Maastopyöräilyreitin suunnittelu | Trailmap

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ต.ค. 2024
  • Suunnitellaan MTB reitti Trailmap palvelussa ja siirretään se Garmin pyöräilytietokoneelle. Reitin suunnittelu pohjautuu OSM kartta-aineistoon ja käyttäjien poluille tekemiin luokituksiin.
    Tilaa Velogin TH-cam-kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita - ei maksa mitään! bit.ly/velogisub
    Haluatko tukea kanavaa ja saada siltä lisäominaisuuksia? Tilaajana voit liittyä kanavan jäseneksi: bit.ly/velogisti
    Tilaa myös Velogin Sisärenkaan maksuton uutiskirje sähköpostiisi: bit.ly/sisuri
    "Onneksi pyörä on keksitty" paidat ja muut Velogi tuotteet: bit.ly/velogishop
    Hieman eri valikoima uudessa kaupassa: bit.ly/velogimerch
    Tekemällä ostoksesi ao. affiliate-linkkien kautta tuet Velogin toimintaa - hinta on sinulle silti sama!
    Wiggle: tidd.ly/668b848d
    Chain Reaction Cycles : tidd.ly/2DVdZFz
    Wahoo: bit.ly/wahoovelogi
    Muc-Off: bit.ly/mucoffve...
    #OnneksiPyöräOnKeksitty #Trailmap

ความคิดเห็น • 58

  • @AnttiLoponen
    @AnttiLoponen ปีที่แล้ว +5

    Mahtavaa saada hienolle palvelulle/sovellukselle tällaista näkyvyyttä!
    Trailmapista muuten hyötyy myös maantie- ja gravelpyöräilijä, sillä soratiet on merkitty ruskealla värillä, ja pyöräteitä kuvaavien sinisten katkoviivojen tiheydestä voi päätellä onko tie päällystetty vai sorapintainen.
    Polkujen kartoittaminen OpenStreetMapiin on mukavaa ja vähän koukuttavaakin puuhaa, kun yrittää bongata kartoittamattomia tai luokittelemattomia polkuja. :)

  • @timoikola718
    @timoikola718 ปีที่แล้ว +11

    Trailmapin hyvyys on siinä, että se sisältää kaiken mitä on tarjolla. Eli Trailmapin sivustolla/sovelluksella voit katsella Maanmittauslaitoksen ilmakuvan tai maastokartan Trailmapin oman kartan ohella. Siis kun katselet Trailmappia sinulla on ihan samat kartat kuin siellä Karttapaikassa eikä tarvitse hypellä eri sivustojen ja sovellusten välillä. Tuo itse Trailmap polkukarttaosuus on luonnollisesti riippuvainen siitä miten alueella on innokkaita kartoittajia, eli Tampereen seudulla se on ihan huikea ja jossain toisessa paikassa ei näy juuri mitään. Jokatapauksessa Trailmap on erinomainen kombinaatio ja ainakin itselleni se on ainoa karttasovellus jota maastossa kännykällä käytän, koska siinä on kaikki keskeiset Suomen ulkoilua tukevat kartta-aineistot.
    Teen itse aika paljon Trailmap päivityksiä ja suosittelen lämpimästi, että te muutkin tekisitte. Siihen löytyy ohjeet Trailmapin sivustolta sekä Open Street Mapin ja Fillari-lehden foorumeilta. Tiivistäen ohje on se, että kun ajat polun jolla ei ole luokitusta annat sille sen luokituksen Open Street Map editorissa. Itsellänikin 95% päivityksistä on vain polkuluokan lisäämistä jo olemassaolevalle polulle. Uusia polkuja piirtelen aika vähän, koska aika moni polku karttapohjalla jo on.
    Kartta-alan ihmisenä näen, että yksi iso ongelma on, ettei polkukarttaa ole oikein missään muualla olemassa. Suomen tieverkko on kuvattu erinomaisesti ja saatavilla vaikka mistä, mutta se maastokartalla näkyvä polkuverkosto ei ole tarjolla oikein missään. Polku ja ajoura, joka ei ole tieverkkoa on vain Maanmittauslaitoksen Maastotietokannassa, eikä sitä ole tarjolla omanaan missään rajapinnassa - tai ainakaan minä en ole sellaista vielä löytänyt. Sen saaminen sieltä ulos olisi todella tarpeen.
    Trailmap (ja Open Street Map) päivittäminen on hauska harrastus josta on iloa monille - suositelen lämpimästi.

