DÜNYAYA BÖYLE KAZIK ÇAKILIYOR İŞTE :) TOPRAKLAMA ÇUBUĞU - TEMEL SU DRENAJI

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 49

  • @ramazanyalcin
    @ramazanyalcin 6 ปีที่แล้ว +11

    Paylaşım için teşekkürler. Ben bir kaç ilave yapayım.
    Topraklama kazıkları normalde bakır olması icabeder ancak çok pahalı olması nedeniyle demir kazık kullanılıyor. Sözkonusu kazıkların anayapısı demir, üzeri galvaniz kaplama. Mevcut haliyle normal atmosfer şartlarında paslanmaz ancak kazığın toprağa çakma işleminde toprağa ve içindeki çakıl vs nedeniyle oluşan sürtünmeye bağlı olarak galvaniz yüzeyde sıyrılmalar kaçınılmazdır; balyozla vurulan tepe noktada da benzer deformasyon oluşur. Bu noktalarda zamanla paslanma başlayacak ki bu paslanma toprak içinde oldukça hızlıdır. Elbetteki 8/10 senede sorun olmayacak ama binanın 50/100 yıl gibi süreler için yapıldığını gözönüne alırsak PASLANMA önemli bir soruna dönüşebilir.
    PARATONER konusu önemli. Yıldırımda milyonlarca Volt vardır (aksi halde bir kaç km hava boşluğundan akım geçirmek mümkün olmazdı, yüksek gerilim hatlarında bile 100-400 bin Volt var). Paratoner hattıyla binanın topraklama hattının birleştirilmesi sizin de bildiğiniz gibi son derece büyük bir hata olur. Böyle yapılırsa yıldırım düşmesi anında binanın elektrik tesisatındaki toprak hattında çok yüksek elektrik yüklenmesi oluşur; bunun sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.

    • @gokmein
      @gokmein 6 ปีที่แล้ว

      galvaniz şerit ile bakır çubuk kullanılırsa pil etkisi oluşturabilir sohbeti için ne düşüyorsunuz.

    • @gercekamerika
      @gercekamerika 4 ปีที่แล้ว +1

      Paratoner bina topraklamasıyla birleştirilir yanlışınız var. Tam tersi birleştirilmez ise bir paratoner üç tane bakır çubuğa bağlı kalacağı için ihtiyacı olan boşalmayı gerçekleştiremez, en yakındaki iletkenlere sıçrama yapar. Bu iletkenler her şey olabilir (insan, faz hattı, en yakın bina topraklaması, tel çit, araba vs). Yıldırım üzerinde kontrolümüzü sağlayamamış oluruz. Bina topraklamamız uygunsa boşalma mümkün olan en sağlıklı biçimde toprağa akacaktır zaten. Yüksek gerilimi çıplak elektronik kart toprağına direkt gelecek diye düşünmeyin, o kartların topraklaması da adeta nötr hattı görevi gören bina topraklamasına bağlı olacaktır.
      Bina topraklamanız uygun değilse zaten denklem bozulur. Ben Erdem Bey in yerinde olsam, binamın topraklama ölçümü hakkında hiç bir fikrim yoksa, elimdeki paratoneri bina topraklamasına bağlamazdım. Böyle yaparsam tüm cihazlarımı direk yıldırıma teslim etmiş olurum. En azından paratonere vursun aşağıda sağa sola sıçrasın nereye gelirse gelsin diye düşünürüm. Daha önce yap satlarda çalışmadığım için oralarda elektrik projesini çizen mühendisin bu ölçümü yapıp yapmadığını bilmiyorum. Yüksek gerilim tesislerinde proje çizilir, topraklama çekilir, ölçüm yapılır, uygun değilse neye mal olursa olsun topraklama arttırılır, aksi halde bakanlık kabulu gerçekleşmez, santral devreye alınmaz. Bunun da günlük maliyeti çok ağırdır. Kimi zaman şartlı kabul gerçekleşir tesis kısmi devreye alınır. Ne yapar ne eder etrafı dozerlerle deler bina çevresine çelik hasır çeker bir şekilde o topraklama direncini düşürürler.
      Not: elektrik mühendisleri odasında verilen eğitimde benim dediğim şekilde öğretilir, tüm yüksek gerilim tesislerinde de uygulama yine dediğim şekildedir.

