Hello! Hyvää asiaa Tom! Kaupin puistossa Tampereella on lojunut polkujen tukkeena kaatuneita puita jo vuosia. Kuitenkin maastoon on tehty maastopyörä reittejä kunnan toimesta.
Artikkeli oli melkoisen provosoiva, kuten olen aiheesta olevat artikkelit monasti tuppaa olee, hieno video ja mielipiteet, maastopyöräily tuntuu punainen vaate monelle, jopa niille jotka ei polkuja käytä, nykyää vallitsee joka paikassa omimisen ilma piiri, just yhden ihmisen jouduin keskustelemaan siitä saako laavulla nukkua kun hän oli sitä ettei ei, ja minä taas sitä että siksi ne on rakennettu ja retki paikat on käyttöä varten,
Mun mielestä huomion arvoista tuossa hiukan ala-arvoisessa artikkelissa on, että unohdettiin mainita että Veräjämäen kaikki rakennelmat on rakennettu ennen kuin siitä tuli luonnonsuojelualue. Kukaan ei siis ole rakentanut siellä luonnonsuojelualueelle. Huvittavaa myös että polulle kaatunutta puuta ei saa sahata että siitä pääsee liikkumaan samalla tavalla kun ennen sen puun kaatumista. Puuhan on jo kuollut.
Totta, keskuspuistossa on sama ilmiö että jätetään rungot reitille, ymmärrän lahopuun merkityksen mikrobiologisessa merkityksessä, siitä voi sahata sen metrin polun kohdalta niin kaikki voittavat.
Me jotka liikutaan paljon metsässä huomataan että jos puuta ei ole sahattu polulta niin ilmestyy uusi polku mikä kiertää sen puun. Jos tämä hesarin kirjoittaja liikkuisi paljon luonnossa niin luulis että olisi huomannut tämän. Vielä siitä hesarin jutussa olevaan kuvaan missä hyppyri, niin ne hyppyrit on olleet siinä varmaan 20v. Niitä on vuosien ajan eri porukat muokkailleet. Kieltämättä nyt kyllä vähän liian isot kaivaukset.
Erittäin hyvä video Tom! Artikkelissa oli turhan provokatiivinen kulma, joten itse provosoiduin ja peruin hesarin tilauksen. Tässä asiassa on myös valtava mittakaavaharha. Valtaosassa Suomea kulkeminen ei edes pidä polkuja auki, vaan ne katoavat vähitellen.
Kiitos, minustakin otsikko ja ingressi oli turhan ladattu. Itse olisin otsikoinut sen asialla esim "maastopyöräilijöiden luvattomat rekennelmat LS-alueilla" tai vastaavaa. Otsikon perusteella maastopyöräilijät tuhoavat. Itse olisin pyytänyt maastopyöräilijöiden kommenttia tähän. Yhdessä kommentissa oli hyvä pointti eli se että hyppyrit ovat olleet siellä ennen kuin alueesta on tehty LS-alue.
täytyisi joskus vähän miettiä asioiden mittakaavoja, metsässä polku koska ihmiset harrastavat liikuntaa on pahasta mutta esimerkiksi tampereella täytetään maalla näsijärveä jotta saadaan kalliita asuntoja tehtyä järven päälle. Tämä ei sitten ole luonnon tuhoamista saasteista puhumattakaan jota tuo maantäyttö on aiheuttanut. Kyllä on melkonen "vaihtelevuus" mikä on tuhoamista ja mikä ei.
Erittäin hyvä video. Sama ilmiö monessa muussakin kasvukeskuksessa maakunnissa, esim. Kuopiossa Puijolla. Kun kunta tai ELY rakentaa maastopyöräilyreitin niin siitä tulee kapea, sorapäällysteinen pyörätie. Monelle enduroa, XC tai alamäkiajoa ajavalle reitit on liian helppoja ja paikallisille mäille tehdään omia reittejä. Kun taas mennään kasvukeskuksista kauemmas niin melkein pitää olla ensin se frisbeegolf-rata siellä metsässä että muodostuu polut joissa ajaa maastopyörällä.
