De ce evit să investesc în ETF-uri

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 82

  • @issecret1
    @issecret1 5 ปีที่แล้ว +23

    Literalmente tot ce iti displace ma face sa fiu mai interesata de ele. A fost interesant sa vad punctul de vedere al cuiva din celalalt punct al spectrului

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  5 ปีที่แล้ว +13

      Bună, mulțumesc pentru comment. Probabil investești deja sau te gândești să te apuci, așa că un mare Bravo!
      Am menționat că sunt o idee bună, dar nu pentru strategia mea de investiții, unde urmăresc generarea unui cashflow.
      Totuși, voi mai achiziționa cu siguranță ETF-uri, dar mult în viitor și strict pentru diversificare.
      Succes și să ne auzim peste ani să ne lăudam cu performanțele fiecăruia (pentru că sunt absolut convins că ambele vor avea randamente bune) :)

  • @andiandrei5589
    @andiandrei5589 4 ปีที่แล้ว +17

    Întotdeauna trebuie sa prezinte și avantajele și dezavantajele oricărui instrument financiar. Tu ești singurul după TH-cam care faci asta . Mulțumim

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +4

      Salut și mulțumesc mult pentru comment și susținere.

    • @andiandrei5589
      @andiandrei5589 4 ปีที่แล้ว

      @@Dividendeblog eu multumesc pentru ceea ce faci pentru noi

    • @miklos_horny
      @miklos_horny ปีที่แล้ว

      *dupe

  • @comedyman112
    @comedyman112 4 ปีที่แล้ว +7

    Acum, după 1 an de la acest clip, în urma experientei acumulate, ai aceeași opinie?

  • @DeepSpaceEx
    @DeepSpaceEx ปีที่แล้ว

    Merci pentru informații! Întrebare: impozitul pe dividende din strategia DGI nu determina scăderea sumei reinvestite? Dacă am aduna pierderile în taxe, din strategia DGI, cum se situează față de costul de administrare al ETF-urilor cu acumulare?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  ปีที่แล้ว

      vezi că nici ETF-urile nu primesc dividendele întregi. un ETF domiciliat în Irlanda primește doar 85% din dividendele din US, față de 90% pe care le primești, dacă investești direct în acțiuni din US

  • @bogdancioara7160
    @bogdancioara7160 2 ปีที่แล้ว +1

    Salut. De la ce suma minima lunara, pentru investiții, ești de acord cu acest videoclip făcut de tine? Pentru ca la Tradeville, de ex, avem 1.9lei/ordin, ca taxe. Eu, personal, mi-am achiziționat de la BT un ETF și anume BT ROTX, care are în componenta 6 companii. Și taxa lunara este de 50lei. Deci, cu 50lei/luna contribui la acest fond și dacă mai doresc, cumpăr suplimentar. Dacă ar fi fost sa cumpăr personal acțiuni la aceste companii, prin Tradeville, m-ar fi costat, ca și comision, 1.9lei/ordin x 6companii = 11.4lei/luna. Deci, din 50lei/luna dădeam 11lei/luna pe comisioane. Deci, NU ESTE RENTABIL PENTRU 50 SAU 100LEI/LUNA SA CUMPERI DIRECT ACTIUNI. Una este un comision de 11lei/luna la 50lei investiți și alta 11lei/luna la 1000lei investiți. Deci, care este suma minima lunara pentru care acest videoclip este corect??

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  2 ปีที่แล้ว

      un ETF cu taxe anuale de 1.8% din active va ieși mereu mai prost în comparație cu achiziția individuală a acțiunilor. ești conștient că nu trebuie să cumperi toate acțiunile în fiecare lună, nu? poți lua acțiunea X luna asta, acțiunea Y luna viitoare șamd pentru a minimiza comisioanele (sau chiar la 2-3 luni pentru optimizare la sânge).

  • @Valdur26
    @Valdur26 ปีที่แล้ว

    Salut. De cand ti-ai facut portofoliul DGI cum te compari ca performanta cu CSPX de ex? Daca esti tot pe acolo e ok, dar daca e diferenta mare de randament doar te minti singur. Plus munca depusa care necesita timp si cu timpul investit puteai face alta activitate generatoare de bani. Multumesc.

