bölümün en iyi avantajı kendini geliştirebileceğin kadar mühendisliklere göre zamanının olması bazılarına göre ise bu dezavantaj olabilir buraya şuan giren biri kendini geliştirip 5yıl sonra daha da kolay iş bulur anlatımınız da güzel olmuş
Çetin merhaba, Yunanistan'da sosyal medya güvenliği sektöründe çalışıyorum. İngilizce ve Rusça biliyorum. Son dönemlerde ben de SOC ve cybersecurity alanlarında kendimi geliştirmeye karar verdim. Yurtdışında yaşadığım için bu bölümü açıköğretimden okumayı ve aynı zamanda cybersecurity sertifikalarını toplamayı düşünüyorum. Senin naçizane önerilerine açığım.
tercih döneminde fark ettiğim bir bölüm, araştırma yaptım ve birden fazla mesleğe yöneldiği için ve içereği hosuma gittiği için begendiğim bir bölüm oldu ama yazılımla su ana kadar bir alakam olmadığı için bu bölümü yazmak biraz riskli geliyor. Bölümü yeni kesfettiğim için ilgimin hangi alana yönelik oldugunu bilemiyorum ondan dolayı üni secerken pek dogru karar veremem gibi geliyor ondan dolayı sizce bölümü tercih listeme eklemek sacma mı olur ?
@efredc hocam tercih listeme ktü ybs yazcaktım ama trabzonun olanakları kafamı karıştırdı çünkü trabzonda bilişim sektöru gelişmiş değil ve ankara istanbul gibi şehirlere yakın değil ayrıyeten staj olanakları açısından da dezanavtaj olacağını düşünüyorum.Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
knk bende ybs okumak istiyorum ve tercih dönemi sonrası telegramda ybs öğrencilerinden oluşan bir topluluk grup kurmak istiyorum aktif olup etkileşim halinde olalım diye baktımda neredeyse hiç yok
Merhaba başka bir videonuzda saydığınız büyük şirketlerle mülakata nasıl girebildiğinizden ve size neler sorduklarından istediklerinden bahsedebilir misiniz? Abone oldum çok faydalı bir kanal 😊
Merhaba bu sene sıralamamın çok kötü gelmesi nedeni ile mezuna kalmayı düşünüyorum. EA öğrencisiyim fen tarafıylada aram kötü abim bilgisayar mühendisliği okuyor ybs ni ona sorduğumda bölüm hakkında fazla birşey bilmediğini ,1 sene içinde ayt feni halledebileceğimi ve bilgisayar mühendisliği okumamın daha mantıklı olabileceğini söyledi. Ben kendimi geliştirme mentalitesinde biriyim o yüzden ybs okumak bana daha mantıklı geliyor siz ybs bölümünün bir mezunu olarak ne tavsiye edersiniz? Sizce bilgisayar mühendisliği okumakla ybs okumak arasında çok fark var mı. Onların diploması ybsden daha mı önde? Benim yerimde olsaydınız ne yapardınız?
Merhaba yararlı bir video olmuş teşekkürler. Merak ettiğim eski kalmış yazılım dillerinden/derslerinden kastınız nedir ben de bu sene üniversiteye yerleşeceğim ybs düşünüyorum bunu göz önünde bulunduracagım icin öğrenmem iyi olur 😊
Bazı gösterilen teknolojiler kullanılmayabiliyor. Bilg Müh gibi bölümlerde de bu durum aslında böyle. İnternetten öğreniyorsun genellikle işte kullanacağın neredeyse her şeyi.
Çetin abi iyi günler. Umarım görür, okur ve beni bilgilendirirsin. Yaklaşık 6 Aylık bir Unity serüvenim var kendimi Game Developer alanında geliştirmeye çalışıyorum, bununla birlikte temel düzeyde C++ bilgim var yani Unity'de proje oluştururken kullanıyorum, aktif bi Google Play Store'a yayınladığım proje yok fakat daha ciddi projeler üstünde çalışıp Üniversite Sınavından sonra yayınlamayı düşünüyorum. EA bölümünde okuyorum bu alana yönelmek için araştırma yaparken yakın zamanda YBS Fakültesini keşfettim. YBS okuyup Game Developerlığa yönelebilir miyim kendimi bu alanda geliştirebilir miyim? (Ya da YBS Dışında Oyun alanında kendimi geliştirmek için hangi bölümü tercih etmeliyim?) Umarım derdimi anlatabilmişimdir :)
Game Dev olabilirsin evet. YBS'den çok bir şey öğrenmeyi bekleme ama daha çok kendin çalışman gerekecek. Zaten özellikle Türkiye'de mühendisliklerin de eğitimi bence gelişmeli. Ama hani üniversiteye gitmeyip bile game dev olabilirsin önemli olan çalışmak. YBS nin yararı teknoloji alanında bir diploman olması olur.
Dijital oyun tasarımı var direkt bu alan için lakin sayısal alanında oldugundan fizik, kimya gibi derslerle ugrasmak gerekiyor bu yüzden bana sözel dersleri yapıp ea dan girmek daha mantıklıklı geldi son zamanda.
Abi ben normalde yazılım mühendisliği istiyordum ama fizik yapamayınca eşit ağırlık tarafına geçtim o yüzden istediğim bölümle doğrudan alakalı olan bu bölümü yazmayı düşünüyorum. Fakat çevremdekiler işsiz kalırsın gitme kötü, boş bölüm falan diyorlar çok arada kaldım. Beni bi aydınlatır mısın lütfen
Yani yalan söylemeyeceğim Türkiye'de ki üniversitelerin hiç biri doğru düzgün eğitim vermiyor bence. Hem mühendislikte hem YBS'de. İkisinde genellikle çok eski teknolojileri anlatıyorlar ya da çok teorik şeyler anlatıyorlar. O yüzden hani yazılım mühendisi olmak için üniversiteye gitmene gerek yok. Sadece internet üzerinden Odin Project, youtube ya da bir bootcamp sayesinde çok iyi yerlerde olan insanlar biliyorum. Ben tamamen internetten çalıştım ve bu seviyelere geldim. Harvard'ın ve MIT'ın dersleri internette bedava olarak bulunuyor mesela. Bedava youtube kursları da çok yararlı. Üniversitenin bana sağladığı en büyük yarar eğitim değil network ve topluluklar oldu ki çok da iyi oldu bu yüzden üni'ye gidilmesini öneriyorum. Şimdi senin soruna gelirsek burada şunu yap ya da bunu yap demeyeceğim illa benim ayak izlerimi de takip et demeyeceğim. Benim işime yaramış olan bir şey belki sana yaramayabilir. Ben internetten çalışmalarını yürüttüğün sürece hiç bir problem çekmeyeceğini düşünüyorum. Genellikle şirketlerde kullanılan teknolojiler üniversitelerde öğretilmiyor çünkü. Ve gördüğüm kadarıyla da bu şekilde başarılı olabilen çok var. Üniversite hiç yeterli bir şey değil ve endüstriye hiç hazırlamıyor. O yüzden hangi bölümü okuduğun artık pek fark etmiyor diplomaların değeri düştü. Artık insanlar tecrübelerine ve yeteneklerine bakıyor diplomadansa. Bu benim düşüncem ama kesin şunu yap ya da bunu yap demeyeceğim. Benim izlediğim ya da başka başarılı birinin yolu izleyen herkes başarılı olabilecek diye bir şey mağlesef yok.
@@CetinKaanTaskingenc abi vaktini ayırıp uzunca verdiğin cevap için çok teşekkür ederim. En iyisi kendini geliştirmek diyosun .. aynen öyle. kariyerinde başarılar dilerim abi sağlıkla kal :)
Yazılım üzerinden ilerlemek istiyorum ve bir bölüm okumam gerekiyor eşit ağırlığa daha yatkınım ama mühendislik için sayısaldayım sizce sadece yazılım alanı için bilgisayar mühendisliği mi daha iyidir (diploma etkisi gelişim dersler vs) yoksa ybs mi
Merhabar ben bilgisayar programcılığından mezun oldum dgs ile yönetim bilişim sistemleri okuma imkanı var anadolu üniversitesinde, okumak mantıklı mı olur sizce? 4 yıllığa tamamlamak istiyorum fakat anadolu ünide açıköğretim olduğu için kararsız kalıyorum. İş hayatında açıköğretim okumak sorun olur mu ? Yoksa dgs ile 1 sene mezuna bırakıl bilgisyaar veya yazılım mühendisliğini denemek daha mı iyi olur? Cevap verirseniz sevinirim.
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
Abi selam.Yaşar üniversitesinden memnun musun? Ders programına baktığımda diğer üniversitelere göre daha az yazılım odaklı.Örneğin haliç’e bakıyorum veya bakırçay’a onlarda daha ağırlıklı MIS dersleri var.Ancak Yaşar bildiğimiz gibi yazılım müh’de tr 3.sü ve belli bir kalitesi var.Tam burslu olarak kesin geliyor diyebilirim.Yaşar’ın ders programı dengesinden memnun musun? Özellikle yazılım ağırlığı hakkında? bölüm kendi çabamıza bakıyor bunu biliyorum.Görüşlerini almak istiyorum yaşar üniversitesi hakkında ve ben özellikle hedefi yurtdışı olan birisiyim bu konuda yaşar’ın ybs bölümü hakkında yurtdışı imkanları yüksek midir? Sevdiğin,sevmediğin,önerilerin vs?