Toi juttu käsitteli pääosin maaston muokkaamista (luonnonsuojelualueella). Se oli otsikoitu ja ingressöity aika provokatiivisesti. Triggeröidyin aluksi, mut lopulta ei ollut minusta niin paha. Mut pelkään et monelle jää tosta vaan väärä mielikuva päähän. Just kävin kepussa ihan asiallisen keskustelun ohikulkijan kanssa, kun olin pyöräilemässä. Hän oli täysin vakuuttunut siitä, että maastopyöräily tuhoaa metsät. Tällaiset jutut ja klikkiotsikot vaan turhaan pönkittää tuollasta asennetta.
Joo, eilen Hesari haastatteli mm minua aiheesta. Laitoin asiallista palautetta otsikoinnista mutta eivät ymmärtäneet millään pointtia. Juttu on kirjoitettu kaupungin toiveesta perustuen tiedoitteeseen eli vähän kiireellä sohittu kasaan.
Itse olen välttänyt HKP:n virallista reittiä , koska se on ollut koko syksyn niin huonossa kunnossa. Reitti ei nykyisessä muodossaan kestä lisääntynyttä liikennettä, monin paikoin mutakuoppien kohdalla reitti on levinnyt, koska kuopat ovat niin isoja ja syviä. Mutaan jääneet renkaan urat taas ovat vettä myllyyn tälle porukalle jonka mielestä maastopyöräily pilaa metsät. En ihmettelisi jos tämä virallinen reitti suljetaan pian jotta luonto saa toipua. Sinällään surkea esitys kaupungilta, että reittiä ei koskaan ole kestävöitetty kunnolla, ylläpito on olematonta.
@@TomNylundSuomi Onko sinulla tietoa, aiotaanko HKP:n virallista reittiä parannella jossain vaiheessa? Olen laittanut kaupungille kyselyitä, mutta saan vain ympäripyöreitä vastauksia. Nykymuodossaan reitti kuluu liikaa ja on ollut ison osan syksyä käytännössä ajokelvoton.
Hyvä kyssä👍 reittihän ei ole virallisesti auki talvella eli ei huoltoa. 2023 oli ensimmäinen vuosi kun reitti oli auki ja toki se on saanut paljon käyttöä kuten näkyy. Itse ehdoitin kaupungille laskureita reitille että tietäisi käyttöasteen mutta ei ole toteutunut. Reittiä huolletaan tod näk keväällä ennen kuin kausi alkaa sillä kanssa. Kaupunki on tietoinen ja tekee hoitosuunnitelman reitille, itse olen antanut näkemyksiä heille miten se kannattaisi tehdä👍
Mietin tuota kaatunutta puuta. Tossa joku hyvin mainitsi et jos polulle kaatuneen puun ei siirrä tai sahaa poikki jotta siitä pääsee läpi, niin siitä syntyy äkkiä uusi polku. Mutta ylipäätään onko laillista sahata/muokata kaupungin metsässä kaatunutta puuta?
Käytännössä kaupungin mailla ei saisi sahata edes maapuita, siis kaatuneita puita. Tiedän että moni kyllä sahaa kaatuneista puista pätkän pois polun kohdalta. En tuomitse sitä, näin uusia polkuja ei pääse syntymään eikä se vaikuta biologisesti.
Tuolla on maastopyöräreittejä, joita ei ole käytetty vuosiin, ja ne ovat jo täysin umpeutuneet. Luonto ottaa nopeasti takaisin omansa. Enemmän luonto kärsii, kun alueelle halutaan rakentaa uusi K-kauppa tai jääkiekkohalli, kuten videolla mainittiin eri sanoin. Toki luonnonsuojelualueille ei saa rakentaa bikeparkeja, mutta tämä 'luonnon tuhoutuminen' on suuresti liioiteltua. Itse muutin pois Helsingistä, koska täällä maastopyöräily selvästikin nähdään vastenmielisenä harrastuksena. Onneksi verorahani kelpaavat hyvin muualla, missä saan enemmän vastinetta myös harrastuksilleni.
