ผ่านมา

      Yapılan sağlam ve düzgün bir ek hiç bir sorun çıkarmaz. Düzgün olmadığında başınıza sorun açacağını unutmayın. Önemli olan o.

  • @emrahtasitci3623
    @emrahtasitci3623 2 ปีที่แล้ว

    Merhabalar. Bilgilendirici video teşekkürler. Soru sormak istiyorum. 4 adet 12v 200a jel akü paralel bağlantı için mppt invertera bağlamak için kaç mm kablo kullanılması gerekiyor.?

    •  2 ปีที่แล้ว

      12V kullanıyorsanız farklı 24V kullanıyorsanız farklı 48V kullanıyorsanız farklı.
      3kW kullanıyorsanız farklı 5kW Inverter kullanıyorsanız farklı.
      En iyi bilgi inverterinizin kitapçığında.
      Yukardaki bilgiler olmadan cevap verme şansı yok.
      Teşekkürler.

    • @emrahtasitci3623
      @emrahtasitci3623 2 ปีที่แล้ว

      @ 4 adet 12v 200a jel akü seri bağlantı olacak şekilde 48v ve inverter 5kw

    •  2 ปีที่แล้ว

      @@emrahtasitci3623 Inverter Akü arasına 25mm kablo kullanacaksınız mesafe 3-4 metreyi geçmeyecek. Panel Inverter arası için panel watt ini bilmek lazım.

  • @sevimsiz9613
    @sevimsiz9613 2 ปีที่แล้ว

    Selam aleyküm hocam benim tek merakım kablo kesit kebabı nasıl yapılır formülü
    Mesela 50 amper ve mesafe 10m kaclik kablo burda kullanilir tek istediğim kesit hesabı formülü teşekkürler

    •  2 ปีที่แล้ว

      Aleyküm Selam
      Formül:
      S = (Toplam Metraj GitGel x Akım) / (56(bakırım özgül ağırlığı sabit eğer bakır kullanıyorsanız) x Volt x Istediğiniz Kayıp Yüzdesi)
      Buyrun formul

    • @sevimsiz9613
      @sevimsiz9613 2 ปีที่แล้ว

      @ hocam telefondan uygulama yok mu yada varsa tavsiye ettiniz program var mı telefon için

  • @MelancHolic0003
    @MelancHolic0003 2 ปีที่แล้ว

    Hocam verdiğiniz bilgiler ve emekleriniz için teşekkürler. Kuracağım sistemde 100w+42w =142watt panelim var
    Kablo uzunluğum takriben 8 - 10 metre arasında olacak ve kablo dış ortamda kalacak. Kablo kalınlığı öneriniz ne olur ?
    Yardımınız için şimdiden teşekkürler🙏

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      100 watt ile 42 watt panel beraber kullanilmaz. Kullandiginizda toplami 140 yerime 80 watt olur.
      4mm kablo kullanabilirsiniz fazla fazla yeter.

    • @MelancHolic0003
      @MelancHolic0003 2 ปีที่แล้ว +1

      @ Çok teşekkür ederim bilgilendirme için. 42 wattı ayırayım sistemden.

  • @Honey-mb4sf
    @Honey-mb4sf 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba 25 metre uzaklikdaki 2 adet paralel 330 watt panele kaç mm2 kablo kullanmam gerekir

    •  3 ปีที่แล้ว

      O kadar uzaga koymak zorundaysaniz seri yapin. Illa paralel olmak zorunda ise minimum 16 lik kablo olmasi lazim seri olabilirse 6 lik kablo yeterli.
      2 x 330 diye anladim sorunuzu.

    • @Honey-mb4sf
      @Honey-mb4sf 3 ปีที่แล้ว

      @ teşekkürler fakat seri bağlayinca voltaj 85 volt oluyor inverter 3KW lik maksimum 80 volt dc yaziyor.aceba bu 5 volt fazlalik invertere zarar verir mi

    •  3 ปีที่แล้ว +1

      @@Honey-mb4sf ona bir sey demem dogru olmaz. Tavsiye edilen denememeniz.

  • @emre-lh5jp
    @emre-lh5jp ปีที่แล้ว

    Hocam elimde 3 tane 100w panel var fakat elimde yaklaşık 20 metre 1.5mm2 var bu kablo kullanabilrmiyim yani ikiser artı ve eksi..
    mesafe 10M

    •  ปีที่แล้ว

      Panelleri nasil baglayacaksiniz serimi paralelmi? Bu duruma gore kablo farkeder

    • @emre-lh5jp
      @emre-lh5jp ปีที่แล้ว

      @ seri hocam

    • @emre-lh5jp
      @emre-lh5jp ปีที่แล้ว

      ​@ cevap bekliyorum hocam

    • @emre-lh5jp
      @emre-lh5jp ปีที่แล้ว

      ​@ hocam sizi bekliyorum 2 gün oldu cevap gelmedi ????