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  ปีที่แล้ว

      salut, poți verifica asta în portofoliul meu în Sheet-ul "Evoluție".
      Dacă e diferența mare de randament și tot nu dau 2 bani dacă bat un benchmark sau altul... te deranjează? dacă mie mi se potrivește strategia asta pentru obiectivele setate și enunțate la începutul fiecărui clip și îmi place să analizez companii că doar asta fac și la muncă, e ok cu tine?

  • @sk8buc1
    @sk8buc1 ปีที่แล้ว

    Salut, care-i perspectiva ta despre ETF-uri concentrate pe companii din core S&P500 ce ofera dividente de aprox. 3.75% per trimestru precum HDV sau SCHD ca solutie pentru un investitor pasiv?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  ปีที่แล้ว

      nu îmi plac ETF-urile de genul și oricum nu le poți lua din Europa

    • @sk8buc1
      @sk8buc1 ปีที่แล้ว

      @@Dividendeblog Salut, multumesc pentru raspuns. Imi sunt disponibile in contul brokerului meu. Banuiesc ca nu iti plac din cauza lipsei de control, chiar daca se concentreaza pe generare de dividende? Context: le analizez ca varianta de investitie pasiva pt a ma proteja impotriva alegerilor gresite si nu-mi doresc sa vand din ETF 4% anual, ci sa retrag dividendele trimestrial dupa atingerea obiectivului financiar.

  • @abelbejan409
    @abelbejan409 4 ปีที่แล้ว +3

    Salut, sunt foarte interesat de strategia ta. Am auzit prima data de dividente in liceu, la economie, si de atunci mi s-a aprins un beculet. Doresc sa investesc pe termen lung insa vreau sa ma documentez bine inainte. Am vazut ca multi critica pe internet miscarea FIRE, gasesc informatii contradictorii. Voi incerca sa invat cat mai mult din informatiile pe care le oferi.

  • @sibral8413
    @sibral8413 3 ปีที่แล้ว +1

    Salut Din ce vine câștigul la investirea intr-un ETF? Din creșterea valorii unei acțiuni sau din dividente acumulate? Sau din ambele? Merci

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +1

      dap, creșterea în preț a unei unități de fond, în principiu (dacă mergi pe ETF cu acumulare)

    • @gabi99
      @gabi99 3 ปีที่แล้ว

      Faptul ca etful e cu acumulare tine de etf in sine sau de brokerul unde le achizitionezi? Nu mi-e f clar ce presupune acumularea, atata vreme cat practic cumperi o actiune si pretul ei creste (nu primesti dobanda/dividende care sa fie reinvestite/acumulare). Ma gandesc ca daca e cu acumuilare nu platesti taxe decat cand vinzi, iar fara trebuie platit pt fiecare eveniment taxabil?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +1

      @@gabi99 ține de administratorul de fond, n-are treabă brokerul. creșterea vine din dividendele reinvestite înapoi în companiile care le-au oferit + creșterea cauzată de cerere/ofertă
      da, dacă iei ETF cu distribuire, trebuie să plătești 5% taxe pe dividendele primite de obicei (depinde de țara unde este domiciliat ETF-ul, Irlanda are 0 taxe, spre exemplu)

  • @FarcasAndrei
    @FarcasAndrei 4 ปีที่แล้ว

    Salutare azi ai pus un video despre imobiliare vs ETF uri, recomanzi etf urile sau doar is mai rentabile decat imobiliarele?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +1

      salutare, dacă urmărești clipurile, cred că vei afla răspunsurile singur

  • @kicsiistvan01
    @kicsiistvan01 3 ปีที่แล้ว +1

    Salut! Doresc sa adaug in portofoliu un ETF pt diversificare - SCHD sau SDY, insa nu sunt sigur dpdv. al taxarii, daca se aplica la fel tratatul cu 10% impozit, pt dividendele primite prin ETF, sau difera. Stii cumva daca se aplică tratatul, sau se retine ceva diferit la sursă în cazul ETF-urilor?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +7

      salutare, nu cred că putem lua SCHD/SDY în Europa, fiind ETF-uri domiciliate în State.
      acestea fiind zise, dacă găsești corespondentul lor UCITS, lucrurile stau diferit în cazul ETF-urilor.
      dacă găsești de la iShares, de exemplu, acestea sunt domiciliate în Irlanda, iar aceasta țară are withholding tax 15% cu US, așadar dacă iei vreodată un ETF cu distribuire domiciliat în Irlanda ce conține doar companii din US, vei primi 85% din sumă și va trebui să plătești 5% la ANAF. Eu nu recomand ETF-urile cu distribuire dacă ajungi să reinvestești dividendele înapoi în ETF-ul care ți le-a dat, mai bine iei cu acumulare să eviți acel 5%.