Oman kokemuksen mukaan isointa ääntä pitää ne, jotka tulevat ottamaan sen yhden keväisen selfien (muuten siellä ei käydäkään) ja kuva on pilalla, kun maastopyörä suhahtaa ohi. Nämä jotka ovat "elämäntapa" metsässäkävijöitä, niin heidän kanssa kun olen jutellut, niin eivät siitä välitä, jos maastopyörällä metsässä ajetaan. Päinvastoin sanovat, että kaikki liikunta on hyvästä :) "Kyllä sopu sijan antaa"
En ymmärrä tällaista hesarin juttua. Hyvä vaan, että ihmiset liikkuu luonnossa ja pitää terveydestään huolta. Ihmiset jäljet kuuluvat luontoon siinä missä eläintenkin. Jos joku on jotain hiekkaa kasannut johonkin, ei luonto eikä maisemat siihen kaadu. Alkaa tämä vahtaaminen mennä jo liiallisuuksiin.
Tunnustan sahanneeni polulle tuulen kaatamia puita, mutta en luonnonsuojelualueelta. Ei vain jaksa odottaa loputtomiin kun kunnan miehet tulevat sen tekemään...jos tulevat ollenkaan!
Mielestäni lukkojarrutus tekee poluille pahimmat jäljet, toki se useimmiten pysyy siinä valmiilla polulla eikä levitä sitä enempää, kuin ei myöskään sähköpyörä ylämäessä. Samoin märät ja kuraiset kohdat polulla maastopyöräilijä ajaa melko keskeltä, toisin kuin kävelijä joka kiertää reunoja pitkin ja samalla levittää polkua. Vielä olisi mielenkiintoista tietää paljonko leveärenkainen maastopyörä painaa neliösentille vs. jalankulkija eli kumpi oikeasti rikkoo enemmin kasvillisuutta.
Huviä pointteja, olen itse miettinyt sitä painonjakaumaa, en ole vaan keksinyt miten sen voisi mitata. Paksupyörän "jalanjälki" on vähän A5 paperia isompi, olisiko se noin kengänkoko 40? Mutta leveämpi
Eikö tästä ole tehty tutkimus että onko eroa maastopyöräilyn ja kävelyn aiheuttamaan kulumiseen, taisi olla lopputulos että molemmat kuluttaa. Koetan löytää se jostain @@TomNylundSuomi
Jos maasturointireitillä on tarjolla pääuraa kuivempi sivupolku, tunnustan että useasti valitsen tuon vaihtoehdon. Toisaalta itseäni ei nyt hirveesti nappaa maasturoida mutaisia polkuja pitkin, joten usein jääpi maastopyöräilyt kosteampina aikoina kokonaan välistä, oletan etten ole ainoa. Sais alkaa pakkaset ja mennä pintamaa jäähän, niin olis polkumaasturointi taas mielekästä. Muista maastoa reippahasti kuluttavista lajeista voisi mainita suunnistuksen; mm. hesan keskuspuistossa huomaa kyllä, milloin on pidetty iltarasteja; suunnistuksessa käytettävät nastalenkkarit jäystää maastoa "ihan kivasti". Jukolan viestienkin jälkeen luonnolta menee aika monta vuotta toipua isoista ihmismassoista. No, kyllä luonto noita polkuvaurioita toisaalta aika rivakkaan korjaa, jos polkujen käyttö vähenee. Ajotyylilläkin oletan olevan isoa vaikutusta "tuhojen" määrään, sata lasissa polkuja ruovittelemalla saa varmasti enempi näkyvää jälkeä aikaiseksi kuin hissuttelemalla.
ihan hyviä pointteja lepikossa pyöräilyyn,itsellä puukkosaha repussa jos tuulenkaatama puu on polunpoikki kaatunu niin pätkäisen metrin pois siitä!Mutta odottellaan jokunen vuosi kun joku tajua et ketjuja rasvataan niin se öljy on siellä luonnossa ja renkaista jää mikromuovia ja kumia sinne niin loppuu pyöräily kokonaa kun ollaan saastuttajia näin se yleensä menee!!!!