    •  ปีที่แล้ว

      @@emre-lh5jp Evet kullanabilirsiniz ama dış mekanda izalosyonu zor olacaktır belli bir süre sonra yıpranacaktır.
      100 Watt 3 paneli seri bağladığınızı ve her panelin 20V ve 5A verdiğini düşünüyoruz. Yani taşıyacağınız 60V 5 Amper.
      %10 bir voltaj kaybınız olacaktır.
      Kullanmanız gereken kablo 6 mm2.
      Elinizdeki kabloyu kullanacaksanız tavsiyem güneşin yoğun şarjın yoğun olduğu anda panel ve şarj cihazı tarafına yakın taraflarda elle ısı kontrolü yapmanız.
      Ve geçici bir süre kullanın. 1.5 luk kablo X 2 bile yapsanız dış mekanda ve hareketli ortamlarda zarar görmeye kırılmaya meğillidir.
      Geç cevap için kusura bakmayın.

  • @aliihsancelik4244
    @aliihsancelik4244 4 ปีที่แล้ว

    Bir şey soracağım panelle inverter arası yaklaşık 20 MT .buna uygun kaplo alsam panelim 4 adet 100 w panel galiba 4 mm yeter degilmi.birde solar kaplo pahalı buhun yerine akü kaplosu alsam w olarak yada amper olarak kaybim çok olurmu.su anda bağlı olan kaplo çok ince ve şeffaf içi gözüküyor .

    •  4 ปีที่แล้ว

      Simdi ben size cevabi soylesem dalga geciyorum zannedeceksiniz. Onun icin hesabin yapan bir yerin linkini veriyorum.
      Mppt kullanmazsaniz mesafeniz uzun ise ne yazikki durum bu.
      www.solar-wind.co.uk/info/dc-cable-wire-sizing-tool-low-voltage-drop-calculator
      Burasida baska bir yer
      www.wirebarn.com/Wire-Calculator-_ep_41.html
      20 metreyi feet cinsinden girmeniz lazim oda 65 feet.
      Solar kablo tavsiyedir. Siz tekrar tekrar kablo parasi vermek istiyorsaniz onu bilemem.
      100 wattlik bir panel 5 A civaridir. Paralel bagli ise hesap farklidir seri bagli ise farklidir. Hem seri hem paralel ise farklidir. Onun icin size dogru cevap verme sansim yok.

  • @zorbakalimero
    @zorbakalimero 4 ปีที่แล้ว

    merhaba, güzel bilgilendirci video için teşekkürler. özellikle soracağım soru su 6 mm sanırım solar kablom ve mppt im 20 amper. ama mppt giriş kısmı cok dar kablonun ucundaki metal kısımların karısını kesmem gerekti normal mi bu ? yoksa mppt kabloyu degilde baska sekildemi baglantı yapmalıyım ?

    •  4 ปีที่แล้ว +1

      Kablo kalınlıgı sadece amper ile alakalı değildir aynı zamanda hesaplama için volt ta lazımdır. Ote yandan mppt nizin 20 amper olmasının bir anlamı yok anlamlı olan guneş panelinizin voltu wattı amperi. Panellere gore kablolama yapılır. Eger 20 ampere gore daha sonra yukseltecegınızı dusunuyorsanız Hesap icin www.solar-wind.co.uk/info/dc-cable-wire-sizing-tool-low-voltage-drop-calculator adresinden fikir alabilirsiniz.

    • @zorbakalimero
      @zorbakalimero 4 ปีที่แล้ว

      Gergin Güneş ben tamamen ampere bağlı olduğunu düşünüyordum. 12 volt sistemim. victron 100/20 . panellerimde 2 tane 190 watt mono. napmalıyım? birde aküm 100 amper jel akü, daha büyük olsa bu paneller yeterli olur muydu acaba?

