DENİZ BEY SELAMLAR SAYGILAR SUNUYORUM.BU BİTKİ HAKKINDA HERHANGİ BİR BİLGİM YOK VE GERÇEKTEN MERAK ETTİĞİM İÇİN SORUYORUM:BU BİTKİNİN KURU MADDE ORANI,SİNDİRİLRBİLİRLİK ORANI VE BESİN MADDE DEĞERLERİ(ENERJİ PROTEİN VS) NEDİR ?ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
Kalitesiz bir kaba yemdir, ancak yasam payi olarak yeterlidir, fakat ekonomik degeri yoktur. Asla bir misir silaji, reygras veya yoncanin yerini tutamaz. Kesif yem agirlikli besi yapanlar, iskembeyi duzenlemek ve gevis getirmeyi saglamak icin saman veya kuru ot yerine bunu verebilir. Ticari hayvancilik yapanlar zamanla yaristiklari icin bu otu kullanmaz. Cunku birim zamanda maksimum fayda saglamak isterler. Besiciyse eger gunluk 1kg ve uzeri et tutmasini saglayip bir an once kasaba gondermek, Sutcuyse gunluk 26L ve uzeri sut alip bir an once urununu satip paraya cevirmek esas hedeftir. Aksi halde hayvanat bahcesi isletirsin. Hayvanlar yasiyor fakat urettikleri urun senin gecimini saglamaz. Hatta yeterli beslenemedigi icin hastaliklara acik olur, kizginlik yasamaz, dol tutmaz, dusuk yapar vs...
Fiğ bitkisi ne işe yarar? Fiğ yeşil ot, kuru ot, silaj ve dane olarak değerlendirilebilen iyi bir yem bitkisidir. Fiğ, yeşil gübre olarak da organik maddece fakir toprakların iyileştirilmesinde kullanılır. Ayrıca toprağı azotça zenginleştirdiği için, kendisinden sonra ekilen ürünün verimini arttırır. Zeytin bahçesine fiğ ekilir mi? Yem bitkisi olarak da kullanılabildiği için en çok tercih edilen örtü bitkileri baklagil yem bitkileridir. Zeytin aralarında yapılabilecek yeşil gübreleme için kullanılması önerilen başlıca örtü bitkileri şunlardır; Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Tüylü Fiğ (Vicia villosa Roth.) Zeytin ağacının yanına hangi ağaç dikilir? Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir. Fiğ kaç protein? Fiğ bitkisinden elde edilen ot hayvanlarda şişmeye neden olmaz. Çiçek- lenme dönemi başlangıcında biçilen fiğ kuru otunda yaklaşık olarak %12-20 ham protein, %6-10 ham kül, %25-26 ham selüloz ve %45-46 azotsuz öz madde bulunur.
"Sorgum sudan otu melezi" bitkisiyle hayvancılıkta yem maliyeti düşürülecek Gaziantep'te "sorgum sudan otu melezi" bitkisinin üretiminin yaygınlaştırılarak hayvancılıkta yem maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı kapsamında hayata geçirilen "Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi" ile Gaziantep'teki 60 besiciye destek sağlandı. Yüzde 75 tohum hibeli proje kapsamında yem yapımında kullanılan ve mısır yaprağına benzeyen "sorgum sudan otu melezi"nin 9 ilçede 1500 dekar alanda ekimi gerçekleştirildi. Projeyle yem maliyetleri düşürülerek, besicilerin kar marjının arttırılması ve böylelikle hayvancılığın gelişmesi hedeflenirken, suya, gübreye ve tohuma daha az ihtiyaç duyan bitkinin yaygınlaşmasıyla ülke ekonomisine katkı sağlanacak