  • @gabi99
    @gabi99 3 ปีที่แล้ว +1

    Nu prea inteleg argumentul cu "vandutul" in cazul etf. Da, trebuie sa vinzi, dar daca ai un portofoliu de 360k care face un randament de (sa zicem) 8% => 29k/an. Poti sa ai acel venit garantat din cei 8%. Da, trebuie sa vinzi, dar practic valoarea portofoliului tau nu scade (si poti la fel de bine sa il lasi mostenire ca sursa de venit garantata).
    Pana acum am ignorat complet dividendele pentru ca eram convins ca se impoziteaza 30% (cel putin cele din state). M-am uitat la videourile tale, f. frumos explicate, dar nu resusesc sa inteleg care este conexiunea intre valoarea actiunilor si dividendele primite de la diverse companii. Pare o loterie. Inteleg ca e decizia companiilor cat platesc dividende, dar cum iti poti tu planifica portofoliu? De exemplu la ce valoare aprox a portofoliului (investit intial + reinvestit din dividende) te astepti sa scoti dividende de sa zicem 1000 usd/luna (si cum poti calcula/estima valoarea asta)? La ETFuri e realtiv simplu, iei un randament anual de X% si speri ca pe termen lung sa fie tot ala. Faci un excel cu compund interest pornind de la investitia intiala Y si stii unde (speri ca) o sa fii peste Z ani.

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +4

      8% pe an care zici tu că îl face este o medie pe 20 de ani. vei avea ani cu -20%, ani cu +10%, ani cu 0%, depinde ce perioade prinzi, nu e "garantat" nimic în investiții, mare atenție. recomand earlyretirementnow.com pentru o sursă incredibil de bună pe tema asta.
      nu este deloc o loterie. dacă o acțiune are un randament istoric de 3-4%, costă 100$ și oferă 3$ dividend, în momentul când crește dividendul cu 10%, prețul va fi și el tras ușor, ușor în sus de această creștere de dividend (crește randamentul => crește cererea pentru această companie => crește prețul acțiunii).
      totodată, am impresia că faci o mică confuzie și te gândești că "dividendul este oferit în funcție de prețul companiei", sper să mă înșel. singurul lucru care influențează dividendul este reprezentat de banii disponibili (cash flow) generați de companie. dacă o companie oferă 1$ dividend, e irelevant că prețul ei fluctuează între 50-100$, să zicem.
      ca să îți răspund la întrebarea aia cu 1000 usd/lună, recomand excelul ăsta (poți să îl iei la tine și să te joci cu el cum vrei): docs.google.com/spreadsheets/d/1niRfBay0NxF3sIPmYRF-nFcRp3rBvIVjYr9sO2zMP1c/edit?usp=sharing
      pe scurt, investind 1000$/lună și reinvestind dividendele (la un randament de 3.5% și o creștere anuală a dividendului de 6%), ajungi în cam 12-14 ani să generezi 1000 usd/lună. investiția ta va fi in jur de 120-140k, portofoliul va valora în jur de 300k.
      dacă vrei mâine 1000 usd/lună, ai nevoie de un portofoliu de 350-400k (pentru un randament sigur al dividendelor de 3-3.5%), de 3 ori mai mare decât în exemplul anterior.