Selam. Üniversite memnunluk oranı değişiklik gösterebiliyor. Ben şahsen gayet memnunum ama ders programalrı ve öğretmenler ileride değişirse aynı şey olmayabilir. Bu yüzden pek okul önerisi yapmıyorum. Objektif olarak ama şunu söyleyeyim, tam tersi. Yaşar şahsen öbür okullara göre gördüğüm en yazılım ağırlıklı ders programına sahip olan okul. Zaten bu yüzden tercih etmiştim. İlk gösterilen diller C ve Java. Nerdeyse gördüğüm her YBS de Python, C# ve benzeri şeyleri gösteriyor. Tamam bence Python ve C# çok daha popüler ama bilgisayar ve yazılım mühlerine bakarsanız çoğunlukla ilk hep C ile başlarlar. Bunun nedeni C öbür dillere göre çok daha zor ve her şeyi kendinin yapmasını gerektirmesi. Çok güzel bir altyapı oluşturuyor. Programlama dilleri kavramları dersi vardı ayrıntılı bir şekilde Linterlar ve Compiler lar üzerine konuşuluyordur. Türkiye'de ki her YBS ve CE/SE nin eğitiminin şahsen geri olduğunu düşünüyorum ama okulun C ile başlatması gerçekten çok güzel bir altyapı oluşturdu. Öbür dilelri kolaylıkla öğrenebildim. Bazı okullarlar derse 4-5 dil öğretiyoruz diye ayrıntılı araştırman lazım. Ben baktığımda bir okul 5-6 dil öğretiyordu ama bunlardan 4 ü endüstride kullanılmayacak seviyedeydi.
@@CetinKaanTaskingenc Ne kadar teşekkür etsem az size.Bölüm hakkında özellikle okuyan/mezun yorumu bulmak diğer bölümlere göre zor.Son olarak bölüm harici biraz üniversite hakkında soru sormak istiyorum.Kampüs olarak,(eğer) yurdunda kalıyorsanız yurt vs olarak,yurtdışı bağlantıları ve erasmus vs olarak neler diyebilirsiniz yaşar üniversitesi hakkında? Ek olarak bazı sitelerde çok paragöz bir üni vs denmiş örneğin ben tam burslu okuyorken bursumu düşürmek için elinden geleni yapmak vs vs.Böyle bir olaya hiç tanıklık ettiniz mib
Okulda gitmeden de yurt dışında yazılımcı olabilirsin. Sadece ihtiyacın olanlar iyi bir ingilizce, teknik topluluklarda yer almak ve sıkı bir çalışma planı.
Ne kadar güzel anlattiniz. Çok teşekkürler anlatımlarıniz için. Sizden ricam daha çok kendini gelistirme yöntemleri veyahut topluluklara daha aktif dahil olmak için neler yapılabilir anlatır mısınız?
Teşekkür ederim. İlk olarak okulundaki local küçük topluluklarla başlayabilirsin. Bu topluluktakilerin başındakilere ilgini gösterirsen ve katkıda bulunmak istediğini söylersen onlar da sana çok yardımcı olacaktır. Buralarda başladıktan sonra global öğrenci programlarına başvurabilirsin. Microsoft Learn Student Ambassadors, Google Developer Student Clubs, Postman Student Leaders benzeri gibi. Bu toplulukarda eğitimler, teknik içerikler ve çok iyi network şansları elde edebilirsin. Ayrınca Resume/CV inde de çok hoş dururlar.
merhaba reis bende ybs okuyorum ama ben kod yazan tarafta olmak istiyorum bu yıl ilk yılım hem okuyup hem çalışmak istiyorum kolay iş bulabileceğim hangi dili öğrenmemi tavsiye edersin benden büyük abim native ve cross öğren dedi internetten araştırdım html java falan öğrenmekte lazımmış kafam çok karıştı yardımcı olabilirsen sevinirim
İlk yıldan okuyup çalışman çok zor ama denemekten bir şey kaybetmezsin. Her türlü erkenden başlamak daha iyi. İlerleyen yıllarda zaten asıl öğrendiğin şeylerin üniversiteden değil de internetten geldiği anlayacaksın. Onun dışında direk kolay iş bulmayı hedeflemek yerine hangi alanda çalışmak istiyorsan onun üzerinde ilerlemen daha mantıklı. Hiç bilgin yoksa bence ilk computer science fundamentallarını öğrenmen iyi olur. Bunun için Harvard'ın CS50x diye bedava 8-9 haftalık ödevlerle bilrikte bir kursu var. İnternetteki en iyi eğitimlerden biri. Ondan sonra yol haritanı kendin çizmen gerek. En popüler alan be en çok iş olanağı olan alan Web Gelişitme ama senin ilgini hangi alan çekiyorsa ona çalışman mantıklı. Web de benim izlediğim fullstack yol böyleydi: HTML -> CSS -> Bootstrap -> JavaScript -> DOM -> jQuery -> Unix Terminal -> Git GitHub -> Node.js -> Express.js -> REST API -> MongoDB -> Authentication -> React.js -> GraphQL -> TypeScript -> SASS -> Azure -> .. Sonunda ... nokta var çünkü web de sürekli yeni yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Ama şöyle hoş bir site var yol haritaları gösteren buraya da bakabilirsin. roadmap.sh/
@@CetinKaanTaskingenc hocam mühendislikte yani müh. Diploması alıyoruz ya ybs de böyle bir diploma da yok hem de her şeyi internetten öğrendim diyorsunuz ya o yüzden hiç okulla vakit kaybetmeden tamamen internetten öğrenmek ne kadar mantıklı?Demek istediğim YBS diplomasının bir faydası var mı
@@wc3qr2p Üniversitenin yararı kurduğun network ki bunu bulmak zor olabiliyor. Ama endüstri için bir şeyler öğrenmek konusunda okullar çok gerideler. İkisini de devam ettirmen en mantıklısı. YBS mühendisliğe kıyasla çok daha kolay bir bölüm o yüzden zamanın oluyor genellikle. Internetten üni. den öğrendiğinden çok daha fazla şey öğrenebiliyorsun. Türkiye'de genellikle böyle. Ya sadece programlama dilini öğretiyorlar hiç bir frameworkü öğretmiyorlar (ki o dili bilmenin hiç bir anlamı olmuyor o zaman) ya da çok eski dil ve frameworkleri öğretiyorlar.
@@CetinKaanTaskingenc abi ben bu sene girdim de okulu bırakıp kırıkla bil.mühendisliğine hazırlanmayı düşünüyorum işletme dersleri fazla geldi yazılımcı olmak istiyorum mantıklı mı sence
ankara üniversitesi açıköğretim yönetim bilişim sistemleri bölümünü kazandım . Yazılıma yönelmek istiyorum . Kendimi yazılım alanında geliştirsem açıkta kalır mıyım ? açıköğretim oldugu için önyargılı karşılanır mıyım
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
Merhabalar.. nasipse oğlum bu bölümde okuyacak.Kendisine üniversite eğitimi boyunca ve sonrasında kullanması anlamında nasıl bir bilgisayar tercih etmeliyiz..tavsiyeniz bizim için belirleyici olacaktır..Selâmlar
Okul için neredeyse her bilgisayar yeterli olur ancak. Yazılım geliştirmeyi öğrenmek çok güçlü bir bilgisayar gerektirmiyor. Ancak daha prodaktif çalışması için işlemcisi yeni nesil ve en az 16gb ram e sahip bir bilgisayar iyi olur. Oyun oynamıyorsa ya da oyun kodlama yapmıyorsa ekran kartına gerek yok bence.
Tam diyemem çünkü direk YBS de IT ve Bilgisayar Biliminin bir parçası tek bir yolu yok 100 lerce farklı yol var. Daha business oriented de gidilebiliyor. Ancak yazılım alanında kendini geliştirmek istiyorsan MITOpenCourseware, Harvard CS50x, Udemy'de Colt Steele, Angela Yu ve Academind çok iyi. Ben şu an ki konumuma sadece internetteki kurslarla geldim. Üniversitenin en büyük yararı bir şey öğretmek değil network kurmaktı bu yüzden kendi yolunu çizmen gerekiyor. Bu arada Udemy'de her 3 günde bir %90 indirim oluyor, marketing politikası bu onu da söyleyeyim gereksiz yere fazla para verme 😄
Okuduğuna pişman mısın? Bana da yazmamı tavsiye eder misin? İş imkanı ve maddiyat açısından da biraz bilgi verir misin lütfen yardıma çok ihtiyacım var
@@fatihsasmaz6968 Okuduğuma pişman değilim sonuçta kendimi keşvetmeme sebeb oldu. Ancak üniversitede çok bir şey öğreniyormusun dersen eeeehhhhh... yani. 4 sene kendin internet üzerinden çalışırsan daha çok şey öğrenirsin büyük ihtimalle. Ben okulla birlikte internetten devam ettim. Şimdi şöyle güzel bir şey var, YBS Bilg. Müh ya da Yazılım müh.'e kıyasla çok çok daha kolay bi bölüm. Bu yüzden kendimi geliştirmeye çok zamanım oldu. Bilg Müh. ve Yazılım Müh. de de üniversitede öğretilen şeyler hiç yeterli değil ama en azından YBS de başka şeylere bakmaya zamanın oluyor. Okulun en büyük yararı topluluklar ve network. En zor şey hayatta bu, network kurmak. Yazılım öğrenmek, mühendis olmak falan bunların hepsini interneti kullanarak yapabilirsin. Harvard ve MIT nin dersleri açık olarak bedava bir şekilde bulunuyor örneğin. Topluluklar ve okul network kurma konusunda aşırı iyi ve en zor şeylerden biri bu olduğu için okula gitmek yine bence mantıklı. Bir şey öğrenmek için değil de network kurmak için.
