Cantec sticlete

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ก.ย. 2024
  • Sticletele
    Masca roşie îi conferă un aspect drăguţ şi vesel acestei specii agile, comune, cuibăritoare în grădini, livezi, plantaţii şi aliniamente. În zbor se vede bine dunga galbenă, caracteristică, pe aripă.
    Caută frecvent semințe pe ciulini, brusture etc.
    Canarul
    Canarul crescut in prezent in gospodariile din lumea intreaga reprezinta varianta domesticita a canarului salbatic, o mica pasare cantatoare din familia cintezei, provenind din Insulele Azore, Madeira si Canare.
    De altfel, numele pasarii indica intocmai provenienta sa, insulele spaniole Canare a caror denumire in limba latina „Insula Canaria” (ce face referire la cea mai mare dintre ele, Gran Canaria) se traduce „Insula Cainilor”.
    In mediul natural, canarul prefera dumbravile, livezile si zonele cu vegetatie putin abundenta. Pasarea prefera sa traiasca in grupuri de mici dimensiuni.
    Spre deosebire de majoritatea pasarilor de companie, canarul este o pasare solitara, timida, care nu agreeaza prezenta altor pasari (cu exceptia perioadei de imperechere).
    De altfel, masculul canar este foarte teritorial si va ataca pasarile din apropierea sa - inclusiv femela, in afara sezonului de reproducere.
    Canarul nu este sociabil nici cu oamenii, preferand sa fie cat mai putin manipulat. Totusi, nu ii displace prezenta acestora.
    Canarul ar trebui adapostit intr-o colivie incapatoare, de circa 150 cm patrati, care sa ii permita sa zboare in voie, evitand astfel si problemele de sanatate, precum obezitatea, cauzate de lipsa exercitiilor fizice. Este important, de asemenea, ca spatiul dintre zabrelele coliviei sa nu fie mai mare de aproximativ 1 cm.
    In interiorul coliviei ar trebui sa se afle cel putin 2 stinghii din lemn si jucarii din belsug, pe care canarul le va aprecia. Esentiala este si prezenta unui vas cu apa in care pasarea sa se poata balaci, intrucat aceasta este una dintre activitatile sale preferate.
    Colivia ar trebui sa fie ferita de curentii de aer (reci ori calzi) si de bataia directa a razelor de soare. Noaptea, colivia ar trebui acoperita.
    Canarul are nevoie de o alimentatie variata pentru a-si mentine sanatatea. Hrana recomandata este compusa din amestecuri de seminte comercializate in magazinele de specialitate, alcatuite din mei, seminte de rapita, maselarita, canepa etc.
    Pe langa amestecurile de seminte, canarul mai poate fi hranit si cu frunze de legume verzi (salata, spanac, broccoli etc.), galbenus de ou fiert, frunze de morcov. Pasarea se va bucura, totodata, sa primeasca bucatele din fructe precum peneni, mere sau struguri.
    Suplimentele de vitamine sunt, de asemenea, recomandate, in special in cazul unei alimentatii alcatuite preponderent din amestecuri de seminte.
    Nu in ultimul rand, canarului ii trebuie pus la dispozitie un mic vas cu apa proaspata, ce trebuie schimbata zilnic pentru a preveni eventualele imbolnaviri.
    Canarul poate fi afectat de boli respiratorii, depresie, aspergilioza, infectii bacteriene, deficiente nutritionale, boli genetice, conjunctivita etc.
    Speranta de viata a unui canar este de circa 10 ani.

ความคิดเห็น • 3