Olen kuullut argumentteja mikromuovista joka tulee MTBstä. Ennen kuin sitä voidaan käyttää aseena maastopyöräilyä vastaan olisi syytä kieltää kumirouhe jalkapallokentillä ja kumirenkaat autoista, siinä on keskeisimmät kumisaastuttajat.
Hesari lanseerasi muutama vuosi sitten HS Espoo ja HS Vantaa -paikallisjulkaisut. Jutut olivat pääasiassa negatiivista eripuran kylvöä. En tiedä onko em. julkaisuja enää olemassa kun en lue Hesaria. Tämä videon perusteella mikään ei ole muuttunut. Ihmettelen minkälaiset ihmiset osaavat/pystyvät harjoittamaan tällaista ”journalismia”?
Se juttu oli outo journalistisesti. Kaupunki oli pyytänyt juttua Hesarilta ja artikkelin aineisto oli kaupungin tiedoite. Hyvä journalismi olisi vaatinut sen että kohteelta (maastopyöräilijät) olisi pyydetty kommenttia aiheesta. Nyt tarkoitan hyviä journalistisia tapoja joita yleensä noudatetaan. Tämä tuntui maalittamiselta ja tilaustyöltä.
Olen 3 kertaa käynyt Hetta-Pallaksella viime sulan maan aikana. Juuri mutkat kaivautuvat syville kuopille. Sähköpyörät erityisesti tekevät jälkiä, irroittavat kiviä polulta (joo,kyllä kävelykin kuluttaa) ja lisäksi jotkut pyöräilijät haluavat että jalan liikkuvat väistävät. Ei siis voi yksin pyöräilijöitä syyllistää, sanotaanko että uusi liikkumismuoto muokkaa ympäristöä. Toki reittien sorastus/asfaltointi olisi ratkaisu, mutta tunturiin vedettynä järjettömän kallista.
Joo, kaikki luonnossa liikkuminen kuluttaa mutta ylämäessä huomaa sähköpyörien jäljet eteenkin. Ehkä siellä Hetta-Pallaksessa pitäisi keskittää pyöräily tietyille reiteille? Olet oikeassa että tunturireittien sorastus on hankalaa ja kallista
Ei siellä hetta Pallas välillä ole kuin tasan yksi reitti. Ei siellä muutenkaan ole polkuja samalla tavalla vaan todella alhainen määrä pitkiä reittejä.
Jotenkin en yllättynyt, et se on just maastopyöräilijä keneltä näin ekana videon aiheesta. Johtuisko vaikka siitä et seuraan vain pyöräilykanavia eikä mitkää koiranulkoilutus-kanavat kiinnosta pätkääkään
Säännöt on sääntöjä ja niitä pitää toki seurata. Jos ei nyt lasketa LS-aluetta mukaan niin kärsiikö oikeasti metsä siitä että muutama polku menee siellä sun täällä.. Eikös hiilinielulle tärkeät ole ne isot aikuiset puut eikä aluskasvillisuus? Hyvä video🤌
Hello! Hyvää asiaa Tom! Kaupin puistossa Tampereella on lojunut polkujen tukkeena kaatuneita puita jo vuosia. Kuitenkin maastoon on tehty maastopyörä reittejä kunnan toimesta.
Artikkeli oli melkoisen provosoiva, kuten olen aiheesta olevat artikkelit monasti tuppaa olee, hieno video ja mielipiteet, maastopyöräily tuntuu punainen vaate monelle, jopa niille jotka ei polkuja käytä, nykyää vallitsee joka paikassa omimisen ilma piiri, just yhden ihmisen jouduin keskustelemaan siitä saako laavulla nukkua kun hän oli sitä ettei ei, ja minä taas sitä että siksi ne on rakennettu ja retki paikat on käyttöä varten,
Mun mielestä huomion arvoista tuossa hiukan ala-arvoisessa artikkelissa on, että unohdettiin mainita että Veräjämäen kaikki rakennelmat on rakennettu ennen kuin siitä tuli luonnonsuojelualue. Kukaan ei siis ole rakentanut siellä luonnonsuojelualueelle. Huvittavaa myös että polulle kaatunutta puuta ei saa sahata että siitä pääsee liikkumaan samalla tavalla kun ennen sen puun kaatumista. Puuhan on jo kuollut.