sizce eşit ağırlıktan girip boğaziçi marmaara gibi ilk 5000 deki üniversitelerde okumak mı yoksa sayısaldan bilgisayar mühendisliğini 20-30 bin gibi sıralamalarda mı okumak
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
İyi olmasada 240k sıralamam var denk düşen üniversitelere gitmek ne kadar doğru olur sizce hangi okula gidersem gideyim zaten okul dışı vakitlerde kazanacağım bilgilerin daha değerli olduğunu biliyorum gelişim adına o yüzden yine de farklı bir yorum duymak güzel olur mantıklı mıdır sıralamama göre tercih yapmak yoksa tekrar girmek mi gerek sınava
bence de mezuna birak okul dışı etkinlikler iyi unilerde isine yarar obur turlu bos gezmis olursun network olusturamazsin ama yazilim ogrenmeye odaklanicaksan gidilebilir yatay gecis deneyebilirsin ben de mezuna birakiyorum bu arada secim sana kalmis
Abi bu bölümü direkt açıktan okumak mı daha mantıklı yada direkt örgün mü pek fark edermi. Yada 1 sene mezuna kalıp bilgisayar, yazılım mühendisliği mi tercih etsek daha iyi olur
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
@@jtravoltage Computer Engineering, kısaltmasına ya CENG ya da CMPE deniyor (üniversiteye göre değişiyor). 30 yıldır bu bölümün kısaltması bu ikisi, yeni çıkmadı.
İngilizce okuyup sağlam networkun olduğu sürece yurtdışında staj ve staj sonrası iş imkanı çok rahat bulabilirsin çünkü bu bölümün yurtdışında çok talibi var yeni bir bölüm oldugu için
Abi sence 9 eylülde türkce ybs okumak mı yoksa baska bir ünide ingilizce okumak mi mantiklidir üni tavsiyesi vermiyorum dedin ama yardımcı olur musun lütfen
Şöyle diyim. İngilizce okumanın sağlıdğı artı ingilizceni geliştirmek. İngilizcen anadil seviyesine yakın değilse bu endüstride çok zorlanırsın. Artık bir yetenek değil zorunluluk çünkü. Kendin çalışabileceğini düşünüyorsan ya da ingilizcen zaten iyi ise türkçe bölüme gitmen çok bir negarifi olmaz. Ama gidebilme şansın varsa ingilizce her zaman daha iyi bir seçenektir bana sorarsan.
@@mervenur9710 Meslea Web geliştirme öğrenmek istiyorsan youtube'a HTML,CSS, Javascript tutorial yazabilirsin. Udemy'de yararlı kurslar olabiliyor onları inceleyebilirsin. MIT ve Harvard'ın derslerı de açık olarak bedava bir şekilde internette bulunuyor. Daha teorik şeyler istersen onlara da bakabilirsin. Kaynaklar sınırsız ve genellikle internet üzerinden, okulda gördüğünden daha fazla şey öğrenebiliyorsun eğer neyin üzerinde çalışacağını biliyorsan.
@@mervenur9710 İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
4 yıl ybs okuyup kendini üniyle birlikte geliştirmek mi 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyup 2 yıl kendini mi geliştirmek ve kendimizi nasıl geliştirebiliriz
@@peachlar13 ybs en çok tercih edileni neye ilgin varsa ona göre seçmelisin bence. Ama bilişime ilgin varsa ea dan yönelebileceğin alan ybs, uluslararası ticaret veya kendi imkanlarınla işletme olabilir.
Yani, yazılımcı olmak istiyorsan direk online kaynaklardan çalışmaya odaklanman daha verimli olabilir. MITOpenCourseware ve freeCodeCamp gibi süper platformlar var ve bedava.
@@nozomi3721 Hatta tam seninle aynı olayı yaşıyan biri ile webinarımız olmuştu Clarie adında. Postman'de çalışıyor kendisi şu anda. Japon dil edebiyatından yazılıma kaydı. Linkini bırakıyorum. th-cam.com/video/pF1HKE4ZoOk/w-d-xo.html
@@CetinKaanTaskingenc faydalı bir webinar olmuş emeğinize sağlık :) ben sayısal dersleri yapamadığımdan dile kaydım aslında ama ileride japonya’ya yerleşecek olursam tercümanlık işime yaramayacak ondan dolayı yazılım öğrenmek güzel bir yatırım olur her ne kadar çetrefilli olsa da :D
@@nozomi3721 İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
Boun gibi TR Ivy League okullarının yararı vardır. Ama ben okul okumayıp kendi çalışarak çok iyi yerlere gelen gördüm. İnternette çok iyi ve genellikle ünilerden iyi kaynaklar oluyor.
@@CetinKaanTaskingenc hocam öyle ama bilgisayar mühendisliği yoneticilige çok uygun diye biliyorum. Bu arada compu. Eng i değil de compu. science ı kastediyorum. Hem yazılım gibi alanlarda onu daha açık hem de yoneticilige de çok uygun. Di mi
@@batuhan8465 Yöneticiliğe uygun diye bir şey yok. Yöneticilik hiç bir bölümde öğretilecek bir şey değil. Şahsen benim yöneticilik yeteneklerim topluluklar sayesinde çok fazla gelişti. Mühendislik zaten güzel bir alan. Genellikle kendi alanı olmayan bir yere girse bile Mühendis olduğu için insanlar saygı duyuyor. Yöneticilik yapabilirsin tabiki zaten her yazılım ekibinin de bir tech lead i oluyor. Bu konuda ilerleyeceksen topluluklarda yer alman okuldan çok daha önemli. Tam yöneticilik bölümü değil ancak topluluk tecrübeleriyle rahat bir şekilde olunabiliyor. Zaten endüstride bölüme falan bakmaktansa tecrübene bakıyorlar. CS mezunu olman tabi bir artı olur ama yeterli olmaz. Topluluk yönetim tecrübelerin ile kendini öne çıkarabilirsin.
Ben de senin gibi bilişim alanında okuldan çok kişinin kendisinin ne kadar araştırdığının ve öğrendiğinin önemli olduğunu düşünüyorum, o yüzden hiçbir zaman akademik olarak daha iyi bir okul okumanın önemli olduğunu düşünmedim .Ancak benim tek korkum ybs mezunlarının bilgisayar mühendislerinin girebileceği pozisyonlara girememesi çünkü mühendislik fakültesinin altında yer almıyor. Aslında sen Linkedin'de psikoloji okuyup google'da yazılım mühendisi olarak çalışan kişiler olduğunu görebilirsiniz diyerek bu korkuyu biraz giderdin ama hala bundan şüphe ediyorum. Ayrıca devletlerin henüz üniversitenin ve bölümün önemsiz olduğunu kabul ettiğini düşünmüyorum. Biraz da Tesla'nın üniversite diploması istememesi fakat ABD tarafından fonlanan Spacex'in istemesinden dolayı böyle düşünüyorum. Zaten devlette çalışma amacım yok sadece devletler şirketlere bu konuda müdahele ediyorlarsa sıkıntı olur. Kısaca benim üniversiteden beklentim bana bir şey öğretmesi değil, bilişim alanındaki bir pozisyona x bölümünden mezun olmadığım için ulaşmamı engellemesi. Bu bölümden mezun olan kişilerin şu anda ne yaptığına nereden ulaşabilirim veya senin tanıdığın kişiler varsa paylaşabilir misin? Farklı tecrübelerin veya beni yönlendirebileceğin yerler varsa güzel olur. Bu arada anlatımını ve kanalını çok beğendim, genelde okulun/bölümün önemi yok diyenlerin anlamsız derecede optimist konuşan insanlar olduğunu gördüm ancak senin kendini geliştirdiğini ve rasyonel olduğunu görebiliyorum
Firmadan firmaya, organizasyondan organizasyona değişiklik gösterebiliyor. Ancak çoğu firma bir diploman olduğunca problem çıkartmıyor. İlla mühendislik okumana gerek yok. Yurt dışında computer science diye geçiyor zaten mühendislik okumuyor çoğu yazılımcı. Okuldan pek bir şey öğrenmeyi beklememen lazım doğru zaten. Özellikle Türkiye de YBS de Bilg Müh. de çok eski teknolojiler gösterliyor ve endüstriye bence iyi bir şekilde hazırlamıyor. Network kurma açısından okul çok iyi ama. Üniversitenin bana kattığı en büyük şey öğrenci toplulukları oldu. Bu topluluklarda eğitim verme, topluluk önünde konuşma vs. bir çok yetenek kazandım.
