00:00 Introductie met o.a. fragment Psalm 84 (J. Zwart) door Willem Hendrik Zwart 06:08 Toccatine Psalm 99 (W.H. Zwart) door Everhard Zwart 11:30 Leer mij, o Heer, Uw lijden recht betrachten (W.H. Zwart) door Daniël Rouwkema 18:35 Toccatine Daar juicht een toon (W.H. Zwart) door Marco den Toom 23:27 Passacaglia (J.S. Bach) door André van Vliet 34:22 Trio Christus, onze Heer, verrees (W.H. Zwart) door Daniël Rouwkema 39:15 O Heil'ge Geest, daal op ons neer (W.H. Zwart) door Gerwin van der Plaats 48:07 Psalm 116 (W.H. Zwart) door André van Vliet 58:12 Psalm 25 (W.H. Zwart) door Wim Magré 1:07:19 Psalm 77 (W.H. Zwart) door Everhard Zwart 1:17:48 Prayer (R.L. Becker) door Marco den Toom 1:22:47 Toccata (R.L. Becker) door Marco den Toom 1:29:48 Psalm 91 (W.H. Zwart) door Everhard Zwart 1:37:58 Psalm 43 (W.H. Zwart) door Daniël Rouwkema 1:46:18 Premier Choral (H. Andriessen) door Gerwin van der Plaats 1:59:40 Psalm 150 (W.H. Zwart) door Marco den Toom 2:05:48 Andante mit variationen (F. Mendelssohn) door André van Vliet 2:12:20 Een vaste burg (J. Zwart) door Everhard Zwart 2:27:06 Psalm 90 (W.H. Zwart) door Gerwin van der Plaats
Mooi, om stil van te worden! Dat we dit mogen horen en zien is al een wonder op zich. Wat een mooi enthousiast spel hebben ze allemaal. Maar dan vooral ook de generaties Zwart. Het vuur, de oprechte passie. Schoon om van te houden toch!? Ja.
Een waardige hommage aan een onvergetelijk organist, Willem Hendrik Zwart. 'Gewoon mooi' orgelspel dat prachtig in beeld (en geluid) is gebracht. Hulde!
Waardering voor Daniël !! Psalm 43 zoals hrt hoort, afstappen van die verschrikkelijke en slaapverwekkende hele noten, eindelijk een organist die dit inziet !!
Onthoud wel dat dit uw eigen mening is en er veel mensen zijn die precies de tegenovergestelde mening hebben. De hele noten mannenzang van afgelopen zaterdag in Katwijk.. prachtig.
Prachtige hommage, heb van elke minuut genoten. Volgens mij klinkt de fantasie over Een vaste Burcht nergens mooier dan in de Bovenkerk, gespeeld door een Zwart. Magnifiek, en inderdaad ook gewoon, mooi!
Wat een schitterende video is dit geworden!! Respect hoe dit is gemaakt! Er kwam een heel stuk jeugd sentiment boven borrellen, echt waardevol! BEDANKT
wow, what an interesting history of the Zwart family & the Bovenkerk. Thanks for puuting this video together. The old clips are very interesting. Pls keep the history & music going.
Thank you! Beautiful music, beautiful organ, fantastic organists, loved the stories. "Gewoon mooi!" (Hope I spelt that correctly) Wonderful tribute to W.H. Zwart.
Enjoyed this docu-concert immensely. . Some great storytellers with excellent communication skills. The gentleman at minute 52:05 in particular. Well worth the time.
Een prachtige documentaire aan De Muziekman van de Bovenkerk. Heb regelmatig (wandel-) concerten bezocht. Ook een eredienst meegemaakt bij de speeltafel. Geweldig mooi om dat gezien en gehoord te hebben. Als we hem spraken (kom van oorsprong uit Zaandam) vond hij dat bijzonder leuk.
Prachtige documentaire! ‘Gewoon mooi’, wat is dat nou? In ieder geval dat er emotie inzit. Je hoort de woorden bij de melodie. En een eigen, authentieke stijl. Velen kunnen prachtig spelen. Maar weinigen hebben een eigen stijl. Dat valt ook niet na te bootsen. Je hebt een eigen stijl of niet. Maar voor mij is W.H. Zwart echt een icoon. Ik heb direct de neiging om mee te gaan zingen. En dat is mijn inziens ‘gewoon mooi’. Spelen met je hart, allerlei emoties oproepend, misschien technisch niet helemaal correct ( ik kan het niet eens beoordelen), maar vooral muziek waar je hart van opspringt. Daar kunnen veel technisch perfect spelende mannen/vrouwen een voorbeeld aan nemen. Je kunt technisch perfect spelen, maar gortdroog. Mijn oproep: zoek je eigen stijl. En boeiend wat anderen er van vinden. ‘Speel naar het hart van Jeruzalem.’