    • @mutlu010101
      @mutlu010101 3 ปีที่แล้ว

      Arkadaşlar bilmeden insanları lütfen yanlış yönlendirmeyelim. Gerardreyis arkadaşın da dediği gibi bina topraklaması sağlıklıysa ki öyle olduğu kabul ediliyor doğru olan toprak ve paratoner hattını birleştirmek. Böylece binayı komple eş potansiyelleme yapmış oluyorsun. Yıldırımdan gelen yüksek enerji bir kaç kazık ile değil onlarca kazık ile boşalmış oluyor. Ayrıca paratoner kazığı birleştirilmeyip topraklama kazığına da yakın çakılırsa topraklama kazığından binaya geri dönme riski oluyor. Bu sefer düzgün Parafudr da yoksa bina da ki cihazlar için çok büyük sıkıntı oluşturur.

    • @gokhandemirci539
      @gokhandemirci539 6 หลายเดือนก่อน

      ​@@gercekamerikabirçok elektrikçinin doğru bildiği yanlış bu işte yav kardeşim yıldırımı Amerikalılar büyük argeler yaptılar depolayamadilar senin yalandan çaktığın 3 tane bakır çubukmu yıldırımı emecek sence yıldırım o paratoner demirine çarpsa ne o paratoner kalır ne kablolar nede kazıklar kalır milyonlarca voltun bir anda boşaldığını düşün sence paratoner kazıklar ve kablolar orada birşeye yarayacakmı sanıyorsun paratonerin amacı yıldırımı emmek değil havada oluşan pozitif yüklü bulutları negatif hale getirerek yıldırımı o bölgeden uzak tutmaktır ve yıldırım o bölgeye düşmemesi için yapılır yoksa yıldırım paratonere çarpsa orada ne paratoner kalır ne kablo kalır nede kazık kalır hepsi kül olur dediğim gibi paratonerin amacı yıldırımı emmek değil 1 km bölgedeki bulutların pozitif yükünü negatife çevirip o bölgeye yıldırım düşmesini engellemektir.

  • @meraklicoder
    @meraklicoder 6 ปีที่แล้ว +7

    Elektrikci amcam matrak ya :) Normal ustadan bir tık ötede bilgili gibi. neyi neden yaptığını biliyor. helal olsun.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว +1

      Elektrik teknisyenidir.

  • @buraksunnetcioglu6845
    @buraksunnetcioglu6845 4 ปีที่แล้ว +2

    Erdem Abi anlattıkların tamamen Hayat Deneyimleri ve Değerine paha biçilemez.Abi Seni dinlerken adeta yanında stajyer gibi hissediyorum.Okulda asla öğrenemeyeceğiz bu değerli bilgileri tüm samimiyetinle Bizimle paylaştığın için Teşekkür Ederim.Yüreğine Sağlık Abi

    •  4 ปีที่แล้ว

      Katılıyorum. Çok faydalı bir kanal.

  • @mustafaozkececi4901
    @mustafaozkececi4901 3 ปีที่แล้ว +1

    04:56 sol alttan reklam giriyor sandım :) elinize kolunuza sağlık Erdem Hocam.

  • @ibrahimozhal3386
    @ibrahimozhal3386 3 ปีที่แล้ว +1

    Aslında binanın bütün topraklama sistemi paratoner de dahil temel topraklama ya bağlı olan eşpotansiyel baraya bağlanır, yanlız panoya parafudr koyulması şartıyla

  • @yksl1220
    @yksl1220 2 ปีที่แล้ว

    keçeninde gözeneklerini toprak kapatıp su geçirgenliği kapanmazmı?

  • @gokmein
    @gokmein 6 ปีที่แล้ว +1

    Erdem bey, güzel videolarınız için teşekkür ederiz.Peki kolonlardan çatıya çıkan topraklama şeritleri nereye bağlanıyor.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว +1

      Bir birine bağlanıp döşeme betonu içinde kalmalı bence. Kimisi paratoner e bağlanmalı diyor ama çok sakıncalı bu durum. Paratoner ayrı bir kablolama ile topraklamalı. Şeritler ise betonarme içerisindeki gerilme yüklenme durumlarını almalıdır

    • @gokmein
      @gokmein 6 ปีที่แล้ว

      Benim gözlemlerimde, çoğu inşaatta topraklama şeriti sadece panoya ve asansör kuyusuna çıkarıyorlar.Asansör kuyusunda da asansör demirine bağlıyorlar.Belki sadece çok katlı binalarda dediğiniz gibi yapılıyordur.