Matematiksel zeka bu alanda çok mu önemli, teknoloji ve matematiğe karşı biraz korkum var her daim sözel okumalar ve çalışmalar yaptım bu konuda biraz Bilgi verebilir misiniz
Matematiksel zeka değil, problem çözüzü zeka önemli. Çözdüğün problemler genellikle ağır matematiktense problemi iyi anlamayı gerektiriyor. Sevip sevmeyeceğini anlamanın tek yolu direk denemek. İstersen youtube dan bir python tutorialı açıp google da da online python editoründe kodlamaya giriş yapabilirsin. Hoşuna giderse zaten öbür konular da çok eğlenceli geliyor. Matematikten nefret eden ben yazılımla uğraştıktan sonra sırf arkaplanda neler olduğunu daha iyi anlamak inin MITOpenCourseware den bir matematik dersi üzerinde çalışmıştım.
2. anadil seviyesinde ama nasıl geliştirebilirsin tam bilmiyorum. Ben çok küçük yaştan beri ingilizce eğitimi aldım. Hani bunu alan ve hala İngilizce konuşamayan arkadaşlarım da var bu yüzden büyük ihtimalle youtube ingilizce içerik üreticilerini izleyerek, oyun oynayarak vs. yıllar içinde gelişti. Şu an izlediğim 1-2 Türkçe içerik üreticisi var hep böyleydi. Yani kendi kendine gelişti aslında.
Microsoft Learn Student Ambassadors Postman Student Leaders Google Developer Student Clubs Major League Hacking Fellowship Google Summer of Code GitHub Campus Experts IEEE Student Branches
Yurt dışına her işten çıkabilirsin. Direk sadece yazılım geliştiricisi olduğun zaman yurt dışından teklif gelmiyor. Yaptığın işte en iyisi olma mentalitesinde çalışırsan ve sosyal medyayı kendini göstermek için iyi bir şekilde her işten yurt dışına çıkabilirsin.
çok ortaya karışık bir bölüm. böyle denildiğine bakmayın derece bölümleri dışındaki öğrencilerin sadece %10u kendini geliştirir, para da saygı da bu dilime ait olur, okul dışı ciddi kasamayacaksanız mühendislik yazın, en azından "mühendis" ünvanınız olur
Kanımca hayatın her yerinde emek döken insanlar saygı duyar,bence gençlere bu şekilde nüksetmeniz saçma sebebine gelince zaten dil ve communitylere katılmayan salaklayan insanlar hiç bi sektörde üst sekmentlere gelemez zaten çoğu gelen insan bunu biliyor ayriyetten akademik olarak üniversiteli olmayan ama çoğu mühendislik ve yazılım mühendisliği okuyan "derece" öğrencilerinin içinden geçen insanlar var uzun lafın kısası zaten dev olmak istiyorsanız çalışmak mecburiyetindesiniz çocuğun fikti M.I.S ken sırf sizin yönlendirmenizle aslında hedefi bu olan çocuğun önüne bence taş koymaktan başka bi işleve yaramıyor sığ görüşlü olmanın kimseye bi yararı yok eğer M.I.S okuyup köpek gibi asılırsa bi insan zaten orta taban bi mühendisi cebinden mouse diye çıkarır,artı ilaveten sektörde durmaksızın kendini geliştirirse mühendis maaşının ve saygınlığının bile 2 3 katı saygı ve parayı alabilir lafın özü görüşünüzü bildirin buna kimse bişey diyemez ama kendi düşüncelerinizi çocuklara doğru olanmış ve dediklerinizden başka çareleri yokmuş gibi nüksettirmeyin saygılar yanlış bi şekilde konuştuysam şimdiden özür dilerim.
@@yusufustuntas4114 bunu okuyanlar bunu okudukları için iş bulmuyorlar tek başına yazılım alanında geliştikleri için buluyorlar ha bi de cvsinde ilgili bölümlerden lisans mezunu şartını karşılarsın
@@Xyzunigirl sıralamana göre degisen bir durum. istedigin, sıralamana uygun bi üniversitenin ybs ders programı olark aratırsan fikir edinebilirsin ders iceriklerine göre üni tercihi yapmanı tavsiye ederim
Harika olmuş teşrkkür ederim sınava az kaldı ve hedeflediğim bölüm bu
ne yaptin
@@zehrabn 47k ile psikoloji yazdım memnunum
bölümün en iyi avantajı kendini geliştirebileceğin kadar mühendisliklere göre zamanının olması bazılarına göre ise bu dezavantaj olabilir buraya şuan giren biri kendini geliştirip 5yıl sonra daha da kolay iş bulur anlatımınız da güzel olmuş
çok teşekkür ederim ybs hakkında aklıma takılan her şey bu kanalda mevcut
Çetin merhaba, Yunanistan'da sosyal medya güvenliği sektöründe çalışıyorum. İngilizce ve Rusça biliyorum. Son dönemlerde ben de SOC ve cybersecurity alanlarında kendimi geliştirmeye karar verdim. Yurtdışında yaşadığım için bu bölümü açıköğretimden okumayı ve aynı zamanda cybersecurity sertifikalarını toplamayı düşünüyorum. Senin naçizane önerilerine açığım.
Çok net anlattınız saygı duydum üstad
tercih döneminde fark ettiğim bir bölüm, araştırma yaptım ve birden fazla mesleğe yöneldiği için ve içereği hosuma gittiği için begendiğim bir bölüm oldu ama yazılımla su ana kadar bir alakam olmadığı için bu bölümü yazmak biraz riskli geliyor. Bölümü yeni kesfettiğim için ilgimin hangi alana yönelik oldugunu bilemiyorum ondan dolayı üni secerken pek dogru karar veremem gibi geliyor ondan dolayı sizce bölümü tercih listeme eklemek sacma mı olur ?
@efredc hocam tercih listeme ktü ybs yazcaktım ama trabzonun olanakları kafamı karıştırdı çünkü trabzonda bilişim sektöru gelişmiş değil ve ankara istanbul gibi şehirlere yakın değil ayrıyeten staj olanakları açısından da dezanavtaj olacağını düşünüyorum.Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
@efredc Ozmn size şöyle söyleyeyim düzce üniversitesi mi daha avantajlı ktü mü? Ktü yazmalı mıyım sıkıntı olur mu sizce
@efredc teşekkürler.
abi icimi mi okudun beeee dun yorum atmistim acaba yapabilir misin diye
tesekkurler agzina saglik
knk bende ybs okumak istiyorum ve tercih dönemi sonrası telegramda ybs öğrencilerinden oluşan bir topluluk grup kurmak istiyorum aktif olup etkileşim halinde olalım diye baktımda neredeyse hiç yok
@@adalet795 knk kuralım buluruz illa ki
Merhaba başka bir videonuzda saydığınız büyük şirketlerle mülakata nasıl girebildiğinizden ve size neler sorduklarından istediklerinden bahsedebilir misiniz? Abone oldum çok faydalı bir kanal 😊
güzel ve bilgilendiri bir video olmuş ağzına sağlık
Merhaba bu sene sıralamamın çok kötü gelmesi nedeni ile mezuna kalmayı düşünüyorum. EA öğrencisiyim fen tarafıylada aram kötü abim bilgisayar mühendisliği okuyor ybs ni ona sorduğumda bölüm hakkında fazla birşey bilmediğini ,1 sene içinde ayt feni halledebileceğimi ve bilgisayar mühendisliği okumamın daha mantıklı olabileceğini söyledi. Ben kendimi geliştirme mentalitesinde biriyim o yüzden ybs okumak bana daha mantıklı geliyor siz ybs bölümünün bir mezunu olarak ne tavsiye edersiniz? Sizce bilgisayar mühendisliği okumakla ybs okumak arasında çok fark var mı. Onların diploması ybsden daha mı önde? Benim yerimde olsaydınız ne yapardınız?
ne yaptin
Bilgi üniversitesinde işletme mi yazılım mı daha ağırlıklı? Her üniversitede aynı yazılımlar mı öğretiliyor hangi yazılımı öğrenmek lazım
Merhaba yararlı bir video olmuş teşekkürler. Merak ettiğim eski kalmış yazılım dillerinden/derslerinden kastınız nedir ben de bu sene üniversiteye yerleşeceğim ybs düşünüyorum bunu göz önünde bulunduracagım icin öğrenmem iyi olur 😊
Bazı gösterilen teknolojiler kullanılmayabiliyor. Bilg Müh gibi bölümlerde de bu durum aslında böyle. İnternetten öğreniyorsun genellikle işte kullanacağın neredeyse her şeyi.
Çetin abi iyi günler. Umarım görür, okur ve beni bilgilendirirsin. Yaklaşık 6 Aylık bir Unity serüvenim var kendimi Game Developer alanında geliştirmeye çalışıyorum, bununla birlikte temel düzeyde C++ bilgim var yani Unity'de proje oluştururken kullanıyorum, aktif bi Google Play Store'a yayınladığım proje yok fakat daha ciddi projeler üstünde çalışıp Üniversite Sınavından sonra yayınlamayı düşünüyorum. EA bölümünde okuyorum bu alana yönelmek için araştırma yaparken yakın zamanda YBS Fakültesini keşfettim. YBS okuyup Game Developerlığa yönelebilir miyim kendimi bu alanda geliştirebilir miyim?
(Ya da YBS Dışında Oyun alanında kendimi geliştirmek için hangi bölümü tercih etmeliyim?)
Umarım derdimi anlatabilmişimdir :)
Game Dev olabilirsin evet. YBS'den çok bir şey öğrenmeyi bekleme ama daha çok kendin çalışman gerekecek. Zaten özellikle Türkiye'de mühendisliklerin de eğitimi bence gelişmeli. Ama hani üniversiteye gitmeyip bile game dev olabilirsin önemli olan çalışmak. YBS nin yararı teknoloji alanında bir diploman olması olur.