Totta, keskuspuistossa on sama ilmiö että jätetään rungot reitille, ymmärrän lahopuun merkityksen mikrobiologisessa merkityksessä, siitä voi sahata sen metrin polun kohdalta niin kaikki voittavat.
Me jotka liikutaan paljon metsässä huomataan että jos puuta ei ole sahattu polulta niin ilmestyy uusi polku mikä kiertää sen puun. Jos tämä hesarin kirjoittaja liikkuisi paljon luonnossa niin luulis että olisi huomannut tämän. Vielä siitä hesarin jutussa olevaan kuvaan missä hyppyri, niin ne hyppyrit on olleet siinä varmaan 20v. Niitä on vuosien ajan eri porukat muokkailleet. Kieltämättä nyt kyllä vähän liian isot kaivaukset.
Jokaisenoikeus ei salli puun sahaamista, siksi sitä ei saa tehdä.
Erittäin hyvä video Tom! Artikkelissa oli turhan provokatiivinen kulma, joten itse provosoiduin ja peruin hesarin tilauksen. Tässä asiassa on myös valtava mittakaavaharha. Valtaosassa Suomea kulkeminen ei edes pidä polkuja auki, vaan ne katoavat vähitellen.
Kiitos, minustakin otsikko ja ingressi oli turhan ladattu. Itse olisin otsikoinut sen asialla esim "maastopyöräilijöiden luvattomat rekennelmat LS-alueilla" tai vastaavaa. Otsikon perusteella maastopyöräilijät tuhoavat. Itse olisin pyytänyt maastopyöräilijöiden kommenttia tähän. Yhdessä kommentissa oli hyvä pointti eli se että hyppyrit ovat olleet siellä ennen kuin alueesta on tehty LS-alue.
täytyisi joskus vähän miettiä asioiden mittakaavoja, metsässä polku koska ihmiset harrastavat liikuntaa on pahasta mutta esimerkiksi tampereella täytetään maalla näsijärveä jotta saadaan kalliita asuntoja tehtyä järven päälle. Tämä ei sitten ole luonnon tuhoamista saasteista puhumattakaan jota tuo maantäyttö on aiheuttanut. Kyllä on melkonen "vaihtelevuus" mikä on tuhoamista ja mikä ei.
Hiihtoladut...
Erittäin hyvä video. Sama ilmiö monessa muussakin kasvukeskuksessa maakunnissa, esim. Kuopiossa Puijolla. Kun kunta tai ELY rakentaa maastopyöräilyreitin niin siitä tulee kapea, sorapäällysteinen pyörätie. Monelle enduroa, XC tai alamäkiajoa ajavalle reitit on liian helppoja ja paikallisille mäille tehdään omia reittejä. Kun taas mennään kasvukeskuksista kauemmas niin melkein pitää olla ensin se frisbeegolf-rata siellä metsässä että muodostuu polut joissa ajaa maastopyörällä.
Toi juttu käsitteli pääosin maaston muokkaamista (luonnonsuojelualueella). Se oli otsikoitu ja ingressöity aika provokatiivisesti. Triggeröidyin aluksi, mut lopulta ei ollut minusta niin paha. Mut pelkään et monelle jää tosta vaan väärä mielikuva päähän. Just kävin kepussa ihan asiallisen keskustelun ohikulkijan kanssa, kun olin pyöräilemässä. Hän oli täysin vakuuttunut siitä, että maastopyöräily tuhoaa metsät. Tällaiset jutut ja klikkiotsikot vaan turhaan pönkittää tuollasta asennetta.