    • @gabi99
      @gabi99 3 ปีที่แล้ว +1

      @@Dividendeblog multumesc pentru raspuns. Tocmai, ca imi dau seama ca dividendul nu este direct influentat de pretul companiei pe bursa, si de aia intrebam cum iti organizezi portofoliul. Exact cum ai zis si tu, compania ofera 1$ dividende si pretul ei fluctueaza intre 50- 100. Da, e irelevant pentru dividende, dar e f. relevant pentru tine cand cumperi.
      Ok, ai acum 350k, cum alegi in ce ii investesti? Ca una e sa cumperi companii care ofera 1$/act cu 100 de euro/act si alta e sa cumperi companii care ofera 1$/act la 50 de eur/act. Si asa cum ziceai si tu, pretul ei poate fluctua destul de mult in timp ce tot 1$ ofera.
      Din putinul care il stiu despre dividende, pare ca o dublare a dividendelor (de la 1 la 2) e mult mai putin probabila/rara decat o dublare a pretului actiunilor (sau o scadere cu 50%), cel putin in piata de azi. Deci daca ai cumparat cand era 100$ (in loc de 50$), si primesti dividend 1$, degeba tii de actiunea aia. Ca tie iti aduce 1% nu 3%. Si daca actiunea se face 200$ si palteste tot 1$ (sau 1.5$) sigur ai castigat 100 la valoarea portofoliului, dar tot la 1% sau 1.5% la ce te intereseaza pe tine.

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว

      @@gabi99 dacă aș avea acum 350k aș căuta companiile cele mai subevaluate (cum fac de altfel întotdeauna, indiferent de suma disponibilă pe care o am).
      nici vorbă, o dublare a dividendelor este destul de probabilă. ai companii care cresc dividendele cu 20%/an (dublare în ~3.5 ani), companii care le cresc cu 10%/an (dublare în ~7 ani) și tot așa. aș zice că mai degrabă se dublează dividendul decât prețul companiei (evident, vorbim de companii care oferă dividende în creștere de minim 10 ani că dacă îmi dai exemple de companii care se dublează într-o lună, acele mizerii "growth", alea n-au termen de comparație și sunt ca la loterie).

  • @georgegeorge6115
    @georgegeorge6115 3 ปีที่แล้ว

    Salutare ! Un mic sfat, nu din răutate, încearcă sa scapi de ăăă. Mersi pentru informații

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +2

      mulțumesc pentru încurajare/sfat

  • @barbugabriel9950
    @barbugabriel9950 4 ปีที่แล้ว +2

    Evita.le sănătos înainte! Argumentele aduse pot fi combătute!

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว

      evident, tocmai de aceea e părerea personală.
      pentru foarte mulți oameni, ETF-urile sunt cele mai bune variante de investiții

  • @dorelpopescu8479
    @dorelpopescu8479 4 ปีที่แล้ว +1

    Ascultând ideile tale mi-am amintit de ceea ce zicea Valentin. El spunea că există doar 3 surse de venit pasiv: dividendele,chiriile și dobânzile instrumentelor cu venit fix. Dl."căruță cu bani" merge pe imobiliare închiriate și Etf-uri cu acumulare. Chiriile pe care le primește lunar ii acoperă orice urgență și cheltuielile viitale. Valentin a început și el sa se diversifice și pe imobiliare. Crezi că pe un termen de 10 ani se poate achiziționa un imobil care apoi să se închirieze? Eu cred că da! Sigur,acele Etf-uri se vor vinde doar în perioade "pozitive".

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +2

      toate sunt strategii solide, iar după părerea mea, dacă îți creezi un mic cashflow care să nu te forțeze să vinzi o parte din ETF-uri când nu trebuie, vei trece cu bine peste orice criză.

    • @dorelpopescu8479
      @dorelpopescu8479 4 ปีที่แล้ว

      @@Dividendeblog ,așa este și părerea mea!

    • @mezeibogdan7855
      @mezeibogdan7855 3 ปีที่แล้ว +1

      @@Dividendeblog Sau daca ai o perna de cash ce poti trai 2 ani de zile nu trebuie sa vinzi pe pierdere si in momentul de crestere vinzi mai mult si iti refaci perna de cash. O alta strategie daca doresti sa investesti in ETF . Eu cred ca ar trebui sa fi diversificat sa ai si Etf , Imobiliare, titluri de stat , obligatiuni corporative , actiuni individuale. Supre video multumim

  • @Tu3SS
    @Tu3SS 3 ปีที่แล้ว

    In ce ETF investesti ? Multumesc pentru informatii!