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว +2

      Täytyy kanssa perehtyä tuohon päivityspuoleen.

    • @timoikola718
      @timoikola718 ปีที่แล้ว

      @@Velogi Varsin helppoa, kun olen onnistunut eläkeläiskoirankusettajankin oppimaan sen homman. Mutta kyllä se pientä paneutumista vaatii. How to update Open Street Map maps - lienee hyvä hakutermi youtube ohjevideolle. Aloittaa vain lisäämällä polkuluokituksia olemassaoleville poluille, ennen kuin aloittaa kunnianhimoisemmat päivitykset - se on se hyvä tapa päästä alkuun.

    • @petek2432
      @petek2432 ปีที่แล้ว +1

      Hyvä kommentti Timolla. Täysin asiaa.
      Sen voisi lisätä, että sitten kun rupeaa tekemään uutta polkua karttapohjaan, niin kannattaa olla kulkenut polkua useampaan kertaan ja pysähtyä tiukoissa kurveissa, että gps-laite ehtii hakea satelliittiyhteuden. Näin polku tulee mahdollisimman oikeaan paikkaan kartalla. Itsellä esim uutta polkua nauhoittaessa on yleensä vähintään kaksi gps-laitetta nauhoittamassa, jolloin saan polun mahdollisimman tarkasti oikeaan paikkaan.

    • @timoikola718
      @timoikola718 ปีที่แล้ว +1

      @@petek2432 Tuohon sellainen kommentti, että tietenkin noin kannattaa toimia, mutta se itse polku kannattaa sen oman GPS viivan päälle piirtää käsin, ettei tule älyttömän monta taitepistettä viivaan ja sitäkautta turhaa dataa Open Street Mapin dataan. Eli itse jos lataan GPS viivan, niin kuitenkin piirrän sen lopullisen polun käsin. Ja itse asiassa usein en edes lataa vaan vedän muistista ja ilmakuvan perusteella lonkalta. Poluissa on kuitenkin tärkeintä, että risteykset ovat suunnilleen oikein sijainnin ja suuntiensa perusteella, mutta se menevätkö kaikki mutkat metsässä sillä polulla ihan justiinsa ei ole niin nuukaa. Eli sen tarkkuusvaateen ei pidä rajoittaa kartoitusinnostusta liiaksi vaikka toki tarkkuutta aina toivotaan. Parempi, että kartoittaa, kuin että jättää kartoittamatta liian kovan itsekritiikin takia.
      Sitäpaitsi, kuten joku kommenteissa tuskaili polkuluokituksen laatua, niin sen voi jokainen aina muuttaa mieleisekseen, jos ensimmäinen luokitus/kartoitus ei miellytä. Eli itsekkin palaan usein täydentämään jo aiemmin tekemiäni kohteita ja sitäkautta kartoituksen laatu ja tarkkuus paranee pikkuhiljaa.