Elke minuut heb ik genoten van deze docu. Brengt zoveel herinneringen op. Naast hem op de orgelbank als kleine jongen! Prachtig zeker ook de bewerking van Ps 43 door Daniel Rouwkema. Wanneer wordt deze uitgegeven? Heel waardevol deze docu. Hartelijk dank!
Mijn grootvader was koster van een gereformeerde kerk in canada en voor het schoonmaken van de kerk op vrijdag of zaterdag deed die niks liever dan orgelspelen met stukken die alles uit het orgel haalde marsen,leichte cavalry en zo ,mn grootmoeder was in die tijd van het schoonmaken naar een vrouwenclubje zo dat opa het vrije spel had,op een dag kwam oma vroeg thuis en opa was in volle actie zodanig dat wij dachten als die langer door ging zou het urgeltje instorten,oma kreeg ter plaatse een hartaanval en was zo nijdig dat ze opa verweet straat deunen te spelen op een karkurgel je reinste heiligschennis!!! Oma heeft een maand lang dr mond gehouen en volgde opa waar die ging in de kerk zodat die niet meer heiligschennis kon plegen ,dit vond plaats midden 60er jaren,opa heeft wel ons als kleinkinderen de liefde voor orgelmuziek bijgebracht ,aardig nog te melden dat een neef van oma een organist was van enige bekendheid zekere andriessen
Marco, if you provided English sub titles, it is my guess that your View and Like numbers would improve considerably. I very much wanted to know what you and your colleagues were talking about.
Mooi, die 'daar juicht een toon'. En Psalm 99 blijft eigenlijk een heel lastig en gevaarlijk stuk. Psalm 150, geweldig. Prachtig gedaan, deze hommage. Toch, qua registratie mis ik soms iets. WH kende zijn orgel. Als je th-cam.com/video/K-1lliZnx3g/w-d-xo.html bekijkt, dan hoor je in het begin het orgel zingen en begrijp je misschien wat ik bedoel. Waar ligt het aan, is het een tremulant die ergens openstaat? Ik ben benieuwd wie me het kan vertellen. Ook is duidelijk dat de mixturen er vrij laat bijkomen, waar deze naar mijn smaak vaak te vroeg worden bijgetrokken. WH koos sneller en liever voor de hoge fluiten bij vollere registraties.
@@MarcodenToommusicus Dank. De tremulanten slaan nu dus minder snel? Weet je ook of de winddruk op aanvraag van WH Zwart toen verlaagd is in het verleden? Het is eigenlijk de vraag wat oorspronkelijk de gedachte was, of dat het orgel nu ietwat aangepast is naar de wensen van de huidige organist.
@@joette3896 klopt! In de tijd van Zwart waren een aantal blaasbalgen buiten werking en stond eea wat ‘losser’ in de wind. Thans is alles in gebruik. Dat ga je als vanzelfsprekend in de klankbeleving merken...
Tijdens de restauratie in de jaren zeventig, waarbij Feike Asma, Dr. Maarten Vente en Willem Hendrik Zwart adviseurs waren, is uit historisch oogpunt besloten het aantal balgen in werking te stellen, die bij ‘ getreden’ wind redelijkerwijs gevuld konden worden. Dus historischer kan het eigenlijk niet. Met het aantreden van de nieuwe organist en het plaatsen van een koororgel door firma Reil, heeft deze orgelbouwer de opdracht gekregen om het Hinsz- orgel schoon te maken, hier en daar intoneren (vanwege het in bedrijf stellen van meerdere blaasbalgen), en het optimaliseren van de tongwerken. Deze actie heeft er aan bijgedragen dat er een aantal dingen zijn veranderd. Het orgel staat strakker in de wind, en het pedaal heeft iets meer power gekregen. Mijns inziens heeft het orgel daardoor een aantal zaken van zijn specifieke karakter verloren. Dat de tongwerken van Hinsz niet allemaal even ‘strak stonden is een karaktereigenschap van Hinsz. Het is duidelijk te horen ook. Luister maar oudere opnames, en opnames van na 2000. Het verschil is duidelijk hoorbaar. Zo ook op deze video wanneer W.H.Zwart zelf begint met 84 van vader Jan. W.H. Zwart zei het destijds in een interview nog: “ Dit orgel is niet beroemd geworden omdat meneer A,B of wat mijn part Z er op gespeeld heeft, maar dit orgel is beroemd geworden om zijn weergaloos mooie klank”.
