Wat is manie, depressie en psychose? Ralph Kupka, psychiater

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 56

  • @josbredek7550
    @josbredek7550 ปีที่แล้ว +5

    Wat een goede uitleg!!

  • @jan-willemverhaaren5717
    @jan-willemverhaaren5717 8 หลายเดือนก่อน +1

    ik heb al ruim dertig een manische depressie en hij legt dit echt goed en helder uit. Heel helder maar helaas maakt dat mijn toestand niet beter.

  • @anoukvanderbijl4324
    @anoukvanderbijl4324 ปีที่แล้ว

    Ik heb echt gehuild toen ik dit filmpje zag. Ik zit in het diagnose traject omdat ik mogelijk bipolair ben, maar dit is zooooo herkenbaar! Bizar...

  • @myranagels
    @myranagels 6 ปีที่แล้ว +6

    Interessante en heldere uitleg

  • @Nootena
    @Nootena 3 ปีที่แล้ว +2

    Ik heb dit van heel dichtbij meegemaakt. Kupka vertelt exact hoe het is. Iets dat je je niet kunt voorstellen als je het niet van zo dichtbij meemaakt. En dan de aanpak: helaas trok de betrokkene zeer sterk naar de warmte en vriendelijkheid van de antroposofie en heeft zo een jaar of 6 depressies uitgezeten in de Lievegoedkliniek te Bilthoven. Heel veel therapieén en gesprekken gehad. Na allerlei probeersels werd, door mijn aanhoudend aandringen op verder kijken, de diagnose bipolair gesteld. Nu ik veel meer kennis heb zie ik dat die diagnose er 2 jaar eerder had kunnen zijn indien er deugdelijk gekeken zou zijn. Toen werd lithium voorgeschreven maar dat hielp in die periode niet tegen de manieen en depressies zodat die nog weer 2 tot 3 jaar doorgingen. Pas toen de crisisdienst van Altrecht Zeist tussenbeide kwam bij een nachtelijke psychose ging de bahandeling over naar Altrecht zeist (dr Ram). Dit heeft in twee maanden een enorme omslag gegeven. tot op de dag van vandaag is de betrokkene helemaal stabiel.
    Achteraf denk ik dat Lievegoed de diagnose bipolair één tot twee jaar eerder hadden moeten stellen indien zij systematisch hadden gekeken naar symptomen. Dit zal deels liggen aan de holistische kijk (té druk zijn met naar alles kijken waardoor met niet meer goed kijkt naar één ding of een bepaalde gangbare analysetechniek). Dat het nog doorging na inzetten van lithium kwam doordat er niet goed op de instelling werd gezeten. Bij manie werd het niet genomen door betrokkene. Bij een depressie kan het niet. Ertussenin werd er te weinig op gezeten. Juist dat heeft Altrecht heel erg goed gedaan en dat maakte alle verschil. Er moest elke dag een scoretabel worden ingevuld (hoe voel ik me? van 1 tot 10). Daarmee kon heel exact worden bijgferegeld tot de spiegel goed was. En een verpleegkundige zat er stevig achterheen dat dit gebeurde

    • @78whiteshadow
      @78whiteshadow 2 ปีที่แล้ว

      ik herken ook erg veel hier van, helaas werd mijn vrouw bij Altercht Zeist afgewezen, vermoedelijk door dat de eigenlijke behandelaar die zij toen in Almelo had, A.W.Jansen, geneesheer directeur, waar zij erg veel problemen door heeft gekregen en geen hulp, dit heeft gedwarsboomd, waar door 3x een second opinion is afgewezen bij andere hulp instanties. hier door heeft zij meer malen zelfmoord pogingen gedaan, waar bij ik als echtgenoot steeds weer aan de kant werd gezet (vaak door mijn vrouw zelf) waar zij achteraf meestal niets meer van af wist.

    • @stadtjer689
      @stadtjer689 ปีที่แล้ว

      Fijn dat diegene de stabiliteit heeft gevonden. Hopelijk 2 jaar later nog steeds!