Joo, eilen Hesari haastatteli mm minua aiheesta. Laitoin asiallista palautetta otsikoinnista mutta eivät ymmärtäneet millään pointtia. Juttu on kirjoitettu kaupungin toiveesta perustuen tiedoitteeseen eli vähän kiireellä sohittu kasaan.
Itse olen välttänyt HKP:n virallista reittiä , koska se on ollut koko syksyn niin huonossa kunnossa. Reitti ei nykyisessä muodossaan kestä lisääntynyttä liikennettä, monin paikoin mutakuoppien kohdalla reitti on levinnyt, koska kuopat ovat niin isoja ja syviä. Mutaan jääneet renkaan urat taas ovat vettä myllyyn tälle porukalle jonka mielestä maastopyöräily pilaa metsät. En ihmettelisi jos tämä virallinen reitti suljetaan pian jotta luonto saa toipua. Sinällään surkea esitys kaupungilta, että reittiä ei koskaan ole kestävöitetty kunnolla, ylläpito on olematonta.
@@TomNylundSuomi Onko sinulla tietoa, aiotaanko HKP:n virallista reittiä parannella jossain vaiheessa? Olen laittanut kaupungille kyselyitä, mutta saan vain ympäripyöreitä vastauksia. Nykymuodossaan reitti kuluu liikaa ja on ollut ison osan syksyä käytännössä ajokelvoton.
Hyvä kyssä👍 reittihän ei ole virallisesti auki talvella eli ei huoltoa. 2023 oli ensimmäinen vuosi kun reitti oli auki ja toki se on saanut paljon käyttöä kuten näkyy. Itse ehdoitin kaupungille laskureita reitille että tietäisi käyttöasteen mutta ei ole toteutunut. Reittiä huolletaan tod näk keväällä ennen kuin kausi alkaa sillä kanssa. Kaupunki on tietoinen ja tekee hoitosuunnitelman reitille, itse olen antanut näkemyksiä heille miten se kannattaisi tehdä👍
Erittäin hyvä Tom Nylund Kiitos 👌
Mietin tuota kaatunutta puuta. Tossa joku hyvin mainitsi et jos polulle kaatuneen puun ei siirrä tai sahaa poikki jotta siitä pääsee läpi, niin siitä syntyy äkkiä uusi polku.
Mutta ylipäätään onko laillista sahata/muokata kaupungin metsässä kaatunutta puuta?
Esimerkiksi muokata puuta ja käyttää sitä esim ajoradan luomiseen ilman, että muokkaa maata lapiolla
Käytännössä kaupungin mailla ei saisi sahata edes maapuita, siis kaatuneita puita. Tiedän että moni kyllä sahaa kaatuneista puista pätkän pois polun kohdalta. En tuomitse sitä, näin uusia polkuja ei pääse syntymään eikä se vaikuta biologisesti.
Riippuu kunnan linjauksista. Eli kuka ikinä on siitä vastuussa sattuu olemaan mieltä.
Erittäin hyviä pointteja videolla! Hesarin linja tuntuis pitävän..
Parempi olisi ajaa kuntopyörää sisällä.
Tuolla on maastopyöräreittejä, joita ei ole käytetty vuosiin, ja ne ovat jo täysin umpeutuneet. Luonto ottaa nopeasti takaisin omansa. Enemmän luonto kärsii, kun alueelle halutaan rakentaa uusi K-kauppa tai jääkiekkohalli, kuten videolla mainittiin eri sanoin. Toki luonnonsuojelualueille ei saa rakentaa bikeparkeja, mutta tämä 'luonnon tuhoutuminen' on suuresti liioiteltua. Itse muutin pois Helsingistä, koska täällä maastopyöräily selvästikin nähdään vastenmielisenä harrastuksena. Onneksi verorahani kelpaavat hyvin muualla, missä saan enemmän vastinetta myös harrastuksilleni.