Dijital oyun tasarımı var direkt bu alan için lakin sayısal alanında oldugundan fizik, kimya gibi derslerle ugrasmak gerekiyor bu yüzden bana sözel dersleri yapıp ea dan girmek daha mantıklıklı geldi son zamanda.
@@hgokmendigital katılıyorum size
Abi ben normalde yazılım mühendisliği istiyordum ama fizik yapamayınca eşit ağırlık tarafına geçtim o yüzden istediğim bölümle doğrudan alakalı olan bu bölümü yazmayı düşünüyorum. Fakat çevremdekiler işsiz kalırsın gitme kötü, boş bölüm falan diyorlar çok arada kaldım. Beni bi aydınlatır mısın lütfen
Yani yalan söylemeyeceğim Türkiye'de ki üniversitelerin hiç biri doğru düzgün eğitim vermiyor bence. Hem mühendislikte hem YBS'de.
İkisinde genellikle çok eski teknolojileri anlatıyorlar ya da çok teorik şeyler anlatıyorlar. O yüzden hani yazılım mühendisi olmak için üniversiteye gitmene gerek yok. Sadece internet üzerinden Odin Project, youtube ya da bir bootcamp sayesinde çok iyi yerlerde olan insanlar biliyorum.
Ben tamamen internetten çalıştım ve bu seviyelere geldim. Harvard'ın ve MIT'ın dersleri internette bedava olarak bulunuyor mesela. Bedava youtube kursları da çok yararlı. Üniversitenin bana sağladığı en büyük yarar eğitim değil network ve topluluklar oldu ki çok da iyi oldu bu yüzden üni'ye gidilmesini öneriyorum.
Şimdi senin soruna gelirsek burada şunu yap ya da bunu yap demeyeceğim illa benim ayak izlerimi de takip et demeyeceğim. Benim işime yaramış olan bir şey belki sana yaramayabilir.
Ben internetten çalışmalarını yürüttüğün sürece hiç bir problem çekmeyeceğini düşünüyorum. Genellikle şirketlerde kullanılan teknolojiler üniversitelerde öğretilmiyor çünkü. Ve gördüğüm kadarıyla da bu şekilde başarılı olabilen çok var. Üniversite hiç yeterli bir şey değil ve endüstriye hiç hazırlamıyor. O yüzden hangi bölümü okuduğun artık pek fark etmiyor diplomaların değeri düştü. Artık insanlar tecrübelerine ve yeteneklerine bakıyor diplomadansa.
Bu benim düşüncem ama kesin şunu yap ya da bunu yap demeyeceğim. Benim izlediğim ya da başka başarılı birinin yolu izleyen herkes başarılı olabilecek diye bir şey mağlesef yok.
@@CetinKaanTaskingenc abi vaktini ayırıp uzunca verdiğin cevap için çok teşekkür ederim. En iyisi kendini geliştirmek diyosun .. aynen öyle. kariyerinde başarılar dilerim abi sağlıkla kal :)
@@myb9367 naptın şu an ybs mi okuyorsun seninle aynı durumdayım da :\
Yazılım üzerinden ilerlemek istiyorum ve bir bölüm okumam gerekiyor eşit ağırlığa daha yatkınım ama mühendislik için sayısaldayım sizce sadece yazılım alanı için bilgisayar mühendisliği mi daha iyidir (diploma etkisi gelişim dersler vs) yoksa ybs mi
sıralaman kaç kanka
Bilgisayar Müh.
Knk yazılım uni bir kısımda önemli yazılım kendini geliştirmek sende biter iş hangi bölüm kolayına geliyorsa seç birini
Merhabar ben bilgisayar programcılığından mezun oldum dgs ile yönetim bilişim sistemleri okuma imkanı var anadolu üniversitesinde, okumak mantıklı mı olur sizce? 4 yıllığa tamamlamak istiyorum fakat anadolu ünide açıköğretim olduğu için kararsız kalıyorum. İş hayatında açıköğretim okumak sorun olur mu ? Yoksa dgs ile 1 sene mezuna bırakıl bilgisyaar veya yazılım mühendisliğini denemek daha mı iyi olur? Cevap verirseniz sevinirim.
Açıktan okuma bence
Ybs okuyan biri bana açık yazma dedi
Ne yaptın
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
Abi selam.Yaşar üniversitesinden memnun musun?
Ders programına baktığımda diğer üniversitelere göre daha az yazılım odaklı.Örneğin haliç’e bakıyorum veya bakırçay’a onlarda daha ağırlıklı MIS dersleri var.Ancak Yaşar bildiğimiz gibi yazılım müh’de tr 3.sü ve belli bir kalitesi var.Tam burslu olarak kesin geliyor diyebilirim.Yaşar’ın ders programı dengesinden memnun musun? Özellikle yazılım ağırlığı hakkında? bölüm kendi çabamıza bakıyor bunu biliyorum.Görüşlerini almak istiyorum yaşar üniversitesi hakkında ve ben özellikle hedefi yurtdışı olan birisiyim bu konuda yaşar’ın ybs bölümü hakkında yurtdışı imkanları yüksek midir? Sevdiğin,sevmediğin,önerilerin vs?
Selam. Üniversite memnunluk oranı değişiklik gösterebiliyor. Ben şahsen gayet memnunum ama ders programalrı ve öğretmenler ileride değişirse aynı şey olmayabilir. Bu yüzden pek okul önerisi yapmıyorum.
Objektif olarak ama şunu söyleyeyim, tam tersi. Yaşar şahsen öbür okullara göre gördüğüm en yazılım ağırlıklı ders programına sahip olan okul. Zaten bu yüzden tercih etmiştim.
İlk gösterilen diller C ve Java. Nerdeyse gördüğüm her YBS de Python, C# ve benzeri şeyleri gösteriyor. Tamam bence Python ve C# çok daha popüler ama bilgisayar ve yazılım mühlerine bakarsanız çoğunlukla ilk hep C ile başlarlar. Bunun nedeni C öbür dillere göre çok daha zor ve her şeyi kendinin yapmasını gerektirmesi. Çok güzel bir altyapı oluşturuyor. Programlama dilleri kavramları dersi vardı ayrıntılı bir şekilde Linterlar ve Compiler lar üzerine konuşuluyordur. Türkiye'de ki her YBS ve CE/SE nin eğitiminin şahsen geri olduğunu düşünüyorum ama okulun C ile başlatması gerçekten çok güzel bir altyapı oluşturdu. Öbür dilelri kolaylıkla öğrenebildim.
Bazı okullarlar derse 4-5 dil öğretiyoruz diye ayrıntılı araştırman lazım. Ben baktığımda bir okul 5-6 dil öğretiyordu ama bunlardan 4 ü endüstride kullanılmayacak seviyedeydi.
@@CetinKaanTaskingenc Ne kadar teşekkür etsem az size.Bölüm hakkında özellikle okuyan/mezun yorumu bulmak diğer bölümlere göre zor.Son olarak bölüm harici biraz üniversite hakkında soru sormak istiyorum.Kampüs olarak,(eğer) yurdunda kalıyorsanız yurt vs olarak,yurtdışı bağlantıları ve erasmus vs olarak neler diyebilirsiniz yaşar üniversitesi hakkında?
Ek olarak bazı sitelerde çok paragöz bir üni vs denmiş örneğin ben tam burslu okuyorken bursumu düşürmek için elinden geleni yapmak vs vs.Böyle bir olaya hiç tanıklık ettiniz mib
@@gmaschine Aklımdaki bütün soruları sormuşsun çok teşekür ederim.
Merhaba yurtdışı iş imkanları hakkında bilginiz var mı ? Ve mesela orada aldığımız eğitimle beraber belli bir seviyede yazılımcı olabilir miyiz ?
Okulda gitmeden de yurt dışında yazılımcı olabilirsin. Sadece ihtiyacın olanlar iyi bir ingilizce, teknik topluluklarda yer almak ve sıkı bir çalışma planı.
Ne kadar güzel anlattiniz. Çok teşekkürler anlatımlarıniz için. Sizden ricam daha çok kendini gelistirme yöntemleri veyahut topluluklara daha aktif dahil olmak için neler yapılabilir anlatır mısınız?
Teşekkür ederim. İlk olarak okulundaki local küçük topluluklarla başlayabilirsin. Bu topluluktakilerin başındakilere ilgini gösterirsen ve katkıda bulunmak istediğini söylersen onlar da sana çok yardımcı olacaktır. Buralarda başladıktan sonra global öğrenci programlarına başvurabilirsin. Microsoft Learn Student Ambassadors, Google Developer Student Clubs, Postman Student Leaders benzeri gibi. Bu toplulukarda eğitimler, teknik içerikler ve çok iyi network şansları elde edebilirsin. Ayrınca Resume/CV inde de çok hoş dururlar.
merhaba reis bende ybs okuyorum ama ben kod yazan tarafta olmak istiyorum bu yıl ilk yılım hem okuyup hem çalışmak istiyorum kolay iş bulabileceğim hangi dili öğrenmemi tavsiye edersin benden büyük abim native ve cross öğren dedi internetten araştırdım html java falan öğrenmekte lazımmış kafam çok karıştı yardımcı olabilirsen sevinirim
İlk yıldan okuyup çalışman çok zor ama denemekten bir şey kaybetmezsin. Her türlü erkenden başlamak daha iyi. İlerleyen yıllarda zaten asıl öğrendiğin şeylerin üniversiteden değil de internetten geldiği anlayacaksın.