  • @sophiavandenoetelaar4767
    @sophiavandenoetelaar4767 ปีที่แล้ว +2

    Meneer vergeet dat men je laat lopen dat het van kwaad naar erger wordt voordat je op genomen wordt ben je al te ver.
    Ik heb het aan de lijve ondervonden.
    Als ik nu bij een huisdokter kom terwijl ik al ruim 6 jaar zonder medicijnen ben wordt er iedere keer naar mijn verleden gekeken.
    Waardoor ik tegen een muur aanloop mooi verhaal waarheid ver te zoeken.

  • @psychosehulpalbert9465
    @psychosehulpalbert9465 5 ปีที่แล้ว +4

    Ja, 'leven met de natuur' is belangrijker voor iemand met een psychisch probleem, daar mag wel iets meer aandacht voor zijn. Niet alleen regelmatig slapen, maar ook gezond eten, genoeg bewegen etc.(en dit veel meer doen dan een gemiddeld persoon) is wat mij betreft dé oplossing om om te gaan met een bipolaire of psychotische stoornis.

    • @wernertaveirne9370
      @wernertaveirne9370 2 ปีที่แล้ว +1

      Er bestaat GEEN oplossing voor

    • @Piano_Albert
      @Piano_Albert 2 ปีที่แล้ว

      @@wernertaveirne9370 oke, 'de oplossing' is misschien sterk uitgedrukt, maar het kan wel enorm helpen en een leuk leven mogelijk maken. Daar ben ik zelf het levende bewijs van.

  • @nataschavb5306
    @nataschavb5306 ปีที่แล้ว +1

    Heel goed uitgelegd wauw❤

  • @FiatPandaSelecta
    @FiatPandaSelecta 3 ปีที่แล้ว +2

    Kort en krachtige uitleg.
    Super

  • @YZFMANIAC08
    @YZFMANIAC08 8 ปีที่แล้ว +6

    Veel mensen die depressief of burn-out zijn moeten eens zoeken op bijnieruitputting, ik dacht ook half depressief te zijn maar dit bleek bijnieruitputting, waarbij sporten of überhaupt veel fysieke inspanning uitgesloten is!

    • @sharzadzarabifar5078
      @sharzadzarabifar5078 6 ปีที่แล้ว

      YZFMANIAC08 wat betekent dat hoe moet je doen?

    • @C1509-u2e
      @C1509-u2e 6 ปีที่แล้ว

      Oude reactie maar ik reageer toch; ik had dit ook en ben terecht gekomen bij een mesoloog die mij het natuursupplement adhs aanraade. Verwacht niet dat het in een week genezen is, maar ik merk zeker verschil met of zonder dit supplement.

    • @stadtjer689
      @stadtjer689 ปีที่แล้ว

      @@sharzadzarabifar5078”De diagnose bijnieruitputting kan niet gesteld worden, omdat het geen wetenschappelijk erkende aandoening is.”

  • @nanjaharms9634
    @nanjaharms9634 2 หลายเดือนก่อน

    Mijn partner heeft de diagnose bipolair en narcisme
    Ben ten einde raad
    Heb hem er twee keer door heen geholpen
    Maar het narcisme heeft nu de overhand
    Hopeloosheid en wanhoop
    Want hij laat zich niet behandelen

  • @marctheunissen2131
    @marctheunissen2131 ปีที่แล้ว +1

    Wel eens van meditatie gehoord. Leven in het nu. Of in zen. Of in de flow. Werkt fantastisch. Succes. Bij mij werkt het super ik wordt er echt gelukkig van.

  • @baasbassinnababylonrobert-9963
    @baasbassinnababylonrobert-9963 6 ปีที่แล้ว

    vroeger was het maany,nu "manny"....Net als Maaly,dat heet nu Mally!!!bij de universitaire prietpraatpraters dan he...niet bij de jongen op de straat of werkvloer,nee alleen bij de'Heren"makkelijke moneymakers....1 love(for them ou disserve so).....zie link in laatste reactie van mij.

  • @0707565
    @0707565 6 ปีที่แล้ว

    Lieve dokter, het leven is ook zinloos!! Jij moet is een keer naar de filosofische kant kijken erg interessant!

