Cum sa iti faci un plan de investitii pentru anul 2022

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ม.ค. 2022
  • Stabilirea obiectivelor financiare anuale. Planul personal de investitii
    Lista cursurilor noastre de educatie financiara: bit.ly/3nlpJUX

ความคิดเห็น • 17

  • @paperoligarch
    @paperoligarch 2 ปีที่แล้ว +4

    Un video super interesant am scris o pagina de notite...tineti-o tot asa:
    Golden nuggetul pentru mine cred ca a fost informatia despre piata din Belgia (era o piata pe care nu o urmaream) dar are sens sa fie stabila deoarece e foarte birocratica (UE) deci schimbarile nu o afecteaza atat de mult.
    Am cateva intrebari am inteles cateva lucruri care m-au bulversat putin gen:
    1) sa vinzi un castigator doar pt ca a performat mai bine decat piata e ciudat (adica e guessing game) daca fundamental are potential nu are sens sa muti in ETF...poti modifica Stop Loss-ul la noul pret dar sa vinzi de dragul de a vinde e contrar ideii de "let your winners ride"
    2) crypto / stable coins nu cred ca se refera la terminologia din domeniu (pegged to dollar, gld USDC, USDT etc.) ci cele care variaza mai putin (gen au cel mai mare market cap BTC/ETH anyone) corect?
    3) portofilul pare super diversificat: poate secretul e ca se face Dollar Cost Average pe momentum? sau cum abordati analiza fundamentala cand cumparati?

    • @valentinnedelcu2825
      @valentinnedelcu2825  2 ปีที่แล้ว

      1. Eu sunt de alta parere. Daca actiunea respectiva devine ridic de scumpa atunci mai bine o vinzi si cauti alte oportunitati mai bune. Este vorba si de costul de oportunitate. Cred ca acest lucru s-a vazut foarte bine in ultimul an cand mute actiuni high growth au cresut mult si de la un top au ajuns sa scada cu zeci de procente.
      2. da, se refera la crypto mari, nu la stable coins
      3. Portofoliul este diversificat si pe clase de active si pe instrumente. Eu pornesc in general de la dimensunea macro - ma uit ce sectoare/ clase de active sunt subevaluate si au sanse de revenire/ crestere si apoi merg spre instrumente individuale.

  • @cristinastanga8458
    @cristinastanga8458 2 ปีที่แล้ว +1

    Sa fiu independenta puternic financiar!

  • @florinbenicean7608
    @florinbenicean7608 2 ปีที่แล้ว +1

    Salt Valentin, pt RO ce broker folosesti? tradeville? referitor la RO ,replici indicele BET manual sau deti ETF-ul de la patria care are comision redus prin tradeville?

  • @danielchereches6388
    @danielchereches6388 2 ปีที่แล้ว +1

    Buna ziua. Ce parere aveti despre fondurile de pensii private ?
    Toate se afla sub rata inflatiei

    • @valentinnedelcu2825
      @valentinnedelcu2825  2 ปีที่แล้ว +1

      sunt destul de slabe pentru ca investesc preponderent in titluri de stat.

  • @andreipop3860
    @andreipop3860 2 ปีที่แล้ว +1

    Salut , investesc in fonduri mutuale acțiuni in euro pe piața din România sunt asemănătoare cu bura de valori București [BVB} ?

    • @valentinnedelcu2825
      @valentinnedelcu2825  2 ปีที่แล้ว

      cred ca ai iesi mai bine daca ai investi direct in actiuni. Ma refer la piata din Romania

  • @rellomasgras6085
    @rellomasgras6085 2 ปีที่แล้ว +1

    Va salut ce pret are cursurile in legatura cu educatia finantiara ?
    In ce domenii ne putem educa.?

    • @valentinnedelcu2825
      @valentinnedelcu2825  2 ปีที่แล้ว

      Odata la cateva luni avem reduceri la toate cursurile.
      Ai aici toata lista: stiintabanilor.ro/cursuri/lista/

  • @edissan2131
    @edissan2131 2 ปีที่แล้ว

    asta e tata lu azteca, ala de a intrat la puscarie pt evaziune... bv tata, tine o tot asa )))))

  • @InvestitorulInteligent
    @InvestitorulInteligent 2 ปีที่แล้ว +1

    E amuzant Valentin Nedelcu. El promova investitiile peer to peer in primul curs de investitii pasive. Il avea invitat pe un investitor in peer to peer lending, Marius Bratu, care ne povestea cat de bune sunt. Acum nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute. Tupeu maxim!

    • @valentinnedelcu2825
      @valentinnedelcu2825  2 ปีที่แล้ว

      In 2018 cand a vut loc acel curs Marius a prezentat si dezavantajele. Este foarte bine ca le-a prezentat. Pentru a determina daca sunt bune sau nu trebuie sa le cunosti mai intai, nu?

    • @InvestitorulInteligent
      @InvestitorulInteligent 2 ปีที่แล้ว

      @@valentinnedelcu2825 Absolut. Asta era si presupunerea mea, si anume ca in calitate de formator de opinie/educator financiar care poate influenta deciziile investitionale ale altora lipsiti de experienta/capacitate de evaluare obiectiva, cunosteai deja avantajele si dezavantajele acestui produs financiar nociv, care nu ar fi trebuit sa reprezinte o alternativa investitionala in portofoliu.
      De altfel, in aceeasi situatie se afla si obligatiunile corporative high yield care nu reprezinta un bun diversificator intrucat, pe de o parte sunt corelate cu piata de actiuni deci nu ofera o protectie in cazul unui crah bursier, iar pe de alta parte au o prima de risc foarte mica intrucat yield-ul lor este in mare parte compus din prima de default.
      Cu alte cuvinte, este mult mai eficient un portofoliu curat format din actiuni si titluri de stat care sa aiba risc de credit scazut decat sa incluzi si obligatiunile corporative, chiar si intr-o maniera diversificata gen ETF care reduce mult din riscurile idiosincratice ale activelor individuale.
      In aceeasi categorie se afla si criptomonedele, care reprezinta un activ speculativ si care, conform ultimelor cercetari ale celor de la JP Morgan, inrautatesc randamentul ajustat la risc chiar si daca ocupa o alocare minimalista in portofoliu, de doar 2.5%: victorvulpescu.ro/cum-ne-putem-proteja-banii-de-riscurile-inflatiei/

    • @valentinnedelcu2825
      @valentinnedelcu2825  2 ปีที่แล้ว

      @@InvestitorulInteligent Stiu teoria referitoare la high yield bonds si ca un portofoliu de trezuries + actiuni este suficient. Cine stie sa le foloseasca poate obtine castiguri foarte bune cu o volatilitate redusa. La fel si pe partea de crypto - sunt partea high risk a portofoliului. Pentru mine cele doua clase de active au fost foarte profitabile de cand le folosesc si nu sunt deja veo 5-6 ani. Acum eu nu stiu de ce te iei tocmai de ele in conditiile in care in materialele mele ocupa foarte putin spatiu. Eu ma concentrez pe actiuni/ ETF-uri de actiuni si portofolii de ETF-uri diversificate. Mai mult am vorbit de imobiliare decat de crypto sau high yield bonds.