Eftersom reaktionshastigheden er ens på den forløbende og tilbageløbende retning, vil det så sige at aktiveringsenergiens er ens. og det det som gør sådan ligevægtsreaktioner adskiller sig fra andre reaktioner.
Nej, det vil det ikke nødvendigvis. Man skal tænke at energiprofilen viser et enkelt molekyles reaktion, mens at en reaktion i ligevægt siger noget makroskopisk omkring mange molekyler. Og det er rigtig som du siger, at ligevægt er når reaktionshastigheden i begge retninger er lige stor. Så hvis du har en energiprofil hvor aktiveringsenergien mod højre er høj, mens den mod venstre er lav (som ved 1:14) vil der først være ligevægt når mange flere molekyler prøver at reagere mod højre, end mod venstre. Man kan tænke på det som at aktiveringsenergien siger noget om sandsynligheden for at et molekyle reagerer. Lavere aktiveringsenergi = større chance for reaktion. Så for at opnå ligevægt skal reaktioner med høj aktiveringsenergi have mange molekyler der prøver at reagere, mens en reaktion med lav aktiveringsenergi behøver færre molekyler for at der effektiv er samme antal reaktioner per sekund.
Ja, det er jo egentlig lidt arbitrært og der er ikke en fast defineret grænse. Typisk vil man gøre det hvis reaktion er så forskudt i den ene retning at der i praksis kun er stoffer på den ene side af reaktionen. En anden typisk regel er at man ikke skriver ligevægtspil hvis der dannes gas i reaktionen og at denne gas kan svæve væk, for så vil reaktionen alligevel i praksis blive drevet i den retning hvor der dannes gas.
Det vil typisk være noget man enten har teoretisk eller målt empirisk. Lige her er det jo bare mig der giver informationen for at opgaven kan løses. Men det er en væsentlig at det ikke altid er ligetil at bestemme ligevægtskonstanter eksperimentelt.
Hvor er det man finder selve tallene fra [oxonioner] eller [OH-] ?? i ligningerne er det de aktuelle koncentrationer af de hver især... Men hvor skulle man finde de tal man kan sætte ind, så jeg kan lave min udregning og få et tal som 1,4 * 10^-5 M ??
Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår spørgsmålet. Jeg går ud fra det er fordi du beregner ligevægt ved en bestemt reaktion? Ofte vil man kende nogle startkoncentrationer af de stoffer man har. Jeg gennemgår den type beregninger i denne video: th-cam.com/video/r3anBDDV45I/w-d-xo.html Håber det kan hjælpe, ellers så skriv lige igen
@@Gymnasiekemi Tænkte hvis jeg har ethansyre i 0,1 M opløsning i vand CH3COOH (aq) + H2O (l) = CH3COO- (aq) + H3O- (aq) Så ville ligevægtsudtrykket være [CH3COO-]*[H3O-]\[CH3COOH] … men hvad er selve talværdierne for eksempelvis [H3O-], er det 0,1 M? Dens molarmasse? Eller atommassen ? Hvor meget H3O- der kommer ud af reaktionen med ethansyre?? Der er nogle tal som gerne skulle være = 1,4*10^-5M 🤔
@@frederiko1995 Yes, nu er jeg med! Idéen her er at mængden der omdannes til H₃O⁺ og CH₃COO⁻ er ukendt. Man skal altså opstille et ligning, ud fra reaktionsbrøken, hvor hvor man så kan isolere x: Jeg viser hvordan man gør det med svage syrer her: th-cam.com/video/izQivyl9tvY/w-d-xo.html
Hvis du kigger på ligevægtsbrøkken har man i tælleren M² men man i nævneren har M² * M = M³. Så samlet set har man M² / M³, hvilket udskrevet er (M * M) / (M * M * M) = 1 / M. Og M⁻¹ er bare en anden måde at skrive 1/M. Håber der giver mening.
du er den varmeste kanal, du redder alles liv
Det var sødt sagt :)
Mange tak
Danny du er fandeme noget af en strammert, hva?
Mange tak!!
Velbekomme
“Et eller andet random tidspunkt”= like
Eftersom reaktionshastigheden er ens på den forløbende og tilbageløbende retning, vil det så sige at aktiveringsenergiens er ens. og det det som gør sådan ligevægtsreaktioner adskiller sig fra andre reaktioner.
