Summor del 1 - summabeteckning

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ก.ย. 2024
  • Envariabelanalys. Endimensionell analys. Introduktion av summabeteckningen sigma.

ความคิดเห็น • 5

  • @mikopiko
    @mikopiko 2 ปีที่แล้ว +1

    Hej Jonas, om vi skulle behöva beräkna summan utan större större mängd, hur gör man då? Finns det ingen formel?

  • @Rakeeten
    @Rakeeten 10 ปีที่แล้ว +3

    Jag minns att när du lärde ut (jag tror att det var summa) till min årskurs så visade du ett intressant exempel där en kanin och en sköldpadda tävlade. Slutsatsen var något i stil med att kaninen aldrig hinner ikapp sköldpaddan utan kommer bara närmre och närmre hela tiden. Någon slags paradox var det. Har du lagt upp det exemplet på video? Det hade varit kul att se igen.

    • @75gauss
      @75gauss  10 ปีที่แล้ว +1

      Exemplet du hänvisar till är en av Zenons paradoxer, och är i original en kapplöpning mellan Achilles och en sköldpadda. Nej, jag har inte det på video ännu, men jag har noterat det för framtiden. Just nu koncentrerar jag mig på A3-kursen.

    • @karlbjorn1831
      @karlbjorn1831 6 ปีที่แล้ว +4

      Swedish Aviation Enthusiast I teori så kan man dela i oändlighet men I verkligheten om vår nuvarande uppfattning av fysik är korrekt kommer man tillslut nå plank längd och plank tid. Plank längd är det minsta möjliga distansen man kan mäta och då finns det inget annat steg en att gå i mål. Plank tid är hur lång tid det tar för ljuset att färdas en plank längd. Men eftersom att planklängd är den minsta distansen så kommer sköldpaddans hopp från planklängd till planklängd vara i ljusets hastighet. Och juste jag är bara här och säger detta ett år senare för att jag har ett prov imorgon och bör verkligen inte sitta och skriva just nu men jag kan inte sova och borde ha pluggat mera så aja, vad gör man.

    • @axelbarck-holst4603
      @axelbarck-holst4603 5 ปีที่แล้ว +3

      @@karlbjorn1831 Vackert, jag har också prov imorgon och borde titta på videon istället för att skriva denna komentaren