Otita. Tipuri de otita și metode de tratament

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.ย. 2024
  • Otita medie este o inflamație a cavității timpanice care se manifestă în mai multe stadii. În primă fază vorbim despre otita medie congestivă, care apare în primele zile de răceală, iar copiii simt o ușoară înfundare a urechii și prezintă secreții apoase.
    Această inflamație ușoară a urechii se caracterizează prin durere. În următoarele zile, când nasul se va înfunda și mai tare, vor apărea secreții mai vâscoase. De multe ori acele secreții se infectează bacterian și rezultă secreții muco-purulente. Dacă un părinte nu va ști că un copil trebuie să își sufle nasul foarte bine și foarte des, acele secreții se vor duce în continuare în spate și prin trompa lui Eustachio vor ajunge în urechea medie și o vor umple. În momentul acela, din stadiul de otită congestivă, afecțiune care se rezolvă ușor, se ajunge la stadiul de otită seroasă. Dacă nu va fi administrat un tratament eficient, otita seroasă va ajunge apoi în stadiul de otită purulentă.
    În cee ace privește simptomele, în otita seroasă, pe lângă durere, apare și o senzație de ureche înfundată, plină, descrisă ca senzație de apă în ureche. Când s-a ajuns în stadiul de otită purulentă apare și febra.
    Atunci când apare durerea de ureche la copil, părinții ar trebui să meargă cu acesta la medicul specialist ORL. Dacă nu se va întâmpla asta, stadiul de otită purulentă se poate complica și se poate ajunge la otită supurată. În acest caz, puroiul acumulat în cavitatea timpanică va face o presiunea atât de mare asupra timpanului încât îl va perfora. Secrețiile purulente vor ieși astfel prin timpan și se va observa cum un lichid galben se scurge din urechea afectată.
    Dr. Ana-Maria Apostol, medic primar ORL în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița, Clinicii de Pediatrie MedLife București, Spitalului de Pediatrie MedLife București și Life Memorial Hospital București, spune că tratamentul otitei medii diferă foarte mult de stadiul afecțiunii. De cele mai multe ori însă, copilul face otită seroasă, caz în care nu este necesar un antibiotic. Tratamentul cu antibiotic este rezervat pentru otita purulentă sau supurată.
    Este foarte important ca un copil să știe să își sufle corect nasul pentru a evita complicarea otitei congestive. La copii mici însă, cei până într-un an, părinții trebuie să aibă grijă ca nasul să fie curățat cum trebuie. Medicul Ana-Maria Apostol explică și cum se face corect acest lucru. Mai întâi, copilul trebuie așezat în fund, adică să stea în poziție verticală, iar vârful nasului trebuie să fie îndreptat în jos. Odată ce avem poziția corectă, se administrează spray-uri cu apă de mare și imediat se face aspirația nasului. Nu trebuie așteptat câteva minute pentru ca spray-ul cu apă de mare să umezească mucoasa nasului pentru că apa și secrețiile se vor duce în spatele nasului, pe gât și mai departe în urechi.
    Pe lângă otita medie, mai există și o altfel de otită, cea externă. Aceasta este o infecție bacteriană a conductului auditiv extern și nu are nicio legătură cu viroza respiratorie.
    Dr. Ana-Maria Apostol, medic primar ORL - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...
    Otita medie - www.medlife.ro...

ความคิดเห็น • 12