«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ.ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ». Ηλίας Μαριολάκος

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 พ.ย. 2024
  • Η Ε.Μ.Α.Ε.Μ. παρουσιάζει το τρίτο βιβλίο του Καθηγητή Ηλία Μαριολάκου
    «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ - Βιβλίο Τρίτο - ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΕΩΝ
    ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ».
    Ομιλητής, ο συγγραφέας Ηλίας Μαριολάκος, Ομ. Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Η καταγραφή της ομιλίας πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα των Γραφείων της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), οδός Σίνα 32 - Αθήνα.
    Η Ε.Μ.Α.Ε.Μ. ευχαριστεί την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία για την φιλοξενία και τις ‘Φρυκτωρίες’ για την καταγραφή της ομιλίας.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Περίληψη ομιλίας
    Η γενικότερη εντύπωση, που επικρατεί στον κόσμο, είναι, ότι η Ελληνική Μυθολογία, είναι φανταστικές ιστορίες, δημιούργημα των ευφάνταστων αρχαίων Ελλήνων.
    Η Γεωμυθολογική έρευνα όμως, των τελευταίων ετών, απέδειξε, ότι πολλοί μύθοι, που συνδέονται με την μεγάλη κλιματική αλλαγή, που παρατηρήθηκε πριν 18.000 χρόνια και συνεχίστηκε μέχρι πριν 6.000 χρόνια αποδεικνύει, ότι πολλοί μύθοι συνδέονται με φυσικά φαινόμενα, που η σύγχρονη Γεωεπιστήμη μπορεί να χρονολογήσει με ικανοποιητική ακρίβεια.
    Αυτό συμβαίνει με τον κατακλυσμό της Σαμοθράκης, που περιγράφεται, από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη,(1 ος αι.π.Χ.). Τελευταίες έρευνες για πετρέλαια, που διεξήχθησαν σε ιζήματα του Εύξεινου Πόντου, απέδειξαν, ότι ο εν λόγω κατακλυσμός, εξελίχτηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 14.500 και 12.500 πριν από σήμερα,(π.α.σ.).
    Επειδή την εποχή αυτή, δεν είχε ακόμα εφευρεθεί η γραφή, ο εν λόγω
    κατακλυσμός, πρέπει να έφθασε ως «ιστορικό γεγονός», ως προφορική παράδοση. Η διατήρηση όμως, μιας παράδοσης, επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση, οι νεώτερες γενιές να μιλούν την ίδια γλώσσα με τις παλαιότερες.
    Άρα: Η Ελληνική Γλώσσα, πρέπει να ομιλείται συνεχώς ,από το 14.000 π.α.σ., μέχρι τις μέρες μας, χωρίς διακοπή. Συνεπώς, η κυριαρχούσα άποψη, ότι την Ελληνική Γλώσσα, την έφεραν μαζί τους οι Ινδοευρωπαϊκής καταγωγής Έλληνες, που έφθασαν στην
    Ελλάδα γύρω στο 2.000 π.Χ. δεν ισχύει.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Βιογραφικό
    Ηλία Μαριολάκου Ο Ηλίας Μαριολάκος είναι Ομ. Καθ. Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Υδρογεωλογίας του Πανεπ. Erlangen Nürnberg της Γερμανίας(1968).
    Υπήρξε υπότροφος της DAAD, του Ιδρύματος Huboldt και του Deutsch-Japanisches Zentrum. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο New South Wales (Σίντνεϊ) (1968-1969)
    και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελών ως Επισκέπτης Καθηγητής. Είναι επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ και Ξένος Εταίρος της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Ρωσίας.
    Ίδρυσε τον Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Έχει χρηματίσει Πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, (Ι.Γ.Μ.Ε.), της Ελληνικής
    εωλογικής Εταιρείας και Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Τμήματος της UNESCO για το Τεταρτογενές, (Συνεργασία Εθν. Καποδ. Παν. Αθηνών και Vrije Universiteit Brussel), Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, καθώς και της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας και για πολλά χρόνια μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδος.
    Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια, Ξένες Γεωλογικές Υπηρεσίες, και άλλους Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς καθώς και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.
    Πέραν της επαγγελματικής του και ακαδημαϊκής του πορείας
    καλλιέργησε την έρευνα και την ανάπτυξη του αντικειμένου της Γεωμυθολογίας.
    Είναι συγγραφέας άνω των διακοσίων πρωτότυπων εργασιών και ενός τετράτομου έργου με θέματα Γεωμυθολογίας.

ความคิดเห็น •