Sorgum sudan otu sezonluk bitki. Yani her yil ekmen lazim. Tohumculari zengin etmek icin uretilmis bariz. Maral falfa ise her yil kendi kendine buyuyor ve yeni dikim istemiyor. Eger don falan olmuyorsa her yil surgunler katlanarak cogaliyor. Iliman iklimde yasiyosan, Maral falfa kaba yem acigini kapatmak icin en ucuz ve ideal yem. Fakat tek basina yeterli degil. Eger besiciysen arpa flake, sutcuysen misir flake temelli kesif yemlerle rasyonu olusturmalisin. Inekler gevis getirdikce sindirimleri saglikli olur, eti de sutu de bolca uretirler. Gevis getirmek icin de kaba yeme olmazsa olmaz ihtiyac duyarlar. Bu yuzden imkani kisitli olan hayvancilar rasyonlarina ucuz saman girerler. Imkani daha iyi olanlar, misir silaji, yonca vs girerler. Aslinda bu Maral falfa otunu saman ve diger kaba yemlerin yerine rasyona girip, yaninda ilave olarak protein degeri yuksek Aycicegi Tohumu veya Pamuk Tohumu kuspeleri ile desteklemek en ekonomik ve randimanli yem rasyonudur. Ve tabii ki arpa ve misir flake kesif yemleriyle takviye edip kuru madde oranini arttirmak sarttir. Yani ozetle; Maral falfa + kuspe + arpa veya misir flake yem vererek gayet iyi besi ve sut isi yaparsiniz. Ornegin 500kg sut inegine (ilk 140 gunluk pik laktasyon doneminde) gunde 12,5kg (kuru agirlikta) kaba yem verilir, bunun tamami Maral falfa silaji ile karsilanabilir. Bu hayvanin yasam payi ve gevis getirmesi icin yeterlidir. Sut veriminin arttirilmasi icin enerji, yag, protein ve kuru madde acisindan zengin kesif yem verilir. 1,5kg Aycicegi tohumu kuspesi, 1,5kg Misir flake yeterlidir. Ve mutlka yaninda katki olarak 50gr tuz, 100gr soda(karbonat), 40gr toksin baglayici, 10gr magnezyum oksit kullanmak gerekir. Sut yemi varsa eger, kesif yem ve bu takviyelerin yerine sadece 4kg sut yemi ve 12,5kg Maral falfa yeterlidir.
Mercimek fiği Burçak çok kuru koşulları tolere eder ancak dona daha az dayanıklıdır.Bu baklagil özellikle koyun ve sığırlar için iyi bir yem konsantresidir, atlar ise acı maddeleri insanlar kadar az tolere eder. Baklagil bileşenlerini çok iyi tolere eden sığır, keçi ve koyun gibi geviş getiren hayvanlar için durum farklıdır. Levant'ta tarımın gelişmesinden bu yana, bitkinin tüm kısımlarının besin değeri çiftçiler tarafından takdir edilmiştir.Türkiye'deki çeşitli arkeolojik alanlarda, radyokarbon yöntemi kullanılarak yaşlarının MÖ 7. ve 6. binyıl arasında olduğu tahmin edilen en eski ekimlerin izleri bulunmuştur.Burçak faydalı mı? Burçak, enerji ve proteince iyi ve ucuz bir yem hammaddesidir. Burçak metabolik enerji (13.57 MJ/kg), protein (%24) ile demir, bakır, potasyum, fosfor ve klor gibi mineraller bakımından iyi bir kaynaktır. Aminoasit profili, lizin bakımından iyi bir kaynak olan soya küspesine yakındırKanaatkâr bir bitki olan burçak, diğer kültür bitkilerinin ekonomik olarak tarımının yapılamadığı kıraç, taşlı ve verimsiz alanlarda yetişebilir ve hayvanların yem ihtiyacını az da olsa karşılayabilir. Burçağın bitki boyu 30-60 cm civarında, bir bitkide 10-20 adet bakla, bir baklada 1-3 tane bulunur. Taneleri piramit şekilli düz renkli veya benekli olabilir ve 1.000 adedinin ağırlığı 20-60 gram arasında değişir. Yetişme şartlarına göre tane verimi dekara 70-160 kg, yeşil ot verimi ise 700-800 kg arasında