  • @fatihsatlms4971
    @fatihsatlms4971 4 ปีที่แล้ว +1

    Gökdelenler gibi yüzlerce prizin olduğu binalar için tek topraklama çubuğu yeterli olur mu?

    • @furkanunal977
      @furkanunal977 3 ปีที่แล้ว

      ohm kuralaına uydukça her şey mümkün elektrikte .
      elektrik konusunda bilmeden mizahi amaçlı yazılmıştır.

  • @Aysima869
    @Aysima869 4 ปีที่แล้ว +1

    Temel yaparken yani zeminde elektrikçi ne yapar.görevi nedir.neler yapar.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  4 ปีที่แล้ว +2

      TOPRAKLAMA ŞERİDİ ÇEKEREK, TOPRAKLAMA KAZIKLARI ÇAKARLAR.

    • @Aysima869
      @Aysima869 4 ปีที่แล้ว

      @@ErdemFidan teşekkür ederim.erdem by.

  • @sonerdere4605
    @sonerdere4605 6 ปีที่แล้ว

    Şefim temel altı(bohçalama) yalıtılmamış şantiyelerinizde, perde duvarlarına yalıtım yapacaksanız bitümlü membranı tavsiye ederim. Çünkü geo membran duvara yapışmadığı için bitümlüye göre daha sağlıksız. (Bohçalama yapılmamış yerler için söylüyorum. Yanlış anlaşılmayayım. )

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว +1

      estağfurullah sözlerinizde doğruluk payı var. bitimlü membrana güvenmiyorum işin aslı. sıcak soğuk ilişkilerinde malzeme gevrekleşip ömrünü çabuk tüketiyor. hoş geomembranı da yapmamızda benim etkim yok :)

    • @sonerdere4605
      @sonerdere4605 6 ปีที่แล้ว +1

      Bitümlüde -20*C hava koşullarına dayanıklı ve kaliteli malzeme kullanımında uzun yıllar sıkıntı vermeden görevini yerine getirebiliyor. Geo membranda bitümlüye göre daha kaliteli, fakat ddiğim gibi bohçalama olmayınca pek sağlıklı olmuyor. Ama baskı çıtası ile yukarıda sabitlendiği gibi aşağıdada aynı şekilde sabitlenip mastik çekilse olabilir.

  • @huseyinkurtoglu1383
    @huseyinkurtoglu1383 6 ปีที่แล้ว

    Şefim emeğinize sağlık..bir sorum olacak; çalışanlar drenaj levhanın üzerinde yürüdüğünde membrana zarar verme ihtimali var mı? Membran hasar gördüğünde nasıl tamir edilir? Ve son olarak drenaj borusu daha sonra nereye bağlanıyor? Uzattığım için hakkınızı helal edin..her şey için çok sağolun

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว

      ESTAĞFURULLAH NE UZATMASI. YENİ VİDEO ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUM ZATEN VAKTİM VAR :) videoda bahsettim. işin aslı bu değil. membran üzerine 3-5 cm lik xps konulmalı ve üzerine duvar örülmelidir. ben sizden başka bir soru beklerdim aslında; dolgu yaparken taş kaya delmezmi diye sorardım. malesef işi aslına uygun yaptıramayınca dolguyu da haliyle tam dolguluk malzeme ile dolduramazsın. yumuşak ve taşsız malzeme kullanıyorsun. (olabildiğince taşsız). yürüme ile hasar görmez, dolgu yaparken görmese yeter:)

    • @huseyinkurtoglu1383
      @huseyinkurtoglu1383 6 ปีที่แล้ว +1

      Erdem Fidan aynen şefim yumuşak taşsız toprak kullanıldığını staj yaparken uygulamasını görmüştüm..çok çok sağolun tekrardan 👍

    • @meraklicoder
      @meraklicoder 6 ปีที่แล้ว

      buyrun işin aslı daha önnceki videolarda. th-cam.com/video/bcMQoqeO4Q4/w-d-xo.html

  • @fatihpurmelal5470
    @fatihpurmelal5470 4 ปีที่แล้ว

    kazık çakmadan şeriti direkt dolgu altında bırakmak zararlı mı?