Nej, det vil det ikke nødvendigvis.
Man skal tænke at energiprofilen viser et enkelt molekyles reaktion, mens at en reaktion i ligevægt siger noget makroskopisk omkring mange molekyler. Og det er rigtig som du siger, at ligevægt er når reaktionshastigheden i begge retninger er lige stor. Så hvis du har en energiprofil hvor aktiveringsenergien mod højre er høj, mens den mod venstre er lav (som ved 1:14) vil der først være ligevægt når mange flere molekyler prøver at reagere mod højre, end mod venstre.
Man kan tænke på det som at aktiveringsenergien siger noget om sandsynligheden for at et molekyle reagerer. Lavere aktiveringsenergi = større chance for reaktion. Så for at opnå ligevægt skal reaktioner med høj aktiveringsenergi have mange molekyler der prøver at reagere, mens en reaktion med lav aktiveringsenergi behøver færre molekyler for at der effektiv er samme antal reaktioner per sekund.
Holy shit det er spændende!
ikk lyv
Hvis alle reaktioner er en ligevægt, hvornår kan det så give mening at sætte ligevægtspilen?
Ja, det er jo egentlig lidt arbitrært og der er ikke en fast defineret grænse.
Typisk vil man gøre det hvis reaktion er så forskudt i den ene retning at der i praksis kun er stoffer på den ene side af reaktionen.
En anden typisk regel er at man ikke skriver ligevægtspil hvis der dannes gas i reaktionen og at denne gas kan svæve væk, for så vil reaktionen alligevel i praksis blive drevet i den retning hvor der dannes gas.
Ville være Nice, hvis du kunne lave en uddybende video om Exo- og Endoterme reaktioner :-)
Ja. Den er på min to-do-liste :)
@@Gymnasiekemi +1
LOVE
- Abdul
Hvor har du fået Kc fra i udregningen? Altså, hvordan ved du, at den ligevægtskonstant du skal sammenligne med er 1,32•10^-2?
Det vil typisk være noget man enten har teoretisk eller målt empirisk. Lige her er det jo bare mig der giver informationen for at opgaven kan løses.
Men det er en væsentlig at det ikke altid er ligetil at bestemme ligevægtskonstanter eksperimentelt.
Hvor er det man finder selve tallene fra [oxonioner] eller [OH-] ?? i ligningerne er det de aktuelle koncentrationer af de hver især... Men hvor skulle man finde de tal man kan sætte ind, så jeg kan lave min udregning og få et tal som 1,4 * 10^-5 M ??
Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår spørgsmålet. Jeg går ud fra det er fordi du beregner ligevægt ved en bestemt reaktion?
Ofte vil man kende nogle startkoncentrationer af de stoffer man har. Jeg gennemgår den type beregninger i denne video:
th-cam.com/video/r3anBDDV45I/w-d-xo.html
Håber det kan hjælpe, ellers så skriv lige igen
@@Gymnasiekemi Tænkte hvis jeg har ethansyre i 0,1 M opløsning i vand CH3COOH (aq) + H2O (l) = CH3COO- (aq) + H3O- (aq)
Så ville ligevægtsudtrykket være [CH3COO-]*[H3O-]\[CH3COOH] … men hvad er selve talværdierne for eksempelvis [H3O-], er det 0,1 M? Dens molarmasse? Eller atommassen ? Hvor meget H3O- der kommer ud af reaktionen med ethansyre?? Der er nogle tal som gerne skulle være = 1,4*10^-5M 🤔
@@frederiko1995 Yes, nu er jeg med!
Idéen her er at mængden der omdannes til H₃O⁺ og CH₃COO⁻ er ukendt. Man skal altså opstille et ligning, ud fra reaktionsbrøken, hvor hvor man så kan isolere x:
Jeg viser hvordan man gør det med svage syrer her:
th-cam.com/video/izQivyl9tvY/w-d-xo.html
Bro, du redder min røv
Velbekomme :)
Forsotd ikke helt hvordan du fik det til M^-1 tilsidst er det ikke bare M
Hvis du kigger på ligevægtsbrøkken har man i tælleren M² men man i nævneren har M² * M = M³. Så samlet set har man M² / M³, hvilket udskrevet er (M * M) / (M * M * M) = 1 / M. Og M⁻¹ er bare en anden måde at skrive 1/M.
Håber der giver mening.