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว

      nu investesc în ETF-uri. ai portofoliul meu în descrierea clipurilor mai noi și poți vedea acolo ce dețin

  • @andreisipitca5835
    @andreisipitca5835 3 ปีที่แล้ว

    Salut și mulțumesc pentru acest video. Îmi par logice argumentele tale insa as avea următoarea întrebare legata de taxe: faptul că trebuie să plătești la ANAF an de an 5% impozit nu e o sumă destul de mare pe termen lung? vs să investești într-un ETF de acumulare pentru care plătești doar taxa de achiziționare? Apropo, in IBRK ar fi o opțiune de Dividend Reinvestment (DRIP) dar eu n-am reușit să o activez, probabil din cauza tipului de cont pe care îl dețin.

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +1

      impozitele din RO sunt printre cele mai mici din lume, n-ai cum să scapi de ele.
      dar da, un ETF cu acumulare ar fi mai bun din punctul ăsta de vedere față de unul cu distribuire, din punctul meu de vedere (mai ales dacă ajungi să reinvestești dividendele fix în ETF-ul care ți le-a dat)
      nu mai există opțiunea de DRIP, exista când IBKR era în UK, dar au scos-o odată cu migrarea către Ungaria.

    • @andreisipitca5835
      @andreisipitca5835 3 ปีที่แล้ว

      @@Dividendeblog merci mult de răspuns. Păcat că au scos aceasta opțiune, chiar era una bună. Apropo, mai este un broker M1 Finance, care chiar îți ofer o opțiune să setezi niste procente pe fiecare acțiune din portfolio și investești o sumă în toate odată în dependență de procentul alocat (cumva cum s-ar redistribui într-un ETF). Dacă vei avea timp, te rog să evaluezi și acest broker, as fi foarte curios de părerea ta. Merci

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +1

      @@andreisipitca5835 românii nu pot deschide cont la M1, așa că nu pot evalua nimic, îmi pare rău

  • @andiandrei5589
    @andiandrei5589 4 ปีที่แล้ว +3

    Felicitări pentru sinceritate ai spus clar și la obiect dezavantaje Itf-urilor . Felicitări

  • @stefancristi7929
    @stefancristi7929 4 ปีที่แล้ว +3

    Cred ca chestia aia cu lipsa de control este un lucru bun pentru oamenii emotivi sau/si incepatori( de etf se ocupa profesionistii, tu doar incasezi) adica asa o vad eu;) incepator fiind

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว

      da, emoțiile nu au ce căuta în investiții și trebuie să le eliminăm pe cât de mult posibil

  • @niculinadalibor7635
    @niculinadalibor7635 4 ปีที่แล้ว +1

    Ce platformă de broker folosești?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +1

      Interactive Brokers

    • @niculinadalibor7635
      @niculinadalibor7635 4 ปีที่แล้ว

      Care? Eu folosesc de exemplu Trade Republic

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว

      @@niculinadalibor7635 Care ce anume? Interactive Brokers: www.interactivebrokers.com/en/home.php

  • @LordDankChristheFirst
    @LordDankChristheFirst 3 ปีที่แล้ว

    Ce părere ai de ETF-urile cu expense ratio mic, dar care oferă dividende? SPHD, spre exemplu, plătește lunar dividende de 3-4% de cele mai multe ori și are un expense ratio de 0.3% (nu e chiar așa de mic, dar te scapă de anumite bătăi de cap). Sau VIG sau VYM, care oferă dividende mai mici, dar au avantajul că au ceva mai mult growth și un expense ratio mult mai mic (pe la 0.06%).

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +1

      ai comentat la un clip cu părerea mea despre ETF-uri întrebând ce părere am despre ETF-uri? :)
      recomand ETF-uri cu acumulare întotdeauna, nu are nici un rost să iei cu distribuire, să plătești taxe și să reinvestești apoi banii în același ETF

    • @DroopyD08
      @DroopyD08 ปีที่แล้ว +1

      Nu înțeleg un lucru. Cum e diferit un ETF cu distribuire, cu reinvestire după ce ai platit taxe, cu strategia ta?
      In afară de lipsa de control, vreau sa zic.
      Tu nu plătești taxe pe dividentele pe care le primești și nu le reinvestești in alte acțiuni similare?

  • @robertdragan7430
    @robertdragan7430 3 ปีที่แล้ว

    Stiu ca preferi bursa din usa, poti detalia de ce eviti bvb intr un video ?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +1

      da, am făcut asta deja, ai clip pe canal
      totodată, ai mai multe lămuriri și aici: www.dividende.blog/intrebari-frecvente

  • @dorelpopescu8479
    @dorelpopescu8479 4 ปีที่แล้ว +2

    Felicitări! După aprox. 6 luni se pare că ai un portofoliu de 9700$. Wow! ✌️😏👍 Unde vei ajunge peste 3 ani? 5? 10? 😏 Bravo!