    • @petek2432
      @petek2432 ปีที่แล้ว

      Timo,
      Juu, tietenkin uusi polku piirretään käsin. Mä ajattelin tämän olevan itsestään selvyys. :)
      Mutta tuossa laadussa olemme eri koulukunnan edustajia. Jos uutta polkua lähtee piirtämään, niin se pitää tehdä niin hyvin oikeaan paikkaan kuin mahdollista. Olen korjaillut useita polkuja kun ne on olleet selvästi väärään paikkaan piirretty. Olen kuvitellut, että ne on tehty yhden gepsiajon perusteella, mutta kieltämättä ei ole tullut edes mieleen että joku piirtäisi niitä käsivaralta ilman gepsijälkeä. :(

  • @Jore__
    @Jore__ ปีที่แล้ว +1

    Kiitos hyvästä työkaluvinkistä, täytyy ehdottomasti kokeilla! Mun pyöräily on pääsääntöisesti gravelia ja gravelmappia olen käyttänyt omien reittien suunnitteluun. Siellä on toki hurjasti valmiina muiden tekemiä reittejä ettei päätään tarvitse vaivata jos ei niin halua. Välillä tekee kuitenkin mieli haastaa pyörän ja kuskin rajoja, nuo keltaiset/oranssit pätkät voisivat olla loistavia siihen hommaan.

  • @Gekkibi
    @Gekkibi ปีที่แล้ว +3

    protip: maastokartat -sovellus tukee GPX-jälkiä. Luo jälki trailmapilla käyttäen kännykän selainta, tallenna ja avaa se maastokartat -sovelluksessa. Tätä helpommaksi ei oikein voi mennä.
    Trailmap on kyllä näin tamperelaisena avannut todella paljon pusikko-läskipyöräilyä lähipaikkakuntien metsissä. Ennen tämän käyttöä meininki perustui parhaimmillaan virheiden kautta oppimiseen ja pahimmillaan suossa munia myöden rämpimiseen, reitit kun tuppasivat perustumaan improvisoituihin "mitähän kivaa mahtaa olla tuonkin polun varrella" -etiäisiin. Nyt voin sohvalta käsin suunnitella reitin mikä on sopivan haastava ja kulkee mielenkiintoisissa paikoissa, ja kokonaismatkakaan reitille ei tule yllätyksenä.

  • @HeseTube
    @HeseTube ปีที่แล้ว +2

    TrailMapilla itsekin kattelen ja piirtelen reittejä. Joskus tulee siirrettyä Komoottiin ja joskus taas Trailmap apilla ihan suunnistan.
    Vauhti ja into on monesti vaan liian kova (kiitos sähkön), että tulee harharetkiä monesti vähänkin uudemmilla mestoilla.
    Piirtämäsi reitti on tuttu ja se sähkölinjan kova nousu vaatii myös sähköpyörällä keskittymistä. Meinaa helposti sutia/keulia, jos vaihde liian pieni. 👍👍

  •  ปีที่แล้ว

    Kiitos. Taas uutta inspistä - ikuisen Roineen kiertämisen lisäksi vois tosiaan poiketa noille poluille ja laavuille

  • @sakkek5349
    @sakkek5349 ปีที่แล้ว +1

    Suosittelen täällä kaakonkulmalla ajamaan E10 kaukovaellus reittiä. Viimekesänä raivailtu Ruokolahden ja Rautjärven väli , ja on monenlaista settiä. On välillä melko teknistä ja seassa metsätietä sekä kaikkea siltä väliltä. Laavuja matkan varrella reilusti.

  • @Mrooooooooooooo
    @Mrooooooooooooo ปีที่แล้ว +1

    Itellä on maastokartta auki kännykästä ja kännykkä kiinni ohjaustangossa quadlockilla, ennalta vähän kartalta katselen reittiä ja käyn kokeilemassa ihan vaan muistin perusteella. Karttapaikka kyllä piirtää sitten reitin jonka kuljen. Jotenkin jännempää kulkea ihan vaan tutkimalla :D Vielä ei oo montaa reittiä löytyny missä on pitäny kääntyä takaisin!

  • @lehtjug
    @lehtjug ปีที่แล้ว +1

    Maastopyöräilyä en ole enää vähään aikaan harrastanut mutta näin pitkälle kehittyneet karttapalvelut pistää harkitsemaan maasto- tai gravelpyöräilyn harrastamista uudestaan.