    •  4 ปีที่แล้ว +2

      @@zorbakalimero Can bey sanırım merhabalar oncelikle, ben biraz kanaldan bahsediyim öncelikle, youtube daki diğer güneş enerji kanalları gibi olsun istemiyorum bu kanalın, herkez kendine göre bir akü panel şarj kontrol unitesi soruyor ama işin mantıgını ogrenmek isteyen yok. Amacımız hep armut pis agzıma dus. Ondan dolayı kanalın ismi GERGIN GUNES yani buyuk ihtimalle her soruya ters/gergin/aksi cevap verme potansiyelim yüksek. Ama düzgün soru olur ise seve seve onuda sayfalarca yazabilir anlatmaya calısabilirim elimden geldiğince bilgim yettiğince yada bildiğimi sanıyorsam. (Bu su demek yazdıklarım yada soylediklerim yanlıs olabilir yada benim sistemimde calısabilir ama sizin icin dogru olacak demek degildir.) Konuya donucek olursak ben bir mantık anlatıyorum. Bu video da yada suana kadar cektigim videolarda sizin sorunuza tam cevap olacak bir cevap vermedim. (aslında verdim dedimki kullandıgınız urunun kitapcıgındaki kablo kalınlıklarını uygulayın dedim) Mesela elinizdeki victron 100/20 cok guzel bir urun kitapcıgındada 6 mm2 diye yazıyor. Bana sormanıza gerek yok. Yine kitapcıgında eger aku dolmuyor ise kablo kayıpları cok fazla kablo kalınlıklarını yukseltin diye tavsiye ediyor. (Dolmamasının tek sebebi bu olmayabilir tabi yine kitapcıkta yazıyor) Gelelim panel olayınıza. 190 Watt panel 12 voltta 15 amper gibi bir sey uretse saatte 2 panel saatte 30 amper uretir. 100 amper i tam bos iken doldurmanız 3 saat surer tam dik gelen bir gunes ve duzgun panel acisi ile tabiki. Kulaga mantıklı geliyor mu ? Evet mantikli gibi en azindan yaz aylarinda. `Yesil` de yardim eder ise biraz tam dolar akunuz. Ama tabi cevap dogrumu hayir dogru degil ? Bu hesap gun icinde hic kullaniminiz olmadigi durumda. Siz saat basi cattle da kahve yapiyorsaniz gece karanlikta kalirsiniz bu hesapla. onun icin sistemi takip etmeniz anlamaniz lazim, neyi ne zaman kullanacaginizin farkinda olmaniz lazim. Ters cevap verdiysem kusura bakmayin. Iyi gunler.

    • @zorbakalimero
      @zorbakalimero 4 ปีที่แล้ว

      Gergin Güneş teşekkürler bilgiler için. kişisel hakaret olmadığı sürece hatta o da ailene olmadığı sürece karşımdaki kişilerin gerginliği çok beni etkilemiyor tabiki cevremizde insanız pozitif insanları tutarız psikolojik alışkanlık bu ama gerginlik insanın kendine zararlı yani kendi hayatımdan gördüğüm bu. teknik armut piş kısmına gelirsem eğer. ben herşeyi her bıyutuna kadar araştırmaya çalışan biriyim ve sınırı yok biraz önce th-cam.com/video/aj71Lk-2Y3w/w-d-xo.html bu videoyu izleyip adamların 22.000 wattla tesla şaej rymesine şok oluyordum mesela. ama dediğim gibi sınırı yokken bu işin ve yüzlerce belki bağımsız değişken varken olabildiğince amaca yönelik nokta atış bilgiler gerekiyor. başkasını bilmem ama benim sorma sebebim budur. yoksa keşke zaman olsa da hepsinin en alt noktasına kadar insem. mesela hala dc ve ac akım arasındaki temel farkı bile anlayamadım. modifiye sinüs ile pure sinüs arasındaki farkıda aynı şekilde anlayamadım :) bu arada yeşili sevdiniz mi? :)

    •  4 ปีที่แล้ว +1

      @@zorbakalimero yesili sevdim guzel bir proje.

  • @aliihsancelik4244
    @aliihsancelik4244 4 ปีที่แล้ว

    Çok teşekkürler hocam

    •  4 ปีที่แล้ว

      Bir sey degil

  • @pekerleon
    @pekerleon 4 ปีที่แล้ว +1

    hocam keçeli kalem kullanmasan keşke içimi gıcıklatıyor izlerken fena oluyorum :))

    •  4 ปีที่แล้ว

      Gökhan bir marka tercihi de var mı ? =)

    • @pekerleon
      @pekerleon 4 ปีที่แล้ว

      @ estagfurullah marka ne alaka. Keçeli kalemin sürtünme sesi iç gıcıklatıyo onu demek istedim. Sen çizim yaparken sesi kısıyorum o derece yani 😁