Oman kokemuksen mukaan isointa ääntä pitää ne, jotka tulevat ottamaan sen yhden keväisen selfien (muuten siellä ei käydäkään) ja kuva on pilalla, kun maastopyörä suhahtaa ohi. Nämä jotka ovat "elämäntapa" metsässäkävijöitä, niin heidän kanssa kun olen jutellut, niin eivät siitä välitä, jos maastopyörällä metsässä ajetaan. Päinvastoin sanovat, että kaikki liikunta on hyvästä :) "Kyllä sopu sijan antaa"
Jep, se on juuri näin, sopu antaa tilaa niin metsässä kuin liikenteessä.
En ymmärrä tällaista hesarin juttua. Hyvä vaan, että ihmiset liikkuu luonnossa ja pitää terveydestään huolta. Ihmiset jäljet kuuluvat luontoon siinä missä eläintenkin. Jos joku on jotain hiekkaa kasannut johonkin, ei luonto eikä maisemat siihen kaadu. Alkaa tämä vahtaaminen mennä jo liiallisuuksiin.
Tunnustan sahanneeni polulle tuulen kaatamia puita, mutta en luonnonsuojelualueelta.
Ei vain jaksa odottaa loputtomiin kun kunnan miehet tulevat sen tekemään...jos tulevat ollenkaan!
Se on ihan asiallista toimintaa minusta.
Tom, saanko jakaa tämän hyvän videon Facebookin gravel ryhmään?
Tottakai! Ja kaikkia muitakin!
Mielestäni lukkojarrutus tekee poluille pahimmat jäljet, toki se useimmiten pysyy siinä valmiilla polulla eikä levitä sitä enempää, kuin ei myöskään sähköpyörä ylämäessä. Samoin märät ja kuraiset kohdat polulla maastopyöräilijä ajaa melko keskeltä, toisin kuin kävelijä joka kiertää reunoja pitkin ja samalla levittää polkua. Vielä olisi mielenkiintoista tietää paljonko leveärenkainen maastopyörä painaa neliösentille vs. jalankulkija eli kumpi oikeasti rikkoo enemmin kasvillisuutta.
Huviä pointteja, olen itse miettinyt sitä painonjakaumaa, en ole vaan keksinyt miten sen voisi mitata. Paksupyörän "jalanjälki" on vähän A5 paperia isompi, olisiko se noin kengänkoko 40? Mutta leveämpi
Eikö tästä ole tehty tutkimus että onko eroa maastopyöräilyn ja kävelyn aiheuttamaan kulumiseen, taisi olla lopputulos että molemmat kuluttaa. Koetan löytää se jostain @@TomNylundSuomi
Jos maasturointireitillä on tarjolla pääuraa kuivempi sivupolku, tunnustan että useasti valitsen tuon vaihtoehdon. Toisaalta itseäni ei nyt hirveesti nappaa maasturoida mutaisia polkuja pitkin, joten usein jääpi maastopyöräilyt kosteampina aikoina kokonaan välistä, oletan etten ole ainoa. Sais alkaa pakkaset ja mennä pintamaa jäähän, niin olis polkumaasturointi taas mielekästä. Muista maastoa reippahasti kuluttavista lajeista voisi mainita suunnistuksen; mm. hesan keskuspuistossa huomaa kyllä, milloin on pidetty iltarasteja; suunnistuksessa käytettävät nastalenkkarit jäystää maastoa "ihan kivasti". Jukolan viestienkin jälkeen luonnolta menee aika monta vuotta toipua isoista ihmismassoista. No, kyllä luonto noita polkuvaurioita toisaalta aika rivakkaan korjaa, jos polkujen käyttö vähenee. Ajotyylilläkin oletan olevan isoa vaikutusta "tuhojen" määrään, sata lasissa polkuja ruovittelemalla saa varmasti enempi näkyvää jälkeä aikaiseksi kuin hissuttelemalla.
ihan hyviä pointteja lepikossa pyöräilyyn,itsellä puukkosaha repussa jos tuulenkaatama puu on polunpoikki kaatunu niin pätkäisen metrin pois siitä!Mutta odottellaan jokunen vuosi kun joku tajua et ketjuja rasvataan niin se öljy on siellä luonnossa ja renkaista jää mikromuovia ja kumia sinne niin loppuu pyöräily kokonaa kun ollaan saastuttajia näin se yleensä menee!!!!