değişebilir. Burçak tohumları değerli bir kesif yem kaynağı olup özellikle damızlık boğaların beslenmesinde kullanılmaktadır. Tohumlarında yaklaşık %18-23, kuru otunda da yaklaşık %13 oranında protein bulunur. Burçak tohumu hayvan yemlerine %10-15’ten fazla katılırsa ya da uzun süre yedirilirse toksik etki yapar.Burçak iklim isteği bakımından fazla seçici değildir. Ülkemizde yüksek rakımlı bölgeler hariç hemen her bölgede yetiştirilebilmektedir. Burçak Akdeniz ikliminin tipik bir bitkisidir. Kurak iklim şartlarına çok dayanıklıdır.Burçak dekara ne kadar atılır? Serpme ekimlerde dekara 15 kg'a kadar çıkabilen tohumluk miktarı, 20 cm sıra aralığı ile yapılan ekimler de 8-10 kg'a kadar düşebilir. Ekim derinliği 3-4 cm olmalıdır. Tane üretimi amaçlandığında dekara 6-8 kg tohumluk sulu koşullarda 40 cm, kurak koşullarda 60 cm'lik sıralara ekilmelidir. Burçak yem bitkisi olarak bilinmesine rağmen kıtlık dönemlerinde insan yiyeceği ve çeşitli hastalıklara karşı tıbbi amaçla da kullanılmış bir bitkidir. Yem bitkisi olarak kullanıldığı gibi, kültürümüzde ve türkülerimizde de (Burçak Tarlası) yer almış bitkilerimizdendir.
Bereketli olsun tüm emekçilere inşallah
Allah razı olsun kardeşim işin rast gelsin
👍👍👍👍👍
Deniz bey gerçekten güzel bir bitki
Bunun su gübre ve ilaç istememesi en güzel yanı.
İç Anadolu da aynı verim olur mu mevsim ve sıcaklığı belirtin
Deniz abi Ceyhan büyük baş pazarı çekmiyorsun bayadir
👍
Nerden tegmin edeceğiz
Deniz be su oranı yüksek olduğu için hayvanlara fazla bir randımanı yokmuş Mısır silajı gibi randımanı değilmiş ben de araştırdım ben de ceyhanlı yim
DENİZ BEY SELAMLAR SAYGILAR SUNUYORUM.BU BİTKİ HAKKINDA HERHANGİ BİR BİLGİM YOK VE GERÇEKTEN MERAK ETTİĞİM İÇİN SORUYORUM:BU BİTKİNİN KURU MADDE ORANI,SİNDİRİLRBİLİRLİK ORANI VE BESİN MADDE DEĞERLERİ(ENERJİ PROTEİN VS) NEDİR ?ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
Sevgili Ahmet Mert buna yanıt verebilir yorumunu bekliyorum
Kalitesiz bir kaba yemdir, ancak yasam payi olarak yeterlidir, fakat ekonomik degeri yoktur.
Asla bir misir silaji, reygras veya yoncanin yerini tutamaz.
Kesif yem agirlikli besi yapanlar, iskembeyi duzenlemek ve gevis getirmeyi saglamak icin saman veya kuru ot yerine bunu verebilir.
Ticari hayvancilik yapanlar zamanla yaristiklari icin bu otu kullanmaz. Cunku birim zamanda maksimum fayda saglamak isterler.
Besiciyse eger gunluk 1kg ve uzeri et tutmasini saglayip bir an once kasaba gondermek,
Sutcuyse gunluk 26L ve uzeri sut alip bir an once urununu satip paraya cevirmek esas hedeftir.
Aksi halde hayvanat bahcesi isletirsin. Hayvanlar yasiyor fakat urettikleri urun senin gecimini saglamaz.
Hatta yeterli beslenemedigi icin hastaliklara acik olur, kizginlik yasamaz, dol tutmaz, dusuk yapar vs...
Fiğ bitkisi ne işe yarar?
Fiğ yeşil ot, kuru ot, silaj ve dane olarak değerlendirilebilen iyi bir yem bitkisidir. Fiğ, yeşil gübre olarak da organik maddece fakir toprakların iyileştirilmesinde kullanılır. Ayrıca toprağı azotça zenginleştirdiği için, kendisinden sonra ekilen ürünün verimini arttırır.