  • @elamriti
    @elamriti 8 ปีที่แล้ว +2

    uitzonderlijk als depressie 1 jaar duurt ?! ik ben 16 jaar depressief

  • @JohnBoonBeanDutchman
    @JohnBoonBeanDutchman 5 ปีที่แล้ว

    Albert Einstein scheen ook aan een bipolaire stoornis te lijden

  • @tiranxx01
    @tiranxx01 4 ปีที่แล้ว +1

    wat is de realiteit dan volgens u?

    • @blijvendanders828
      @blijvendanders828 4 ปีที่แล้ว +1

      Wat meespeelt en welke volgens mij juist de hoofdrollen spelen in dit alles is je mate van gevoeligheid én wat je reeds aan informatie in de vorm van indrukken en waarnemingen in je bewustzijn hebt zitten. Hoe gevoeliger je bent, hoe meer je namelijk waarneemt van wat er aan indrukken en waarnemingen in je bewustzijn zit. Dat "meer" wil zeggen dieper, dieper in de tijd en dieper in de breedte van gevoels-scala die nog in je bewustzijn in beweging zijn. En die gevoeligheid en dat bewustzijn zijn aspecten van ons bestaan waar in de psychiatrie nog veel te weinig over gesproken wordt omdat gevoelens gezien worden als subjectieve en dus persoonlijke invullingen en inkleuringen en bewustzijn is een te verwaarloos bijproduct van breinactiviteiten. Zeker dat laatste is niet waar, dat is slechts een aanname gebaseerd op een farmaceutische overtuiging. Zolang alles door de chemische werking van het brein wordt veroorzaakt, kunnen zij als chemische industrie dat weer verhelpen. Dat is een regelrecht verdienmodelgedachte die overigens enorm goed werkt gezien en astronomische winsten die behaald worden, maar dat terzijde. Het bewustzijn is geen bijproduct van het brein, dat is een aanname die nog nergens onomstotelijke is aangetoond. In het boek "Eindeloos bewustzijn" van Pim van Lommel wordt haarfijn uitgelegd en aangetoond waarom dat niet waar is en die uitleg is op heel wat meer feiten gestoeld dan de aanname dat het niet zo zou zijn. Uitgaande dat kinderen dus niet vanuit leegte worden geboren maar vanuit volheid, iets wat elke ouder weet, dan is dat bewustzijn van kind af aan al de bepalende factor van hoe het leven wordt ervaren, gevoeld, beleefd. Want elke waarneming en elke indruk gaat via ons brein het bewustzijn in, daar wordt het al dan niet herkend, ingekaderd, aangevuld, ingekleurd en vervolgens weergegeven. Dat proces gaat ongeveer 22.000 x sneller dan waar wij bewust van zijn. Wat wij zien, voelen en ervaren is niet de realiteit of werkelijkheid maar wat ons brein via de inkleuring/aanvulling van het bewustzijn produceert. En meestal komt dat wel aardig overeen, gelukkig maar, anders zouden er heel wat meer ongelukken plaatsvinden. Als er echter nog veel zwaarte, afwijzing, miskenning, angsten, schaamte, pijn in dat bewustzijn zit, dan kan alles daardoor behoorlijk ingekleurd en ingevuld worden. Hoe sterker die zwaarte aanwezig is, hoe meer het licht van de realiteit of werkelijkheid verstoord wordt. Als we er van uit durven gaan dat elk leven ontstaat uit bewustzijn, bewustzijn wat al eeuwen gaande is, ik noem dat de individuele bewustzijnslijn, dan komen kinderen niet als lege blaadjes op aarde maar zijn ze een gevolg van een bewustzijnslijn die al veel langer gaande is en waar al miljarden indrukken en waarnemingen, veroorzaakt door talloze voorgangers, in zitten. Al die indrukken en waarnemingen spelen een rol en hoe gevoeliger je bent, hoe meer je daar ook bewust mee te maken zal krijgen/hebben. Kennis, inzichten, vaardigheden, talenten, kwaliteiten, voorkeuren en afkeuren waar kinderen mee worden geboren, stemmen horen, beelden, wanen, illusies, het zijn feitelijk allemaal echo's uit die individuele bewustzijnslijn die ieder van ons heeft. Het zou geweldig veel opleveren als de reguliere medische wetenschap deze benadering een keer zou kunnen omarmen. Mensen met een psychose zijn niet gek, er is niks mis met de chemische werking van hun brein, ze missen geen stofjes en de bedrading is ook niet kapot. En als dat wel gemeten wordt dan wordt niet de oorzaak gemeten maar dan wordt het gevolg gemeten van langdurige stress, spanning, wanhoop, en hoogstwaarschijnlijk het langdurige gebruik van chemische middelen ook wel medicatie genoemd. Het brein is niet de oorzaak, de oorzaken liggen in de individuele bewustzijnslijn en dáár zouden we naar moeten gaan kijken en daar zouden we een hele nieuwe vorm van begeleiding, therapie en behandelingen op gaan moeten afstemmen. Dan pas kunnen er effectieve en duurzame oplossingen ontstaan....