  • @32hammasta
    @32hammasta ปีที่แล้ว

    Trail Map tuttu sovellus, tosi näppärä reitin suunnitteluun ja GPS jäljen luontiin. Kiitos hyvästä videosta😎

  • @Daniel_fin
    @Daniel_fin ปีที่แล้ว +1

    Video idea! Tee itse perus maastopyörän renkaasta nastarengas, joko pulteilla tai ruuveilla🔩 ja sitten vertaa kaupan nastarenkaaseen👍

  • @jannerautiainen70
    @jannerautiainen70 ปีที่แล้ว +1

    Itsekkin aika usein olen tehnyt maastopyöräreitin trailmapilla ja siirtäny sen garmin fenix6 kelloon. Kätevä sovellus. Välillä tullu hutiajoja. Mapin mukaan on pitänyt mennä polku, mutta se olikin umpeen kasvanu😃

  • @lekshe94k-p69
    @lekshe94k-p69 ปีที่แล้ว

    Reitit suunnittelen kotona paperisen sekä sähköisen kartan avulla ja painan mieleeni. Maastossa käytän tarvittaessa puhelimen maastokarttaa. Näin olen pärjäillyt enkä koskaan eksynyt. Käytän teitä ja hyväkuntoisia polkuja varsinaisesta maastopyöräilystä en pidä, jossa väliin pyörää kannetaan ja on märkää.

  • @stasacab
    @stasacab ปีที่แล้ว

    Ensin jotain hämyistä polkua hornan tuuttiin ja sitten jälkikäteen ihmetellään, miten tuo on trailmapissa luokiteltu. Tänään oli oranssi, kun olin Porissa. Mutaisia kuoppia. Enpä tiedä: kaikki, mikä on maastossa ja mihin liittyy korkeuskäyrät, on vaikeaa. Porissa näköjään ilmankin korkeuskäyriä. Minä mietinkin, mitä Velogi meni Sallassa ja päädyin siihen, että tuota serpentiiniä ylös.

  • @PetriKoo
    @PetriKoo ปีที่แล้ว +1

    Luulen että Tampereen seudulla suurin osa maastopyöräilijöistä piirtää tällä reitit. 🤔👍

  • @AnonymousPhucker
    @AnonymousPhucker ปีที่แล้ว +2

    ihan jees - karttapohjien materiaalin ja tagien editoiminen on melkein yhtä helppoa

  • @pukki34
    @pukki34 ปีที่แล้ว

    Erittäin hyvä palvelu ja Open street mapin päivitys on melkein oma harrastuksensa.

  • @tuomaskuusivaara5249
    @tuomaskuusivaara5249 ปีที่แล้ว

    Tuttuja polkuja, yleensä tuon muuntamoalueen jälkeen tulee eksyttyä tiepohjille. Oliko toi reitti jaossa? Mukavasti muuten huomioit kaverisi kanssa arat vinttikoiramme kun ohititte meidät pistetalojen kohdalla kevyen liikenteenväylällä.

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว +1

      Ei ollut vielä jaossa, mutta tuolta se löytyy connect.garmin.com/modern/course/135316063

  • @Mersuharrastaja
    @Mersuharrastaja ปีที่แล้ว

    Onneksi ei tarvitse paperikarttoja kanniskella mukana. Onko toi mainitsemasi sähkölinja sama, mikä oli siinä videossa, jossa katsoja päätti reitin lopun ja taisi vilahtaa myös kun kokielit Suomen Urheilupyörän johtajan SUP-merkkistä sähköfättiä vai oliko se joku muu merkkinen.

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว

      Ei ole kumpikaan - täällä noita sähkölinjoja kun piisaa. Se SUP video oli aika liki - tuon sähköaseman toisella puolella.