Onun dışında direk kolay iş bulmayı hedeflemek yerine hangi alanda çalışmak istiyorsan onun üzerinde ilerlemen daha mantıklı.
Hiç bilgin yoksa bence ilk computer science fundamentallarını öğrenmen iyi olur. Bunun için Harvard'ın CS50x diye bedava 8-9 haftalık ödevlerle bilrikte bir kursu var. İnternetteki en iyi eğitimlerden biri.
Ondan sonra yol haritanı kendin çizmen gerek. En popüler alan be en çok iş olanağı olan alan Web Gelişitme ama senin ilgini hangi alan çekiyorsa ona çalışman mantıklı.
Web de benim izlediğim fullstack yol böyleydi:
HTML -> CSS -> Bootstrap -> JavaScript -> DOM -> jQuery -> Unix Terminal -> Git GitHub -> Node.js -> Express.js -> REST API -> MongoDB -> Authentication -> React.js -> GraphQL -> TypeScript -> SASS -> Azure -> ..
Sonunda ... nokta var çünkü web de sürekli yeni yeni teknolojiler ortaya çıkıyor.
Ama şöyle hoş bir site var yol haritaları gösteren buraya da bakabilirsin.
roadmap.sh/
@@CetinKaanTaskingenc mükemmel bir yanıt çok teşekkür ederim.
@@CetinKaanTaskingenc hocam mühendislikte yani müh. Diploması alıyoruz ya ybs de böyle bir diploma da yok hem de her şeyi internetten öğrendim diyorsunuz ya o yüzden hiç okulla vakit kaybetmeden tamamen internetten öğrenmek ne kadar mantıklı?Demek istediğim YBS diplomasının bir faydası var mı
@@wc3qr2p Üniversitenin yararı kurduğun network ki bunu bulmak zor olabiliyor. Ama endüstri için bir şeyler öğrenmek konusunda okullar çok gerideler. İkisini de devam ettirmen en mantıklısı. YBS mühendisliğe kıyasla çok daha kolay bir bölüm o yüzden zamanın oluyor genellikle. Internetten üni. den öğrendiğinden çok daha fazla şey öğrenebiliyorsun.
Türkiye'de genellikle böyle. Ya sadece programlama dilini öğretiyorlar hiç bir frameworkü öğretmiyorlar (ki o dili bilmenin hiç bir anlamı olmuyor o zaman) ya da çok eski dil ve frameworkleri öğretiyorlar.
@@CetinKaanTaskingenc abi ben bu sene girdim de okulu bırakıp kırıkla bil.mühendisliğine hazırlanmayı düşünüyorum işletme dersleri fazla geldi yazılımcı olmak istiyorum mantıklı mı sence
ankara üniversitesi açıköğretim yönetim bilişim sistemleri bölümünü kazandım . Yazılıma yönelmek istiyorum . Kendimi yazılım alanında geliştirsem açıkta kalır mıyım ? açıköğretim oldugu için önyargılı karşılanır mıyım
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
Merhabalar..
nasipse oğlum bu bölümde okuyacak.Kendisine üniversite eğitimi boyunca ve sonrasında kullanması anlamında nasıl bir bilgisayar tercih etmeliyiz..tavsiyeniz bizim için belirleyici olacaktır..Selâmlar
Okul için neredeyse her bilgisayar yeterli olur ancak. Yazılım geliştirmeyi öğrenmek çok güçlü bir bilgisayar gerektirmiyor. Ancak daha prodaktif çalışması için işlemcisi yeni nesil ve en az 16gb ram e sahip bir bilgisayar iyi olur. Oyun oynamıyorsa ya da oyun kodlama yapmıyorsa ekran kartına gerek yok bence.
@@CetinKaanTaskingenc teşekkür ederim
Açıklayıcı bir video ✔️
Merhaba. Bir ybs öğrencisinin kesinlikle alması gereken ücretli/ücretsiz kurslar ile alakalı video çekebilirmisiniz hazır udemyde indirim varken
Tam diyemem çünkü direk YBS de IT ve Bilgisayar Biliminin bir parçası tek bir yolu yok 100 lerce farklı yol var. Daha business oriented de gidilebiliyor.
Ancak yazılım alanında kendini geliştirmek istiyorsan MITOpenCourseware, Harvard CS50x,
Udemy'de Colt Steele, Angela Yu ve Academind çok iyi.
Ben şu an ki konumuma sadece internetteki kurslarla geldim. Üniversitenin en büyük yararı bir şey öğretmek değil network kurmaktı bu yüzden kendi yolunu çizmen gerekiyor.
Bu arada Udemy'de her 3 günde bir %90 indirim oluyor, marketing politikası bu onu da söyleyeyim gereksiz yere fazla para verme 😄
Okuduğuna pişman mısın? Bana da yazmamı tavsiye eder misin? İş imkanı ve maddiyat açısından da biraz bilgi verir misin lütfen yardıma çok ihtiyacım var
@@fatihsasmaz6968 Okuduğuma pişman değilim sonuçta kendimi keşvetmeme sebeb oldu. Ancak üniversitede çok bir şey öğreniyormusun dersen eeeehhhhh... yani. 4 sene kendin internet üzerinden çalışırsan daha çok şey öğrenirsin büyük ihtimalle. Ben okulla birlikte internetten devam ettim.
Şimdi şöyle güzel bir şey var, YBS Bilg. Müh ya da Yazılım müh.'e kıyasla çok çok daha kolay bi bölüm. Bu yüzden kendimi geliştirmeye çok zamanım oldu. Bilg Müh. ve Yazılım Müh. de de üniversitede öğretilen şeyler hiç yeterli değil ama en azından YBS de başka şeylere bakmaya zamanın oluyor.
Okulun en büyük yararı topluluklar ve network. En zor şey hayatta bu, network kurmak. Yazılım öğrenmek, mühendis olmak falan bunların hepsini interneti kullanarak yapabilirsin. Harvard ve MIT nin dersleri açık olarak bedava bir şekilde bulunuyor örneğin. Topluluklar ve okul network kurma konusunda aşırı iyi ve en zor şeylerden biri bu olduğu için okula gitmek yine bence mantıklı. Bir şey öğrenmek için değil de network kurmak için.
sizce eşit ağırlıktan girip boğaziçi marmaara gibi ilk 5000 deki üniversitelerde okumak mı yoksa sayısaldan bilgisayar mühendisliğini 20-30 bin gibi sıralamalarda mı okumak
şu sıralar aynı şeyi kendime soruyorum
Direkt yazılımcı olmak istiyorsan Bilgisayar Mühendisliği, yönetim-yazılım arası pozisyonlar için YBS
Ziraat muh okuyorum da aciktan okusam olur mu? Yani aciktan okuyupta kendimi geliştirip iyi bir iş bulabilri miyim
Açıktan okumana gerek yok. Kendini geliştirmen yeterli.
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
oku kardeşim oku işi bildiğine dair ehliyetinin olması avantaj
bakırçay üni ybs sizce nasıl? dokuz eylül ve bakırçay arasında kaldım da sanırım bakırçay yüzde yüz ingilizce olduğu için onu seçeceğim
Bakırçay yazılım ağırlıklı çok güzel bir eğitimi var ancak üniversite konum olarak İzmir merkezine çok uzak diye biliyorum
İyi olmasada 240k sıralamam var denk düşen üniversitelere gitmek ne kadar doğru olur sizce hangi okula gidersem gideyim zaten okul dışı vakitlerde kazanacağım bilgilerin daha değerli olduğunu biliyorum gelişim adına o yüzden yine de farklı bir yorum duymak güzel olur mantıklı mıdır sıralamama göre tercih yapmak yoksa tekrar girmek mi gerek sınava
ben tekrar giricem ya nerede okursam marka üniler dışında okumayın yolar tabi abartı yapıyolardır ama ben yine de sağlama almak istiyorum
bence de mezuna birak okul dışı etkinlikler iyi unilerde isine yarar obur turlu bos gezmis olursun network olusturamazsin ama yazilim ogrenmeye odaklanicaksan gidilebilir yatay gecis deneyebilirsin ben de mezuna birakiyorum bu arada secim sana kalmis
mezuna kal
YBS her yerde okunur arkadaşlar ama elbette daha iyi bir üniversiteye gidebileceğinizi düşünüyorsanız daha iyisi için mezuna kalabilirsiniz.
Çift anadal veya yandal programlarından Bilgisayar Mühendisliğini mi yoksa Yazılım Mühendisliğini mi seçmek daha mantıklı olur?
Ders programı hangisi daha hoşuna gidiyorsa onu seçebilirsin. Bir şey fark etmiyor.
@@CetinKaanTaskingenc Eyvallah
Ybs okuyanlar yazilim ve bilgisiyar mühendisliğinde çay yapabiliyor mu cevap verirseniz mutlu olurum
Yeditepe ybs mi kadir has ybs mi?