    • @veniceezio8741
      @veniceezio8741 2 ปีที่แล้ว

      @@blijvendanders828 Oke. Ik hoop dat ik in aanmerking kom

    • @blijvendanders828
      @blijvendanders828 2 ปีที่แล้ว

      Waarvoor?

  • @GustoTheGamer
    @GustoTheGamer ปีที่แล้ว

    behandel je met medicatie,,,,,,daar gaan we weer, Wanneer gaat het GGZ eens veranderen in Nederland? veel bezuinigingen beste oplossing Medicatie.\

  • @elamriti
    @elamriti 8 ปีที่แล้ว

    of toen ze mij de eerste keer belde ! kon mevr aan de telefoon niet horen of ik ziek was of niet lol ! ze zij echt letterlijk maar je klinkt gewoon normaal WTF !!

  • @anoniem1346
    @anoniem1346 2 ปีที่แล้ว +2

    Deze man begrijpt niet goed wat een depressie is. Bij een èchte depressie kun je niets meer, ook niet gaan fietsen met z'n tweeën. Zelfs niet. Juíst niet.

  • @spiritualbipolar-chick1783
    @spiritualbipolar-chick1783 4 ปีที่แล้ว +1

    Ik heb dit maar Lithium Helpt! 😦🥴

    • @ellisdewal
      @ellisdewal 2 ปีที่แล้ว +1

      Net iemand ontmoet die 25 jaar aan lithium zit. Alle tanden inmiddels getrokken, 35 kilo te zwaar, maagverkleining die niet hielp, suikerziekte, hart, nieren die steeds verder achteruit gaan. Ja hoor Lithium helpt.

    • @sophiavandenoetelaar4767
      @sophiavandenoetelaar4767 ปีที่แล้ว

      Lithium helpt je haren te verliezen tast je nieren aan paarde middel ik weet dat omdat ik het zelf gebruikt heb.
      Heb ik het nog niet eens over de schildklier die niet werkt dat was mijn geluk. Sins 6 jaar gebruik ik die troep niet meer maar ik ben levenslang veroordeeld wegens mijn verleden waardoor ze me nu niet serieus nemen.

    • @jan-willemverhaaren5717
      @jan-willemverhaaren5717 8 หลายเดือนก่อน +1

      zo is het, bij mij ook.

  • @paulal6432
    @paulal6432 8 หลายเดือนก่อน

    Typisch geval van niet hebben meegemaakt en niet weten waar hij over praat. Tekstboekpraat. En deze mensen behandelen mensen... bah.

  • @0707565
    @0707565 6 ปีที่แล้ว +1

    Onzin!!!!!!! Sorry maar het is onzin

    • @gangapoornima
      @gangapoornima 3 ปีที่แล้ว +1

      ik woon met iemand met een bipolaire stoornis en dat is geen onzin, wat deze meneer vertelt.

    • @ellisdewal
      @ellisdewal 2 ปีที่แล้ว

      @@gangapoornima Jonge ziel deze mijnheer.