Kumi on luonnontuote.
Olen kuullut argumentteja mikromuovista joka tulee MTBstä. Ennen kuin sitä voidaan käyttää aseena maastopyöräilyä vastaan olisi syytä kieltää kumirouhe jalkapallokentillä ja kumirenkaat autoista, siinä on keskeisimmät kumisaastuttajat.
osittain kyllä
@@TomNylundSuomi Kumi ei ole muovia.
Hesari lanseerasi muutama vuosi sitten HS Espoo ja HS Vantaa -paikallisjulkaisut. Jutut olivat pääasiassa negatiivista eripuran kylvöä. En tiedä onko em. julkaisuja enää olemassa kun en lue Hesaria. Tämä videon perusteella mikään ei ole muuttunut. Ihmettelen minkälaiset ihmiset osaavat/pystyvät harjoittamaan tällaista ”journalismia”?
Se juttu oli outo journalistisesti. Kaupunki oli pyytänyt juttua Hesarilta ja artikkelin aineisto oli kaupungin tiedoite. Hyvä journalismi olisi vaatinut sen että kohteelta (maastopyöräilijät) olisi pyydetty kommenttia aiheesta. Nyt tarkoitan hyviä journalistisia tapoja joita yleensä noudatetaan. Tämä tuntui maalittamiselta ja tilaustyöltä.
Olen 3 kertaa käynyt Hetta-Pallaksella viime sulan maan aikana. Juuri mutkat kaivautuvat syville kuopille. Sähköpyörät erityisesti tekevät jälkiä, irroittavat kiviä polulta (joo,kyllä kävelykin kuluttaa) ja lisäksi jotkut pyöräilijät haluavat että jalan liikkuvat väistävät.
Ei siis voi yksin pyöräilijöitä syyllistää, sanotaanko että uusi liikkumismuoto muokkaa ympäristöä. Toki reittien sorastus/asfaltointi olisi ratkaisu, mutta tunturiin vedettynä järjettömän kallista.
Joo, kaikki luonnossa liikkuminen kuluttaa mutta ylämäessä huomaa sähköpyörien jäljet eteenkin. Ehkä siellä Hetta-Pallaksessa pitäisi keskittää pyöräily tietyille reiteille? Olet oikeassa että tunturireittien sorastus on hankalaa ja kallista
Ei siellä hetta Pallas välillä ole kuin tasan yksi reitti. Ei siellä muutenkaan ole polkuja samalla tavalla vaan todella alhainen määrä pitkiä reittejä.
Jotenkin en yllättynyt, et se on just maastopyöräilijä keneltä näin ekana videon aiheesta. Johtuisko vaikka siitä et seuraan vain pyöräilykanavia eikä mitkää koiranulkoilutus-kanavat kiinnosta pätkääkään
Syy siihen on se että artikkelissa puhutaan nimenomaan maastopyöräilystä ja siinä ei ole puhuttu maastopyöräilijöiden kanssa?🤷🏼
Hyvin tehty video. Otan oppia itse asiasta ja myös videon teosta.
kiitos!
Viisaita sanoja karvaturpa hyvä. Viisaita sanoja!!
Kiitos👍 artikkelissa unohtui muun muassa se että osa hyppyreistä on ollut siellä ennen kuin siitä tuli LS-alue😳
Säännöt on sääntöjä ja niitä pitää toki seurata. Jos ei nyt lasketa LS-aluetta mukaan niin kärsiikö oikeasti metsä siitä että muutama polku menee siellä sun täällä..
Eikös hiilinielulle tärkeät ole ne isot aikuiset puut eikä aluskasvillisuus?
Hyvä video🤌
Jos säännöissä ei ole järkeä, niitä ei valvota ja niiden rikkomisesta ei ole mitään haittaa niin ei niitä kannada noudattaa.
Asiaa asiallisesta asiasta 😄