Zeytin bahçesine fiğ ekilir mi?
Yem bitkisi olarak da kullanılabildiği için en çok tercih edilen örtü bitkileri baklagil yem bitkileridir. Zeytin aralarında yapılabilecek yeşil gübreleme için kullanılması önerilen başlıca örtü bitkileri şunlardır; Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Tüylü Fiğ (Vicia villosa Roth.)
Zeytin ağacının yanına hangi ağaç dikilir?
Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Fiğ kaç protein?
Fiğ bitkisinden elde edilen ot hayvanlarda şişmeye neden olmaz. Çiçek- lenme dönemi başlangıcında biçilen fiğ kuru otunda yaklaşık olarak %12-20 ham protein, %6-10 ham kül, %25-26 ham selüloz ve %45-46 azotsuz öz madde bulunur.
Deniz bey çiftlik'te günlük işlerinizi çeker misiniz
Omuzumdan ameliyat oldum biraz daha iyileşip çekeceğim inşallah
Kolay gelsin
"Sorgum sudan otu melezi" bitkisiyle hayvancılıkta yem maliyeti düşürülecek
Gaziantep'te "sorgum sudan otu melezi" bitkisinin üretiminin yaygınlaştırılarak hayvancılıkta yem maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı kapsamında hayata geçirilen "Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi" ile Gaziantep'teki 60 besiciye destek sağlandı.
Yüzde 75 tohum hibeli proje kapsamında yem yapımında kullanılan ve mısır yaprağına benzeyen "sorgum sudan otu melezi"nin 9 ilçede 1500 dekar alanda ekimi gerçekleştirildi.
Projeyle yem maliyetleri düşürülerek, besicilerin kar marjının arttırılması ve böylelikle hayvancılığın gelişmesi hedeflenirken, suya, gübreye ve tohuma daha az ihtiyaç duyan bitkinin yaygınlaşmasıyla ülke ekonomisine katkı sağlanacak
Sorgum sudan otu sezonluk bitki. Yani her yil ekmen lazim. Tohumculari zengin etmek icin uretilmis bariz.
Maral falfa ise her yil kendi kendine buyuyor ve yeni dikim istemiyor. Eger don falan olmuyorsa her yil surgunler katlanarak cogaliyor.
Iliman iklimde yasiyosan, Maral falfa kaba yem acigini kapatmak icin en ucuz ve ideal yem.
Fakat tek basina yeterli degil.
Eger besiciysen arpa flake, sutcuysen misir flake temelli kesif yemlerle rasyonu olusturmalisin.
Inekler gevis getirdikce sindirimleri saglikli olur, eti de sutu de bolca uretirler.
Gevis getirmek icin de kaba yeme olmazsa olmaz ihtiyac duyarlar.
Bu yuzden imkani kisitli olan hayvancilar rasyonlarina ucuz saman girerler.
Imkani daha iyi olanlar, misir silaji, yonca vs girerler.
Aslinda bu Maral falfa otunu saman ve diger kaba yemlerin yerine rasyona girip,
yaninda ilave olarak protein degeri yuksek Aycicegi Tohumu veya Pamuk Tohumu kuspeleri ile desteklemek en ekonomik ve randimanli yem rasyonudur.
Ve tabii ki arpa ve misir flake kesif yemleriyle takviye edip kuru madde oranini arttirmak sarttir.
Yani ozetle; Maral falfa + kuspe + arpa veya misir flake yem vererek gayet iyi besi ve sut isi yaparsiniz.
Ornegin 500kg sut inegine (ilk 140 gunluk pik laktasyon doneminde) gunde 12,5kg (kuru agirlikta) kaba yem verilir, bunun tamami Maral falfa silaji ile karsilanabilir. Bu hayvanin yasam payi ve gevis getirmesi icin yeterlidir.
Sut veriminin arttirilmasi icin enerji, yag, protein ve kuru madde acisindan zengin kesif yem verilir. 1,5kg Aycicegi tohumu kuspesi, 1,5kg Misir flake yeterlidir.
