Αγγίστα Σερρών - Με το Φανό του Διογένη

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 5

  • @AngelosMikra
    @AngelosMikra 8 ปีที่แล้ว

    υπέροχος τόπος υπέροχοι άνθρωποι!!

  • @aggistakleio6455
    @aggistakleio6455 3 ปีที่แล้ว +1

    Υπάρχει ο Σταθμός Αγγίστας και η Άνω Αγγίστα ...!!!

  • @tzunkownb9921
    @tzunkownb9921 6 ปีที่แล้ว

    Άλλη είναι η Αγγίστα ρεε σ.σ

  • @aggistakleio6455
    @aggistakleio6455 3 ปีที่แล้ว +1

    Η Αγγίστα είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας Αγγίστης, της δημοτικής ενότητας Πρώτης του δήμου Αμφίπολης, της περιφερειακής ενότητας Σερρών, στην περιφέρεια Μακεδονίας.
    Πριν το πρόγραμμα Καλλικράτης και το σχέδιο Καποδίστριας, ανήκε στην επαρχία Φυλλίδος του νομού Σερρών, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
    Οι αρχαιολόγοι και οι Ιστορικοί εκφράζουν την άποψη ότι ήταν ένας αρχαίος οικισμός.
    Το χωριό είχε μόνο ντόπιους κατοίκους ως το 1912. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Αγγίστα αποτελείται από ντόπιους, Θρακιώτες και Μικρασιάτες κατοίκους, οι οποίοι συμβιώνουν αρμονικά.
    Η Αγγίστα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, στις βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Παγγαίου. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει το μικρό ρέμα της Ανάληψης ή Πρώτης, το οποίο συμβάλλει στον ποταμό Αγγίτη, λίγα χιλιόμετρα βόρεια. Είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 170 και έχει έκταση 17,217 χμ². Απέχει από τις Σέρρες 47 χλμ. περίπου, προς τα ΝΑ.
    Η εξέλιξη πληθυσμού της Αγγίστας έχει ως εξής: κάτοικοι 1000 (1961), 687 (1971), 451 (1991), 341 (2001), 295 (2011) .[1][2][4][6][7]
    Διοικητικές μεταβολές μέχρι τον «Καλλικράτη»
    Αγγίστα Ν. Σερρών
    ΦΕΚ 2Α - 04/01/1920
    Ο οικισμός προσαρτάται στην κοινότητα Βιτάστης
    ΦΕΚ 217Α - 30/06/1926
    Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Βιτάστης και ορίζεται έδρα της κοινότητας Αγγίστης
    ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997
    Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Αγγίστης και προσαρτάται στο δήμο Πρώτης
    ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010
    Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Πρώτης και προσαρτάται στο δήμο Αμφίπολης (Πηγή: eetaa.gr)
    Ιστορικά στοιχεία
    Στα νότια του χωριού, αλλά και στην περιοχή του Σταθμού Αγγίστας, διάφορα ευρήματα δείχνουν την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου πολίσματος στο λόφο «Παλιοκώστρα», όπου σώζονται υπολείμματα αρχαίου κάστρου και βρέθηκαν πολυάριθμα όστρακα αρχαίων αγγείων.[8] Από δω προέρχονται πιθανώς και οι επιτύμβιες επιγραφές που βρέθηκαν εντοιχισμένες στην παλαιοχριστιανική εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου.
    Δίπλα στο χωριό βρέθηκε ένας σπουδαίος τάφος του 3ου αιώνα π.Χ που τον ανέσκαψε αρχαιολόγος X. Κουκούλη. Ακόμη βρέθηκε ένα κομμάτι από αρχαίο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης κι ένα μαρμάρινο μνημείο της ρωμαϊκής εποχής. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθεσία «Γιλάν Καλές», η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό. Πάντως τα νεολιθικά μαύρα και έγχρωμα εγχάρακτα αγγεία που βρέθηκαν, μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης. Ακόμη όστρακα ελληνικά, γεωμετρικά, μελανόμορφα, ρωμαϊκά και βυζαντινά φανερώνουν την ύπαρξη πόλης και τους ιστορικούς χρόνους. Το ύψωμα «Γιλάν Καλές» ήταν περιτειχισμένο κι αυτό φαίνεται απ' τα υπολείμματα του κάστρου, που βρέθηκε. Επιτύμβιες επιγραφές και μάρμαρα στο χωριό δείχνουν ότι υπήρχε σημαντική πόλη-κράτος στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια.
    Σε μικρή απόσταση από το ρέμα (βορειοανατολικά του οικισμού), τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Δαδάκη, αγροτική έπαυλις (Villa Rustica), πολύ σημαντικό οικοδόμημα συνολικής επιφανείας 1100 τ.μ. Το όνομα του χωριού οφείλεται, πιθανότατα, στον ποταμό Αγγίτη ή Αγγίστα.

  • @ΠΟΛΥΞΕΝΗΒΡΑΚΑ
    @ΠΟΛΥΞΕΝΗΒΡΑΚΑ 2 ปีที่แล้ว

    Που είσαι Διογένης και σε ψάχνω