Abi bu bölümü direkt açıktan okumak mı daha mantıklı yada direkt örgün mü pek fark edermi. Yada 1 sene mezuna kalıp bilgisayar, yazılım mühendisliği mi tercih etsek daha iyi olur
İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
abi bilgisayar bilimleri bölümü var 4 ünide ders içeriğine baktım ceng den tek farkı elektronik dersleri yok.sence bilgisayar bilimleri nasıl?
Abi ceng ne iyice kakasini çıkardınız kisaltma olayının
@@jtravoltage Computer Engineering, kısaltmasına ya CENG ya da CMPE deniyor (üniversiteye göre değişiyor). 30 yıldır bu bölümün kısaltması bu ikisi, yeni çıkmadı.
Merhaba abi Yönetim Bilişim Sistemlerini türkiye de tamamlayıp almanyada iş bulabilir miyim acaba yardımcı olursan cok sevinirim.
İngilizce okuyup sağlam networkun olduğu sürece yurtdışında staj ve staj sonrası iş imkanı çok rahat bulabilirsin çünkü bu bölümün yurtdışında çok talibi var yeni bir bölüm oldugu için
++ tabi üniversitene ve senin öğrenme ve çalışma arzuna bağlı olarak şansın artar veya azalabilir
Abi sence 9 eylülde türkce ybs okumak mı yoksa baska bir ünide ingilizce okumak mi mantiklidir üni tavsiyesi vermiyorum dedin ama yardımcı olur musun lütfen
İngilizce daha mantıklı olur bence
aynısına bakıyorum su an, sıralama kaç
benim de öyle ya 56k dayım bazı vakıf ünilerinde burslu ingilizce geliyor ama hangisi iyi olur bir fikrim yok
ingilizce yazıcam ben bence daha avantajlı
Şöyle diyim. İngilizce okumanın sağlıdğı artı ingilizceni geliştirmek. İngilizcen anadil seviyesine yakın değilse bu endüstride çok zorlanırsın. Artık bir yetenek değil zorunluluk çünkü. Kendin çalışabileceğini düşünüyorsan ya da ingilizcen zaten iyi ise türkçe bölüme gitmen çok bir negarifi olmaz. Ama gidebilme şansın varsa ingilizce her zaman daha iyi bir seçenektir bana sorarsan.
Biliyorum herşey kendini geliştirmek ama ybs mi daha iyi ekonomimi parasal statüsel açıdan.
Ekonomi ODTÜ Boğaziçi tutmuyorsa okunmaz, ancak YBS her yerde okunur.
@@EmirCelenkybs her yerde okunmaz, sanayi bölgesi ve bölge halkın eğitimi de önemli.
Bölümün kamuya alımları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bir bilgim yok.
👍👍
Merhaba ben açık öğretim olarak okuyacağım da ben daha bu yıl baslicam bana tavsiyeniz nedir lütfen ilgilenirmisiniz yani cevap verirmisiniz
İnternetteki bedava kaynakları kullanarak kendini geliştirmen.
@@CetinKaanTaskingenc mesela örnek veririmisiniz
@@mervenur9710 Meslea Web geliştirme öğrenmek istiyorsan youtube'a HTML,CSS, Javascript tutorial yazabilirsin. Udemy'de yararlı kurslar olabiliyor onları inceleyebilirsin.
MIT ve Harvard'ın derslerı de açık olarak bedava bir şekilde internette bulunuyor. Daha teorik şeyler istersen onlara da bakabilirsin. Kaynaklar sınırsız ve genellikle internet üzerinden, okulda gördüğünden daha fazla şey öğrenebiliyorsun eğer neyin üzerinde çalışacağını biliyorsan.
@@CetinKaanTaskingenc teşekkür ederim 💪🏻
@@mervenur9710 İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
Matematikte sorun yokta şu yazılımı öğrenebilir miyim konusunda kendimden şüphelerim var tercih etsem mi kararsızım.
Naptın
4 yıl ybs okuyup kendini üniyle birlikte geliştirmek mi
2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyup 2 yıl kendini mi geliştirmek
ve kendimizi nasıl geliştirebiliriz
Merhaba zeynep karar verdin mi?
hangi şehir hangi üni
@@emrainz6960 bp yazarsam kocaeli yazıcam
ybs den vazgeçtim biraz
Şu eşit ağırlıkta hangi bölüm yazılır yardımcı olabilecek var mı
@@peachlar13 ybs en çok tercih edileni neye ilgin varsa ona göre seçmelisin bence. Ama bilişime ilgin varsa ea dan yönelebileceğin alan ybs, uluslararası ticaret veya kendi imkanlarınla işletme olabilir.
Abi neden top lane’e benziyosun
abi japon dilinin yanında bunu açıktan okuyayım diyorum nasıl olur sosyal hayatım yok zaten tüm zamanımı çalışmaya ayırabilirim
Yani, yazılımcı olmak istiyorsan direk online kaynaklardan çalışmaya odaklanman daha verimli olabilir. MITOpenCourseware ve freeCodeCamp gibi süper platformlar var ve bedava.
@@CetinKaanTaskingenc teşekkürler 🙏🏻
@@nozomi3721 Hatta tam seninle aynı olayı yaşıyan biri ile webinarımız olmuştu Clarie adında. Postman'de çalışıyor kendisi şu anda. Japon dil edebiyatından yazılıma kaydı. Linkini bırakıyorum.
th-cam.com/video/pF1HKE4ZoOk/w-d-xo.html
@@CetinKaanTaskingenc faydalı bir webinar olmuş emeğinize sağlık :) ben sayısal dersleri yapamadığımdan dile kaydım aslında ama ileride japonya’ya yerleşecek olursam tercümanlık işime yaramayacak ondan dolayı yazılım öğrenmek güzel bir yatırım olur her ne kadar çetrefilli olsa da :D
@@nozomi3721 İş bulmak için açıktan okumayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Network, staj, proje gibi bölümün can damarı birçok şey yok. Ayrıca yazılım firmalarının da birçoğu açıköğretim diplomasına önyargılı bakıyor. Amacın kendini geliştirmek, iş bulmak yerine kişisel gelişim için ise tavsiye derim zevkli bir müfredatı var.
Yasar üniversitesi burs olanakları nedir? Burs kesintisi olur mu ?
Yaşar Üniversitesi'ni bilmiyorum ama hiçbir üniversite senin YKS sınavında kazanarak elde ettiğin ÖSYM bursunu öğrenim süren boyunca kesemez.
Yazılım için üniversite önemli mi yani hangi üniversiteden mezun olduğun önemli mi
Boun gibi TR Ivy League okullarının yararı vardır. Ama ben okul okumayıp kendi çalışarak çok iyi yerlere gelen gördüm. İnternette çok iyi ve genellikle ünilerden iyi kaynaklar oluyor.
ama abi imkan varsa bilgisayar mühendisliğini seçmek daha mantıklı değil mi?
Yönelmek istediğin alana göre değişiklik gösterebilir ama genellikle evet CENG daha mantıklı yazılım gibi alanlara yönelmek istiyorsan.
@@CetinKaanTaskingenc hocam öyle ama bilgisayar mühendisliği yoneticilige çok uygun diye biliyorum. Bu arada compu. Eng i değil de compu. science ı kastediyorum.
Hem yazılım gibi alanlarda onu daha açık hem de yoneticilige de çok uygun. Di mi
@@batuhan8465 Yöneticiliğe uygun diye bir şey yok. Yöneticilik hiç bir bölümde öğretilecek bir şey değil. Şahsen benim yöneticilik yeteneklerim topluluklar sayesinde çok fazla gelişti.
Mühendislik zaten güzel bir alan. Genellikle kendi alanı olmayan bir yere girse bile Mühendis olduğu için insanlar saygı duyuyor. Yöneticilik yapabilirsin tabiki zaten her yazılım ekibinin de bir tech lead i oluyor. Bu konuda ilerleyeceksen topluluklarda yer alman okuldan çok daha önemli.
Tam yöneticilik bölümü değil ancak topluluk tecrübeleriyle rahat bir şekilde olunabiliyor. Zaten endüstride bölüme falan bakmaktansa tecrübene bakıyorlar. CS mezunu olman tabi bir artı olur ama yeterli olmaz. Topluluk yönetim tecrübelerin ile kendini öne çıkarabilirsin.
Ben de senin gibi bilişim alanında okuldan çok kişinin kendisinin ne kadar araştırdığının ve öğrendiğinin önemli olduğunu düşünüyorum, o yüzden hiçbir zaman akademik olarak daha iyi bir okul okumanın önemli olduğunu düşünmedim .Ancak benim tek korkum ybs mezunlarının bilgisayar mühendislerinin girebileceği pozisyonlara girememesi çünkü mühendislik fakültesinin altında yer almıyor. Aslında sen Linkedin'de psikoloji okuyup google'da yazılım mühendisi olarak çalışan kişiler olduğunu görebilirsiniz diyerek bu korkuyu biraz giderdin ama hala bundan şüphe ediyorum.
Ayrıca devletlerin henüz üniversitenin ve bölümün önemsiz olduğunu kabul ettiğini düşünmüyorum. Biraz da Tesla'nın üniversite diploması istememesi fakat ABD tarafından fonlanan Spacex'in istemesinden dolayı böyle düşünüyorum. Zaten devlette çalışma amacım yok sadece devletler şirketlere bu konuda müdahele ediyorlarsa sıkıntı olur.
