Ziua Culturii Naţionale - omagiu adus marelui nostru poet Mihai Eminescu, născut acum 171 de ani!
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 15 ธ.ค. 2024
- Ziua Culturii Naţionale - omagiu adus marelui nostru poet Mihai Eminescu, născut acum 171 de ani! Citându-l pe Mircea Eliade, putem spune ca „Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru”, ci el este „şi cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele şi cerul românesc.” Este o întrupare a acestora, de fapt o întrupare în care sunt cuprinse „toate frumuseţile, durerile şi nădejdile” neamului românesc, prin el, noi reîntorcându-ne „ca într-un dulce somn, la noi acasă”. Dar ce înseamnă de fapt cuvântul „acasă”, cuvântul acesta atât de dulce rostit pe buzele multora dintre noi!? Poate e acea întoarcere la origini, sau poate e acea întoarcere în trecutul mai depărtat sau mai de aproape… Oricum, cuvântul „acasă” este o reîntoarcere pentru fiecare dintre noi!
În trecut, acolo o să privim mereu. Ne vom întoarce/reîntoarce în acele timpuri, deoarece acolo ne sunt originile noastre. Şi unde să găsim ce a fost odată? Cu siguranţă, că vom poposi în muzeele cele mai apropiate, în care ne-am lăsat toate dorurile, vom poposi în muzeele memoriale sau literare, de unde alte doruri s-au născut, purtându-le şi pe acestea în suflet. Amintim, aici de pildă, câteva muzee aflate sub cupola Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud: Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu” (unde creatorul romanului românesc modern şi-a petrecut anii decisivi pentru cariera lui literară, unde a cunoscut satul şi oamenii, care în mare parte s-au regăsit în romanul „Ion”), Muzeul Memorial „George Coşbuc” (casa natală a celui supranumit „poetul ţărănimii” și primul muzeu memorial de literatură română din spaţiul românesc), Muzeul „Cuibul visurilor” din Maieru (locul în care Rebreanu a copilărit 10 ani, și unde au văzut lumina zilei 5 fraţi ai lui, printre care Emil Rebreanu, prototipul lui Apostol Bologa din romanul „Pădurea spânzuraţilor” si poeta Livia Rebreanu-Hulea), Muzeul literar „Teodor Tanco” din Monor.
Și câte ar mai fi de spus!... Fiecare muzeu are aceea magie pe care o poate afla doar cel care-i trece pragul… fiecare îşi are personalităţile de marcă, unele amintite mai sus, altele care abia aşteaptă să fie descoperite de către vizitatori, toți întregind lista vastă a personalităţilor marcante ale culturii româneşti.
Puţin câte puţin, vom deschide o carte, vom citi un rând, poate două sau - de ce nu !? - chiar toată cartea. Vom intra într-un muzeu, acolo unde ni-s dorurile cele mai multe; pe acestea le vom împleti cu altele, trecând pragul altor muzee, începând cu cele mai apropiate, continuând cu celelalte… Vom privi un tablou sau o altă operă de artă, vom asculta un recital...Cât de frumos poate să fie!?
Totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura e ca o flacără care, mai întâi, trebuie descoperită sau re/aprinsă de oricare dintre noi. Apoi, puţin câte puţin, vom clădi-o pe aceasta în fiecare zi. Întotdeauna având în minte moştenirea pe care o oferim generaţiilor viitoare şi pe care o lăsăm românilor de pretutindeni!
Întregind gândurile muzeografului Viorel Daniel Partene de la Muzeul ”Cuibul Visurilor” din Maieru, vă invităm să urmăriți alături de noi filmul documentar ”Mihai Eminescu și Cuibul Visurilor”, realizat în ianuarie 2020.