00:00 Introductie met o.a. fragment Psalm 84 (J. Zwart) door Willem Hendrik Zwart
06:08 Toccatine Psalm 99 (W.H. Zwart) door Everhard Zwart
11:30 Leer mij, o Heer, Uw lijden recht betrachten (W.H. Zwart) door Daniël Rouwkema
18:35 Toccatine Daar juicht een toon (W.H. Zwart) door Marco den Toom
23:27 Passacaglia (J.S. Bach) door André van Vliet
34:22 Trio Christus, onze Heer, verrees (W.H. Zwart) door Daniël Rouwkema
39:15 O Heil'ge Geest, daal op ons neer (W.H. Zwart) door Gerwin van der Plaats
48:07 Psalm 116 (W.H. Zwart) door André van Vliet
58:12 Psalm 25 (W.H. Zwart) door Wim Magré
1:07:19 Psalm 77 (W.H. Zwart) door Everhard Zwart
1:17:48 Prayer (R.L. Becker) door Marco den Toom
1:22:47 Toccata (R.L. Becker) door Marco den Toom
1:29:48 Psalm 91 (W.H. Zwart) door Everhard Zwart
1:37:58 Psalm 43 (W.H. Zwart) door Daniël Rouwkema
1:46:18 Premier Choral (H. Andriessen) door Gerwin van der Plaats
1:59:40 Psalm 150 (W.H. Zwart) door Marco den Toom
2:05:48 Andante mit variationen (F. Mendelssohn) door André van Vliet
2:12:20 Een vaste burg (J. Zwart) door Everhard Zwart
2:27:06 Psalm 90 (W.H. Zwart) door Gerwin van der Plaats
Mooi, om stil van te worden! Dat we dit mogen horen en zien is al een wonder op zich.
Wat een mooi enthousiast spel hebben ze allemaal. Maar dan vooral ook de generaties Zwart.
Het vuur, de oprechte passie. Schoon om van te houden toch!? Ja.
Een waardige hommage aan een onvergetelijk organist, Willem Hendrik Zwart. 'Gewoon mooi' orgelspel dat prachtig in beeld (en geluid) is gebracht. Hulde!
Geweldig indrukwekkend, deze man heeft dit zo verdiend.
Een man met het hart op de goede plek, en altijd spelend voor Zijn Schepper.
That was the loveliest rendering of Bach's Passacaglia I think I've ever heard in the last 65 years.
Waardering voor Daniël !! Psalm 43 zoals hrt hoort, afstappen van die verschrikkelijke en slaapverwekkende hele noten, eindelijk een organist die dit inziet !!
Onthoud wel dat dit uw eigen mening is en er veel mensen zijn die precies de tegenovergestelde mening hebben. De hele noten mannenzang van afgelopen zaterdag in Katwijk.. prachtig.
Prachtig 1 van de grondleggers van de Christelijke orgelmuziek in Nederland!
Gewoon Mooi! Love it from Canada! Zo Moët het blijven
Prachtig concert, erg mooie bewerking op 'Daar juicht een toon'. Mooie opname ook van Wim Magré!
Prachtige hommage, heb van elke minuut genoten. Volgens mij klinkt de fantasie over Een vaste Burcht nergens mooier dan in de Bovenkerk, gespeeld door een Zwart. Magnifiek, en inderdaad ook gewoon, mooi!
Het was een onvergetelijke tijd, oude tijden herleven weer, in de tijd dat W.H. Zwart organist was, met een volle Bovenkerk
Prachtig concert, met kanjers van organisten, stuk voor stuk!
Wat een prachtig eerbetoon! Hartelijk dank allemaal!!
Belíssima homenagem ao Willen Hendrik Zwart. Parabéns, congratulation! Obrigado Marco den Toom! Thank you den Toom! Brazil!
Prachtig. En niet onvergetelijk dat wim magré ook zo mooi kon spelen op het orgel.
