Henüz en başını izledim, baştaki biraz daha yorgun ablamız ile ikinci çıkan enerjik güleryüzlü ablalarımıza selam olsun. Gözlerinizin içi gülsün hep...
Okuz ve Manda ayri tanimlardir! Manda halk dilinde yorelere gore Camiz, Camuz, Camish, Comush, Komush olarak adlandirilir. Ingilizcede "water buffalo" denen, sığırlar turunun alt familyasına ait olan "manda" nin dişisine "dombey", yavrusuna "malak" deniyor. Okuz ise hadim edilmis Boga'dir. Genellikle tarla surme gibi zirai islerde ve yuk tasimada kagnilara kosularak kullanilir. Gevis getiren, cift toynakli, memeli, boynuzlugiller familyasindan olan büyükbaş hayvanların genel adı "sığır"dır. (Yani Okuz ve Manda birer sigir turudur) Inek turunden olan sigirlarin cinsiyet ve yasina gore tanimlari: Buzağı: ineğin doğurduğu süt emen (1-4 aylik) erkek ve dişi yavrusu. Dana: ineğin sütten kesilmiş (4-12 aylık) erkek ve dişi yavrusu. Düve: bir yaşına girmis, doğum yapana kadarki genc (12 - 32 aylik) dişi buyukbas. Inek: boğanın döllediği, doğum yapmış ve artik anne olan, sut veren (32 aylik) dişi buyukbas. Tosun: bir yaşından babalık dönemine kadarki genc (12 - 24 aylik) erkek buyukbas. Boğa: Ciftlesip baba olabilecek durumda olan (24 aylik) damızlık erkek buyukbas. öküz: bir yaşından sonraki enenmiş (igdis edilmis), yani hadım edilmiş erkek buyukbas.
Saldıran mandalar saldıran yavru yapabilmektedir.onun için batılılar o tarz hayvanları kesime gönderir.sakin yapılı hayvanlar zamanla tamamiyle sakin yavru yaparak yillar sonra tümüyle sakin bir ırk ve sakin bir sürü ortaya çıkar...
Aynen kardesim malesef iyi bakilmamislar. Surekli olarak sut almak icin tohumlanip gebe birakiliyorlar. Hayvan da yavrusuna bakabilmek icin surekli olarak metabolizmayi sute odakli calistiriyor. BUnun sonucunda sut uretmek icin kendi bunyesinden harciyor. Gebelik oncesinde, gebelik suresince ve dogum sonrasinda yem rasyonlari farkli sekilde girilmesi lazim. Fabrika iscisi gibi hepsine her daim tek tip yem veriyorlar ve hayvanin ihtiyac duydugu protein, enerji, nisasta, vitamin ve mineral desteginden yoksun birakiyorlar. Hayvanlarda kuru donem uygulamasina da dikkat etmiyorlar. Hayvanin gebelik sonrasi bos oldugu, kuru donem besisi ve bakimi onemli.
Henüz en başını izledim, baştaki biraz daha yorgun ablamız ile ikinci çıkan enerjik güleryüzlü ablalarımıza selam olsun. Gözlerinizin içi gülsün hep...
Süper bir içerik olmuş. Bilgilendirici ve açıklayıcı 🎉
uşak,afyon, kütahya buraları çok değerlenecek,tabi anlayana
Güzel çekimler ve videolar ancak takipçi arttırma gerekli
Ònce den òkùz diyorduk simdi mandaml diyorlar
Okuz ve Manda ayri tanimlardir!
Manda halk dilinde yorelere gore Camiz, Camuz, Camish, Comush, Komush olarak adlandirilir.
Ingilizcede "water buffalo" denen, sığırlar turunun alt familyasına ait olan "manda" nin dişisine "dombey", yavrusuna "malak" deniyor.
Okuz ise hadim edilmis Boga'dir. Genellikle tarla surme gibi zirai islerde ve yuk tasimada kagnilara kosularak kullanilir.
Gevis getiren, cift toynakli, memeli, boynuzlugiller familyasindan olan büyükbaş hayvanların genel adı "sığır"dır. (Yani Okuz ve Manda birer sigir turudur)
Inek turunden olan sigirlarin cinsiyet ve yasina gore tanimlari:
Buzağı: ineğin doğurduğu süt emen (1-4 aylik) erkek ve dişi yavrusu.
Dana: ineğin sütten kesilmiş (4-12 aylık) erkek ve dişi yavrusu.
Düve: bir yaşına girmis, doğum yapana kadarki genc (12 - 32 aylik) dişi buyukbas.
Inek: boğanın döllediği, doğum yapmış ve artik anne olan, sut veren (32 aylik) dişi buyukbas.
Tosun: bir yaşından babalık dönemine kadarki genc (12 - 24 aylik) erkek buyukbas.
Boğa: Ciftlesip baba olabilecek durumda olan (24 aylik) damızlık erkek buyukbas.
öküz: bir yaşından sonraki enenmiş (igdis edilmis), yani hadım edilmiş erkek buyukbas.
Saldıran mandalar saldıran yavru yapabilmektedir.onun için batılılar o tarz hayvanları kesime gönderir.sakin yapılı hayvanlar zamanla tamamiyle sakin yavru yaparak yillar sonra tümüyle sakin bir ırk ve sakin bir sürü ortaya çıkar...
Hayvanlarin kaburgalari sayiliyor 🙄
Aynen kardesim malesef iyi bakilmamislar.
Surekli olarak sut almak icin tohumlanip gebe birakiliyorlar.
Hayvan da yavrusuna bakabilmek icin surekli olarak metabolizmayi sute odakli calistiriyor.
BUnun sonucunda sut uretmek icin kendi bunyesinden harciyor.
Gebelik oncesinde, gebelik suresince ve dogum sonrasinda yem rasyonlari farkli sekilde girilmesi lazim.
Fabrika iscisi gibi hepsine her daim tek tip yem veriyorlar ve hayvanin ihtiyac duydugu protein, enerji, nisasta, vitamin ve mineral desteginden yoksun birakiyorlar.
Hayvanlarda kuru donem uygulamasina da dikkat etmiyorlar. Hayvanin gebelik sonrasi bos oldugu, kuru donem besisi ve bakimi onemli.