Ve mutlka yaninda katki olarak 50gr tuz, 100gr soda(karbonat), 40gr toksin baglayici, 10gr magnezyum oksit kullanmak gerekir.
Sut yemi varsa eger, kesif yem ve bu takviyelerin yerine sadece 4kg sut yemi ve 12,5kg Maral falfa yeterlidir.
Mercimek fiği Burçak çok kuru koşulları tolere eder ancak dona daha az dayanıklıdır.Bu baklagil özellikle koyun ve sığırlar için iyi bir yem konsantresidir, atlar ise acı maddeleri insanlar kadar az tolere eder. Baklagil bileşenlerini çok iyi tolere eden sığır, keçi ve koyun gibi geviş getiren hayvanlar için durum farklıdır. Levant'ta tarımın gelişmesinden bu yana, bitkinin tüm kısımlarının besin değeri çiftçiler tarafından takdir edilmiştir.Türkiye'deki çeşitli arkeolojik alanlarda, radyokarbon yöntemi kullanılarak yaşlarının MÖ 7. ve 6. binyıl arasında olduğu tahmin edilen en eski ekimlerin izleri bulunmuştur.Burçak faydalı mı?
Burçak, enerji ve proteince iyi ve ucuz bir yem hammaddesidir. Burçak metabolik enerji (13.57 MJ/kg), protein (%24) ile demir, bakır, potasyum, fosfor ve klor gibi mineraller bakımından iyi bir kaynaktır. Aminoasit profili, lizin bakımından iyi bir kaynak olan soya küspesine yakındırKanaatkâr bir bitki olan burçak, diğer kültür bitkilerinin ekonomik olarak tarımının yapılamadığı kıraç, taşlı ve verimsiz alanlarda yetişebilir ve hayvanların yem ihtiyacını az da olsa karşılayabilir. Burçağın bitki boyu 30-60 cm civarında, bir bitkide 10-20 adet bakla, bir baklada 1-3 tane bulunur. Taneleri piramit şekilli düz renkli veya benekli olabilir ve 1.000 adedinin ağırlığı 20-60 gram arasında değişir. Yetişme şartlarına göre tane verimi dekara 70-160 kg, yeşil ot verimi ise 700-800 kg arasında değişebilir.
Burçak tohumları değerli bir kesif yem kaynağı olup özellikle damızlık boğaların beslenmesinde kullanılmaktadır. Tohumlarında yaklaşık %18-23, kuru otunda da yaklaşık %13 oranında protein bulunur. Burçak tohumu hayvan yemlerine %10-15’ten fazla katılırsa ya da uzun süre yedirilirse toksik etki yapar.Burçak iklim isteği bakımından fazla seçici değildir. Ülkemizde yüksek rakımlı bölgeler hariç hemen her bölgede yetiştirilebilmektedir. Burçak Akdeniz ikliminin tipik bir bitkisidir. Kurak iklim şartlarına çok dayanıklıdır.Burçak dekara ne kadar atılır?
Serpme ekimlerde dekara 15 kg'a kadar çıkabilen tohumluk miktarı, 20 cm sıra aralığı ile yapılan ekimler de 8-10 kg'a kadar düşebilir. Ekim derinliği 3-4 cm olmalıdır. Tane üretimi amaçlandığında dekara 6-8 kg tohumluk sulu koşullarda 40 cm, kurak koşullarda 60 cm'lik sıralara ekilmelidir.
Burçak yem bitkisi olarak bilinmesine rağmen kıtlık dönemlerinde insan yiyeceği ve çeşitli hastalıklara karşı tıbbi amaçla da kullanılmış bir bitkidir.
Yem bitkisi olarak kullanıldığı gibi, kültürümüzde ve türkülerimizde de (Burçak Tarlası) yer almış bitkilerimizdendir.
Bunun çeliği ni fidanı ni 2 tane almak isterdim
Hani ceyhan pazarı nerde deniz abe çekmedinmi
Abi büyük baş hayvan pazarına. Niye gitmiyon
Ameliyat olduğum için kendimi fazla yormuyorum haftada bir Cumadan cumaya gidebiliyorum
@denizozandac geçmiş olsun abi
.