Wat een schitterende video is dit geworden!! Respect hoe dit is gemaakt! Er kwam een heel stuk jeugd sentiment boven borrellen, echt waardevol! BEDANKT
Prachtig gedaan ! Iedereen die heeft meegewerkt aan het programma, het is was een echte ode! TOP!!
Heel mooi eerbetoon van deze grootmeester bedankt mensen kippenvel momenten 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
wow, what an interesting history of the Zwart family & the Bovenkerk. Thanks for puuting this video together. The old clips are very interesting. Pls keep the history & music going.
Thank you! Beautiful music, beautiful organ, fantastic organists, loved the stories.
"Gewoon mooi!" (Hope I spelt that correctly) Wonderful tribute to W.H. Zwart.
Wat een onvergetelijke man was dat.
Enjoyed this docu-concert immensely. . Some great storytellers with excellent communication skills. The gentleman at minute 52:05 in particular. Well worth the time.
Wat lijkt Everhard toch enorm op zijn vader. Ook de stem is identiek. Mooie docu van een groot muzikant.
Een prachtige documentaire aan De Muziekman van de Bovenkerk. Heb regelmatig (wandel-) concerten bezocht. Ook een eredienst meegemaakt bij de speeltafel. Geweldig mooi om dat gezien en gehoord te hebben. Als we hem spraken (kom van oorsprong uit Zaandam) vond hij dat bijzonder leuk.
Heb precies dezelfde herinneringen
S’morgens boven zitten
S’ middags beneden
SCHITTEREND
Absolutely Magnificent. All to God's Glory.
Prachtig document. Een klein monument wat Zwart verdiend heeft.
Prachtig gedaan en een terecht eer betoon!
Wauw! Indrukwekkend mooi gedaan en verwoord! Respect naar de registrant op 1:08:52 die multifunctioneel registreert :)
Prachtige documentaire! ‘Gewoon mooi’, wat is dat nou? In ieder geval dat er emotie inzit. Je hoort de woorden bij de melodie. En een eigen, authentieke stijl. Velen kunnen prachtig spelen. Maar weinigen hebben een eigen stijl. Dat valt ook niet na te bootsen. Je hebt een eigen stijl of niet. Maar voor mij is W.H. Zwart echt een icoon. Ik heb direct de neiging om mee te gaan zingen. En dat is mijn inziens ‘gewoon mooi’. Spelen met je hart, allerlei emoties oproepend, misschien technisch niet helemaal correct ( ik kan het niet eens beoordelen), maar vooral muziek waar je hart van opspringt. Daar kunnen veel technisch perfect spelende mannen/vrouwen een voorbeeld aan nemen. Je kunt technisch perfect spelen, maar gortdroog. Mijn oproep: zoek je eigen stijl. En boeiend wat anderen er van vinden. ‘Speel naar het hart van Jeruzalem.’
Complimenten ook aan Everhard voor het noteren en uitgeven van Zwart's werk. Hij was toch veel virtuozer dan velen denken (denk aan ps 130).
Helemaal geweldig echt genieten!
Zoooooooo mooi!!!!!!
Muziek waar we mee zijn opgegroeid !
Hem is ook veel verdriet aangedaan ,laten we toch eerbied voor elkaar hebben en respect
Marco, die Becker is astonishing!!!
Elke minuut heb ik genoten van deze docu. Brengt zoveel herinneringen op. Naast hem op de orgelbank als kleine jongen! Prachtig zeker ook de bewerking van Ps 43 door Daniel Rouwkema. Wanneer wordt deze uitgegeven? Heel waardevol deze docu. Hartelijk dank!
Prachtig
Mijn grootvader was koster van een gereformeerde kerk in canada en voor het schoonmaken van de kerk op vrijdag of zaterdag deed die niks liever dan orgelspelen met stukken die alles uit het orgel haalde marsen,leichte cavalry en zo ,mn grootmoeder was in die tijd van het schoonmaken naar een vrouwenclubje zo dat opa het vrije spel had,op een dag kwam oma vroeg thuis en opa was in volle actie zodanig dat wij dachten als die langer door ging zou het urgeltje instorten,oma kreeg ter plaatse een hartaanval en was zo nijdig dat ze opa verweet straat deunen te spelen op een karkurgel je reinste heiligschennis!!! Oma heeft een maand lang dr mond gehouen en volgde opa waar die ging in de kerk zodat die niet meer heiligschennis kon plegen ,dit vond plaats midden 60er jaren,opa heeft wel ons als kleinkinderen de liefde voor orgelmuziek bijgebracht ,aardig nog te melden dat een neef van oma een organist was van enige bekendheid zekere andriessen
Marco, if you provided English sub titles, it is my guess that your View and Like numbers would improve considerably. I very much wanted to know what you and your colleagues were talking about.