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +1

      da, dacă mă uit în urmă cu doar 6 luni, mi se pare incredibil. cu răbdare și investiții constante, trecem și de 10.000/20.000/50.000/100.000 etc. :)

    • @dorelpopescu8479
      @dorelpopescu8479 4 ปีที่แล้ว +1

      @@Dividendeblog ,💲💰💵

  • @andreisipitca5835
    @andreisipitca5835 3 ปีที่แล้ว

    Ce părere ai despre o abordare mixtă adică să zicem 50% investiții în SXR8 (EUR) și 50% in dividend growth (USD) descrisă de tine in alte video-uri.. Mă gândesc și că dolarul se devalorizează mai mult anul ăsta din cauză că USA a printat 35% din tot cash-ul de până acum.. De leu-ul românesc nici nu mai spun.. 6-8% inflație doar anul asta (aici e un apropo la a investi în BVB)

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +1

      nu există soluție corectă sau greșită. dacă ești ok cu abordarea asta, go for it (și ajustezi pe parcurs în funcție de profilul tău).
      pe termen lung, va fi ok atât cu USD, cât și cu EUR

  • @dorelpopescu8479
    @dorelpopescu8479 4 ปีที่แล้ว +1

    Pentru a avea divinde lunare de 100$ cred că ar trebui sa ai un portofoliu de cel puțin 30000 de $. Da,pe o perioadă de 10-15 ani o persoana cu un venit frumos poate crea un asemenea portofoliu,mai greu e pentru romanul obișnuit.

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +14

      da, dacă vrei să ai acele dividende acum, dar dacă ai un orizont mai îndelungat, poți să ajungi la 100$ lunar cu o sumă mult mai mică (de ex: poți să investești 100$/lună timp de ~10 ani, reinvestind dividendele primite, iar după ~10 ani generezi din dividende 100$/lună - investiție totală 100*12*10 = 12.000$ față de 30.000$ dacă vreau acum)
      partea frumoasă e că te poți opri, dar dividendul continuă să crească/vină
      așa și eu trebuie să investesc cam 700.000$ pentru a genera 2000$ pe lună acum. dar dacă fac asta pe 10-15 ani, suma scade la jumătate sau chiar mai puțin.
      oricum, primul pas e cel mai greu, îți garantez. odată ce prinzi "microbul" investițiilor, te vei motiva să câștigi mai mult, să te dezvolți, vei economisi mult mai chibzuit și e cumva un efect de domino în mai toate aspectele vieții, crede-mă

    • @dorelpopescu8479
      @dorelpopescu8479 4 ปีที่แล้ว +7

      @@Dividendeblog ,da,sunt deja "contaminat"! 😅 vei împărți totul în active și pasive,nu te vei simți confortabil daca vei ști că ai niște bani care nu "muncesc" pentru tine și cu siguranță averea netă va creste în timp! E extraordinar câtă liniște,siguranță și optimism îți oferă o educație financiară și o mentalitate îndreptată spre prosperitate.

    • @iconstantin
      @iconstantin 3 ปีที่แล้ว

      @@Dividendeblog Salut, care e formula pentru a afla cât putem genera într-un interval de timp anume? Și știi cumva care are ar fi un dividend yield și un randament al portofoliului mai realiste? Mulțumesc!

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  3 ปีที่แล้ว +2

      @@iconstantin ia excelul ăsta la tine și joacă-te cu el: docs.google.com/spreadsheets/d/1niRfBay0NxF3sIPmYRF-nFcRp3rBvIVjYr9sO2zMP1c/edit?usp=sharing
      3-3.5% e un randament safe și realist, după părerea mea

  • @Alecsandru010
    @Alecsandru010 4 ปีที่แล้ว +1

    Cine-ti mai da tie 2000 de dolari dividende fix in mijlocul cele mai mari crize din istorie?
    Iar pariul lui Warren Buffet transeaza, dpmdv, paradigma actiuni vs ETF-uri. Iar ETF-urile ies castigatoare.