Kısaca benim üniversiteden beklentim bana bir şey öğretmesi değil, bilişim alanındaki bir pozisyona x bölümünden mezun olmadığım için ulaşmamı engellemesi. Bu bölümden mezun olan kişilerin şu anda ne yaptığına nereden ulaşabilirim veya senin tanıdığın kişiler varsa paylaşabilir misin? Farklı tecrübelerin veya beni yönlendirebileceğin yerler varsa güzel olur.
Bu arada anlatımını ve kanalını çok beğendim, genelde okulun/bölümün önemi yok diyenlerin anlamsız derecede optimist konuşan insanlar olduğunu gördüm ancak senin kendini geliştirdiğini ve rasyonel olduğunu görebiliyorum
Firmadan firmaya, organizasyondan organizasyona değişiklik gösterebiliyor. Ancak çoğu firma bir diploman olduğunca problem çıkartmıyor. İlla mühendislik okumana gerek yok. Yurt dışında computer science diye geçiyor zaten mühendislik okumuyor çoğu yazılımcı.
Okuldan pek bir şey öğrenmeyi beklememen lazım doğru zaten. Özellikle Türkiye de YBS de Bilg Müh. de çok eski teknolojiler gösterliyor ve endüstriye bence iyi bir şekilde hazırlamıyor.
Network kurma açısından okul çok iyi ama. Üniversitenin bana kattığı en büyük şey öğrenci toplulukları oldu. Bu topluluklarda eğitim verme, topluluk önünde konuşma vs. bir çok yetenek kazandım.
Atatürk üni 2021 de 392 binle kapatmış ben 370 bindeyim gelir mi acaba be düşünüyor sunuz ?
Yazdınız mı acaba geldimi?
@@nisaozkan7743 yazmıştım gelmedi
Matematiksel zeka bu alanda çok mu önemli, teknoloji ve matematiğe karşı biraz korkum var her daim sözel okumalar ve çalışmalar yaptım bu konuda biraz Bilgi verebilir misiniz
Matematiksel zeka değil, problem çözüzü zeka önemli. Çözdüğün problemler genellikle ağır matematiktense problemi iyi anlamayı gerektiriyor.
Sevip sevmeyeceğini anlamanın tek yolu direk denemek. İstersen youtube dan bir python tutorialı açıp google da da online python editoründe kodlamaya giriş yapabilirsin. Hoşuna giderse zaten öbür konular da çok eğlenceli geliyor. Matematikten nefret eden ben yazılımla uğraştıktan sonra sırf arkaplanda neler olduğunu daha iyi anlamak inin MITOpenCourseware den bir matematik dersi üzerinde çalışmıştım.
ingilizceniz hangi seviye de ve bunu uni okuyarak nasil gelistirdiniz
2. anadil seviyesinde ama nasıl geliştirebilirsin tam bilmiyorum. Ben çok küçük yaştan beri ingilizce eğitimi aldım. Hani bunu alan ve hala İngilizce konuşamayan arkadaşlarım da var bu yüzden büyük ihtimalle youtube ingilizce içerik üreticilerini izleyerek, oyun oynayarak vs. yıllar içinde gelişti. Şu an izlediğim 1-2 Türkçe içerik üreticisi var hep böyleydi. Yani kendi kendine gelişti aslında.
Bu bölümü seçmek istiyorum, hiç ilgim yok ama yapabileceğimi düşünüyorum
Siralaman kaç?
secmenizi önermem. dersler işkence gibi gelecek size hayatınizdan 4 yil alınmış olacaktır. ilgi alaniniza yönelin.
Hocam istemiyorssn hic bulasma. Hukuk okuyup 30k maasla hakim olabilirsin.
@@KAFADAR-tw3nz 80 bin sıralama yaptım
ilgin yoksa kendini geliştiremezsin meslek çekilmez
Hangi okuldasin abi
yaşar dedi
21 yaşında üniversiteye başlayacağım, sen sektörün içindesin bir dezavantajı olur mu?
Cevabını buldun mu ben de geç yaşta başlayacam
okul dışı topluluktan kastınız nedir ornek verir misiniz
Microsoft Learn Student Ambassadors
Postman Student Leaders
Google Developer Student Clubs
Major League Hacking Fellowship
Google Summer of Code
GitHub Campus Experts
IEEE Student Branches
dokuz eylül,bakırcay,akdeniz,sakarya sıralama nasıl olmalııııııı
Eğitim için = Bakırçay>Akdeniz>Sakarya>Dokuz Eylül
Üniversite açısından = Dokuz Eylül>Akdeniz>Sakarya>Bakırçay
@@EmirCelenk akdenizdeyim :))
@@yarenyldrm2826 hayırlı olsun hocam çok iyi tercih
@@yarenyldrm2826 nasıl memnun musun sıralaman kaçtı bu arada akdenize girerken
@@yarenyldrm2826merhaba bu yük Akdeniz ybs yazmayı düşünüyorum memnun musunuz şimdiye kadar?
Mezun olma heyecanı mı ekran karşısına yeni çıkma heyecanı mı ne çözemedim 😄
Ahaha yok ya heyecanlı değildim tamamen doğaçlama konuşuyorum ondan öyle gelmiş olabilir.
@@CetinKaanTaskingenc bunu bile başaramazdım helal olsun
@@CetinKaanTaskingenc yöneylem modelleri ve karar destek modelleri dersleri zor mu
@@fu.geography Bizde öyle dersler yoktu. Bizim biraz daha CS odalı IT dense. Ama ben teknik derslerde hiç zorlanmadım.
@@CetinKaanTaskingenc niye her üniversitenin ders müfredatı farklı oluyor bu bölüm hakkında sanki herkes kendi kafasına anlam biçiyor gibi
Hocam yazılım geliştirdiiğimiz zaman yurt dışına çıkabiliyor muyuz
Yurt dışına her işten çıkabilirsin. Direk sadece yazılım geliştiricisi olduğun zaman yurt dışından teklif gelmiyor. Yaptığın işte en iyisi olma mentalitesinde çalışırsan ve sosyal medyayı kendini göstermek için iyi bir şekilde her işten yurt dışına çıkabilirsin.
çok ortaya karışık bir bölüm. böyle denildiğine bakmayın derece bölümleri dışındaki öğrencilerin sadece %10u kendini geliştirir, para da saygı da bu dilime ait olur, okul dışı ciddi kasamayacaksanız mühendislik yazın, en azından "mühendis" ünvanınız olur
Kanımca hayatın her yerinde emek döken insanlar saygı duyar,bence gençlere bu şekilde nüksetmeniz saçma sebebine gelince zaten dil ve communitylere katılmayan salaklayan insanlar hiç bi sektörde üst sekmentlere gelemez zaten çoğu gelen insan bunu biliyor ayriyetten akademik olarak üniversiteli olmayan ama çoğu mühendislik ve yazılım mühendisliği okuyan "derece" öğrencilerinin içinden geçen insanlar var uzun lafın kısası zaten dev olmak istiyorsanız çalışmak mecburiyetindesiniz çocuğun fikti M.I.S ken sırf sizin yönlendirmenizle aslında hedefi bu olan çocuğun önüne bence taş koymaktan başka bi işleve yaramıyor sığ görüşlü olmanın kimseye bi yararı yok eğer M.I.S okuyup köpek gibi asılırsa bi insan zaten orta taban bi mühendisi cebinden mouse diye çıkarır,artı ilaveten sektörde durmaksızın kendini geliştirirse mühendis maaşının ve saygınlığının bile 2 3 katı saygı ve parayı alabilir lafın özü görüşünüzü bildirin buna kimse bişey diyemez ama kendi düşüncelerinizi çocuklara doğru olanmış ve dediklerinizden başka çareleri yokmuş gibi nüksettirmeyin saygılar yanlış bi şekilde konuştuysam şimdiden özür dilerim.
Bunu okuyanlar işsiz mi yani
@@yusufustuntas4114 bunu okuyanlar bunu okudukları için iş bulmuyorlar tek başına yazılım alanında geliştikleri için buluyorlar ha bi de cvsinde ilgili bölümlerden lisans mezunu şartını karşılarsın
Akdenizde okunur mu
Yazılım kısmı diğer üniversitelere göre daha ağırlıklı
Ybs de dil şartı var mı?
hemde çok yani aşırı önemli
İngilizce şart hatta yanında Almanca vb. diller öğrenmek yurtdışına çıkmak açısından işe yarar
Mersin üniversitesinde okunur mu
mersinin ders programına baktım hic programlama dersi vermiyorlar işletme agırlıklı
@@beyzanur2292 peki hangisini önerirsin?
@@beyzanur2292 Kırşehir nasıl sence
@@beyzanur2292 hangisini önerirsiniz
@@Xyzunigirl sıralamana göre degisen bir durum. istedigin, sıralamana uygun bi üniversitenin ybs ders programı olark aratırsan fikir edinebilirsin ders iceriklerine göre üni tercihi yapmanı tavsiye ederim
Abi ybs okuyanlar birbirinize çok benziyorsunuz hepinizin tipi birbirine çok benziyor ve aşırı kültürlü oluyorsunuz
Size ulaşabilceğim mail veya sosyal medya hesabınızı atabilir misiniz lütfen🙃
instagram ve linkedin adım aynı. Buraya da yazabilirsin. Çok hızlı dönemeyebilirim biraz yoğunum çünkü.