Dersten Kısa Notlar: -Allah azze ve celle bizlere iyilik, güzellik yaşattığında kapı iki ihtimale açılıyor biri şükretmek diğeri küfretmek yani yok saymak, gelen bu iyiliği Cenâb-ı Hak’tan bilmeyip kendinden bilmek. Dolayısıyla iyilik gelmesi illa ödül olması gerekmediği gibi, kötülük gelmesi de illa ceza olması anlamına gelmez. Cenâb-ı Hak iyi durumda da kötü durumda da her ikisini de herkese yaşatabilir. Ama işlevi farklı olabilir, yani kötü birinde ceza boyutu öne çıkarken, iyi birinde onun böyle bir zorlukta nasıl tepki vereceğini yoklayan bir şey olabilir. -Kötülük yaşandığında da yol ikiye çıkıyor. Biri sabır diğeri de isyan. Yaşadığımız en ufak sıkıntıda bile doğru tepkiyi ortaya koyan birinin günahları dökülür. -“Sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele! Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, ‘Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz’ derler.” (Bakara-155,156) Çarpmanın ilk anında olan sabır! -“Bu başıma rast gele gelmedi. Talihsizlikten dolayı gelmedi.” Bu bilinç sabırda çok önemli. Sebepler de sonuçlar da hepsi Allah azze ve cellenin külli iradesi içerisinde kalır. -İsabet eden ne varsa illa ki bir Kitapta mevcut. “Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın.” (Hadid-22) Kaçarak ölümden kurtulamazsınız. Tedbir almak zorunluluğumuz var. Tedbir alıp üstüne şu bilinci koyuyoruz: Cenâb-ı Hakk’ın muradı neyse olacak. -Sabır bir çaresiz bekleyiş değil, katlanma değil. -Kaybettiklerimize üzülmemek kazandıklarımıza sevinmemek, şımarmamak. Sana isabet eden seni şaşacak değildi. -“Keşke demeyin.” Keşke şeytanın tetiklediği bir şey. -“Kime ne yaratılmışsa önüne o gelir o kolaylaştırılır.” Bu bilinç bizi sabra götürür, sabrı kolaylaştırır ve anlamlaştırır. Kul Allah azze ve celleye yakınlaşır. -İsyana götüren suizandır. Şeytan suizan ile kışkırtır. Kendimizi Cenâb-ı Hakk’a karşı kötü zanna meyyal buluyorsak nifaka yakınız demektir. -Kul korkulu, tedirgin yaşadığında istiğfarı bol olur. Kul istiğfar ededurursa bu gelecek musibeti ortadan kaldırır. Prof. Dr. Hfz. Halis AYDEMİR
Rabbim imtehanlarımızı kolay eylesin.
Hocam Allah (cc) razı olsun.
Değerli Halis Bey Rabbım size cokkkk uzun ve hayırlı bir ömür nasip etsin inşallah. Allah'a emanet olun
Elhamdülillah🌹🌹👍
Allah razı olsun kıymetli hocam
Emeği geçen tüm kardeşlerimizden Allah razı olsun
Rabbim sizden razı olsun değerli hocam.
SübhanAllah 🌻
Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Rabbim razı olsun 🤲 hesapsızca elhamdülillah
Keşke bütün dillere çevrilsede bütün dünya bu hocamızı dinlemelerle anlasalar
Çoğu insanlar islamdan gaflet içinde
Halis hocamız çok güzel anlatıyor
Kur-an-ı ayetleriyle anlatıyor
Hocamıza hayırlı uzun ömür versin
Halis hocama çok teşekkür ediyorum.
Rabbim bizleri sabredip mükafata erenlerden eylesin 🥹
Çok faydalı ihtiyaca binaen bır sohbet olmuş, Aĺlah ebeden razı olsun biraz daha zaman verilse, sözü kesilmese daha güzel olur.
Allah razı olsun
Allah razı olsun hocam
amiin zizda Allaha emanet
Cezakullahi hayran
Rabbim sabredip mükafata etenlerden eylesin
ALLAH RAZI OLSUN.
☪☪☪
🍃
💐💐💐
🤲🇹🇷🤲
❤️❤️
💎💎💎
❣️❣️❣️
🤲🏼🤲🏼🤲🏼🤲🏼🕋
Kufrâni nimet (katmerli kufur) mâzaallah..
Dersten Kısa Notlar:
-Allah azze ve celle bizlere iyilik, güzellik yaşattığında kapı iki ihtimale açılıyor biri şükretmek diğeri küfretmek yani yok saymak, gelen bu iyiliği Cenâb-ı Hak’tan bilmeyip kendinden bilmek. Dolayısıyla iyilik gelmesi illa ödül olması gerekmediği gibi, kötülük gelmesi de illa ceza olması anlamına gelmez. Cenâb-ı Hak iyi durumda da kötü durumda da her ikisini de herkese yaşatabilir. Ama işlevi farklı olabilir, yani kötü birinde ceza boyutu öne çıkarken, iyi birinde onun böyle bir zorlukta nasıl tepki vereceğini yoklayan bir şey olabilir.
-Kötülük yaşandığında da yol ikiye çıkıyor. Biri sabır diğeri de isyan. Yaşadığımız en ufak sıkıntıda bile doğru tepkiyi ortaya koyan birinin günahları dökülür.
-“Sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele! Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, ‘Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz’ derler.” (Bakara-155,156)
Çarpmanın ilk anında olan sabır!
-“Bu başıma rast gele gelmedi. Talihsizlikten dolayı gelmedi.”
Bu bilinç sabırda çok önemli.
Sebepler de sonuçlar da hepsi Allah azze ve cellenin külli iradesi içerisinde kalır.
-İsabet eden ne varsa illa ki bir Kitapta mevcut.
“Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın.” (Hadid-22)
Kaçarak ölümden kurtulamazsınız. Tedbir almak zorunluluğumuz var. Tedbir alıp üstüne şu bilinci koyuyoruz: Cenâb-ı Hakk’ın muradı neyse olacak.
-Sabır bir çaresiz bekleyiş değil, katlanma değil.
-Kaybettiklerimize üzülmemek kazandıklarımıza sevinmemek, şımarmamak.
Sana isabet eden seni şaşacak değildi.
-“Keşke demeyin.” Keşke şeytanın tetiklediği bir şey.
-“Kime ne yaratılmışsa önüne o gelir o kolaylaştırılır.” Bu bilinç bizi sabra götürür, sabrı kolaylaştırır ve anlamlaştırır. Kul Allah azze ve celleye yakınlaşır.
-İsyana götüren suizandır. Şeytan suizan ile kışkırtır. Kendimizi Cenâb-ı Hakk’a karşı kötü zanna meyyal buluyorsak nifaka yakınız demektir.
-Kul korkulu, tedirgin yaşadığında istiğfarı bol olur. Kul istiğfar ededurursa bu gelecek musibeti ortadan kaldırır.
Prof. Dr. Hfz. Halis AYDEMİR
Pat diye bitirdi hocanın lafını ağzına tıkarcasına
O zaman hiç bir cusluya cezaverip hapise koymayın
Allah razı olsun