  • @Naatti1
    @Naatti1 ปีที่แล้ว

    Moro! Talvi lähestyy ja mulla ainakin tälle syksyä on tullut jo ensimmäiset ongelmat vaijereiden jäätymisestä. Ootko onnistunut jollain konstilla kokonaan välttymään? Videota sulla tästä aiheesta ei taida olla.

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว +1

      Itsellä on ollut tuota ongelmaa vain yhden pyörän kanssa koskaan - siinä takajarrun vaijeri teki lopussa nousun ja vesi valui siinä sydänlankaa pitkin kuoren sisään. Pitäisi vain pystyä pitämään paikat kuivana ettei vesi mene kuoreen. Kyseiseen pyörään laitoin haitarikumin vaijerin paljaalle osalle. Myös vaseliini vaijerin sisäänmenossa voi auttaa hylkimään vettä. Mutta jos vaijerin sisällä on jo vettä, se tietty jäätyy heti pakkasten tullen. Silloin on parasta aukoa, puhdistaa ja kuivata paikat. Iso homma, mutta ei siihen oikein ole muuta konstia.

    • @villenurmela5791
      @villenurmela5791 ปีที่แล้ว

      Itsellä jäätyi hissitolpan- ja vaihtajan vaijeri muutamana aamuna töihin polkiessa, pääsin tästä ongelmasta eroon laittamalla vaihdevaijeriin vaihdevivun puolelta aseöljyä kuoren sisään ja paineilmaa perää ja toisin nii kauan että kuoren toisesta pääsyä tuli öljyä pois. Sama homma hissitolpan vaijerille. Ei ole enään jäätynyt kuin ukko🥶

    • @TheKlas86
      @TheKlas86 ปีที่แล้ว

      CRC:n lock de icer suihke on itellä ainakin toiminut. Löytyy ainakin clas ohlsonilta

    • @Naatti1
      @Naatti1 ปีที่แล้ว

      Kiitos vastauksista! Laitoin lukkosulaa sen verran mitä purkamatta sain laitettua, ja parin pakkaspäivän perusteella tuntuisi auttavan 👌🏼 saas nähdä täytyykö sitä lisäillä viikoittain

  • @Pianom73
    @Pianom73 ปีที่แล้ว +1

    Vielä kun saisi tiilet tuohon päälle näkymään.. vai saako jotenkin?

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว

      Trailmapiin tietääkseni ei, mutta sitten kun jälki on Garminilla niin siihen on EveryTile IQ appi - tosin itse en ole sitä käyttänyt.

    • @Pianom73
      @Pianom73 ปีที่แล้ว

      Everytile näyttää vain ruudut, ei karttaa. Sillä pystyy siis vain varmistamaan, että on ylittänyt ruudun rajan.

    • @timoikola718
      @timoikola718 ปีที่แล้ว

      Saa mutta vaatii hieman vihkiytymistä ja onnistuu todennäköisesti vain tietokoneella. Eli Trailmapin saa xyz rajapinnasta ulos ja jos tiilet saa myös niin sitten ne saa jollain softalla ( =QGIS ainakin) päällekäin. Eli Trailmapissa on rajapinta ulospäin - nyt on kyse onko Tilellä myös rajapintaa?

    • @pudemanni
      @pudemanni ปีที่แล้ว

      @@Velogi Saa Trailmapiin näkymään myös tiilet. Tällä viikolla innostuin kokeilemaan ja hyvin näkyy. Ruudukko näkyy, mutta omat ajetut tiilet eivät. Tosin tämä riittänee usein, mikäli ideana on vain varmistua, että on tiilen sisässä

    • @jyrileppanen3738
      @jyrileppanen3738 ปีที่แล้ว

      @@pudemanni Kerro ihmeessä muillekin että miten tämä onnistuu. Itsekin tätä kovasti olen kaipaillut. Tähän asti olen katsonut Statshunterssia ja trailmapia rinnakkain reittiä tehdessäni ja vielä lopuksi siirtänyt gpx-jäljen trailmapista Statshuntersiin varmistaakseni, että kaikki kaivanut karttatiilet on käyty läpi.