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  4 ปีที่แล้ว

      Tam olarak işlevine hizmet etmeyebilir

  • @fatihbey1645
    @fatihbey1645 6 ปีที่แล้ว +1

    Abi daire içinde elektrik tesisatı ile ilgili videolarını izledim tekrar bu tip videolar yükleyebilir misiniz?

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว +2

      Elektrik ile çekebileceğim şunlar kaldı
      Elektrik kolon hattı
      Sigorta ve priz anahtar montajları
      Armatürler ledler
      Bina enerji girişi
      Jeneratör ve paratoner

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว +1

      Diğer alt yapı işlerini yen inşaatta göstereceğim

    • @fatihbey1645
      @fatihbey1645 6 ปีที่แล้ว

      Erdem Fidan geri dönüşünüz için teşekkürler.

  • @sabangoktas6951
    @sabangoktas6951 3 ปีที่แล้ว

    BEN BILMEM ELINE SAGLIK TÜM VITYOLARINI SEYRETIM BINANIN YAPIDA HAKKINI VERIYON USTALARLA MUHAPBETIN ONLARA BILGI VERMEN ONLARDAN AKIL ALMAN DIYOLAK KURMAN SÜPER KOLAY GELSIN SELAM

  • @ademcuruk2003
    @ademcuruk2003 5 ปีที่แล้ว

    Helal olsun ustamıza🧿

  • @Aysima869
    @Aysima869 4 ปีที่แล้ว +1

    Dranej nedir.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  4 ปีที่แล้ว +1

      SUYU TOPLAYARAK UZAKLAŞTIRMA, BAŞKA NOKTAYA TAHLİYE ETMEKTİR

  • @unalgunes8016
    @unalgunes8016 3 ปีที่แล้ว

    Ustam olmuyor 1. Cubuk çaktigin yerin etrafini açin 2. En az 50 60 cm derinlikte kazi yapin 3. Eger tuz kul dokecekseniz o 50 60 cm mesafeye dökun su verin ki cubukla toprak birbirine parazit yapsin. Cupugun özerine dokmem birdey ifade etmez

  • @sahindn2448
    @sahindn2448 6 ปีที่แล้ว +1

    Balyozcu bide sağlam vursa ah ah :DD

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว

      Kalıpçının işi balyoz. Elektrikçi yılda bir kaç kez ancak vuruyordur

  • @batuhanyildiz8020
    @batuhanyildiz8020 6 ปีที่แล้ว +1

    Hocam bugün an itibariyle çeliğe %50 ve aliminyuma %20 yapılan yeni vergilendirme ve doların şuan ki durumu ile ülkemizde inşaat sektörü çok fazla etkilenip inşaat mühendisi ve teknikerleri işsiz bırakmaya kadar gider mi bizi bilgilendirir misiniz ona göre üniversite tercihi yapacam malum tercih haftasındayiz

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว

      Kesinlikle etkileyecek. Hatta tanıdığım bazı inş müh olupta taşeronluk yapanların durumu çok kötü. Tecrübeli olarak iş de bulamıyorlar çünkü müteahhitler ellerindeki işten kurtulup kendilerini beklemeye almayı istiyorlar. Bazı arkadaşlarım en kötü ihtimali düşünerek kendi kalıpçılarının yanında yevmiyeci olarak çalışmayı bile düşünüyorlar. Durumlar pek iyiye gitmiyor şuanda ama battık diyecek kadar da kötü değiliz. Sular durulunca mutlaka sektör canlanacaktır. Biliyorsunuz inşaat sektörü türkiyenin bel kemiğidir. Tercih sizin batuhan bey söktör eskisi gibi değil sıcak para sıkıntısı hep var. Özellikle ben son 3 4 aydır epey sıkıntı yaşadım

    • @batuhanyildiz8020
      @batuhanyildiz8020 6 ปีที่แล้ว

      Erdem Fidan verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim çok sağolun

    • @TevfikBEKTAS
      @TevfikBEKTAS 6 ปีที่แล้ว +2

      Para için değil sevdiğin için işini yap daha mutlu olursun

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  6 ปีที่แล้ว

      Ağzınıza sağlık Tevfik bey.

  • @BerkantSnmez25
    @BerkantSnmez25 4 ปีที่แล้ว

    Akif abi?