I’m sorry, you are right. Maybe Some day…
Bijzonder leuk is ook deze video: m.th-cam.com/video/t9xUK_s4qKY/w-d-xo.html
Mooi om te zien hoe Zwart met de mensen bij zijn speeltafel omging.
Bedankt voor de opname!
Heel mooi en brengt mooie herinneringen terug
Interessante opmerking over Psalm 25, Marco! De beleving van muziek overstijgt conservatorium wijsheden.
Wat lijkt Everhard op zijn vader in stem en gezichtsuitdrukking. Eerste keer dat ik hem in een interview zie.
Ze lijken beiden ook heel erg op de moeder van WH. th-cam.com/video/pf2NPe3rKkM/w-d-xo.html
@@joette3896 Nou inderdaad!
Mooi, die 'daar juicht een toon'. En Psalm 99 blijft eigenlijk een heel lastig en gevaarlijk stuk. Psalm 150, geweldig. Prachtig gedaan, deze hommage. Toch, qua registratie mis ik soms iets. WH kende zijn orgel. Als je th-cam.com/video/K-1lliZnx3g/w-d-xo.html bekijkt, dan hoor je in het begin het orgel zingen en begrijp je misschien wat ik bedoel. Waar ligt het aan, is het een tremulant die ergens openstaat? Ik ben benieuwd wie me het kan vertellen. Ook is duidelijk dat de mixturen er vrij laat bijkomen, waar deze naar mijn smaak vaak te vroeg worden bijgetrokken. WH koos sneller en liever voor de hoge fluiten bij vollere registraties.
Dank, de tremulanten zijn na het vertrek van Zwart aangepast qua slag. Ook de winddruk en de intonatie van een aantal vulstemmen is veranderd...
@@MarcodenToommusicus Dank. De tremulanten slaan nu dus minder snel? Weet je ook of de winddruk op aanvraag van WH Zwart toen verlaagd is in het verleden? Het is eigenlijk de vraag wat oorspronkelijk de gedachte was, of dat het orgel nu ietwat aangepast is naar de wensen van de huidige organist.
@@joette3896 klopt! In de tijd van Zwart waren een aantal blaasbalgen buiten werking en stond eea wat ‘losser’ in de wind. Thans is alles in gebruik. Dat ga je als vanzelfsprekend in de klankbeleving merken...
Tijdens de restauratie in de jaren zeventig, waarbij Feike Asma, Dr. Maarten Vente en Willem Hendrik Zwart adviseurs waren, is uit historisch oogpunt besloten het aantal balgen in werking te stellen, die bij ‘ getreden’ wind redelijkerwijs gevuld konden worden. Dus historischer kan het eigenlijk niet.
Met het aantreden van de nieuwe organist en het plaatsen van een koororgel door firma Reil, heeft deze orgelbouwer de opdracht gekregen om het Hinsz- orgel schoon te maken, hier en daar intoneren (vanwege het in bedrijf stellen van meerdere blaasbalgen), en het optimaliseren van de tongwerken. Deze actie heeft er aan bijgedragen dat er een aantal dingen zijn veranderd. Het orgel staat strakker in de wind, en het pedaal heeft iets meer power gekregen. Mijns inziens heeft het orgel daardoor een aantal zaken van zijn specifieke karakter verloren. Dat de tongwerken van Hinsz niet allemaal even ‘strak stonden is een karaktereigenschap van Hinsz.
Het is duidelijk te horen ook. Luister maar oudere opnames, en opnames van na 2000. Het verschil is duidelijk hoorbaar. Zo ook op deze video wanneer W.H.Zwart zelf begint met 84 van vader Jan.
W.H. Zwart zei het destijds in een interview nog: “ Dit orgel is niet beroemd geworden omdat meneer A,B of wat mijn part Z er op gespeeld heeft, maar dit orgel is beroemd geworden om zijn weergaloos mooie klank”.
@@user-nl6wg9ds4m mooi samengevat! 🙏