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +6

      Îmi vor da companiile care au dat dividende și în mijlocul ultimei crize (2007-2009) și în mijlocul crizei dinaintea ei (2000) și așa mai departe. Companiile care acum își măresc dividendul, chiar în timpul acestei crize, așa cum poți observa în portofoliu.
      În crizele din ultimul secol, dividendele au crescut cu 0.5%, în medie, în timp ce prețul acțiunilor a scăzut cu peste 30-35%, în medie. Așa că sunt mai stabile, nu e nevoie să mă crezi pe cuvânt, e dovedit cu cifre. (atenție, mă refer la bursa din State, nu BVB cu ale ei dividende haotice)
      Pariul lui Buffett tranșează paradigma în sensul în care ETF-urile sunt o idee bună pentru majoritatea oamenilor. Nu am negat niciodată asta. Oamenii nu au răbdare, disciplină și nu își pot stăpâni emoțiile, așa că de aceea ETF-urile sunt cele mai bune pentru ei.
      Pentru restul... există acțiunile individuale :) Te aștept pe aici peste 10 ani că probabil vom mai avea 1-2 crize pânâ atunci și vedem cum evoluează lucrurile.

  • @alexandrusteopoaie6961
    @alexandrusteopoaie6961 4 ปีที่แล้ว

    Buna, sunt curios pe ce criterii ai ales cele 2 ETF-uri. Nu exista si ETF-uri care urmaresc un randament al dividentelor cat mai mare si care distribuie dividentele actionarilor, astfel incat sa nu trebuiasca sa vinzi o parte din portofoliui?

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  4 ปีที่แล้ว +1

      salutare, am ales doar ceva ce îmi prindea atât piețe dezvoltate, cât și piețe emergente. voiam cu acumulare pentru a evita taxele și cu un cost de administrare cât mai mic.
      există și ETF-uri de genul acela, dar sunt fie mai riscante (pentru că un randament mare nu înseamnă neapărat o companie bună), fie au tot felul de taxe (în funcție de țările de origine ale companiilor/țara ETF-ului) etc.
      cum am explicat și in clip, nu îmi place să nu am control asupra companiilor atunci când urmăresc dividendele distribuite de acestea.

    • @niculinadalibor7635
      @niculinadalibor7635 4 ปีที่แล้ว +3

      Core MSCI World și Core MSCI EM IMI sunt cele mai mult folosite pt investiții. Pe lângă aceste două mai recomand și Global Clean Energy ..Și altele

    • @alexandram5052
      @alexandram5052 3 ปีที่แล้ว

      @@niculinadalibor7635 al doilea ETF mi-a provocat numai palpitatii ..tocmai ce m-am am descoperit si limea investitiilor si prima mea investitie a fost in Core EM...de atunci sunt inca in pierdere..astept sa creasca si sa il vand...

    • @niculinadalibor7635
      @niculinadalibor7635 3 ปีที่แล้ว +1

      @@alexandram5052 buna Alexandra, așteaptă și vei vedea că va crește. Momentan e o corectură a acțiunilor....

    • @niculinadalibor7635
      @niculinadalibor7635 3 ปีที่แล้ว

      Prin faptul ca cele doua ETFs uro cuprind aproape toate companiile din lume se minimalizează riscul și pentru a avea o bună oportunitate de încasare a dobânzilor respectiv de reinvestiție. Indicele MSCI All World și... Core EM oferă posibilitatea de a realiza acest lucru cu doar două indexuri. TER sunt in cele două cazuri f mic.

  • @duneduneda
    @duneduneda 3 ปีที่แล้ว

    vorbesti prea greu

  • @stinkystk5720
    @stinkystk5720 7 หลายเดือนก่อน

    ție nimic nu-ți place,,,,,

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  7 หลายเดือนก่อน

      da, sunt foarte pretențios cu banii mei, e adevărat

  • @floreavasiliu136
    @floreavasiliu136 2 ปีที่แล้ว

    Ce mai păcăliți lumea și cu ala cu căruță cu bani...
    Ba ce perverși sunteți.....
    Cati au pierdut bani cu palavre voastre

    • @Dividendeblog
      @Dividendeblog  2 ปีที่แล้ว +2

      hmm, cred ca ma confunzi, eu nu recomand nimic si nu vand nimic, sunt doar un gigel de pe internet