  • @petriskog660
    @petriskog660 ปีที่แล้ว

    Tuleeko mieleen miten/millä saisi Polarin sykevyön tiedon näkyviin ja talteen?

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว

      Siis muulla kuin Polarin mittarilla? Riippuu varmaan minkä sukupolven vyö, että onko bluetooth tai ANT+ yhteyttä.

  • @Dusteri1977
    @Dusteri1977 ปีที่แล้ว

    Toimiiko trailmapilla tehty gpx-jälki Polarin kelloissa?

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว

      Kyllä Polar GPX tiedostoja ymmärtää.

  • @Tukedi95
    @Tukedi95 ปีที่แล้ว

    Kotikulmilla on paljon hyviä polkuja, jotka ovat trailmapissa luokittelemattomia, joten se ei myöskään osaa niille reitittää. Mitenköhän noita luokitteluja voisi itse lisätä 🤔

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว +1

      Täytyy itsekin perehtyä tuohon - mutta OSM karttaan se on.

    • @petek2432
      @petek2432 ปีที่แล้ว +2

      Kyllä trailmap reitittää vaikka polkuja ei olis luokiteltu, kunhan kartassa näkyy polku.
      Jos reititys esim katkeaa johonkin risteykseen, se voi johtua virheellisesti tehdystä polusta, jota ei ole liitetty risteävän polun kanssa. Muutama vuosi sitten näitä oli aika paljon ja karttapohjaa sai korjata aikalailla.

  • @rojektia-pukkaa
    @rojektia-pukkaa ปีที่แล้ว

    Mites toi luokittelu sitten syntyy? Tai jos joku pätkä muuttuu vaikka ajokelvottomaksi?

    • @Velogi
      @Velogi  ปีที่แล้ว

      Täytyy näemmä opiskella ja tehdä video 😁

    • @JouTuubi
      @JouTuubi ปีที่แล้ว +1

      Luokittelu on ihmisten vapaata puhaa jotka tätä tekevät. Jokainen voi alkaa luokittelemaan omia ajamiaan polkuja ja myös ehdottaa korjauksia jo olemassa oleviin polkuihin.
      Jokaisessa paikassa on vähän "omat" luokitukset. Esim Lempäälän Birgitan polut ovat oranssia, joka toisaalta voi jo punaista Tampereen Lamminpäällä.

    • @kheeet
      @kheeet ปีที่แล้ว

      @@JouTuubi jep, luokituksen antaneen kuskin oma taitotaso sitä myös sanelee. Subjektiivinen näkemyshän se on, mutta suuntaa-antavana kuitenkin varsin hyödyllinen. Mutta Lamminpään keltaisia ajanut voi yllättyä Nokian keltaisilla.

  • @pekkavalkonen1973
    @pekkavalkonen1973 ปีที่แล้ว

    Ok. mää ajan vain tuttuja reittejä yleensä

  • @LJ70BJ40
    @LJ70BJ40 ปีที่แล้ว

    Latasin Trailmap sovelluksen, mutta ei löydy reitin luomiseen työkaluja. Kysyy nimimerkki: Teinkö jotain väärin.

    • @LJ70BJ40
      @LJ70BJ40 ปีที่แล้ว

      iphone ja iPad ei näytä työkaluja jostain syystä. PC:llä löytyy.

    • @JuhaniKronqvist
      @JuhaniKronqvist ปีที่แล้ว

      selain versiossa on, ainakaan androidin sovelluksessa ei ole reititystyökaluja

    • @hkerppila
      @hkerppila ปีที่แล้ว

      Puhelinsovelluksessa tosiaan ei ole reittityökaluja. Sitä tarvii minun nähdäkseni lähinnä silloin, kun käyttää trailmappia ajaessa navigointiin